Sabtu, 3 November 2012

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


kehadiran anwar ibrahim <b>di kanowit sarawak</b> disambut dengan

Posted: 03 Nov 2012 05:00 PM PDT

Anwar Ibrahim telah mengadakan lawatan singkat ke Sarawak pada Jumaat, 2 November 2012, dengan Parlimen Kanowit menjadi destinasi pertamanya. Berbaju Melayu dan berjalan lagak sebagai Perdana Menteri Malaysia dengan diiringi pengawal peribadi, Anwar Ibrahim hadir pada pagi Jumaat dengan disambut oleh sebilangan kecil ahli-ahli PKR.
Kehadiran Anwar Ibrahim ke Parlimen Kanowit itu memberikan gambaran bahawa Parlimen Kanowit akan ditandingi calon PKR. Seperti biasa Anwar Ibrahim memberikan gula-gula manis kepada rakyat Kanowit khususnya ahli-ahli PKR. Persoalan di sini, berapa ramai rakyat Kanowit menerima kehadiran Anwar Ibrahim?
Menjadi kebiasaan bagi penduduk Iban yang tinggal di Rumah Udam Nanga Lipus akan pergi ke kebun yang menjadi mata pencarian dan rezeki mereka. Jika penduduk mahu pergi menyambut Anwar Ibrahim maka banyak masa terbuang dan ini sangat merugikan. Adalah lebih baik mereka turun ke kebun dan menjalankan rutin harian.
Kehadiran Anwar Ibrahim ke Kanowit hanya disambut sebilangan kecil ahli-ahli PKR Kanowit. Yang menariknya, Anwar Ibrahim telah disambut dengan meriah oleh poster dan banner yang tertulis dalam bahasa Malaysia dan bahasa Iban sambil mengalu-alukan kedatangan peliwat Malaysia.
Selain disambut oleh ahli-ahli PKR, ceramah politik Anwar Ibrahim juga hanya didengari ahli-ahli PKR Kanowit. Manakala, penduduknya kebanyakan mereka pergi ke kebun dan mengusahakan tanaman padi dan makanan.
Disebabkan sambutan yang kurang menggalakkan, Anwar Ibrahim hanya berceramah ringkas dan pendek sebelum beredar kerana terasa amat malu. Lokasi seterusnya yang dilawat Anwar Ibrahim ialah Kabong sebelum berlepas ke Kuching bagi menyempurnakan forum mengenai sebuah buku yang dikupas Anwar Ibrahim dan dua orang ahli panel di Hotel Grand Continental, Kuching pada malamnya. 

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


Roketkini.com >> Sebuah lagi projek sakit <b>di Sarawak</b>

Posted: 16 Oct 2012 09:18 PM PDT

Projek Membina Jalan Tebedu/Darul Iman/Darul Insan Jaya/Temong/Darul
Fa'lah/Darul Huda, Tepoi di Tebedu, Samarahan

Mengikut Laporan Penilaian Tender terhadap Projek Membina Jalan Tebedu/Darul Iman/Darul Insan Jaya/Temong/Darul Fa'lah/Darul Huda, Tepoi di Tebedu, Samarahan, penender NDC Dredging & Construction Sdn. Bhd. telah lulus ketiga-tiga peringkat penilaian tender dan dicadangkan untuk diperakui oleh Jawatankuasa Penilaian Tender sebagai kontraktor untuk projek tersebut.

Semakan Audit terhadap prestasi kontraktor berdasarkan laporan JKR mendapati kemajuan kerja sebenar kontraktor untuk projek Jalan Biawak pada 30 November 2009 hanyalah 1.82% berbanding dengan 2.85% yang dijadualkan iaitu 1.03% lewat. Bagaimanapun, Lembaga Perolehan Persekutuan Sarawak masih bersetuju menawarkan tender tersebut kepada NDC Dredging & Construction Sdn. Bhd pada harga kontrak RM10.35 juta.

Sehingga lawatan Audit pada 21 Disember 2011 projek ini belum siap dan dikategorikan sebagai projek sakit. Mesyuarat Pemantauan Rapi telah diadakan oleh JKR dan konsultan setiap 2 minggu bermula 10 Mac 2011 dan 8 surat amaran telah dikeluarkan kepada kontraktor supaya mempercepatkan kemajuan kerja di tapak. Sijil Tidak Siap telah dikeluarkan pada bulan Mei 2011 dan ganti rugi yang tertentu dan ditetapkan sejumlah RM491,751 telah dikenakan terhadap kontraktor berkenaan.

Notis Penamatan Kontrak telah dikeluarkan pada 22 Februari 2012 dengan kemajuan fizikal 44.5% dan sejumlah RM6.43 juta telah dibayar kepada kontraktor berkenaan. Keadaan Jalan Tebedu/Darul Iman/Darul Insan Jaya/Temong/Darul Fa'lah/Darul Huda, Tepoi, Tebedu, Samarahan yang tidak siap adalah seperti Gambar 4.7 dan Gambar 4.8.

