Selasa, 10 Julai 2012

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


AR RISALAH الــرســالـة: Calon PAS bertanding <b>di Mukah</b>?

Posted: 10 Jul 2012 06:34 AM PDT

KUALA LUMPUR: PAS berkemungkinan besar akan meletakkan calonnya di P.213 Parlimen Mukah, Sarawak pada pilihan raya umum ke-13.

Untuk tujuan itu, Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat (JPPP) menghantar tiga wakil kawasan pembantu bagi memperkemas jentera di kawasan tersebut bermula 2 hingga 6 Julai lalu.

Mereka terdiri daripada Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan, Mohamad Nor Mohamad (gambar bawah), timbalan Pesuruhjaya Melaka, Bahiki Islamil dan timbalan Pesuruhjaya Pulau Pinang, Rosidi Husain.

Menurut Mohamad Nor, dua orang dilantik sebagai pengarah pilihan raya di Dun Balingian dan Dun Dalat.

"PAS sudah bertemu dengan pimpinan DAP Mukah tapi belum berkesempatan bertemu pimpinan PKR. Tapi akan ada lawatan susulan selepas ini dan kita akan bertemu dengan kedua-dua pemimpin parti ini," kata beliau kepada harakahdaily hari ini.

Beliau berkata, PAS Mukah juga sudah mula mengadakan program kemasyarakatan melibatkan semua kaum.

70 peratus penduduk Parlimen Mukah terdiri daripada Melayu, 20 peratus Cina dan 10 peratus kaum-kaum lain.

"Berdasarkan tinjauan, PAS mendapat sambutan memberangsangkan di sana dan berpeluang mendapat sokongan yang kuat dariapda mereka pada pilihan raya akan datang," katanya.

Menyentuh soal calon pula, Mohamad Nor berkata, PAS Sarawak sudah menghantar beberapa nama ke pusat berdasarkan kesesuaian dengan kerusi tersebut.

Mengulas lanjut, beliau berkata, PAS mempunyai peluang besar untuk menang jika meletakkan calon yang berwibawa dan dikenali.

Ini kerana katanya, Ahli Parlimen BN Mukah, Datuk Sri Dr Muhammad Leo Michael Toyad dikatakan mempunyai sedikit masalah dengan penduduk beragama Kristian.

"Kalau BN kekalkan calon, kita ada harapan untuk menang dengan syarat PAS meletakkan calon yang berwibawa," katanya.

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


Chemistry in every Smile: Bunyi Aneh <b>Di Samarahan</b>, <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 31 Jan 2012 08:40 AM PST


Gempar Samarahan dengan bunyi tok koh. Sekali tek adoh.... Sikpa, glamer kejap... 
______________________________________________________________________________
PUTRAJAYA – Jawatankuasa Siasatan Ngauman Langit yang ditubuhkan kerajaan (Sky Roar) mempercayai kejadian 'bunyi aneh dan menakutkan' dari langit yang kedengaran di Kota Samarahan, Sarawak pada 11 dan 12 Januari lalu berpunca daripada aktiviti kilang sawit milik FELCRA di Kampung Endap, Kota Samarahan, Sarawak.
Timbalan Menteri Sains, Teknologi Dan Inovasi, Datuk Fadillah Yusof berkata, jawatankuasa siasatan yang diwujudkan di bawah Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) dan Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM) itu telah melakukan siasatan dan mendapati beberapa andaian penduduk tentang insiden itu sebelum ini tidak mempunyai asas dan kaitan langsung dengan peristiwa itu.
"Antara andaian oleh penduduk setempat ialah mengaitkan bunyi ngauman tersebut dengan kejadian gempa bumi di Sumatra dan High Frequancy Active Auroral Research Programme(HAARP) yang dijalankan oleh kerajaan Amerika Syarikat. Namun begitu, siasatan jawatankuasa itu mendapati kedua-dua andaian tersebut tidak mempunyai asas dan kaitan langsung dengan bunyi ngauman tersebut," katanya melalui satu kenyataan media hari ini.
Fadillah berkata,  jawatankuasa siasatan menggunakan beberapa metodologi dalam siasatan itu seperti menemu bual saksi-saksi kejadian, mengenal pasti sumber potensi punca bunyi, membuat siasatan berkaitan, mendapatkan khidmat pakar tempatan menganalisis audio bunyi berkenaan dan analisis maklum balas yang diterima dari orang ramai.
Menurutnya, penemuan awal siasatan mempercayai bunyi 'Ngauman Langit' itu berkemungkinan besar berpunca daripada aktiviti yang dilakukan oleh  kilang sawit milik FELCRA di Kampung Endap pada tarikh 11 dan 12 Januari lalu.
Jelasnya, perkara ini disahkan Penolong Pengurus kilang sawit tersebut, Yusmizan Des bahawa pihak kilang menjalankan penentukuran (setting) dan pengujian tekanan dandang secara auto yang mengakibatkan pelepasan wap akibat lebihan tekanan dandang secara berkala yang mana proses tersebut telah menghasilkan bunyi yang didakwa sebagai 'ngauman langit' oleh penduduk setempat.
Tambahnya, pelepasan tekanan dandang adalah bagi tujuan mengekalkan tekanan dandang pada nilai yang telah ditetapkan semasa aktiviti pemprosesan kelapa sawit.
Malah, kata beliau, corong lepasan wap juga didapati berada pada arah kampung di mana saksi telah mendengar bunyi berkenaan.
Demonstrasi semula penghasilan bunyi pelepasan wap dandang tersebut oleh pihak kilang telah disaksikan sendiri oleh jawatankuasa dan saksi berkaitan dan kesemua mereka berpuas hati dengan persamaan bunyi proses itu dengan rakaman ngauman seperti yang telah dilaporkan sebelum ini, katanya lagi.
"Bagaimanapun analisis saintifik dan pencirian frekuensi yang sedang dilakukan oleh pakar tempatan diteruskan bagi tujuan pengesahan secara saintifik," katanya lagi. – mynewshub.my

