Ahad, 16 Jun 2013

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Kampung Budaya Hakka akan dibangun <b>di Bau</b> | My Press

Posted: 02 Jun 2013 02:27 PM PDT

PROMOSI KEBUDAYAAN SARAWAK: Nansian menunjukkan reka bentuk bangunan Pusat Budaya yang terletak di Pusat REDEEMS, Kampung Apar Singai Bau pada sidang media di pejabatnya di Kuching, semalam.

Pembangunan sebagai tanda kedatangan komuniti Hakka pada tahun 1500 untuk aktiviti galian emas

KUCHING: Bau bakal mempunyai sebuah perkampu-ngan tradisional masyarakat Cina iaitu Kampung Budaya Hakka yang pertama dibangunkan di negeri ini.

Menteri Muda Khidmat Masyarakat Datuk Peter Nansian Ngusie berkata, untuk itu pertemuan dan perbincangan sedang dijalankan dengan masyarakat Cina di situ bagi menyediakan kertas cadangan.

"Kita masih menjalankan perancangan dan kajian me-nyeluruh mengenainya, jika tiada aral melintang, beberapa tahun lagi Bau akan mempunyai sebuah kawasan perkampungan tradisional masyarakat Hakka," katanya pada sidang media di pejabatnya di Bandar Baharu Batu Kawa di sini, semalam.

Nansian yang juga Menteri Muda Pembangunan Estet Perindustrian dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tasik Biru berkata, pembangunan perkampungan tradisional itu penting sebagai tanda kedatangan komuniti Hakka di Bau pada tahun 1500 untuk menjalankan aktiviti galian emas.

"Jika ia dapat direalisasikan, kita akan mempunyai sebuah kawasan khusus iaitu Kampung Budaya Hakka yang pertama kali dibina di luar dari negara China yang juga termasuk sebuah muzium perlombongan emas di sini.

"Buat masa ini, kita belum lagi menentukan tapaknya, tetapi ia mungkin akan terletak tidak jauh dari bandar Bau. Mungkin kita akan men-cadangkan kepada kerajaan untuk menentukan tapak yang sesuai," tambahnya.

Menurutnya, pembangunan itu adalah sebahagian daripada usaha untuk me-nyumbang kepada pembangunan industri pelancongan di negeri ini.

Sementara itu, Nansian yang juga Presiden Research and Development Movement of Singai Sarawak (REDEEMS) berkata, Bau akan turut mempunyai Pusat Budaya di Pusat REDEEMS Kampung Apar Singai, Bau yang dijangka menelan kos RM8 juta.

"Reka bentuk bangunan baharu ini yang merupakan Pusat Budaya akan dibina dan kita telah menerima peruntukan sebanyak RM2 juta sebagai permulaan daripada kerajaan persekutuan," jelasnya.

Tambahnya, dengan ada-nya Pusat Budaya baharu itu, rakyat di negeri ini berpeluang menjalankan aktiviti kebudayaan di situ sekali gus menjadi tarikan pelancong di kawasan terbabit.

Selain itu, beliau memberitahu pihaknya sedang berusaha untuk mempro-mosikan industri pelancongan di kawasan Bau menerusi aktiviti utama dalam kalendar tahunan mereka.

"Pada masa ini, kita mempunyai tiga aktiviti utama dalam kalendar aktiviti tahunan kita iaitu Karnival Sukan dan Belia yang diadakan setiap Mac, Karnival Gawai REDEEMS (pengujung Jun dan awal Julai) dan awal minggu pertama bulan Disember Festival 'Praise and Worship Music' oleh masyarakat Kristian.

"Bermula tahun depan, kita akan menambah satu lagi aktiviti dalam kalendar tahunan kita iaitu pada bulan September di mana kita akan adakan festival makanan, muzik dan budaya etnik di Sarawak, justeru kita akan mempunyai empat aktiviti tahunan utama," ujarnya.

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


Kereban kimpin BN <b>di</b> sitak <b>Kanowit</b> bedau mayuh ayan <b>...</b>

Posted: 22 Apr 2013 04:58 PM PDT

Posted on April 23, 2013, Tuesday

KANOWIT: Naka kemari sepengudah pengawa ngantung nama kena hari Enam tu tadi, pasar Kanowit udah berengkah dilagu enggau poster tauka kereban kimpin parti ti bediri maya Pengawa Bepilih Besai Ke-13 (PRU13) ti deka datai.

Ba pemayuh nya, poster enggau kereban kimpin enggi Parti Keadilan Rayat (PKR) jauh mayuh dipeda ari Parti Pekereja Sarawak (SWP) lalu ditangkan Parti Barisan Nasional (BN).

