Jumaat, 19 Ogos 2011

11 di lawas sarawak - Google Blog Search

11 di lawas sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di lawas sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Aug 2011 11:08 PM PDT

URL Sumber Asal :-

PWD kicks off Ramadan with distribution of &#39;bubur lambuk <b>...</b>

Posted: 05 Aug 2011 07:26 PM PDT

Posted on August 6, 2011, Saturday

FOR DISTRIBUTION: Norman ( sixth left, front row) leading his Sokanjaya team in preparing and distributing of 'bubur lambuk' at the back of PWD Lawas office.

LAWAS: Public Works Department (PWD) Lawas sports and recreational club (Sokanjaya) kicked off the Ramadan month of acitivities with the distribution of 'bubur lambuk' for staff of Lawas hospital and members of the public.

This has been earmarked as an annual activity by the club, said its chairman Norman Jan who is also resident engineer of PWD Lawas district.

"This programme involved both Muslims and non-Muslim staff, and is regarded as an activity which could enhance the spirit of togetherness in PWD Lawas family," he said.

Assisted by his programme co-ordinator, Jasni Rajanin, the Sokanjaya corps prepared the popular 'bubuk lambuk' for distribution to the appreciative recipients to break their fast.

Meanwhile, Norman also advise locals in the district to be prudent in water usage during this dry weather as the resevoir water level at the treatment plant has dropped.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di bau sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di bau sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di bau sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jul 2011 11:19 PM PDT

Penasihat DAP, Lim Kit siang memuji komitmen tinggi Parti Islam SeMalaysia (PAS) yang kekal bersama perjuangan Pakatan Rakyat walaupun menerima pelbagai habuan dari Umno termasuk jawatan menteri.

"UMNO tidak sepatutnya mencadangkan kepada PAS untuk membentuk 'kerajaan perpaduan'. Jika ada cadangan ia sepatutnya melibatkan Pakatan Rakyat (PR) dan bukannya berkomplot untuk memecahkan perpaduan Pakatan Rakyat.

"Kami turut mendengar PAS ditawarkan jawatan Menteri Besar di lima negeri. "Tetapi apa yang jelas, PAS konsisten bersama Pakatan Rakyat," kata Kit Siang di Bau, Sarawak pada 31 Mei lalu.

Mengulas lanjut, Kit siang menegaskan partinya bersama KEADILAN dan PAS komited bagi memastikan ketiga-tiga gabungan itu berjaya membentuk kerajaan baru pada Pilihan Raya Umum akan datang.

Lim mengulas tindakan terdesak Umno yang tidak habis-habis memujuk PAS untuk bersamanya atas nama 'Kerajaan Perpaduan'.

"Kami tidak akan membenarkan mereka (Umno BN) memecahbelahkan Pakatan Rakyat.

"Kami akan terus menjadi sebuah unit untuk menentang BN dalam pilihan raya yang akan datang.

"Ini adalah pendirian DAP, KEADILAN dan PAS dan kami mahu Pakatan Rakyat sebagai kerajaan (persekutuan) menjadi kenyataan," tegasnya yang juga Ketua DAP di Parlimen.

Ajakan Umno itu timbul semula selepas Mursyidul Am PAs yang juga Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat mendedahkannya ketika bertemu anak-anak Kelantan di Dengkil, Selangor pada 31 Mei lalu.

Nik Aziz dilaporkan berkata, baru-baru ini beliau didatangi wakil Umno berpangkat 'Datuk' dan merupakan 'pesara kerajaan' yang menawarkan PAS tiga jawatan menteri jika bersetuju bersama Umno membentu 'Kerajaan Perpaduan'.

Bagaimanapun, Nik Aziz menolaknya dan menyatakan komitmennya bersama Pakatan Rakyat.

Difahamkan, pujukan Umno itu adalah kali kelima terhadap Nik Aziz yang sejak menerajui Kelantan difitnah dan diaibkan dengan pelbagai gelaran dari Umno dan kuncu-kuncunya.

Umno juga membiarkan blogger upahannya memburukan Nik Aziz termasuk memprojeksikan gambar Nik Aziz dalam keadaan lucah melalui super impose.

Laporan polis yang dibuat mengenainya didiamkan Umno BN sehingga kini.

Peliknya, dalam keadaan Nik Aziz difitnah sedemikian rupa, di sisi lain pula, Umno memujuknya kononnya atas nama perpaduan.

Sesuatu yang pasti, Umno tidak pernah ikhlas setiap kali mengajak Umno walau atas apa nama sekalipun kerana pujukan 'bersatu' hanya datang setiap kali Umno terdesak atau kalah dalam pilihanraya.

Ini terbukti apabila selepas tragedi 13 Mei, PAS bersetuju bersama Umno dalam BN. Namun, selepas Umno kuat, PAS ditendangnya sekaligus merampas Kelantan.

