Jumaat, 22 Februari 2013

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Pindahkan tapak pelupusan sampah | my <b>Sarawak</b> - News coverage <b>...</b>

Posted: 22 Feb 2013 05:21 PM PST

MIRI: "Kami tidak mahu digelar sebagai penduduk sampah," keluh Sabak Isa tentang projek pelupusan sampah di Bekenu, di sini.

Menemui pemberita di sini semalam, Sabak, 65, meminta kerajaan segera memind­ahkan tapak pelupusan itu ke lokasi lain agar masalah bau dan pencemaran sungai dapat diatasi.

Berasal dari Kampung Keluru Jaya Sibuti, Sabak mendakwa masalah berk­enaan semakin serius sejak lima tahun lalu setelah long­gokan sampah harian dika­takan tidak diuruskan dengan sempurna.

"Setiap kali hujan lebat, air sampah ini mengalir ke sungai dan membawa bersama bau busuk," katanya sambil memberitahu bahawa sungai berbau busuk seperti Sungai Kejapil, Buaya, Keluru dan Maritam.

Sabak tidak mahu pence­maran bau dari projek itu akan memberi imej negatif terhadap cara hidup mereka di mata masyarakat lain, kerana mendiami kawasan berdeka­tan sampah sarap.

Beliau memberitahu, kam­pung paling terjejas ialah Kampung Subak yang terletak berhampiran pusat berkenaan termasuk beberapa kampung lain seperti Kampung Keluru Jaya, Satap, Keluru Tengah, Kejapil, Sepurau, Opak dan Beraya.

"Harapan kami agar kera­jaan akan meneliti permasala­han dan mengambil tindakan segera mengatasi masalah terbabit," jelasnya.

Masalah itu katanya, turut mendapat perhatian wakil-wakil rakyat serta Datuk Bandar Miri Lawrence Lai yang hadir menemui pen­duduk dan mengunjungi pusat berkenaan.

Menurutnya, aduan juga telah dikemukakan kepada Jabatan Perdana Menteri (JPM) pada Januari lalu.

Dalam pada itu, pusat berk­enaan yang beroperasi sejak 2003 menguruskan sampah dari kawasan di bawah tad­biran Majlis Bandaraya Miri (MBM), Majlis Daerah Subis (MDS) dan Bakong dengan purata sampah sebanyak 75 tan metrik sehari.

Kerajaan telah membina sebuah sel pelupusan sanitari yang baharu di tapak pelupu­san sisa pepejal di Kampung Subak, Bekenu bernilai RM24 juta dan siap pada penghujung Disember lalu untuk menam­pung tiga sel pelupusan yang hampir penuh.

Pembinaan sel keempat itu mampu menampung bilangan sampah sebanyak 200 tan metrik sehari dalam tempoh lima tahun.

Ia memiliki teknologi efis­ien seperti aplikasi sel pelu­pusan sanitari, kemudahan pengumpulan larut resapan atau air sampah (leachate) dan loji rawatan air sampah.

Teknologi ini diharap da­pat mengatasi masalah yang dihadapi oleh penduduk di Kampung Subak dan kawasan sekitarnya yang sebelum ini mengadu bau busuk, lalat, air sampah yang masuk ke Sungai Nibong serta tumpahan air sampah di kawasan kampung mereka.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


KEDAI BUNDLE 1 MALAYSIA KINI DIBUKA <b>DI MUKAH SARAWAK</b>

Posted: 22 Feb 2013 07:58 AM PST

JALAN-JALAN CARI BUNDLE.. KINI BUNDLE TERBESAR DI SARAWAK SUDAH DIBUKA.. MUKAH SARAWAK MENJADI TUMPUAN PEMINAT-PEMINAT BUNDLE.

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


Lebih RM400j untuk laksana pembangunan <b>di Sri Aman</b> - my <b>Sarawak</b>

Posted: 21 Feb 2013 01:24 PM PST

SRI AMAN: Ketua Menteri Pehin Sri Abdul Taib Mahmud menjelaskan bahawa kerajaan pusat sudah memperuntukkan lebih RM400 juta untuk pelaksanaan beberapa pembangunan mega di Sri Aman dalam tempoh tiga tahun sebelum ini.