Pekara tu mega nejuka rayat dia mengkang apin nemu kebuah penyalai pekara nya nyadi maya atur kimpin pengawa bepilih serak tu.

Bisi mega bala ba sebelah pasar madahka pekara tu nyadi nyangka agi tumu alai muai undi.

"Nyangka kereban nya empai mayuh dipandangka ngagai mensia mayuh ditu, nya alai, naka ke pagi tu (kemari), poster tauka kereban kimpin enggi BN empai mayuh bisi dipeda," ku seiku ari bala ke bedaja ba dia ti enggai madahka nama diri.

Taja pan baka nya, ku iya, iya pechaya pekara tu ukai mandangka pengusut sukung rayat ngagai parti BN ba PRU13 tu ila.

Penuduk Parlimen Kanowit deka diperebut tiga sukut parti ari chalun Barisan Nasional-Parti Rayat Sarawak (PRS) Datuk Aaron Ago Dagang ti mega penyandang Parlimen Kanowit, chalun Parti Keadilan Rayat (PKR) Thomas Laja Besi enggau chalun Parti Pekereja Sarawak (SWP) Ellison Ludan Mayan.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di sri aman sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jun 2013 01:22 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di sri aman sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 07 May 2013 01:23 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

CALON PAKATAN BERTARUNG DENGAN BUAYA <b>DI SRI AMAN</b>

Posted: 17 Apr 2013 04:11 AM PDT


Satu lagi tamparan buat Anwar, baru Bian  dan PKR Sarawak apabila bekas Timbalan Pengurus Besar Perbadanan Perhutanan Sarawak yang popular dengan jolokan "the Crocodile Man",  Wilfred Landong meninggalkan PKR dan menyertai SWP.

Ketika mengumumkan keputusan tersebut yang pasti memberikan tamparan hebat kepada reputasi PKR Sarawak khasnya di Sri Aman semalam, Landong berkata PKR bukanlah platform terbaik untuk berkhidmat kepada rakyat.
"Selepas membuat kajian terperinci mengenai PKR, saya lebih mempercayai  SWP," katanya.
Mulai awal tahun ini Landong merupakan antara nama yang disebut-sebut sebagai calon PKR, namun harapannya musnah apabila akibat perbuatan sesetengah pihak dalam PKR negeri yang suka "main cucuk belakang" maka namanya digantikan dengan Nicholas Mujah yang merupakan kuncu rapat Baru Bian.

Selain daripada itu, Pakatan juga berhadapan dengan masalah besar di Sri Aman apabila DAP dan PKR terus berebut untuk menamakan calon masing-masing untuk kerusi tersebut. DAP sempena lawatan Lim Kit Siang ke bandar tersebut tempohari telah menamakan Leon Jimat Donald sebagai calon. Bagaimana pun Anwar beberapa hari lalu menamakan pula Nicholas Mujah, membuat para penyokong kedua-dua parti bertelagah.

Dengan perkembangan ini, calon BN Nasir Kujat akan berdepan dengan Wilfred Landong (SWP) dan mungkin kedua-dua calon DAP dan PKR.

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di samarahan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Jun 2013 11:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kunjungi pameran &#39;Raja Kita&#39; <b>di Samarahan</b> pada1-3 Jun <b>...</b>

Posted: 30 May 2013 02:14 PM PDT

Posted on May 31, 2013, Friday

KUCHING: Pelbagai gambar dan maklumat berkaitan institusi beraja negara boleh disaksikan dengan mengunjungi pameran bergambar Jabatan Penerangan yang bertajuk 'Raja Kita' dari 1 hingga 3 Jun di Dewan Suarah Kota Samarahan.

Pameran tersebut diadakan sempena sambutan ulang tahun kelahiran Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.

Ia merupakan peluang terbaik kepada masyarakat terutama pelajar untuk mengunjungi pameran itu terutama pada cuti umum.

Antara pameran bergambar lain berkaitan institusi beraja termasuk pakaian, peralatan, anugerah, nobat dan aktiviti raja di dalam serta luar negara.

Pameran itu diadakan secara bersegmen bermula dari sejarah dan latar belakang raja, aktiviti dan majlis pelantikan dua tahun lepas.

Gambar pelbagai aktiviti Yang di-Pertua Negeri Tun Datuk Patinggi Abang Muhammad Salahuddin juga dipaparkan.

Tun Salahahuddin dijangka merasmikan pameran pada hari pertama.

Pameran itu diadakan untuk memaklumkan masyarakat tentang peranan dan jawatan institusi beraja serta konsep institusi beraja dalam sistem demokrasi berparlimen yang diamalkan di Malaysia.

Sementara itu, 100, 300, 500 dan 1,000 pelawat pertama berpeluang memenangi hadiah misteri, manakala yang berminat menyertai kuiz turut berpeluang membawa pulang hadiah.

