Jumaat, 2 Mac 2012

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Tiket MURAH, Percutian <b>di Kuching</b>, <b>Sarawak</b>, 24-26 Februari 2012

Posted: 23 Feb 2012 04:54 PM PST

Hari ini, insyaAllah aku, isteri dan anak-anak dijadualkan bertolak ke Kuching, Sarawak pada jam 5.00 petang...

Wah-wah, melancong aja aku sekeluarga, hehe... ingat kaya sgt ke, haha... bulan Januari hari tu dah pergi Medan.... ni pergi Kuching pulak....

Jangan salah sangka, kami bukannya orang kaya... tapi kebetulan last year, kami dapat tiket Air Asia pergi ke Kuching dengan harga yang amat murah....

cuba teka berapa ringgit tiket PERGI BALIK total utk aku, wife dan 2 orang kanak-kanak (5 thn dan 3 thn)?

RM300? RM500? RM250?

Salah...semua salah...

Harganya hanya RM60 total, termasuk minyak, dan tax...kalau harga tak semurah tu, jangan harap aku nak pi Kuching, hehe....

Nak tau apa rahsianya?

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


21 Kampung Wifi Untuk <b>Betong</b> - <b>Sarawak</b> Update

Posted: 02 Mar 2012 06:27 AM PST

Spaoh:- 21 lagi projek Kampung Tanpa Wayar atau lebih dikenali sebagai Kampung Wi-Fi akan dilaksanakan dalam bahagian Betong tidak lama lagi untuk mengurangkan jurang digital di antara penduduk bandar dan luar bandar, kata Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Dato Sri Douglas Uggah Embas.
Perlaksanaannya adalah di bawah initiatif Jalur Lebar Negara yang dikemudikan oleh Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan melalui Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).
Setakat ini Betong memiliki empat Kampung Wi-Fi yang beroperasi di Kampung Bungin dekat Spaoh, Pekan Spaoh, Pekan Betong dan Rumah Wilson Begat Bakir, Ulu Paku.
Menurut Dato Sri Douglas Uggah, program seperti ini amat penting kerana komputer kini merupakan peranti yang mudah untuk menjelajah dunia tanpa sempadan dan segala maklumat boleh diperolehi pada hujung jari.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Betong menyatakannya dalam majlis penyerahan komputer riba 1Malaysia kepada 570 penerima di sini hari ini.
Hadir sama Menteri Muda Kebajikan yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) bagi Bukit Saban, Robert Lawson Chuat dan ADUN Saribas, Mohd Razi Sitam.
Selain Kampung Wi-Fi, Betong juga mempunyai Perpustakaan Jalur Lebar yang beroperasi di Perpustakaan Awam Betong dan Mini Pusat Jalur Lebar Komuniti yang beroperasi di Pejabat Penerangan Betong.
"Gunakan lah pemberian kerajaan ini secara berhemah dan beretika" ujar beliau sambil menambah banyak kebaikan dalam dilakukan melalui internet termasuk berinteraksi di alam siber dengan pelayar lain di seluruh dunia, memudahkan urusan dokumentasi dan file persatuan dan pertubuhan setempat dan mempromosi barangan perniagaan.
Pelajar juga boleh mengakses internet untuk mencari maklumat-maklumat tentang pelajaran, mencari nota-nota tambahan tentang pelajaran dan menambang pengetahuan mereka.
"Internet juga ada kesan buruknya apabila kita tidak berhemah menggunakannya seperti melayari laman sesawang lucah dan melakukan penipuan siber", ujarnya lagi.
Sejumlah 107,400 unit komputer riba 1Malaysia sedang diagihkan oleh SKMM di bawah fasa ketiga program tersebut di Sarawak termasuk 4,700 unit di Betong.
Pada April tahun lalu, SKMM telah melaksanakan fasa kedua yang melibatkan pemberian 60,268 unit komputer riba 1Malaysia kepada pelajar-pelajar sekolah menengah dan orang awam.
Fasa pertama pada 2010 melibatkan pemberian 14,500 unit komputer 1Malaysia.