Begitu juga pada PRU lalu apabila Umno BN hilang 2/3 di Parlimen dan tumbang di lima negeri, mereka memujuk lagi PAS termasuk menawarkan jawatan Menteri Besar dan Exco kepada parti Islam itu di Perak, Kedah dan Selangor.

Namun, PAS konsisten bersama Pakatan Rakyat sekaligus menolak ke semua jawatan dan habuan menteri itu.

Secara logiknya, PAS rugi jika bersama Pakatan Rakyat, kerana di Selangor, mereka hanya dapat Exco dan bukan Menteri Besar manakala di Perak mereka hanya dapat seorang Exco semasa negeri itu diterajui Pakatan Rakyat.\

Namun PAS sejak dulu adalah parti yang konsisten bersama mana-mana gabungan pembangkang dan tidak pernah meninggalkan gabungan termasuklah dalam Angkatan Perpaduan Ummah (APU) pada dan Barisan Alternatif (BA) pada 1999.

Dalam APU, PAS ditinggalkan Parti Semangat 46 (S46) pimpinan Tengku Razalegih Hamzah dan DAP keluar BA akibat fitnah Utusan dan media Umno BN yang memecahkan kesatuan itu.

Kini, selepas 8 Mac 2008, media pencacai umno BN melakukan taktik sama dan semakin cuba memecahkan Pakatan, semakin itu jugalah kesatuan ini kekal mantap muafakat.

DAP juga selepas cemerlang pada pilihanraya Sarawak turut diajak bersama BN tetapi ditolak melalui kenyataan rasmi Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng.

Manakala serangan sama dilakukan Datuk Seri Najib Razak ialah cubaan mengharamkan KEADILAN dengan kerjasama pendaftar Pertubuhan yang kesnya disebut pada 8 Jun ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

MAJLIS BERBUKA PUASA <b>DI</b> KG SEGUBANG, <b>BAU</b> | <b>Sarawak</b> Post | Berita <b>...</b>

Posted: 15 Aug 2011 10:02 AM PDT

PROGRAM MEMPERKASA AQIDAH ANAK-ANAK SAUDARA BARU 2011

BAU :W.A.B Reality  dengan kerjasama Guru Pelatih PISMP Pengajian Agama ambilan Januari 2011 Institut Pendidikan Guru Kampus Batu Lintang telah melaksanakan satu program yang telah melibatkan anak-anak saudara baru di Kg. Segubang, Bau pada hari Ahad yang lepas.. Program tersebut telah berjaya dengan jayanya yang berlangsung selama setengah hari iaitu dari selepas Zuhur hingga selepas solat Tarawikh. Seramai 19 orang guru pelatih dari kumpulan PISMP Pengajian Agama dan Quran Sunnah serta diiringi oleh pensyarah pembimbing, Ustazah Sharifah Nooraida bt Wan Hasan.

Tujuan utama program ini diadakan adalah untuk memberi pendedahan kepada anak-anak saudara baru mengenai pentingnya menjaga serta memperkasa aqidah dari pelbagai sudut seperti menjalani kehidupan seharian, menjalankan ibadah dan melaksanakan syariah Islam pada landasannya. Program ini disertai oleh seramai 38 orang anak-anak saudara baru dari usia 6 hingga 20 tahun.

Program bermula dengan sesi "Ice Breaking" yang dikendalikan oleh saudara Mohd Afiq bin Salahuddin tentang proses kejadian manusia menurut perspektif Islam dan Sains. Setelah itu, program diteruskan dengan aktiviti "Tresure Hunt" dan "Obstacle" berkisar tentang konsep Rukun Islam dan Iman. Aktiviti berakhir dengan slot refleksi yang dikendalikan oleh saudara Muhammad Syaharuddin bin Ibrahim.

Seramai 23 keluarga di Kg. Segubang telah sama-sama menjayakan program tersebut. Program tersebut bukan sahaja menarik perhatian murid-murid di situ malahan turut menarik minat ibu bapa mereka untuk turut sama-sama mendengar dan melihat anak-anak mereka sepanjang program ini berjalan. Menurut ketua Kg. Segubang, En. Komet, beliau sangat tertarik dengan pendekatan yang digunakan oleh guru pelatih IPG Batu Lintang dalam usaha memberi pendedahan kepada mereka dalam aspek aqidah yang mana penduduk Islam di situ adalah minoriti. Beliau juga mengharapkan program seumpama itu dapat diadakan lagi untuk masa yang akan datang dan beliau sangat berterima kasih kerana guru pelatih IPG Batu Lintang dapat memberikan satu ilmu ilmiah yang sangat berguna pada mereka.