Sehubungan itu beliau menyeru rakyat di Sri Aman agar terus memberi sokongan padu kepada kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk memastikan Sri Aman terus maju pada masa akan datang.

"Untuk memastikan Sri Aman terus membangun sokongan kepada calon BN yang bertanding di Parlimen Sri Aman pada Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti adalah penting," katanya.

Taib berkata demikian ketika berucap pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Padang Lama Kementerian Pembangunan Sosial dan Urbanisasi Sri Aman, semalam.

Majlis itu dirasmikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Antara projek mega yang sudah dan sedang dilaksanakan di Sri Aman ialah Hospital Sri Aman yang bernilai lebih RM200 juta, naik taraf Loji Rawatan Air Bayai (RM43 juta) dan Projek Bekalan Elektrik Luar Bandar (RM160 juta).

Sementara itu menurut Taib untuk merancakkan lagi pembangunan di Sri Aman, beberapa batang jalan raya ke luar bandar sekitar Sri Aman perlu dibina bagi memajukan tanaman ladang kelapa sawit secara komersil.

"Saya sedar kerajaan sudah melaksanakan industri tanaman padi secara komersil tetapi ia kurang mendapat keuntungan berbanding dengan tanaman lain seperti kelapa sawit," katanya.

Turut hadir pada majlis itu isteri Najib iaitu Datin Seri Rosmah Mansor, isteri Taib Puan Sri Ragad Kurdi Taib, Timbalan Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu Numpang, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Shafie Apdal, Ahli Parlimen Sri Aman Masir Kujat dan menteri –menteri kabinet Sarawak.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di subis sarawak - Google Blog Search

11 di subis sarawak - Google Blog Search


Najib Bakal Bubar Parlimen <b>di Sarawak</b>! ~ Sibuti Selamanya™

Posted: 19 Feb 2013 03:45 AM PST

Besar kemungkinan selepas lawatan kerja ke Sarawak, Perdana Menteri akan membubarkan parlimen.  Ini untuk memastikan bahawa kubu kuat BN masih utuh di Sarawak.  
Orang ramai turut sedar pihak pembangkang semakin tertekan sehingga sanggup menggodam laman web kerajaan.  Anwar Ibrahim juga sudah mati akal akibat permainan politik kotor dan isu lapuk oleh pihak pembangkang.  Nampaknya impian Anwar Ibrahim bakal musnah menjelang PRU13 dan beliau digalakkan bersara lebih awal sebelum ditampar oleh kekalahan PRU13 kelak!!
Lebih 5,000 orang dijangka hadiri majlis perjumpaan dengan Perdana Menteri

Utusan Borneo

MIRI (19 Feb 2013): Lebih 5,000 orang dijangka menghadiri majlis bersama pemimpin tertinggi negara, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Eastwood Valley Golf & Country Club di sini pada 20 Februari ini (esok).

Majlis makan malam itu yang dihoskan oleh Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Peter Chin yang juga Ahli Parlimen Miri diadakan sempena sambutan Tahun Baharu Cina bermula jam 8 malam.

Selain pemimpin kabinet pusat dan negeri, majlis tersebut turut dihadiri oleh Ketua Menteri Pehin Sri Abdul Taib Mahmud.

Pengurus Eksekutif Eastwood Valley Golf & Country Club David Kong yang ditemui di sini semalam memberitahu bahawa pihaknya menyediakan 530 meja bagi menampung jumlah orang ramai yang hadir pada majlis tersebut.

"Setakat ini persiapan berjalan lancar dan kami mahu memastikan yang terbaik bagi menyambut ketibaan pemimpin kesayangan rakyat ini nanti.