Tahun ini, Kota Samarahan menjadi tuan rumah menganjurkan sambutan peringkat negeri bermula dengan majlis kesyukuran pada 31 Mei di Masjid Samarahan diikuti jamuah teh di Dewan Suarah yang dihadiri Tun Salahuddin dan isteri Toh Puan Norkiah, Ketua Menteri Pehin Sri Abdul Taib Mahmud dan isteri Puan Sri Ragad Kurdi Taib serta kenamaan negeri lain.

Tiada sebarang bayaran dikenakan dan orang ramai dinasihatkan supaya tidak terlepas mengunjungi pameran tersebut yang berlangsung dari jam 9 pagi hingga 5 petang.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


Video Rumah terbakar <b>di</b> kampung Badong <b>Daro</b> Mukah <b>Sarawak</b>

Posted: 12 Jun 2013 08:04 PM PDT


Kebakaran berlaku petang semalam lebih kurang Jam 4 petang. Tiada Kemalangan Jiwa dilaporkan. Semua barang pemilik Rumah musnah dalam kebakaran tersebut. Kita mendoakan ada pihak yang sudi membantu mangsa kebakaran.

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: <b>di negeri sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jun 2013 01:03 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pecahan Undi Mengikut Kaum <b>di Sarawak</b>, Sabah dan Isu <b>...</b>

Posted: 14 May 2013 02:46 AM PDT

Berikutan sambutan yang hangat kepada  artikel kita tentang pecahan undi mengikut kaum di Semenanjung Malaysia, kini kita paparkan hasil kajian tentang perkara yang sama di negeri Sarawak dan Sabah.

Sungguhpun, persaingan disana tidaklah  sehebat   seperti di  Semenanjung, tetapi kita nampak wujudnya beberapa petunjuk yang perlu diambil perhatian. Faktor faktor  ini  misalnya bagaimanakah kaum Cina mengundi dikedua dua negeri tersebut dan bagaimanakah corak pengundian masyarakat Bumiputera  bukan Islam. Jika ada perbezaan wujud diantara Sarawak dan Sabah, mengapa dan apakah implikasinya. Akhirnya bagaimanakah aras sokongan masyarakat Muslim di sana kepada Barisan Nasional.

Kita juga membuat analisis ringkas implikasi kesan kepada kedua dua negeri tersebut  dan kesan kepada kerusi  Bumiputera di dalam Parlimen jika gesaan  DAP untuk mengubah persempadanan Parlimen dilaksanakan.  Anda mungkin sedia maklum tekanan dari DAP untuk melaksanakan prinsip one person one vote, atau seorang individu seorang undi, seperti di petik dalam Malaysiakini semalam( sila klik).

Pecahan Undi di Sarawak

Hasil Kajian Model Regression kita  menunjukkan sokongan yang amat tinggi kepada Barisan Nasional dari masyarakat Islam di Sarawak dengan kadar 87.3%,   kaum  Bumiputera bukan Islam 64% dan kaum Cina 29.4%. Sesungguhnya kedudukan Sarawak sebagai fixed deposit BN amat tepat sekali.

Yang menariknya populariti BN meningkat  berbanding pilihanraya negeri 2011 untuk semua kaum termasuk kaum Cina. Pada pilihanraya Negeri tahun 2011, undi kaum Cina untuk BN hanya di paras 25%.

Dengan prestasi sedemikian, pasti ada yang betul di negeri Sarawak yang di terajui oleh BN  negeri . Perlu diingatkan bahawa semua komponan BN di Sarawak terdiri daripada parti parti berasal dari Sarawak sahaja.

Juga, di Sarawak di  Era Pasca Pilihan Raya Negeri 2011, hanya terdapat dua orang  sahaja Menteri berketurunan Cina di Kabinet Negeri, itu pun yang telah menang dalam Pilihan Raya.  Kerajaan Negeri nampaknya sudah muak  hendak memberi perhatian khas kepada masyarakat tersebut, walaupun hubungan sosial antara masyarakat masih baik, tanpa sebarang penindasan  terhadap masyarakat Cina.

Dengan itu  nampaknya Kerajaan Sarawak  telah selama dua tahun memberi cooling off period untuk masyarakat Cina mengikis prejudis kaum dan memikir nasib mereka sendiri.

Selain itu, Kerajaan BN Sarawak dibawah Pehin Seri Taib Mahmud sangat perihatin dengan sensitiviti antara kaum, terutama dengan Bumiputera Bukan Islam. Beliau menitik beratkan pembangunan di semua kawasan kaum Bumiputera dan menunjukkan  semangat toleransi   dan kebijaksanaan  ketika  menangani isu Kalimah Allah.