Menurut maklum balas daripada Perbendaharaan Malaysia Sarawak bertarikh 28 Februari 2012, LPPS yang bersidang pada 10 Ogos 2009 telah bersetuju untuk menawarkan tender projek menaiktaraf Jalan Biawak, Lundu, Kuching kepada NDC Dredging & Construction Sdn. Bhd. kerana penender tersebut telah lulus penilaian peringkat satu.

Pada keseluruhannya, penender ini adalah ketiga tertinggi. Oleh kerana tawaran penender ini kurang dari RM30 juta, maka keputusan adalah di peringkat LPPS bagi memudahkan pelaksanaan projek. Bagi projek membina Jalan Tebedu/Darul Iman/Darul Insan Jaya/ Temong/ Darul Fa'lah/Darul Huda, Tepoi di Tebedu, Samarahan pula, Perbendaharaan Malaysia Sarawak memaklumkan LPPS yang bersidang pada 28 Januari 2010 telah bersetuju menawarkan tender tersebut kepada NDC Dredging & Construction Sdn. Bhd. pada harga tawaran RM10.35 juta kerana penender ini telah lulus kesemua peringkat penilaian dan memenuhi syarat kelayakan penender yang disyorkan oleh JKR. – Roketkini.com

11 di subis sarawak - Google Blog Search

11 di subis sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di subis sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jun 2011 09:29 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kemenangan BN Bukti Rakyat <b>Sarawak</b> Susah Dihasut - The Utusan <b>Subis</b>

Posted: 22 Apr 2011 06:25 AM PDT

Kemenangan BN Bukti
Rakyat Sarawak Susah Dihasut

UTUSAN SIBUTI - Kemenangan dan kejayaan Barisan Nasional (BN Sarawak) memperolehi 55 kerusi daripada 71 pada Pilihan Raya Umum Sarawak Kesepuluh pertengahan April lepas membuktikan tidak semua rakyat di negeri itu mempercayai fitnah pembangkang terhadap kerajaan.

Demikian kata anggota Majlis Tertinggi Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Sarawak Datuk Talip Zulpilip ketika ditemui media baru-baru ini.

Katanya, walaupun pembangkang menggunakan media alternatif untuk meracuni fikiran rakyat Sarawak, ia masih gagal memperdaya mereka ini kerana masyarakat Sarawak terus setia kepada BN yang banyak membawa perubahan terutamanya di kawasan luar bandar.

Walaupun pembangkang dari semenanjung bersama pembangkang tempatan yang menggunakan tektik serangan yang berterusan, rakyat Sarawak tidak mudah diperdaya dan mereka masih memilih untuk menyokong BN.

Pembangkang lebih menguasai kawasan bandar kerana DAP menggunakan pelbagai isu untuk mengelirukan rakyat selain mendakwa mereka merupakan orang yang bertanggungjawab mengetengahkan isu kaum Cina, tambahnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


Projek Dialog – PENAN: 25 TAHUN SESUDAH <b>MARUDI</b>, JANJI <b>...</b>

Posted: 10 Sep 2012 02:42 AM PDT

Oleh Dr Mohd Faizal Bin Musa

Felo Penyelidik

Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA)

Universiti Kebangsaan Malaysia

Hujung minggu ini, iaitu sehari sebelum negara menyambut Hari Malaysia; satu aksi renungan yang mendalam perlu dilakukan oleh kita semua, khususnya buat penganut agama Islam. Dua puluh lima tahun yang lalu, satu rayuan yang sangat mengharukan telah dilaung dari Baram. Pada 15 September 1987, kaum-kaum asli Sarawak mengadakan sebuah bengkel, lanjutan dari bengkel pertama mereka yang sebelumnya berlangsung pada 15 dan 16 Julai 1987. Bengkel yang dimaksudkan bertujuan untuk membincangkan masalah mereka dan juga untuk menyediakan satu pengisytiharan yang disepakati antara kaum-kaum asli dari komuniti yang berlainan. Malam 15 September tersebut, satu mesyuarat khas dianjurkan untuk membincangkan masalah yang dihadapi orang Penan. Ini memandangkan masyarakat Penan adalah penghuni hutan, hidup tanpa perkampungan teratur dan sangat bergantung kepada hasil hutan. Penan seperti yang kita semua maklum, merupakan kaum yang paling terjejas ekoran kegiatan pembalakan di Sarawak. Sebelum tengah malam, kira-kira detik menghampiri Hari Malaysia yang bersejarah tersebut – enam puluh orang peserta mewakili lima belas komuniti yang berlainan; terdiri daripada kaum-kaum asli Kayan, Kenyah, Kelabit, Iban, Berawan, dan Penan memutuskan satu deklarasi yang dinamakan Pengisytiharan Bengkel Kedua Kaum Asli 15 September 1987.