"Persiapan di dewan terbuka ini dijangka siap hari ini (semalam), manakala esok kami hanya perlu membantu menggantung poster-poster yang akan dibawa oleh pihak penganjur termasuk poster utama," katanya.

Bagi mengelak kesesakan, David menasihati orang ramai datang lebih awal untuk memudahkan mereka memarkirkan kenderaan selain memastikan laluan menjadi lancar, semasa ketibaan rombongan Perdana Menteri.

David seperti juga penduduk Miri yang lain, amat teruja dengan kehadiran dan kunjungan Perdana Menteri ke sini dan berharap beliau (Najib) akan membawa khabar yang pastinya menggembirakan mereka.

Sementara itu, poster-poster Najib yang berpakaian Cina dengan ucapan Selamat Tahun Baharu Cina, sudah mulai digantung di sepanjang Jalan Miri Bypass iaitu laluan ke Eastwood Valley Golf & Country Club dan Jalan Permyjaya-Kuala Baram yang menuju ke Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Chung Hua Tudan.

Sempena lawatan kerja selama sehari ke Miri pada 20 Februari ini, Najib turut merasmikan SJK Chung Hua Tudan pada sebelah petangnya pada jam 4.30 petang.

Manakala pada sebelah malam, beliau akan bersama ribuan rakyat Miri di Eastwood Valley Golf & Country Club.

Najib dijangka tiba di Miri pada jam 4 petang dengan disambut oleh lebih 1,000 penyokong parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) Negeri.

Najib akan meneruskan lawatannya ke Pusa dan Sri Aman pada 21 Februari untuk menghadiri Majlis Pemimpin Bersama rakyat di sana.

Manakala pada sebelah malam hari yang sama beliau menghadiri Majlis Chap Goh Meh di Bandar Baharu Batu Kawa di Kuching.

Pada pagi 22 Februari, Perdana Menteri akan menghadiri mesyuarat tertutup bersama anggota-anggota BN Sarawak di Hotel Pullman Kuching sebelum mengakhiri lawatan tiga harinya di Sarawak.

Beliau dijangka berlepas balik ke Kuala Lumpur pada jam 11.30 pagi.

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


Pengundi Stampin diingat pilih calon dapat <b>...</b> - my <b>Sarawak</b>

Posted: 21 Feb 2013 04:06 PM PST

KUCHING: Pengundi di kawasan Parlimen Stampin diingatkan agar memilih calon yang dapat bekerja sama dengan pihak berkuasa tempatan (PBT) dan kerajaan amnya bagi memastikan pembangunan berterusan dapat dilaksanakan di kawasan berkenaan.

Ahli Parlimen Stampin Datuk Yong Khoon Seng berkata Parlimen Stampin mengalami pertumbuhan penduduk yang pantas ekoran pembangunan estet kediaman pesat yang memerlukan masih banyak pembangunan fizikal dilaksanakan di situ.

"Saya berharap pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) pengundi di kawasan ini memilih calon yang dapat bekerja sama dengan pihak berkuasa tempatan dan dapat berkhidmat kepada semua rakyat yang diwakilinya untuk pembangunan (Stampin) selanjutnya.

"Saya akan bersara (dalam politik), saya berharap saudara-saudari seperti dahulu terus menyokong Barisan Nasional (BN) dalam PRU13 nanti walaupun kita belum tahu siapa calon yang bakal diletakkan untuk mempertahankan kerusi ini," kata-nya ketika berucap pada Majlis Ramah-tamah Tahun Baharu Cina anjuran Majlis Perbandaran Padawan (MPP) semalam.

Yong yang juga Timbalan Menteri Kerja Raya menambah, calon BN atau lebih khusus Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) akan ditentukan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak selaku pengerusi BN Pusat.

Menurut beliau Parlimen Stampin didiami lebih 230,000 orang namun hanya 84,000 adalah pengundi berdaftar bagi kawasan itu selebihnya pengundi (Parlimen) Bandar Kuching yang menetap di kawasan berkenaan.

