Isnin, 18 Februari 2013

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


SOFBOL | Sejarah Sofbol <b>di</b> Sibu, <b>Sarawak</b> ~ CiKGUHAiLMi

Posted: 13 Feb 2013 08:58 AM PST

Sejarah Perkembangan Sukan Sofbol di Sibu, Sarawak

Entri ini adalah bertujuan sebagai catatan kenangan dan tatapan peribadi pemilik blog, serta rakan-rakan seperjuangan.

Sejarah perkembangan sukan sofbol di Sibu, boleh dikatakan bermula daripada tahun 2007, apabila sekumpulan guru yang terdiri daripada 3 buah sekolah telah mula mengatur langkah mengembangkan sukan tersebut di Sibu. Guru-guru tersebut adalah terdiri daripada Cikgu Peter Coelho (SMK Chung Hua Sibu), Cikgu Norhailmi Abdul Mutalib (SMK Luar Bandar No.1 Sibu), Cikgu Achmaed Ckhalifh (SMK Bukit Lima) dan Cikgu Kho Say Wei (SMK Bukit Lima) yang bertindak selaku Pengerusi Teknikal Sofbol Sibu. Tujuan utama bagi kumpulan ini adalah mengadakan Kejohanan Sofbol MSS yang pertama di Sibu dan juga menghantar pasukan Sibu ke Kejohanan Sofbol MSS Sarawak.

Sudah tentu untuk memulakan sesuatu memerlukan kesungguhan dan juga usaha yang jitu daripada orang yang bertanggungjawab. Atas semangat kerjasama, maka Pengerusi Teknik Sofbol Sarawak, Cik Sita Lahap telah dijemput bagi memberikan tunjuk ajar serta nasihat kepada kelompok pertama penggerak sofbol di Sibu. Satu sesi ceramah ringkas undang-undang telah diadakan dan Cik Sita Lahap juga dijemput untuk menjadi umpire pada hari pertama pertandingan.

Bagi kejohanan pertama ini, hanya 3 buah sekolah sahaja yang mengambil bahagian, iaitu SMK Chung Hua, SMK Bukit Lima dan SMK Luar Bandar No.1 Sibu. Kejohanan diadakan di SMK Lanang. Pada pertandingan tersebut, Johan bagi Kategori L18 adalah pasukan SMK Chung Hua, manakala Johan bagi Kategori P18 pula adalah daripada pasukan SMK Luar Bandar No.1 Sibu.


Terlalu banyak kekurangan pada semua pasukan semasa kejohanan pertama tersebut. Namun atas semangat kerjasama dan juga atas dasar berkongsi minat yang sama, maka kumpulan penggerak pertama ini telah sebulat suara dalam pemilihan pemain yang berpotensi untuk mewakili Sibu ke Kejohanan Sofbol MSS Sarawak di Kuching.

Maka pada April 2007, buat pertama kalinya, pasukan Sibu menyertai Kejohanan Sofbol MSS Sarawak bertempat di SM St Thomas, Kuching. Sibu telah menghantar pasukan L18 dan juga pasukan P18.


Pasukan L18 telah tersingkir pada pusingan awal. Namun pasukan P18 berjaya mendapat tempat Ketiga dengan mengalahkan pasukan Bintulu. Sudah tentu kejayaan ini, merupakan suatu kenangan manis yang tidak akan dapat dilupakan oleh semua yang terlibat. Pasukan Kuching muncul Johan bagi kedua-dua kategori.

Ini menjadi suatu rangsangan motivasi kepada pemain-pemain dan guru-guru penggerak untuk berusaha dengan lebih gigih. Dengan jumlah sekolah yang masih sama, Kejohanan Sofbol MSS Sibu pada tahun 2008, telah menunjukkan penguasaan pasukan dari SMK Luar Bandar No.1 Sibu. Pasukan sekolah tersebut telah memenangi kedua-dua kategori yang dipertandingkan.


Bagi Kejohanan Sofbol MSS Sarawak yang dipertandingkan di SMK Bintulu, Bintulu, pasukan Sibu juga tampil lebih cemerlang dengan kedua-dua pasukan L18 dan P18 telah berjaya mendapat tempat Ketiga. Kali ini, pasukan Betong telah menjadi Johan bagi kedua-dua kategori yang dipertandingkan.

