Jumaat, 9 November 2012

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


SATU REALITI.....: HUTAN SIMPAN GUA ANGIN,<b>SARAWAK</b>

Posted: 09 Nov 2012 10:25 PM PST

KUCHING, 10 Mei 2012 - Hutan Simpan Gua Angin di Bau dekat sini, yang ditutup untuk kerja-kerja pembaikan dan pemulihan sejak tahun lepas, akan dibuka sebahagian kepada pelawat mulai 14 Mei ini.

Laluan Satu, Dua dan Tiga kini dibuka dan kemudahan asas seperti tandas, tempat berteduh dan platform disediakan untuk kemudahan pelawat yang mengunjungi hutan simpan seluas 6.16 hektar itu, kata Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC) dalam kenyataan di sini hari ini.

Bayaran masuk ke Hutan Simpan Gua Angin adalah RM1 bagi pelawat tempatan dan RM5 bagi pelancong asing, mengikut Ordinan Taman Negara dan Hutan Simpan 1998.

Ia merupakan sebahagian daripada pembentukan Bau, jajaran batu kapur meliputi kira-kira 150 km persegi di barat daya Sarawak.

"Oleh kerana sifat perbandingan lembut dan larut batu kapur, dan hujan lebat tropika di rantau ini, keseluruhan pembentukan Bau bertembung dengan gua," kata kenyataan itu dan menambah Gua Angin mudah dilawati dari Kuching dan sangat popular sebagai tempat berkelah kerana ia adalah 'lawatan balik hari' walaupun banyak gua di Bau adalah terpencil dan sukar dilawati. Untuk maklumat lanjut boleh layari www.sarawakforestry.com.

-- BERNAMA

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Hadie kereta sewa <b>di kuching sarawak</b> : Malaysia Business <b>...</b>

Posted: 09 Nov 2012 02:05 AM PST

PERODUA:
Kancil Manual @ RM65/24hr Viva Auto@RM90/24hr
Myvi Auto 2011@ RM120/24hr Viva Manual@RM90/24hr
Kelisa Manual @ RM80/24hr Alza Auto @ RM180/24hr
Kelisa Auto @ RM90/24hr Kancil Auto @ RM70/24hr
Myvi Auto 2009yr condition @ RM100/24hr

PROTON:
Wira Sedan Auto @ RM100/24hr Waja Auto @ RM120/24hr
Wira Aeroback Auto @ RM100/24hr BLM Auto@RM120/24hr
Wira Aeroback Manual @ RM90/24hr Persona Auto @ RM130/24hr
Gen-2 Auto @ RM130/24hr Exora Auto @ RM200/24hr

TOYOTA:
Avanza Auto 1.3 @ RM180/24hr Unser Auto @ RM180/24hr
Ipsum Auto @ RM180/24hr Unser Manual @ RM180/24hr
Van Toyota Hi Ace New Condition @ RM260/24hr GAIA Executive Edition @ RM250/24hr
Brand New Avanza 1.5 @ RM220/24hr Van Toyota Hi Ace 14 seater @ RM280/24hr

NISSAN:
Nissan Urvan Van 14 seaters @ RM280/24hr

KIA:
Kia Pregio 12 seater van @ RM240/24hr

For more information :
Person Incharge : Hadie
H/P: 014-5893433

Products @ Services | 产品 @ 服务: , ,
Location | 地区: kuching

Leave a Comment or Reply ?

You must be logged in to post a comment.

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search


Terkini : Helikopter terhempas <b>di Simunjan</b> , <b>Sarawak</b> . | The Best <b>...</b>

Posted: 20 Jul 2012 12:41 AM PDT

KUCHING - Mayat mangsa terakhir nahas helikopter di Sebuyau, kira-kira 150 km dari sini pada Jumaat lepas, ditemui hari ini pada pukul 7.40 pagi tadi.

