Ahad, 4 Mei 2014

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Simple Life...: Jalan-jalan <b>di Kuching</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 22 Mar 2014 09:05 PM PDT

Trip pada kali ini atas urusan kerja dari 22 - 30 Mac 2014, sempena Kejohanan Catur MSSM 2014. Dalam masa yang sama, saya dan hubby ambil peluang untuk jalan-jalan sekitar Kuching selepas habis kejohanan.

Hari Pertama: 22 Mac 2014

Kami berlepas ke Kuching dengan pesawat MAS jam 4.45 petang dan selamat sampai di Lapangan Terbang Kuching pada jam 6.30 petang. Kereta telah sedia menunggu tapi jika naik teksi ke bandar Kuching sekitar RM30 sejauh 20 minit sahaja jika tiada kesesakan lalu lintas. Saya menginap di Penview Hotel di Pending yang jaraknya sejauh 10 minit dari bandar Kuching. Dicadangkan untuk menyewa kereta sepanjang berada di sini kerana perkhidmatan teksi adalah mahal walaupun jarak tempat adalah dekat. Boleh rujuk di sini untuk kereta sewa.Hari Kedua: 28 Mac 2014

Pagi ni kami memulakan perjalanan ke Rumah Budaya Sarawak yang terletak di kaki Gunung Santubong. Jarak perjalanan adalah sejauh 40km dari bandar Kuching. Bayaran masuk adalah RM60 bagi dewasa dan RM30 bagi kanak-kanak. Bagi rombongan pelajar tiket masuk adalah sebanyak RM20 sahaja. Terdapat tujuh buah rumah budaya di sini dan pengunjung boleh menyewa "costume" dengan harga RM10 jika ingin bergambar. Selain itu, terdapat dua kali tanyangan kebudayaan iaitu pada jam 11.30 pagi dan 3.30 petang.HARI KETIGA: 29 Mac 2014

Hari ketiga kami bergerak ke Pasar Sarikin di Sempadan Indonesia, yang mana barang-barang adalah seperti baju, kain pasang, kraf tangan, tikar dan lain-lain. Perjalanan mengambil masa 1 jam dengan melalui jalan kampung, pastikan GPS berfungsi dengan baik jika anda memandu di Kuching. Perjalanan balik ke bandar Kuching kami sempat singgah di Gua Angin, hanya 300 meter daripada jalan utama. Kami juga sempat singgah di Kedai Kek Lapis Dayang dan beli ikan terubuk.

HARI KEEMPAT: 30 Mac 2014

Tamatlah sudah jalan-jalan kami di sekitar bandar Kuching. Tiba masa untuk balik tapi pesawat delay 3 jam di Kuching, lambatlah sampai KL.

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di samarahan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Apr 2014 11:25 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di samarahan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Mar 2014 11:16 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di samarahan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2014 11:14 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di samarahan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Nov 2013 11:17 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

RM150j bina jambatan Batang <b>Samarahan</b> - The Borneo Post Online

Posted: 09 Nov 2013 09:43 AM PST

Posted on November 10, 2013, Sunday

TEMASYA RAKYAT: Manyin (tiga kanan) ditemani (dari kiri) Ali, Karim, Aidel, Rubiah, Rahman dan Julaihi ketika melancarkan Regata Samarahan 2013, semalam.

ASAJAYA: Perkhidmatan feri yang sudah menabur bakti puluhan tahun di Batang Samarahan, Muara Tuang bakal tinggal sejarah selepas kerajaan meluluskan RM150 juta untuk pembinaan jambatan di situ.

Berita gembira itu diumumkan Menteri Pembangunan Infrastruktur dan Perhubungan Dato Sri Michael Manyin Jawong yang memberitahu peruntukan itu diluluskan oleh kerajaan pusat bagi projek pembinaan jambatan berkenaan dan kini berada di peringkat tender.

"Saya ingin berkongsi berita gembira dengan penduduk di Samarahan ini iaitu kerajaan pusat telah meluluskan peruntukan sebanyak RM150 juta untuk pembinaan jambatan di Batang Samarahan ini.

"Jadi kesusahan rakyat di sini yang menggunakan perkhidmatan feri sejak puluhan tahun akan menjadi lebih mudah apabila jambatan itu dijangka siap pada tahun 2016 atau 2017 kelak," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Perasmian Regata Samarahan 2013 mewakili Ketua Menteri Pehin Sri Abdul Taib Mahmud di Tebingan Sungai Kampung Tambirat, Asajaya di sini semalam.