Pada tahun 2009, Cikgu Achmaed Ckhalifh juga telah menggantikan Cikgu Kho Say Wei sebagai Pengerusi Teknik Sofbol Sibu atas kemahuan Cikgu Kho Say Wei untuk lebih fokus kepada sukan bola baling. Keluarga sofbol Sibu juga telah menerima 2 lagi rakan guru yang turut membantu perkembangan sofbol di peringkat Sibu dan negeri, iaitu Cikgu Joshua Tingom (SMT Sibu) dan Cikgu Mohd Adam Abdullah (SMK Bukit Assek). Dengan itu, penyertaan bagi peringkat Sibu telah bertambah daripada hanya 3 pasukan kepada 4 pasukan dengan pasukan SMT Sibu muncul sebagai pencabar terbaru.


Tahun yang sama, pasukan L18 SMK Luar Bandar No.1 Sibu berjaya mengekalkan Johan bagi kategori lelaki, manakala bagi kategori perempuan pula, pasukan P18 SMK Bukit Lima muncul Johan buat pertama kalinya.
Bagi peringkat negeri, Kejohanan Sofbol MSS Sarawak 2009 telah diadakan di Betong. Pasukan P18 Sibu hanya mampu untuk mengekalkan tempat Ketiga. Manakala pasukan  L18 pula terpaksa akur pada tempat Keempat, apabila dikalahkan oleh pasukan Samarahan pada pusingan penentuan. Pasukan Kuching pula kali ini kembali merebut gelaran Juara bagi kedua-dua kategori.
Untuk tahun 2010, kedua-dua pasukan Johan pada tahun sebelumnya telah mengekalkan rekod kemenangan masing-masing, dengan pasukan SMK Luar Bandar No.1 Sibu masih muncul sebagai Johan Kategori L18 dan pasukan SMK Bukit Lima pula sebagai Johan Kategori P18. Jumlah sekolah yang menyertai masih 4 buah sekolah.
Pada tahun ini juga, Sibu tidak menghantar pasukan ke Kejohanan Sofbol MSS Sarawak atas faktor-faktor yang tidak dapat dielakkan.
 
Tahun 2011 menyaksikan kemasukan sekolah yang ke-5 menyertai Kejohanan Sofbol MSS Sibu, iaitu pasukan SMK Bukit Assek. Buat sekali lagi juga, pasukan SMK Luar Bandar No.1 Sibu berjaya menyapu bersih gelaran Juara bagi kedua-dua kategori yang dipertandingkan.
Bagi peringkat negeri pula, Kejohanan Sofbol MSS Sarawak sekali lagi telah diadakan di SM St Thomas, Kuching. Kali ini, Sibu menghantar 2 pasukan Kategori P18, iaitu Sibu A (campuran sekolah-sekolah Sibu) dan Sibu B (SMV Sibu). Pasukan Sibu A tumpas pada pusingan kelayakan, manakala Pasukan Sibu B tampil cemerlang dengan mendapat Naib Johan. Johan bagi kedua-dua kategori adalah pasukan yang baru mula menyertai MSS Sarawak, iaitu pasukan Miri.
Kejohanan Sofbol MSS Sibu pada tahun 2012 juga dimeriahkan lagi dengan penyertaan sebuah lagi sekolah, iaitu pasukan SMK Sibu Jaya di bawah pimpinan Cikgu Jerry Morris Unong. Tempat kejohanan juga telah beralih daripada padang SMK Lanang ke SMK Bukit Assek. Bagi kejohanan ini, pasukan SMK Luar Bandar No.1 Sibu telah muncul Johan kategori L18, manakala SMV Sibu pula muncul Johan buat pertama kalinya bagi kategori P18.
Kejohanan peringkat negeri pula diadakan di Mukah buat pertama kalinya. Pasukan Sibu L18 telah berjaya mendapat tempat Ketiga mengalahkan pasukan Samarahan, manakala pasukan Sibu P18 pula dikecewakan oleh pasukan Kuching pada perlawanan penentuan dengan kedudukan akhir pada tempat Keempat. Johan bagi kategori L18 adalah pasukan Kuching, manakala Johan bagi Kategori P18 adalah pasukan Miri.