Pengisytiharan tersebut memuatkan penyataan rasmi berbunyi:

Kaum, orang asli dari komuniti kaum asli yang berlainan di Sarawak berjumpa pada 15 September di Marudi, Baram.

• Mengenal pasti bahawa kaum-kaum asli dan nenek moyang mereka telah menetap di atas tanah Hak Adat kaum Asli (NCR – Native Customary Rights) sejak beberapa generasi.

• Dan mengenal pasti bahawa kaum-kaum asli dan komuniti-komuniti mereka bergantung sepenuhnya kepada tanah NCR untuk terus hidup.

• Dan mengakui bahawa kaum-kaum asli dan komuniti-komuniti mereka sedang dan akan terus menghadapi masalah-masalah serius akibat kegiatan pembalakan secara sebarangan yang giat dijalankan oleh beberapa syarikat kayu balak di atas tanah NCR mereka.

• Dan mengakui bahawa banyak lesen kayu balak atau pembalakan telah diluluskan secara sebarangan bagi kawasan tanah yang meliputi tanah NCR.

• Dan mengenalpasti bahawa negeri dan agensi-agensi kerajaan yang berlainan tidak mengambil sebarang langkah untuk mempertahankan NCR. Dengan ini kami memutuskan seperti berikut :-

1. Semua lesen pembalakan /kayu balak yang meliputi tanah NCR dan/ atau sempadan rumah panjang yang berlainan dibatalkan dan/ atau ditarik balik;

2. Kerajaan dan pihak-pihak berkuasa yang berkenaan mengiktiraf hak adat tanah kami ke atas tanah kami;

3. Semua sempadan komuniti-komuniti kaum asli/rumah panjang yang berlainan, patut ditentukan dan ditandakan bagi mengelakkan sebarang peselisihan diantara mereka;

4. Polis harus bertindak secara adil dan tidak kelihatan sebagai alat yang dipergunakan bagi menjaga kepentingan syarikat-syarikat kayu balak;

5. Pampasan dibayar bagi semua kerosakan kepada tanah-tanah NCR, tanaman, tempat perkuburan, dan sumber-sumber penting lain, yang disebabkan oleh syarikat-syarikat kayu balak;

6. Sekatan-sekatan kami adalah sah kerana didirikan di atas tanah kami sendiri untuk mempertahankan hak-hak kami;

7. Setiap ketua komuniti patut bekerjasama dan memperjuangkan kepentingan komuniti mereka masing-masing dan bukan kepentingan mereka masing-masing;

8. Pembangunan tidak harus merosakkan alam semulajadi dan alam sekitar kami. Pembangunan mesti mengiktiraf hak adat kaum asli dan tidak merampas hak-hak kami. Pembangunan kepada kaum Penan tidak bermakna bahawa mereka harus menetap di satu tempat. Pembangunan kepada kaum Penan bermakna bahawa mereka mereka mempunyai hak untuk memilih dan mengekalkan cara hidup mereka;

9. Berita akhbar patut disampaikan secara adil dan bertanggungjawab dan bukan berat sebelah. Para pemberita patut melaporkan perkara yang benar dan menjalankan tugas mereka dengan sempurna;

10. Dan kami semua bersetuju menyertai Jawatankuasa Tindakan Hak-hak Kaum Asli (NRAC – Native Rights Action Committe) yang berasaskan objektif-objektif berikut :-

i) berfungsi sebagai satu badan penasihat dan pendidik kepada komuniti-komuniti kaum asli dengan mengumpul dan menyebarkan maklumat daripada dan kepada komuniti-komuniti kaum asli yang lain;

ii) mengenal pasti dan mendefinisikan hak-hak kaum asli;

iii) mengambil tindak untuk memajukan, menasihatkan, mengumumkan dan menguatkuasakan hak-hak ini;

iv) menasihatkan dan menghulurkan segala bantuan yang perlu kepada kaum-kaum asli berhubungan dengan hak-hak ini, dan

v) mengambil sebarang tindakan yang perlu demi kebajikan dan kemajuan kaum-kaum asli.

Pengisytiharan di atas diluluskan oleh dua puluh orang wakil kaum asli yang telah menghadiri bengkel kedua tersebut. Mereka berasal dari komuniti rumah panjang Batu Belah (Tutoh), Linei (Tutoh), Long Napir (Limbang), Uma Bawang (Baram), Long Bangan (Tutoh), Long Leng (Layun), Long Belok (Apoh), Long Lilim (Patah), Long Kawi ( Patah), Long Itam (Patah), Long Lutin (Patah), Long Tepen (Pelutan), Long Paloh (Layun), Long Lateik (Apoh), Long Iman (Tutoh), Long Daloh (Patah), dan Sungai Abang (Akah). Bengkel di ambang Hari Malaysia itu juga memutuskan untuk menyokong penubuhan Persatuan Penan Sarawak.