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


Restoran Sate Buaya <b>Di Miri Sarawak</b> | Blogged.my

Posted: 23 Jun 2012 04:49 PM PDT

Kejadian manusia dibaham buaya kerap kali dilaporkan dan menjadi buah mulut orang namun tidak ramai yang tahu, reptilia ganas itu juga sering menjadi santapan segelintir peminat makanan eksotik di bandar raya ini.Taman Buaya Miri di sini, bukan sahaja memberi peluang kepada orang ramai melihat lebih...

By: epicscene

Stand by, we're redirecting you... click here if you don't want to wait.

Registered and logged in users are redirected immediately, why not consider signing up? It's free!

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


Larry Sng masih kurang pasti kawasan ingin ditandinginya, kata <b>...</b>

Posted: 09 Jul 2012 04:13 PM PDT

SRI AMAN: Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS) Tan Sri James Masing mendakwa Presiden Parti Pekerja Sarawak (SWP) Larry Sng masih kurang pasti kawasan yang ingin ditandinginya pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) kerana takut dengan bayangnya sendiri.

Menurutnya, khabar bahawa anak Datuk Sng Chee Hua ini bakal bertanding di kawasan Parlimen Lubok Antu menentang William Nyalau menggambarkan dia lari daripada janji yang pernah dilemparkan kepada rakyat di Selangau dan Julau yang tidak ditunaikan selama ini.

Sepatutnya Larry bertanding di Selangau, Hulu Rejang  mahupun di Julau kerana dia bersama bapanya pernah menjadi wakil rakyat Barisan Nasional (BN) selama dua penggal di kawasan itu, ujarnya.

Bapa Larry, Sng Chee Hua pernah menjadi wakil rakyat BN Parlimen Julau selama dua penggal.

Manakala Larry menjadi wakil rakyat Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelagus yang di bawah Parlimen Hulu Rejang selama dua penggal.

Beliau percaya berikutan bapa dan anaknya pernah membohongi rakyat di kawasan terbabit maka Larry mungkin berminat bertanding di Lubok Antu kerana dia berfikir bahawa rakyat Lubok Antu belum tahu perangainya secara mendalam ketika ini.

"Dulu Larry kata dia berminat bertanding di Selangau mahupun Julau tetapi akhir-akhir ini tidak kedengaran lagi hasratnya itu dan hari ini saya terima khabar dia berminat bertanding di Lubok Antu.

"Kenapa di Lubok Antu… kenapa tidak di kawasan di mana dia mahupun bapanya pernah menjadi wakil rakyat sebelum ini.

"Jawapannya mudah kerana rakyat di kawasan terbabit sudah masak dengan perangai mereka yang hanya pandai berjanji tetapi tidak menunaikannya.

"Jadi di sini saya nasihatkan rakyat di Lubok Antu agar tolak Larry sekiranya dia berminat bertanding di Lubok Antu nanti," katanya.

Masing selaku Menteri Kemajuan Tanah Sarawak berkata demikian semasa merasmikan Majlis Makan Malam sempena Dialog Tertutup anjuran Parlimen P202 Sri Aman dengan P203 Lubok Antu di Dewan Suarah, Sri Aman, kelmarin.