"Inilah hadiah istimewa kepada kita rakyat Sarawak khasnya masyarakat yang tinggal di Samarahan," tambahnya lagi.

Manyin berkata, ia juga sejajar dengan matlamat kerajaan bagi merancakkan lagi pembangunan di kawasan luar bandar untuk keselesaan penduduk di negeri ini.

Selain itu, beliau memberitahu kerajaan juga sedang berusaha mengurangkan jurang perkhidmatan perhubungan komunikasi di kawasan pedalaman.

"Sebab itu, kita menerusi TM (Telekom Malaysia) berusaha memperluaskan jaringan perkhidmatan di setiap kawasan di negeri ini," jelasnya.

Hadir sama Menteri Muda Perumahan dan Menteri Muda Pembangunan Belia (Bandar) Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah, Menteri Muda Kemajuan Luar Bandar dan Menteri Muda Pelaburan dan Promosi Datuk Julaihi Narawi, Ahli Parlimen Kota Samarahan Rubiah Wang, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Muara Tuang Dato Sri Mohammad Ali Mahmud, ADUN Sadong Jaya Aidel Lariwoo dan Residen Samarahan Abdul Rahman Sebli Senusi.

Sementara itu, Manyin berkata Regata Samarahan berupaya menjadi produk pelancongan Sarawak jika penganjurannya diperhebatkan.

Selain itu, katanya, kemudahan dan prasarana di sepanjang Tebingan Sungai Kampung Tambirat juga perlu dinaik taraf sebagai tapak tetap.

"Jika kita dapat anjurkan setiap tahun, kita dapat memasukkan Regata Samarahan ini dalam Kalendar Pelancongan Negeri sekali gus menjadi produk pelancongan di kawasan ini.

"Malah, ia akan bertambah lebih baik sekiranya dibina prasarana seperti yang ada di Tebingan Kuching dalam menyediakan kemudahan terbaik," katanya.

Sehubungan itu, katanya, penduduk Samarahan perlu mempersiapkan diri dalam memanfaatkan peluang ekonomi yang disediakan kerajaan bagi meningkatkan taraf hidup masyarakat di luar bandar.

"Sekiranya Regata Samara­han ini menjadi acara tahunan dalam Kalendar Pelancongan Sarawak sudah pasti ramai pelancong luar datang ke sini nanti.

"Dan apa yang paling pent­ing, ia pastinya membawa peluang menjana pendapatan penduduk sekitar sini. Just­eru kita perlu bersedia meng­hadapinya," katanya.

Tambahnya, ia juga sejajar dengan penyertaan dan minat penduduk di negeri ini dalam sukan air yang semakin men­ingkat saban tahun.

"Regata ini juga dapat memupuk semangat perpad­uan di kalangan masyarakat yang berbilang kaum dan agama di negeri ini dalam usaha kerajaan membangun dan mempromosikan Ba­hagian Samarahan sebagai salah satu destinasi sukan air di Sarawak," ujarnya.

Dalam acara akhir Perahu Bidar 15 Pekayuh (50 tahun ke atas) sempena Ulang Ta­hun Ke-50 Sarawak Merdeka dalam Malaysia semalam, Pasukan Cahaya Zen mer­angkul gelaran juara, mana­kala tempat kedua dan ketiga masing-masing dimenangi Dayang Puteri dan Pelanggi 1550.

Regata Samarahan pada ta­hun ini mendapat sambutan hangat dengan 226 penyer­taan yang menyaksikan pel­bagai aktiviti menarik turut dianjurkan.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

BLOG SARAWAK: 11 <b>di samarahan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Oct 2013 11:22 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kampus <b>Samarahan</b> 2, UiTM <b>Sarawak</b> mula beroperasi <b>...</b>

Posted: 30 Sep 2013 04:22 PM PDT

Posted on October 1, 2013, Tuesday

SERAH MILIK: Mohamad (tiga kanan) melakukan simbolik penyerahan kunci Kampus Samarahan 2, UiTM Sarawak kepada Abdullah (dua kiri) sambil disaksikan Mahamed (tengah) dan Jamil (dua kanan). — Gambar Mohd Rais Sanusi

SAMARAHAN: Kampus Samarahan 2, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Sarawak kini telah memulakan operasi dan dijangka akan menempatkan seramai 4,000 pelajar daripada enam fakulti.