Semoga sukan sofbol akan terus bersinar di Sibu!

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


Ikan Keli Gergasi <b>Di Mukah Sarawak</b> ~ Asam Glugo | Sharing Is For All

Posted: 25 Jan 2012 12:29 AM PST

11 di serian sarawak - Google Blog Search

11 di serian sarawak - Google Blog Search


Pengetua Sekolah <b>di Serian</b>, <b>Sarawak</b> Dituduh Menerima Suapan <b>...</b>

Posted: 12 Jan 2012 06:37 AM PST

KUALA LUMPUR – Seorang pengetua sekolah di Serian, Kuching, Sarawak dituduh menerima suapan RM12,000 bagi memberi markah tertinggi dalam penilaian prestasi pembekalan makanan bermasak di Mahkamah Sesyen Kuching hari ini.

"Bagi pertuduhan pertama tertuduh berusia 58 tahun pada 16 Februari 2009 pada pukul 8.00 pagi di dewan makan sebuah sekolah didakwa menerima satu suapan wang tunai sebanyak RM12,000 sebagai dorongan memberi markah tinggi penilaian prestasi pembekalan makanan bermasak terhadap sebuah syarikat.
"Suapan itu juga didakwa bertujuan mempercepatkan proses tuntutan pembayaran kepada syarikat tersebut bagi bulan Januari 2009," kata kenyataan itu hari ini.
Menurut kenyataan itu, tertuduh mengaku tidak salah terhadap pertuduhan dan minta untuk dibicarakan.
Kata kenyataan itu, hakim membenarkan tertuduh dijamin dengan jaminan mahkamah sebanyak RM10,000 dengan seorang penjamin.
Manakala tarikh sebutan ditetapkan pada 26 Mac 2012 dan tarikh bicara ditetapkan pada 2 hingga 5 April 2012, tambah kenyataan itu.
"Jika sabit kesalahan tertuduh boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun dan didenda minimum RM10,000 atau lima kali ganda nilai suapan yang mana lebih tinggi," kata kenyataan itu lagi. 

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


Kopi O Kaw: SK ABANG AING, <b>SRI AMAN</b>, <b>SARAWAK</b>.: Debaran <b>...</b>

Posted: 16 Nov 2012 07:35 AM PST

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


Hanya Perlu Satu Kredit SPM untuk Masuk ke Kolej Komuniti Mulai <b>...</b>

Posted: 17 Feb 2013 06:56 AM PST

Hanya Perlu Satu Kredit SPM untuk Masuk ke Kolej Komuniti Mulai Tahun 2013

Mulai tahun 2013, pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) hanya memerlukan kelulusan minima satu kredit untuk melanjutkan pengajian di kolej komuniti berbanding kelulusan tiga kredit sebelum ini.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata ia merupakan antara penambahbaikan dan inisiatif baharu kementerian terhadap kolej komuniti dalam usaha menjayakan dasar Pembelajaran Sepanjang Hayat (PSH).

"Selain itu, golongan yang sudah bekerja boleh menyambung pengajian peringkat sijil dan diploma di kolej komuniti," katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Karnival Mesra Komuniti 1Malaysia dan Pelancaran Usahasama Strategik Kolej Komuniti bersama Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA) dan industri peruncitan, di sini Sabtu.

Menurutnya, mulai tahun ini, tempoh pengajian untuk Sijil Kolej Komuniti (SKK) berterusan atau jangka panjang juga akan dipendekkan kepada minimum 16 bulan berbanding 24 bulan sebelum ini.

"Pada tahun lalu sahaja seramai 258,949 orang telah menyertai 11,855 program dan kursus pembelajaran sepanjang hayat di kolej komuniti dan pada tahun ini pula sebanyak 221,660 tempat telah disediakan dalam 11,158 buah program dan kursus sepenuh masa dan jangka pendek di seluruh negara," katanya.

