Selasa, 12 Februari 2013

11 di limbang - Google Blog Search

11 di limbang - Google Blog Search


Bolehkah <b>Limbang</b> Membangun? « <b>Di</b> Halaman <b>Limbang</b>….

Posted: 29 Aug 2012 07:20 PM PDT

LIMBANG, dibandingkan dengan bandar yang lain di Sarawak masih lagi ketinggalan dari segi pembangunan. Mungkin ini yang selalu aku perkatakan sebelum ini. Tetapi pembangunan macamana?

Adakah pembangunan dari segi luaran atau dalaman? Sesiapa yang pernah datang ke Limbang, mungkin dapat mengagak pembangunan dari segi mana yang aku nak perkatakan.

Jika nak ceritakan tentang pembangunan di Limbang, tentu kita akan menuding kepada siapa yang harus kita salahkan yang menyebabkan Limbang tak membangun seperti bahagian-bahagian yang lain di Sarawak ini. Mungkin bagi mereka yang dah lama tinggal di Limbang, kesalahan banyak dituding ke atas pemimpin sebelumnya yang tak berselera untuk membangunkan Limbang tetapi lebih berselera untuk menjamah yang ada di Limbang sahaja.

Dan sekarang pemimipin yang lama dah bertukar, sudah dua penggal memegang tampuk kuasa di Limbang. Adakah kita masih lagi untuk menyalahkan ke atas pemimpin terbabit?

Ataupun kita meyalahkan situasi yang ada di Limbang yang menyebabkan hasilnya tidak seberapa, seperti keadaan ekonomi, geografi, kurang wang, keadaan politik semasa, kurangnya sokongan, keadaan sistem negara, sikap orang tempatan dan pelbagai lagi yang hendak kita salahkan.

Jadi, aku yang sudah tinggal di Limbang terasa macam biasa sahaja, seakan semuanya ok. Ada pembangunankah atau tidak, keadaan di Limbang terus bergerak dengan gayanya tersendiri.

Walaupun ada suara-suara ketidakpuasan kedengaran agar Limbang perlunya ada pusat pendidikan yang tinggi, perlunya ada agensi ini, perluya ada sekolah teknikal, perlunya ada jalan-jalan yang baik kerana Limbang bersempadan dengan Negara Brunei, perlunya hospital dinaiktaraf dengan doktor-doktornya sekali tanpa perlunya merujuk di hospital Miri bila kes kritikal, perlunya jambatan dibina untuk ke kampung seberang agar mudah dihubungi, perlunya jalan dibina untuk tidak melintasi Negara Brunei agar tidak menghadapi kesesakan di sempadan, perlunya lapangan terbang dibesarkan lagi agar tidak perlu singgah di Miri lagi(bagi penerbangan selain dari Miri) dan banyak lagi perlu dibuat di Limbang yang tak dapat nak aku tuliskan di sini.

Mungkin juga kepimpinan yang ada di Limbang masih baru lagi berbanding kepimpinan yang ada di Lawas(yang kini semakin mengatasi keupayaan Limbang) menyukarkan lagi untuk membawa pembangunan yang sepatutnya dah terjadi di Limbang. Tarikan bagi pemimpin baru di Limbang belum lagi dapat menarik perhatian kerajaan negeri.

Apa yang harus dibuat untuk menggerakkan pembangunan yang ada di Limbang ini? Bukannya pembangunan yang ada di Limbang tiada langsung tetapi begitu perlahan dan kurang diberi perhatian yang sewajarnya oleh mana-mana pihak.

Peranan yang dimainkan oleh agensi-agensi kerajaan dalam membangunkan suasana "menarik" memberi impak kepada pembangunan di Limbang. Ketangkasan dan inovasi dari agensi-agensi yang ada diperlukan agar  pembangunan yang sudah tersedia hanya  perlukan sentuhan dan bantuan yang kreatif dari agensi-agensi yang dipertanggungjawabkan. Namun seperti yang terjadi ketangkasan yang ada tidak diimplementasikan dengan sepenuhnya. Hanya dibuat dengan gaya yang begitu santai dan ketidakwajaran.

