Isnin, 2 Julai 2012

11 di limbang - Google Blog Search

11 di limbang - Google Blog Search


Ada Sesiapa Yang Berminat Menetap <b>Di Limbang</b>? | Di Halaman <b>...</b>

Posted: 19 Mar 2012 04:34 PM PDT

SUDAH lebih18 tahun aku berada di Limbang dan pelbagai kehidupan yang aku temui di sini yang mungkin tak dapat aku rasai di bahagian lain di Sarawak kerana bagi aku Limbang berbeza dengan bahagian-bahagian yang lain di Sarawak.

 Aku rasa tak seperti berada di Sarawak sahaja apabila aku di sini. Dahulu orang sering menganggap Limbang ini sebagai sebuah tempat buangan bagi kakitangan kerajaan yang bermasalah dan bagi penjenayah yang dibuang daerah.

 Mungkin itulah anggapan kita dulu apabila disebut tentang Limbang. Apabila ada kakitangan kerajaan yang hendak dihantar ke Limbang, pasti ada antara mereka yang akan menolak tawaran tersebut untuk ke Limbang dengan pelbagai alasan dan sebab-sebab.

 Mungkin bagi kakitangan baru pasti mereka tak dapat untuk mengelak tawaran tersebut dan akur dengan keputusan yang telah ditetapkan oleh pihak atasan demi untuk mendapat kerja tetap atau bekerja dengan kerajaan.

 Bagi pengalaman aku dulu, aku hanya menerima sahaja atas sebab-sebab seperti di atas dan apabila aku sampai di Limbang, aku rasa seperti bukan berada di negeri Sarawak! Mengapa? Aku pun tak tahu nak jawab pada waktu itu.Dan sekarang apabila aku bertanya dengan kakitangan kerajaan khususnya, masih terdapat di kalangan mereka yang tak nak ditempatkan di Limbang dan mereka datangpun atas arahan pihak atasan. Jika diberi peluangpun untuk membuat pilihan pasti Limbang merupakan pilihan terakhir bagi mereka.

 Sebab-sebab yang biasa aku dengar dari mereka yang bukan berasal dari Limbang, masalah untuk balik ke tempat asal apabila musim perayaan dan cuti. Ia begitu memayahkan dan banyak kerenah terutamanya kesesakan di sempadan yang berbaris berjam-jam lamanya. Untuk mereka yang nak keluar dari Limbang hanya melalui Brunei, Labuan, Lawas dan pengangkutan udara, itu terhad pada waktu siang sahaja. Bila malam tak dapat nak keluar dari Limbang lagi kerana sempada antara negara telah ditutup.

 Juga aku dengar, bila dah berada atau bekerja di Limbang ini, begitu payah untuk berpindah balik ke tempat asal kerana ketidaksanggupan pegawai lain untuk datang ke Limbang(seperti yang terjadi kepada aku) sebagai pertukaran antara pegawai.

 Alasan lain yang aku dengar juga, barang keperluan di sini mahal kerana hampir dengan negara Brunei. Bagi aku, barangan di Limbang ini masih murah lagi berbanding dengan tempat-tempat lain di Sarawak kerana aku bandingkan dengan kos-kos lain seperti parkir  kereta tak dikenakan di Limbang, jalan untuk menuju ke bandar hampir lantas menjimatkan minyak, tidak berlaku kesesakan lalu lintas di sini berbanding tempat lain jimat lagi kos minyak.

 Bila waktu rehat boleh balik rumah untuk memasak atau boleh lagi untuk menjamu selera bersama keluarga di rumah jika rajin berbanding tempat lain, inipun menjimatkan kos makan. Dari ketahanan kereta juga di sini lebih panjang usia  berbanding tempat lain di Sarawak kerana kependekkan pergerakkan kereta yang boleh membantu mengurangkan kos selenggaraan ke atas kereta.

 Di Limbang ada yang komplen tiada pilihan untuk membeli barang-barang seperti pakaian, barang keperluan rumah dan sebagainya, kalau nak belipun, orang Limbang terpaksa pergi Miri ataupun Kota Kinabalu. Inipun aku rasa boleh bagi mereka yang berada di Limbang untuk menabung duit mereka kerana kurang untuk membeli belah kerana tiada pilihan yang sesuai. Kalau takpun, perbelanjaan yang ada kurang untuk membeli benda-benda yang tidak bermanafaat.

