Isnin, 10 Mac 2014

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


9 Selamat, 15 Lagi Dikhuatiri Lemas Bot Panjang Terbalik <b>Di Mukah</b> <b>...</b>

Posted: 18 Jan 2014 05:25 AM PST

KUCHING – Lima belas penumpang sebuah bot panjang yang membawa rombongan perkahwinan dikhuatiri lemas selepas bot berkenaan terbalik hari ini.
Dalam kejadian yang berlaku tengah hari ini, bot panjang berkenaan dalam perjalanan dari Kampung Saei ke Kampung Tekajong, di Matu, dalam Bahagian Mukah di Sibu.
Menurut jurucakap bomba pihaknya menerima panggilan pada 1.52 tengah hari sebelum empat anggota diketuai seorang pegawai berserta sebuah kenderaan pacuan empat roda dan sebuah bot dari Balai Bomba Mukah digegaskan ke lokasi kejadian.
"Bot panjang berkenaan membawa 24 penumpang, sembilan mangsa selamat manakala 15 lagi belum ditemui," katanya kepada Bernama.
Beliau berkata gerakan mencari dan menyelamat masih dijalankan ketika ini. – BERNAMA

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Program Retreat Yayasan Amal Malaysia Cawangan <b>Sarawak di</b> <b>...</b>

Posted: 07 Mar 2014 08:39 PM PST

image

image

image

image

image

8 Mac 2014, Kuching – Yayasan Amal Malaysia Cawangan Sarawak mengadakan Retreat Tahun 2014 bagi membincang dan bermuhasabah aktiviti-aktiviti yang perlu di laksanakan dan yang telah berlalu. Retreat ini di rasmikan oleh Tuan Hj Jamuliddin Elias, Timbalan Presiden Yayasan Amal Malaysia bertempat di Islamic Information Centre (IIC), Kuching, Sarawak.

Turut hadir adalah Sdr Azri Mohamad Arish,  AJK AMAL MALAYSIA,  wakil JAIS, wakil ABIM dan Sukarelawan Dr Abdul Jabbar Abdullah sebagai wakil perkongsian maklumat dan sebagainya.

Share with others

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shortlink:

11 di serian sarawak - Google Blog Search

11 di serian sarawak - Google Blog Search


Perintah merambu numbuhka ILP <b>di Serian</b>, ku Riot – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 08 Feb 2014 09:04 AM PST

SERIAN: Perintah merambu deka numbuhka Institut Latihan Perindustrian (ILP) di pelilih menua Serian ti dipejalaika dalam Rolling Plan Ke-4.

Menteri Penguasa Pemayuh Tubuh enggau Pengereja Pengawa, Datuk Seri Richard Riot Jaem madah, penumbuh ILP di Serian udah dikemendarka Menteri Besai Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Menteri Besai udah ngemendarka penumbuh Institut Latihan Perindustrian (ILP) ti deka digaga ba Serian. Iya madah deka dipejalaika dalam Rolling Plan Ke-4, reti iya dalam timpuh empat tauka lima taun ke deka datai.

"Palan tauka tanah endur numbuhka ILP udah ditentuka tang mayuh pekara deka diatur baka langkar sereta patut minta pemendar ngagai State Planning Authority (SPA).

"Penumbuh ILP Serian nya ila ukai semina ungkup peranak menua Serian aja tang nyengkaum peranak Sibu, Simanggang, Simunjan sereta ke bukai.

"Nya alai kitai beterima kasih ngagai Menteri Besai laban udah ngemendarka penumbuh ILP di sitak Parlimen Serian," ku iya seraya ngarapka Serian nyadika chunto pengeluar pengereja pengawa bepengelandik.

Riot ti mega nyadi Kaban Parlimen Serian mansutka pekara nya lebuh dikerandau pengarang berita pengudah ngulu Program Gerak Gempur YB Menteri Sumber Manusia Turun Padang seraya Hari Tebuka Taun Baru China ti diatur ba Dewan Masyarakat Serian, ditu kemari.