Sepatutnya  pembangunan di Limbang boleh berjalan dengan pantas disebabkan di sudut geografi Limbang yang dikelilingi oleh Negara Brunei, Labuan, Lawas dan Sabah. Namun, ia masih bergerak dengan perlahan-lahan dan mungkin juga suasana yang begitu santai di Limbang memberi kesan kepada keaktifan penduduk di Limbang agaknya.

Kesimpulannya, Limbang tetap Limbang iaitu keunikannya yang berada dalam Negara Brunei Darusalam.

11 di serian sarawak - Google Blog Search

11 di serian sarawak - Google Blog Search


Komited terangi luar bandar | my <b>Sarawak</b> - News coverage around <b>...</b>

Posted: 06 Feb 2013 09:01 AM PST

S'wak akan capai sasaran 95 peratus liputan bekalan elektrik NKRA: Awang Tengah

SERIAN: Kontrak di bawah Bidang Keberhasilan Utama Ne-gara (NKRA) bagi Sarawak akan dapat dilaksanakan sepenuhnya tidak lama lagi, antaranya mencapai sasaran 95 peratus liputan bekalan elektrik di luar bandar.

Perkara itu dinyatakan oleh Menteri Kemudahan Awam Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan sambil menambah, ia membabitkan peruntukan hampir RM60 juta.

"Semua kontrak termasuk yang masih menunggu sejak 2009 hingga 2012/2013 akan dapat dimuktamadkan tidak lama lagi.

"Ini menunjukkan kerajaan komited dalam membawa kemajuan dan pembangunan kepada rakyat terutamanya di luar bandar," katanya pada Majlis Pelancaran Projek Bekalan Elektrik Luar Bandar (BELB) Kampung Baki Tanjung, Seruit, Soh dan Palah Batu 29 Jalan Kuching-Serian serta Tuapekong Jalan Palah Batu 29, Samarahan di Kampung Seruit di sini, semalam.

Projek BELB tersebut merupakan fasa kedua yang membabitkan sebanyak 101 buah rumah bagi pemohon baharu.

Awang Tengah yang juga Menteri Perancangan Sumber dan Alam Sekitar Kedua merangkap Menteri Pembangunan Perindustrian berkata, ia juga sebaha- gian daripada kontrak di bawah NKRA.

Katanya, projek tersebut me-nelan kos hampir RM2.9 juta dan dijangka siap menjelang bulan Jun.

Tambah beliau, pelaksanaan projek itu adalah sejajar dengan sa-saran mencapai 95 peratus populasi luar bandar mendapat bekalan elektrik.

Justeru, beliau menyeru penduduk luar bandar khasnya yang terlibat dalam projek itu agar memberikan kerjasama penuh kepada kerajaan bagi memastikan ia dapat dilaksanakan dengan baik.

"Untuk pelaksanaan BELB, ia memerlukan kerjasama penuh daripada orang kampung sebab ia memerlukan laluan tiang.

"Jadi, ini memerlukan sedikit pengorbanan oleh penduduk kampung iaitu dalam pemberian tanah kerana ia juga adalah untuk manfaat penduduk sendiri," katanya.

Dalam pada itu, Awang Tengah menegaskan kerajaan juga akan te-rus komited dalam memperluaskan liputan bekalan elektrik luar bandar di negeri ini terutamanya bagi kawasan pedalaman, walaupun ia menelan kos yang tinggi.

"Tidak dinafikan, ada projek yang menelan kos lebih RM100,000 untuk menyambung bekalan elek-trik ke hanya sebuah rumah di pedalaman.

"Tetapi, kerajaan komited kerana mahu memberikan perubahan yang baik kepada rakyat," kata-nya.

