Khamis, 24 Mei 2012

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


BARISAN NASIONAL: Program Tranformasi Bahagian <b>Betong</b> Ubah <b>...</b>

Posted: 09 May 2012 01:45 PM PDT


Dua alat perisai itu adalah simbol kepada sejarah perjuangan panglima agung kaum Iban iaitu Rentap.
Dinaik taraf sebagai Bahagian pada 26 Mac 2002, bandar Betong dipilih sebagai pusat pentadbiran Bahagian. Nama Bahagian Betong telah dipilih mengikut nama bandar pusat pentadbiran itu.
Kawasan pentadbiran bahagian baru itu merangkumi daerah Saratok dan daerah Betong yang diperluaskan sehingga ke daerah Kecil Maludam, yang dahulunya berada di bawah pentadbiran daerah Sri Aman.
Betong sebuah penempatan yang penting dari segi sejarah negeri Sarawak kerana terdapat banyaknya peristiwa penentangan pemerintahan Brooke berlaku di sini.
Tempat dan bangunan bersejarah seperti kubu masih dapat dilihat hingga ke hari ini dan ada yang masih digunakan.
Bukit Sadok, yang terkenal dengan peristiwa Pertempuran Bukit Sadok, pernah menyaksikan tiga pertempuran besar di antara Pemerintahan Rajah Brooke dengan Panglima Rentap yang mendapat gelaran Raja Pendalaman pada tahun 1857 hingga tahun 1861.
DARI SEBUAH PEKAN "MATI", BETONG SEMAKIN MAJU
Timbalan Residen Betong Pathi Kerni berkata Bahagian Betong terletak antara tiga batang sungai utama iaitu Batang Lupar, Batang Saribas dan Batang Kelaka meliputi kawasan seluas 4,180 kilometer persegi.
Katanya, dengan jumlah penduduk hampir 94,000 orang Bahagian itu majoritinya dihuni oleh kaum Melayu (51,290), Iban (37,283), Cina (5,084), Bidayuh (225), Melanau (219) manakala selebihnya kaum lain di Sarawak.
"Dari segi ekonomi, aktiviti pertanian, perladangan dan perikanan adalah aktiviti utama di Bahagian Betong, selain berkhidmat dalam sektor kerajaan, swasta serta perniagaan," katanya pada taklimat kepada media sempena program Kembara Media anjuran Jabatan Penerangan Sarawak di sini, baru-baru ini.
Beliau berkata dari segi kemudahan asas hampir 90 peratus kawasan dalam Bahagian ini mempunyai sistem rangkaian jalan raya, bekalan air bersih (77 peratus) dan bekalan elektrik (75 peratus).
Menurutnya, untuk Rancangan Malaysia Kelapan (RMK-8) hingga (RMK-10), sebanyak RM2.3 bilion diperuntukkan kerajaan pusat untuk pembangunan Bahagian Betong membabitkan 989 projek manakala kerajaan negeri memperuntukkan RM600 juta untuk 1,104 projek.
Antara pembangunan yang diberikan tumpuan ialah Pusat Pembangunan Luar Bandar (RGC) Layar dan RGC Beladin.
PEMBANGUNAN TANAH NCR UBAH NASIB RAKYAT
Pathi berkata sebagai langkah untuk meningkatkan lagi pendapatan rakyat di kawasan luar bandar beberapa langkah telah diambil pihak kerajaan dengan kerjasama agensi kerajaan yang berkaitan khasnya dalam pembangunan tanah hak adat bumiputera (NCR).
Antara fokus kerajaan negeri adalah dengan kerjasama Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) untuk memajukan semula sektor penanaman getah secara mini estet di Betong.
Beliau berkata, setakat ini sebanyak 11,000 hektar tanah termasuk dalam kawasan Betong telah ditanam semula dengan getah membabitkan kira-kira 2,600 penanam mini estet getah.
"Hasil getah dikenal pasti boleh membantu rakyat luar bandar di sini untuk meningkatkan pendapatan mereka sekitar RM2,000 sebulan, bergantung kepada pasaran getah semasa," katanya.
Kerajaan dengan kerjasama syarikat dari China iaitu Guangken Rubber (Sarawak) Sdn Bhd turut membina sebuah kilang memproses getah di Bahagian ini untuk memudahkan penanam getah di kawasan sekitarnya.
Dengan kontrak selama 25 tahun dengan syarikat berkenaan, nasib penanam getah di kawasan Betong dan sekitarnya akan lebih terjamin.
Peserta skim mini estet getah di Rumah Graji Atas iaitu Inggo anak Luyoh, 58, berkata dengan adanya usaha untuk membangunkan semula industri getah di kawasan Betong, penduduk kini sudah mula merasai nikmatnya.