Dalam majlis itu Masing mengumumkan bahawa Ahli Parlimen Lubok Antu William Nyalau Badak dan Ahli Parlimen Sri Aman Masir Kujat dikekalkan  dan  akan bertanding di dua kawasan Parlimen milik PRS itu pada PRU nanti.

"Mereka berdua (Nyalau dan Masir) dicalonkan semula bertanding mempertahankan kerusi PRS di Lubok Antu dan Sri Aman, jadi jangan sibuk lagi menyatakan Nyalau dan Masir tidak disenaraikan mewakili PRS di dua kawasan Parlimen itu nanti," ujarnya.

Turut hadir Timbalan Menteri Kemajuan Tanah dan Wilayah Datuk Joseph Entulu Belaun, Menteri Muda Pembangunan Luar Bandar  dan Menteri Muda Perumahan Sarawak Datuk Francis Harden Hollis, Menteri Muda Pemodenan Pertanian Datuk Mong Dagang, Nyalau, Masir, ADUN Engkilili Dr Johnnical Rayong Ngipa, ADUN Batang Ai Malcom Mussen Lamoh, ADUN Ngemah Alexander Vincent dan ketua-ketua masyarakat sekitar Sri Aman.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di matu sarawak - Google Blog Search

11 di matu sarawak - Google Blog Search


Aiseyman!! Erti Kehidupan...: <b>Matu</b> Daerah Ku

Posted: 05 Jul 2012 08:47 AM PDT

Matu merupakan salah sebuah daerah yang terdapat di Negeri Sarawak. Seperti daerah-daerah lain, Matu juga mempunyai sejarah dan latar belakangnya tersendiri. Lingkungan tahun 1930-an, Matu merupakan sebuah perkampungan kecil yang merangkumi Kampung Kuala Matu, Kampung Sekaan, Kampung Jamoreng dan Kampung Tian. Pertambahan bilangan penduduk di perkampungan kecil itu meningkat pada tahun 1940-an iaitu lebih kurang seramai 3,000 orang. Ketika itu, Matu ditadbir oleh Muara Rejang termasuklah Daerah Sarikei dan Daro. Dalam dialek tempatan, Matu disebut sebagai 'Matau' atau 'Mato' yang merujuk kepada nama pokok Matau yang banyak terdapat di Matu. Sebelum menjadi sebuah penempatan, kawasan Matu banyak ditumbuhi pokok-pokok tersebut dan akhirnya ia menjadi pencetus ilham penubuhan kawasan ini.
Setelah kerajaan kolonial British menjajah Sarawak pada tahun 1946, pentadbiran kawasan ini berpindah ke Daerah Sarikei. Ketika itu, Matu dikenali sebagai Daerah Matu-Daro iaitu gabungan Matu dan Daro yang membentuk sebuah daerah. Semasa pemerintahan British, daerah kecil ini mempunyai kira-kira 600 buah rumah, pejabat kerajaan, balai polis, klinik dan bangunan-bangunan kerajaan yang lain. Kesemua bangunan ini terletak berdekatan dengan tebing sungai. Tidak jauh dari kawasan pentadbiran, terdapat bazar yang menempatkan 20 buah rumah kedai dan sebuah banglo sebagai tempat penginapan pegawai British yang datang melawat Matu.
Setelah Sarawak menjadi sebahagian daripada Persekutuan Malaysia, pada 2 April 1973, Matu telah diisytiharkan sebagai sebuah sub-daerah dan pentadbirannya berpusat di Daro. Lokasi Daerah Matu-Daro terletak sepanjang pesisir pantai Loba Paloh dan Batang Igan termasuk sebahagian besar Pulau Bruit. Daerah Matu-Daro mempunyai keluasan lebih kurang 2,000 kilometer persegi dan mencatatkan populasi seramai 17,000 orang. Majoriti penduduknya berbangsa Melanau dan selebihnya bangsa-bangsa lain seperti Cina, Melayu dan Iban. Daerah Matu-Daro di kelilingi hutan paya bakau dan keadaan ini sekali gus mempengaruhi muka buminya yang bertanah paya. Matu hanya diisytiharkan sebagai daerah penuh pada 5 Mei 1991 dengan kemasukan Igan sebagai sub-daerah Matu. Pentadbirannya diambil alih oleh Mukah setelah daerah ini di naik taraf sebagai sebuah kawasan baru di Negeri Sarawak pada 1 Mac 2002

ads