Ahad, 17 Februari 2013

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


I Am a Lover Not a Fighter: Banjir <b>di</b> Pais, <b>Betong</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 19 Nov 2012 08:14 AM PST

On the way balik ke Kampung Serdeng dari Kuching pada 12.11.2012 hari tu, saya dan bapak, abang serta adik lelaki saya telah tersekat kat kawasan Pais, Daerah Betong sebab banjir! 4 jam barulah air surut sikit. Syukur Alhamdulillah, dapatlah lalu kawasan tersebut. Kami stuck kat situ pada jam 1 tengah hari, tunggu dan tunggu sampai jam 5 petang! Sabar jela. So, nak share gambar-gambar sikit. :)

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


Ladang kelapa sawit <b>di mukah , sarawak</b> – Land for sale Sarawak <b>...</b>

Posted: 31 Jan 2013 08:00 PM PST

Area:Mukah Property Type:Agricultural Price:RM33 000 Size:26000Acres Title type:Leasehold Other info:Non Bumi Lot
LOKASI : MUKAH, SARAWAK.
LUAS : 26,000 EKAR
DAERAH : OYA DALAT LAND DISTRICT AND RETUS
LAND DISTRICT
STATUS : PERTANIAN

INFO : TANAH LADANG KELAPA SAWIT.UMUR
TANAMAN SEKITAR 8 TAHUN.

HARGA : RM 33,000.00 / EKAR (CANNOT NEGO)

HUBUNGI : ALIZA 012-6364453

P/S: BUYER MOST WELCOME. BROKER TIDAK DIGALAKKAN
MENGHUBUNGI

admin

11 di serian sarawak - Google Blog Search

11 di serian sarawak - Google Blog Search


TemPat MEnaRik <b>Di Sarawak</b>: Ranchan Pool, <b>Serian</b>,<b>Sarawak</b>

Posted: 29 Mar 2011 11:03 AM PDTRanchan pool terletak hanya 1 kilometer daripada bandar serian. Tempat ini berhampiran dengan kampung - kampung orang bidayuh. Antara kampung yang berdekatan di situ termasuk lah Kampung Ranchan, kampung Ampungan dan ada lagi yang lain. Tempat reakrasi ini masih kekal dengan keadaan semula jadi dan mempunyai udara yang menyegarkan terutamanya pada waktu pagi. Ini kerana kawasan ini akan ditutupi embun pada waktu pagi dan air yang mengalir amat sejuk sehinggakan mengeluarkan wap pada waktu pagi.


Gambar di atas menunjukan gerbang masuk ke taman Rekreasi Ranchan. Kira - kira 100 meter masuk akan sampai di tempat tersebut. Kebiasaannya pada hari biasa -biasa tidak ada ramai pengunjung.Tetapi pada hari ahad pengujung Ramai kerana hari percutian ataupun hari tidak berkerja jadi ramai yang datang bersama keluarga.
Pemandangan dan suasana di Taman Rekreasi Ranchan
Melihat gambar - gambar di atas pasti hati kita keinginan. Itu dah menjadi lumrah manusia. Tempat ini sememangnya indah sekali. Melalui gambar pun kita dapat mengetahui apa lagi apabila berada di tempat tersebut dan menyaksikan sendiri keindahan alam melalui pandangan mata kita sendiri. 
Kemudahan Yang Ada di tempat TAman Reakreasi ini.
  • Pondok Rehat
  • Track Jogging
  • Tempat BBQ
  • Tandas awam
  • Tempat Mandi dan menukar pakaian
  • Kedai makan
  • Kerusi 
Semua yang kemudahan yang disediakan adalah free of charge kecuali tandas saje yang kena bayar
Di Ranchan, rumah tumpangan disediakan untuk pengunjung- pengunjung yang ingin menikmati suasana malam di sini.  Selain rumah tumpangan, jambatan gantung juga menjadi  tarikan pengunjung ke Taman Rekreasi Ranchan.

