Khamis, 6 Jun 2013

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 24 May 2013 07:02 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2013 07:39 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Apr 2013 07:31 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Apr 2013 07:45 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

You&#39;re about to be redirected - Redirecting

Posted: 05 Nov 2012 03:26 AM PST

[unable to retrieve full-text content]The blog that used to be here is now at http://www.bujangsenang.org/2012/11/panas-anwar-di-kanowit-sarawak.html. Do you wish to be redirected? This blog is not hosted by Blogger and has not been checked for spam, viruses and other ...

KEHADIRAN ANWAR IBRAHIM <b>DI KANOWIT SARAWAK</b> <b>...</b>

Posted: 03 Nov 2012 05:00 PM PDT

Anwar Ibrahim telah mengadakan lawatan singkat ke Sarawak pada Jumaat, 2 November 2012, dengan Parlimen Kanowit menjadi destinasi pertamanya. Berbaju Melayu dan berjalan lagak sebagai Perdana Menteri Malaysia dengan diiringi pengawal peribadi, Anwar Ibrahim hadir pada pagi Jumaat dengan disambut oleh sebilangan kecil ahli-ahli PKR.
Kehadiran Anwar Ibrahim ke Parlimen Kanowit itu memberikan gambaran bahawa Parlimen Kanowit akan ditandingi calon PKR. Seperti biasa Anwar Ibrahim memberikan gula-gula manis kepada rakyat Kanowit khususnya ahli-ahli PKR. Persoalan di sini, berapa ramai rakyat Kanowit menerima kehadiran Anwar Ibrahim?
Menjadi kebiasaan bagi penduduk Iban yang tinggal di Rumah Udam Nanga Lipus akan pergi ke kebun yang menjadi mata pencarian dan rezeki mereka. Jika penduduk mahu pergi menyambut Anwar Ibrahim maka banyak masa terbuang dan ini sangat merugikan. Adalah lebih baik mereka turun ke kebun dan menjalankan rutin harian.
Kehadiran Anwar Ibrahim ke Kanowit hanya disambut sebilangan kecil ahli-ahli PKR Kanowit. Yang menariknya, Anwar Ibrahim telah disambut dengan meriah oleh poster dan banner yang tertulis dalam bahasa Malaysia dan bahasa Iban sambil mengalu-alukan kedatangan peliwat Malaysia.
Selain disambut oleh ahli-ahli PKR, ceramah politik Anwar Ibrahim juga hanya didengari ahli-ahli PKR Kanowit. Manakala, penduduknya kebanyakan mereka pergi ke kebun dan mengusahakan tanaman padi dan makanan.
Disebabkan sambutan yang kurang menggalakkan, Anwar Ibrahim hanya berceramah ringkas dan pendek sebelum beredar kerana terasa amat malu. Lokasi seterusnya yang dilawat Anwar Ibrahim ialah Kabong sebelum berlepas ke Kuching bagi menyempurnakan forum mengenai sebuah buku yang dikupas Anwar Ibrahim dan dua orang ahli panel di Hotel Grand Continental, Kuching pada malamnya. 

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


Karnival Mini Gawai <b>di Betong</b> menepati konsep 1Malaysia <b>...</b>

Posted: 31 May 2013 04:15 PM PDT

Posted on June 1, 2013, Saturday

BETONG: Karnival Mini Gawai yang dianjurkan di sini amat bersesuaian dengan konsep 1Malaysia, khususnya di kalangan penduduk Betong yang berbilang kaum.

Pengurus Cawangan Eyework Optical Group (M) Sdn Bhd, Chong Kwan Lim berkata program itu adalah salah satu cara pihak syarikat membalas sokongan penduduk tempatan sejak pembukaan cawangan kedai cermin mata itu di sini pada April tahun lalu.

"Bagi menghargai sokongan pelanggan yang terdiri daripada pelbagai kaum di sini, pihak kami menganjurkan Karnival Mini Gawai sebagai penghargaan untuk semua.

"Kita harap penduduk dapat menikmati kegembiraan dan kehangatan sambutan Hari Gawai pada tahun ini," katanya ketika ditemui pemberita kelmarin.

Di samping itu, tambah Chong, program tersebut selaras dengan gagasan 1Malaysia yang diilhamkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Program kita anjurkan di tengah-tengah mercu tanda bandar Betong iaitu di kawasan replika pokok getah. Ini memberi peluang kepada penduduk merasai kehangatan Gawai di mana kawasan ini menjadi tumpuan penduduk yang mendapatkan keperluan harian mereka.