Mohamed Khaled berkata dalam usaha menjamin pelajar lepasan institusi itu mendapat tempat dalam pasaran kerja, kerjasama strategik turut dijalinkan dengan pihak industri untuk menyediakan modal insan berkemahiran tinggi.

Ia termasuk jalinan kerjasama dengan lima koridor wilayah pembangunan ekonomi iaitu Iskandar Malaysia, Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER), Koridor Ekonomi Wilayah Utara (NCER), Koridor Pembangunan Sabah (SDC) dan Koridor Pembaharuan Tenaga Sarawak (Score).

Mohamed Khaled berkata kerajaan bercadang untuk membuka empat lagi kolej komuniti tahun ini iaitu di Kota Marudu, Tambunan, dan Penampang di Sabah, manakala sebuah lagi di Sarikei, Sarawak.

Sumber : http://www.bernama.com/bernama/v6/bm/newsindex.php?id=928426

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


SOFBOL | Sejarah Sofbol <b>di Sibu</b>, <b>Sarawak</b> ~ CiKGUHAiLMi

Posted: 13 Feb 2013 08:58 AM PST

Sejarah Perkembangan Sukan Sofbol di Sibu, Sarawak

Entri ini adalah bertujuan sebagai catatan kenangan dan tatapan peribadi pemilik blog, serta rakan-rakan seperjuangan.

Sejarah perkembangan sukan sofbol di Sibu, boleh dikatakan bermula daripada tahun 2007, apabila sekumpulan guru yang terdiri daripada 3 buah sekolah telah mula mengatur langkah mengembangkan sukan tersebut di Sibu. Guru-guru tersebut adalah terdiri daripada Cikgu Peter Coelho (SMK Chung Hua Sibu), Cikgu Norhailmi Abdul Mutalib (SMK Luar Bandar No.1 Sibu), Cikgu Achmaed Ckhalifh (SMK Bukit Lima) dan Cikgu Kho Say Wei (SMK Bukit Lima) yang bertindak selaku Pengerusi Teknikal Sofbol Sibu. Tujuan utama bagi kumpulan ini adalah mengadakan Kejohanan Sofbol MSS yang pertama di Sibu dan juga menghantar pasukan Sibu ke Kejohanan Sofbol MSS Sarawak.

Sudah tentu untuk memulakan sesuatu memerlukan kesungguhan dan juga usaha yang jitu daripada orang yang bertanggungjawab. Atas semangat kerjasama, maka Pengerusi Teknik Sofbol Sarawak, Cik Sita Lahap telah dijemput bagi memberikan tunjuk ajar serta nasihat kepada kelompok pertama penggerak sofbol di Sibu. Satu sesi ceramah ringkas undang-undang telah diadakan dan Cik Sita Lahap juga dijemput untuk menjadi umpire pada hari pertama pertandingan.

Bagi kejohanan pertama ini, hanya 3 buah sekolah sahaja yang mengambil bahagian, iaitu SMK Chung Hua, SMK Bukit Lima dan SMK Luar Bandar No.1 Sibu. Kejohanan diadakan di SMK Lanang. Pada pertandingan tersebut, Johan bagi Kategori L18 adalah pasukan SMK Chung Hua, manakala Johan bagi Kategori P18 pula adalah daripada pasukan SMK Luar Bandar No.1 Sibu.


Terlalu banyak kekurangan pada semua pasukan semasa kejohanan pertama tersebut. Namun atas semangat kerjasama dan juga atas dasar berkongsi minat yang sama, maka kumpulan penggerak pertama ini telah sebulat suara dalam pemilihan pemain yang berpotensi untuk mewakili Sibu ke Kejohanan Sofbol MSS Sarawak di Kuching.

Maka pada April 2007, buat pertama kalinya, pasukan Sibu menyertai Kejohanan Sofbol MSS Sarawak bertempat di SM St Thomas, Kuching. Sibu telah menghantar pasukan L18 dan juga pasukan P18.


Pasukan L18 telah tersingkir pada pusingan awal. Namun pasukan P18 berjaya mendapat tempat Ketiga dengan mengalahkan pasukan Bintulu. Sudah tentu kejayaan ini, merupakan suatu kenangan manis yang tidak akan dapat dilupakan oleh semua yang terlibat. Pasukan Kuching muncul Johan bagi kedua-dua kategori.