Katanya, seluas 120 hektar tanah melibatkan tanah NCR di kawasan Padeh Betong telah dibangunkan dengan tanaman getah.
"Dengan adanya pangalaman yang luas syarikat dari China itu dalam industri getah di beberapa negara rantau Asia Tenggara, kami yakin industri itu boleh berkembang dengan lebih baik di Betong," katanya.
Menurut beliau, mereka bukan sahaja dapat meningkatkan lagi taraf hidup mereka malah mempunyai pendapatan tetap iaitu sekitar RM2,500 sebulan.
Penolong Pengurus Besar Guangken Rubber (Sarawak) Sdn Bhd, Li Huawei berkata kilang yang beroperasi di Betong itu mampu menghasilkan kira-kira 90 tan getah setiap hari.
Selain memproses getah untuk dieksport, syarikat itu turut membantu dalam menanam pokok getah serta melatih penduduk tempatan cara menoreh serta mengurus hasil getah dengan baik.
"Kerjasama dan sokongan daripada peserta mini estet getah di Betong sangat baik dan kita yakin pada masa akan datang pengeluaran getah di Sarawak mampu untuk ditingkatkan," katanya dalam satu taklimat media di sini.
Beliau berkata, kilang berkenaan juga menyediakan peluang pekerjaan kepada kira-kira 103 penduduk tempatan selain pekerja dari China.
Selain melabur di Malaysia, syarikat China yang wujud sejak 1951 itu juga melabur di Thailand, Hong Kong dan Vietnam dengan kira-kira 220,000 hektar keluasan tanah bagi tanaman getah.
PEMBANGUNAN PENDIDIKAN DI BETONG
Sementara itu, Menteri Muda Kebajikan, Robert Lawson Chuat berkata selain memberi tumpuan kepada pembangunan sektor pertanian, Betong juga tidak ketinggalan dalam usaha meningkatkan lagi taraf pendidikan anak di kawasan luar bandar.
Sekitar 30-40 tahun lepas Betong menerima nasib yang sama dengan kawasan luar bandar lain di negeri ini iaitu jauh ketinggalan dari segi pendidikan.
"Bermula tahun 1975 di bawah naungan Timbalan Ketua Menteri, Tan Sri Alfred Jabu Numpang maka bermulalah era perubahan dan tranformasi Betong dari segi pendidikan," katanya.
Menurut Lawson, semasa dia masih di sekolah menengah ketika lawatan bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad (ketika itu senator) ke Betong, Mahathir pernah berkata bahawa strategi penting dalam pembangunan adalah meningkatkan tahap pendidikan rakyat.
Lawson berkata menyedari hakikat itu lebih banyak sekolah dibina terutama di kawasan pedalaman dan hulu sungai di Betong.
Hari ini, katanya, Betong boleh berbangga kerana mempunyai pelbagai institusi pendidikan seperti Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), Sekolah Menengah Vokasional Betong, Kolej Komuniti dan yang terbaru ialah Politeknik Metro (dijangka akan siap tahun depan).
Beliau berkata, di sebalik sejarah Betong yang hebat seperti era kebangkitan pahlawan Iban iaitu Rentap, hari ini jelas terbukti kemajuan dan nikmat pembangunan yang dikecapi rakyat adalah hasil kesepakatan yang baik antara pemimpin dan rakyat di bahagian itu sejak sekian lamanya.
Katanya, di bawah kerajaan Barisan Nasional (BN) diakui permuafakatan semua pihak menjadi ramuan utama kepada kejayaan tranformasi Betong hari ini.
"Antara kerajaan pusat dan negeri, kita mempunyai semangat kerjasama yang tinggi dan ini dapat kita buktikan di Betong hari ini mempunyai seorang menteri dan dua timbalan menteri di peringkat persekutuan," katanya, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Saban, juga dalam Bahagian Betong.
Sokongan padu rakyat dalam semua projek dan perancangan oleh kerajaan juga memudahkan lagi pelaksanaannya, kata Lawson.
Rakyat di Bahagian ini, katanya, tahu dan sudah matang dalam berfikir kerana apa yang dilaksanakan oleh kerajaan adalah untuk kebaikan dan masa depan anak dan cucu mereka.
Sebagaimana kuatnya perjuangan pahlawan Iban iaitu Rentap suatu ketika dahulu, begitulah kuatnya semangat pemimpin dan rakyat di Bahagian Betong untuk melihat tranformasi dari segi ekonomi, sosial dan politik sejajar dengan matlamat ke arah sebuah negara maju dan rakyat berpendapatan tinggi, kata Lawson.

