Jumaat, 7 Februari 2014

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Ulah ngeruga kampung <b>di Bau</b> nyadi baru: Dihoi – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 28 Jan 2014 04:31 PM PST

ANANG SENGAPA: Dihoi (duduk, tiga kiba) enggau Lipik (duduk, empat kiba) begulai enggau wakil peranak menua ari 12 genturung pendiau di sitak Krokong enggau Tringgus.

Peranak menua ari kededua genturung pendiau Krokong enggau Tringgus minta piak bekuasa enda belampung ati

BAU: Genturung pendiau Krokong enggau Tringgus semak ditu, majak dikeruga orang ke berimbaka kayu di kampung nya dipelaba balat nyadi di Ulu Sungai Pedaun.

Nitih penerang ari Penghulu sitak Krokong, Dihoi Nyawen madah, orang ke tama kampung sida nya ke baru nyadi (kena 21 Jan), lebuh sebuah lipan tama ngagai kampung nya ke enda ditemu orang ari genturung pendiau dia.

Berindik ari nya, iya madah sida iya lalu ngaga ripot polis kena 24 Januari di Balai Polis Bau mantah pengawa berimbaka kayu sida dia.

"Sekali tu, kami enda nemu ni bagi kompeni tang sida iya udah mai lipan lalu ngaga jalai tama ngagai endur nya.

"Tang utai ditemu kami, pengawa beambika kayu nya enda patut dikereja laban pampang Lisin Opis Kampung udah madah nadai lisin dikeluarka ngambi kayu ba sitak Krokong enggau Tringgus," ku iya madah lebuh dikerandau ditu, kemari.

Dihoi dikerandau lebuh betuaika urung 35 iku pengari ari 12 buah genturung pendiau di sitak Krokong enggau Tringgus mantah pengawa berimbaka kayu nya di jalai penama ngagai endur ngambi kayu belabuh ari pukul 10.00 pagi lalu angkat ari nya, sejam udah nya.

Sama bisi nguluka pengawa nya, Renjer Jelu Babas sitak Bau, Lipik Sarau sereta pemesai enggau raban polis ari Opis Polis Pelilih Mit Bau ngemataka endur nya.

Ba pekara ke sebaka, lipan ke ngaga jalai ngagai endur ngambi kayu nya udah diasuh pansut.

Tama enggau chara ke salah ngagai sitak nya, udah masuk ke empat kali orang deka ngambi kayu dia, belabuh ari 1998, 2000 enggau 2011 tang semua pengawa nya enda mujur laban diketuka, ketegal dibantah peranak menua ke diau di genturung pendiau ari kededua sitak nya.

Berindik ari nya, Dihoi minta ejensi Perintah ke bekuasa dalam pekara nya ngambi atur ke patut ba pengawa ke enda menuku nya.

"Kami minta piak ke bekuasa beratika pekara tu enggau serius lalu enda ngemendarka sebarang kompeni kayu ngaga pengawa ke enda dikemendarka kami.

"Penemu kami tu udah dipadah ngagai Opis Kampung tang datai ke diatu lalu bedau nerima sebarang timbal nyentuk ke pengawa salah deka ngambi kayu kami ditu, nyadi baru," ku iya.

Dihoi nandu, tuju sida iya mantah pengawa ngambi kayu dia laban sida iya deka nyaga rampa menua dia ke lama udah nyadi pengeraja sida kelimpah ari sitak nya bepeluang nyadi palan eko-dagang temuai.

Ba pekara nya mega, Menteri Muda Pengerai Mensia Mayuh ti mega ADUN Bengoh Datuk Dr Jerip Susil sepenemu enggau mensia mayuh dia, ngasuh opis ke bekuasa beratika pengawa ke nyadi nya, diputar engggau jampat.

"Atur ke terit patut diambi ba pengawa ke ngelanggar undang-undang.

"Tambah mega, jalai baru digaga tama ngagai genturung pendiau dia, tang enti lipan nyau nengah jalai nya, kati enda rusak jalai kia.

