Isnin, 11 Februari 2013

11 di serian sarawak - Google Blog Search

11 di serian sarawak - Google Blog Search


Probitas Et Fides: {Gambar} : Tempat-tempat Menarik <b>di Sarawak</b>...

Posted: 30 Jan 2013 05:24 PM PST

Assalamualaikum wbt kepada sahabat blogger semua. Semoga kalian semua senantiasa dirahmati Allah SWT. Selawat dan salam kepada Junjungan Besar kita Nabi Muhammad SAW. Semoga syafaat baginda kita perolehi kelak.
Sahabat sekalian, pada 13 sehingga 19 Januari lalu saya berkesempatan ke negeri Bumi Kenyalang iaitu Sarawak untuk sedikit tugas rasmi. Saya diarahkan untuk ke sana selama seminggu untuk pergi ke dua tempat iaitu Serian dan Kuching. Alhamdulillah, dalam masa bertugas rasmi tersebut dapat juga saya berjalan sedikit untuk menikmati makanan dan pemandangan yang indah yang senantiasa terpelihara oleh negeri yang terkenal dengan jolokan Bujang Senang ini.
Ikuti sedikit catatan perjalanan saya yang tidak seberapa ini.:-
Tiket penerbangan MH 2528 dari KLIA ke Kuching pada 13/1 dan penerbangan balik dari Kuching ke KLIA untuk MH 2505 pada 19/1.


Sempat snap gambar dari Balai Pelepasan KLIA sebelum menaiki kapal terbang..Pilot tengah tunggu saya tue hihihihihh.......

Sampai di airport Kuching, terus menaiki teksi ke Hotel Dormani iaitu hotel penginapan saya selama 6 malam tersebut.
Malam pertama, sempat berjalan kaki dari hotel ke Dataran yang berdekatan. Saya tak pasti apa nama dataran ini tetapi ia betul-betul berdekatan dengan Masjid Negeri. Hotel Dormani itu pun berhadapan dengan Masjid Negeri yang terletak di Jalan Haji Abol ( kalau tak silap saya)...

Awal pagi keesokannya, saya terus ke Serian dengan seorang sahabat yang membawa saya ke sana. Perjalanan dari Kuching ke Serian mengambil masa dalam 1 jam melalui Jalan Kuching - Serian. Saya dimaklumkan jalan ini antara jalan terbaik yang menghubungkan dua daerah ini. Gambar diatas saya ambil ketika singgah makan di sebuah restoran di Serian.

Gambar ini ketika saya makan tengahari di sebuah restoran di pekan Serian. Serian sebuah pekan kecil yang cantik dan bersih. Seharian saya di Serian dan setelah kerja yang telah diarahkan selesai, saya kembali ke Kuching semula. Memang saya tidak bercadang untuk menginap di Serian kerana jarak perjalanan dengan Kuching tidaklah berapa jauh sangat.

Malamnya, sahabat saya yang membawa saya ke Serian telah mengajak kami makan di sebuah tempat makan yang berdekatan. Saya tak pasti apa nama tempat ini tetapi lokasinya terletak di atas bumbung sebuah kompleks membeli belah ( kalau tak silap saya namanya Top Shop)
Sempat juga snap gambar Sarawak River Cruise yang parkir di Sungai Sarawak.. hihihhh...
Di Sungai Sarawak ini, terdapat bot penambang untuk ke seberang sana. Saya tidak melepaskan peluang untuk menaiki bot ini untuk ke seberang sungai ini. Tambang yang dikenakan adalah RM 1 tetapi saya dimaklumkan jika kita menaikinya pada waktu siang tambangnya cuma RM 0.50


Inilah destinasi yang dituju untuk ke seberang Sungai Sarawak ini. Sebuah kedai Kek Lapis yang dikenali sebagai Kek Lapis Myra. Walau bagaimanapun, mengikut penduduk tempatan ada sebuah lagi kedai kek lapis yang popular iaitu Dayang Salha. Namun, saya tak berkesempatan ke sana..huhuhhh...
Antara kek lapis yang diperaga untuk dicuba, boleh cuba sampai kenyang tau di Kedai Kek Lapis Myra nie heheheeee....
Sedikit pemandangan kedai Kek Lapis Myra.
Pemandangan pada waktu malam di Jeti Bot Penambang tersebut..
Sempat juga saya merasa Mee Kolok Sarawak. Rasa macam maggi goreng pun ada.. Tapi memang sedap Mee Kolok Sarawak nie....