Beberapa bulan sebelum Pengisytiharan Bengkel Kedua Kaum Asli 15 September tersebut, iaitu pada 30 Julai 1987, kaum Penan telah pun mendapat perhatian masyarakat umum apabila empat orang dari kaum Penan, dua kaum Kelabit, dua dari Kayan, dua dari kaum Lum Bawang, seorang Iban dan seorang suku Kenyah datang berjumpa dengan Timbalan Pedana Menteri Malaysia waktu itu, Abdul Ghafar Baba, serta beberapa orang Menteri dan Timbalan Menteri yang juga anggota kabinet dari Sarawak. Anggota Kabinet dari Sarwak yang ditemui antara lain ialah Datuk Leo Moggie, Datuk Amar Stephen Young dan Dr. Leo Michael Toyad. Janji 'orang-orang besar pemerintah' adalah untuk membawa tuntutan mereka ini kepada pihak yang sepatutnya. Bahkan mereka, kaum Penan dijanjikan oleh kerajaan kerajaan pusat yang mahu masalah kaum tersebut diselesaikan secara aman (Lihat Watan 30 Julai 1987).

Sesungguhnya nasib yang dialami kaum Penan harus mendapat pembelaan sewajarnya. Sebagai golongan yang tertindas, rayuan-rayuan mereka kepada syarikat pembalakan sama sekali diabaikan. Dalam tahun 1987, Sahabat Alam Malaysia (SAM) pernah melaporkan bagaimana tanah-tanih tanaman milik kaum Penan di Long Kevok dan Long Leng (di Sungei Layun, Tutoh) dan Long Jenalong (di Apoh) telah dimusnahkan akibat aktiviti syarikat-syarikat pembalakan. Apa juga rayuan daripada mereka supaya pihak pembalak membayar gantirugi sama sekali tidak diendah.

Paling memilukan, kerakusan golongan kapitalis menjarah dan memperbudakkan kaum asli telah berlangsung sekian lama. Antara rakaman yang kurang diketahui ialah laporan Ketua Pegawai Perubatan dari Bahagian Keempat Sarawak, Dr Andrew Kiyu selepas beliau mengunjungi Sungei Layun di Tutoh dalam tahun 1983. Beliau menjelaskan bagaimana "Kawasan sekitar hutan telah dimusnahkan, kaki-kaki bukit telah disodok oleh traktor-traktor. Aliran air yang dulunya mengalir jernih dan bersih dari gunung kini bertukar warna kuning dan tebal dengan lumpur selepas hujan, haiwan-haiwan jarang ditemui. Apa lebihan yang diterima oleh Kaum Penan? Kepingan zink lebihan yang tidak mahu dipakai lagi dari kem-kem balak; beberapa ratus ela persegi tanah yang telah dikorek, kononnya akan menjadi tapak pembinaan rumah panjang. Adakah ini suatu yang bernilai?" (Lihat Utusan Pengguna edisi April 1987).

Masyarakat Penan juga telah diperdayai syarikat-syarikat pembalakan yang menipu mereka supaya menurunkan cap-cap jari pada perjanjian yang tidak mereka fahami dan mendatangkan keburukan kepada mereka. Sebagai misalan, salah satu perjanjian antara kaum Penan di Ulu Tutoh dan Wan Abdul Rahman Timber Sdn Bhd yang ditulis dalam bahasa Inggeris menyebut: "Kaum Penan tidak harus membuat aduan berhubung dengan pencemaran air minuman atau apa juga bentuk kegunaan air daripada sungai-sungai, anak-anak sungai dan terusan di dalam kawasan itu, kerosakan atau gangguan terhadap haiwan liar, hasil hutan atau pertumbuham hutan."

Hampir tiga tahun setelah Abdul Ghafar Baba, Datuk Leo Moggie, Datuk Amar Stephen Young dan Dr. Leo Michael Toyad berjanji; mesyuarat Persatuan Penan Sarawak di Marudi, Baram pada 20 dan 21 Januari 1990 memutuskan tiada janji telah ditepati.

Mesyuarat tersebut telah mengenalpasti sebelas perkara untuk diatasi dan disuarakan kepada orang awam. Sebelas perkara itu adalah:

1. Aktiviti pembalakan masih lagi diteruskan dan bertambah giat dijalankan di semua kawasan. Banyak kawasan yang dimasuki semula beberapa kali dan mempunyai peluang yang tipis untuk subur semula.

2. Masalah pencemaran sungai dan anak sungai yang menjadi pergantungan untuk bekalan air dan untuk membasuh juga bertambah teruk.

3. Pemupusan sumber makanan (tumbuhan dan hidupan liar) mengakibatkan berlakunya kebuluran dan kekurangan zat di kalangan Penan.

4. Penyakit seperti tibi, penyakit kulit dan sakit perut menjadi lebih kerap dan kian merebak jika dibandingkan dengan keadaan sebelumnya.

5. Kawasan Hutan Simpan Komuniti yang dipohon oleh kaum Penan untuk keperluan mereka sudahpun dimasuki dan ditebang walaupun sementara menunggu pertimbangan dan kelulusan pihak berkuasa berkenaan.

