Isnin, 4 Mac 2013

11 di serian sarawak - Google Blog Search

11 di serian sarawak - Google Blog Search


Kembar Seiras: SENARAI ANGGOTA POLIS YANG GUGUR <b>DI</b> <b>...</b>

Posted: 04 Mar 2013 12:37 AM PST

SEMOGA ALLAH MEMBERIKAN TEMPAT BERSAMA PARA SHUHADA. ANDA GUGUR SEBAGAI BUNGA BANGSA YANG AKAN TERUS MEKAR SELAMANYA. KEPADA PARA PENGUNJUNG BLOG INI MARILAH KITA SEDEKAHKAN AL FATIHAH BUAT YANG BERAGAMA ISLAM. KEPADA SEMUA WIRA YANG GUGUR...KAMI TERHUTANG NYAWA KEPADA ANDA.
Pegawai dan anggota Polis yang terkorban di Semporna Mereka adalah:
1. Supt Ibrahim bin Lebar, 52 tahun berasal dari Besut, Terengganu dan bertugas di Cawangan Khas Bukit Aman. Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial dari Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, beliau meninggalkan seorang balu Puan Rosiah bt Dahlan, 52 dan 3 orang anak masing-masing berusia 22, 20 dan 17 tahun. Jenazah dijangka akan dikebumikan di Tanah Perkuburan USJ 20, Subang Jaya pada jam 9.00 malam ini.
 2. Asisten Superitendan Michael Padel 3.36 tahun berketurunan Bidayuh dan berasal dari Serian, Sarawak. Bertugas di Cawangan Khas IPD Semporna dan meninggalkan seorang balu Puan Jabah a/p Mingku serta seorang anak lelaki berusia 1 tahun. Jenazah mendiang akan dibawa pulang ke Kg Bidayuh, Tebakang, Serian untuk disemadikan.

3. Sarjan Baharin bin Hamit, 49 tahun berasal dari Alor Gajah, Melaka dan bertugas di Cawangan Khas IPK Sabah. Beliau meninggalkan seorang balu, Puan Sumati binti Suarah, 50 tahun dan dua orang anak berusia 16 dan 11 tahun. Jenazah akan disembahyangkan di Masjid Nur Islam IPK Sabah dan akan dikebumikan di Jalan Tuaran, Kota Kinabalu pada jam lebih kurang 3.00 petang ini.

4. Sarjan Aziz Sarikun, 52 tahun bertugas di PGA Batalion 14 Semporna, Sabah. Beliau meninggalkan seorang balu, Sitti Banddorah Bt Mahalil, 39 dan 4 orang anak, 2 lelaki dan 2 perempuan yang masing-masing berusia 18, 15, 12 dan 7 tahun. Jenazah Allahyarham akan disembahyangkan di IPD Semporna untuk dikebumikan.


5. Koperal Salam Tongiran, 42 tahun berasal dari Sandakan, Sabah dan bertugas di IPD Tawau. Beliau meninggalkan seorang balu, Puan Marlinah binti Utan dan 4 orang anak berusia 16, 13, 11 dan 1 tahun. Jenazah telah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Batu 15, Jalan Apas, Tawau.

6. Lans Koperal Mohd Azrul Tukiran, 27 tahun berasal dari Klang, Selangor dan bertugas di Batalion 14, PGA Tawau. Beliau yang masih bujang merupakan anak keenam daripada tujuh adik beradik. Jenazahnya akan dibawa pulang ke rumah ibu bapanya di Jalan Teluk Kapas, Kampung Rantau Panjang, Klang dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Jalan Shapadu, Kg Panjang, Klang.

Ia diumumkan oleh Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib dan ia sudah dimasukkan ke Facebook rasmi Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Hamza berkata, jenazah semua anggota polis yang terkorban itu akan diterbangkan ke kampung halaman masing-masing dari Lapangan Terbang Tawau kira-kira jam 1 tengah hari ini.

~Dominasi Pertamaku // My First Domination~: Gambar dan biodata <b>...</b>

Posted: 03 Mar 2013 10:42 PM PST

JASA DAN PENGORBANANMU DIKENANG:

Barisan perwira yang gugur dalam mempertahankan keamanan dan keselamatan negara.

Allahyarham Supt Ibrahim bin Lebar, 52 tahun berasal dari Besut, Terengganu dan bertugas di Cawangan Khas Bukit Aman. Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial dari Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, beliau meninggalkan seorang balu Puan Rosiah bt Dahlan, 52 dan 3 orang anak masing-masing berusia 22, 20 dan 17 tahun. Jenazah dijangka akan dikebumikan di Tanah Perkuburan USJ 20, Subang Jaya pada jam 9.00 malam ini.

