Isnin, 24 September 2012

11 di lawas sarawak - Google Blog Search

11 di lawas sarawak - Google Blog Search


Anak Seberang: Gempar! Ketegangan Kecil <b>Di Lawas</b>, <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 24 Sep 2012 05:03 AM PDT

Masyarakat Lum Bawang yang tinggal di sekitar Lawas tentu mengetahui kejadian ini , dimana seorang pemuda Lum Bawang yang bernama Edwin Singa Pelipus telah dibunuh dengan kejam mengunakan objek pemutar skrew terlebih dahulu dilanggar dan dibunuh pada Sabtu lalu iaitu 21 September 2012. Mendiang Edwin hanyalah berumur 19tahun.

Apa yang dimaklumkan,kes bunuh ini adalah kerana suspek di bawah pengaruh dadah.
Jadi aku harap sangat orang Lun Bawang dapat bertenang dan berfitkiran waras. Biar pihak polis selesaikan kes ini dengan bijak.


Difahamkan orang Lun Bawang dari kaum dayak ini ingin membuat pembalasan terhadap pembunuh Mendiang Edwin yang dikhabarkan orang Islam. Maka terjadilah kekecohan di bandar Lawas.

Aku amat berharap tragedi ini tidak mencetuskan samada ketegangan kaum ataupun agama. Syukurlah pihak polis setakat ini masih mampu mengawal ketegangan yang berlaku.

Yang bersalah tu tetap akan di hukum dengan hukuman yang setimpal. Jangan kita buat hukuman sendiri. Kita selama di malaysia dapat hidup berbilang kaum dan agama dengan aman sekali. Janganlah sesekali hancurkannya hanya kerana satu kes yang terpencil.
Sayangilah dan hargailah kemakmuran dan keamanan yang ada. Jangan sesekali ada pihak yang cuba melakukan provokasi !

Salam takziah kepada keluarga mangsa. RIP to mendiang Edwin..


 


Sumbergambar

Ketegangan <b>Di Lawas</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 24 Sep 2012 05:26 PM PDT

. . .

lawas

Menurut sumber, kejadian adalah disebabkan seorang pemuda Lum Bawang yang bernama Edwin Singa Pelipus telah dibunuh dengan kejam mengunakan objek pemutar skrew yang terlebih dahulu dilanggar dan dibunuh pada Sabtu lalu iaitu 21 September 2012.

Apa yang dimaklumkan,kes bunuh ini adalah kerana suspek di bawah pengaruh dadah. Motif pembunuhan masih lagi dalam siasatan dan menurut beberapa sumber ada yang mengatakan pembunuh lebih daripada satu orang dan sebilangan suspek – suspek telah berada di tangan polis lawas .

Difahamkan orang Lun Bawang ingin membuat pembalasan terhadap pembunuh Mendiang Edwin yang dikatakan dari kampung Belimbing. Maka terjadilah kekecohan di bandar Lawas. Syukurlah pihak polis mampu mengawal ketegangan yang berlaku.

Yang bersalah tu tetap akan di hukum dengan hukuman yang setimpal. Jangan kita buat hukuman sendiri. Anyone fromSerawak dapat info sebenar?

lawas

Ketegangan Di Lawas Sarawak

Ketegangan Di Lawas, Sarawak

lawas

lawas

lawas

lawas

VN:F [1.9.20_1166]

Rating: 10.0/10 (4 votes cast)

VN:F [1.9.20_1166]

Ketegangan Di Lawas, Sarawak? (Gambar), 10.0 out of 10 based on 4 ratings

ENTRY BERKAITAN:

 1. Soalan Dan Jawapan Mengenai Isu SBPA
 2. Lelaki Sarawak Mati Selepas Tonton Lee Chong Wei Kalah
 3. Gambar Suspek Kes Campak Bayi Dari Tingkat 3 Desa Mentari
 4. Gambar Kejadian Amuk Di Kompleks JPM 9/7/2012
 5. Gambar 2 Remaja Lelaki Songsang Dicekup Sedang Beromen
 6. Dengkuran Misteri Dari Langit Sarawak
 7. Video Suara Aneh Dari Ruang Udara Kampung Endap Sarawak
 8. Bunyi Aneh Dari Langit Sarawak Hasil Aktiviti Kilang Sawit
 

11 di limbang - Google Blog Search

11 di limbang - Google Blog Search


Bolehkah <b>Limbang</b> Membangun? « <b>Di</b> Halaman <b>Limbang</b>….