 Jika diteliti dan dirangkum apa yang ada di Limbang dengan bahagian lain di negeri Sarawak pasti di Limbang masih di tahap bandar yang berkos rendah dan menjimatkan.

 Mungkin juga bagi aku, sesiapa yang tinggal di Limbang ini boleh jadi kaya jika pandai mengurus kewangannya dengan betul. Dan tiada sebab untuk orang luar untuk tidak  datang ke Limbang tanpa meneliti keadaan yang sebenarnya berlaku di Limbang.

 Dan aku tak dapat nak sangkalkan bahawa peluang pekerjaan di Limbang memang agak kurang khususnya yang berkerja dengan kerajaan tapi peluang pekerjaan di sini boleh diwujudkan jika pandai mencari peluang.

 Akhir sekali, mungkin ada yang setuju, ermmmm… belanja kahwin disini juga tinggi, jika sesiapa yang ingin memiliki orang Limbang dan adakah sesiapa yang berkeinginan?

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


Semua ADUN <b>di</b> Parlimen <b>Betong</b> Sokong Uggah - <b>Sarawak</b> Update

Posted: 01 Jul 2012 10:36 PM PDT
BETONG :- Tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di bawah Parlimen Betong sebulat suara mahu Dato Sri Douglas Uggah Embas untuk mempertahankan kerusi Parlimen Betong dalam Pilihanraya Umum ke-13 kelak.
"Tiada nama lain kita letakkan di kawasan ini selain daripada Dato Sri Douglas Uggah Embas yang merupakan penyandang kerusi Parlimen Betong yang juga Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar", kata Timbalan Ketua Menteri, Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu Numpang dalam majlis penyerahan komputer riba 1Malaysia di Dewan Panglima Rentap, di sini hari ini.
Datuk Patinggi Alfred Jabu merupakan ADUN Layar manakala Robert Lawson Chuat yang merupakan Menteri Muda Kebajikan adalah ADUN Bukit Saban. Seorang lagi ADUN ialah Mohd Razi Sitam untuk kawasan DUN Saribas.
Menurut beliau, Dato Sri Douglas Uggah merupakan seorang pemimpin berkaliber, disenangi rakyat dan mendapat sokongan padu akar umbi sekaligus wajar diberikan kepercayaan sekali lagi untuk mempertahankan kerusi Parlimen Betong.
"Dalam setiap pilihanraya, jumlah undi yang diterima Dato Sri Douglas Uggah sentiasa meningkat dan ini membuktikan bahawa beliau diterima dengan baik oleh rakyat di Betong", katanya.
Mengenai Radio Free Sarawak pula, Datuk Patinggi Jabu menasihatkan rakyat supaya berwaspada dengan pentadbir radio tersebut kerana taktik yang digunakan hampir sama dengan taktik dan propaganda komunis ketika negara di bawah ancaman pengganas itu awal merdeka.
Nasihat yang sama turut disampaikan oleh Dato Sri Douglas Uggah yang menyatakan mereka yang terlibat dalam Radio Free Sarawak sebagai pengecut kerana tiada akauntabiliti. 
"Tidak seperti media arus perdana kita yang menyalurkan berita dan maklumat yang tepat, tidak mengelirukan rakyat dan yang paling penting ada akauntabiliti", katanya sambil menambah media arus perdana sedia bertanggungjawab atas apa yang disiarkan.
Sejumlah 1,550 buah komputer riba diserahkan kepada PIBG dan NGO sekitar Betong.