 Yang ini, Nasi Goreng Udang Penyet...perghhhh..memang sedap.. keesokannya iaitu saya nak cuba lagi tetapi gerai tersebut tutup pula huhuhuhh...sekali rasa pasti nak rasa lagi

Alhamdulillah, hari terakhir sebelum pulang dapat juga saya berjalan di waktu siang di Kuching ini. Lokasi pilihan saya iaitu Indian Mosque Lane. Tempat untuk mencari sedikit cenderahati..

19 Januari pulang semula ke Kuala Lumpur. Entah apa nasib saya, seat saya untuk pergi dan balik kedua-duanya terkena di bahagian sayap. So, sempatla snap saya MAS nie hihihihhh...
Alhamdulillah, tugasan yang telah diamanahkan telah sempurna saya selesaikan dalam masa 6 malam berada di Kuching. Selain itu, dapat juga menikmati pemandangan, merasa makanan dan berkenalan dengan orang Kuching..awok...awokkk..itulah perkataan tradisi orang Sarawak yang saya ingat sampai sekarang..
Sampai disini dahulu coretan layangan minda Probitas Et Fides..semoga kita bersua lagi di layangan akan datang.. Kepada sahabat blogger teruskan berblogging seperti biasa ya..Jumpa lagi destinasi yang akan datang ye hihihihh..( kne ngadap bos dulu nak tahu destinasi tugasan seterusnya huhuhuhhh)...

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


Shaklee <b>di Miri</b>, <b>Sarawak</b> - Sihat Comel Ceria

Posted: 06 Oct 2012 01:02 AM PDT

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua pengunjung blog ini :)

Berita baik buat orang-orang Miri. Anda boleh dapatkan produk Shaklee dengan saya secara pickup di mana2 area di Miri, especially Permyjaya :)

Anda boleh contact saya dengan Whatsapp/SMS saya di 012-2295680 (Nad).

Kalau tak tahu nak order which product, boleh ceritakan masalah kesihatan anda kepada saya supaya saya boleh suggest kepada anda produk yang sesuai, ok? :)

Happy weekend!


11 di subis sarawak - Google Blog Search

11 di subis sarawak - Google Blog Search


[Gambar] Sekitar Ketibaan TYT YDP Negeri <b>Sarawak di</b> Lapangan <b>...</b>

Posted: 14 Jan 2013 10:51 PM PST


- Posted using BlogPress from my New iPad

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


Atur pengawa bejadika RAS mujur diatur <b>di</b> Rh <b>...</b> - my <b>Sarawak</b>

Posted: 06 Feb 2013 01:26 PM PST

LUBOK ANTU: Atur pengawa bejadika Program Rakan Alam Sekitar (RAS) Renggat sitak Parlimen Lubok Antu ba Rh Jubang, Sebangki Panjai, Lubok Antu, ditu udah mujur bendar diatur minggu tu tadi.

Pengawa ke dipenyadika kaban parlimen Lubok Antu William Nyalau anak Badak nya mega disempulang sekeda pengari rayat ba kandang menua nya.

Bela bisi ngulu atur pengawa nya kaban kunsil nengeri (ADUN) sitak Engkilili Dr Johnnical Rayong ak Ngipa, ADUN Batang Ai Malcom Mussen Lamoh, Penulung Pengemata Kualiti Rampa Menua (NREB) Sarawak Jiram Sidu enggau Pemesai Opis Pelilih Mit Lubok Antu Jack Aman sereta Pemesai Pemadah Parlimen JASA P.203 Lubok Antu Geoffery.