Turut hadir ialah Menteri Muda Kemudahan Awam Datuk Stephen Rundi, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Muara Tuang Dato Sri Mohammad Ali Mahmud, Setiausaha Tetap Kementerian Kemudahan Awam Ubaidillah Abdul Latif dan Residen Sama-rahan Ismail Hanis.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: Anwar Ibrahim berpeluh <b>di Sarawak</b>

Posted: 11 Feb 2013 06:16 PM PST

Tatkala Najib mencatat sejarah buruk dalam kariernya sebagai Perdana Menteri apabila ditolak secara terang-terang oleh rakyat Pulau Pinang semasa konsert PSY, Anwar pula terus mencipta kegemilangan peribadi di Sarawak apabila kunjungan beliau di sana dalam siri Jelajah Merdeka Rakyat mendapat sambutan rakyat dari segenap lapisan masyarakat.

Kedatangan beliau di Beluru, Bakong disambut ribuan penyokong dengan pelbagai sepanduk. Antara rintihan yang paling memilukan adalah sepanduk 'Majukan Baram' yang mana jelas sekali menunjukkan masyarakat Baram tertindas sehingga sekarang. Kemajuan jauh panggang dari api. Ini kalilah!!!!

Disambut meriah sebaik tiba di lapangan terbang Miri, Sarawak tengah hari semalam.
Waterfront Commercial Centre, Miri


Sambutan Tahun Baru Cina diteruskan Anwar ke Sarawak pada hari ini. Program dimulakan dengan ceramah Anwar 'Solusi Baram' di Beluru Bazaar, Beluru, Bakong.

7.00 malam tadi Anwar bersama pemimpin Pakatan Rakyat meneruskan program Makan Malam Gong Xi Fa Cai di Restoran Cina Mega Hotel, Miri. Acara diakhiri dengan Ceramah Perdana Gong Xi Fa Cai di Waterfront Commercial Centre, Miri bermula jam 8.00 malam.

Selain Anwar, penceramah dibarisi, Pengerusi KEADILAN Sarawak, Baru Bian, Ali Biju, See Chee How dan Dr Michael Teo Yu Keng.
Semoga PR berjaya memerintah kali ini demi kemajuan hidup rakyat secara menyeluruh.

11 di subis sarawak - Google Blog Search

11 di subis sarawak - Google Blog Search


RM100 Bantuan Khas Awal Persekolahan Diagihkan <b>di</b> Daerah <b>...</b>

Posted: 18 Jan 2013 07:09 PM PST

Hasrat kerajaan untuk meringankan beban rakyat terutama sekali dalam mengagihkan Bantuan Khas Awal Persekolahan bukanlah gimik untuk memancing undi PRU13!  
Kerajaan memberikan bantuan ini tidak mengira latar belakang, kaum mahu pun pegangan agama dan politik keluarga pelajar tersebut.  Ini kerana kerajaan kita berlaku adil untuk tidak berat sebelah dalam meringankan beban menyambut musim persekolahan yang baru.  
Ianya juga dapat memberi insentif untuk pelajar tersebut agar belajar dengan lebih rajin lagi khususnya bagi pelajar yang bakal menduduki PMR, SPM mahupun UPSR pada tahun ini.  Sekiranya mereka berjaya maka hadiah galakan pelajar akan berlipat ganda untuk meraih kejayaan mereka kelak!
Mereka inilah pewaris masa hadapan dan sememangnya kerajaan akan menyediakan bantuan yang terbaik agar pelajar dapat belajar dengan lebih selesa.  Bantuan khas ini dapat juga digunakan untuk membeli buku rujukan atau sepasang pakain seragam baru.

Bukan gimik pancing undi PRU13

by Mohd Achil Norrlatep.Utusan Borneo 19 Januari 2013, Sabtu


GUNA SEBAIKNYA: Ahmad Lai (empat kiri) menyerahkan bantuan RM100 kepada salah seorang pelajar semalam.

BEKENU: Bantuan Khas Awal Persekolahan sebanyak RM100 yang telah diagihkan kepada pelajar awal bulan ini bukanlah gimik untuk memancing undi sempena Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Ahli Parlimen Sibuti, Ahmad Lai Bujang berkata bantuan khas persekolahan itu seperti sebahagian daripada bantuan-bantuan kerajaan yang telah diberikan di peringkat sekolah.

