Isnin, 16 Julai 2012

11 di limbang - Google Blog Search

11 di limbang - Google Blog Search


SYABU-Konflik kebenaran <b>di</b> Bahagian <b>Limbang</b> tentang isu ini

Posted: 07 Jul 2012 11:04 AM PDT

Sesamamu ingin respon kepada laporan dan kenyataan akhbar baru-baru ini dari ketua Polis di Bahagian Limbang setelah menjawab kenyataan YB Baru Bian terhadap masalah gejala Syabu di Bahagian ini.

YB Baru Bian juga telah melaporkan tentang gejala sosial ini di Dewan Undangan Negeri Sarawak pada persidangan yang lepas. Namun demikian, kenyataan beliau juga dipersoalkan akan kesahihannya. Ini menyebabkan berlakunya konflik kebenaran akan setiap laporan dan kenyataan.

Jangan sampai nasi jadi bubur...

Kalau benar pun laporan mahupan kenyataan pihak yang membuat isu ini diketengahkan kepada umum itu tidak benar dan belum tentu akan kesahihan nya, mana-mana pihak yang berkenaan yang bertanggung jawab keatas isu ini haruslah mengambil setiap kenyataan dan aduan ini dengan serius dan berpadangan lebih positif. Tindakan sewajarnya bagi memastikan laporan mahupun aduan mereka yang perihatin terhadap perkembangan tidak sihat ini bukan retorik politik ataupun mengaut publisiti pihak yang membuat aduan.

Sikap ingin mengelak dan mempertahankan kedudukan satu-satu institusi yang dipertanggung jawabkan dalam hal ini akan mengakibatkan semua pihak akan mengambil sikap acuh tak acuh tentang isu ini. Akhirnya, jika semua aduan dan loporan ini ada kebenarannya, sudah terlambat untuk bertindak- Nasi sudah jadi bubur alamatnya!

Bertindak sebelum terlambat...

Sikap perihatin YB Baru Bian setelah mendengar sendiri laporan dari sumber yang terdekat ini dan mengambil tindakan dengan mendedahkannya isu ini kepada masyarakat umum khasnya sudah cukup untuk membuat semua pihak mengambil ikhtibar untuk bertindak, mana yang patut. Tetapi sikap yang cuba "mengelak" mahupun "menafikan" isu ini seakan-akan membiarkan atau MEMBENARKAN perkara ini terus berlaku dikalangan masyarakat kita.

ayoh!...cukup sudah kita melihat bangsa kita digadai maruah hidupnya dengan hal ini...

Takkan pokok bergoyang kalau tiada angin yang meniupnya....

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


UnReportedNews™®: KR1M ANCAMAN KEPADA PEMBANGKANG?

Posted: 10 Jul 2012 08:30 AM PDT

-SELAMA INI, SESETENGAH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB SEOLAH-OLAH MAHUKAN RAKYAT DIBEBANI DENGAN PRODUK BERHARGA MAHAL SUPAYA RAKYAT AKHIRNYA MENYALAHKAN KERAJAAN, AGAK-AGAK PUAK MANA YANG MENGAWAL EKONOMI MALAYSIA YE .. KEKEKE!-

Pembinaan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) di seluruh Malaysia yang objektif utamanya adalah untuk menyediakan rakyat dengan produk-produk yang berharga lebih murah dan berpatutan jelas telah menyebabkan sesetengah pihak berasa "tidak selesa" atas kemurahan hati kerajaan. 
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Dato' Sri Ismail Sabri Yaacob berkata bahawa beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab seolah-olah begitu ketara "terganggu" oleh pembinaan KR1M dengan menggunakan isu-isu yang tidak relevan dengan KR1M untuk mencetus kekecohan.
Ismail berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan majlis pelancaran KR1M pertama di Sarawak, yang terletak di Padawan kira-kira 16km dari bandar di sini dan setakat ini, ia juga merupakan KR1M yang terbesar di seluruh Malaysia petang semalam.
Menjawab dakwaan tuntutan DAP mengenai harga barangan di KR1M Padawan adalah lebih mahal berbanding harga yang ditawarkan oleh pasaraya di bandaraya ini, beliau berkata kerajaan akan menetapkan harga barang-barang yang ditawarkan untuk membawa simbol 1Malaysia dalam KR1M adalah antara 30 peratus dan 50 peratus lebih murah.
"Niat pembangkang kita mengelirukan rakyat dengan membandingkan harga produk lain berjenama dijual di KR1M dengan harga yang sama yang dijual di tempat lain," katanya sambil menambah bahawa pada masa di Kuala Lumpur, DAP juga membuat tuduhan yang sama tetapi mereka berbohong untuk membawa produk yang berbeza.
Ismail berkata, terdapat kira-kira 30 peratus daripada barangan yang terdapat dalam jenama KR1M lain dan ini memberi peluang kepada pengguna untuk membandingkan harga barangan boleh didapati di KR1M.
"Kerajaan telah menubuhkan KR1M seluruh Malaysia untuk menyediakan rakyat dengan produk yang berpatutan dan lebih murah sementara di sisi lain, beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab yang seolah-olah mahu rakyat dibebani dengan produk mahal namun akhirnya menyalahkan kerajaan."
"Saya percaya bahawa rakyat, terutama orang-orang di Sarawak cukup bijak untuk membezakan ini dan menyedari bahawa objektif utama kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam pembinaan KR1M hanya satu, iaitu memberi keutamaan kepada rakyat terlebih dahulu."
Ismail kemudian mendedahkan bahawa sejumlah sebanyak 12 KR1M adalah dirancang akan ditubuhkan di Sarawak sahaja ini tahun ini dan di bawah pelan ini, sekurang-kurangnya 1 KR1M akan dibuka di setiap bahagian negeri ini dan pihaknya sedang dalam proses menilai kesesuaian premis yang dicadangkan.
"Jika anda boleh membeli-belah KR1M kami di kawasan yang jauh dari kedai-kedai runcit yang ada supaya wujud persaingan," katanya sambil menambah bahawa usahawan tempatan juga dialu-alukan untuk memasarkan produk mereka di pertubuhan KR1M.
Mendedahkan bahawa 12 syarikat-syarikat individu telah disenarai pendekkan untuk menguruskan KR1M 12, Ismail berkata selain direkodkan sebagai KR1M yang terbesar di negara ini, KR1M Padawan juga telah mencatatkan jualan harian tertinggi berjumlah kira-kira RM60,000 sejak ia mula beroperasi pada 29 Jun lepas.
Beliau juga berkata jumlah 85 KR1M merancang untuk membuka seluruh negara sebelum akhir tahun ini dan sehingga tarikh, seramai 47 KR1M  telah berjaya dilancarkan setakat ini.
Turut hadir di majlis perasmian ialah Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Hajah Rohani Karim, setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Dato'Kasim Saipuddin dan Pengurus Besar MRT Retail Sdn Bhd Dato 'Ameer Ali Mydin.

ads