Posted: 29 Aug 2012 07:20 PM PDT

LIMBANG, dibandingkan dengan bandar yang lain di Sarawak masih lagi ketinggalan dari segi pembangunan. Mungkin ini yang selalu aku perkatakan sebelum ini. Tetapi pembangunan macamana?

Adakah pembangunan dari segi luaran atau dalaman? Sesiapa yang pernah datang ke Limbang, mungkin dapat mengagak pembangunan dari segi mana yang aku nak perkatakan.

Jika nak ceritakan tentang pembangunan di Limbang, tentu kita akan menuding kepada siapa yang harus kita salahkan yang menyebabkan Limbang tak membangun seperti bahagian-bahagian yang lain di Sarawak ini. Mungkin bagi mereka yang dah lama tinggal di Limbang, kesalahan banyak dituding ke atas pemimpin sebelumnya yang tak berselera untuk membangunkan Limbang tetapi lebih berselera untuk menjamah yang ada di Limbang sahaja.

Dan sekarang pemimipin yang lama dah bertukar, sudah dua penggal memegang tampuk kuasa di Limbang. Adakah kita masih lagi untuk menyalahkan ke atas pemimpin terbabit?

Ataupun kita meyalahkan situasi yang ada di Limbang yang menyebabkan hasilnya tidak seberapa, seperti keadaan ekonomi, geografi, kurang wang, keadaan politik semasa, kurangnya sokongan, keadaan sistem negara, sikap orang tempatan dan pelbagai lagi yang hendak kita salahkan.

Jadi, aku yang sudah tinggal di Limbang terasa macam biasa sahaja, seakan semuanya ok. Ada pembangunankah atau tidak, keadaan di Limbang terus bergerak dengan gayanya tersendiri.

Walaupun ada suara-suara ketidakpuasan kedengaran agar Limbang perlunya ada pusat pendidikan yang tinggi, perlunya ada agensi ini, perluya ada sekolah teknikal, perlunya ada jalan-jalan yang baik kerana Limbang bersempadan dengan Negara Brunei, perlunya hospital dinaiktaraf dengan doktor-doktornya sekali tanpa perlunya merujuk di hospital Miri bila kes kritikal, perlunya jambatan dibina untuk ke kampung seberang agar mudah dihubungi, perlunya jalan dibina untuk tidak melintasi Negara Brunei agar tidak menghadapi kesesakan di sempadan, perlunya lapangan terbang dibesarkan lagi agar tidak perlu singgah di Miri lagi(bagi penerbangan selain dari Miri) dan banyak lagi perlu dibuat di Limbang yang tak dapat nak aku tuliskan di sini.

Mungkin juga kepimpinan yang ada di Limbang masih baru lagi berbanding kepimpinan yang ada di Lawas(yang kini semakin mengatasi keupayaan Limbang) menyukarkan lagi untuk membawa pembangunan yang sepatutnya dah terjadi di Limbang. Tarikan bagi pemimpin baru di Limbang belum lagi dapat menarik perhatian kerajaan negeri.

Apa yang harus dibuat untuk menggerakkan pembangunan yang ada di Limbang ini? Bukannya pembangunan yang ada di Limbang tiada langsung tetapi begitu perlahan dan kurang diberi perhatian yang sewajarnya oleh mana-mana pihak.

Peranan yang dimainkan oleh agensi-agensi kerajaan dalam membangunkan suasana "menarik" memberi impak kepada pembangunan di Limbang. Ketangkasan dan inovasi dari agensi-agensi yang ada diperlukan agar  pembangunan yang sudah tersedia hanya  perlukan sentuhan dan bantuan yang kreatif dari agensi-agensi yang dipertanggungjawabkan. Namun seperti yang terjadi ketangkasan yang ada tidak diimplementasikan dengan sepenuhnya. Hanya dibuat dengan gaya yang begitu santai dan ketidakwajaran.