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


Perutusan Y.A.B. Perdana Menteri Malaysia Sempena Peristiwa <b>...</b>

Posted: 23 Jun 2012 02:34 PM PDT

Posted in Blog on Date June 17th, 2012 by Najib Razak | CommentsView Comments

Alhamdulillah, sekali lagi kita diberi kesempatan untuk bertemu bulan Rejab, dengan harapan akan disusuli dengan Syaaban seterusnya menikmati kemuliaan beribadah di bulan Ramadhan. Sesungguhnya, 27 Rejab secara tradisinya membawa ingatan kita kepada satu peristiwa agung yang tiada taranya, iaitu Peristiwa Israk dan Mikraj. Biarpun kisah ini berlaku melebihi 1400 tahun yang lalu, tetapi kerelevanan dan kepentingannya adalah amat signifikan buat umat Islam.

Sememangnya, ini adalah sesuai dengan apa yang terkandung dalam kitab suci Al-Quran apabila Allah SWT memaktubkan peristiwa agung Israk melalui firman-Nya dalam surah al-Israa^ ayat pertama yang bermaksud:-

"Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjidilharam (di Mekah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui."

Read more…

Tags:

|

 • Islam Universal berlaku di segala zaman/masa…tentu sampai hari akhir nanti.support dari Indonesia.

 • Salam Sejahtera Dan Salam 1MALAYSIA DATUK SERI,   

     Sebagai seorang wakil kepada penduduk di Pekan Marudi Baram, Sarawak ini saya ingin mengucapkan sekali lagi jutaan terima kasih kepada pemimpin nombor satu kita iaitu DATUK SERI MOHD. NAJIB RAZAK kerana telah sudi datang membuat tinjauan mesra dan beramah mesra dengan penduduk di pekan Marudi ini.
    

     Kami penduduk di pekan Marudi berasa amat terharu dan gembira teramat sangat setelah DATUK SERI dan juga kerajaan 1malaysia di bawah pimpinanbeliau mengumumkan kelulusan peruntukan untuk membina jalanraya darat 1MALAYSIA yang menghubungkan Daerah Pekan Marudi Baram ke Miri Sarawak yang sekian lamanya dinanti-nantikan oleh rakyat penduduk di sini.
     Buat masa sekarang jalanraya tersebut masih dalam proses pembinaan, syukurrrr… alhamdullilahhhh…., TAPI kami rakyat di Pekan Marudi Baram ini ada satu permintaan buat DATUK SERI iaitu sekiranya DATUK SERI sudi datang sekali lagi ke Pekan Marudi ini untuk membuat tinjauan keatas projek jalanraya 1MALAYSIA DATUK SERI yang menghubungkanPekan Marudi ke Miri sebelum pilihanraya umum yng ke-13 ini. Kami penduduk di sini juga mengalu-alukan kehadiran dan kedatangan DATUK SERI untuk menyempurna dan merasmikan projek JALANRAYA 1MALAYSIA  tersebut.
    
  Jutaan Terima Kasih kami ucapkan kepada DATUK SERI dan KERAJAAN 1MALAYSIA….. Syabas!!!…..
  Sekian, Terima Kasih
  PENDUDUK RAKYAT 1MALAYSIA MARUDI BARAM

 • Assalamualaikum w.w..

  Terlebih dahulu saya dan keluarga saya mengucapkan tahniah di atas kepimpinan Datuk Seri yang telah banyak memberikan peluang dan kemudahan kepada rakyat Malaysia dari pelbagai sudut.

  Saya merupakan salah seorang rakyat yang telah menikmati kemakmuran negara dengan mengalami sendiri peluang-peluang yang telah disediakan. Pada tahun 2009 dan 2010 yang lalu, saya telah dilantik sebagai guru kontrak dan hasil pendapatan tersebut, saya dapat membiayai keluarga saya. Ribuan Terima kasih di atas peluang tersebut.

  Pada tahun ini, sekali lagi saya berterima kasih kerana telah diberi peluang untuk menjalani latihan perguruan di salah sebuah IPG Malaysia memandangkan kerjaan telah membuka satu lagi peluang iaitu Program Penyerapan Guru GSTT. Namun saya agak terkejut dan kecewa apabila tawaran tersebut hanya sementara kerana saya hanya bekas guru kontrak di mana syarat lantikan tersebut memerlukan pengalaman sebagai guru GSTT.