"Kita turut mengundang artis Iban iaitu Melissa Francis bagi menghiburkan pengunjung. Di samping itu, turut diselitkan dengan acara bermukun serta bertandak, sukaneka dan pemberian angpau Gawai," jelasnya.

Sehubungan itu, beliau menyeru penduduk tempatan agar terus memberi sokongan kepada syarikat berkenaan yang beroperasi setiap hari di kawasan Medan Hotel Betong.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di saratok sarawak - Google Blog Search

11 di saratok sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di saratok sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Jun 2013 07:15 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Krisis, Gelora dan Dilema Calon <b>di Saratok</b> - <b>Sarawak</b> Update

Posted: 17 Apr 2013 08:41 PM PDT

 

Rudi Affendi Khalik

 

 

Gelora jelas membadai Parlimen P205 Saratok apabila ahli-ahli SPDP Bahagian Krian dan Kalaka membayangkan kekecewaan mereka terhadap pengguguran Jelaing Mersat sebagai calon BN Saratok pada PRU kali ini.

 

Bagi mereka, ini satu pengkhianatan terhadap perjuangan mereka selama ini, yang yakin BN tetap utuh di parlimen tersebut.

 

Jelaing yang juga Timbalan Menteri Pengangkutan -- di sebalik usia dan fizikal yang tua, dikatakan masih mampu untuk menjulang kemenangan. Sehingga detik pengumuman calon, beliau telah berkempen habis-habisan bagi memastikan kemenangannya pada PRU kali ini. Ini setelah menyedari salah satu kerusi DUN yang terletak di dalam parlimennya telah jatuh ke tangan PKR pada PR Negeri yang lalu.

 

Pada April 2012, Mawan dengan jelas memaklumkan kepada penduduk Saratok bahawa hanya nama Jelaing dimajukan sebagai calon BN bagi kawasan tersebut. Tetapi pada

Selasa lalu, Presiden SPDP itu sendiri dinoktahkan sebagai calon pembawa bendera Barisan Nasional di Parlimen tersebut.

 

Tan Sri William Mawan Ikom dalam respons kepada pihak media berkata: "Ia merupakan satu kepercayaan daripada pimpinan tertinggi parti terhadap beliau untuk memastikan kerusi itu terus kekal di tangan BN."

 

Reaksi segera yang diperoleh, terutama daripada ahli-ahli SPDP sendiri di kawasan itu membayangkan kesukaran yang bakal dihadapi. Apakah penyebab perkara ini? Apakah Jelaing tidak setia pada perjuangan parti? Atau beliau terlalu tua? Atau Presiden SPDP sendiri tidak percaya akan kemampuannya untuk menahan serangan Ali Biju – yang telah menghampakan Peter Nyarok – seorang politikus senior dalam PR Negeri lalu di DUN Krian.

 

Untuk rekod, Jelaing merupakan penyandang P205 Saraatok untuk dua penggal setelah menggantikan Datuk Peter Tinggom ak Kamarau pada 2004. Pada 2008 beliau memperoleh 12,470 undi mengalahkan calon PKR, Ustaz Haji Mohd Yahya bin Abdullah yang sekadar memperoleh 3,764 undi.

 

Kemelut ini pasti menyukarkan  -- apatah lagi Mawan hanya bertindak sedemikian sebagai reaksi terhadap pencalonan Ali Biju oleh PKR untuk kerusi berkenaan. Beliau tidak mahu pisang berbuah dua kali.

 

Dengan pelbagai kemelut lain yang sedang membengkak dalam SPDP, termasuk krisis di Mas Gading dan pengguguran Datuk Jacob Dungau Sagan di Baram – yang turut diganti dengan muka baru, Ngau Anyi – Mawan sebenarnya harus melihat pilihan-pilihan terbaik untuk memastikan kerusi ini terus kekal di tangan BN.

 

Hanya jauhari mengenal manikam. Ahli-ahli SPDP di kedua-dua Bahagian ini sebenarnya kecewa kerana mereka tidak dibawa berunding. Jika faktor umur sekali pun menjadi punca, atau pengaruh Ali Biju menjadi ketakutan, mereka perlu diberi peluang untuk bercakap. Berbincang siapakah yang paling sesuai untuk dicalonkan. Dan tentunya mereka mengharapkan anak tempatan – kerana anak tempatan lebih mudah untuk dijual kepopularannya.

 

Di sebalik serangan konco-konco Ali Biju yang pasti ingin melihat kejayaan berganda, Mawan yang turut memperjudikan kredibilitinya sebagai Menteri Kanan dan Presiden parti – harus memastikan penduduk Kalaka dan Krian setia kepada BN. Beliau harus bertemu dan berbincang kembali dengan Jelaing – menggunakan istilah TPM Muhyiddin Yassin: Kalau merajuk, biarlah hanya 24 jam – untuk memastikan kesemua penyokong Jelaing tidak berpaling tadah.

