Selasa, 1 Mei 2012

11 di limbang - Google Blog Search

11 di limbang - Google Blog Search


Guru Maut Kemalangan <b>Di Limbang</b> | Kongsikan Dunia | Hidup Ada <b>...</b>

Posted: 12 Apr 2012 10:26 AM PDT


Dapatkan Berita dari Alziyadnews terus ke email anda. Sila klik link ini
Apa yang anda suka pasal internet? Jom VOTE...

Limbang, 11 April 2012 - Kemalangan melibatkan tiga buah kereta di Kampung Buluh Balui, Jalan Tedungan. Seorang guru lelaki Melayu, 27 tahun yang memandu Perodua Kancil maut manakala sahabatnya lelaki 32 tahun Melayu yang bersamanya cedera parah. Kedua-dua guru tersebut berasal dari Kelantan. Pemandu dan penumpang kenderaan Fortuna dan Camry tidak mengalami sebarang kecederaan.
Jenazah telah selamat dihantar ke pangkuan keluarga melalui penerbangan dari Miri ke Kuala Lumpur dan penerbangan ke Kelantan pada 12 April 2012. Manakala sahabatnya masih di hospital.


Kalau suka artikel ini sila tekan like kat bawah


kalau SUKA artikel ni jom la pakat klik-klik kat bawah ni. Share ngn kawan2...Jangan Lupa Komen Di bawah


Cabaran 1000 Follower... anda boleh tolong? Klik Sini

Categories

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


SWP sudah mula kempen, <b>Kanowit</b> sasaran pertama : my <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 21 Apr 2012 02:37 PM PDT

KANOWIT: Parti Pekerja Sarawak (SWP) kelihatan sudah mula berkempen petang kelmarin dengan sasaran pertamanya ialah Parlimen Kano-wit iaitu kerusi milik Parti Rakyat Sarawak (PRS).

Ketibaan bekas Ahli Parlimen Julau, Datuk Sng Chee Hua yang dikatakan mempunyai kaitan dengan SWP menaiki sebuah helikopter di Kompleks Sukan Kanowit pada jam 2.30 petang menimbulkan teka-teki dalam kala-ngan penduduk di kawasan tersebut.

Turut kelihatan bersama beliau menaiki helikopter itu ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelagus, George Lagong dan bekas Ketua Wanita PRS, Josephine Mawat.

Menyambut kedatangan mereka di kompleks sukan itu ialah Presiden Dayak Miri (DAM), Ellison Ludan yang diuar-uar akan bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) atas tiket SWP yang diluluskan oleh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) baru-baru ini.

Menurut sumber, Ellison Ludan dijangka bertanding di kerusi Parlimen Kanowit pada PRU13 kelak.

Kedatangan Sng serta rombongannya ke pekan Kanowit, kata sumber, adalah untuk 'walkabout' dan beramah mesra dengan masyarakat di pekan Kanowit sambil memperke-nalkan Ellison.

"Ellison sambil ditemani Sng, George dan Josephine meluangkan masa kira-kira satu jam beramah mesra serta bersalaman dengan penduduk di pekan. Sng turut memperke-nalkan Ellison yang tidak asing lagi kepada orang ramai.

"Ellison merupakan pe-nyanyi Iban yang popular de-ngan lagu 'Penyayau Enda Luya' serta sebelum ini pernah menjadi pensyarah di sebuah universiti di Miri dan merupakan anak jati dari Ngungun, Kanowit.

"Saya sempat bersalaman dengan mereka ketika berada di sebuah kedai kopi di pekan dan 'walkabout' Sng itu melibatkan kempen sempena PRU13.

"Ini jelas bahawa SWP akan meletakkan calonnya di Parlimen Kanowit pada PRU13  kelak," jelas sumber kepada Utusan Borneo, semalam.

Menurutnya lagi, kedata-ngan Sng ke pekan Kanowit menguatkan lagi khabar angin bahawa SWP berminat untuk bertanding di kawasan-kawa-san PRS seperti yang dilaporkan oleh akhbar-akhbar se-belum ini.