Majlis berbuka puasa anjuran W.A.B Reality dengan kerjasama IPG Kampus Batu Lintang dimulakan dengan ucapan alu-aluan oleh Pengerusi Urusetia Saudara Kita (USK), Dr. Herman Ritom mewakili Pengarah W.A.B Reality. Beliau telah menggalakkan program-program sebegini perlulah diteruskan bagi menjaga masyarakat saudara baru khususnya di Kg. Segubang.

Beliau turut melahirkan jutaan terima kasih kepada Datuk Seri Wan Abu Bakar kerana khidmat baktinya selama ini dalam mengambil berat perihal saudara baru di Kampung Segubang. Setelah itu, majlis diteruskan dengan penyampaian sumbangan oleh Pengarah W.A.B Reality, Datuk Seri Wan Abu Bakar bin Tuanku Haji Mohamad kepada semua 23 buah keluarga saudara baru. Sumbangan berupa beras dan hamper juga turut disampaikan oleh Pengarah IPG Kampus Batu Lintang, Tuan Haji Awang Hambali bin Haji Awang Hamdan kepada seramai 40 orang peserta Program Memperkasa Aqidah 2011.

Selesai penyampaian hadiah dan cenderamata, majlis berakhir dengan solat Isyak dan solat Tarawikh secara berjemaah, yang diimami oleh pelajar IPG Batu Lintang iaitu saudara Muhammad Syahir bin Mahadi al-Hahiz. Diharapkan program sebegini dapat dilaksanakan untuk masa hadapan dalam memperkasa aqidah saudara baru khususnya.

Copy the code below to your web site.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

11 di limbang - Google Blog Search

11 di limbang - Google Blog Search


Muda Tengah: James Wong, &#39;Bapa Pemodenan <b>Limbang</b>&#39;

Posted: 22 Jul 2011 08:59 PM PDT


Posted on July 22, 2011, Friday
Kehilangan beliau paling dirasai rakyat Limbang yang banyak menerima pembangunan
LIMBANG: Mendiang Datuk Amar James Wong Kim Min yang merupakan ahli politik ternama dan selayaknya diiktiraf sebagai 'Bapa Pemodenan Limbang' kerana telah membawa banyak kemajuan dan membangunkan Limbang seiring dengan kawasan lain di negeri ini.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Kota, Dr Abdul Rahman Ismail berkata pemergian beliau merupakan satu kehilangan besar kepada negara, negeri dan terutama sekali Limbang kerana mendiang Wong telah mempelopori projek pembangunan utama seperti pasar, Lapangan Terbang Limbang, Golden Jubilee Waterfront, kompleks Sukan Limbang dan kolam renang.
"Kita akan meneruskan kerja-kerja mendiang dan generasi pemimpin baru harus mencontohi sumbangan beliau," katanya selepas memberi penghormatan terakhir kepada mendiang di kampung halamannya di Jalan Pandaruan di sini semalam.
"Kami akan sentiasa memperingati beliau sebagai orang yang telah mempelopori pembangunan-pembangunan di Limbang dan kita seharusnya berbangga dengan sumbangan yang telah diberikan oleh mendiang," tambah beliau.
Jenazah mendiang diterbangkan ke Limbang dari Kuching dan tiba tengah hari semalam untuk disemadikan di sini.
Antara yang hadir untuk memberikan penghormatan terakhir semalam ialah Ahli Parlimen Limbang Hasbi Habibolah dan ahli-ahli exco Dewan Perniagaan dan Industri Cina Limbang (LCCCI) yang diketuai oleh Lim Chwee Cheng.
Jenazah Wong akan disemadikan di tapak pengebumian milik keluarga yang terletak tidak jauh dari kediaman pusaka keluarga mendiang di Limbang.
Mendiang Datuk Amar James Wong Kim Min, bekas timbalan ketua menteri yang pertama dan menteri kabinet negeri serta telah memainkan peranan utama dalam penubuhan Malaysia meninggal dunia akibat sakit tua pada usia 89 tahun Isnin lalu.
Mendiang meninggalkan isteri, Datin Amar Velerie Bong, lapan anak, 13 cucu dan empat cicit. Full Feed Generated by
Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


Lebih RM1.6j dibayar kepada 200 pemilik tanah <b>di Betong</b> - my <b>Sarawak</b>

Posted: 18 Aug 2011 08:42 PM PDT

Posted on 19 August 2011.

BETONG: Sejumlah RM1,680,040.82 pampasan bagi tanah berhak milik dan Tanah Hak Adat Bumiputera (NCR) telah dibayar kepada 200 orang penerima cek pampasan tanah yang terlibat dengan sembilan buah projek pembangunan di bahagian ini.