"Banyak bantuan persekolahan disediakan kerajaan seperti buku teks, rancangan makanan tambahan, asrama, kemudahan infrastruktur dan sebagainya," katanya pada Majlis Penyerahan Bantuan Khas Awal Persekolahan RM100 di Dewan Masyarakat Bekenu, di sini pagi semalam.

Apa yang penting kata beliau, semua bantuan berkenaan adalah bukti keikhlasan kerajaan dalam membantu setiap lapisan rakyat tidak mengira agama, bangsa dan keturunan.

"Apa yang lebih menakjubkan, kerajaan juga tidak mengira apa pegangan politik seseorang dalam menghulurkan bantuan sedemikian," jelasnya.

Beliau berkata, salah satu daripada hasrat kerajaan dalam mengagihkan hasil daripada keuntungan pelaburan ekonomi.

Mengenai tanggungjawab ibu bapa dan guru dalam mendidik anak-anak, beliau mengharapkan yang terbaik daripada kedua-dua pihak.

"Ibu bapa harus prihatin terhadap keperluan anak-anak manakala guru pula bertanggungjawab memantau supaya mereka terus berjaya," ujarnya.

Di peringkat pentadbiran Pejabat Pelajaran Daerah Subis, seramai 4,116 pelajar sekolah menengah dan 5,234 pelajar sekolah rendah mendapat Bantuan Khas Awal Persekolahan RM100 terdiri daripada lima buah sekolah menengah dan 44 buah sekolah rendah.

Turut hadir pada majslis itu Pegawai Pelajaran Daerah Subis, Ahli Chikba.

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


Polis Trafik <b>Sarawak</b> Mengenal Pasti 68 Laluan Jalan Raya Kerap <b>...</b>

Posted: 08 Feb 2013 06:51 AM PST

MIRI, 30 Januari– Polis Trafik Negeri mengenalpasti 68 laluan jalan raya di seluruh negeri ini termasuk 11 lagi laluan baru yang kerap berlaku kemalangan termasuk kemalangan maut, kebanyakkannya di Saratok.
Sebelas laluan baru yang kerap kemalangan itu ialah KM31-KM38 Jalan Sarikei/Sri Aman; KM40-KM45 Jalan Sarikei/Sri Aman; KM48-KM53 Jalan Sarikei/Sri Aman; KM73-KM80 Jalan Sarikei/Sri Aman di Saratok, KM20-KM29 Jalan Mukah/Selangau di Mukah, KM1-KM2 Jalan Tatau/Bintulu di Tatau; KM9-KM12 Jalan Bintulu/Tatau di Bintulu, KM39-KM42 Jalan Sibu/Bintulu di Sibu, KM20-KM29 Jalan Sri Aman/Sarikei; KM32-KM35 Jalan Sri Aman/Kuching di Sri Aman dan KM15, Batu 21 Jalan Mambong di Kuching.
"Sehubungan itu, sebanyak 450 anggota polis termasuk Unit Polis Peronda (MPV) dan Pasukan Gerakan Am (PGA) akan ditempatkan di semua lokasi jalan maut tersebut dan mengadakan sekatan dan rondaan di seluruh negeri sepanjang Ops Selamat, sempena perayaan Tahun Baru Cina kali ini."
Beliau berkata demikian semasa sidang media selepas menghadiri taklimat Ops Selamat II sempena Tahun Baru Cina 2013 dan Taklimat Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13  di Ibu Pejabat PGA Miri, hari ini.
Sehubungan itu, Acryl menasihatkan pengguna jalan raya supaya merancang terlebih dahulu perjalanan mereka bagi mengelak mereka tergesa-gesa kemudiannya untuk mengejar masa hingga melepasi had laju ditetapkan.
Sementara itu, Ops Selamat II bertemakan 'Rumah Selamat, Selamat Sampai Ke Destinasi'yang dilancarkan serentak di seluruh negeri bermula 3 hingga 17 Februari ini, memfokuskan kepada penguatkuasaan undang-undang jalan raya dan memastikan pengguna mematuhi peraturan jalan raya.
"Kaedah perlaksanaan operasi ini juga adakah secara rondaan dan statik di jalan raya dengan cara menempatkan khemah atau kanopi dan bergerak ke lokasi-lokasi yang dikenal pasti sering berlaku kemalangan maut."