"Sng sebenarnya adalah orang di sebalik takbir dalam SWP dan khabar angin sebelum ini bahawa SWP mempunyai kaitan dengannya adalah benar. Sepanjang 'walkabout' itu, beliau berkempen untuk SWP," katanya lagi.

Jelas sumber itu, rombong-an terbabit difahamkan akan meneruskan kempen mereka ke Jagau, Ngungun, Ngemah serta ke kawasan pedalaman Kanowit untuk tujuan yang sama pada hujung minggu ini.

Bagi mengesahkan perkara tersebut, Ellison bagaimanapun gagal dihubungi semalam kerana difahamkan berada di luar kawasan dan dipercayai sedang berkempen di kawa-san-kawasan tersebut.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


Masalah Air <b>di</b> Pekan Kabong <b>Betong</b>, <b>Sarawak</b> | Aduan Rakyat Online

Posted: 03 Jan 2012 09:02 PM PST

Pekan Kabong, Betong Sarawak adalah merupakan salah satu kawasan yang terletak di Daerah Saratok. Pekan Kabong, Sarawak mempunyai populasi penduduk sekitar 14,000 orang.

Saya mewakili seluruh penduduk pekan Kabong ingin mengutarakan masalah yang telah dihadapi oleh seluruh penduduk Pekan Kabong sejak sekian lamanya.

Masalah utama yang dihadapi oleh penduduk sekitar ialah masalah air. Walaupun masalah ini telah diutarakan kepada pihak yang berkenaan, tetapi masalah ini masih tidak pernah selesai dan tidak diambil tindakan oleh pihak yang bertanggungjawab. Masalah ini akan menjadi semakin teruk apabila tibanya musim perayaan dan musim cuti sekolah. Hal ini adalah kerana banyak penggunaan air di setiap rumah pada masa tersebut yang menyebabkan berlakunya masalah air tidak keluar dari paip.

Lebih teruk lagi, bagi rumah penduduk yang berada di kawasan tinggi, air paip tidak akan keluar. Mungkin disebabkan tekanan airnya terlalu rendah. Kebanyakan penduduk terpaksa bergantung kepada air yang disimpan di dalam tangki dan tong air.

Penduduk terpaksa berjaga sehingga lewat malam hanya semata-mata menunggu air paip keluar dan seterusnya menyimpan air di dalam tong dan bekas air untuk kegunaan harian keesokan harinya.

Oleh sebab itu, besarlah harapan kami penduduk Pekan Kabong agar masalah ini dapat diatasi bagi memudahkan urusan harian penduduk di sekitarnya.

By: ARBI BIN TOM

PERINGATAN:  AduanRakyat.com.my tidak bertanggungjawab terhadap aduan yang diutarakan melalui laman web ini. Ia adalah aduan peribadi pengadu dan tidak semestinya menggambarkan pendirian AduanRakyat.com.my.

Aduan yang berkaitan:

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


Sagan diberi sambutan hangat sebagai tanda <b>...</b> - My <b>Sarawak</b>

Posted: 30 Apr 2012 09:23 AM PDT

MARUDI: Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Jacob Dungau Sagan diberi sambutan hangat sebaik tiba di Lapangan Terbang Marudi di sini, petang kelmarin, sebagai tanda sokongan penduduk terhadap beliau.

Kebanyakan mereka yang membawa sepanduk tanda soko-ngan semasa menyambut beliau ialah ahli-ahli Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) yang memberikan sokongan moral terhadap beliau yang dijangka dicalonkan semula untuk mempertahankan kerusi Parlimen Baram.

Selain ahli-ahli SPDP Marudi sendiri, turut kelihatan ialah tuai-tuai rumah panjang dan ketua kampung yang mengakui akan sentiasa berdiri di belakang beliau untuk memastikan Baram milik Barisan Nasional (BN).