Menurut Timbalan Naib Cancelor UiTM Profesor Datuk Dr Abdullah Mohamad Said, fakulti-fakulti tersebut ialah Sains Gunaan, Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi, Pengurusan Perniagaan, Kejuruteraan Awam, Sains, Komputer dan Matematik serta Pengurusan Hotel dan Pelancongan.

"Kampus Samarahan 2 merupakan tambahan kepada kampus sedia ada dan dijangka mampu menampung sehingga 4,000 pelajar apabila beroperasi sepenuhnya kelak.

"Ini bakal menjadikan jumlah keseluruhan pelajar yang melanjutkan pengajian di UiTM Sarawak adalah seramai 10,000 orang," katanya.

Beliau menyatakan demikian ketika berucap pada Majlis Penyerahan Kampus Samarahan 2, UiTM Sarawak oleh syarikat konsesi Rekajaya Projek Sdn Bhd kepada UiTM di sini, semalam.

Menyempurnakan majlis ialah Pengerusi Rekajaya Projek Sdn Bhd Datuk Mohamad Razali Othman sambil disaksikan oleh Setiausaha Bahagian Pembangunan Kementerian Pendidikan Datuk Mahamed Hussain serta Rektor UiTM Sarawak Profesor Datuk Dr Jamil Hamali.

Sementara itu, Mahamed berharap Kampus Samarahan 2 akan menjadi medan untuk UiTM Sarawak khususnya melahirkan modal insan yang berkualiti untuk negara.

"Kita harus memastikan Destini Anak Bangsa dapat dijayakan dengan baik di Kampus Samarahan 2 ini.

"UiTM Sarawak juga perlu memastikan pengambilan pelajar yang baik kerana kita mahu UiTM terus mengeluarkan modal insan yang berkualiti pada masa akan datang," katanya.

Dalam pada itu, Mahamed berkata Kementerian Pendidikan akan terus memperkasakan usaha melahirkan modal insan yang baik di negeri ini apabila telah meluluskan pembinaan UiTM Kampus Mukah.

Katanya kampus tersebut dijangka mampu memuatkan seramai 2,000 pelajar sebaik sahaja ia siap menjelang 2015.

Sementara, Kampus Samarahan 2 telah dibangunkan di bawah konsep Inisiatif Kewangan Swasta (PFI) di mana pembinaannya bermula pada 1 Oktober 2010.

Ia menelan kos sebanyak RM311 juta dan difahamkan, kerajaan persekutuan akan mula membayar Rekajaya Projek Sdn Bhd pada Oktober ini iaitu dianggarkan sebanyak RM6 juta sebulan.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

BLOG SARAWAK: 11 <b>di samarahan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Sep 2013 11:05 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Majlis Nuzul Al-Quran Peringkat Negeri <b>Sarawak di</b> Kota <b>Samarahan</b>

Posted: 18 Jul 2013 04:54 PM PDT

Posted on July 19, 2013, Friday

KOTA SAMARAHAN: Majlis Nuzul Al-Quran Peringkat Negeri Sarawak akan diadakan pada 25 Julai di Masjid Al-Muttaqin di sini, kata Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Hal Ehwal Islam) Datuk Daud Abdul Rahman.

Beliau memberitahu, majlis itu dijangka akan dihadiri lebih 1,800 orang termasuk 300 orang terdiri daripada kalangan tetamu kenamaan.

"Majlis Nuzul Al-Quran Peringkat Negeri ini akan diadakan di bahagian Samarahan pada 25 Julai ini bersamaan 16 Ramadan bermula 5.30 petang di Masjid Al-Muttaqin Samarahan," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat akhir Majlis Sambutan Nuzul Al-Quran Peringkat Negeri Sarawak di Pejabat Residen Samarahan di sini semalam.

Daud berkata, majlis itu akan dihadiri Yang di-Pertua Negeri Sarawak Tun Datuk Patinggi Abang Muhammad Salahuddin dan Toh Puan Norkiah serta Ketua Menteri Pehin Sri Abdul Taib Mahmud bersama isteri, Puan Sri Ragad Kurdi Taib.