Bejaku baru iya madahka perambu numbuhka ILP Serian nya mega senipak enggau juluk deka nempa 50 persin pengereja pengawa bepengelandik lebuh manggai taun 2020, kelimpah ari mayuh pengereja pengawa bepengelandik ti ditempa semilan opis menteri ke bukai.

Ku iya, naka kediatu Malaysia ari 14,000 pengereja pengawa semina 28 persin aja ke digelar pengereja pengawa bepengelandik.

"Juluk perintah diatu iya nya deka nambahka lima persin agi ngambika ba taun 2015 ulih tejapaika 33 persin pengereja pengawa bepengelandik lalu lebuh manggai taun 2020 tejapaika 50 persin pengereja pengawa bepengelandik," ku iya.

Ku Riot, Opis Menteri pegai iya bisi 32 buah ILP sereta tiga ILP ti bisi nyendiaka setipikit nyentuk ngagai renggat diploma dalam macham bidang.

Iya madah, semilan opis menteri mega bisi nyendiaka Latih Pengelandik Teknikal enggau Vokesyenal (TVT) ke nyengkaum Opis Pelajar, Opis Kereja Raya, Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) enggau ke bukai.

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


Pelantikan Adenan disambut baik masyarakat <b>di Marudi</b> <b>...</b>

Posted: 19 Feb 2014 02:04 PM PST

MARUDI: Pelantikan Tan Sri Datuk Amar Adenan Satem sebagai Ketua Menteri yang kelima menggantikan Pehin Sri Abdul Taib Mahmud disambut baik oleh masyarakat di Marudi dan daerah Baram amnya.

Ramai bersetuju bahawa pilihan Taib melantik Adenan adalah amat tepat memandangkan Adenan mempunyai pengalaman luas dalam bidang politik dan amat sesuai memimpin negeri dengan pengetahuan yang ada padanya.

Pengerusi Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Baram Blalang Atom memberitahu bahawa beliau dari awal memang menyangkakan Adenan adalah pengganti Taib.

"Kita nilai dari segi pengalaman dan pergaulan beliau (Adenan) dengan masyarakat serta pemimpin Negeri yang amat baik dan cukup rapat, selain beliau juga orang lama (veteran) dalam PBB.

"Pada saya, beliau memang layak dan kami memberi sokongan penuh kepada Tan Sri Adenan sebagai Ketua Menteri Sarawak yang kelima," ujar Blalang sambil menyifatkan tindakan Taib melantik Adenan adalah bijak dan amat berhati-hati.

"Sehubungan itu juga kami memohon dan berharap supaya Ketua Menteri yang baharu ini kelak akan lebih memberi fokus kepada pembangunan di luar bandar serta menyambung perjuangan Pehin Sri Taib untuk membangunkan luar bandar," katanya sambil mengucapkan tahniah kepada Adenan.

Kenyataan Blalang turut di-sokong oleh seorang ahli Majlis Daerah Marudi yang baharu sahaja dilantik mewakili PRS iaitu Kaunselor Tuai Rumah Anthony Jelma Teby.

"Beliau memang layak daripada semua segi selain mempunyai pengalaman luas bukan sahaja dalam bidang politik malah juga pembangunan negeri ini termasuk di luar bandar, selain mempunyai hubungan baik dengan semua pihak dan pe-mimpin Barisan Nasional (BN)," jelasnya.

Anthony yang merupakan ahli Jawatankuasa Pembangunan Tuai-Tuai Rumah Kawasan Poyut/Lubok Nibong di sini turut berharap agar Adenan meneruskan politik pembangunan Taib yang turut merentasi luar bandar di seluruh negeri dari utara hingga ke selatan.

Bagi masyarakat Orang Ulu di Ulu Baram, pelantikan Adenan amat dialu-alukan kerana bagi mereka Adenan bukan sahaja berpengalaman luas dalam bidang politik malah juga amat memahami keperluan dan adat resam Orang Ulu di Baram.

Pengerusi Pergerakan Pemuda PBB Telang Usan Dominic Nyurang Ajang, yang bersetuju dengan kenyataan tersebut memberitahu, PBB di Telang Usan amat menyokong pelantikan Adenan malah pengalaman beliau mampu membawa Sarawak terus ke hadapan.

