Isnin, 17 Februari 2014

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Ulah ngeruga kampung <b>di Bau</b> nyadi baru: Dihoi – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 28 Jan 2014 04:31 PM PST

ANANG SENGAPA: Dihoi (duduk, tiga kiba) enggau Lipik (duduk, empat kiba) begulai enggau wakil peranak menua ari 12 genturung pendiau di sitak Krokong enggau Tringgus.

Peranak menua ari kededua genturung pendiau Krokong enggau Tringgus minta piak bekuasa enda belampung ati

BAU: Genturung pendiau Krokong enggau Tringgus semak ditu, majak dikeruga orang ke berimbaka kayu di kampung nya dipelaba balat nyadi di Ulu Sungai Pedaun.

Nitih penerang ari Penghulu sitak Krokong, Dihoi Nyawen madah, orang ke tama kampung sida nya ke baru nyadi (kena 21 Jan), lebuh sebuah lipan tama ngagai kampung nya ke enda ditemu orang ari genturung pendiau dia.

Berindik ari nya, iya madah sida iya lalu ngaga ripot polis kena 24 Januari di Balai Polis Bau mantah pengawa berimbaka kayu sida dia.

"Sekali tu, kami enda nemu ni bagi kompeni tang sida iya udah mai lipan lalu ngaga jalai tama ngagai endur nya.

"Tang utai ditemu kami, pengawa beambika kayu nya enda patut dikereja laban pampang Lisin Opis Kampung udah madah nadai lisin dikeluarka ngambi kayu ba sitak Krokong enggau Tringgus," ku iya madah lebuh dikerandau ditu, kemari.

Dihoi dikerandau lebuh betuaika urung 35 iku pengari ari 12 buah genturung pendiau di sitak Krokong enggau Tringgus mantah pengawa berimbaka kayu nya di jalai penama ngagai endur ngambi kayu belabuh ari pukul 10.00 pagi lalu angkat ari nya, sejam udah nya.

Sama bisi nguluka pengawa nya, Renjer Jelu Babas sitak Bau, Lipik Sarau sereta pemesai enggau raban polis ari Opis Polis Pelilih Mit Bau ngemataka endur nya.

Ba pekara ke sebaka, lipan ke ngaga jalai ngagai endur ngambi kayu nya udah diasuh pansut.

Tama enggau chara ke salah ngagai sitak nya, udah masuk ke empat kali orang deka ngambi kayu dia, belabuh ari 1998, 2000 enggau 2011 tang semua pengawa nya enda mujur laban diketuka, ketegal dibantah peranak menua ke diau di genturung pendiau ari kededua sitak nya.

Berindik ari nya, Dihoi minta ejensi Perintah ke bekuasa dalam pekara nya ngambi atur ke patut ba pengawa ke enda menuku nya.

"Kami minta piak ke bekuasa beratika pekara tu enggau serius lalu enda ngemendarka sebarang kompeni kayu ngaga pengawa ke enda dikemendarka kami.

"Penemu kami tu udah dipadah ngagai Opis Kampung tang datai ke diatu lalu bedau nerima sebarang timbal nyentuk ke pengawa salah deka ngambi kayu kami ditu, nyadi baru," ku iya.

Dihoi nandu, tuju sida iya mantah pengawa ngambi kayu dia laban sida iya deka nyaga rampa menua dia ke lama udah nyadi pengeraja sida kelimpah ari sitak nya bepeluang nyadi palan eko-dagang temuai.

Ba pekara nya mega, Menteri Muda Pengerai Mensia Mayuh ti mega ADUN Bengoh Datuk Dr Jerip Susil sepenemu enggau mensia mayuh dia, ngasuh opis ke bekuasa beratika pengawa ke nyadi nya, diputar engggau jampat.

"Atur ke terit patut diambi ba pengawa ke ngelanggar undang-undang.

"Tambah mega, jalai baru digaga tama ngagai genturung pendiau dia, tang enti lipan nyau nengah jalai nya, kati enda rusak jalai kia.

"Kami deka nyaga sitak kampung tu lalu deka ngaga 'sistem tagang' enda lama agi," ku iya madah lebuh dikerandau nengah telefon kemari.

Taja pia, polis ke dikerandau kemari madahka sida iya enda ulih nasat pekara nya laban tanah dia tanah NCR.

"Tu kes sivil ari baruh pegai kuasa Opis Kampung," ku polis nya tang netapka udah nerima ripot ari peranak menua ke diau di genturung pendiau dia.

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di simunjan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Jan 2014 07:20 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di simunjan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Jan 2014 07:06 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di simunjan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jan 2014 07:45 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di simunjan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Dec 2013 07:17 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kehadiran DAP tidak gugat PBB <b>di Simunjan</b> - The Borneo Post Online

Posted: 12 Dec 2013 11:15 AM PST

KUCHING: Usaha Parti Tindakan Demokratik (DAP) untuk membuka cawangan pusat khidmat di Simunjan tidak akan memberi impak kepada sokongan rakyat kepada Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) dan Barisan Nasional (BN) amnya.

Malah Ketua PBB Cawangan Simunjan Datuk Mohd Naroden Majais yakin Simunjan akan terus kekal sebagai kubu kuat BN dan mendapat sokongan yang lebih baik daripada generasi baharu untuk menyertai parti.

"Saya tiada halangan jika DAP berhasrat untuk membuka cawangan mereka di Simunjan kerana sebagai sebuah negara yang mengamalkan sistem demokrasi kita tidak boleh menghalang manamana parti yang telah diluluskan oleh kerajaan untuk berbuat demikian.