Mendiang ASP Michael Padel, 36 tahun berketurunan Bidayuh dan berasal dari Serian, Sarawak. Bertugas di Cawangan Khas IPD Semporna dan meninggalkan seorang balu Puan Jabah a/p Mingku serta seorang anak lelaki berusia 1 tahun. Jenazah mendiang akan dibawa pulang ke Kg Bidayuh, Tebakang, Serian untuk disemadikan.

Allahyarham Sarjan Baharin bin Hamit, 49 tahun berasal dari Alor Gajah, Melaka dan bertugas di Cawangan Khas IPK Sabah. Beliau meninggalkan seorang balu, Puan Sumati binti Suarah, 50 tahun dan dua orang anak berusia 16 dan 11 tahun. Jenazah akan disembahyangkan di Masjid Nur Islam IPK Sabah dan akan dikebumikan di Jalan Tuaran, Kota Kinabalu pada jam lebih kurang 3.00 petang ini.

Allahyarham Sarjan Aziz bin Sarikon, 52 tahun bertugas di PGA Batalion 14 Semporna, Sabah. Beliau meninggalkan seorang balu, Sitti Banddorah Bt Mahalil, 39 dan 4 orang anak, 2 lelaki dan 2 perempuan yang masing-masing berusia 18, 15, 12 dan 7 tahun. Jenazah Allahyarham akan disembahyangkan di IPD Semporna untuk dikebumikan.

Allahyarham L/Kpl Mohd Azrul bin Tukiran, 27 tahun berasal dari Klang, Selangor dan bertugas di Batalion 14, PGA Tawau. Beliau yang masih bujang merupakan anak keenam daripada tujuh adik beradik. Jenazahnya akan dibawa pulang ke rumah ibu bapanya di Jalan Teluk Kapas, Kampung Rantau Panjang, Klang dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Jalan Shapadu, Kg Panjang, Klang.

Allahyarham Kpl/S Salam bin Togiran, 42 tahun berasal dari Sandakan, Sabah dan bertugas di IPD Tawau. Beliau meninggalkan seorang balu, Puan Marlinah binti Utan dan 4 orang anak berusia 16, 13, 11 dan 1 tahun. Jenazah telah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Batu 15, Jalan Apas, Tawau.

Pemergian perwira-perwira negara ini akan dikenang oleh seluruh rakyat Malaysia. Jasamu, baktimu, pengorbananmu akan teguh di sanubari rakan seperjuangan dan menjadi azimat untuk terus berbakti kepada agama, bangsa dan negara.

sumber: RTM

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


Muslimeen United: &#39;Mansang ngelaban&#39;: PAS gempur Kota <b>...</b>

Posted: 22 Jan 2013 09:42 PM PST

(Mansang ngelaban...jerit penyokong Pakatan Rakyat Sarawak)

KOTA SAMARAHAN: Parti Islam SeMalaysia (PAS) sekali lagi menggempur Parlimen Kota Samarahan Sarawak kelmarin di dalam misinya menyampaikan mesej penerangan di samping menyalurkan maklumat terkini kepada umum.

PAS Kawasan Kota Samarahan selaku penganjur utama "Program Kebangkitan Rakyat Sarawak" itu telah berjaya mendapat perhatian dan sokongan yang jitu daripada penduduk di Samarahan.

Dua (2) program utama yang diadakan telah mendapat sambutan luar jangka daripada penduduk setempat terutamanya golongan muda di kawasan tersebut iaitu Konvoi dan Ceramah "Kebangkitan Rakyat Sarawak".

Acara konvoi motorsikal yang diadakan pada sebelah petang telah menarik minat ratusan anak muda di sekitar Kota Samarahan.
Upacara pelepasan peserta konvoi dilakukan oleh Saudara Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus (Abang Mat) yang merupakan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat merangkap Penyelaras Parlimen Kota Samarahan.

(Anak muda yang menyertai konvoi)
Abang Mat yang kemudiannya juga turut menyertai konvoi tersebut telah berkunjung ke enam (6) buah kampung di sekitar Parlimen Kota Samarahan bagi mempromosikan program Ceramah Kebangkitan Rakyat Sarawak yang akan diadakan pada sebelah malam selain mengedarkan Risalah 12 Tawaran PAS Sarawak.

Di sepanjang konvoi tersebut, penduduk sekitar turut memberi respon yang positif dengan melaungkan "Takbir", "Reformasi" dan "Tumbang BN" di samping kenderaan yang lalu-lalang juga turut membunyikan hon dan tanda ibu jari "Bagus" kepada peserta konvoi.

Kondisi ini amat ditakuti oleh BN/PBB kerana peristiwa sebegini tidak pernah berlaku sebelum ini dan ianya merupakan tamparan yang cukup kuat kepada BN di situ dengan kemaraan dan penerimaan rakyat kepada PAS.