"Tujuan kita mengadakan majlis sambutan ini adalah bagi memperingati peristiwa bersejarah turunnya al-Quran di muka bumi ini.

"Pada masa yang sama kita mahu melahirkan institusi masyarakat yang bersatu padu berteraskan panduan al-Quran," katanya.

Selain itu, beliau memberitahu bahawa ia juga sebagai platform mendedahkan cabaran semasa umat Islam dalam menjalinkan perpaduan masyarakat setempat dan menggalakkan masyarakat Islam menerokai khazanah Al-Quran.

Malah sempena majlis itu, katanya satu seminar khas turut akan diadakan di Dewan Suarah Kota Samarahan bermula jam 7.30 pagi hingga 1 petang.

"Dalam seminar ini dua sesi akan diadakan di mana sesi pertama bersama Pensyarah Kanan Fakulti Pengajian Al-Quran dan As-Sunnah Universiti Sains Islam Malaysia bagi membentangkan tajuk 'Membumikan Al-Quran Iktibar Peristiwa Nuzul Al-Quran.

"Manakala sesi kedua pula para peserta akan bersama Mufti Negeri Sarawak Ustaz Kipli Yassin yang membentangkan tajuk Al-Quran Sumber Wasatiyyah," jelasnya.

Justeru, beliau menggesa masyarakat Islam untuk hadir beramai-ramai di Masjid Al-Muttaqin Samarahan bagi memeriahkan sambutan Nuzul Al-Quran nanti.

Hadir sama Yang Dipertua Majlis Islam Sarawak Datu Putit Matzen, Residen Samarahan Ismail Mohd Hanis dan tetamu kehormat lain.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

Haidel ingin lihat wakil Liga <b>Samarahan</b>- Naim bersaing <b>di</b> final Liga <b>...</b>

Posted: 25 Aug 2013 09:23 AM PDT

Posted on August 26, 2013, Monday

KUCHING: Presiden Persatuan Bola Sepak Samarahan (PBBS) Haidel Heli mahu melihat wakil dari Liga Samarahan- Naim 2013 bersaing pada perlawanan akhir Liga Juara-Juara yang akan berlangsung dari 28 September hingga 6 Oktober depan di Bintulu.

Katanya, Sanjung Etika dan Sambir Bistari berada dalam prestasi kemuncak setelah muncul juara dan naib juara liga yang berakhir bulan lepas.

"Besar harapan saya untuk melihat salah satu dari pasukan yang bersaing dalam Liga Samarahan-Naim bermain pada perlawanan akhir Liga Juara-Juara nanti.

"Saya tahu cabaran yang dihadapi sangat berat kerana lawan lain adalah hebat-hebat belaka.

Namun, saya percaya kedua-dua pasukan tersebut mempunyai kelebihan serta perancangan tersendiri untuk muncul juara," katanya di sini semalam.

Dalam perkembangan lain, Haidel yang juga Naib Presiden Persatuan Bola Sepak Sarawak (FAS) bercadang agar satu perlawanan bola sepak melibat Kuching dan Samarahan diadakan sebelum kempen Piala Sarawak 2014 bermula.

Beliau juga mencadangkan agar perlawanan tersebut diadakan pada waktu malam di Stadium Negeri sebagai sepak mula kejohanan berprestij tersebut.

"Saya akan berbincang dengan FAS mengenai usul ini dan berharap ia dapat dilaksanakan bagi memeriahkan kejohanan Piala Sarawak," katanya.

Sebanyak 12 pasukan yang bakal berentap pada Liga Juara-Juara 2013 adalah Sanjung Etika, Sambir Bistari (Samarahan), SEG FC, Persela FC (Kuching), SAZA United, Nafas (Mukah), AY17, JKR Sri Aman (Sri Aman), 30 Junction, EG Galaxy (Betong) Rezadi FC dan AZ United (Sarikei).