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


Wakil rakyat <b>di Sri Aman</b> kunjungi rumah terbuka pemimpin <b>...</b>

Posted: 24 Jan 2012 03:57 PM PST

Posted on January 25, 2012, Wednesday

MUHIBAH: Rohani (duduk enam kiri) bergambar kenangan bersama Kapitan Kuek Aik Seng (duduk empat kiri) serta para tetamu yang berkunjung ke rumah Kapitan Kuek di Jalan Hup Seng kelmarin.

SRI AMAN: Tiga wakil rakyat di Sri Aman iaitu Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Rohani Abdul Karim, Menteri Muda Pembangunan Luar Bandar dan Perumahan Sarawak Datuk Francis Harden Hollis serta Ahli Parlimen Sri Aman Masir Kujat tidak melepaskan peluang mengadakan kunjungan Tahun Baharu Cina terhadap pemimpin-pemimpin masyarakat di sekitar Sri Aman kelmarin.

Rohani yang juga Ahli Parlimen Batang Lupar telah meluangkan masa hampir tiga jam berkunjung ke rumah Temenggung Sii Toh Peng yang terletak di Taman Pasir Panas, Sri Aman dan rumah Kapitan Kuek Aik Seng di Jalan Hup Seng, Jalan Brayun, Sri Aman.

Manakala, Harden yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Simanggang  meluangkan masa hampir empat jam berkunjung ke majlis rumah terbuka di kawasan beliau termasuk ke rumah Temenggung Sii Toh Peng, Kapitan Kuek Aik Seng serta pemimpin-pemimpin Cina yang lain di kawasan beliau.

Sementara itu, Masir pula meluangkan masa hampir sejam berkunjung ke rumah Temenggung Sii Toh Peng yang terletak di Taman Pasir Panas, Sri Aman.

Rohani yang sempat ditemui Utusan Borneo menjelaskan bahawa perayaan Tahun Baharu Cina yang diraikan oleh masyarakat Cina merupakan salah satu perayaan 1Malaysia yang diraikan oleh seluruh rakyat Malaysia.

"Di sini kita dapat melihat kaum melayu dan Iban mengambil peluang berkunjung ke majlis rumah terbuka rakan-rakan Cina mereka dan ini menunjukkan kita semua dalam satu rumpun rakyat Malaysia.

"Kita semua tidak bergaduh sesama sendiri malah kita semua bersatu dan kita semua berpeluang meraikan semua perayaan di Malaysia," katanya.

Turut bersama-sama mengiringi kunjungan Rohani, Harden dan Masir ke majlis rumah terbuka berkenaan, para pemimpin masyarakat daripada kaum Melayu serta kaum Iban.

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


Abdullah Saidol Ketua Setiausaha Politik Ketua Menteri - <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 26 Feb 2012 10:22 PM PST

ADUN Semop Abdullah Saidol akan mengangkat sumpah sebagai Ketua Setiausaha Politik Ketua Menteri esok hari.

Majlis dijadualkan bermula pada sebelah petang esok itu akan diadakan di Pejabat Ketua Menteri.

Beliau menggantikan Abdul Karim Rahman Hamzah yang kini menganggotai kabinet negeri sebagai Menteri Muda Pembangunan Belia dan Menteri Muda Perumahan.

 Sebelum ini Abdullah juga dipilih sebagai timbalan pengerusi Kelab ADUN Penyokong Barisan Nasional (BNBBC) Malaysia.

Abdullah merupakan pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Sarawak, juga menggantikan Abdul Karim Rahman Hamzah.

Abdullah menang dengan majoriti besar di Semop dalam Pilihan Raya Negeri Ke-10, selepas menggantikan Datuk Amar Mohd Asfia Awang Nassar.

Abdullah ketika dihubungi, menjawab dengan SMS berkata: Perlantikan ini adalah satu amanah serta tanggungjawab yang harus di pikul selaras dengan agenda politik pembangunan dan perpaduan kaum yang menjadi teras agenda politik BN yang sering kita dengar menjadi intipati ucapan serta pesanan YAB KM Sarawak. Insyallah, saya akan sentiasa cuba untuk melakukan yang terbaik menepati falsafah dan agenda politik ini untuk kesejahateraan kita bersama di negeri Sarawak tanah tumpah darah kita. Kita harus berkerjasama dan bersatu di semua peringkat masyarakat.

ads