Peserta konvoi pada petang itu kemudiannya berhenti berehat di masjid yang berhampiran untuk solat asar berjamaah dan seterusnya bergerak ke tapak ceramah kebangkitan rakyat.

Pada malamnya pula, Ceramah Kebangkitan Rakyat diadakan di Kampung Tanjung Bundong dengan menampilkan penceramah yang terdiri daripada Haji Adam Ahid (Pesuruhjaya PAS Sarawak), Arif Ameran (PKR), ADUN Padungan Wong King Wei (DAP), Ustaz Misbahul Munir Masduki (Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak),  Datuk Seri Ir Haji Nizar Jamaluddin Ahli Jawatankuasa PAS Pusat merangkap Ahli Parlimen Bukit Gantang, selain Abang Mat sendiri selaku Penyelaras Parlimen Kota Samarahan.

Kehadiran kira-kira 500 orang yang terdiri daripada pelbagai bangsa dan etnik seperti Melayu, Cina dan Iban telah menunjukkan penerimaan dan sokongan masyarakat setempat terhadap PAS.

Memetik ceramah yang disampaikan Abang Mat (gambar), "Mengikut laporan yang dibentang oleh Audit Negara, Negeri Sarawak merupakan di antara negeri yang terkaya di Malaysia, namun pada masa yang sama, rakyatnya juga tergolong di dalam lingkungan "Top 5" yang termiskin malah pernah menduduki tempat kedua termiskin di Malaysia.

"Jika mengikut logik akal, sepatutnya tahap kemiskinan rakyat di Sarawak berada di tangga terbawah dalam carta, namun begitu, oleh kerana pentadbiran BN/PBB yang mengutamakan kroni maka jangan bermimpi untuk kek yang besar itu diagihkan kepada rakyat Sarawak".

Katanya lagi, rakyat Sarawak harus menikmati pelbagai kemudahan asas, infrastruktur dan perkhidmatan yang terbaik daripada kerajaan negeri dan persekutuan, tetapi perkara tersebut hanyalah sebagai janji retorik atau janji pilihanraya semata-mata.

Beliau juga mengajak orang ramai untuk membuat perbandingan dengan negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat yang mana pelbagai kemudahan dapat dinikmati oleh rakyat walaupun pendapatan negeri tersebut tidak seberapa.

Sebagai contoh kerajaan negeri yang ditadbir oleh PAS di Kelantan mampu untuk memberi sumbangan kepada waris si mati dari golongan warga emas, bantuan perkahwinan kepada anak muda, bantuan kepada ibu tunggal dan banyak lagi insentif.

Perkara ini tidak berlaku di Negeri Sarawak yang kaya raya ini. Malah katanya lagi, di Sarawak, keperluan asas seperti air bukannya kerajaan negeri hendak beri percuma, nak dapatkan air bersih pun merupakan satu kepayahan.

Masalah keperluan asas dan infrastruktur banyak disentuh oleh beliau dengan memberi contoh kepada bekalan air di Asajaya sewaktu lawatan beliau ke Kampung Tambirat, Asajaya pada bulan lepas.

"Paip-paip air sejak pilihanraya negeri tahun 2011, sampai sekarang masih bertaburan di tepi jalan. Dan sekarang selepas hampir dua (2) tahun, barulah projek pemasangan paip itu dijalankan.

"Inikah pencapaian diutamakan? Sedangkan keperluan air ini amat penting kerana ianya merupakan keperluan asas di dalam kehidupan kita seharian. Mungkin, paip yang dipasang tahun ini hanya akan boleh digunakan masa Pilihanraya Negeri Sarawak akan datang," ujar beliaulagi.

Dalam menutup pidatonya, Abang Mat mengajak rakyat menilai prestasi Ahli Parlimen BN di Kota Samarahan yang gagal mewakili pengundinya dan gagal untuk hadir ataupun berucap di dalam parlimen untuk mengutarakan masalah di situ.

Beliau yang juga turut berucap di dalam Bahasa Iban, menyeru pengundi-pengundi di Parlimen Kota Samarahan agar berani membuat perubahan di dalam pilihanraya umum yang akan datang.

(Membawa panji-panji PAS ke Kota Samarahan)

"Kita 'Mansang Ngelaban' (bangkit melawan) di dalam Pilihanraya umum kali ini," katanya yang diberi tepukan gemuruh oleh hadirin yang hadir.

Ceramah malam tadi diakhiri dengan Haji Nizar Jamaluddin yang berkongsi cerita berkenaan dengan kezaliman kerajaan BN sewaktu peristiwa rampasan kuasa di Perak.