Beliau juga seorang pejuang yang  amat tegas dalam menjaga otonomi Sarawak dalam Malaysia.

Pecahan Undi di Sabah

Analisis model untuk negeri Sabah menunjukkan yang sokongan yang paling tinggi ialah dari kalangan Bumiputera Islam dengan kadar  76.4%, Bumiputera Bukan Islam  33.%, dan Cina 22.8%.

Angka diatas menunjukkan sokongan undi dari kaum Cina diparas 22.8% adalah rendah tetapi  lebih tinggi daripada di Semenanjung Malaysia.

Yang menarik sekali ialah  sokongan dari Bumiputera Bukan Islam adalah rendah dibawah kadar 50%. Bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa angka yang rendah ini tidak semestinya bererti  Pakatan Rakyat lebih kuat dikalangan Bumiputera bukan Islam. Sebenarnya ini disebabkan ramainya calon bebas dan yang menggunakan lambang parti tempatan yang, walaupun tidak menang, telah dapat meraih undi  dengan agak banyak.

Jadi, nampaknya UMNO atau BN , sebuah parti dari Semenanjung Malaysia gagal mendapat kepercayaan dari kaum Bumiputera bukan Islam di Sabah. Ini berbeza dengan di Sarawak  dimana mereka terbahagi didalam  beberapa buah parti  komponan tempatan BN.

DAP  Mendesak Persempadanan semula Kawasan Pilihan Raya

Dalam Pilihan Raya  Ke 13 ini, sungguhpun Barisan Nasional telah memenangi pilihan raya dengan 133 kerusi berbanding  89 kerusi untuk PR, undi majoriti sebenarnya memihak kepada Pakatan Rakyat. Inilah kali pertama dalam sejarah PRU keadaan ini terjadi dan mendorong Anwar dan Lim Kit Siang menggerakkan bantahan besar besaran membawa perhatian ini kepada rakyat. Lagipun, survei  pendapat umum banyak menunjukkan yang PR yang lebih popular dari  BN,  kerana undi Cina yang hampir kesemuanya diberi kepada Pakatan Rakyat.

Malaysiakini dipetik melaporkan Parti DAP telah  membentuk Jawatan Kuasa Persempadanan semula untuk memberi tekanan kepada kerajaan bagi menambah  kerusi di kawasan kawasan bandar yang boleh dimenangi  parti tersebut. Jika  disetujui oleh kerajaan, ini  dijangka akan merobah lanskap politik Malaysia secara berkekalan. Akibatnya DAP akan berpeluang menjadi antara parti  yang terbesar dan boleh menyaingi UMNO.

Perlu di ingatkan bahawa sememangnya sistem di Malaysia memberi pertimbangan lebih kepada kawasan luar bandar kerana setiap kawasan pilihan rayanya yang lebih  luas dan lebih sukar bagi wakil rakyat menyampaikan perkhidmatan mereka. Sistem  ini juga memberi kelebihan kerusi kepada kaum Melayu dan Bumiputera yang diam di luar bandar.

Selain itu pengagihan kerusi kini juga  berkaitan rapat  dengan sejarah pembentukan Malaysia yang terdiri daripada  tiga wilayah yang hampir sama besar kawasan tanahnya, itu Malaya, Sarawak dan Sabah. Satu formula pengimbangan telah ditetapkan dengan memberi nisbah yang saksama  kepada Sarawak dan Sabah sebagai jaminan untuk  penduduk di kedua dua negeri tersebut.  Perlu diingatkan  penduduk  di Sarawak dan Sabah  telah menyertai negara Malaysia dan memperolehi kerakyatan dengan   membawa  kedua dua  negeri mereka bersama,  dan tidak hanya dengan sehelai sepinggang seperti rakyat bukan Bumiputera di Semenanjung . Jadi sebarang tindakan kerajaan untuk mengubah persempadanan pilihan raya sejak dahulu lagi telah mengambil kira perkara ini.

Memang sudah dijangka  dari dahulu lagi   agenda utama DAP ialah hendak merobah pengagihan kerusi pilihan raya,  jika  ia  berjaya menjadi  parti tunggak dalam kerajaan Pakatan Rakyat. Jika ini berlaku, kawasan pilihan raya untuk kaum Cina akan bertambah dan membolehkan DAP menjadi parti tunggak  berterusan kepada Pakatan Rakyat, sepertimana UMNO di pihak Barisan Nasional.

Bagaimanapun, sebarang  keputusan kerajaan yang tunduk kepada desakan  DAP dengan   merobah imbangan   ini,   dikhuatiri akan  mengancam  kesetabilan negara  yang wujud  sejak Malaysia terbentuk lebih lima puluh tahun dahulu.

Sekian, wallahu 'alam

DAH IKHWAN

ads