Berita dikemaskini 22 July 2012

Ketua Polis Daerah Sri Aman DSP Mat Jusoh Mohamad yang dihubungi mengesahkan perkara itu dan berkata mayat arkitek, Henry Lau Tee Yong, 42, ditemui sekumpulan nelayan berhampiran Pulau Tereso, dekat Sebuyau.

Katanya mayat mendiang kemudian dibawa ke sebuah klinik berhampiran sebelum dipindah ke Hospital Umum Sarawak di sini.

Sementara itu, beberapa pemimpin negeri dilihat menziarahi jenazah juruukur Siti Khuzaimah Anuar, 27, di kediamannya di sini.

Antaranya Menteri Kebajikan, Wanita dan Pembangunan Keluarga Sarawak Datuk Fatimah Abdullah, Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Hal Ehwal Islam) Datuk Daud Abdul Rahman dan Datuk Sng Chee Hua iaitu Pengerusi Sebiro Holdings, pemilik pesawat Eurocopter EC 120 malang itu.

Jenazah Siti Khuzaimah yang merancang untuk berkahwin pada Disember ini akan dikebumi petang ini di Tanah Perkuburan Islam Kampung Gita.

Turut terkorban dalam nahas itu ialah jurutera Peter Ato Mayo, 53. Ketiga-tiga mereka dalam penerbangan untuk meninjau projek di Nanga Merit, Kapit. Juruterbang pesawat warga Jerman Rico Steger, 35, berjaya


Old Post Below :
KUCHING: Selang dua jam selepas penemuan mangsa pertama, Siti Khuzaimah Anwar, pasukan mencari dan menyelamat menemui mayat Peter Ato Mayau di perairan berhampiran Kampung Tebelu, Sebuyau.
Timbalan Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Law Hong Soon yang mengesahkan penemuan kira-kira pada jam 2 petang tadi, berkata mangsa tersebut juga dijumpai dalam keadaan lengkap berpakaian tetapi tanpa jaket keselamatan di tubuh.
Katanya, mayat Peter yang merupakan jurutera Sebiro Holdings dan juga Naib Pengerusi PKR Sarawak itu dibawa ke Hospital Daerah Simunjan untuk bedah siasat.Pada kira-kira jam 11 pagi tadi, nelayan tempatan menjumpai mayat
Khuzaimah seorang daripada tiga yang hilang dalam insiden helikopter terhempas di muara Sungai Teriso, Sri Aman semalam. UPDATE : 7.10PM 21 July 2012 .

Old Post Below :

"Heli Crashed in Sarawak @ Simunjan : Acording to my info heli crashd into river at 10am, pilot ok but Peter Ato n 2 consultants stil missing. Mark Sumon & Sng not there".
Helicopter with 4 people crashed at about 9.20am near Simunjan in Sarawak. German pilot rescued by fishermen and search on for three others. m_kayveas

Untuk pengetahuan semua , Pernah berlaku kejadian yang sama iaitu Helikopter terhempas di Simunjan juga. ( 24 Jan 2010 - Juruterbang Maut, Penumpang Cedera - kawasan hutan di Sungai Ladong Simunjan ) - Mr. J

KUCHING: A helicopter with four people on board crashed into Sungai Tereso near Simunjan, some 150km from here, on Friday.

Police said the private-owned chopper went down at about 9.20am near Batang Lupar rivermouth.The German pilot, Rko Steger, 35, managed to get out from the crash.

He swam for four hours before being rescued by local fishermen and taken to Kampung Tebeluk in Sebuyau.

A search and rescue team has been despatched to the area to find the three passengers believed to be engineers.

They were on their way to Nanga Merit in Belaga District.

Breaking News ( Sarawak Update ) :


A helicopter crashed near Sebuyau at 9.30am.

The helicopter was travelling from Kuching to Kapit when Kuching and Sibu Traffic Control Towers lost contact with the aircraft.

The helicopter is owned by Dato Sng company.

Sarawak Workers Party (SWP), Larry Sng said the pilot survived the incident. Three persons are still missing, including a lady.