Selain itu, beliau juga turut menceritakan kejayaan kerajaan Pakatan Rakyat yang memerintah Perak walaupun hanya bagi tempoh sebelas (11) bulan sahaja iaitu di antaranya pemberian geran tanah kepada rakyat Perak yang belum memiliki tanah tanpa mengira bangsa, agama atau pahaman politik.

Orang ramai sedikitpun tidak berganjak dari mendengar ceramah yang disampaikan sejak dari mula lagi walaupun masa sudah melewati waktu tengah malam. -Hrkh

11 di lundu sarawak - Google Blog Search

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


abdnaddin: Sumbangan bekas tentera tidak boleh diperkecilkan

Posted: 30 Jan 2013 06:09 AM PSTSUMBANGAN BEKAS TENTERA TIDAK BOLEH DIPERKECILKAN
APABILA ada pihak tertentu cuba memperkecilkan sumbangan bekas-bekas tentera terhadap kemajuan dan pembinaan negara, beliau melahirkan rasa kesal dan kecewa. Sesiapa yang tidak pernah berkhidmat dalam angkatan tentera, sebaiknya tidak mengeluarkan kenyataan yang biadap dan menghina, kata Haji Nordin Abdullah, seorang veteran tentera yang juga mantan Yang Di Pertua Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM) Negeri Sabah 1991-2006.
Haji Nordin Abdullah lahir di Kota Belud pada tahun 1946. Ayahnya, Abdullah bin Haji Nursalih adalah seorang anggota polis manakala ibunya Puan Aminah @ Linang bte Daud, seorang surirumah. Beliau mendapat pendidikan awal di St James Kudat pada tahun 1959. Apabila ayahnya ditugaskan ke Tenom, Haji Nordin berpindah ke Sekolah St Anthony Tenom dan menjadi rakan sekelas Datuk Radin Malih. Tidak lama kemudian, beliau mengikut keluarganya berpindah ke Papar, dan beliau bersekolah pula di SM St Joseph Papar. Selepas tamat sekolah menengah, beliau memasuki perkhidmatan tentera melalui Batalion kedua Renjer pada tahun 1963 sehingga tamat perkhidmatan pada tahun 1974. Haji Noordin mendirikan rumah tangga dengan Siti Hasnah Haji Ali di Sungai Petani Kedah pada tahun 1972 dan dikurniakan empat orang anak. Selepas bersara dari perkhidmatan tentera, beliau menceburi bidang perniagaan dan pernah dipilih sebagai Yang Di Pertua Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM) Negeri Sabah selama lima belas tahun iaitu pada 1991-2006. Bagi mengenang jasa dan khidmat baktinya, beliau telah dianugerahkan pingat Ahli Setia Darjah Kinabalu (ASDK), Kesatria Mangku Negara (KMN), Pingat Perkhidmatan Negara (PPN), Pingat Jasa Malaysia (PJM), Pingat Perkhidmatan Masyarakat (PPM), Pingat Perkhidmatan Awam (PPA) dan Bintang Setia Kinabalu (BSK).
Wartawan UTUSAN BORNEO, ABD.NADDIN HJ.SHAIDDIN berpeluang untuk menemubual beliau mengenai penglibatannya dalam tentera, pahit manis perjuangan dan pandangannya terhadap beberapa isu berkaitan bekas tentera.
UTUSAN BORNEO:      Bolehkah tuan haji ceritakan mengenai penubuhan 2 Renjer?
HAJI NORDIN ABDULLAH:     Pasukan 2 Renjer  ditubuhkan pada tahun 1963 sebaik saja pembentukan Malaysia. Sebanyak 99 peratus anggota Pasukan 2 Renjer ini adalah terdiri daripada anak-anak tempatan negeri Sabah yang mula-mula memasuki tentera. Batalion kedua ini ditubuhkan khas untuk negeri Sabah yang mana pegawai-pegawainya terdiri daripada tentera British. Pasukan Batalion Pertama ditubuhkan untuk negeri Sarawak. Sebelum penubuhan 1 Renjer, Sarawak telah mempunyai Sarawak Renjer.
UB:       Dimana pasukan ini menjalani latihan?
HNA:    Pasukan ini telah dihantar ke Semenanjung Malaysia untuk menjalani latihan selama 6 bulan bertempat di Sungai Petani Kedah dan di Ipoh Perak. Sebaik saja tamat latihan, pasukan ini telah menjalankan operasi di Sempadan Malaysia-Thai dikenali sebagai Operasi Bambu. Selepas itu, pasukan ini telah dihantar ke Pulau Sebatik semasa konfrontasi Malaysia-Indonesia. Kemudian pasukan 2 Renjer itu berpindah ke Kem Lok Kawi ketika kem itu mula dibuka. Namun pasukan itu dihantar balik ke Semenanjung untuk menentang pengganas Komunis.