Nyerumba pengawa nya, Nyalau ngungkupka bantu Projek Mit Menua Pesisir (MRP) penyampau RM10,000 ngagai JKKK Sebangki Panjai, RM5,000 ungkup Biro Indu sida, Malcom Mussen mega ngungkupka RM5,000 ngagai Biro Indu Sebangki Panjai kelimpah ari Dr Rayong ke ngungkupka RM3,000 ngagai JKKK Sebangki Panjai.

Category: Berita Iban, Sarawak

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


pengagihan baucar br1m <b>di sibu</b>, <b>sarawak</b> - pengalaman adalah <b>...</b>

Posted: 31 Jan 2013 08:08 AM PST

Kepada semua penduduk di Sibu Sarawak, pengagihan Baucar BR1M akan dimulakan pada 01 Februari 2013 (Jumaat) mulai jam 8.30 pagi.. Pengagihan tersebut bertempat di Dewan Tadika Lakis, Sibu (Bersebelahan dengan Masjid An-nur Sibu) Sila bawa bersama surat kelulusan dan kad pengenalan ketika mengambil baucar itu nanti.

Cari idea kreatif bangun usahawan Bumiputera <b>di Sibu</b> - my <b>Sarawak</b>

Posted: 07 Feb 2013 08:55 AM PST

SIBU: Golongan usahawan dan Majlis Amanah Rakyat (MARA) digesa memikirkan perancangan strategik serta mencari idea kreatif dalam meningkatkan pembangunan perniagaan usahawan Bumiputera di sini.

Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Joseph Entulu Belaun berkata dari segi sejarah, masyarakat Bumiputera di sini hanya melibatkan diri dengan perniagaan selepas negara mengecapi kemerdekaan sekitar tahun 60-an dan 70-an.

"Walaupun telah wujud orang Bumiputera berniaga pada masa tersebut, tetapi ia setakat membuka kedai-kedai runcit di peringkat kampung sahaja, tidak ke kawasan bandar atau tempat lain.

"Dalam hal demikian, usahawan Bumiputera tidak seharusnya hanya berjalan, sebaliknya untuk bersaing dalam perniagaan yang berjaya, perlulah berlari mengikut rentak golongan usahawan yang lebih berpengalaman serta mempunyai sejarah dalam penglibatan keusahawanan," ujarnya semasa berucap pada Majlis Perasmian Food Court Arked MARA Sibu dan Ekspo Usahawan MARA 2013 di sini, pagi semalam.

Entulu berkata, sebenarnya ramai usahawan Bumiputera mempunyai potensi sangat tinggi dalam bidang perniagaan dikenal pasti melalui tinjauan ke kawasan-kawasan yang pernah beliau kunjungi.

"Terdapat beberapa usahawan Bumiputera berpotensi berjaya tetapi wujud satu budaya di kalangan mereka yang sengaja membataskan kemajuan yang mampu dicapai oleh mereka. Tambahan pula, dana yang ada tidak disalurkan pada jalan yang betul.

"Ini disebabkan masih wujud usahawan Bumiputera belum melengkapkan diri mereka sepenuhnya dengan ilmu serta sifat usahawan dalam diri mereka.

"Saya menyeru usahawan Bumiputera agar mengikis budaya sedemikian jika ingin terus berjaya dalam perancangan serta kemajuan perniagaan mereka," ujar beliau.

Entulu yang juga Ahli Parlimen Selangau turut mencadangkan agar pihak MARA mewujudkan satu unit khas dari kalangan pegawai-pegawainya untuk menjalankan kajian perniagaan terhadap usahawan Bumiputera baharu.

"Melalui pendekatan ini, kita dapat melihat sejauh mana perkembangan perniagaan mereka dari segi keuntungan jualan diperolehi serta pengeluaran jualan dalam jangka masa tertentu," jelas beliau.

Beliau turut berharap usahawan Bumiputera di Sibu agar mengambil langkah serius serta mewujudkan budaya perniagaan yang berjaya.

"Secara tidak langsung ini akan memberikan impak kepada penduduk luar serta hubungan pihak MARA dengan pihak lain serta pemilikan usahawan dapat kita mantapkan lagi secara strategik supaya kebaikan dapat disebarkan meluas kepada semua lapisan masyarakat dan melangkaui sempadan serta kawasan," katanya.