6. Bantuan pembangunan dan janji-janji kerajaan untuk mewujudkan pusat perkhidmatan bagi menyediakan kemudahan dan perkhidmatan penting tidak diberikan atau tidak dipenuhi.

7. Jawatankuasa Kabinet Negeri Mengenai Hal Ehwal Penan tidak membuat sebarang lawatan untuk menyiasat keadaan kaum Penan dan tidak menunjukkan usaha yang ikhlas untuk melakukannya.

8. Hak Penan untuk menggunakan tanah, hutan dan sumbernya semakin berkurang. Ini adalah kerana kegiatan membalak dan kewujudan Taman Negara seperti Taman Negara Mulu.

9. Nampaknya terdapat sedikit atau tiada simpati dan keikhlasan pada sesetengah pegawai dalam mengendalikan perkara-perkara yang berkait dengan Penan.

10. Penan juga kerap dianggap sebagai penjenayah, anti kerajaan dan anti pembangunan oleh sesetengah ahli politik dan individu di dalam kerajaan, kerana mereka sering membantah aktiviti yang menjejaskan kehidupan mereka di atas tanah milik mereka sendiri.

11. Penan sering dimalukan dan diancam kerana bantahan mereka terhadap syarikat pembalakan dan perjuangan mereka untuk melindungi hutan dan tanah mereka di kawasan penempatan sendiri. Lebih memalukan ialah undang-undang yang tidak adil seperti Seksyen 90B, Ordinan Hutan Bahagian 126. Jentera dan sumber negeri telah digunakan untuk memberikan perlindungan kepada syarikat kayu balak yang menyebabkan kerosakan kepada tanah dan harta-benda serta gangguan ekologi.

Dengan demikian; mesyuarat memutuskan dan merayu kerajaan, kumpulan serta individu berkenaan supaya :

1. Menghentikan segera aktiviti pembalakan di semua kawasan penempatan kaum Penan.

2. Melarang kemasukan semula syarikat balak ke kawasan yang lebih jauh di kawasan Penan kerana ini akan menambahkan lagi kemusnahan terhadap kawasan hutan.

3. Menghentikan pembalakan di kawasan Penan kerana kawasan ini membentuk kawasan tadahan hujan yang penting bagi kebanyakan lembah sungai yang utama untuk mengelakkan bencana ekologi.

4. Mengambil langkah segera untuk menyediakan kemudahan asas seperti paip untuk bekalan air dan tangki air untuk memastikan bekalan air bersih kepada Penan.

5. Mengambil langkah segera untuk menjalankan program tinjauan kesihatan dan langkah untuk meningkatkan serta menyediakan perkhidmatan kesihatan untuk Penan di kawasan penempatan mereka.

6. Kerajaan mesti mempercepatkan proses dan meluluskan permohonan Penan bagi Hutan Simpanan Komuniti untuk melindungi sesetengah kawasan hutan dari ditebang.

7. Bantuan pembangunan dan galakan yang dijanjikan kepada Penan semenjak beberapa tahun yang lalu haruslah segera dilaksanakan. Semua penempatan Penan haruslah dilengkapkan dengan semua kemudahan asas seperti klinik dan sekolah.

8. Membatalkan atau menarik balik semua tuduhan terhadap Penan dan kaum asli yang lain di bawak Seksyen 90B (Ordinan Hutan, Bahagian 126). Undang-undang ini tidak adil dan tidak wajar dikenakan ke atas penduduk asli dan perlu dimansuhkan.

9. Jawatankuasa Kabinet Negeri Mengenai Hal Ehwal Penan perlu dibubarkan kerana tidak berkesan dan tidak ikhlas dalam menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh Penan di negeri itu. Ia hanyalah ditubuhkan untuk mengelirukan orang ramai dan kumpulan-kumpulan yang mengambil berat tentang nasib penghuni hutan.

10. Kerajaan dan agensinya haruslah menghubungi Penan dalam setiap projek pembangunan yang melibatkan mereka dalam kawasan masing-masing.

11. Menyeru semua ahli politik, pemimpin kerajaan atau individu supaya berhenti mengecap Penan sebagai anasir subversif kerana kenyataan itu tidak berasas dan tidak berperasaan. Sebaliknya, tuduhan itu perlu ditujukan kepada pengeluaran lesen balak serta yang melalui tanah Penan dan menyebabkan kerosakan dan pemusnahan harta-banda Penan.

Resolusi mesyuarat Persatuan Penan Sarawak di atas wajar dinilai sebagai satu rekod 'prestasi' kaum penguasa terhadap masyarakat tertindas. Dalam tahun 2012, dua puluh lima tahun sesudah Pengisytiharan Bengkel Kedua Kaum Asli 15 September 1987, kita membaca isi berita menjengkelkan seperti yang dilaporkan oleh Borneo Post 10 Februari 2012;

"What we do is collect reports on all the good and bad things written or said about the country and send them back to Malaysia. Issues range from politics to petty issues like animals in zoos and the Penans in Sarawak."