Projek pembangunan yang dijalankan merangkumi Bekalan Air Luar Bandar di Tengalat dan Malupa, Saratok; projek Bekalan Air Luar Bandar di Jalan Ulu Awik, Saratok; projek Jalan Kampung Babu/Kampung Bungey/Kampung Lallang, Debak; projek Jalan Lower Saribas Agriculture Development, Saribas; projek Tapak Bangunan RISDA, Saratok; projek naik taraf Jalan Kampung Seberang, Maludam; projek Jalan Betong Kayu/Malam, Betong; projek Maludam Triso Coastal Road dan projek Bekalan Air Wilayah, Saratok (Fasa I) di Saratok.

Menteri Perancangan dan Pengurusan Sumber II merangkap Menteri Kemudahan Awam, Sarawak Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan berkata, matlamat utama kerajaan memperkenalkan Inisiatif Baru NCR adalah untuk memastikan agar semua tanah NCR disukat dan diwartakan di bawah Seksyen 6 Kanun Tanah Negeri.

Katanya ia dilakukan sebelum langkah kedua, iaitu pengukuran secara individu dan seterusnya mengeluarkan surat hak milik tanah di bawah Seksyen 18 Kanun Tanah Negeri.

Beliau berkata demikian semasa Majlis Penyampaian Cek Pampasan Tanah dan Penyerahan Gazet di bawah Seksyen 6 Kanun Tanah Negeri bagi Kawasan Sentebu, Selambong dan Muton di Saratok anjuran Jabatan Tanah dan Survei (JTS), Bahagian Betong bertempat di Dewan Tan Sri Datuk Amar Stephen Kalong Ningkan, di sini, kelmarin.

Awang Tengah memberitahu penyerahan warta Rizab Gunasama Bumiputera juga adalah jelas membuktikan bahawa kerajaan begitu prihatin serta melindungi hak pemilikan Tanah NCR rakyat peribumi di negeri ini.

"Rakyat harus berterima kasih kepada Dato' Sri Douglas Uggah kerana telah berusaha dengan bersungguh-sungguh dan berjaya mendapatkan peruntukan tersebut daripada Kerajaan Persekutuan.

"Inisiatif Baru NCR merupakan satu dasar yang diperkenalkan oleh kerajaan bagi memberi jaminan pemilikan Tanah NCR rakyat di Negeri Sarawak dan seterusnya melindungi hak pemilik tanah NCR di negeri ini," katanya.

Tambahnya, antara kawasan yang terbabit dan sudah siap proses penyerahan warta Rizab Gunasama Bumiputera ialah merangkumi kawasan di pentadbiran ketua masyarakat, Penghulu Garan Chunggut, Tuai Rumah (TR) Renggan Bunyat, TR Anau Chula, TR Lakon Aji, TR Jawi Sangu, TR Sandah Ngaba, TR Aji Ramba dan TR Sat Seriban di kawasan Sentebu, Selambong dan Bajau di Saratok.

Pada majlis yang sama juga, Penguasa JTS Bahagian Betong yang baru, Anthony Aboi dalam ucapannya memberitahu bahawa pengukuran Tanah NCR di Bahagian Betong adalah berpandukan kepada kawasan (bawah bidang kuasa) penghulu.

"JTS dari 2008 hingga 2011 (Ogos) telah menjelaskan pampasan tanah berjumlah RM11 juta kepada 1,845 orang penerima bagi yang terbabit 46 buah projek kerajaan.

"Memandangkan kawasan pentadbiran seseorang penghulu itu agak luas maka dengan itu kita berharap agar penduduk di kawasan Betong/Saratok dapat bersabar.

"Untuk makluman, sebanyak 27 kawasan NCR yang baru telah pun kita majukan untuk mendapatkan kelulusan penyukatan," menurut Anthony.

Dalam pada itu, beliau juga menyeru pemilik-pemilik tanah agar jangan terlupa untuk menjelaskan cukai tanah kerana ia adalah merupakan sebahagian daripada sumber pendapatan kerajaan.

"Sekiranya mempunyai masalah dan isu-isu tanah, janganlah mengadu kepada pihak yang tidak bertanggungjawab kerana isu-isu tersebut sudah tentu akan diperbesarkan. Sebaliknya kita di JTS bersedia untuk membantu dan sentiasa mengamalkan dasar pintu terbuka," tambahnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search


Jamal Rafaie » Blog Archive » KEMBARA HPA KE <b>SIMUNJAN SARAWAK</b>

Posted: 15 Apr 2011 12:41 AM PDT

Tiada apa yang ingin dikatakan semasa menjejakkan kaki di Lapangan Terbang Kuching, Sarawak pada 19 Mac 2011 yang lalu. Cuma hati terasa jauh mengenangkan kali terakhir ke Kuching iaitu sekitar tahun 1998 dahulu.

Jika dahulu, kedatangan ke Sarawak hanya untuk makan angin dan berlibur, tetapi kedatangan pada kali ini membawa satu misi kepada penduduk negeri Sarawak.

