Rabu, 19 Disember 2012

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


__Never Be Replaced__: PDK <b>BAU</b>, <b>SARAWAK</b>

Posted: 16 Nov 2012 06:11 PM PSTPDK BAU adalah Pusat Dalam Komuniti yang paling tua di Daerah Bau. Ianya ditubuhkan pada 18 Jun 2003. Tapak pertama PDK BAU adalah di Flat Majlis Daerah Bau, Jalan Bangalow, dan berpindah ke tapak sekarang pada April 2008. Pada tahun 2012, PDK Bau mempunyai seramai 13 orang petugas ( staf ) dan seorang penyelia. Jumlah pelajar dibawah PDK Bau untuk tahun 2012 adalah seramai 74 orang , dan kesemua mereka terdiri daripada pelbagai agama,bangsa dan keturunan. Malahan mereka juga dari peringkat usia seawal 3 bulan. Dalam bilangan 74 orang tersebut, seramai 15 orang daripada mereka mendapat rawatan dirumah sahaja, di mana petugas akan pergi melawat dan memberi pemulihan dan rawatan di rumah.


Objektif PDK Bau, Sarawak :
1.     Menggalakkan sikap perihatin, berdikari dan rasa tanggungjawab masyarakat tempatan dalam program pemulihan orang kurang upaya ( OKU )
2.    Mengeksploitasikan sumber tempatan untuk pemulihan OKU.
3.    Menggalakkan penggunaan cara yang mudah dan teknik yang diterima, murah, efektif dan sesuai dengan keadaan setempat.
4.    Menggunakan infrastruktur organisasi tempatan yang sedia ada untuk memberi perkhidmatan.
5.    Mengambil kira sumber ekonomi Negara dan membolehkan untuk diperluaskan perkhidmatan yang menyeluruh mengikut keperluan OKU.

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


Pemakai <b>di</b> menua tu ulih nyaup ngelakuka dagang temuai: Tiong <b>...</b>

Posted: 18 Dec 2012 04:21 PM PST

Posted on December 19, 2012, Wednesday

NYAMAI TU…: Tiong (tengah) enggau temuai bukai maya nguji sebengkah ari bansa pemakai ke bisi dipandangka maya karnival nya.

SIBU: Sektor dagang temuai patut ngemeratka bansa pemakai ke engkeman dikelaluka ba nengeri tu, ku Chairman Opis Kunsil Sibu (SMC) Datuk Tiong Thai King.

Ku iya, nengeri tu ngembuan mayuh pupu raban bansa ti bisi ngembuan bansa pemakai ti bebida lalu tau bendar matak temuai ari luar datai nemuai ngagai nengeri tu.

"Nengeri tu tau nyadi palan temuai bepelasarka bansa pemakai ari pupu raban bansa lalu nyaup nyungkak tikas penatai pemisi menua," pia ku iya madah.

Iya mantaika penemu nya maya bejadika Karnival Makanan 1Malaysia 2012 ke diatur ba Dataran Bandar Sibu Fasa II, malam ensana.

Karnival tu ditengkebang Opis Menteri Dagang Temuai Malaysia, Gerempung Raban Bedaja Mit Malaysia, Gerempung Raban Bedaja Sarawak enggau Persekutuan Tujuh Persatuan Klan Cina Sibu lalu bela disukung Gerempung Raban Bedaja Sibu enggau Pelilih Meradong.

Nampung jaku iya baru, Tiong ti mega Kaban Parlimen Lanang ngarapka opis tauka ijinsi ke bekaul ulih mantu pengerami baka nya ngambika besai agi nyentukka datai ba renggat entarabansa seririh enggau tuju ngangkatka Sarawak nyadi menua keterubah alai nemuai bepelasarka produk barang pemakai di Malaysia.

"Kelimpah ari Sibu, karnival tu mega bisi diatur ba beberapa iti sitak di nengeri tu.

"Nya alai, nadai kebuah Sarawak enda ulih angkat ari sektor dagang temuai nengah barang pemakai ti bemacham bansa.

Berindik ari pekara nya mega, ku Tiong, karnival nya tau diatur ninting taun dikena narit temuai ari luar Sibu.

Karnival ti disempulang 100 buah seruyuk bejualka macham bansa pemakai tu diatur ba pengelama 23 hari berengkah 15 Disember tu tadi lalu badu kena 6 Januari deka datai.

Kelimpah ari nyual pemakai, bala ke bisi datai mega diperindang enggau artis tebilang Iban.

Bela bisi datai maya pengerami nya, Sapit Chairman SMC Daniel Ngieng, Temenggung Vincent Lau, Chairman Gerempung Raban Bedaja Sarawak Kapitan Lim Sin Khee, Eksekutif Opis Dagang Temuai Sibu Rudy Anoi enggau chairman pengatur pengerami Ting Chuong Chiok.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


Hospital <b>Daro</b> amat perlu doktor pakar - The Borneo Post Online

Posted: 21 Nov 2012 01:14 PM PST

Posted on November 22, 2012, Thursday

KUCHING: Hospital Daro amat memerlukan khidmat doktor pakar bagi mengatasi masalah pesakit yang memerlukan, kecemasan dan kritikal, khasnya bagi masyarakat di DUN Jemoreng dan DUN Dalat.