"Kami deka nyaga sitak kampung tu lalu deka ngaga 'sistem tagang' enda lama agi," ku iya madah lebuh dikerandau nengah telefon kemari.

Taja pia, polis ke dikerandau kemari madahka sida iya enda ulih nasat pekara nya laban tanah dia tanah NCR.

"Tu kes sivil ari baruh pegai kuasa Opis Kampung," ku polis nya tang netapka udah nerima ripot ari peranak menua ke diau di genturung pendiau dia.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jan 2014 07:02 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Jadikan al-Quran panduan utama, sumber rujukan umat Islam <b>...</b>

Posted: 21 Jan 2014 02:00 PM PST

ALBUM: Hasanuddin (barisan depan, enam kiri) serta para tetamu jemputan yang lain merakam kenangan bersama qari dan qariah pada Majlis Penutupan Pertandingan Tilawah Al-Quran Zon 3 Daerah Kanowit.

SIBU: Al-Quran perlu dijadikan panduan utama dan sumber rujukan dalam apa sahaja aktiviti dan kehidupan masyarakat Islam.

Penolong Pengarah Jabatan Agama Islam Sarawak (JAIS) Zon Tengah Ustaz Hasanuddin Bujang berkata, ia termasuk akidah, syariat dan akhlak masyarakat itu sendiri.

Menurutnya, umat Islam perlu menjadikan al-Quran sebagai satu budaya untuk membentuk kehidupan serta keperibadian yang baik dan juga boleh dijadikan sebagai vaksin untuk semua jenis penyakit rohani atau fizikal.

"Al-Quran adalah mesej daripada Allah yang penuh dengan mukjizat dan keagungan yang diturunkan melalui Nabi Muhammad kepada umat manusia.

"Ia adalah kitab suci yang menyediakan panduan mengenai adab dan peraturan dalam hidup umat Islam," katanya ketika merasmikan Majlis Penutupan Pertandingan Tilawah Al-Quran Zon 3 Daerah Kanowit di Surau Darul Iman, Kampung Muhibbah, Kanowit dekat sini, baru-baru ini.

Pertandingan itu dianjurkan oleh Jawatankuasa Zon 3 Tilawah al-Quran dan disertai kira-kira 200 qari dan qariah daripada jabatan-jabatan kerajaan tempatan dan pertubuhan bukan kerajaan.

Jelasnya, sejarah juga membuktikan bahawa al-Quran telah dapat menyatukan rakyat untuk menghasilkan generasi yang kuat dan bertamadun.

Beliau kemudiannya menggesa masyarakat Islam supaya mempunyai keseimbangan antara kehidupan fizikal dan rohani di dunia ini dan akhirat.

"Sebagai seorang Muslim, kesederhanaan dalam hidup adalah sangat penting dan kita mesti mengikuti ajaran Nabi Muhammad," tegasnya.

Sementara itu, Mohd Aminuddin Khamdan, Mohtadza Adi dan Ismandy Hamid masing-masing diumumkan sebagai pemenang tempat pertama, kedua dan ketiga dalam kategori qari.

Bagi kategori qariah, Bariah Salim, Hamiyah Marsidi dan Junainah Hanikal masing-masing di tempat pertama, kedua dan ketiga.

Hadir sama pada majlis itu Pegawai Daerah Kanowit Ibrahim Kipli, Ketua Polis Daerah Kanowit DSP Ismail Mahmud, Ketua Jabatan Penerangan Daerah Kanowit Wan Mohd Zuki Wan Ismail dan pengerusi jawatankuasa penganjur Abang Haironizan Abang Othman.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di simunjan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jan 2014 07:28 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di simunjan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jan 2014 07:19 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

NCR: Syarikat &#39;Menghalau" penduduk kampung, 400 Penduduk <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 29 Nov 2013 12:45 AM PST

Kali ini kita ke berita mengenai kes tanah adat (NCR) yang tidak pernah selesai bahkan semakin banyak berlaku, dan kini ianya berlaku di Daerah Simunjan, Sarawak .