Bukan untuk  memancing undi memandangkan pilihanraya Sarawak semakin hampir! Tetapi membawa misi DAKWAH, EKONOMI DAN PENDIDIKAN kepada rakyat kawasan Simunjan, Sarawak.

Kembara pada kali ini hanya menumpang rombongan HPA, khususnya rombongan Pengarah Urusan 1 HPA Industries Sdn. Bhd (Tuan Haji Ismail Bin Ahmad) untuk melawat projek Padi Huma HPA di sana.

1 ) LAWATAN PADI HUMA HPA DI SIMUNJAN

Projek penanaman padi huma ini diusahakan sendiri oleh penduduk-penduduk kawasan Simunjan.

Seluas kira-kira 10 ekar tanah ditanam dengan padi huma itu. Proses penuaian pula menggunakan kaedah tradisional (tuai guna tangan) dan mengambil masa yang lama untuk menuai keseluruhan kawasan padi huma itu.

Padi Huma ini adalah dari spesis padi hitam yang dikatakan mempunyai serat yang tinggi jika dibandingkan dari padi putih. Tetapi masa yang diambil untuk menunggu padi ini matang terlalu lama iaitu kira-kira setahun.

IKTIBAR ORANG YANG BERSEDEKAH

Jika anda menuai padi menggunakan kaedah tradisional, nescaya anda akan mengeluh, "Bilalah padi ni nak habis ni?! Dari tadi potong tak habis-habis!".

Sesungguhnya itulah rezeki yang Allah turunkan kepada makhluk-Nya. Setiap hari manusia makan nasi, tapi nasi tak pernah habis di muka bumi. Subhanallah.

Satu lagi iktibar yang boleh diambil sewaktu menuai padi ialah tentang fadhilat bersedekah ke jalan Allah. Allah menjanjikan ganjaran ibarat sawah padi itu. Lihat, fikir dan zikirlah!

Bandingan (derma) orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah) Allah akan melipat gandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya.

(Surah Al-Baqarah, ayat 261)

2) PERASMIAN PROJEK PADI HUMA

Selepas menuai, kami terus ke kawasan perkampungan Semelatong untuk menghadiri majlis perasmian Projek Padi Huma. Tuan Haji Ismail Ahmad merasmikan majlis tersebut.

Tuan Haji Ismail Ahmad sedang melihat proses menampi beras

.

Kami diberi taklimat tentang cara-cara memproses padi kepada beras. Juga dapat mencuba sendiri kaedah tersebut.

3) LAWATAN KE PROJEK TERNAKAN AYAM ORGANIK HPA BORNEO

Selepas perasmian, kami terus bergegas untuk melawat projek ternakan ayam organik HPA yang diuruskan oleh HPA Borneo.

Ayam Organik HPA

.

Projek ternakan ayam di kawasan Borneo masih berskala kecil, iaitu kira-kira 1000 ekor sekali ternak. 1000 ekor untuk Sabah dan Sarawak? Ya. Belum sembelih sudah habis dijual! (permintaan besar)

Projek ini masih di peringkat percubaan, jika projek ini berjaya, Insya-Allah projek ini akan bertambah besar dan tidak mustahil Zon Borneo mempunyai sebuah Restoran RFC! Amin…

4) MANDI DI SUNGAI KAMPUNG BUNAN GEGA

Selepas letih berprogram, jom kita mandi sungai!

Sungai di sana sungguh cantik. Maha Suci Allah yang menciptakan sungai secantik itu. Moga-moga kita dapat melihat sungai di syurga yang tidak dapat digambarkan bagaimanakah rupanya.

PENGAJARAN SIMUNJAN

Simunjan adalah sebuah tempat pedalaman di Sarawak. Perjalanan mengambil masa selama 2 jam dari Kota Kuching. Perjalanan amat mencabar dengan jalan yang teruk dan merbahaya.

Namun, di sana tersimpan pelbagai khazanah alam yang menunjukkan kekayaan Allah Subhanahu Wa Taa'la. Dari kekayaan herba yang tumbuh di sana, sehinggalah kecantikan alam semulajadi ciptaan Allah, sangat menakjubkan.

Terima kasih kepada Tuan Haji Ismail Bin Ahmad dan rombongannya di atas jemputan bersama mengembara di bumi Simunjan. Semoga usaha ini mendapat keberkatan Allah dan dikira sebagai ibadah kepada-Nya. Insya-Allah.

SAYANG SARAWAK!!

Blogger Templates

Jamalie_Jam @ jamalrafaie.com
53000 Kuala Lumpur.