UB:       Maknanya Sarawak ada 1 Renjer. Sabah ada 2 Renjer yang kebanyakan anggotanya orang Sabah. Ada pasukan lain?
HNA:    Selepas itu, kerajaan telah menubuhkan Pasukan Batalion Ketiga Renjer terdiri daripada anggota dari Semenanjung, Sarawak, Sabah sehinggalah pasukan renjer mempunyai batalion kesembilan ketika ini.
UB:       Selepas 2 Renjer, tuan haji pindah ke mana?
HNA:    Saya ditugaskan ke empat renjer selama dua tahun.Pangkalan kami di Ipoh Perak.
UB:       Tuan haji pernah terlibat dalam pertempuran?
HNA:    Sebenarnya ketika berada dalam 2 Renjer dan 4 Renjer, saya tidak pernah terlibat dalam pertempuran. Tetapi ketika ditugaskan di 7 Renjer, kami terlibat dalam pertempuran dengan pengganas komunis. Kejadian itu berlaku di kawasan Biawak, di Lundu Sarawak apabila pasukan kami diserang hendap. Tahun 1972.Seramai 15 orang anggota batalion terkorban iaitu 13 dari Semenanjung dan dua dari Sabah. Anggota yang terkorban itu ialah Allahyarham Salman dari Bongawan dan Mendiang Ongging dari Kuala Penyu.
UB:       Apa yang terjadi selepas itu?
HNA:    Selepas pasukan kami diserang, kami telah berusaha menjejaki pengganas komunis. Kami dari Kompeni A telah mendapat maklumat dari orang kampung, orang Iban yang menunjukkan ada kira-kira tujuh orang Komunis di satu kawasan di Lundu. Antara yang terlibat dalam operasi itu ialah Sabdin Ghani, Lukas orang Sipitang, Nagatamin, orang Kota Belud dan Vincent dari Papar. Apabila mendapat maklumat, waktu itu kira-kira jam 4.30 petang, kami terus berangkat ke Lundu menggunakan sampan. Kami mula bergerak jam 5.00 petang. Kami naik sampan. Kira-kira satu kilometer dari tempat Komunis itu, kami matikan enjin sangkut.Kami berkayuh supaya tidak didengar oleh pengganas Komunis. Kami lihat mereka ada sepuluh orang, muda-muda belaka.Kami lihat mereka baru saja selesai makan.kami tunggu sehingga mereka turun ke tanah. Kami sampai di sana, kira-kira jam 7.00 petang. Suasana agak samar-samar. Tidak lama lagi gelap. Bila melihat mereka turun, kami terus menembak. Dua orang komunis mati. Yang sedihnya, antara pengganas komunis itu, salah satunya kami kenal biasa. Kerana dia taukeh kedai kopi. Rupanya dia intelijen komunis. Kami sangat terkejut.Kami mulanya tidak tahu. Selepas pertempuran itu, kami menunggu hingga jam 7 keesokan harinya untuk mengutip mayat. Mayat mereka mula membusuk.Kami tunggu helicopter TUDM untuk membawa mereka ke Lundu tetapi kerana terlampau lama, kami mendapat arahan agar pengganas komunis itu dikuburkan saja di sana.Menurut maklumat mereka sering masuk ke rumah orang-orang kampung untuk meminta makanan. Bila keadaan hampir gelap, mereka bergerak ke Sempadan Indonesia-Malaysia.
UB:       Apa pengalaman lain dalam tentera?
HNA:    Sewaktu berkhidmat dalam tentera, kami telah menjalankan operasi mencari dan memusnah di Kedah, Perak, Pahang, hinggalah ke sempadan Thailand. Kami pernah kehabisan bekalan makanan ketika operasi itu. Tiga bulan dalam hutan.Oleh itu, kami makan apa saja.Umbut dan apa saja yang boleh dimakan.
UB:       Wah, pernah juga kehabisan makanan?
HNA:    Pengalaman tidak makan selama tiga hari tiga malam kerana kehabisan makanan ketika bertugas menjaga keselamatan negara adalah satu kenangan yang tidak mungkin dapat saya lupakan
Ketika itu cuaca tidak baik. Pesawat TUDM tidak dapat mendarat ke kawasan berkenaan kerana kawasan itu adalah kawasan hitam.Ada pengganas komunis,