"Apa yang kita harapkan Tan Sri Adenan dapat menyambungkan projek-projek besar yang telah dirancang oleh Pehin Sri Taib, khususnya meneruskan projek Empangan Baram supaya ia mampu  memberi keuntungan kepada penduduk Baram dan Sarawak amnya," ujarnya ketika ditemui  Utusan Borneo di sini, baru-baru ini.

Dominic juga berharap Adenan meneruskan pembangunan untuk masyarakat Orang Ulu yang mahu membangun setaraf dengan kaum dan etnik lain di negeri ini.

Turut menyokong dan terharu dengan pelantikan  Adenan ialah ketua-ketua kaum di Marudi, ketua masyarakat, pemimpin di peringkat akar umbi termasuk ADUN Telang Usan Dennis Ngau yang menyatakan akan memberi sokongan penuh kepada Adenan.

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


Video Tragedi Bot Karam <b>di Daro Sarawak</b> - Briged Kibaran Bendera

Posted: 20 Jan 2014 02:41 AM PST

Isnin, 20 Januari 2014

Published on Jan 20, 2014
Kenyataan media YBhg Datuk CP Sarawak berhubung insiden bot karam di Saie Sarawak
Hari ke-3 tragedi...
Setakat ini 4mayat telah ditemui (jam 10.45 pagi pagi)…Tinggal 3 lagi masih hilang..
Mayat yang dijumpai:

Posted from my bujang senang-online for Android

DENGARLAH RINTIHAN WARGA DESA-  ABDULLAH

Kejadian ini adalah satu kemalangan yg telah mengorbankan ramai nyawa. Lebih menyedihkan ialah mereka ini semua berasal dr satu kpg dan ada yg bersaudara mara. Ini bukan kejadian pertama yg melibatkan penguna pengangkutan sungai.
Mereka memilih utk mengunakan bot  sebagai pengangkutan mereka kerna pengangkutan darat yg ada amatlah sukar kerna jln ladang yg rosak teruk serta perjlnan yg jauh. Saya byk kali membangkitkan ttg keperluan sistem perhbgan jlnraya yg berpatutan utk masyarakat P.Bruit ini tapi apa yg diberi kerajaan buat masa ini cumalah jlnraya simen yg kecil yg kualiti binaannya sgt mengecewakan.
Skali lagi saya memohon kerajaan pusat utk memberi perhatian serius ttg permohonan jlnraya di desa bukan shj utk kawasan saya tapi juga di kawasan pendalaman yg lain. Warga pendalaman dlm piliharaya yg lepas skali lagi menunjukkan kesetiaan mereka kpd kerajaan kalau dibanding warga kota yg menolak kerajaan walaupun keperluan infrastruktur asas mereka di bandar lengkap diberi kerajaan.
Kpd kerajaan persekutuan, tolonglah balas kesetiaan sokongan warga desa dgn peruntukan yg lebih utk berbagai keperluan infra asas supaya jurang keselesaan antara masyarakat desa dan bandar dpt dikurangkan.
Posted by MERADONG TODAY
Photo: ni org kg tekajong panggil 'mang'..
Kejadian ini adalah satu kemalangan yg telah mengorbankan ramai nyawa. Lebih menyedihkan ialah mereka ini semua berasal dr satu kpg dan ada yg bersaudara mara. Ini bukan kejadian pertama yg melibatkan penguna pengangkutan sungai.
Mereka memilih utk mengunakan bot  sebagai pengangkutan mereka kerna pengangkutan darat yg ada amatlah sukar kerna jln ladang yg rosak teruk serta perjlnan yg jauh. Saya byk kali membangkitkan ttg keperluan sistem perhbgan jlnraya yg berpatutan utk masyarakat P.Bruit ini tapi apa yg diberi kerajaan buat masa ini cumalah jlnraya simen yg kecil yg kualiti binaannya sgt mengecewakan.
Skali lagi saya memohon kerajaan pusat utk memberi perhatian serius ttg permohonan jlnraya di desa bukan shj utk kawasan saya tapi juga di kawasan pendalaman yg lain. Warga pendalaman dlm piliharaya yg lepas skali lagi menunjukkan kesetiaan mereka kpd kerajaan kalau dibanding warga kota yg menolak kerajaan walaupun keperluan infrastruktur asas mereka di bandar lengkap diberi kerajaan.
Kpd kerajaan persekutuan, tolonglah balas kesetiaan sokongan warga desa dgn peruntukan yg lebih utk berbagai keperluan infra asas supaya jurang keselesaan antara masyarakat desa dan bandar dpt dikurangkan.
Posted by MERADONG TODAY
Photo: ni org kg tekajong panggil 'mang'..