Related Posts with Thumbnails

Related posts:

  1. Kembara Amal UNIC Ke Utara
  2. KEMBARA UNIQUE UTARA SELATAN
  3. KEMBARA : Rekreasi Di Sg. Sedim.. Tenangkan Fikiran Sebelum Berjuang..
  4. Kembara : Lawatan Industri (DanCast Sdn Bhd)

Related Posts Pluginfrom Make Money Online.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


<b>Kuching</b> City Centre – Part 1 « plum era

Posted: 19 Aug 2011 08:14 AM PDT

Kuching. Capital of Sarawak. Kuching means 'cat' in Malay (old spelling). Present day connection with the name consists of cat statues littered around the city. The origins of the city's name can be found here.

This is probably one of the most delightful Malaysian cities. Nestled on both banks of the Kuching river, Kuching is great for strolling. It is relatively unpolluted (that is until the haze starts) and the streets are very clean. The trees line the waterfront promenade with wonderful shades and makes for an idyllic walk. It is amazing that I can walk along the river in midday, in the scorching sun and feel that I can enjoy myself. That says a lot about how much I like the city since I don't take to heat well.

Kuching Waterfront Promenade

Across the river, the Sarawak State Legislative Assembly building sits prominently on top of a small hill. Just a mere few months ago, the Sarawak's state elections was a much-watched event for the nation's pundits and political players.

Bangunan Dewan Undangan Negeri Sarawak or the Sarawak State Legislative Assembly Building

Not far from the State Legislative Assembly hall is the Astana. It is the official residence of the Governor (or Yang di-Pertua Negeri) of Sarawak. Unlike the Malay states on Peninsula Malaysia, Sarawak is a state without a traditional monarch. The Governor's role is largely symbolic. Legislature is made by the State Legislative Assembly which is elected by the people. The executive branch of the Sarawak government is made up of the Cabinet headed by the Chief Minister.

The Astana, official residence of the Governor of Sarawak.

After enjoying a scenic walk along the river, crossed the road to Carpenter Street or some call it Chinatown. Today it is a historic old town area catered mostly to tourists. But it is charming  and houses some small eateries where we filled our tummies.

Right at the end of Carpenter Street stands the Old Court House complex, built in 1874.

Inside the Old Court House complex

And does anyone here remember James Brooke, the Rajah Putih (a.k.a. angmoh chief) of Sarawak from their history class days?

Brooke Memorial. Outside the Old Court House Complex

Advertisement

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


RUMAH PANJANG LEO MOGGIE <b>KANOWIT SARAWAK</b> TERBAKAR | uLan

Posted: 26 Jul 2011 10:24 PM PDT

Number of view352

KANOWIT: Rumah panjang pengerusi Tenaga Nasional Bhd Tan Sri Leo Moggie di Bejait, kira-kira 45 minit perjalanan darat dari sini, musnah dalam satu kebakaran petang semalam.

Anak saudaranya Nelson Jaun ketika dihubungi berkata seluruh rumah panjang yang mempunyai kediaman 29 pintu itu dijilat api kira-kira 10 minit selepas kebakaran bermula pada kira-kira pukul 6 petang.

Beliau berkata api merebak dengan pantas ekoran musim kemarau yang sedang melanda ketika ini, memusnahkan rumah panjang itu yang boleh diangap paling moden di daerah sini.

Ketua pegawai operasi bomba Douglas Graji ketika dihubungi di pejabat Jabatan Bomba dan Penyelamat Kanowit di sini berkata pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian itu pada kira-kira pukul 6.28 petang.

"Satu pasukan 11 anggota yang diketuai pegawai bomba Mutton anak Gelunggang sampai di rumah panjang yang berusia kira-kira 10 tahun itu pada kira-kira pukul 7.17 petang, namun ia sudah tidak dapat diselamatkan lagi," katanya dan menambah api dapat dipadamkan kira-kira sejam kemudian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Hot Keywords:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