Sepatutnya  pembangunan di Limbang boleh berjalan dengan pantas disebabkan di sudut geografi Limbang yang dikelilingi oleh Negara Brunei, Labuan, Lawas dan Sabah. Namun, ia masih bergerak dengan perlahan-lahan dan mungkin juga suasana yang begitu santai di Limbang memberi kesan kepada keaktifan penduduk di Limbang agaknya.

Kesimpulannya, Limbang tetap Limbang iaitu keunikannya yang berada dalam Negara Brunei Darusalam.

Bila Aku Fikirkan Tentang <b>Limbang</b>… « <b>Di</b> Halaman <b>Limbang</b>….

Posted: 21 Sep 2012 01:35 AM PDT

UNTUK sesiapa yang nak masuk ke Limbang samada melalui Jalan Tedungan(sempadan Tedungan/Kuala Lurah) atau Jalan Pandaruan(sempadan Pandaruan/Temburong) khasnya untuk yang suka ikut jalan darat, hanya itu sahaja jalan untuk ke Limbang. Tiada lagi jalan untuk masuk ke Limbang kecuali menggunakan kapal terbang ataupun bot.

Dan jika sesiapa yang nak keluar dari Limbang hanya dua jalan ini sahaja yang dapat dilalui oleh siapa-siapa yang berada di Limbang. Seronokkan!

Yang tak seronoknya, bila ada apa-apa program yang diadakan di Limbang terutamanya di bandar Limbang pasti kesesakan jalan akan berlaku. Sebab apa? Sebab hanya ada satu jalan sahaja yang dapat untuk kereta-kereta yang nak ke bandar Limbang. Sesiapa yang nak masuk bandar Limbang dan nak keluar dari bandar Limbang pasti akan tersekat di jalan-jalan tersebut. Lebih mudah nak kata, berlakulah kesesakan.

Aku cerita tentang jalan raya ini, bukannya nak memberitahu bahawa jalan di Limbang sudah sesak seperti jalan-jalan di bandar besar yang lain. Yang aku nak fokuskan mengapa hanya ada satu jalan sahaja! Mengapa tidak dibuat jalan lain untuk masuk ke bandar Limbang ataupun jalan keluar selain dari jalan yang aku katakan tadi.

Mengapa tidak dibuat jalan yang merentasi Bukit Mas dari Kampung Batu Bakarang  untuk ke Kampung Pahlawan? Ataupun buat satu jambatan yang merentasi sungai Limbang untuk menghubungkan bandar Limbang dengan kampung-kampung yang di seberang, dan mudah untuk ke Brunei melalui Kampung Pendam. Tak perlu lagi nak berpusing-pusing dalam Limbang.

Mungkin juga strategik orang bisnes, jika dibuatlah jalan singkat yang aku katakan tadi, maka tak singgahlah orang Brunei ke bandar Limbang. Maksudnya tak lakulah bisnes-bisnes di bandar Limbang. Bila dah jadi begitu, maka Limbang jadi bandar sunyi dan sumber pendapatanpun kurang.

Berkemungkinan besar juga kos untuk menarah Bukit Mas amat tinggi dan membina jambatan merentasi sungai Limbang juga tinggi. Siapa nak tanggung kos pembinaan nanti. Merugikan kerana manfaat hanya untuk orang Brunei sahaja nanti. Orang Brunei tidak akan singgah di bandar Limbang jika jalan singkat dibina nanti. Limbang hanya laluan untuk mereka ke Sabah ataupun untuk ke Miri(bagi orang Brunei Temburong)

Payahkan difikir semua ini. Jadi, jika terjadilah apa yang aku katakan tadi, apa jadi dengan bandar Limbang nanti. Adakah masih wujudnya Hotel Purnama? Peniaga-peniaga kecil macamana pula mereka nak cari rezeki yang kebanyakkan yang membeli jualan hanyalah orang Brunei. Orang tempatan bukannya tak membeli, membeli juga tetapi hanya barangan keperluan seperti makanan sahaja. Barangan yang lain orang Limbang membeli belah di Miri ataupun di KK.

Bagaimana dengan orang-orang muda? Masihkah mereka nak tinggal di Limbang atau menjadi perantau?

Kalau nak ikutkan teori tadi, pasti harga barang di Limbang akan turun, murah, tiada pilihan dan kedai-kedai di Limbang akan berkurangan serta sunyi.