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search


KURSUS KEUSAHAWANAN PERSEKUTUAN PERKUMPULAN <b>...</b>

Posted: 18 May 2012 01:00 AM PDT

Assalamualaikum & Salam 1Malaysia

MPC Wilayah Sarawak telah menganjurkan dengan jayanya dua Kursus Keusahawanan Persekutuan Perkumpulan Wanita Sarawak (PPWS) pada tahun ini iaitu di Tg. Manis, Sarikei pada 28 & 29 April 2012 dan di Simunjan, Samarahan pada 9 & 10 Mei 2012. Sejumlah 48 peserta di Tg. Manis dan 79 peserta di Simunjan terdiri daripada ahli-ahli PPWS dari pelbagai kawasan dan pelbagai latar belakang telah menghadiri kursus selama 2 hari ini.

Antara aktiviti yang diadakan adalah ceramah keusahawanan yang disampaikan oleh En. Muhd Halil Abd Manaf di Tg. Manis dan Pn. Audrey Goh di Simunjan. Pada hari kedua pula, bengkel keusahawanan telah diadakan untuk mendedahkan peluang-peluang dan potensi perniagaan yang boleh diceburi oleh para peserta iaitu seni jahitan manik dan demonstrasi membuat kek cawan.

Program kali ini juga dipenuhi dengan pelbagai program-program menarik bertujuan untuk menggalakkan penglibatan para peserta kursus dan menampilkan kelainan pada program tahun ini berbanding tahun lepas antaranya 'Women Walk the World' 2012, Sambutan Jubli Emas PPWS dan perasmian bangunan baru PPWS Daerah Simunjan.

Program di Simunjan diserikan dengan kesudian KeBawah Duli Yang Teramat Mulia, Tengku Puan Pahang, Tunku Hajjah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah binti Almarhum Sultan Iskandar Al-Haj mencemar Duli berangkat merasmikan kursus keusahawanan anjuran bersama MPC dan PPWS.

Kursus Keusahawanan Persekutuan Perkumpulan Wanita Sarawak (PPWS) 2012 di Tg. Manis

Ceramah Keusahawanan Oleh En. Muhd Halil Ab Manaf

Sesi 'Ice Breaking'

Bengkel Kek Cawan Oleh Pn. Zoraidah Leen dari Di Wannie Cake

Program 'Women Walk The World"

Kursus Keusahawanan Persekutuan Perkumpulan Wanita Sarawak (PPWS) 2012 di Simunjan

Ketibaan Tengku Puan Pahang Di Dewan Mesra, Simunjan Di Sambut Meriah Rakyat Jelata

Nyanyian Lagu Negara Ku dan Ibu Pertiwi

Y. Bhg. Dato' Ursula Goh menyampaikan ucapan

Y.B Hajah Nancy Hj. Shukri menyampaikan ucapan aluan

Perasmian oleh Tengku Puan Pahang

Penyampaian Cenderahati oleh MPC

Hampir 400 tetamu hadir pada majlis perasmian Kursus Keusahawanan

Menikmati sajian tempatan semasa perasmian bangunan baru PPWS Simunjan

Antara peserta Kursus Keusahawanan yang hadir

Antara aktiviti yang dijalankan semasa kursus

Bengkel seni jahitan manik oleh Cik Hasnina Hairani dari Farwide Sdn Bhd

Peserta mencuba sendiri jahitan manik

"1Malaysia!!!!" - Bergambar kenangan bersama Pengarah MPC Sarawak, Urusetia dan Peserta