11 di serian sarawak - Google Blog Search

11 di serian sarawak - Google Blog Search


onggon.com: Jalan Kaki <b>di Serian, Sarawak</b> :P

Posted: 18 Aug 2011 03:11 PM PDT


Bulan Besar Besaq Besau Besai
Gambar kat tasik out, kat tepi sungai pun out sebab apa, sebab setting kamera aku lupa nak adjust, ada ka EV -1 hingga -2 camana tak gelap gambar. Pastu filter ND Grad pulak tak bukak-bukak kat lens. Pemalas betul. Faktor lain hari nak hujan, hari gelap bla bla bla.. Pendek cerita, tak pandai ambik gambar kan senang.. Mengaku je lah hahaha..
Taman Danu Serian atau dikenali juga sebagai Tasik Serian hanya berjalan kaki 10 minit dari rumah aku, manakala Batang Sadong atau Sungai Sadong hanya beberapa meter dari rumah aku. Jalan depan rumah jer. Oh Rumah aku di Kampung Hilir, Serian lebih kurang 45 minit perjalanan dari bandaraya Kuching. Dari Serian ke Kuching jalan canthek, jalan highway tu. Apa persamaan tasik dan sungai ini? Kedua-duanya terdapat buaya yang berasal-usul dari Batang Lupar, Sri Aman tempat lagenda buaya Bujang Senang. So, kalau nak ambik gambar kat tepi tasik atau sungai, sila 10 kali cek pun takpa, yang penting keselamatan. Ambik gambar bulan lagi syok.. Duk kat beranda rumah sambil rilek2 goyang kaki hehe..
Baru aku perasan, aku tak pergi Air Terjun Ranchan rupanya aiseymen.. Patutlah lain macam je koleksi gambar aku kali ni :P Okeh, esok nak post pasal makanan di Sarawak, eh masakan dan kuih-muih kat bazaar Ramadhan di Kuching. Kalau nak tau juadah sama ke tak ngan yang di KL, esok kita tengok dalam blog ni ehekk.. Jumpa lagi. Wassalam.
Tasik Serian
Tasik Serian
Tasik Serian
Batang Sadong
Batang Sadong
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di samarahan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG SARAWAK: 11 <b>di samarahan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Jun 2011 11:49 AM PDT

Sejarah <b>Sarawak</b>: Bahagian <b>Samarahan</b>

Posted: 21 Jun 2011 07:35 AM PDT

SAMARAHAN

Bahagian Samarahan merupakan salah satu dari sebelas bahagian di Sarawak. Ibu daerahnya ialah Kota Samarahan. Bahagian Samarahan mempunyai luas 4,967.4 km persegi. Jumlah penduduk pula adalah seramai 204,900 mengikut banci tahun 2000.
Bahagian Samarahan mempunyai empat daerah pentadbiran: Kota Samarahan, Asajaya, Serian dan Simunjan.
Kebanyakan pendudukan Samarahan adalah dari kaum Melayu, Iban, Bidayuh dan Cina.Samarahan dikenali sebagai Pusat Pendidikan Tinggi di Sarawak.Kewujudan UNIMAS (Universiti Malaysia Sarawak), UiTM (Universiti Teknologi Mara), Institut Perguruan Tun Abdul Razak, Institut Latihan Perindustrian, Pusat Sumber Sarawak, INTAN dan Giat Mara.
Bahagian Samarahan dihubungkan oleh 2 batang sungai yang besar iaitu Batang Samarahan dan Batang Sadong. Penempatan kebanyakan penduduk asal Samarahan di tepi sungai dipengaruhi oleh kepentingan sungai sebagai sumber ekonomi dan perhubungan. Kampung-kampung yang terdapat di Samarahan dan Sadong dapat dihubungi melalui sungai-sungai.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


GAMBAR : Sekitar Pertandingan Menyumpit <b>di</b> SMK <b>Sarikei Sarikei</b> <b>...</b>

Posted: 27 Jul 2011 07:05 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]GAMBAR : Sekitar Pertandingan Menyumpit di SMK Sarikei Sarikei. July 28, 2011 by PSKPP Sarikei 2011. Pertandingan menyumpit bermula pada pukul 8.00 pagi. Bertempat di SMK Bandar Sarikei . Sebentar tadi, Setiausaha PSKPP Sarikei ...

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jul 2011 03:32 AM PDT

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Jun 2011 03:15 AM PDT

MUJAHIDEEN ISLAM: Ekspedisi Dakwah "Kembara Ilmu" <b>Di</b> Perkampungan <b>...</b>

Posted: 01 May 2011 10:21 PM PDT
Salam alayk'. Perjalanan berkampung selama dua hari  iaitu pada 30hb April hingga 1 Mei 2011 di Kampung Senah Rayang, Padawan Sarawak memberikan seribu makna buat penulis. Program Ekspedisi Dakwah yang dinamakan "Kembara Ilmu" ini dianjurkan dengan oleh organisasi penulis dengan kerjasama daripada Darussyifa', Jabatan Kesihatan Negeri, Urusetia Saudara Kita (USK) dan juga JAKIM Cawangan Sarawak.


Tidak dinafikan dua tarikh program untuk ekspedisi ini menyebabkan penulis tidak dapat memberikan komitmen pada dua program yang lain kerana berlaku pertembungan. Sebelum itu, penulis meminta maaf kepada sahabat-sahabat kerana tidak dapat menghadirkan diri ke mesyuarat agung (muktamar) yang merupakan medan muhasabah khususnya untuk para-para penggerak dakwah di bumi kenyalang yang dijadualkan diadakan di Sibu dan juga kepada sahabat mahasiswa daripada UNIMAS yang telah menjemput penulis untuk memberi pengisian di dalam program yang dijalankan, namun permintaan itu tidak dapat penulis penuhi.