Dianggarkan lebih daripada 400 para penduduk dari kawasan kampung iaitu Entanggor ,Arus , Bajong , Sampun, Ensika , Kesindu dan Tungkah mengadakan satu protes aman untuk menentang pencerobohan ke atas tanah adat mereka semalam.

Ini kerana sebilangan pekerja daripada syarikat yang mempunyai pegangan sementara telah mengangu dan membuat ancaman serta 'menakut - nakutkan' para penduduk disitu.
Menurut laporan daripada akhbar tempatan Sarawak , Syarikat itu menghantar surat bertarikh 13 Nov tahun ini memberitahu beberapa penduduk kampung melalui JKKK mereka untuk keluar dari kawasan itu dalam tempoh masa yang tertentu dan juga menuduh mereka setinggan di tanah kerajaan . 

Syarikat itu berkelakuan seperti watak dalam "video" yang mengemparkan rakyat sarawak dahulu dengan menuduh mereka setinggan di tanah kerajaan . 

Ini bukanlah kes pertama pencerobohan tanah bahkan beratus - ratus kes , malah tidak keterlaluan jikalau Mr.J mengatakan ada 'sedikit' penglibatan pihak 'tertentu' dalam kepentingan politik serta 'rasuah' juga merupakan 'sumbangan' kepada kes ini.

Kesimpulanya, siapa disebalik dalang kes tanah adat di Sarawak? Parti Politik? Syarikat Perladangan? 

- Mr.J

. mengenai penulis | music menarikmakanan terbaikku facebook | twitter | mykeek | sarawak | sabahliputan media

Kehadiran DAP tidak gugat PBB <b>di Simunjan</b> - The Borneo Post Online

Posted: 12 Dec 2013 11:15 AM PST

KUCHING: Usaha Parti Tindakan Demokratik (DAP) untuk membuka cawangan pusat khidmat di Simunjan tidak akan memberi impak kepada sokongan rakyat kepada Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) dan Barisan Nasional (BN) amnya.

Malah Ketua PBB Cawangan Simunjan Datuk Mohd Naroden Majais yakin Simunjan akan terus kekal sebagai kubu kuat BN dan mendapat sokongan yang lebih baik daripada generasi baharu untuk menyertai parti.

"Saya tiada halangan jika DAP berhasrat untuk membuka cawangan mereka di Simunjan kerana sebagai sebuah negara yang mengamalkan sistem demokrasi kita tidak boleh menghalang manamana parti yang telah diluluskan oleh kerajaan untuk berbuat demikian.

"Tetapi saya amat yakin mereka (DAP) tidak akan mendapat sokongan daripada rakyat di Simunjan dan saya amat yakin dengan perkara ini kerana saya lebih tahu mengenai kawasan ini dengan lebih mendalam," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Seminar Peluang Bumiputera Dalam Peruntukan Saham Khas MITI dan Analisis Pelaburan Dalam Syarikat Berhad di salah sebuah hotel terkemuka di sini semalam.

Tambah Naroden yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Simunjan, tidak dinafikan ada seorang dua individu yang kecewa dan memberi sokongan kepada manamana parti pembangkang yang cuba menembusi kubu kuat PBB dan BN.

"Itu adalah normal dan berlaku di mana-mana tempat di mana mereka yang kecewa dan tidak mempunyai tapak akan beralih sokongan kepada parti-parti lain yang masuk ke kawasan-kawasan baharu.

"Bagi saya PBB di Simunjan masih kuat dan semakin bertambah kuat malah mendapat sokongan yang baik daripada generasi baharu untuk menjadi ahli-ahli PBB dan yang penting saya akan jaga kawasan saya dengan baik," tambah Naroden.

Ditanya mengenai trend pengundi di kawasan Simunjan, Naroden berkata berdasarkan keputusan Pilihan Raya Negeri dan Pilihan Raya Umum sejak tahun 1991, PBB dan BN memperolehi majoriti meningkat dari penggal ke penggal.

Berdasarkan kepada trend memberangsangkan itu, Naroden yakin Simunjan akan terus menjadi kubu kuat BN pada pilihan raya seterusnya.