Sebagai faktor keselamatan, hanya beberapa aktiviti sahaja yang dibenarkan di Taman Air Terjun Ranchan iaitu berkhemah, bermalam, merentas desa, mengambil gambar, beriadah dan membuat penyelidikan.  Pengunjung- pengunjung yang datang ke sini pasti akan tersenyum puas setelah pulang dari taman ini.11 di subis sarawak - Google Blog Search

11 di subis sarawak - Google Blog Search


Cendawan Kelapa Sawit <b>di</b> Miri, <b>Sarawak</b>: | PROJEK CENDAWAN <b>...</b>

Posted: 25 Apr 2008 07:17 PM PDT


Pada 22 hingga 25 april 2008. Pasukan Usahawan Tani Trading (projekcendawan.com) telah melawat ke Miri dan Mukah, Sarawak bagi mencari peluang perniagaan hasil tani. Sepanjang berada di Negeri Kenyalang ini, hampir keseluruhan muka bumi di dua daerah ini diusahakan tanaman ladang kelapa sawit. Ladang yang berkeluasan beribu-ribu ekar diusahakan lebih rancak disini.

Di Miri, daerah kecil Subis yang jaraknya 120 km, telah dijadikan ladang kelapa sawit besar-besaran disini. Dari Ladang kelapa Sawit satu hingga lima zon yang telah ditanam pokok kelapa sawit sebagai sumber pendapatan utama penduduk di daerah Kecil Subis.

Semasa melawat tapak projek baru (site survey), projekcendawan.com telah melawat di tamu Batu Niah, kami amat tertarik dengan hasil tani yang dijual oleh orang kampung khususnya dari kaum Kayan, Kenyah dan Iban disini. Hasil tani seperti buah-buahan seperti Salak Madu dijual disini disamping sayur-sayuran. Pusat pengumpulan pertanian dikumpul segar sebelum dipasarkan ke penduduk setempat di daerah Miri, Batu Niah.

Asyik leka kami memerhati suasana di Tamu, saya terpandang longgokan hasil tani yang dipamerkan disana. Hasil tani yang dimaksudkan ialah cendawan. Cendawan yang saya lihat ini bukanlah cendawan yang biasa saya lihat di Semenanjung. Cendawan ini diambil dari hasil komposit atau hampas kelapa sawit yang tidak digunakan. Penduduk setempat memanggilnya kulat kelapa sawit. Rasanya lemak dan sedap bila dimasak. Saya bertanyakan kepada peniaga tamu disana, 1 longgokan cendawan yang dipamerkan berharga RM 6.00, kalau tidak silap saya kalau lebih kurang 400 gram. Kulat kelapa sawit ini di dapati pada komposit atau hampas kelapa sawit yang dibuang (wasteproduct). Dilonggokkan pada satu kawasan dan dibiarkan basah serta ditutup plastik. Selapas 5 hari, dibuka plastik kanvas biru dan dibiarkan untuk menunggu cendawan yang tumbuh di longgokan hampas kelapa sawit ini.

Saya juga telah membeli Kulat Kelapa Sawit untuk merasa keenakannya. Di dalam fikiran saya, sekiranya hasil tani dari bahan terbuang seperti hampas kelapa sawit, boleh digunakan sebagai medium beg cendawan bagi menghasilkan tanaman cendawan kelapa sawit atau Cendawan Tiram Kelabu. Penanaman yang sistematik dapat menggalakan produktiviti penghasilan cendawan yang sememangnya mendapat permintaan tinggi di Sarawak. Ini menggalakan usahawan-usahawan di dalam bidang pertanian sebagai sumber pendapatan yang lumayan.

Coretan perjalanan: Peluang ada dimana-mana, terpulang kepada kita untuk merebut segala peluang yang diberi untuk menjana pendapatan berasaskan pertanian. Semoga coretan perjalanan projekcendawan.com membuka minda anda kalian. Tunggu coretan perjalanan ke negara Laut Meditranean mencari projek cendawan di luar negara. Tunggu ya- Izwan

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


Atur pengawa bejadika RAS mujur diatur <b>di</b> Rh <b>...</b> - My <b>Sarawak</b>

Posted: 06 Feb 2013 01:26 PM PST

LUBOK ANTU: Atur pengawa bejadika Program Rakan Alam Sekitar (RAS) Renggat sitak Parlimen Lubok Antu ba Rh Jubang, Sebangki Panjai, Lubok Antu, ditu udah mujur bendar diatur minggu tu tadi.