Ini menjadi suatu rangsangan motivasi kepada pemain-pemain dan guru-guru penggerak untuk berusaha dengan lebih gigih. Dengan jumlah sekolah yang masih sama, Kejohanan Sofbol MSS Sibu pada tahun 2008, telah menunjukkan penguasaan pasukan dari SMK Luar Bandar No.1 Sibu. Pasukan sekolah tersebut telah memenangi kedua-dua kategori yang dipertandingkan.


Bagi Kejohanan Sofbol MSS Sarawak yang dipertandingkan di SMK Bintulu, Bintulu, pasukan Sibu juga tampil lebih cemerlang dengan kedua-dua pasukan L18 dan P18 telah berjaya mendapat tempat Ketiga. Kali ini, pasukan Betong telah menjadi Johan bagi kedua-dua kategori yang dipertandingkan.

Pada tahun 2009, Cikgu Achmaed Ckhalifh juga telah menggantikan Cikgu Kho Say Wei sebagai Pengerusi Teknik Sofbol Sibu atas kemahuan Cikgu Kho Say Wei untuk lebih fokus kepada sukan bola baling. Keluarga sofbol Sibu juga telah menerima 2 lagi rakan guru yang turut membantu perkembangan sofbol di peringkat Sibu dan negeri, iaitu Cikgu Joshua Tingom (SMT Sibu) dan Cikgu Mohd Adam Abdullah (SMK Bukit Assek). Dengan itu, penyertaan bagi peringkat Sibu telah bertambah daripada hanya 3 pasukan kepada 4 pasukan dengan pasukan SMT Sibu muncul sebagai pencabar terbaru.


Tahun yang sama, pasukan L18 SMK Luar Bandar No.1 Sibu berjaya mengekalkan Johan bagi kategori lelaki, manakala bagi kategori perempuan pula, pasukan P18 SMK Bukit Lima muncul Johan buat pertama kalinya.
Bagi peringkat negeri, Kejohanan Sofbol MSS Sarawak 2009 telah diadakan di Betong. Pasukan P18 Sibu hanya mampu untuk mengekalkan tempat Ketiga. Manakala pasukan  L18 pula terpaksa akur pada tempat Keempat, apabila dikalahkan oleh pasukan Samarahan pada pusingan penentuan. Pasukan Kuching pula kali ini kembali merebut gelaran Juara bagi kedua-dua kategori.
Untuk tahun 2010, kedua-dua pasukan Johan pada tahun sebelumnya telah mengekalkan rekod kemenangan masing-masing, dengan pasukan SMK Luar Bandar No.1 Sibu masih muncul sebagai Johan Kategori L18 dan pasukan SMK Bukit Lima pula sebagai Johan Kategori P18. Jumlah sekolah yang menyertai masih 4 buah sekolah.
Pada tahun ini juga, Sibu tidak menghantar pasukan ke Kejohanan Sofbol MSS Sarawak atas faktor-faktor yang tidak dapat dielakkan.
 