"Kami masih dahagakan pembangunan, masih memerlukan kemajuan untuk mengubah nasib dan hidup di kawasan luar bandar, justeru kami terus bersama dengan BN dan beliau (Jacob) bagi memastikan pelaksanaan pembangunan oleh kerajaan diterus-kan," kata ahli SPDP Marudi Abdul Rahim Jaraee.

"Tambahan pula kami masyara-kat Melayu Marudi memang menyokong penuh Datuk Jacob (Sagan) tanpa rasa berbelah bahagi dan kerana beliau sentiasa membawa kemajuan dan  pembangunan kepada penduduk Marudi dan daerah Baram amnya," kata beliau.

Turut bersama menyambut Sagan ialah ahli-ahli daripada Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) dan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) yang diketuai oleh Pengerusi Pergera-kan Wanitanya Ruhanie Muhammad.

Ahli Parlimen Baram selama empat penggal itu tiba di sini kelmarin untuk menyempurna-kan majlis penutupan rasmi Pesta PSKPP (Persatuan Sukan dan Kebudayaan Perkhidmatan Pendidikan) Daerah Baram yang bermula 28 April lalu dan ber-akhir malam kelmarin.

Lebih 500 orang peserta telah mengambil bahagian dalam pelbagai acara sukan, pertandingan dan permainan dalam kejohanan dua hari yang melibatkan para guru, kakitangan sokongan daripada Jabatan Pelajaran yang masing-masing mewakili lima zon iaitu Baram Hilir, Baram Hulu, Baram Tengah, Tutoh Apoh dan Tinjar.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di subis sarawak - Google Blog Search

11 di subis sarawak - Google Blog Search


IdrisTalu: Medinilla beamanii Tumbuhan Asli Sabah dan <b>Sarawak</b>

Posted: 30 Apr 2012 11:48 PM PDT


إدريس اسماعیل  تالو
Medinilla beamanii di Taman Botanikal Gunung Kinabalu, Sabah.
Medinilla beamanii  ini merupakan tumbuhan asli pulau Borneo (yang termasuk di dalamnya Sarawak dan Sabah).
Semasa melihat  tumbuhan ini kali pertama dahulu di Taman Penyelidikan MARDI Cameron Highlands, saya menyangka ianya tumbuhan import dari luar negara. Tidak menyangka ianya merupakan tumbuhan asli dari negara sendiri.


Semasa melakukan lawatan ke Sabah tidak lama dahulu, di sepanjang jalan di kawasanRranau, Kundasang serta di Taman Botanikal Gunung Kinabalu, saya lihat tumbuhan  medinilla ini tumbuh subur secara semulajadi – di tepi jalan, di dalam semak dan di tepi sungai.

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> PUSTAKA <b>Negeri Sarawak</b> Malaysia Terkini 2012

Posted: 04 Apr 2012 08:25 PM PDT

Tarikh Tutup Permohonan: 9 April 2012

Pustaka Negeri Sarawak merupakan pusat sumber maklumat yang utama dan sebagai pembekal perkhidmatan maklumat kepada sektor awam dan swasta. Pustaka akan mengadakan rangkaian ke perpustakaan, pusat arkib dan pusat maklumat di seluruh Sarawak dan juga Malaysia. Pustaka juga menyediakan laluan untuk mengakses pusat maklumat antarabangsa. Pustaka berperanan sebagai pusat maklumat dan pusat budaya masyarakat.

Permohonan adalah dipelawa daripada warga negara Malaysia yang bermastautin di Sarawak bagi mengisi kekosongan jawatan seperti berikut:

1. Pembantu Perpustakaan

2. Pembantu Tadbir

KLIK SINI UNTUK IKLAN JAWATAN DAN CARA MEMOHON

Advertisment

Incoming search terms:

  • jawatan kosong pustaka negeri sarawak 2012
  • jawatan kosong diprodua sarawak
  • kerja kosong sarawak april 2012
  • logo pustaka negeri sarawak

ads