Pengawa ke dipenyadika kaban parlimen Lubok Antu William Nyalau anak Badak nya mega disempulang sekeda pengari rayat ba kandang menua nya.

Bela bisi ngulu atur pengawa nya kaban kunsil nengeri (ADUN) sitak Engkilili Dr Johnnical Rayong ak Ngipa, ADUN Batang Ai Malcom Mussen Lamoh, Penulung Pengemata Kualiti Rampa Menua (NREB) Sarawak Jiram Sidu enggau Pemesai Opis Pelilih Mit Lubok Antu Jack Aman sereta Pemesai Pemadah Parlimen JASA P.203 Lubok Antu Geoffery.

Nyerumba pengawa nya, Nyalau ngungkupka bantu Projek Mit Menua Pesisir (MRP) penyampau RM10,000 ngagai JKKK Sebangki Panjai, RM5,000 ungkup Biro Indu sida, Malcom Mussen mega ngungkupka RM5,000 ngagai Biro Indu Sebangki Panjai kelimpah ari Dr Rayong ke ngungkupka RM3,000 ngagai JKKK Sebangki Panjai.

Category: Berita Iban, Sarawak

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


pengagihan baucar br1m <b>di sibu</b>, <b>sarawak</b> - pengalaman adalah <b>...</b>

Posted: 31 Jan 2013 08:08 AM PST

Kepada semua penduduk di Sibu Sarawak, pengagihan Baucar BR1M akan dimulakan pada 01 Februari 2013 (Jumaat) mulai jam 8.30 pagi.. Pengagihan tersebut bertempat di Dewan Tadika Lakis, Sibu (Bersebelahan dengan Masjid An-nur Sibu) Sila bawa bersama surat kelulusan dan kad pengenalan ketika mengambil baucar itu nanti.

UMNO Online - Keputusan <b>Di Sibu</b> Bukan Ukuran Sokongan Rakyat <b>...</b>

Posted: 19 Jul 2010 11:11 PM PDT

Kategori Berita Pilihan

Keputusan Di Sibu Bukan Ukuran Sokongan Rakyat Sarawak

Oleh: AL KAMARUL ABD LATIF.

KUALA LUMPUR, 20 Julai – Ketua Pemuda Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Sarawak, YB Fadillah Yusuf berkata keputusan pilihanraya kecil Parlimen Sibu baru-baru ini tidak boleh jadi ukuran petanda kononnya rakyat di negeri itu akan berubah sokongan kepada pakatan pembangkang.

Tegasnya pada pilihanraya negeri akan datang rakyat sudah pasti membuat penilaian yang lebih menyeluruh parti mana yang benar-benar boleh membawa pembelaan, pembangunan dan kemajuan kepada mereka.

"Keputusan di Sibu bukan satu ukuran tahap sokongan rakyat. Kalau itu mahu dijadikan ukuran apa jadi dengan keputusan di Parlimen Batang Ai. Mereka (pembangkang) letakkan calon yang sudah lima penggal menang di kawasan tersebut tapi kalah.

"Jadi kita yakin pada pilihanraya negeri akan datang yang jadi pertimbangan sebenar pengundi adalah penilaian terhadap parti mana yang boleh dan terbukti memberi jasa kepada mereka bukan sekadar cakap-cakap politik", katanya kepada UMNO-Online di sini, hari ini.

Mengenai tindakan pembangkang yang dikatakan pada dasarnya bersetuju membentuk pakatan bagi memastikan satu lawan satu ketika menentang Barisan Nasional (BN), beliau yang juga Pengerusi Pemuda BN Sarawak berkata itu bukan satu masalah yang perlu difikirkan.

Katanya apa yang penting BN menggerakkan jentera secara bersepadu di bawah satu lambang dan terus berkempen secara pro aktif mendekati pengundi.

"Biarlah mereka nak buat pakatan ke, nak berlakon ke…itu masalah mereka. Kita pun tak tahu dia berpakat nak pakai lambang apa…nak pakai bulan ke atau roket atau mata sepet.

"BN dan jenteranya akan bertanding atas satu lambang dacing. Lambang yang selama ini telah terbukti membawa kemakmuran, kemajuan dan pembelaan kepada rakyat Sarawak", ujarnya. – MediaUMNO

Berita Bertarikh Pada 20 July 2010 2:11 PM

ads