Tahun 2011 menyaksikan kemasukan sekolah yang ke-5 menyertai Kejohanan Sofbol MSS Sibu, iaitu pasukan SMK Bukit Assek. Buat sekali lagi juga, pasukan SMK Luar Bandar No.1 Sibu berjaya menyapu bersih gelaran Juara bagi kedua-dua kategori yang dipertandingkan.
Bagi peringkat negeri pula, Kejohanan Sofbol MSS Sarawak sekali lagi telah diadakan di SM St Thomas, Kuching. Kali ini, Sibu menghantar 2 pasukan Kategori P18, iaitu Sibu A (campuran sekolah-sekolah Sibu) dan Sibu B (SMV Sibu). Pasukan Sibu A tumpas pada pusingan kelayakan, manakala Pasukan Sibu B tampil cemerlang dengan mendapat Naib Johan. Johan bagi kedua-dua kategori adalah pasukan yang baru mula menyertai MSS Sarawak, iaitu pasukan Miri.
Kejohanan Sofbol MSS Sibu pada tahun 2012 juga dimeriahkan lagi dengan penyertaan sebuah lagi sekolah, iaitu pasukan SMK Sibu Jaya di bawah pimpinan Cikgu Jerry Morris Unong. Tempat kejohanan juga telah beralih daripada padang SMK Lanang ke SMK Bukit Assek. Bagi kejohanan ini, pasukan SMK Luar Bandar No.1 Sibu telah muncul Johan kategori L18, manakala SMV Sibu pula muncul Johan buat pertama kalinya bagi kategori P18.
Kejohanan peringkat negeri pula diadakan di Mukah buat pertama kalinya. Pasukan Sibu L18 telah berjaya mendapat tempat Ketiga mengalahkan pasukan Samarahan, manakala pasukan Sibu P18 pula dikecewakan oleh pasukan Kuching pada perlawanan penentuan dengan kedudukan akhir pada tempat Keempat. Johan bagi kategori L18 adalah pasukan Kuching, manakala Johan bagi Kategori P18 adalah pasukan Miri.

Semoga sukan sofbol akan terus bersinar di Sibu!

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


SK BAYANG <b>DARO SARAWAK</b>: Suasana <b>Di</b> Dewan Makan

Posted: 23 Sep 2012 03:11 AM PDT

SK Bayang terletak di Bahagian Mukah, Daro. Bandar terdekat ialah Bandar Sarikei dan pekan Belawai. Kawasan Pedalaman 2 yang tiada bekalan air dan elektrik. Penggunaan air hujan dan genset. Boleh di hubungi menggunakan pengangkutan air dengan menggunakan Bot Laju Maju Stalon dari Bandar Sarikei. Sebuah sekolah SKM A.Majoriti pelajar berbangsa Iban. Terletak di Tepi Sungai. Guru dan Staff sokongan seramai 19 orang. Kuaters yang tidak mencukupi dan perlu berkongsi. Pertanyaan lanjut boleh hubungi Cikgu Faizal - 019-8384492

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


Bala tuai raban bansa <b>Padawan</b> irauka penambah <b>...</b> - my <b>Sarawak</b>

Posted: 11 Dec 2012 03:13 PM PST

Minta raban ke bekaul ningaka sebana sida, matau tumpuk pendiau ari kes nyerungkai rumah enggau ngenchuri

KUCHING: Bala tuai raban bansa di luar bandar Padawan mantaika pengirau ati sida meda penambah kes beserungkaika rumah enggau pengawa ngenchuri tauka ngerusak reta rama.

Bejaku ngagai The Borneo Post udah ke ngulu aum Program Kimpin Sedar Kudi Nengeri ba sebengkah hotel ditu, tuai-tuai raban bansa madahka penchuri kawat telefon ambika banding nyau enda nangi agi.

"Pengawa bechurika kawat dikereja bejurut malam nyentuk ke Opis Telekom mutuska servis ngagai genturung pendiau ba sepemanjai Jalai Tapah – Padawan," ku sebana John Sapin Kirim tuai raban bansa Kampung Mundai ke dulu suba gawa nyadi juruteknik  Telekom.

Iya agi ingat bisi sekali tepedaka penchuri narit kawat telefon ba mua rumah iya taja pan penchuri nya nemu diri kena perati tang iya enda nangi.

"Aku dini nya berani laban sida bebaika senyata. Ari ke dipeda aku sida enda rawan ngemediska sesapa enti nagang sida ngereja pengawa nya. Riput udah dipanggai ngagai polis tang sida madahka enda ulih ngereja nenama ketegal nadai bungkur pengawa matau genturung pendiau," tambah Sapin.

"Munya amat menua pesisir tu tenai laban pengawa jai semina dikereja orang ke mangkang bandar besai aja nya alai bisi ku merambu ngagai polis ngasuh sida matau genturung pendiau, seraya jenayah nyau bisi dipeda ngansak ngagai menua pesisir," ku John Jinngut tuai raban bansa urung 500 bengkah ruang bilik Kampung Simpok ke sepenemu enggau Sapin.