  Untuk pengetahuan Datuk Seri, kemasukan saya ke IPG tersebut setelah melalui prosedur yang telah ditetapkan yakni saya telah mengemukakan surat rayuan, menghadiri sesi semakan dokumen dan temuduga singkat yang telah dijalankan oleh pihak KPM, namun kini saya terpaksa menamatkan pengajian dan menanggung kerugian dari segi pekerjaan asal yang telah saya lepaskan, wang ringgit, masa, tenaga dan kini emosi saya serta keluarga saya juga agak terganggu kerana penarikan semula latihan perguruan saya.

  Saya dan keluarga saya merayu kepada Datuk Seri untuk mempertimbangkan dan mengkaji semula perkara ini agar saya dapat melanjutkan pengajian memandangkan saya telah menamatkan satu semester sebelum pembatalan tersebut. Pengalaman kerja dan pengajian sebagai guru yang saya telah lalui memberikan saya pengalaman yang hebat dan rugi rasanya sekiranya saya tidak dapat meneruskan kerjaya tersebut lebih-lebih lagi bidang yang diberikan kepada saya adalah Pendidikan Pemulihan Khas.

  Segala keprihatinan Datuk Seri amatlah saya harapkan dan saya dahului dengan ucpan ribuan terima kasih.

  Nurhayati Abdul Hapid
  miszyat83@gmaill.com
  Tawau, Sabah.

BN Berperang <b>di Marudi</b>?!!! ~ MUKAPETANG™

Posted: 03 Dec 2011 10:25 PM PST

Setelah tamat Perhimpunan Agung UMNO, di Marudi Sarawak pula kelihatan BN sedang bersedia untuk berperang?!!!  Penyokong Datuk Sylvester Entri yang baru dibuang parti oleh SPDP telah menunjukkan tidak puas hati mereka!!?

Sila ikuti dengan lebih lanjut di pautan berikut.

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


Shafie Nor: Kes HFMD <b>di Sarawak</b> meningkat selepas cuti

Posted: 22 Jun 2012 04:55 AM PDT

KUCHING, JUMAAT, 22 Jun, 2012: Jumlah kes penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) di Sarawak mencatatkan peningkatan selepas cuti sekolah dan sambutan Gawai dengan 341 kes baru dilaporkan dari 17 Jun sehingga hari ini. 
Pengarah Jabatan Kesihatan Sarawak, Dr Zulkifli Jantan, berkata peningkatan jumlah kes dicatatkan di Kuching, Samarahan, Betong dan Sarikei dalam tempoh itu.
"Jangan hantar anak-anak yang dijangkiti HFMD ke pusat jagaan kanak-kanak atau mana-mana institusi manakala aktiviti di luar rumah pula perlu dihadkan, yang akan turut membantu mencegah komplikasi akibat jerebu," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Beliau berkata, terdapat 32 kemasukan ke wad minggu ini manakala 24 kluster dilaporkan, membabitkan 19 kluster keluarga dan lima pusat jagaan kanak-kanak. 
Empat arahan penutupan dikeluarkan kepada SK Tarat dekat Serian, Tadika Kemas Kampung Maong di Kuching, Taska Permata Perpaduan Bumiko di Miri dan Pusat Jagaan Harian St Francis di Sarikei. 
Jumlah kes terkumpul setakat ini adalah 8,142. - BERNAMA

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


Armed Forces dominate <b>Padawan</b> Nature Challenge : my <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 01 Jul 2012 04:13 PM PDT

FORCE TO BE RECKONED WITH: Armed forces personnel with their trophies. At fifth right is Lo and fourth right is Zakaria.

PADAWAN: Armed forces (ATM) dominated The 2012 BHR Padawan Nature Challenge yesterday as their teams swept two of the top categories.

However, there was to be some controversies as several participants protested against the organisers for not disqualifying teams who did not follow the requirements.

A participant, who sportingly took his prize despite not finishing in the top four, said all teams should have holes punched to their tags at every checkpoint by the marshals.

"We took the trouble to have the hole punched to our tags, but some didn't and they should have returned to the checkpoints to get it done. Because the organisers allowed the results to stand, we view that it is bad for sportsmanship and should not be repeated," he said.