(Lihat http://www.theborneopost.com/2012/02/10/embassy-wary-of-ngos-out-to-discredit-country/)

Kenyataan Malaysian High Commissioner ke United Kingdom, Datuk Seri Zakaria Sulong tersebut mengundang kecaman segelintir masyarakat antarabangsa kerana dibaca oleh ramai pihak sebagai menyamakan nasib kaum Penan yang tertindas dengan monyet kera di zoo.

Selain itu, kita juga terpaksa menghadap tajuk berita yang berbunyi 'Rape of Penan Women Did Occur' dengan isi berita yang menyedihkan;

"A special committee, set up by the Women, Family and Community Development Ministry, revealed that sexual abuses against Penan women and girls by timber workers as reported by The Star last year did take place in the Baram district. The special committee, set up last October to investigate the allegations, documented at least eight cases of rape and molest of Penan women and girls in its report. The report said one of the victims was raped by a timber worker when she hitched a ride in the company's vehicle to go to school."

(Lihat http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2009/9/11/nation/4696153&sec=nation)

Isu Penan sewajarnya sangat dekat di hati orang mukmin kerana mesej sebesar, sejagat dan sebenar Islam sewaktu diserukan oleh Rasulullah saw di kota Mekah ialah untuk membebaskan golongan tertindas dari penganiayaan pihak penguasa yang zalim. Kita mungkin sayu hati membaca tajuk berita berbunyi 'Penan Muslims Set Up Blockade at Bintulu, Six Held' pada 18 Mei 2012 lalu dengan isi beritanya;

Six Penan Muslims were detained by police last Wednesday under suspicion of setting fire to a plantation where they had set up a blockade to demand that the land be returned to their families. The six were picked up by the police on May 16 after the plantation developer, Sebekai Plantation Sdn Bhd, alleged that they had set fire to the plantation

(Lihat http://www.malaysiakini.com/news/198312).

Tiga tajuk berita dalam tahun 2012 di atas tidak menunjukkan ada pemulihan prestasi sejak 1987. Barangkali Perutusan Perdana Menteri untuk Hari Malaysia 2011 yang berbunyi, 'kita di ambang pedati yang sedang berpacu deras untuk sampai ke destinasi sebagai sebuah negara maju sepenuhnya' adalah satu khayalan, jenaka dan kabus pagi yang kian sirna.

Untuk Penan yang jumlahnya kurang lebih sepuluh ribu orang, mungkin, Hari Malaysia 2012, hanyalah satu lagi 15 dan 16 September yang tiada makna, satu lagi peristiwa malang yang tidak wajar diraikan kerana Pengisytiharan Bengkel Kedua Kaum Asli 15 September 1987 dua puluh lima tahun lalu sudah menjadi serpihan nota sejarah yang tidak dihiraukan. Kehidupan mereka tidak dianggap tiada nilai. Kemanusiaan sudah kian tiada. Perlindungan yang sedia ada tidak melindungi mereka secukupnya. Seksyen 5(1) Kanun Tanah Sarawak yang mengiktiraf hak penduduk asli sepertimana yang wujud pada 1 Januari 1958 tiada terpandang.

Di sebalik dakwaan janji-janji kemajuan yang telah ditepati, mitos nikmat merdeka yang mengghairahkan, bayangkan, sebuah komuniti menghampiri selangkah lagi kepada kepupusan. Seperti yang dilaporkan oleh badan terkenal National Geographic, "the Penan face fewer and fewer resources, and their culture itself is on the verge of extinction"

(Lihat http://www.nationalgeographic.com/features/00/earthpulse/rainforest/gallery2.html).

Hujung minggu ini, saat sebahagian besar rakyat Malaysia bercuti panjang terdapat satu siri tuntutan yang belum terlunas, terdapat sehimpunan janji yang belum sungguh ditepati, dan terdapat kaum tertindas yang masih belum dapat mengecap nikmat kemakmuran Malaysia.

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


SEBANDI&#39;s BLOG: Anggur <b>Di Miri Sarawak</b>

Posted: 12 Sep 2012 07:32 PM PDT

Best juga kalalu dah ada produk tempatan sebegini. Ia bukan sahaja menarik minat penduduk sekitar tapi termasuk masyarakat di negeri ini yang akan turut menyemarakkan pelancongan dalam negeri. Tahniah !!

TQ to penemuruai.com

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


anugerah sri asrama terbilang peringkat negeri <b>sarawak</b> 2012 <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 21 Oct 2012 07:04 AM PDT

Sarikei : Karnival Anugerah Sri Asrama Terbilang (ASAT) Peringkat Negeri Sarawak sedang berlangsung dengan meriahnya di Bandar Sarikei mulai 20hb hingga 23 Oktober 2012. Ianya bertujuan untuk merealisasikan peranan dan fungsi asrama sebagai pusat kecemerlangan pendidikan serentak memartabatkan asrama harian seluruh negara. ASAT memberi penilaian kepada program dan aktiviti asrama yang berfokuskan kepada pengurusan dan pentadbiran asrama. komponen utama dalam ASAT merangkumi ; Pertandingan Asrama Terbilang, Karnival Kokurikulum Asrama dan Anugerah Kecemerlangan.