Jalan Masuk Kampung & Anak Angkat


Perjalanan masuk ke kampung Senah Rayang daripada jalan utama sangat 'mencabar'. Jalan yang rosak dan tidak diperbaiki menyebabkan penulis berasa semacam berada di dalam roller-coaster biarpun menggunakan kenderaan 'pick-up' Ford Ranger. Sedang dalam perjalanan, penulis mendengus di dalam hati, "Siapalah pemimpin masyarakat di daerah ini??"
Selesai slot pemeriksaan kesihatan yang dikendalikan oleh dua pihak iaitu Jabatan Kesihatan Negeri (perubatan moden) dan Darussyifa' (perubatan alternatif). Slot "Pembahagian Anak Angkat" bermula dengan melibatkan penduduk keluarga Kg. Senah Rayang yang majoritinya berbangsa Bidayuh Islam. Penulis yang mendapat "mak angkat" iaitu Puan Rohani dan tiga orang adik angkat iaitu Akhmal (Mai), Haikal dan Azri. Alhamdulillah, mereka sungguh mesra terutama gelagat Azri yang sentiasa tidak lepas dari memegang tangan penulis dan seringkali mengajar penulis berbahasa Bidayuh.


Forum Bicara Ummah: "Akhlak Islamiyyah"


Pada sebelah petang hari yang pertama pula diadakan program riadhah bersama penduduk kampung iaitu dengan acara-acara menarik seperti perlawanan bola sepak (lelaki/bapa/belia), mengupas kulit epal (wanita/ibu) dan sukaneka (kanak-kanak), pada sebelah malamnya pula diadakan "Forum Bicara Ummah" dengan tajuknya "Akhlak Islamiyyah".


Dengan taklifan penulis yang menjadi moderator forum dan dibarisi oleh tiga orang ahli panel iaitu Ustaz Kariah Bin Abd Rahman (Pen. Pengarah Bahagian Dakwah, JAKIM Sarawak yang juga lulusan Ijazah Sarjana Dakwah & Kepimpinan dari UKM), Ustaz Mohd Syahnan Bin Mohd Zain (Pensyarah Politeknik Kuching dengan kelulusan Ijazah Sarjana Pendidikan Islam dari UTM Skudai) dan Ustazah Zainab Binti Mohd Ahmad (Pensyarah Politeknik Kuching lulusan Ijazah Sarjana Syariah Islamiyyah (Jinayah & Siasah) dari Institut Agama Islam Negeri Sumatera Utara). Dengan kemantapan tiga orang ahli panel ini, slot forum pada malam itu berjalan dengan lancar dan proses perkongsian ilmu menjadi lebih mudah ditambah dengan senda gurau yang menjadi daya tarikan ahli panel.

Air terjun Kg. Senah Rayang

Pada hari terakhir, ceramah motivasi dilakukan di dua tempat pada masa yang sama iaitu Seminar Keibubapaan (ibu/bapa) di Surau dan Motivasi Pelajar (belia/kanak-kanak) di Dewan Serbaguna Kg. Senah Rayang. Majlis perasmian penutupan program ini diadakan pada jam 11.30 tengahari juga di dewan serbaguna kampung tersebut.


p/s: Penulis insyaALlah akan 'upload'kan keseluruhan gambar pada entri yang seterusnya. Waterfall Kg. Senah Rayang, tidak akan kulupakan!
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


PROGRAM MARA BERSAMA RAKYAT (MBR) <b>DI</b> PULAU BRUIT <b>DARO SARAWAK</b> <b>...</b>

Posted: 15 Apr 2011 11:21 PM PDT

YB Dato' Seri Haji Mohd. Shafie  bin Haji Apdal, Menteri Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah (KKLW) telah menyempurnakan Majlis Perasmian Program MARA Bersama Rakyat (MBR) pada 14 April 2011 bertempat di Pulau Bruit Daro, Sarawak.

Pelbagai aktiviti dijalankan sempena Program MBR antaranya program membaiki rumah, program menjana pendapatan pemprosesan sesar unjur, program promosi Maktab Rendah sains MARA (MRSM) dan program khidmat komuniti GIATMARA. Selain itu,  GIATMARA juga menawarkan servis motosikal percuma kepada penduduk setempat.

Seramai 500 orang peserta telah bersama-sama memeriahkan Majlis tersebut. YB Menteri turut memberi amanat kepada semua peserta agar berusaha untuk mencapai aspirasi MARA dan kerajaan. YB Pengerusi MARA juga turut menekankan agar peserta dapat mengambil kesempatan dalam program yang dianjurkan ini agar masa depan rakyat di Pulau Bruit mampu dicorak dengan lebih baik dalam ucapan alu-aluannya.

Turut hadir  sama YBhg. Dato' Ibrahim bin Muhamad, Ketua Setiausaha KKLW dan  YB Dato' Seri Idris bin Jusoh, Pengerusi MARA.       

Advertisement
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

ads