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Mar 2014 03:33 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Feb 2014 03:28 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Feb 2014 03:16 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2014 03:29 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Jan 2014 03:46 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Banjir <b>di</b> sekitar <b>Padawan</b> semakin surut menjelang pagi semalam <b>...</b>

Posted: 31 Dec 2013 10:34 AM PST

MASIR BERAIR: Sawah masih ditenggelam air di Mambong.

KUCHING: Tinjauan mendapati banjir di sekitar Padawan semakin surut menjelang pagi semalam walaupun terdapat hujan lebat turun sekali-sekala.

Ketua Kampung Simpok John Jinggut ketika dihubungi semalam berkata berkata air banjir yang naik sehingga paras lutut pada 30 Disember lepas, sudah surut sekitar jam 11 pagi semalam.

"Enam rumah yang menjadi mangsa banjir tidak mengalami kerugian yang teruk kerana air cuma memenuhi kawasan luar rumah dan tidak memasuki dalam rumah.

"Malam tadi ada hujan lebat, tetapi air tidak naik dan sejak jam 3 petang pada 30 Disember air mulai surut secara perlahan-lahan," katanya kepada pemberita.

Sementara itu, kawasan tanaman padi di Kampung Mambong yang dimiliki Madle Muse, 55, masih digenangi air dan surut sedikit berbanding semalam.

Menurut sumber yang boleh dipercayai, banjir di Sekolah Kebangsaan (SK) Patung di Kampung Krumboi di Batu 22 Jalan Kuching-Serian menyebabkan pagar di sekolah terbabit mengalami kerosakan.

Kawasan banjir di tanah rendah yang terletak tidak jauh dari Penjara Kuching juga telah surut dan dapat dilalui kenderaan ringan dan berat semalam.

Di kampung Bratan dan Kampung Menjau di Jalan Puncak Borneo pula, air banjir masih terdapat di satu dua tempat tetapi semakin surut dan tiada kes tanah runtuh dilaporkan di kawasan itu setakat jam 2 petang semalam.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


Taib Mahmud angkat sumpah Yang <b>di</b>-Pertua <b>Negeri Sarawak</b> ke-7 <b>...</b>

Posted: 28 Feb 2014 07:49 PM PST

PETRA JAYA: Bekas Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud sebentar tadi mengangkat sumpah sebagai Yang di-Pertua Negeri Sarawak Ke-7 menggantikan Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng, 92, yang tamat tempoh perkhidmatannya semalam.

Abdul Taib, 78, yang bersara dari semua jawatan politik dan pentadbiran negeri menerima watikah pelantikannya daripada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah di Istana Negara jam 3 petang semalam.

Beliau mengangkat sumpah jawatan tepat jam 11 pagi di hadapan Hakim Besar Sabah Dan Sarawak, Tan Sri Richard Malanjun di Dewau Lapau, Kompleks Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak.
Ia turut disaksikan Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem; Speaker DUN Sarawak, Datuk Amar Mohamad Asfia Awang Nassar dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Tan Sri Morshidi Abdul Ghani.

Tetamu jemputan tiba seawal jam 9.30 pagi di perkarangan Dewan Undangan Negeri disusuli ketibaan Ketua Menteri serta isteri pada pukul 9.50 pagi.