Turut hadir Pengarah MARA Negeri Sarawak Shazali Salleh, Timbalan Pengarah I, Bahagian Pembangunan Infrastruktur Perniagaan MARA Adilah Hassan serta yang lain.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


Bala tuai raban bansa <b>Padawan</b> irauka penambah <b>...</b> - My <b>Sarawak</b>

Posted: 11 Dec 2012 03:13 PM PST

Minta raban ke bekaul ningaka sebana sida, matau tumpuk pendiau ari kes nyerungkai rumah enggau ngenchuri

KUCHING: Bala tuai raban bansa di luar bandar Padawan mantaika pengirau ati sida meda penambah kes beserungkaika rumah enggau pengawa ngenchuri tauka ngerusak reta rama.

Bejaku ngagai The Borneo Post udah ke ngulu aum Program Kimpin Sedar Kudi Nengeri ba sebengkah hotel ditu, tuai-tuai raban bansa madahka penchuri kawat telefon ambika banding nyau enda nangi agi.

"Pengawa bechurika kawat dikereja bejurut malam nyentuk ke Opis Telekom mutuska servis ngagai genturung pendiau ba sepemanjai Jalai Tapah – Padawan," ku sebana John Sapin Kirim tuai raban bansa Kampung Mundai ke dulu suba gawa nyadi juruteknik  Telekom.

Iya agi ingat bisi sekali tepedaka penchuri narit kawat telefon ba mua rumah iya taja pan penchuri nya nemu diri kena perati tang iya enda nangi.

"Aku dini nya berani laban sida bebaika senyata. Ari ke dipeda aku sida enda rawan ngemediska sesapa enti nagang sida ngereja pengawa nya. Riput udah dipanggai ngagai polis tang sida madahka enda ulih ngereja nenama ketegal nadai bungkur pengawa matau genturung pendiau," tambah Sapin.

"Munya amat menua pesisir tu tenai laban pengawa jai semina dikereja orang ke mangkang bandar besai aja nya alai bisi ku merambu ngagai polis ngasuh sida matau genturung pendiau, seraya jenayah nyau bisi dipeda ngansak ngagai menua pesisir," ku John Jinngut tuai raban bansa urung 500 bengkah ruang bilik Kampung Simpok ke sepenemu enggau Sapin.

Berebak enggau nya sekeda tuai raban bansa ari luar mengeri Padawan di baruh pegai Majlis Perbandaran Padawan (MPP) ngapil ngagai kunsil ngambika sida adil maya ke bejalaika pengawa lebih agi ngagai genturung pendiau di pesisir. Iya ngansak MPP melin sistem entali ai ke menyana, masang api jalai lalu ngemanahka jalai tumpuk pendiau ke udah lama enda diadu.

Tuai raban bansa Daniel Jita, John Jinngut, John Sapin, Nick Atang enggau Andam Nyamun ari Kampung Jambu, Simpok, Mundai, Sarig enggau Desa Wira Lot Fasa 1, serengking madahka maya ujan lebat genturung pendiau sida deka ditiki ai laban nadai sistem entali ai ke menuku.

"Di Kampung Jambu ambika banding 25 buah rumah panjai semak sungai deka ditiki ai pengudah ujan bangat taja pan ukai musin pengujan," ku Jita.

Sida bukai ari Simpok, Mundai enggau Sarig mega sepenemu enggau Jita madahka genturung pendiau sida begunaka api jalai ambis enda pan dikena ngurangka kes pengawa beserungkai rumah enggau nya dikarapka ulih nambahka pengelikun ba genturung pendiau sida.

Andam Nyamun nekanka penturung pendiau ke dipegai iya diatu nyau diapit pemansang dagang iya mega ngapil ngagai MPP ngambika ngenyampat peminta sistem entali ai lebih agi kediatu bandar baru E-Mart ke mungkur urung 30 ikar semak genturung pendiau iya dia.

Category: Berita Iban, Sarawak

ads