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


Larry napi Nyalau <b>di Lubok Antu</b> maya PRU13 tu? – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 03 Dec 2012 03:04 PM PST

Posted on December 4, 2012, Tuesday

KUCHING: Bisi pengamat tauka enda berita ke selebubu ti madahka Presiden Sarawak Workers Party (SWP) Larry Sng deka betapi enggau Kaban parlimen Lubok Antu, William Nyalau Badak ari Parti Rakyat Sarawak (PRS) maya Pengawa Bepilih Besai tu ila?

Sekeda peranak menua Lubok Antu madahka Larry, Kaban Kunsil Nengeri Pelagus ke suba benung bekimpin ba sitak nya laban iya ngasaika diri ulih menang ba sitak nya betapi enggau Mandal presiden PRS, Nyallau ke mega dua renggat udah nyadi pengari rayat ba sitak nya.

SWP udah suah endar nandu madahka diri deka ngelaban PRS ba enam sitak ti ungkupka Barisan Nasional (BN) ngagai parti nya. Kelimpah ari Lubok Antu, SWP mega deka betapi enggau PRS ba sitak Selangau, Julau, Kanowit, Sri Aman enggau Hulu Rajang.

Berita selebubu mega madahka Ketuai Indu SWP Josephine Mawat diatu benung betatika sitak Selangau ke diarika Sapit presiden PRS ke mega Sapit Menteri Pemansang Menua Pesisir enggau Pelilih Menua Besai,Datuk Joseph Entulu Belaun.

Berita selebubu tu ngerembai berindik ari pengawa Larry enggau Josephine ke suah dipeda ayan ba kededua sitak nya ngulihka sukung.

Bisi mega berita selebubu ti madahka parti nya sebedau tu ngembuan sebuah lagu patriotik kediri ke ngembuan leka lagu ti madahka sida deka nulung nembiak enggau orang ke udah graduate begigaka pengawa sereta nyendiaka bungkur insuran.

Bisi mega didinga berita madahka parti nya deka ngembuan dua buah helikopter enda lama agi, ngambika bisi dikena sida bekimpin ba menua pesisir.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

Jangan berjinak-jinak dengan SWP, gesa Nyalau | my <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 11 Feb 2013 04:01 PM PST

MRP: Nyalau (tengah) menyampaikan geran MRP kepada Guru Besar Sebangki Arifahamalina @ Adeline Abdullah sambil disaksi Mussen (tiga kanan) dan Dr Rayong (empat kiri) di Lubok Antu.

MRP: Nyalau (tengah) menyampaikan geran MRP kepada Guru Besar Sebangki Arifahamalina @ Adeline Abdullah sambil disaksi Mussen (tiga kanan) dan Dr Rayong (empat kiri) di Lubok Antu.

LUBOK ANTU: Ahli Parlimen Lubok Antu William Nyalau Badak mengingatkan rakyat di Lubok Antu terutama tuai-tuai rumah agar jangan berjinak-jinak dengan Parti Pekerja Sarawak (SWP) menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) yang diadakan tidak lama lagi.

"Saya mengingatkan kepada rakyat di sini agar jangan cuba hendak menghampiri SWP kerana ia sebuah parti yang tidak mampu membela nasib rakyat kerana perjuangan mereka untuk kepentingan peribadi keluarga Sng sahaja," katanya pada Majlis Perasmian Program Rakan Alam Sekitar (RAS) Peringkat Parlimen Lubok Antu, di Rumah Jubang, Sebangki Panjai, Lubok Antu, di sini.

