Rabu, 31 Ogos 2011

11 di lawas sarawak - Google Blog Search

11 di lawas sarawak - Google Blog Search


Loji Baru Selesai Masalah Air <b>Lawas</b> Siap 2012

Posted: 28 Aug 2011 11:27 PM PDT

LAWAS – Masalah bekalan air yang dihadapi 45,000 orang penduduk di Lawas, daerah paling utara di Sarawak, dijangka dapat diselesaikan dengan siapnya sebuah loji rawatan air yang baru dalam tempoh enam bulan pertama tahun depan.

Jurutera Daerah Jabatan Kerja Raya (JKR) Lawas, Norman Jan, berkata loji yang terletak di Trusan, 20 kilometer dari sini, mampu membekalkan 30 juta liter air sehari apabila beroperasi sepenuhnya.

"Sepatutnya projek ini dapat disiapkan dalam tahun ini tapi ia menghadapi beberapa gangguan menyebabkan berlaku kelewatan," katanya di sini.

Gangguan terakhir berlaku pada Jun lepas apabila sebahagian besar daripada struktur projek bernilai RM80 juta itu dibakar dalam satu kejadian khianat.

Beberapa orang suspek telah diberkas polis.

Sebelum itu, kerja awal pelaksanaan turut terganggu ekoran tuntutan seorang individu yang mendakwa menjadi pemilik tanah tapak projek berkenaan. Hingga kini dakwaan itu tidak dapat dibuktikan oleh individu berkenaan di mahkamah.

"Kita berharap tiada lagi gangguan-gangguan sebegini akan berlaku bagi membolehkan projek ini disiapkan memandangkan ia sudah lama dinanti oleh penduduk di Lawas," kata Norman.

Beliau berkata loji rawatan air yang sedia di Lawas hanya mampu untuk membekalkan 4.8 juta liter air sehari dan tidak cukup untuk menampung keperluan penduduk yang semakin bertambah di sini.

"Kekurangan bekalan ini semakin ketara apabila berlaku cuaca panas yang berterusan sehinggakan kami terpaksa menghantar bekalan air bersih menggunakan lori tangki ke penempatan-penempatan yang terputus bekalan," katanya. – BERNAMA

Berita Berkaitan:

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


Sembilan WNI Tewas <b>di Sarawak</b> - KOMPAS.com

Posted: 17 Aug 2011 06:19 PM PDT

Kecelakaan Lalu Lintas

Sembilan WNI Tewas di Sarawak

Iwan Santosa | Marcus Suprihadi | Kamis, 18 Agustus 2011 | 07:49 WIB

KUCHING, KOMPAS.com- Sembilan orang WNI tewas dalam kecelakaan lalu-lintas di Sarawak. Menurut situs Thestaronline.com, Rabu malam (17/8/2011), mobil Toyota Rush yang berisi 10 WNI bertabrakan dengan sebuah truk di jalan raya dekat Sri Aman, tidak jauh dari perbatasan Kalimantan Barat-Sarawak di perlintasan Entikong-Tebedu.

Sebagian besar korban terlempar dari mobil yang hancur dan ditemukan bergelimpangan di jalan di KM 34 Lebuh Raya (jalan raya) Sri Aman-Sarikei.

Kecelakaan terjadi pada Selasa subuh (16/8) sekitar pukul 03.50. Truk yang bertabrakan dengan Toyota Rush datang dari Sri Aman menuju Kuching.

WNI yang menjadi korban adalah Asmadi (21), Maulidi Mumziri (22), Muslimin Jabir (25), Ilham Muzani, (26), Zafri Anwar (26), Ilham Tamrim (27), Yusran Said (29), Zunaidi Tamrim (38), and Juhran (40). Para korban tewas di tempat kejadian. Seorang penumpang Toyota Rush selamat dari kecelakaan maut tersebut. Pengemudi truk, Then Kee Nyong (45), mengalami luka-luka pada kakinya.

Polisi dan petugas bomba (pemadam kebakaran) yang tiba di lokasi pukul 04.00 terkejut melihat kondisi para korban yang mengenaskan. "Sebagian besar korban tergeletak di jalan, terlempar dari dalam mobil. Mobil itu kepenuhan penumpang," kata juru bicara polisi.

Jenazah para korban di kirim ke kamar mayat Rumah Sakit Umum Sarawak di Kuching, sekitar 90 kilometer dari lokasi kecelakaan. Regu penyelamat harus membongkar bagian depan truk untuk mengeluarkan pengemudi yang terjepit di kabin akibat kerasnya benturan.

Pengemudi truk diamankan polisi untuk penyelidikan lebih lanjut.