Tan Sri Abdul Taib serta isteri tiba jam 10.10 pagi dan diberi hormat di raja sambil diiringi Lagu Ibu Pertiwiku.
Sejurus itu beliau memeriksa Pasukan Kawalan Kehormatan Utama diiringi oleh Pegawai Pemerintah Perbarisan sebelum menuju ke Dewan Lapau untuk Istiadat Angkat Sumpah.

Istiadat bermula dengan bacaan Surat Cara Perlantikan daripada Seri Paduka Yang di-Pertuan Agong oleh Ketua Menteri.

Yang di-Pertua Negeri kemudiannya mengangkat sumpah dan menandatangani Surat Sumpah di hadapan Hakim Besar Sabah dan Sarawak.

Seterusnya, beliau menandatangani Surat Pengisytiharan disaksikan Ketua Menteri sebelum bacaan doa oleh Imam besar Negeri Datuk Jorgi Suhaili.
Istiadat diakhiri dengan Lagu Negaraku dan Ibu Pertiwiku.

Sumber: BH

UMNO Online - Yang <b>Di</b> Pertua <b>Negeri Sarawak</b> : Pembangkang <b>...</b>

Posted: 27 Feb 2014 11:42 PM PST

Kategori Berita Pilihan

Yang Di Pertua Negeri Sarawak : Pembangkang Diselar Amal Politik "Double Standard"

KUALA LUMPUR, 28 Feb – Ketua Pemuda Parti Pusaka Bumi Bersatu (PBB), Datuk Fadillah Yusof menyelar sikap pembangkang yang tidak konsisten berhubung prinsip yang kononnya diperjuangkan.

Beliau mengulas tindakan DAP Sarawak yang memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Kucing bagi menghalang cadangan perlantikan Tan Sri Taib Mahmud sebagai Yang di-Pertua Negeri Sarawak.

Beliau menegaskan tindakan pembangkang itu sebenarnya cuba untuk menindakkan kuasa Yang di-Pertuan Agong seperti yang telah diperuntukkan di dalam perlembagaan negara.

Fadillah-Yusof-PBB-Sarawak-BN-Menteri

Fadillah turut mempersoalkan tindakan tersebut yang cuba memberikan gambaran, bahawa Yang di-Pertuan Agong boleh didesak untuk melakukan apa-apa tindakan yang berada di bawah bidang kuasa Baginda.

"Sekiranya mereka mendakwa YAB Pehin Seri (Taib Mahmud) tidak layak menjadi Tuan Yang Terutama (Sarawak) disebabkan dakwaan kononnya beliau terlibat dalam kes rasuah, penyalahgunaan kuasa atau sebagainya.

"Saya ingin bertanya kepada mereka, adakah terdapat sebarang tindakan mahkamah yang dikenakan ke atasnya? Sedangkan semua dakwaan tersebut langsung tidak dibuktikan, Sedangkan sebagai seorang peguam, ketua DAP Sarawak itu sepatutnya tahu akan undang-undang. Seseorang itu tidak boleh dikatakan bersalah, sehingga disabitkan oleh mahkamah," katanya.

Fadillah turut mempersoalkan, sekiranya pembangkang ingin memperjuangkan asas dan prinsip tersebut, mengapa mereka tetap menyokong Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim?

"Sekiranya benar, mereka (pembangkang) konsisten atas prinsip tersebut, mengapakah mereka menyokong Anwar untuk bertanding di Kajang, di masa yang sama turut membayangkan hasrat untuk menjadi Menteri Besar Selangor? Malah mereka yang mendakwa kononnya berpegang kepada prinsip ini, turut menyatakan sokongan terhadap individu yang sama sebagai Ketua Pembangkang di Parlimen.

"Persoalannya apakah Anwar layak menjadi seorang Menteri Besar? Mengapa mereka langsung tidak mempersoalkan isu tersebut? Sedangkan dia pernah disabitkan dengan kesalahan dan dijatuhkan hukuman oleh mahkamah, dan yang paling penting masih ada kes yang sedang berjalan terhadapnya.