Pada majlis itu, Nyalau mengumumkan peruntukan sejumlah RM10,000 kepada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Sebangki dan RM5,000 kepada Biro Wanitanya.

Di samping itu, Nyalayu turut menyampaikan peruntukan projek kecil luar bandar (MRP) dan empat Komputer Riba 1Malaysia (KR1M) kepada empat sekolah rendah di daerah Lubok Antu.

Seramai 5,000 penduduk daripada 62 rumah panjang Parlimen Lubok Antu hadir pada majlis itu.

Selain itu, Nyalau juga mahu rakyat tahu bahawa BN akan terus menunaikan janji kepada rakyat sekiranya berjaya memegang kembali tampuk pemerintahan kerajaan pada PRU13 nanti.

"Saya mengajak semua lapisan rakyat untuk bersatu menyokong kerajaan agar permintaan mereka ditunaikan untuk penggal seterusnya," katanya.

Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Engkilili Dr Johnnical Rayong Ngipa, ADUN Batang Ai Malcom Mussen Lamoh, Penolong Kontroler Kualiti Alam Sekitar (NREB) Sarawak Jiram Sidu, Pegawai Daerah Lubok Antu Jack Aman dan Pegawai Penerangan JASA Parlimen Lubok Antu Geoffery Baja Ricky Maba dan ketua-ketua masyarakat sekitar Lubok Antu.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


Penternakan Burung Walet <b>di</b> Mukah hingga ke <b>Daro</b> - Meerul <b>...</b>

Posted: 13 Feb 2012 04:56 AM PST

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia....kepada usahawan-usahawan dan bakal usahawan yang baru menceburi mahupun yang telah menceburi dalam dunia industri penternakan burung walet Malaysia....hari demi hari berlalu banyak rumah burung yang dibina "bagai cendawan tumbuh selepas hujan"...
Dikawasan Mukah hingga ke Daro, banyak rumah burung yang dibina kerana di kawasan ini terdapat berjuta ekor burung walet dan merupakan laluan mereka pergi balik serta sarang yang dihasilkan burung walet di kawasan ini dikatakan mempunyai gred yang tinggi yang menyebabkan ramai usahawan yang membinanya rumah burung tersebut....jom kita layan zzZZzzzZ....
lihatlah di sebuah premis nie...
tingkat bawah tempat berniaga manakala di tingkat sebelah atas pula dijadikan tempat penternakan burung walet....lihatlah tu banyak burung walet terbang diatasnya...
tadi dari luaran saja kan dan sekarang di bahagian dalam BH nie pula...
banyak betul burung walet didalam BH ini....mesti cepat mereka membuat sarang kalau dah macam nie ha...
Gambar-Gambar BH yang diambil ini merupakan yang terdapat di sekitar perjalanan dari Mukah ke Daro, Sarawak....

Ini merupakan sebuah BH yang terdapat di jalan pantai Kampung Sungai Alo, Mukah...pemilihan kawasan yang baik kerana dikelilingi hutan tempat burung walet untuk mendapatkan makanan....Sebuah BH yang terdapat di Kampung Petian, Mukah...
nampak kecil je kan tapi dalamnya betul2 holiow..
Sebuah lagi BH yang ideal kerana berdekatan dengan hutan punca sumber makanan walet...
BH ini terdapat di Kampung Judan, Mukah...
Mukah swiftlets eko-park yang terdapat di Kampung Penat, Oya/Dalat...
Disini menempatkan belasan buah BH dan ada lagi yang dalam proses pembinaan....
ini pon sama juga Mukah swiftlets eko-park....
ini merupakan BH dalam proses pembinaan...yang pertama sudah siap manakala dua lagi dalam perjalanan pembinaan....
bila di pandang dari jauh nampak macam sekolah je....tapi bukan sekolah sebenarnya rumah burung lh...
idea yang kreatif dan BH ini dibina berdekatan dengan hutan...senang lh walet mencari makanannya...
BH ini terdapat di Daro, Sarawak...
email me: eyrulz94@ymail.com