"Tetapi saya amat yakin mereka (DAP) tidak akan mendapat sokongan daripada rakyat di Simunjan dan saya amat yakin dengan perkara ini kerana saya lebih tahu mengenai kawasan ini dengan lebih mendalam," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Seminar Peluang Bumiputera Dalam Peruntukan Saham Khas MITI dan Analisis Pelaburan Dalam Syarikat Berhad di salah sebuah hotel terkemuka di sini semalam.

Tambah Naroden yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Simunjan, tidak dinafikan ada seorang dua individu yang kecewa dan memberi sokongan kepada manamana parti pembangkang yang cuba menembusi kubu kuat PBB dan BN.

"Itu adalah normal dan berlaku di mana-mana tempat di mana mereka yang kecewa dan tidak mempunyai tapak akan beralih sokongan kepada parti-parti lain yang masuk ke kawasan-kawasan baharu.

"Bagi saya PBB di Simunjan masih kuat dan semakin bertambah kuat malah mendapat sokongan yang baik daripada generasi baharu untuk menjadi ahli-ahli PBB dan yang penting saya akan jaga kawasan saya dengan baik," tambah Naroden.

Ditanya mengenai trend pengundi di kawasan Simunjan, Naroden berkata berdasarkan keputusan Pilihan Raya Negeri dan Pilihan Raya Umum sejak tahun 1991, PBB dan BN memperolehi majoriti meningkat dari penggal ke penggal.

Berdasarkan kepada trend memberangsangkan itu, Naroden yakin Simunjan akan terus menjadi kubu kuat BN pada pilihan raya seterusnya.

"Saya amat percaya dan yakin penubuhan pusat khidmat DAP di Simunjan tidak akan menjatuhkan sokongan rakyat kepada PBB dan BN.

"Mereka boleh membuka cawangan mereka di kawasan ini dan saya tidak ada masalah untuk itu malah saya tahu siapa mereka," ujarnya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2014 07:25 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pentas, pesta ria <b>di Kanowit</b> 16-17 Ogos - The Borneo Post Online

Posted: 14 Aug 2013 02:38 PM PDT

SIBU: Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Cawangan Machan, Ngemah, Meluan dan Pakan akan menganjurkan Program Pentas Ria dan Pesta Ria pada 16 dan 17 Ogos ini di Pasar Kanowit.

Ia dianjurkan selama dua malam sempena Majlis Perasmian Mesyuarat Agung Tiga Tahun Sekali PBB.

Majlis perasmiannya dijadualkan berlangsung pada 16 Ogos dan dijangka disempurnakan oleh Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Alexander Nanta Linggi.

Antara artis tempatan yang dijemput bagi memeriahkan program berkenaan ialah Melissa Francis, Intan AF1 dan Gabriel Fairuz Loius.

Turut diadakan persembahan dan permainan tradisional seperti berpantun, gendang 'pampat,' bermukun dan ngajat.

Sementara itu, majlis penutupannya akan disempurnakan oleh Menteri Muda Pelancongan dan Kemajuan Tanah Datuk Gramong Juna.

Majlis tersebut akan diadakan pada malam 17 Ogos dan pelbagai persembahan pentas juga akan diadakan.

Ini termasuk persembahan nyanyian daripada Hailey, Wendy dan Nai Dynamik.

Mereka yang berminat dengan seni silat tradisional Iban seperti 'kuntau' juga berpeluang untuk menyaksikannya pada malam tersebut.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


Fenomena Puting Beliung <b>Di Miri</b>, <b>Sarawak</b> Pula | 1 Malaysia News <b>...</b>

Posted: 02 Jan 2014 11:30 PM PST

Views: 545 views

Rating:

SELEPAS beberapa minggu fenomena Puting beliung berlaku di Johor, penduduk di Miri, Sarawak pula mengalami fenomena yang sama.

Melalui Facebook 'I Love Sarawak', kejadian alam ini dirakamkan di Sungai Tujuh yang merupakan sempadan antara Miri dan Brunei.

miriBagaimanapun, mungkin kerana ramai yang sudah memahami bahawa ia bukanlah puting beliung, situasi ini tidak mencetuskan suasana terlalu panik seperti sebelum ini.

Menurut beberapa pihak, kejadian ini kerap berlaku di kawasan laut tropika terutamanya sebelum hujan kerana pertembungan angin laut.

Puting beliung juga akan lenyap dengan sendirinya selepas beberapa ketika.

1486763_648208208558894_583753802_n

1538767_648183701894678_635203154_n

Incoming search terms:

  • www berita harian miri
  • puting beliung di sarawak
  • puting beliung di brunei
  • sarawak puting beliung
  • puting beliung dibrunei
  • puting beliung di miri
  • puting beliung di laut brunei
  • hot fm di miri
  • berita harian miri sarawak
  • berita harian miri

Berita berkaitan:

Comments

comments

11 di subis sarawak - Google Blog Search

11 di subis sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di subis sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Oct 2013 09:26 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di subis sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Sep 2013 09:26 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di subis sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2013 09:45 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di subis sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Mar 2013 03:56 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kelab Barisan Nasional <b>Sarawak</b>

Posted: 18 Mar 2013 02:59 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Terima kasih kepada semua pembaca i KBN Sarawak... :-) Jika anda mempunyai ... Beberapa pekerja memunggah baka sawit berkualiti di tapak semaian anak sawit milik Pertubuhan Peladang Kawasan Subis... (tiada tajuk) ...

ads