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


Sebanaku <b>Sarawak</b>: Mukasurat Depan Utusan <b>Sarawak</b> menolak <b>...</b>

Posted: 12 May 2012 03:44 AM PDT


Dewasa ini lebih ramai orang samarahan menolak calon wanita untuk parlimen samarahan.  Orang kuat Hamzah Ibrahim ketua pemuda PBB Zon Samarahan iaitu Kanselor Daily mengeluarkan kenyataan akhbar mukasurat depan Utusan Sarawak bahawa beliau mahu calon lelaki, tempatan dan ahli PBB.  Inilah Kanselor yang dikehendaki iaitu lantang bersuara menyatakan kehendak sebenar akar umbi.  Kanselor-kanselor lain patut belajar dan lebih berani memberi kenyataan politik.  District Officer Asajaya Rubiah Wang bukan sahaja bukan lelaki tetapi beliau bukan ahli PBB.  Hamzah Ibrahim  menjadi Ketua Zon Samarahan Pemuda PBB setelah dilantik oleh Ketua Pemuda PBB Yang Berhormat Datuk Fadilah Yusuf untuk jawatan penting tersebut.

Dengan keluarnya kenyataan akhbar di muka surat depan Utusan Sarawak ini maka menunjukkan bukan sahaja Hamzah Ibrahim mempunyai sokongan di kalangan Melayu Samarahan tetapi juga Bidayuh Samarahan.  Hamzah Ibrahim juga Timbalan Ketua PBB Cawangan Muara Tuang badan induk. Oleh itu terserlahnya kekuatan Hamzah Ibrahim sungguh besar.  Ini di kenalpasti oleh wartawan Utusan Sarawak yang meletakkan artikel ini di muka depan suratkhabar seriring dengan artikel-artikel nasional dan negeri.  Kepimpinan PBB di samarahan mahupun teratas tiada pilihan tetapi akur kepada desakan ini.

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


bumisepi.com » Blog Archive » Singgah sekejap <b>di Sarikei</b>, <b>SARAWAK</b>

Posted: 03 Dec 2011 09:37 PM PST

December 4th, 2011 | by abuadam |

NOVEMBER 2011:
Sarikei ialah salah sebuah bahagian ('division') dari 11 bahagian kesemuanya di Sarawak. Bandar Sarikei ialah ialah ibu bahagian Sarikei, terletak di muara Batang Rejang (Batang = Sungai). Sarikei juga terkenal sebagai bandar nenas kerana nenas termanis berasal dari kawasan ini. Dari segi sejarah, Sarikei juga terkenal sebagai pusat pemberontakan penduduk tempatan (Iban dan Melanau) terhadap pemerintahan Raja James Brooke di sekitar 1800-an. Aku singgah sekejap di sini dalam perjalanan ke Pakan sebuah pekan kecil dalam daerah Sarikei dan seterusnya lagi 1 jam ke Ulu Kota, sebuah kampung kecil perkampungan kaum Iban di tanah tinggi pendalaman Sarawak melalui jalan balak / tanah merah.

Tujuan perjalanan ialah menziarahi beberapa keluarga saudara kita ('muallaf') dari kalangan kaum Iban yang memeluk Islam di Rumah Julin, Ulu Kota. Mereka tinggal di rumah panjang dan selepas memeluk Islam, terpaksa keluar duduk berasingan selepas diusir dari rumah panjang kerana tidak ikut serta dalam amalan penduduk rumah panjang yang bukan Islam seperti minum tuak dan korban babi jika berlaku kematian di rumah panjang. Kaum Iban majoritinya adalah pagan — penyembah pokok, angin, sungai dan objek pelik-pelik. Sebilangan kecil ialah Islam. Kristian mula bertapak di kawasan ini. Bro Nuzul dari Kuching yang turut serta dalam projek ini memberitahu lebih mudah untuk convert Iban Pagan ke Islam berbanding Iban Kristian. Ini adalah kerana paganism tiada pegangan yang kukuh. Satu lagi ialah kerana misionari Kristian mempunyai modal dan network yang besar dan hebat. Dia seorang Melayu yang boleh bertutur dengan fasih dalam bahasa Iban (maklumlah isterinya orang Iban). Katanya nak masuk Islam mudah saja, tetapi nak pastikan mereka kekal dalam Islam bukanlah mudah terutamanya apabila lokasi yang jauh. Satu bentuk sistem tarbiyah berterusan perlu diwujudkan. Sebab itulah Yayasan Amal Miri – sebuah pertubuhan bukan kerajaan – membawa sekali JAIS, Baitulmal Sarawak dan HIKMAH, sebuah NGO Islam di Sarawak ke Ulu Kota. Atas inisiatif semua, sebuah surau yang diberi nama Surau Al Azhar di Ulu Kota untuk keperluan 30 orang saudara baru yang menetap di situ telah dibina.