Pasukan saya ketika itu menjalankan operasi dari negeri ke negeri. Bermula dari Kedah, Perak dan Pahang. Selepas itu, barulah dibenarkan balik ke pangkalan. Ketika itulah kami kehabisan makanan. Itulah satu pengalaman dalam tentera.  Dalam operasi itu, saya pernah hampir ditembak. Saya ingat lagi, ketika itu, saya sengaja bergerak di hadapan pasukan kerana kebanyakan anggota kami masih muda. Ketika itu, saya sempat tergamam apabila melihat muncung senjata Komunis menghala kepada saya. Saya terus beri isyarat kepada pasukan saya di belakang. Saya hampir mati ketika mengejar komunis. Bila kami sampai ke tempat mereka, masih ada kesan-kesan makanan dikubur.Mereka sempat lari ke sempadan.
UB:       Tuan haji ada pakai apa-apa? Sehingga tidak kena tembak?
HNA:  Adalah petua orang-orang tua. Kami tidak masuk tentera dengan dada kosong. Kami ada belajar dan amalkan petua nenek moyang kami turun temurun.Kebetulan moyang saya orang Iranun.Namanya Daud.Orang Tua Rauf yang terkenal di Kota Belud itu pangkat moyang saya. Moyang saya, pernah terlibat dalam Perang Pandasan.Oleh sebab itulah, mereka lari ke Kudat kerana dikejar orang putih.
UB:       Lama juga berkhidmat dalam tentera?
HNA:    Saya berkhidmat dalam tentera kira-kira 11 tahun. Saya masuk tahun 1963 dan berhenti tahun 1974.Apabila ada kursus kenaikan pangkat kepada sarjan, saya mengambil keputusan berhenti.
UB:       Mengapa berhenti?
HNA:    Kamu tidak tahu kesengsaraan kami dulu. Ketika itu gaji rendah. Selain itu terpaksa berpindah randah di seluruh negara.Operasi dalam hutan selama satu hingga tiga bulan. Kadang-kadang tiga bulan operasi, hanya ada masa dua atau tiga hari di rumah. Kerana itu mereka tidak mempunyai banyak masa bersama keluarga.Selain itu gaji  tidak berbaloi dengan tugasan yang dijalankan. Kerana itu, majoriti pasukan anggota renjer yang menamatkan perkhidmatan selama sepuluh tahun, 15 tahun dan 13 tahun.Mereka ini  tidak mendapat pencen. Keadaannya agak berbeza dengan masa sekarang. Kini  anggota ATM amat bersyukur kerana kerajaan telah mengambil inisiatif menaikkan gaji mereka.
UB:       Menurut pandangan tuan haji, mengapa bekas tentera masih ramai yang hidup dalam kemiskinan?
HNA:    Kita akui sewaktu berkhidmat dulu, mereka tidak mempunyai banyak masa untuk berurusan. Bagaimana kami berurusan, minta tanah misalnya. Kadang ada cuti dua minggu balik kampung. Kadang untuk memohon tanah kami perlu berjumpa pegawai. Tetapi pegawai pula, berkursuslah, sakitlah dan sebagainya. Itu sebabnya ada di antara bekas tentera tidak punya tanah sampai sekarang.
Sehubungan itu, kami menyokong saranan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lumadan, Datuk Kamarlin Haji Ombi yang pernah mengusulkan dalam sidang DUN agar Kerajaan Negeri prihatin terhadap nasib bekas tentera dengan member tanah dan rumah percuma untuk mereka.Kita harap kerajaan beri perhatian yang serius  kepada perkara ini.Harap harap Ketua Menteri tidak menghampakan orang lama veteran dengan member keistimewaan dan  kemudahan atas jasa yang telah dicurahkan.,Saya yakin kerajaan negeri akan membela nasib bekas tentera. Sedangkan burung pun diberi tempat tinggal, diberi tanah di teluk Likas, inikan pula bekas tentera yang banyak jasanya kepada negara.  Kita berharap kerajaan sentiasa menjaga kebajikan bekas-bekas tentera yang telah berjuang untuk mempertahankan keselamatan negara terutama mereka yang pernah bertempur melawan ancaman pengganas komunis.
UB:       Oh ya, apa respon tuan haji terhadap segelintir pihak yang seolah-olah menidakkan peranan dan jasa bekas tentera.Misalnya ada pihak yang menafikan pengorbanan Dato' Temenggung Kanang anak Langkau yang meninggal dunia baru-baru ini?