Berebak enggau nya sekeda tuai raban bansa ari luar mengeri Padawan di baruh pegai Majlis Perbandaran Padawan (MPP) ngapil ngagai kunsil ngambika sida adil maya ke bejalaika pengawa lebih agi ngagai genturung pendiau di pesisir. Iya ngansak MPP melin sistem entali ai ke menyana, masang api jalai lalu ngemanahka jalai tumpuk pendiau ke udah lama enda diadu.

Tuai raban bansa Daniel Jita, John Jinngut, John Sapin, Nick Atang enggau Andam Nyamun ari Kampung Jambu, Simpok, Mundai, Sarig enggau Desa Wira Lot Fasa 1, serengking madahka maya ujan lebat genturung pendiau sida deka ditiki ai laban nadai sistem entali ai ke menuku.

"Di Kampung Jambu ambika banding 25 buah rumah panjai semak sungai deka ditiki ai pengudah ujan bangat taja pan ukai musin pengujan," ku Jita.

Sida bukai ari Simpok, Mundai enggau Sarig mega sepenemu enggau Jita madahka genturung pendiau sida begunaka api jalai ambis enda pan dikena ngurangka kes pengawa beserungkai rumah enggau nya dikarapka ulih nambahka pengelikun ba genturung pendiau sida.

Andam Nyamun nekanka penturung pendiau ke dipegai iya diatu nyau diapit pemansang dagang iya mega ngapil ngagai MPP ngambika ngenyampat peminta sistem entali ai lebih agi kediatu bandar baru E-Mart ke mungkur urung 30 ikar semak genturung pendiau iya dia.

Category: Berita Iban, Sarawak

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Perkhidmatan Awam <b>Negeri Sarawak</b> 2012

Posted: 06 Sep 2012 02:10 AM PDT

logo serawak

Warganegara Malaysia bermastautin di Sarawak di pelawa untuk memohon jawatan kosong dalam Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak, jawatan kosong adalah seperti berikut
AHLI FOTOGRAFI B11
AHLI FOTOGRAFI B17
AHLI MUZIK/PEGAWAI KEBUDAYAAN B17
AHLI MUZIK/PEGAWAI KEBUDAYAAN B27
AHLI MUZIK/PEGAWAI KEBUDAYAAN B41
AKAUNTAN
ARKITEK
ARKITEK LANDSKAP
DREBAR INJIN
JURUANALISA SISTEM
JURUAUDIT
JURUKARTOGRAFI
JURULATIH KAWAD
JURURAWAT
JURURAWAT MASYARAKAT
JURUSOLEK
JURUTEKNIK
JURUTEKNIK (AWAM)
JURUTEKNIK (BANGUNAN)
JURUTEKNIK (LANDSKAP)
JURUTEKNIK (LETRIK)
JURUTEKNIK (MEKANIKAL)
JURUTEKNIK (PERANCANG BANDAR DAN DESA)
JURUTEKNIK KOMPUTER
JURUTEKNIK UKUR
JURUTERA
JURUTERA (AWAM)
JURUTERA (LETRIK)
JURUTERA (MEKANIKAL)
JURUTERA PELABUHAN
JURUUKUR
JURUUKUR BAHAN
KURATOR
PEG. PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA (GURU BESAR SEKOLAH RENDAH AGAMA)
PEG. PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA (GURU SEKOLAH RENDAH AGAMA)
PEGAWAI ARKIB
PEGAWAI BELIA DAN SUKAN
PEGAWAI BERITA
PEGAWAI EHWAL EKONOMI
PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM
PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM (KETUA UNIT PENAPISAN)
PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM (KETUA UNIT SYARIAH)
PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM (NAQIB)
PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM (PENOLONG PEGAWAI QARIAH)
PEGAWAI HIDUPAN LIAR
PEGAWAI KAWALAN ALAM SEKITAR
PEGAWAI KEBUDAYAAN B17
PEGAWAI KEBUDAYAAN B27
PEGAWAI KEBUDAYAAN B41
PEGAWAI KESELAMATAN
permohonan adalah secara online : KLIK SINI

tarikh tutup permohonan 31 disember 2012

You can leave a response, or trackback from your own site.

ads