Perjalanan dengan pacuan 4 roda dari Miri mengambil masa hampir 6 jam, melalui bandar Bintulu, Sibu dan Sarikei. Bertolak dari Masjid Piasau, Miri selepas solat Isyak, kami sampai di Sarikei jam 4 pagi, selepas berhenti rehat sekejap di Bintulu Iqrak Center (BIC). Sarikei dengan penduduk kurang dari 100,000 ialah bandar yang sederhana besar dan mudah di terokai. Jalan utamanya ialah Jalan Repok yang bermula dari jalan utama Kuching – Sarikei dan berakhir di pusat bandar, di mana terletak jeti bot penumpang ke Kuching dan Sibu melalui jalan air. Disitulah terletak pasar basah, pasar borong, rumah kedai. Plet kereta di sini bermula dengan QR (nombor terkini ialah QRG, contohnya QRG 7622). Kaedah pernomboran nombor plet kenderaan di Negeri Sarawak agak unik. Setiap bahagian (division) di Sarawak bermula dengan dua huruf di mana huruf pertama ialah Q, contohnya QM untuk Miri, QT untuk Bintulu, QL untuk Limbang, dsbnya). Aku tidak lama di Sarikei. Selepas solat Subuh di Masjid Muttaqin, kami bersarapan di waterfront dan seterusnya ke pasar mencari barangan untuk majlis kenduri pada malam hari di Ulu Kota sempena Maal Hijrah. Perjalanan masuk ke Pakan dan seterusnya Ulu Kota mengambil masa 2 jam melalui jalan balak.

Bagaimana untuk sampai ke sini?

Untuk datang saja-saja ke Sarikei memang susah. Jika ada memandu dari Miri atau Bintulu menghala ke Kuching, singgahlah sekejap di Sarikei. Namanya memang unik seunik penduduknya yang casual. Asal usul nama Sarikei tak diketahui. Mungkin pembaca yang tahu boleh kongsi.

Sarikei dihubungkan dengan sistem jalanraya yang baik dengan bandar-bandar besar seperti Sibu, Bintangor, Kuching, Bintulu dan Miri. Bas ekspres antara bandar-bandar ini juga tersedia. Sebahagian stretch jalan tidak rata dan anda akan rasa melambung-lambung tetapi masih boleh dilalui oleh kereta biasa. Sarikei ke kawasan pendalaman seperti Pakan dan Julau, anda memerlukan kenderaan 4WD kerana jalan tanah merah dan berbukit bukau. Satu lagi method pengangkutan ialah bot laju atau dipanggil ekspres air. Semua bot laju dari Kuching ke Sibu akan singgah di Sarikei. Sibu ialah laluan sungai utama ke Kapit.

Jalan tanah merah ke Ulu Kota, 1 jam dari Pakan, 2 jam dari Sarikei (itu pun kalau tak hujan)

Persimpangan ke Sarikei dari jalan utama Kuching-Sibu

Jalan Repok membawa anda terus ke pusat bandar Sarikei

Pasar Sungai Rejang terletak di hadapan terminal bot laju

Bot laju (ekspres air) menunggu penumpang ke Kuching, Bintangor dan Sibu melalui Sungai Rejang

Teksi menunggu penumpang yang baru sampai ke Sarikei dengan bot laju.

Penumpang mencari bot ke Bintangor di Terminal bot laju di Sarikei. Bintangor 15km dari sini.

Kapal kontainer menyusuri Sungai Rejang berdekatan Sarikei

Deretan rumah kedai di bandar Sarikei

Laksa Sarawak yang 'nyaman' di sebuah restoran dekat Sarikei Waterfront

Sarikei waterfront

Masjid Muttaqin masjid utama di Sarikei, Sarawak

Life is easy in Sarikei, Sarawak. After all life is short. Why rush?