In the prestigious MPP Chairman Challenge Trophy, ATM representatives Jusery Gani and Muhaizar Mohamad from Team Sukan Lasak ATM won first place with the time of two hours, 54 minutes and 20 seconds.

This category involved 10km cycling from Kpg Annah Rais to BHR Plateau and followed by 15km trekking to Mount Penrissen and back to the BHR Plateau. Both Jusery and Muhaizar, who are based in the Peninsular, brought home RM4,000 cash prize and trophy.

Their colleagues Mohd Azuan Asmuni and Mohd Nazri Ahmad also of Team Sukan Lasak ATM finished second, after arriving 10 minutes later. Last year's winners Yamin Ali and Guianus Salagan from Team Amazing Borneo Sabah finished third.

In the Malta Penrissen Summit Trekking Challenge category which involved 15km trekking, reaching the finishing line first were Mohd Radhi Abu Hassan and Niatin Nujatin from Team Sukan Lasak ATM with the time of two hours, five minutes and 35 seconds.

They won RM 1,000 cash and medal. In second place were the Jeck Fashion team comprising Aswari Mustaffa and Abdul Hamri Mutalip while third were Jemey Asim and Rada Tanggei from Greens.

Sabahans Januin Johny and Mohd Farhan Mulyadi, who called themselves Anak Kampung Kinabalu Team, won the Magnum Batu Panggan Trekking Challenge (10km trekking) with the time of one hour, 33 minutes and 30 seconds.

Januin, 24, attached to the Youth and Sports Department here, attributed the win to their experience garnered participating in Kinabalu Climbathon. They won themselves RM800 cash and medals.

The Kalimantan View Trekking Challenge, a 10km trekking opened for ladies only, was won by a pair of 50-somethings Ung Yuk Hwa and Linda Ho who completed the challenge with the time of two hours and 12 minutes.

They also brought home prizes of RM800 cash and medals. Only eight lady teams participated in this category.

Prizes were presented by Padawan Municipal Council (MPP) chairman Lo Khere Chiang and BHR resort manager Zakaria Ismail. Also present were MPP deputy chairman Mohd Hashim Yap and organising chairman Lee Sin Fah.

Category: Other Sports, Sarawak

11 di matu sarawak - Google Blog Search

11 di matu sarawak - Google Blog Search


Kebakaran malam ambang 2012 <b>di Matu</b> ragut dua jiwa <b>...</b>

Posted: 02 Jan 2012 02:15 PM PST

Posted on January 3, 2012, Tuesday

MOHD HAFIZI

MATU: Tragedi kebakaran sebuah kediaman di Kampung Hulu Kuala Matu, di sini 10 minit sebelum tirai 2011 dilabuhkan pada malam Ahad lalu meragut dua jiwa.

Mangsa kebakaran yang dipercayai berpunca daripada litar pintas itu ialah Hamidah Bugay, 43, dan cucunya Nadirah Abdullah, setahun.

Menurut anak mangsa, Mohd Hafizi Nahar, 15, yang ditemui Utusan Borneo di sini, semalam, semasa kejadian terdapat tiga penghuni dalam rumah itu.

"Selain emak serta anak saudara yang terkorban, turut berada dalam rumah ketika kejadian ialah adik saya Riyanty, 5.

"Mujur Riyanty sempat menyelamatkan diri, namun dia melecur di beberapa bahagian badan. Kini, dia stabil selepas dirawat di Hospital Umum Sibu," jelasnya.

Pelajar Tingkatan Tiga Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Matu itu memberitahu bahawa semasa kejadian bapanya Nahar Abu Samah, 43, tiada di rumah.

"Seramai lapan ahli keluarga mendiami rumah itu. Kebakaran berjaya dikawal dalam tempoh hampir sejam hasil bantuan penduduk kampung

"Sekarang kami menumpang sementara di rumah saudara-mara di sini," tambahnya yang masih trauma ekoran tragedi itu.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jemoreng Abu Seman Jahwie yang meraikan tahun baharu di pekan Matu bergegas ke lokasi kejadian sejurus dimaklumkan oleh orang ramai.

Beliau juga menghulurkan sumbangan peribadi untuk membantu meringankan beban keluarga mangsa.

ads