ASAT ini disertai oleh semua sekolah berasrama di seluruh bahagian Sarawak. Program ASAT ini adalah meliputi Anugerah Seri Asrama Terbilang peringkat Sekolah Menengah/ Sekolah Rendah, Karnival juga meliputi Kernival Ko-Akedemik, Karnival Sukan dan Permainan serta Karnival Kebudayaan, manakala Anugerah Kecemerlangan meliputi Warden, Penyelia, Pembantu Pengurusan Murid dan Tukang Masal/ Pelayan Asrama.

Semoga Karnival ini berjalan lancar dan semua peserta memeriahkankan lagi karnival peringkat negeri sarawak ini di Bandar Sarikei dengan tema ASAT ialah "Menjulangi Sarawak".

11 di saratok sarawak - Google Blog Search

11 di saratok sarawak - Google Blog Search


Jelajah Merdeka Rakyat DS Anwar <b>Di</b> Kabong <b>Saratok</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 02 Nov 2012 09:31 PM PDT

Sabtu, 3 November 2012

Kamek Mauk Berubah !

SIRI JELAJAH MERDEKA RAKYAT DSAI DISARAWAK..!! TANYA SAMA NAJIB.. MENGAPA KAU GOYANG... NANTI JAWAB NAJIB.. SARAWAK NAK HILANGGGGGGGGGG. (DSAI di kabong,seratok srwk)


Sabtu, 3 November 2012

Jelajah Merdeka Rakyat DS Anwar Di Kabong Saratok, Sarawak, Semalam 

Kamek Mauk Berubah !

SIRI JELAJAH MERDEKA RAKYAT DSAI DISARAWAK..!! TANYA SAMA NAJIB.. MENGAPA KAU GOYANG... NANTI JAWAB NAJIB.. SARAWAK NAK HILANGGGGGGGGGG.


Jelajah Merdeka Rakyat DS Anwar Di Kabong Saratok, Sarawak, Semalam 

Kamek Mauk Berubah !

SIRI JELAJAH MERDEKA RAKYAT DSAI DISARAWAK..!! TANYA SAMA NAJIB.. MENGAPA KAU GOYANG... NANTI JAWAB NAJIB.. SARAWAK NAK HILANGGGGGGGGGG.

Kerabu Bersuara: Gambar Terkini DS Anwar <b>Di Sarawak</b>

Posted: 02 Nov 2012 06:59 PM PDT

Jelajah Merdeka Rakyat DS Anwar Di Kabong Saratok, Sarawak, Semalam 

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


Perluasan siaran radio, televisyen giat dilaksanakan <b>di</b> kawasan <b>...</b>

Posted: 22 Oct 2012 06:01 PM PDT

TERBAIK: Nyalau (tengah), Roslley (tiga kanan) bersama para penerima menunjukkan tanda bagus atas sumbangan itu di Lubok Antu.

LUBOK ANTU: Ahli Parlimen Lubok Antu William Nyalau Badak memberitahu bahawa program perluasan siaran radio dan televisyen menerusi satelit sedang giat dilaksanakan di kawasan pendalaman Lubok Antu pada masa sekarang ini.

Katanya, kerja pemasangan siaran tersebut dijangka akan membolehkan penduduk Lubok Antu untuk menerima maklumat atau siaran berita menerusi kedua-dua medium elektronik itu dengan lebih jelas.

Menurutnya, kerja pemasangan program itu di kawasan Lubok Antu dijangka siap sepenuhnya dalam masa terdekat.

"Ini merupakan usaha kita untuk membolehkan rakyat di Lubok Antu menerima maklumat yang tepat serta benar dan bukannya seperti stesen Radio Free Sarawak yang sering menyiarkan berita fitnah mengenai kerajaan pada masa sekarang," katanya.

Nyalau berkata demikian pada Majlis Pemimpin Bersama Ketua-Ketua Kaum dari kawasan pesisir di pekarangan Pejabat Penerangan Daerah Lubok Antu, di sini baru-baru ini.

Seramai 95 orang ketua kaum Iban selaku wakil rumah panjang terpilih dari kawasan luar bandar Parlimen Lubok Antu menerima televisyen 32" Panasonic Flat Screen yang disampaikan oleh Nyalau.

Selain itu, beliau juga berharap agar penduduk di kawasan Lubok Antu tidak terperangkap dengan fitnah yang dilemparkan oleh pihak Radio Free Sarawak memandangkan taktik parti pembangkang untuk meraih sokongan mereka.