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


Jawatan Kosong Suruhanjaya Perkhidmatan Awam <b>Negeri Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 21 Jan 2013 05:38 AM PST

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak mempelawa pemohon daripada warganegara Malaysia yang bermastautin di Sarawak dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan, yang berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat pelantikan bagi mengisi kekosongan untuk jawatan-jawatan seperti berikut:-

1. Arkitek, Gred J41 di Majlis Bandaraya Miri (1 kekosongan)
2. Pegawai Penilaian, Gred W41 di Majlis Bandaraya Miri (1 kekosongan)
3. Penolong Akauntan, Gred W27 di Majlis Bandaraya Miri (2 kekosongan)
4. Pembantu Pegawai Latihan Vokasional, Gred J17 di Kem. Pembangunan Sosial (1 kekosongan)
5. Pembantu Syariah, Gred LS17 di Jabatan Kehakiman Syariah (1 kekosongan)
6. Pembantu Perikanan, Gred G17 di Jabatan Pertanian (5 kekosongan)
7. Pembantu Veterinar, Gred G17 di Jabatan Pertanian (8 kekosongan)
8. Pembantu Pertanian, Gred G17 di Jabatan Pertanian (1 kekosongan)
9. Pembantu Hidupan Liar, Gred G17 di Jabatan Hutan (1 kekosongan)
10.Juruteknik (Letrik), Gred J17 di Jabatan Hutan (1 kekosongan)
11.Pembantu Penyelidik, Gred G17 di Jabatan Hutan (1 kekosongan)
12.Pembantu Penilaian, Gred W17 di
a) Majlis Perbandaran Padawan (1 kekosongan)
b) Majlis Daerah Sri Aman (1 kekosongan)

13.Pembantu Penguatkuasa, Gred N17 di Majlis Bandaraya Miri (2 kekosongan)
14.Juruteknik (Awam), Gred J17 di
a) Jabatan Kerja Raya (14 kekosongan)
b) Jabatan Pengairan dan Saliran (3 kekosongan)

15.Pembantu Am Rendah, Gred N1 di
a) Jabatan Pertanian (7 kekosongan)
b) Pentadbiran Bahagian Samarahan (2 kekosongan)
c) Majlis Daerah Simunjan (1 kekosongan)
d) Pentadbiran Bahagian Sri Aman (1 kekosongan)

16.Pemandu Kenderaan Bermotor, Gred R3 di
a) Jabatan Pertanian (1 kekosongan)
b) Jabatan Kerja Raya (1 kekosongan)

17.Pekerja Awam, Gred R1 di Majlis Daerah Kapit (1 kekosongan)
18.Tukang K3 (Tukang Kayu), Gred R9 di Jabatan Pertanian (1 kekosongan)
19.Pembantu Kesihatan Awam, Gred U17 di Majlis Bandaraya Kuching Selatan (7 kekosongan)
20.Tukang K3 (Tukang Paip), Gred R9 di Jabatan Kerja Raya (37 kekosongan)
21.Pengawal Keselamatan, Gred KP11 di Jabatan Kehakiman Syariah (1 kekosongan)

Pemohon yang telah mendaftar dan memohon jawatan yang disenaraikan tidak perlu lagi memohon semula sekiranya tempoh permohonan masih sah.

Pemohon yang telah mendaftar tetapi tidak memohon jawatan kosong yang disenaraikan boleh mengemaskini permohonan jawatan melalui akaun e-recruitment masing-masing.

Bagi mereka yang belum mendaftar dan berminat memohon jawatan kosong yang diiklankan, perlu terlebih dahulu mengemukakan pendaftaran yang lengkap secara atas talian melalui laman web ini.

Sila rujuk SYARAT DAN CARA MEMOHON, PANDUAN PEMOHON dan SENARAI JAWATAN sebelum mengemukakan permohonan jawatan kosong dan pastikan semua maklumat diisi dengan lengkap dalam akaun e-recruitment.

Tarikh tutup permohonan (replika data) : 1 Februari 2013

MORE INFO KLIK SINI

ads