HNA:    Saya merasa kesal terhadap tindakan setengah pihak yang tidak bertanggunjawab mengeluarkan kenyataan menafikan pengorbanan Dato Temenggung Kanang anak Langkau  sebagai wira negara. Tindakan portal yang dikatakan milik parti pembangkang yang  menafikan pengorbanan mendiang Kanang anak Langkau dengan mengatakannya bukan Her adalah tidak wajar dan tidak bertanggungjawab sama sekali.Sebagai seorang veteran dan anggota  Renjer di Raja Malaysia, seorang veteran ATM, saya terguris hati dan terkilan ke atas tindakan portal itu. Ini satu penghinaan. Saya berasa terpanggil untuk member respon ini setelah terbaca kenyataan dalam akhbar nasional pada 7 Januari 2013. Penafian terhadap sumbangan dan pengorbanan Mendiang Datuk Temenggung Kanang anak Langkau sebagai pahlawan negara adalah satu penghinaan terhadap seluruh veteran Angkatan tentera Malaysia khususnya Kor Rejimen Renjer Diraja.
Oleh sebab itu, saya menasihatkan supaya sesiapa yang tidak pernah berkhidmat dalam angkatan tentera, jangan membuat sebarang artikel yang menyinggung  veteran ATM. Atas sumbangannya mendiang Kanang telah dianugerahkan pingat Seri Pahlawan Gagah Perkasa dan Panglima Gagah Berani (PGB). Tidak ramai yang menerima pingat penghargaan dan pengiktirafan seperti itu. Sehubungan itu, jangan menulis  membabi buta  dan tidak bertanggung jawab serta menyinggung perasaan veteran angkatan tentera.
Ketika itu kami menggadai nyawa kami demi negara. Perjuangan kami untuk mempertahankan agama, bangsa dan negara.Perjuangan kami tidak semata-mata pasal gaji tetapi lebih kerana perjuangan demi negara.
UB:       Kalau boleh tahu, berapa gaji ketika itu?
HNA:    Pada ketika itu kami dibayar gaji hanya 60 ringgit sebulan sebagai rekrut.
UB:       Hanya sebesar itu?
HNA:    Itu tahun enam puluhan. Hanya sebesar itu, kecil berbanding profesion lain.Semasa berkhidmat dahulu, ada di antara pasukan tentera menjalankan tugas operasi semasa menyambut kemerdekaan. Kami tidak pernah merasa untuk menyambut Hari Kemerdekaan bersama-sama orang ramai seperti sekarang.
UB:       Setelah tamat perkhidmatan, apa yang bekas tentera lakukan?
HNA:    Setelah menamatkan perkhidmatan, anggota-anggota pasukan balik ke kampung masing-masing.Sebahagian daripada anggota pasukan ini tidak mendapat sebarang pekerjaan dan ada juga yang tidak mempunyai tanah untuk mendirikan rumah tempat berteduh.
Sebagai anggota tentera terutama sekali pasukan infantri hanya diajar cara-cara berperang dan tugas utama mereka ialah mencari dan memusnah musuh dan sebaliknya. Ketika zaman dahulu, tidak ada tempat khusus untuk anggota-anggota menjalankan kursus.
UB:       Sekarang kerajaan telah menubuhkan agensi untuk menjaga kebajikan bekas tentera?
HNA:    Alhamdulillah, ketika ini kerajaan telah menubuhkan beberapa agensi seperti PERHEBAT dan Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV)  untuk mendapatkan latihan bagi bakal pesara yang akan menamatkan perkhidmatan.Bagi anggota-anggota veteran yang terdahulu, hanya menerima saguhati (gratuiti) iaitu hanya menerima RM10,000 ke bawah mengikut pangkat masing-masing.  Dulu, agak sukar bagi anggota veteran terdahulu bagi memulakan hidup sebagai orang awam selepas berhenti menamatkan perkhidmatan.
UB:       Terima kasih tuan haji kerana sudi meluangkan masa untuk sesi temubual ini.
HNA:    Saya ucapkan terima kasih juga kepada Utusan Borneo kerana memberi ruang kepada bekas tentera. Sekali lagi saya agak kesal dan kecewa kerana ada pihak tertentu yang cuba memperkecilkan sumbangan dan jasa bekas tentera. Saya ucapkan terima kasih kerana beri ruang untuk saya menyatakan pandangan dan respon kepada kenyataan yang tidak bertanggungjawab itu.

