Khamis, 17 Oktober 2013

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


“Expensive fuel is actually good for you, poor people of <b>Sri Aman</b> <b>...</b>

Posted: 14 Oct 2013 05:48 AM PDT

RFS continues our investigations into the Murum fiasco as more and more (alleged) dirt is being (allegedly) exposed. Over in Sri Aman, we air the ridiculous and brazenly offensive remarks by the Rt. Hon. Masir Kujat who says that the rise in fuel prices is for the good and benefit of the people. We hear and air very persuasive arguments to the contrary.

Radio Free Sarawak masih lagi dengan laporan perkembangan – perkembangan terkini dari Empangan Murum, Murum. Kita menerima satu lagi laporan melalui temuramah bersama Encik Garak iaitu ketua kampung dari masyarakat Kenyah bersama – sama penduduk Kenyah yang lain mengadakan sekatan masuk ke empangan Murum untuk menuntut permintaan – permintaan dari pihak syarikat dan dan juga kerajaan negeri. Walaupun berkali – kali mengadakan perjumpaan dengan pihak yang berkaitan seperti dengan ketua-ketua masyarakat, Pegawai Daerah, Residen, pihak syarikat SEB dan juga dengan Wakil Rakyat Belaga iaitu Liwan Lagang tetapi usaha tersebut menemui jalan buntu. Usaha – usaha pihak berkuasa yang menggunakan kekerasan terhadap penduduk awam seperti kaum Penan telah diberi perhatian serius oleh NGO SAVE Rivers telah menghantar surat berbentuk memo kepada wakil United Nation untuk memberi penjelasan apa sebenar berlaku kepada kaum Penan di Murum bagi meminta United Nation memberi perhatian terhadap hak asasi Penan.

Semakin ramai wakil rakyat Barisan Nasional mengeluarkan kenyataan bersifat mengelirukan dan berbohong kepada rakyat berkenaan kenaikan harga minyak. Salah seorang daripadanya ialah YB Masir Kujat, ahli parlimen Sri Aman baru – baru ini dalam ceramah di Sri Jaya, beliau memberitahu kenaikan harga minyak adalah untuk kesejahteraan rakyat. Adakah wakil rakyat begini yang kita harapkan? Ini bermakna beliau tidak peka terhadap permasalahan yang dihadapi oleh rakyat.

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


2 Anak Iban dari <b>Sarawak</b> mati lemas <b>di</b> Gemas, <b>Negeri</b> Sembilan <b>...</b>

Posted: 01 Oct 2013 07:38 PM PDT


Tampin: "Sebelum ke sekolah, kebiasaannya Bibi (Rachellyna Evenis Elvis) akan mencium kedua-dua belah pipi saya, namun semalam (kelmarin) aneh pula, apabila dia hanya keluar rumah dan terus ke sekolah," kata Joblin Umbang, 39, ibu kepada seorang daripada dua kanak-kanak perempuan yang lemas di sebuah kolam pancing berhampiran Taman Rekreasi Kem Tentera Syed Sirajuddin, Gemas, dekat sini, kelmarin.
Dalam kejadian jam 5.30 petang itu, dua sahabat baik, Rachellyna Evenis Elvis dan Clarise Haizer Endyfim, 11, kedua-duanya murid tahun lima Sekolah Kebangsaan Kem Syed Sirajuddin, dekat sini, ditemui lemas dipercayai tergelincir dan terjatuh ke dalam kolam berkenaan.

Joblin berkata, anak kedua daripada empat beradik itu keluar rumah pada jam 6.30 pagi untuk ke sekolah dan pulang jam 2 petang sebelum keluar semula untuk ke kelas tambahan Bahasa Inggeris dan Matematik di sekolahnya 30 minit kemudian.

"Sebelum ke sekolah pagi semalam (kelmarin), tiba-tiba dia meminta mengetip kuku dan bercerita kisah zaman kanak-kanak antara dia dan kakaknya, Michelle yang berusia 14 tahun.

"Saya hairan kenapa dia berkelakuan aneh, namun tidak mengesyaki apa-apa perkara buruk akan berlaku," katanya ketika ditemui di Bilik Mayat Hospital Tampin, di sini, kelmarin.

- Mr.J via Hmetro 1/10/2013

mengenai penulis | music menarikmakanan terbaikku facebook | twitter | mykeek | sarawak | sabahliputan media

ads