Johan baka l me r a i h RM30,000 berserta piala iringan dan pusingan manakala tempat kedua dan ketiga masing-masing menerima RM20,000 dan RM10,000.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


#TedAdnanmadah... Hujan koat <b>di</b> #<b>Miri</b> #<b>Sarawak</b> #Borneo , tapi <b>...</b>

Posted: 12 Jan 2014 03:45 PM PST

keyboard shortcuts: previous photo next photo L view in light box F favorite < scroll film strip left > scroll film strip right ? show all shortcuts

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Apr 2014 03:21 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Apr 2014 03:06 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Mar 2014 03:07 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Mar 2014 03:34 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

[ Berita] Gambar Kejadian Ngeri Bot Karam <b>Di</b> Daerah <b>Daro</b>,<b>Sarawak</b>

Posted: 19 Jan 2014 07:05 AM PST

DARO - Satu lagi mayat mangsa bot karam di Sungai Batang Lassa, Sarawak ditemui kira-kira jam 8 malam tadi, menjadikan angka korban setakat ini seramai empat orang.

Bilangan mangsa yang masih hilang ialah tujuh orang.

Sebelum ini, tiga mayat mangsa ditemui selepas kejadian tengah hari tadi manakala 16 lagi mangsa berjaya diselamatkan.
Bot panjang yang membawa 27 penumpang yang dalam perjalanan balik selepas menghadiri majlis perkahwinan di Kampung Kut, Pulau Bruit itu karam pada jam 1.40 tengah hari tadi.

Lewat petang tadi, Pesuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Muhammad Sabtu Osman, berkata operasi membabitkan anggota polis dan bomba serta penduduk kampung akan diteruskan pagi esok.

Mangsa selamat:-

1. Anthony Bahari.
2. Habibah Yunus.
3. Naidi Saibi.
4. Jusni Pandi.
5. Raidah Pandi.
6. Median Wasli.
7. Aiman Sepawi.
8. Suraidah Busnu.
9. Melajim Akim.
10. Jebat Busnu.
11. Saamah Drahman.
12. Ija Iteli.
13. Marina Gusti.
14. Slmah Rapli.
15. Manja Wahi.
16. Mah.
17. Naibi Saibi.

Mangsa yang meninggal dunia:-

1. Melati Jeraie.
2. Sekiah Kipli.
3. Merah Morni.
(semuanya perempuan)

Mangsa yang masih hilang:-

1. Borhan Bordan.
2. Riji Dalol.
3. Mahdani Akim.
4. Abu Bakar Mahli.
5. Kalsum Mat.
6. Ebong Rais.
7. Nur Abdullah.

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di sibu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Apr 2014 05:49 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Sindiket Sex Scam "Pelacur Tipu Pelangan" <b>di Sibu</b>, <b>Sarawak</b>. | The <b>...</b>

Posted: 04 Feb 2014 10:11 PM PST

Sibu, Sarawak nama yang tidak asing lagi bagi 'masalah' sosial . Sibu sering dikaitkan dengan tempat 'penjenayah' suatu ketika dahulu dan juga merupakan 'sarang' kepada dunia gengster di Sarawak tetapi Mr.J tidak mahu mengulas dengan lanjut kerana Pihak Berkuasa tahu apa yang mereka buat dan akan buat serta tengah buat.

Kali ini Mr.J hendak mengulas mengenai modus operandi yang berkaitan dengan Sindikit Scam Pelacuran , kejadian ini sudah lama berlaku tetapi mungkin tiada laporan polis dibuat akibat si mangsa tidak mahu menangung aib ataupun malu atas sikap 'melangan pelacur' terbongkar.

Atas dek Nafsu maka hilanglah segala duit, maruah bahkan segalanya, hal ini telah berlaku apabila seorang pemuda 'forever alone' mengajak seorang wanita seksi yang berkeliaran di kaki lima ke sebuah hotel berdekatan tetapi malangnya ianya adalah sebuah 'umpan' untuk memancing si lelaki tersebut sepertimana Mr.J mengunakan umpan roti untuk mendapatkan Ikan Lajong di Sungai Rajang berdekatan Waft Express Sibu .