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


[Gambar] Sambutan Ketibaan Ketua Menteri <b>Sarawak di</b> Lapangan <b>...</b>

Posted: 13 Jan 2013 08:47 PM PST


- Posted using BlogPress from my New iPad

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


Penternakan Burung Walet <b>di</b> Mukah hingga ke <b>Daro</b> - Meerul <b>...</b>

Posted: 13 Feb 2012 04:56 AM PST

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia....kepada usahawan-usahawan dan bakal usahawan yang baru menceburi mahupun yang telah menceburi dalam dunia industri penternakan burung walet Malaysia....hari demi hari berlalu banyak rumah burung yang dibina "bagai cendawan tumbuh selepas hujan"...
Dikawasan Mukah hingga ke Daro, banyak rumah burung yang dibina kerana di kawasan ini terdapat berjuta ekor burung walet dan merupakan laluan mereka pergi balik serta sarang yang dihasilkan burung walet di kawasan ini dikatakan mempunyai gred yang tinggi yang menyebabkan ramai usahawan yang membinanya rumah burung tersebut....jom kita layan zzZZzzzZ....
lihatlah di sebuah premis nie...
tingkat bawah tempat berniaga manakala di tingkat sebelah atas pula dijadikan tempat penternakan burung walet....lihatlah tu banyak burung walet terbang diatasnya...
tadi dari luaran saja kan dan sekarang di bahagian dalam BH nie pula...
banyak betul burung walet didalam BH ini....mesti cepat mereka membuat sarang kalau dah macam nie ha...
Gambar-Gambar BH yang diambil ini merupakan yang terdapat di sekitar perjalanan dari Mukah ke Daro, Sarawak....

Ini merupakan sebuah BH yang terdapat di jalan pantai Kampung Sungai Alo, Mukah...pemilihan kawasan yang baik kerana dikelilingi hutan tempat burung walet untuk mendapatkan makanan....Sebuah BH yang terdapat di Kampung Petian, Mukah...
nampak kecil je kan tapi dalamnya betul2 holiow..
Sebuah lagi BH yang ideal kerana berdekatan dengan hutan punca sumber makanan walet...
BH ini terdapat di Kampung Judan, Mukah...
Mukah swiftlets eko-park yang terdapat di Kampung Penat, Oya/Dalat...
Disini menempatkan belasan buah BH dan ada lagi yang dalam proses pembinaan....
ini pon sama juga Mukah swiftlets eko-park....
ini merupakan BH dalam proses pembinaan...yang pertama sudah siap manakala dua lagi dalam perjalanan pembinaan....
bila di pandang dari jauh nampak macam sekolah je....tapi bukan sekolah sebenarnya rumah burung lh...
idea yang kreatif dan BH ini dibina berdekatan dengan hutan...senang lh walet mencari makanannya...
BH ini terdapat di Daro, Sarawak...
email me: eyrulz94@ymail.com

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


Bakteria Baru Untuk Perangi Aedes <b>di Sarawak</b> | Majalah Sains <b>...</b>

Posted: 04 Feb 2013 05:29 AM PST


Jabatan Kesihatan Sarawak akan memperkenal sejenis bakteria, yang dikenali dalam bidang perubatan sebagai Bacillus thuringiensis var. israelensis (Bti), sebagai sebahagian daripada senjata mereka untuk memerangi penularan demam denggi di negeri ini.

Pengarahnya, Datuk Dr Zulkifli Jantan hari ini berkata Bti akan dugunakan untuk membunuh jentik-jentik aedes, nyamuk yang menyebabkan penularan demam denggi yang setakat ini mengorbankan dua nyawa dan menjadi satu wabak di Sarawak tahun ini.

[Baca : Demam Denggi Wabak Membunuh]

"Kami akan menyembur bakteria ini di tempat-tempat yang menjadi tempat ia (nyamuk aedes) membiak. Ia (bakteria itu) akan menyerang jentik-jentik dan membunuhnya," katanya ketika memberi perkembangan terbaharu kepada media mengenai status demam denggi di negeri ini, di Kuching.

"Kami perlu memberi perhatian untuk menghapuskan tempat pembiakan bagi mengurangkan populasi nyamuk. Usaha melawan ini adalah ke atas nyamuk," katanya.

Beliau ditanya mengenai langkah-langkah tambahan yang diambil jabatan bagi mengawal penularan demam itu yang mana pada bulan lepas sahaja menjangkiti 219 orang di negeri ini, satu peningkatan mendadak daripada hanya 65 kes yang dilaporkan dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Dr Zulkifli berkata koloni setinggan dikenali sebagai Muzako, berdekatan bandar perindustrian Sarawak di Bintulu, diklasifikasikan sebagai kawasan wabak yang tidak dapat dikawal selepas kes denggi berlaku berterusan sejak Julai tahun lepas.

Katanya kematian akibat kes denggi di negeri ini membimbangkan jabatan memandangkan hanya satu kematian dilaporkan sepanjang tahun lepas berbanding dua kematian sejak awal tahun ini.

"Ini bermakna ia (kes denggi) semakin teruk," katanya.

Katanya jabatan telah mengutip kompaun RM674,300 daripada pemilik-pemilik premis yang didenda kerana membenarkan premis mereka menjadi tempat pembiakan nyamuk tahun lepas, jumlah tertinggi yang dikutip sejak beberapa tahun lepas.

Beliau mengakui bahawa penguatkuasaan yang dijalankan jabatannya sahaja tidak mencukupi ke arah menyekat penularan denggi dan memerlukan kerjasama agensi-agensi kerajaan berkaitan dan kesedaran orang awam.

Sumber : MalaysiaKini & Bernama

ads