 

Caranya, mungkin dalam bentuk pelantikan senator dan sebagainya, bagi meredakan situasi. Atau jika terus berdegil, akan menyaksikan tindakan ketidaksetiaan penyokong Jelaing. Bagi Mawan, beliau sebenarnya tidak mampu untuk kehilangan penyokong Jelaing yang sebelum ini selalu turun padang bersama-sama rakyat. Sokongan itu perlu diraih bagi menandingi penyokong tegar Ali yang semakin bertambah, apatah lagi dengan kedudukannya sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri.

 

Reputasi dan prestasi adalah dua perkara yang terlibat dalam perang kali ini Saratok. Untuk ketika panas seperti ini, mereka bukan menantikan gula-gula dan janji Mawan, tetapi menanti apakah tindakannya terhadap Jelaing dan bagaimana beliau dapat memujuk dan menyentuh hati setiap penduduk di Saratok.

 

Tinjauan di Saratok telah kedengaran suara-suara yang membandingkan usia Jelaing dan Tengku Razaleigh Hamzah yang masih aktif bertanding.

 

Apa jua keadaan, Mawan memiliki tidak sampai tiga minggu untuk membetulkan keadaan bagi memastikan keadaan kembali normal dan sokongan masih mampu dikecapi. Atau mereka akan berputih mata kerana tentera Ali Biju, termasuk Ketua Penerangan Keadilan Sarawak – Vernon Kedit – semakin aktif membina sokongan.  Jangan nanti ahli-ahli SPDP di kawasan tersebut sendiri menjadi duri dalam daging – bukan sahaja tidak memangkah – bahkan memboikot dan mensabotaj setiap kempen yang dijalankan.

 

Sebagai ahli politik yang senior, saya percaya Mawan telah mempertimbangkan segala-galanya. Beliau pasti faham tentang percaturan sebelum namanya diumumkan. Dan saya percaya, senjata yang paling rahsia akan digunakan bagi memastikan jiwa yang luka dibebat, hati yang kecewa, dihiburkan. Selamat berjuang.

 

 

* Rudi Affendi Khalik merupakan bekas Editor Rencana Utusan Sarawak dan bekas koresponden TV AlHIjrah Sarawak

  

Live konsert Berambeh <b>di Saratok</b> @<b>Sarawak</b> - My Bujang Senang <b>...</b>

Posted: 14 Apr 2013 05:45 AM PDT

Astro 180

Disclaimer: Anda kini sedang menonton siaran Astro 180 secara live di Chrisrossell Blog. Untuk Maklumat semua, Astro 180 Live Streaming ini kami directkan khas untuk tontonan anda semua dari channel Astro 180 . Dan Astro 180 Live Streaming berkenaan adalah milik penuh pihak RTM  dan pihak Astro tiada kena mengena dengan ADMIN blog ini.

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


Lan Berambeh Pustaka <b>Negeri Sarawak di</b> Kampung Tebakang <b>...</b>

Posted: 02 Jun 2013 04:04 PM PDT

Posted on June 3, 2013, Monday

KUCHING: Program Lan Berambeh Pustaka Negeri Sarawak kali ini akan diadakan di Kampung Tebakang pada Sabtu dan Ahad, 8 dan 9 Jun 2013.

Pelbagai acara akan diadakan seperti Pertandingan Membaca Warga Emas, Bengkel 'Born to Read', Program Perkhemahan Ilmu 2013, sesi bercerita dan seni membuat kraf bersama kanak-kanak, tayangan wayang pacak dan sukaneka keluarga.

Program ini bertujuan memberi peluang kepada penduduk Kampung Tebakang menjadi ahli dan menggunakan perkhidmatan pustaka dan u-Pustaka selain memberi hebahan kepada penduduk tentang perkhidmatan dan aktiviti ilmiah yang ditawarkan oleh Pustaka Negeri.

Selain itu, para pelajar yang menyertai program ini akan berpeluang mempelajari penggunaan maklumat yang tepat dan kaedah pencarian maklumat yang berkesan.

Untuk keterangan lanjut tentang program ini, hubungi Norassima Sitam atau Sharifah Seria Wan Razali di talian 082-442000 sambungan 330/336 atau e-mel norassis@sarawak.gov.my/ shariswr@sarawak.gov.my atau layari laman web Pustaka: www.pustaka-sarawak.com, Facebook: pustaka.sarawak dan Twitter : pustakaswk.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

ads