"Saya amat percaya dan yakin penubuhan pusat khidmat DAP di Simunjan tidak akan menjatuhkan sokongan rakyat kepada PBB dan BN.

"Mereka boleh membuka cawangan mereka di kawasan ini dan saya tidak ada masalah untuk itu malah saya tahu siapa mereka," ujarnya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

BLOG SARAWAK: 11 <b>di simunjan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Jan 2014 07:15 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di simunjan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jan 2014 07:39 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di simunjan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jan 2014 07:07 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kehadiran DAP tidak gugat PBB <b>di Simunjan</b> - The Borneo Post Online

Posted: 12 Dec 2013 11:15 AM PST

KUCHING: Usaha Parti Tindakan Demokratik (DAP) untuk membuka cawangan pusat khidmat di Simunjan tidak akan memberi impak kepada sokongan rakyat kepada Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) dan Barisan Nasional (BN) amnya.

Malah Ketua PBB Cawangan Simunjan Datuk Mohd Naroden Majais yakin Simunjan akan terus kekal sebagai kubu kuat BN dan mendapat sokongan yang lebih baik daripada generasi baharu untuk menyertai parti.

"Saya tiada halangan jika DAP berhasrat untuk membuka cawangan mereka di Simunjan kerana sebagai sebuah negara yang mengamalkan sistem demokrasi kita tidak boleh menghalang manamana parti yang telah diluluskan oleh kerajaan untuk berbuat demikian.

"Tetapi saya amat yakin mereka (DAP) tidak akan mendapat sokongan daripada rakyat di Simunjan dan saya amat yakin dengan perkara ini kerana saya lebih tahu mengenai kawasan ini dengan lebih mendalam," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Seminar Peluang Bumiputera Dalam Peruntukan Saham Khas MITI dan Analisis Pelaburan Dalam Syarikat Berhad di salah sebuah hotel terkemuka di sini semalam.

Tambah Naroden yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Simunjan, tidak dinafikan ada seorang dua individu yang kecewa dan memberi sokongan kepada manamana parti pembangkang yang cuba menembusi kubu kuat PBB dan BN.

"Itu adalah normal dan berlaku di mana-mana tempat di mana mereka yang kecewa dan tidak mempunyai tapak akan beralih sokongan kepada parti-parti lain yang masuk ke kawasan-kawasan baharu.

"Bagi saya PBB di Simunjan masih kuat dan semakin bertambah kuat malah mendapat sokongan yang baik daripada generasi baharu untuk menjadi ahli-ahli PBB dan yang penting saya akan jaga kawasan saya dengan baik," tambah Naroden.

Ditanya mengenai trend pengundi di kawasan Simunjan, Naroden berkata berdasarkan keputusan Pilihan Raya Negeri dan Pilihan Raya Umum sejak tahun 1991, PBB dan BN memperolehi majoriti meningkat dari penggal ke penggal.

Berdasarkan kepada trend memberangsangkan itu, Naroden yakin Simunjan akan terus menjadi kubu kuat BN pada pilihan raya seterusnya.

"Saya amat percaya dan yakin penubuhan pusat khidmat DAP di Simunjan tidak akan menjatuhkan sokongan rakyat kepada PBB dan BN.

"Mereka boleh membuka cawangan mereka di kawasan ini dan saya tidak ada masalah untuk itu malah saya tahu siapa mereka," ujarnya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di sri aman sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jan 2014 01:12 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

PERWANI peringkat negeri dilancar <b>di Sri Aman</b> – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 18 Jan 2014 08:47 AM PST

PUSA: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) akan melancarkan Komuniti Pertubuhan Wanita 1Malaysia (PERWANI) di Dewan Suarah Sri Aman pada 25 Januari ini.

Majlis pelancaran peringkat negeri itu akan disempurnakan oleh Menterinya Datuk Seri Rohani Abdul Karim.

Rohani memberitahu dengan pelancaran tersebut beliau mengharapkan lebih ramai golongan wanita khususnya di Sarawak menyertai PERWANI yang telah diperkenalkan sejak Mac 2013.