Sng and Larry were not travelling together with their staffs when the tragedy struck.Three persons are still missing, including a lady.


21 July 2012 Update :

SEBUYAU: The body of one of the three passengers of a helicopter that crashed near here on Friday was found in the South China Sea at 9.20am by a local fishing vessel.

The body of Siti Khuzaima was recovered from the open sea near the Sungai Lingga river mouth, fully clothed but without a life jacket.

Fishermen from Maludam sighted the body, which was roughly one hour by speedboat from the accident site, and informed search and rescue efforts.At about 11am, Siti's body was brought to Sebuyau Public Clinic.

21 July 2012 ( 4:48PM) Terkini Dari Twitter - Zulhaidah Suboh

" Salah seorang mangsa helikopter terhempas di Sarawak adalah Peter Ato Mayau, Ketua Cabang Keadilan Mambong & Naib Pengerusi Negeri Sarawak.. Beliau disahkan maut dalam nahas heli tersebut... Pergi seorang sahabat buat slamanya.smoga roh mendiang Peter Ati disemadikan brsama org2 trbaik. "


Bonus:

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


Kopi O Kaw: First Wave - Serangan Buah Dabei <b>di Sri Aman</b>.

Posted: 05 Nov 2012 04:36 AM PST

Walaupun Sri Aman bukan pengeluar buah dabei utama Sarawak, kedatangannya amat ditunggu oleh peminat-peminat buah dabai. Penulis rasa ada dua kemungkinan. Pertama, buah dabei Sri Aman ada rasanya yang tersendiri, lebih lemak  dan texture isinya yang halus berkrim. Kedua, harganya agak berpatutan, tidaklah seperti buah dabei dilain-lain tempat yang boleh mencecah sampai RM40.00 sekilogram.
Minggu lepas, penulis berkesempatan jalan-jalan di Pasar Tamu', Sri Aman. Telah terdapat beberapa orang wanita Iban menjual buah dabei dengan harga RM4.00 - RM5.00 satu kong (bekas tin 425gm) atau RM15.00 - RM20.00 sekilogram.  Masa saya tiba di Pasar Tamu', wanita-wanita tersebut baru saja memunggah turun barang jualan mereka dari van yang membawa mereka. Telah menunggu mereka, bebeberapa orang pencita buah dabei. Tak sampai 15 minit, semuanya telah terjual. Malah terdapat seorang pembeli, yang membeli setambok atau seragak (sejenis keranjang berbentuk selinder) buah dabei untuk dihantar kepada sahabat handai di Kuching.


Menurut sumber dari salah seorang wanita Iban tersebut, buah dabei yang mereka bawa berasal dari kawasan Engkilili. Menurut beliau lagi, buah yang mereka jual adalah dari bunga awal dan tidak begitu banyak. Pada penghujung tahun nanti, barulah musim buah dabei. Pada waktu itulah, harga yang dijual akan turun sehingga RM1.00 sekong atau RM5.00 sekilogram.Untuk pengetahuan pembaca yang berasal dari luar Sarawak, buah dabei dimakan dengan cara merendam nya di dalam air suam atau air panas sehingga menjadi lembut. Dimakan dengan begitu saja setelah air panas tadi dibuang atau digaul dengan garam dan kicap untuk menambah kelemakan buah dabei tersebut.
Berkunjunglah ke Sri Aman untuk merasa keunikan buah dabei, sejenis buah eksotik Sarawak.

11 di subis sarawak - Google Blog Search

11 di subis sarawak - Google Blog Search


Lebih 20 kes denggi dikesan <b>di Subis</b> | my <b>Sarawak</b> - News <b>...</b>

Posted: 27 Oct 2009 01:05 AM PDT

Aktiviti penyemburan akan diteruskan hingga akhir tahun untuk menghapuskan aedes

MIRI: Majlis Daerah Subis (MDS) semalam melaporkan lebih 20 kes demam denggi telah dikesan di beberapa rumah-rumah panjang dan kampung sekitar Niah dekat sini.Pembantu Kesihatan MDS, Kunsil Deria ketika dihubungi semalam memberitahu
pihaknya masih menjalankan semburan asap bagi membunuh nyamuk (fogging) di beberapa kawasan rumah panjang dan kampung.