Setelah itu , wanita tersebut naiklah ke bilik hotel dan tidak sampai beberapa minit kemudian maka muncul susuk lembaga lelaki iaitu dipercayai adalah suami kepada wanita tersebut dan maka bermulalah babak drama sinetron iaitu mendesak si mangsa untuk membayar sejumlah wang sebagai 'pembebasan' daripada dibelasah atau dimalukan dikhalayak ramai.
SIBU: Seorang lelaki berusia 20-an mengalami kerugian RM2,000 selepas melanggani seorang wanita di sebuah hotel di sini kelmarin. Dalam kejadian jam 10 pagi, lelaki terbabit terserempak dengan seorang wanita di kaki lima dan kemudian mempelawanya ke sebuah hotel bajet yang berdekatan. 
Semasa berada di bilik hotel tersebut, wanita terbabit sedang menanggalkan pakaian pengadu selepas mereka bercumbu-cumbuan di dalam bilik hotel. Tanpa disangka, tiba-tiba mereka berdua terdengar ketukan pintu bilik memaksa pasangan tersebut terkejut dari lamunan untuk membuka pintu bilik hotel tersebut. 
"Kenapa awak bawa bini saya?" kata salah seorang daripada empat lelaki yang berada di luar pintu tersebut. Rujuk Borneo Post 5/2/14

Untuk melengkapkan sebuah drama harus ada pelakon sampingan bergitu juga dengan kes ini si 'suami' akan memanggil seorang lelaki yang telah ditetapkan memegang watak sebagai seorang anggota polis maka dengan itu si mangsa semakin gelabah dan menurut apa sahaja kehendak mereka ( trio-scam ).

Akhirnya si mangsa menyerahkan barangan kemas atau apa sahaja barang yang bernilai kepada 'mereka'. Jadi pengajaran disini adalah umpan roti adalah yang cukup mujarab untuk memancing Ikan Lajong.

- Mr.J


11 di matu sarawak - Google Blog Search

11 di matu sarawak - Google Blog Search


Masalah tekanan air <b>di Matu</b> hampir selesai - The Borneo Post Online

Posted: 28 Apr 2014 02:50 PM PDT

by Kepu Sidi. Posted on April 29, 2014, Tuesday

Sebahagian besar kawasan nikmati kemudahan tanpa gangguan sejak tiga bulan lalu

MATU: Masalah tekanan air rendah yang membelenggu penduduk di sini hampir selesai apabila sebahagian besar kawasan terbabit menikmati kemudahan itu tanpa gangguan sejak tiga bulan lalu.

Tinjauan Utusan Borneo semalam mendapati rata-rata penduduk berpuas hati dan berharap keadaan itu semakin baik menjelang Hari Raya Aidilfitri tidak lama lagi.

Malikin Ahmad, 30, dari Kampung Alud berkata sebelum ini mereka terpaksa bergantung kepada pam air namun kini tidak lagi.

"Tekanan air begitu kuat. Kami tidak perlu lagi guna pam. Saya boleh katakan macam mimpi," katanya.

Sehubungan itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jemoreng Abu Seman Jahwie memberitahu bahawa kerajaan memperuntukkan sejumlah RM79 juta bagi tujuan itu.

Pelaksanaan projek bermula sejak Ogos tahun lalu itu kini berjalan lancar dan dijangka siap tidak lama lagi.

Setiausaha Politik Ketua Menteri itu berkata, kerja-kerja menaik taraf bukan hanya untuk penduduk Matu tetapi turut meliputi rumah panjang di Bruan, Nangar Besar dan Daro.

"Kami sedar, masalah tekanan air rendah menghantui penduduk Matu Daro sejak beberapa tahun lalu.

"Malah, ia sering kali menjadi rungutan rakyat. Sebagai wakil rakyat kawasan ini, saya dengar keluhan mereka dan tidak akan membiarkannya berlarutan," katanya.

Loji rawatan air yang terletak di Hulu Kampung Jemoreng berupaya membekal 10.5 juta liter sehari  (MLD).

Abu Seman berkata, projek berkenaan dimulakan setelah kerajaan persekutuan meluluskan peruntukan khas mengatasi masalah bekalan air khususnya di kawasan pedalaman dan pemantuan giat dilakukan bagi memastikan projek berkenaan siap mengikut perancangan asal.

Beliau menambah, masalah gangguan bekalan air di daerah berkenaan tidak dapat dielakkan ekoran beberapa masalah yang timbul sebelum ini.

Mengenai kebersihan, Abu Seman memberi jaminan bahawa kualiti air di loji di Matu mencapai tahap yang ditetapkan Kementerian Kesihatan dan tidak timbul soal air keruh atau tidak terjamin kebersihannya.

Bagi rumah-rumah panjang di DUN Jemoreng pula, beliau akan berusaha memastikan bekalan air juga dapat disalurkan ke kawasan tersebut.

ads