"Setakat ini, lebih 2,000 PERWANI telah ditubuhkan dan tiada satu pun penyertaan dari Sarawak.

"Justeru, saya amat berharap dengan adanya pelancaran ini, ia dapat menarik ramai golongan wanita Sarawak menyertai PERWANI," ujarnya kepada pemberita selepas merasmikan Program Maulidur Rasul di Kampung Kalok di sini, semalam.

PERWANI merupakan pertubuhan yang diwujudkan untuk menyebar luas dan memberi penerangan mengenai inisiatif diperkenalkan kerajaan.

Selain itu, ia membantu Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), persatuan penduduk, Rukun Tetangga dan AMANITA meningkatkan keselamatan kejiranan, melaksanakan program transformasi komuniti dan pemerkasaan ekonomi.

PERWANI dibuka kepada golongan wanita yang berumur 18 tahun ke atas di seluruh negara dan diwakili oleh 10 hingga 20 orang dalam satu kumpulan.

Mereka yang mahu menjadi ahli boleh mendapatkan borang di pejabat KPWKM dan agensi di bawahnya iaitu Jabatan Pembangunan Wanita.

Tambah Rohani yang juga Ahli Parlimen Batang Lupar, pihak kementerian akan meletakkan borang tersebut di pejabat agensi di bawah KPWKM dan jabatan kerajaan yang lain untuk memudahkan orang ramai mendapatkannya dan mendaftar sebagai ahli.

"Pihak kementerian juga tidak lama lagi akan mewujudkan laman sesawang PERWANI untuk memudahkan orang ramai mendapatkan borang secara talian di samping mengadakan pelbagai aktiviti promosi bagi meningkatkan bilangan PERWANI di seluruh Malaysia.

"Dengan cara ini, ia sekali gus akan dapat memenuhi hasrat kerajaan yang ingin mencapai sebanyak 100,000 PERWANI ditubuhkan menjelang tahun 2015 nanti," kata beliau.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


Jumlah kes denggi <b>di Sarawak</b> menurun kecuali <b>Sibu</b>, Sarikei <b>...</b>

Posted: 24 Dec 2013 09:00 AM PST

KUCHING: Jumlah kes denggi di Sarawak dilaporkan menurun di kebanyakan tempat kecuali Sibu dan Sarikei yang masih mencatatkan peningkatan.

Menteri Muda Kesihatan Awam Datuk Dr Jerip Susil berkata, berdasarkan statistik semasa sebanyak 26 kes dicatatkan pada minggu ke-48, manakala 32 kes bagi minggu 47.

Bagaimanapun, menurutnya, untuk mengatasi jangkitan wabak itu, masyarakat perlu kembali kepada pendekatan mencegah secara asas termasuk penjagaan kesihatan diri dan persekitaran kediaman.

"Situasi denggi di kebanyakan tempat di negeri ini menurun kecuali Sibu dan Sarikei.

"Saya berharap orang ramai dapat mengamalkan pencegahan asas termasuk membersihkan kawasan kediaman masing-masing terutama takungan air," katanya ketika diminta mengulas situasi terkini denggi di Sarawak, semalam.

Pada masa sama, Dr Jerip menggesa pihak berkuasa tempatan (PBT) agar mengambil pelbagai pendekatan untuk mengekang penularan wabak itu.

"PBT perlu guna pelbagai cara untuk mengekang wabak ini termasuk kerap melakukan pembersihan takungan air yang menjadi lokasi nyamuk aedes membiak," ujarnya.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Pembangunan Komuniti Dato Sri Wong Soon Koh pada persidangan Dewan Undangan Negeri (ADUN) bulan lepas memberitahu, sejumlah 1,145 kes dicatatkan dari Januari hingga November, berbanding 1,217 kes dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Sebanyak 72,512 premis turut diperiksa sehingga Oktober tahun ini, manakala 170 kompaun dan 459 amaran di-keluarkan kepada isi rumah yang didapati mempunyai tempat pembiakan nyamuk aedes.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

ads