"Oleh kerana kawasan Stampin membangun cepat ramai pengundi Bandar Ku-ching tinggal di Stampin, pada PRU13 nanti mereka akan turun mengundi di Bandar Kuching tetapi tinggal di Stampin dan menggunakan kemudahan disediakan oleh MPP khasnya," kata beliau sambil menambah 90 peratus daripada kawasan Stampin di bawah seliaan MPP.

Yong dilahirkan pada 22 Disember 1941 di Betong, pemegang Ijazah Sarjana Muda Farmasi (B. Pharm MPS) dari Queenland University, Australia, menjadi Ahli Parlimen Stampin sejak 1999 selepas beliau menewaskan calon Parti Tindakan Demokratik (DAP) Voon Lee San pada PRU10.

Beliau sekali lagi mene-waskan Voon pada PRU11 (2004) seterusnya pada PRU12 (2008), menyak-sikan pemimpin berjiwa rakyat itu kekal menjadi Ahli Parlimen Stampin hingga sekarang.

Terdahulu Yong menjadi Ahli Parlimen Padawan selama dua penggal selepas melakar dua kali kemenangan pada PRU8 (1990) seterusnya PRU9 pada 1995.

Bagaimanapun beliau memberitahu, akan bersara daripada politik sekali gus tidak akan mempertahankan kerusi itu pada PRU13 kelak.

Parlimen Stampin mempunyai tiga kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Kota Sentosa, Batu Kawah dan Batu Lintang dengan ketiga-tiganya kini dikuasai pembangkang.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Perkhidmatan Awam <b>Negeri Sarawak</b> 2012

Posted: 06 Sep 2012 02:10 AM PDT

logo serawak

Warganegara Malaysia bermastautin di Sarawak di pelawa untuk memohon jawatan kosong dalam Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak, jawatan kosong adalah seperti berikut
AHLI FOTOGRAFI B11
AHLI FOTOGRAFI B17
AHLI MUZIK/PEGAWAI KEBUDAYAAN B17
AHLI MUZIK/PEGAWAI KEBUDAYAAN B27
AHLI MUZIK/PEGAWAI KEBUDAYAAN B41
AKAUNTAN
ARKITEK
ARKITEK LANDSKAP
DREBAR INJIN
JURUANALISA SISTEM
JURUAUDIT
JURUKARTOGRAFI
JURULATIH KAWAD
JURURAWAT
JURURAWAT MASYARAKAT
JURUSOLEK
JURUTEKNIK
JURUTEKNIK (AWAM)
JURUTEKNIK (BANGUNAN)
JURUTEKNIK (LANDSKAP)
JURUTEKNIK (LETRIK)
JURUTEKNIK (MEKANIKAL)
JURUTEKNIK (PERANCANG BANDAR DAN DESA)
JURUTEKNIK KOMPUTER
JURUTEKNIK UKUR
JURUTERA
JURUTERA (AWAM)
JURUTERA (LETRIK)
JURUTERA (MEKANIKAL)
JURUTERA PELABUHAN
JURUUKUR
JURUUKUR BAHAN
KURATOR
PEG. PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA (GURU BESAR SEKOLAH RENDAH AGAMA)
PEG. PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA (GURU SEKOLAH RENDAH AGAMA)
PEGAWAI ARKIB
PEGAWAI BELIA DAN SUKAN
PEGAWAI BERITA
PEGAWAI EHWAL EKONOMI
PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM
PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM (KETUA UNIT PENAPISAN)
PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM (KETUA UNIT SYARIAH)
PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM (NAQIB)
PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM (PENOLONG PEGAWAI QARIAH)
PEGAWAI HIDUPAN LIAR
PEGAWAI KAWALAN ALAM SEKITAR
PEGAWAI KEBUDAYAAN B17
PEGAWAI KEBUDAYAAN B27
PEGAWAI KEBUDAYAAN B41
PEGAWAI KESELAMATAN
permohonan adalah secara online : KLIK SINI

tarikh tutup permohonan 31 disember 2012

You can leave a response, or trackback from your own site.

ads