"Jangan membuang masa dengan hanya mendengar tohmahan yang dilontarkan oleh Radio Free Sarawak itu kerana boleh mengganggu, mengusik emosi dan fikiran anda.

Sebaliknya berilah sokongan kepada Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) nanti," katanya.

Turut hadir Pegawai Penerangan Daerah Lubok Antu James Roselly, wakil Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia Cherry, pembantu khas kepada Ahli Parlimen Lubok Antu, Zainie Ajie dan ketua-ketua kaum sekitar Lubok Antu.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


Taman Eko Burung Walit <b>di Daro</b> - <b>Sarawak</b> Update

Posted: 24 Apr 2012 09:17 PM PDT

Peta menunjukan kawasan yang akan dibangunkan projek ternakan walit di Daerah Daro.

DARO: Pihak  Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (PPES) telah mengenal pasti tanah seluas 63 ekar di sepanjang jalan pesisir Daro bersempadan dengan Batang Lassa  untuk projek ternakan burung walit dan eko-taman.

Justeru itu PPES berhasrat untuk menyedia satu model bagi eko-taman
ternakan burung walit yang terurus dan dibangunkan dengan teratur.

Taman itu akan berfungsi sebagai pembangunan sesuai yang terkawal
serta secara ad hoc, dan sebanyak 37 unit rumah burung walit telah dicadang untuk dibina dalam dua fasa di taman tersebut.

Fasa I dan II projek masing-masing  akan mempunyai 17 unit dan 20 unit, dengan setiap rumah burung walit akan dilengkapi dengan satu lesen untuk pemilikan struktur bangunan, dan satu lesen untuk ternakan hidupan liar komersial.

Menurut jurucakap projek,  PPES juga telah mengambil perunding berpengelaman  bagi memastikan burung walit menginap di dalam bangunan yang disediakan dengan rekabentuk 3-dalam-1 dan sistem suara, di samping memberi nasihat asas dan latihan kepada pemilik.

Dengan adanya projek itu kelak, Daro akan menjadi daerah pertama di bahagian ini yang mempunyai taman burung walit yang sedemikian lengkap namun pada hakikatnya rumah perternakan burung walit   kelihatan bertaburan di mana-mana terutama sekali di sepanjang jalan persisir di bahagian ini.

11 di matu sarawak - Google Blog Search

11 di matu sarawak - Google Blog Search


Projek BALB <b>Matu</b>/Daro siap Feb ~ Harian Belawai

Posted: 12 Oct 2012 05:33 PM PDT

KEMUDAHAN ASAS RAKYAT: Ketua-ketua kaum dan ketua kampung di kawasan Matu dan Daro merakamkan kenangan bersama Wahab (tujuh kiri), Zuraimi (lapan kiri) dan John (topi kuning).
MATU: Projek Membina dan Menyiapkan Bekalan Air Luar Bandar (BALB) Wilayah Matu/Daro Bahagian Mukah yang dijangka siap menjelang Februari 2013 bakal memberikan banyak manfaat kepada penduduk di kawasan tersebut.
Pegawai Penguasa Jabatan Kerja Raya (JKR) Zon Wilayah Tengah John Ateng Pawang berkata, projek yang menelan kos berjumlah RM79 juta itu mula dilaksanakan pada 6 Jun 2011.
"Projek pembinaan loji air ini apabila siap kelak dapat menyediakan 10.5 juta liter air sehari untuk menampung keperluan penduduk di sekitar kawasan Matu dan Daro," ujarnya kepada pemberita selepas Program Tinjauan Lokasi Pembinaan Projek di Kampung Jemoreng, semalam.
Hadir sama ialah Ahli Parlimen Igan Datuk Wahab Dollah dan Pengarah JKR Negeri Sarawak Ir Zuraimi Sabki, ketua-ketua kaum dan ketua kampung di kawasan Matu dan Daro.
Katanya lagi, pelaksanaan projek meliputi kerja-kerja pembinaan stesen pam, saluran air mentah yang baharu, loji rawatan air bersama tangki takungan air, tangki kelodak dan penapis.
"Selain itu, skop kerja lain termasuk simpanan air terawat bawah tanah, stor penyimpanan bahan kimia, rumah pam air terawat, rumah bekalan kuasa serta yang lain," jelas beliau.
Mengulas lebih lanjut, John memberitahu, JKR sebagai agensi pelaksana dengan kontraktor Konsortium Mewah Kota Sdn Bhd – Pembinaan Nomisual akan berusaha menyiapkan projek mengikut jadual. Disini

PRINCESS FARAH HANI: TRIP TO <b>SARAWAK</b> ~SIBU~ 1ST DAY

Posted: 31 Oct 2012 05:01 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]17 Oktober 2012 farah dapat tawaran untuk melancong dalam negeri... alhamdulillah... sampai juga masa nih.. trip kali ni adalah di Sarawak... banyak tempat farah pegi, Sibu, Mukah, Daro dan Matu... 1st time naik flight ...

ads