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


Paradigm @ Pandangan: Bil 67/2011 "Nanas <b>Sarikei</b>"

Posted: 19 Jul 2011 05:53 PM PDT

Assalamualaikum.

Salam Sejahtera.

Pesta Nanas Sarikei Kembali Lagi. Bermula hari ini, dan kemuncaknya ialah pada 23 Julai (Sabtu)  di mana pengunjung dari luar Sarikei berpeluang datang (cuti hujung minggu).

Michael Dawi Ali (Residen Bahagian Sarikei) turut mengumumkan tarikh Pesta Nanas 2011 iaitu dari 20 hingga 24 Julai.

"Selaras dengan usaha kita untuk mempromosikan Sarikei sebagai salah satu destinasi pelancongan yang terkenal di rantau ini, imej Sarikei sebagai destinasi agropelancongan telah dikekalkan dan ia ditambah lagi dengan pelbagai cara bagi menyerikan lagi suasana pada tahun ini.

"Setelah mengadakan mesyuarat dengan semua pihak, kita sebulat suara mempersetujui bahawa beberapa acara seperti regata tidak diadakan pada tahun ini tetapi diganti dengan beberapa aktiviti lain yang kita rasakan tidak kurang hebatnya," ujar Michael.

Katanya, antara aktiviti baru akan diadakan pada Pesta Nanas yang akan datang adalah seperti pentas ria yang melibatkan persembahan artis tempatan dan luar, bermukun, pertandingan ratu Pesta Nanas, pertandingan ngajat, 'battle of the band', pertandingan memasak dan menggubah berasaskan buah nanas, pertandingan makan nanas, 'autoshow' dan sebagainya.

Menurutnya, lebih 400 tapak gerai dan pameran disediakan oleh penganjur pada tahun ini untuk digunakan oleh masyarakat yang berminat  menyertai program itu  nanti. Sehubungan itu beliau turut menyeru kepada masyarakat agar memanfaatkan peluang yang ada itu dengan sebaiknya.

Lokasi utama bagi Pesta Nanas bagi tahun ini adalah di Central Market Sarikei.

(dipetik dari Borneo Post online pada 16 Julai 2011)

 Persiapan akhir menyediakan khemah/tapak pesta untuk peniaga

 

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


com: Pasar raya besar Giant pertama <b>di Sibu, Sarawak</b> dirasmi

Posted: 12 Aug 2011 09:32 PM PDT

RASMI: (Dari kiri) Andrew, Chan dan Lim memotong reben sebagai tanda perasmian Pasar Raya Besar Giant yang pertama di Sarawak.

SIBU: Pasar raya besar Giant yang pertama di Sarawak dan dibina dengan kos kira-kira RM12 juta di Jalan Ling Kai Cheng, telah dirasmikan semalam.

Majlis perasmian dilakukan oleh Pengurus Giant Kawasan Sarawak Andrew Smith bersama Pengurus Besar Pasar Raya Besar Giant Chan Kum Cheong dan Pengurus Kompleks Giant Steven Lim Pah Kin.

Sebaik majlis perasmian bermula jam 8.30 pagi, pasar raya besar ini diserbu orang ramai yang telah menunggu sejak jam 8 pagi lagi bagi mendapatkan pelbagai jenis barangan yang ditawarkan dengan harga promosi.

Sempena pembukaan rasmi, Giant menawarkan pelbagai jenis barangan dengan harga istimewa yang merangkumi barangan elektrik dan elektronik, barangan dapur, pakaian, perkakas rumah dan sebagainya.

Bagi membolehkan orang ramai membeli-belah, pasar raya ini akan dibuka dari jam 9 pagi sehingga 12 tengah malam bermula semalam hingga 14 Ogos ini. Pada hari biasa, ia dibuka dari jam 9 pagi hingga 11 malam.

Pembukaan pasar raya besar Giant ini yang menjual lebih 100,000 jenis barangan, memberi lebih banyak pilihan kepada penduduk Sibu untuk membeli-belah, selain mendapatkan harga yang berpatutan.

Selain pasar raya Giant, kompleks ini turut menempatkan kedai-kedai menjual pakaian, kasut, cermin mata, aksesori komputer, telefon bimbit, kedai makanan segera dan sebagainya.

Selepas ini, Giant akan membuka pasar raya besar kedua di Tabuan Jaya, Kuching pada 25 Ogos ini, diikuti di Kota Padawan.

Sehingga kini, Giant mempunyai dua pasar raya, masing-masing satu di Sibu dan Miri serta sebuah kedai sejuk beku iaitu Cold Storage di Kuching.