"Mengapa ia tidak dipersoalkan? Sebab itu saya tegaskan isu ini sengaja dibangkitkan untuk kepentingan politik dan jelas membuktikan wujudnya 'double standard' di kalangan pembangkang," ujar beliau lagi.

Selain Anwar, Ketua Menteri Pulau Pinang dari DAP, Lim Guan Eng turut pernah disabitkan oleh mahkamah dan diperintahkan menjalani hukuman penjara selama 18 bulan atas kesalahan menerbitkan berita palsu dan menghasut.

Namun disebabkan sokongan dan pengaruh bapanya yang merupakan Pengerusi DAP Pusat, Lim Kit Siang (pada ketika itu), Guan Eng kembali aktif di dalam politik parti yang kemudiannya dilantik sebagai Setiausaha Agung dan seterusnya sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang.

Berita Bertarikh Pada 28 February 2014 3:42 PM

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di bau sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Feb 2014 11:16 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Ulah ngeruga kampung <b>di Bau</b> nyadi baru: Dihoi – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 28 Jan 2014 04:31 PM PST

ANANG SENGAPA: Dihoi (duduk, tiga kiba) enggau Lipik (duduk, empat kiba) begulai enggau wakil peranak menua ari 12 genturung pendiau di sitak Krokong enggau Tringgus.

Peranak menua ari kededua genturung pendiau Krokong enggau Tringgus minta piak bekuasa enda belampung ati

BAU: Genturung pendiau Krokong enggau Tringgus semak ditu, majak dikeruga orang ke berimbaka kayu di kampung nya dipelaba balat nyadi di Ulu Sungai Pedaun.

Nitih penerang ari Penghulu sitak Krokong, Dihoi Nyawen madah, orang ke tama kampung sida nya ke baru nyadi (kena 21 Jan), lebuh sebuah lipan tama ngagai kampung nya ke enda ditemu orang ari genturung pendiau dia.

Berindik ari nya, iya madah sida iya lalu ngaga ripot polis kena 24 Januari di Balai Polis Bau mantah pengawa berimbaka kayu sida dia.

"Sekali tu, kami enda nemu ni bagi kompeni tang sida iya udah mai lipan lalu ngaga jalai tama ngagai endur nya.

"Tang utai ditemu kami, pengawa beambika kayu nya enda patut dikereja laban pampang Lisin Opis Kampung udah madah nadai lisin dikeluarka ngambi kayu ba sitak Krokong enggau Tringgus," ku iya madah lebuh dikerandau ditu, kemari.

Dihoi dikerandau lebuh betuaika urung 35 iku pengari ari 12 buah genturung pendiau di sitak Krokong enggau Tringgus mantah pengawa berimbaka kayu nya di jalai penama ngagai endur ngambi kayu belabuh ari pukul 10.00 pagi lalu angkat ari nya, sejam udah nya.

Sama bisi nguluka pengawa nya, Renjer Jelu Babas sitak Bau, Lipik Sarau sereta pemesai enggau raban polis ari Opis Polis Pelilih Mit Bau ngemataka endur nya.

Ba pekara ke sebaka, lipan ke ngaga jalai ngagai endur ngambi kayu nya udah diasuh pansut.

Tama enggau chara ke salah ngagai sitak nya, udah masuk ke empat kali orang deka ngambi kayu dia, belabuh ari 1998, 2000 enggau 2011 tang semua pengawa nya enda mujur laban diketuka, ketegal dibantah peranak menua ke diau di genturung pendiau ari kededua sitak nya.

Berindik ari nya, Dihoi minta ejensi Perintah ke bekuasa dalam pekara nya ngambi atur ke patut ba pengawa ke enda menuku nya.

"Kami minta piak ke bekuasa beratika pekara tu enggau serius lalu enda ngemendarka sebarang kompeni kayu ngaga pengawa ke enda dikemendarka kami.

"Penemu kami tu udah dipadah ngagai Opis Kampung tang datai ke diatu lalu bedau nerima sebarang timbal nyentuk ke pengawa salah deka ngambi kayu kami ditu, nyadi baru," ku iya.