Abu Seman Jahwie (BN-Jemoreng) berkata, sepanjang tahun 2011, seramai 167 pesakit terpaksa dirujuk ke Hospital Sibu untuk mendapatkan rawatan pakar dengan menggunakan bot dan ambulans.

"Jumlah ini meningkat kepada seramai 250 pesakit sepanjang tempoh Januari hingga November 2012.

"Malah, masyarakat di konsti-tuensi DUN Jemoreng dan DUN Dalat berkongsi perkhidmatan kesihatan terletak di Hospital Daro," katanya ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan (2013) 2012 dan Resolusi merujuk Anggaran Perbelanjaan Pembangunan 2012 pada persidangan DUN di sini, semalam.

Menurut Abu Seman, lebih membimbangkan, selain jarak jauh Hospital Daro dari Jemo-reng iaitu 25 kilometer, ter- dapat masalah pengang- kutan berikutan kelewatan feri di Daro untuk ke Sibu, jelas- nya.

"Malah, keadaan boleh menjadi lebih membahayakan apabila ada pesakit terpaksa dibawa menggunakan bot pada waktu malam," tegasnya.

Beliau turut mencadangkan agar kerajaan atau syarikat swasta dibenar membina kilang sawit di kawasan ladang sawit rakyat seluas 2,600 hektar di Igan.

Kilang itu, katanya, akan menerima buah sawit dari ladang FELCRA seluas 4,800 hektar dan daripada pekebun kecil sekitar 500 hektar.

"Saya juga memohon kepada pihak berkaitan agar dapat menghantar dan mengagihkan Tangki Air 1Malaysia dengan segera ke kawasan rumah-rumah panjang dan kampung di kawasan tebing Sungai Igan," katanya.

Pada masa yang sama, Abu Seman juga mencadangkan Kompleks Polis Diraja Malaysia di Matu dibina segera kerana balai polis sedia ada masih menumpang di bangunan Pejabat Daerah Matu.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di matu sarawak - Google Blog Search

11 di matu sarawak - Google Blog Search


Bilik Operasi Banjir akan dibuka <b>di Matu</b> - The Borneo Post Online

Posted: 21 Dec 2011 03:09 PM PST

Posted on December 22, 2011, Thursday

MATU: Jawatankuasa Bencana Alam Daerah Matu akan membuka Bilik Operasi Banjir dalam masa terdekat ini.

Pengerusinya Habari Bakar berkata, ia perlu sebagai persediaan menghadapi sebarang kemungkinan yang timbul akibat banjir susulan pengaruh cuaca yang tidak menentu sehingga hujung tahun ini.

"Saya berharap penduduk terutama yang berada atau mendiami kawasan rendah yang berisiko banjir sentiasa berwaspada ketika berhadapan bencana tersebut.

"Banjir tidak dapat dielakkan sekiranya cuaca buruk berterusan, ditambah air pasang besar yang dijangka berlaku sekitar pertengahan Disember ini hingga awal Januari tahun depan," katanya.

"Sehubungan itu, saya berharap penduduk dapat menyimpan segala barang dan dokumen penting di tempat selamat dan mudah dicapai sekiranya berlaku kejadian tidak diingini," kata Habari.

Beliau berkata demikian selepas menyampaikan bantuan kepada keluarga Abdul Rahman Yakub dari Kampung Bawang Matu yang kehilangan tempat berteduh susulan kebakaran yang memusnahkan kediaman keluarga itu pada 14 Disember lalu, semalam.

Ketika ini, keluarga Abdul Rahman menumpang sementara di salah sebuah rumah milik saudaranya.

Pada majlis itu, Habari menyampaikan sumbangan berjumlah RM5,000 kepada Abdul Rahman sekeluarga untuk meringankan beban mereka.

Sumbangan peribadi itu adalah daripada Ahli Parlimen Igan Datuk Abdul Wahab Dolah.

Keluarga Abdul Rahman turut menerima sumbangan yang dihulurkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah Matu berupa barang makanan dan peralatan dapur selain wang tunai RM300 daripada Jawatankuasa Bencana Alam Daerah Matu.

Sehubungan itu, Abdul Rahman ketika ditemui di Bilik Mesyuarat Pejabat Daerah Matu melahirkan rasa terharu atas simpati dan keprihatinan banyak pihak terutama Abdul Wahab Dolah.

"Jasa beliau dan semua pihak yang telah menghulurkan bantuan kepada kami sekeluarga akan kami kenang sampai bila-bila," katanya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

ads