"Kita akan terus melakukan fogging bermula jam 5 petang di beberapa kawasan terjejas kerana pada waktu itulah nyamuk aedes dilaporkan aktif," katanya.

Kunsil memberitahu, lebih 20 kes telah dilaporkan berkaitan penyakit deman denggi terutamanya di kawasan rumah-rumah panjang dan kampung di Tanjung Belipat, Batu Niah dan sekitarnya.

"Sehingga kini, operasi fogging masih diteruskan hingga ke penghujung bulan ini bagi memastikan jumlah kes denggi di kawasan berkenaan dapat dikurangkan," katanya.

Kunsil menjelaskan, pihaknya telah melaksanakan operasi fogging sebaik sahaja menerima arahan daripada Jabatan Kesihatan Miri beberapa hari lalu.

"Sebaik sahaja kawasan dikenal pasti, anggota MDS akan turun padang dan melakukan kerja-kerja penyemburan dan pembersihan.

"Pada masa sama kita memberi nasihat kepada penghuni rumah panjang untuk menjaga kebersihan sekitar rumah," katanya.

Kes demam denggi di kawasan Niah turut mendapat perhatian Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bekenu, Rosey Yunus.

Menurutnya, penduduk kampung dan rumah-rumah panjang harus memastikan kawasan laman rumah mereka bersih dan tempat takungan air harus diletakkan ubat (garam khas) sebagai usaha pencegahan.

"Kita menasihatkan supaya orang awam mengambil inisiatif untuk membersih persekitaran perumahan seperti saluran longkang bagi membendung penyakit tersebut," katanya.

Malah menurut beliau, perkakas yang tidak diperlukan seperti tin-tin kosong, bekas makanan, tayar kereta dan botol minuman harus dibuang di tempat yang sepatutnya bagi mengelakkan pembiakan nyamuk aedes.

Category: Tempatan

11 di lundu sarawak - Google Blog Search

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

11 di saratok sarawak - Google Blog Search

11 di saratok sarawak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


Berita <b>Sibu</b> : Isteri Tauke Balak mati ditembak <b>di</b> Jalan Pahlawan <b>...</b>

Posted: 03 Nov 2012 09:01 PM PDT

SIBU - Seorang suri rumah yang juga isteri kepada seorang tauke balak mati ditembak sewaktu dia menikmati sarapan bersama suami dan dua rakan di sebuah kafe di Jalan Pahlawan di sini pagi semalam. 

Law Leh Kuong, 44, disahkan meninggal dunia di Hospital Sibu pada pukul 3.15 petang selepas terkena tembakan di kepala.

Ketua Polis Daerah Sibu, Asisten Komisioner Shafie Ismail berkata, dalam kejadian pukul 11.30 pagi itu, suami mangsa, Lau Ngik Yin, 43, cedera di belakang badan akibat terkena serpihan peluru.

Sebelum ditembak, mangsa bersama suami dan dua orang rakan sedang duduk di meja kaki lima kafe berkenaan.Siasatan awal polis mendapati sebuah kereta Proton Wira berwarna merah berhenti tidak jauh dari situ sebelum dua daripada empat orang yang berada di dalamnya keluar dan seorang melepaskan tembakan. 

kosmo


11 di matu sarawak - Google Blog Search

11 di matu sarawak - Google Blog Search


Carol arts...: Lan Kristal kat <b>Matu Sarawak</b>

Posted: 15 Jul 2012 02:45 AM PDT

wah...tengok siapa yang kami jumpa kat Kampung Pergau, Matu Sarawak...persembahan yang mantap dan sangat-sangat menghiburkan... bersama peminat 2 orang dari sarawak dan 2 orang dari sabah.. yeahhh we are rock....

ads