Dihoi nandu, tuju sida iya mantah pengawa ngambi kayu dia laban sida iya deka nyaga rampa menua dia ke lama udah nyadi pengeraja sida kelimpah ari sitak nya bepeluang nyadi palan eko-dagang temuai.

Ba pekara nya mega, Menteri Muda Pengerai Mensia Mayuh ti mega ADUN Bengoh Datuk Dr Jerip Susil sepenemu enggau mensia mayuh dia, ngasuh opis ke bekuasa beratika pengawa ke nyadi nya, diputar engggau jampat.

"Atur ke terit patut diambi ba pengawa ke ngelanggar undang-undang.

"Tambah mega, jalai baru digaga tama ngagai genturung pendiau dia, tang enti lipan nyau nengah jalai nya, kati enda rusak jalai kia.

"Kami deka nyaga sitak kampung tu lalu deka ngaga 'sistem tagang' enda lama agi," ku iya madah lebuh dikerandau nengah telefon kemari.

Taja pia, polis ke dikerandau kemari madahka sida iya enda ulih nasat pekara nya laban tanah dia tanah NCR.

"Tu kes sivil ari baruh pegai kuasa Opis Kampung," ku polis nya tang netapka udah nerima ripot ari peranak menua ke diau di genturung pendiau dia.

11 di lawas sarawak - Google Blog Search

11 di lawas sarawak - Google Blog Search


Perkhidmatan jalur lebar <b>di Lawas</b> mendukacitakan – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 17 Feb 2014 01:40 PM PST

by Mastura Ismail. Posted on February 18, 2014, Tuesday

Maklumat gagal disalur pantas khususnya di daerah utara

LAWAS: Rata-rata penduduk termasuk pengamal media tempatan di sini melahirkan kekesalan dengan perkhidmatan jalur lebar yang disifatkan amat mendukacitakan di daerah ini sejak akhir-akhir ini.

Seorang pengamal media tempatan Adeng Idrus, berkata masalah tersebut menyebabkan maklumat tidak dapat disalurkan dengan cepat dan pantas khususnya di daerah paling utara negeri ini.

"Perkhidmatan jalur lebar di sini memang amat mendukacitakan meskipun kita tahu perkhidmatan jalur lebar amat penting dalam kehidupan seharian.

"Akibat masalah itu saya juga tidak dapat menghantar berita ke Kuching dan terpaksa berulang-alik ke bandar Lawas khususnya ketika membuat liputan dan tugasan di luar daerah di sini," katanya di sini semalam.

Adeng menjelaskan lagi bahawa masalah berkenaan tidak selari dengan usaha kerajaan untuk meningkatkan kadar penebusan jalur lebar bagi membolehkan sumber maklumat dan capaian data dilakukan melalui sistem dalam talian di seluruh kawasan negeri ini.

Beliau berkata prestasi talian yang tidak konsisten sejak lebih sebulan lalu ternyata memberi impak kepada golongan peniaga yang melakukan urus niaga menggunakan perkhidmatan internet.

Turut terjejas katanya termasuk sektor perkhidmatan awam dan perbankan akibat mutu perkhidmatan talian internet yang tidak stabil malahan semakin lemah.

"Paling mendukacitakan ialah penduduk di kawasan perumahan dan penempatan semula di Banting, Lawas yang cuma terletak tidak sampai satu kilometer dari kawasan bandar turut mengalami masalah talian internet yang lemah dan sukar diakses," dedahnya.

Beliau berharap Suruhanjaya Komunikasi dan Multi Media (SKMM) dapat membantu rakyat di daerah Lawas dan Limbang dalam meningkatkan mutu perkhidmatan internet sebagai satu kemudahan penting dalam era teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) ini.

Katanya, ramai juga yang telah menamatkan perkhidmatan dengan syarikat pembekal telekomunikasi kerana segala iklan untuk promosi adalah umpama umpan yang merobek poket pengguna di daerah ini untuk membayar satu nilai perkhidmatan yang sebenarnya sekadar indah khabar daripada berita.

ads