- UB

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


Isu Murtad <b>Di</b> Selangor, Motifnya <b>Di</b> Sabah <b>Sarawak</b>! | Selangor Daily

Posted: 30 Aug 2011 09:34 PM PDT

Isu demi isu dibangkitkan oleh DAP dengan bantuan para pemimpin PAS dan PKR. Isu terbesar yang dipermain-mainkan oleh DAP adalah isu murtad GMDU. Reaksi yang diterima, amat baik. Apatah lagi dengan campurtangan dan campur mulut cabul Ibrahim Ali yang sememangnya sangat-sangat diperlukan oleh DAP, objektif DAP hampir tercapai tetapi belum cukup kuat untuk membangkitkan satu gelombang secara besar-besaran yang boleh menjadikan DAP sebagai kuasa utama politik di negara ini.

Seawal PRU12 lagi, DAP sudah melihat isu yang paling berkesan untuk digunakan bagi menawan Sabah dan Sarawak adalah pertembungan Islam dan Kristian. DAP tidak boleh bermain secara langsung dengan isu ini kerana DAP akan dipersalahkan dan kemudian diharamkan kerana mencetuskan isu yang sangat sangat sensitif dan tidak menguntungkan perjuangan DAP dari tahun 1964 lagi.

Isu Bible berbahasa Melayu menjadi isu emas DAP dalam Pilihanraya Negeri Sarawak. Penggunaan kalimah Allah yang sebenarnya tidak harus timbul, berjaya menimbulkan satu persepsi serta gelombang sokongan kepada DAP di Sabah dan Sarawak. Kalimah Allah yang telah digunakan oleh para penganut Kristian di Sabah dan Sarawak, terutama di kalangan Bumiputera, diusahakan agar menjadi pertembungan kepercayaan yang boleh menggugat kestabilan dengan DAP dilihat sebagai 'Knights Templar' di Sarawak, khususnya.

Isu kalimah Allah yang telah diterima penggunaannya di Sabah dan Sarawak, berjaya dipergunakan oleh DAP untuk menimbulkan suara-suara sumbang yang berfikir secara sehala dan gagal melihat serangan sebenar DAP.

Justeru ramai yang melihat isu murtad di Selangor, sebenarnya sengaja ditimbulkan untuk membangkitkan kemarahan kaum Kristian di Sabah dan Sarawak memandangkan majoriti di negeri-negeri tersebut adalah penganut Kristian. Penguasaan Sabah dan Sarawak oleh DAP akan memudahkan mereka menguasai Putrajaya.

Dan apabila DAP (bukan Pakatan) berjaya menguasai Putrajaya, maka akan berlakulah satu lagi proses yang paling menarik iaitu PERSEMPADANAN SEMULA KAWASAN PARLIMEN yang bakal menyaksikan Melayu dan Bumiputera akan kehilangan hak politik buat selama-lamanya.

Untuk mencapai tujuan tersebut, DAP perlu menggunakan 'kepakaran' PAS dan hantu-hantu UMNO yang telah tersingkir serta membentuk barisan PKR yang akan sanggup melakukan apa-apa sahaja demi mendapatkan kuasa.

Dek kerana itulah munculnya kisah larangan penggunaan pembesar suara untuk pembacaan al Quran pada waktu subuh di Pulau Pinang. Sebelum itu, pilihanraya masjid yang digagalkan oleh campurtangan KDYMM Yang Dipertuan Agong. Isu murtad dan kemelut JAIS-GMDU, Mat Sabu dengan kisah Mat Indera dan komunis, Mat Sabu dan rasuah cikai RM8000 dan beberapa usaha pengalihan isu yang lebih kecil tetapi bersifat efektif.

Pada masa yang sama, PAS menerusi Abdul Hadi Awang pula mengkisahkan tentang betapa anjingnya pasukan keselamatan yang ditugaskan menjaga ketenteraman negara ini. Serangan NGO terhadap badan dan institusi penting negara yang menjalankan dasar serta penguatkuasaan undang-undang. Bahkan ramai juga yang melihat, beberapa orang pemimpin di dalam UMNO-BN sendiri turut memberikan sumbangan kepada kisah DAP ingin menguasai Putrajaya.

Itu belum lagi pengangkatan dan penaiktarafan KONCO-KONCO ABDULLAH BADAWI seperti Omar Ong, budak-budak tingkat 4 JPM, penguasaan GLC olehsyarikat yang dibeli oleh GLC terbabit seperti kisah UEM-Sunrise, MAS-AirAsia dan sebagainya.

Isu murtad di Selangor sebenarnya isu 'kecil' yang dijadikan sebagai pemacu dan pemangkin untuk sesuatu yang lebih besar dalam rancangan DAP di Sabah dan Sarawak. Berjaya mengekalkan perpecahan di kalangan kaum Melayu-Bumiputera, bermakna matlamat Lim Guan Eng untuk menguasai DAP akan bertambah mudah dan lebih lancar!!!

ads