Nenas Sarikei terkenal di seluruh Sarawak. Harga pun boleh tahan.

Rumah Mak Cik Timah nun jauh di bawah lembah di Ulu Kota.

Siti Nurbaya (kanan) dan Aisyah antara kanak-kanak Iban yang mana ibubapa telah memeluk Islam di Ulu Kota.

Umang atau nama Islamnya Saleh antara kaum Iban yang mendapat hidayah di Ulu Kota

Surau Amal Al Azhar di Ulu Kota, Paka, Sarikei

Ulu Kota terletak di tanah tinggi. Unload barangan yg dibeli di Sarikei untuk majlis kenduri sempena Maal Hijrah.

AKAN DATANG: Miri. Kenapa anda perlu datang ke bandaraya ke 2 terbesar di Sarawak ini?

Tags: ,

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


Nyalau besemaya deka ngulihka belanja : my <b>Sarawak</b> – News <b>...</b>

Posted: 20 May 2012 03:08 PM PDT

Penanggul projek BELB ba sitak iya patut bendar dikenatai ngagai perintah Barisan Nasional

LUBOK ANTU: Kaban Parlimen Lubok Antu William Nyalau anak Badak besemaya deka ngulihka belanja ari perintah Barisan Nasional (BN) ngambika bisi dikena ngatur projek Nyambung Karan Menua Pesisir (BELB) ngagai sekeda rumah panjai ke udah datai jalai sebelah Ulu Lemanak/Engkari, Sri Aman.

Ku iya, enti rumah panjai nya udah datai jalai, mudah agi perintah BN nyambung karan BELB ngagai rayat ba menua pesisir ke bedau bisi karan 24 jam sebedau tu.

"Aku nguji enggau penapat ngulihka belanja nya ngambika kita semua bisi BELB dudi ila," ku iya.

Iya bejaku munyi nya lebuh ti bejadika Pengerami Begulai Enggau Rayat seraya bejadika Projek Jalai Alun Ulu Lemanak/Engkari Renggat III ti diatur Opis Kereja Raya (JKR) Pelilih Sri Aman enggau Opis Hal Ehwal Khas (JASA) Lubok Antu di rumah panjai Ulin anak Anggak, Sekunyit, Lubok Antu, kena Hari Lima Minggu nyin kemari.

Jalan Alun Ulu Lemanak dibelakin sepemanjai 7.7 kilometer beungkus RM42.56 miliun berengkah ari simpang Lubok Subong nyentuk ke rumah panjai Ulin, Sekunyit.

Antara rumah panjai ke bisi dipansa jalai Ulu Lemanak/Engkari ke bedau bisi BELB diatu iya nya Rumah Panjai Tugong Lepong Mawan Ulu, Rh Pagang, Mawang Ili, Rh Raba, Kapu Ulu, Sekandis enggau Rh Ulin, Sekunyit.

Taja pia, Nyalau arapka rayat ba kandang menua nya terus meri sukung ngagai BN ngambika perambu pemansang ulih dipejalaika ila.

"Aku arapka kita semua terus meri sukung ngagai chalun BN ba pengawa bepilih besai ti Ke-13 tu ila, ngambika semua perambu pemansang ulih dipejalai ungkup kita ila," ku iya.

Berebak enggau pengerami nya mega Nyalau besemaya deka meri belanja dikena mayar atap ba rumah panjai Ulin, Sekunyit sereta RM3000 ngagai Biro indu sida iya.

Sama bisi ngulu pengerami nya Injiner Bagi Menua JKR Sri Aman, Cassiddy Morris, Pemantu Pengintu Pengelantang Pendiau Kanan Pelilih Mit Lubok Antu Geoffery Unding enggau bala ketuai mensia mayuh ba Lubok Antu.

Category: Sarawak

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


SK BAYANG <b>DARO SARAWAK</b>: Menjamu Selera <b>Di</b> Mukah

Posted: 05 May 2012 12:00 AM PDT

Bertolak dari Belawai pukul 8:30 pagi.
Sampai Mukah pukul 12:15 Tgh Hari

ads