Kesimpulannya, jika dibuat pembaharuan dari segi lanskap untuk jalan-jalan baru di Limbang, ia boleh mendatangkan kesan dari aspek yang lain kadang-kadang ia merugikan juga. Macamana ya? Sekarang ini aku tinggal di Limbang.

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di simunjan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Sep 2012 07:46 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di simunjan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Sep 2012 07:33 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di simunjan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jul 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Terkini : Helikopter terhempas <b>di Simunjan</b> , <b>Sarawak</b> . | The Best <b>...</b>

Posted: 20 Jul 2012 12:41 AM PDT

"Heli Crashed in Sarawak @ Simunjan : Acording to my info heli crashd into river at 10am, pilot ok but Peter Ato n 2 consultants stil missing. Mark Sumon & Sng not there".

Untuk pengetahuan semua , Pernah berlaku kejadian yang sama iaitu Helikopter terhempas di Simunjan juga. ( 24 Jan 2010 - Juruterbang Maut, Penumpang Cedera - kawasan hutan di Sungai Ladong Simunjan ) - Mr. J

KUCHING: A helicopter with four people on board crashed into Sungai Tereso near Simunjan, some 150km from here, on Friday.

Police said the private-owned chopper went down at about 9.20am near Batang Lupar rivermouth.The German pilot, Rko Steger, 35, managed to get out from the crash.

He swam for four hours before being rescued by local fishermen and taken to Kampung Tebeluk in Sebuyau.

A search and rescue team has been despatched to the area to find the three passengers believed to be engineers.

They were on their way to Nanga Merit in Belaga District.

Breaking News ( Sarawak Update ) :


A helicopter crashed near Sebuyau at 9.30am.

The helicopter was travelling from Kuching to Kapit when Kuching and Sibu Traffic Control Towers lost contact with the aircraft.

The helicopter is owned by Dato Sng company.

Sarawak Workers Party (SWP), Larry Sng said the pilot survived the incident. Three persons are still missing, including a lady.

Sng and Larry were not travelling together with their staffs when the tragedy struck.Three persons are still missing, including a lady.

Bonus:

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di miri sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Sep 2012 09:23 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Lelaki Cuba Terjun Pesawat Air Asia <b>Di Miri Sarawak</b> | melvister.com

Posted: 04 Aug 2012 09:06 PM PDT

Seorang penumpang lelaki cuba terjun dari pesawat Air Asia ketika pesawat tersebut cuba memecut laju untuk memulakan penerbangan dari Miri Sarawak. Lebih mengejutkan lagi lelaki itu adalah pramugara pesawat berkenaan. Menurut sumber, pramugara ini ternampak lembaga aneh sebelum membuka pintu kecemasan.

cuba terjun pesawat air asia

Petikan Akhbar

Kira-kira 200 penumpang sebuah pesawat AirAsia berdepan saat menakutkan apabila pintu kecemasannya tiba-tiba dibuka oleh seorang lelaki sewaktu pesawat itu memecut untuk berlepas di Lapangan Terbang Miri malam tadi. Lebih mengerikan, dalam kejadian pukul 8.30 malam itu, lelaki berketurunan Cina yang dikenali sebagai Chong dipercayai berusia 24 tahun bertindak nekad terjun ke landasan sebelum pesawat dihentikan serta merta oleh juruterbang yang dimaklumkan tentang kejadian berkenaan.

Chong bersama teman wanitanya menaiki pesawat tersebut untuk ke Kuala Lumpur. Berikutan kejadian itu, operasi penerbangan di Lapangan Terbang Miri dihentikan seketika bermula 9 malam. Berdasarkan laporan tidak rasmi, Chong dilaporkan dalam keadaan kritikal. Walau bagaimanapun punca beliau bertindak demikian belum diketahui dan masih dalam siasatan polis

Incoming search terms:

 • pesawat air asia terhempas 2012
 • pramugara air asia terjun
 • pramugara lelaki
 • air asia miri
 • pramugara air asia terjun k
 • pramugara airasia
 • pramugara airasia terjun
 • pramugara terjun airasia
 • pramugara terjun dari kapal di miri
 • peramugara airasia terjun

Teruskan Membaca:

 1. Bapa Lee Chong Wei Cuba Bunuh Diri Terjun Jambatan
 2. Pesawat Air Asia Terhempas Di Kuching
 3. Video Gadis Vietnam Serang Penumpang Dalam Pesawat
 4. Gambar Pesawat Air Asia Terbabas Di Kuching
 5. Gambar Ruangan Dalam Pesawat Airbus A380 Malaysia
 6. Gempar Penemuan Buaya Tembaga Di Miri Sarawak

Gempar Penemuan Buaya Tembaga <b>Di Miri Sarawak</b> | melvister.com

Posted: 18 Jun 2012 08:10 AM PDT

Gempar Seorang Lelaki Terjun Daripada Pesawat Air Asia <b>di Miri</b> <b>...</b>

Posted: 04 Aug 2012 06:27 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]MIRI – Beratus-ratus penumpang sebuah pesawat AirAsia Berhad (AirAsia) menghadapi saat cemas apabila seorang penumpang bertindak membuka pintu kecemasan lalu terjun ketika pesawat itu dalam kedudukan sedia ...

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jul 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

UnReportedNews™®: KR1M ANCAMAN KEPADA PEMBANGKANG?

Posted: 10 Jul 2012 08:30 AM PDT

-SELAMA INI, SESETENGAH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB SEOLAH-OLAH MAHUKAN RAKYAT DIBEBANI DENGAN PRODUK BERHARGA MAHAL SUPAYA RAKYAT AKHIRNYA MENYALAHKAN KERAJAAN, AGAK-AGAK PUAK MANA YANG MENGAWAL EKONOMI MALAYSIA YE .. KEKEKE!-

Pembinaan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) di seluruh Malaysia yang objektif utamanya adalah untuk menyediakan rakyat dengan produk-produk yang berharga lebih murah dan berpatutan jelas telah menyebabkan sesetengah pihak berasa "tidak selesa" atas kemurahan hati kerajaan. 
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Dato' Sri Ismail Sabri Yaacob berkata bahawa beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab seolah-olah begitu ketara "terganggu" oleh pembinaan KR1M dengan menggunakan isu-isu yang tidak relevan dengan KR1M untuk mencetus kekecohan.
Ismail berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan majlis pelancaran KR1M pertama di Sarawak, yang terletak di Padawan kira-kira 16km dari bandar di sini dan setakat ini, ia juga merupakan KR1M yang terbesar di seluruh Malaysia petang semalam.
Menjawab dakwaan tuntutan DAP mengenai harga barangan di KR1M Padawan adalah lebih mahal berbanding harga yang ditawarkan oleh pasaraya di bandaraya ini, beliau berkata kerajaan akan menetapkan harga barang-barang yang ditawarkan untuk membawa simbol 1Malaysia dalam KR1M adalah antara 30 peratus dan 50 peratus lebih murah.
"Niat pembangkang kita mengelirukan rakyat dengan membandingkan harga produk lain berjenama dijual di KR1M dengan harga yang sama yang dijual di tempat lain," katanya sambil menambah bahawa pada masa di Kuala Lumpur, DAP juga membuat tuduhan yang sama tetapi mereka berbohong untuk membawa produk yang berbeza.
Ismail berkata, terdapat kira-kira 30 peratus daripada barangan yang terdapat dalam jenama KR1M lain dan ini memberi peluang kepada pengguna untuk membandingkan harga barangan boleh didapati di KR1M.
"Kerajaan telah menubuhkan KR1M seluruh Malaysia untuk menyediakan rakyat dengan produk yang berpatutan dan lebih murah sementara di sisi lain, beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab yang seolah-olah mahu rakyat dibebani dengan produk mahal namun akhirnya menyalahkan kerajaan."
"Saya percaya bahawa rakyat, terutama orang-orang di Sarawak cukup bijak untuk membezakan ini dan menyedari bahawa objektif utama kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam pembinaan KR1M hanya satu, iaitu memberi keutamaan kepada rakyat terlebih dahulu."
Ismail kemudian mendedahkan bahawa sejumlah sebanyak 12 KR1M adalah dirancang akan ditubuhkan di Sarawak sahaja ini tahun ini dan di bawah pelan ini, sekurang-kurangnya 1 KR1M akan dibuka di setiap bahagian negeri ini dan pihaknya sedang dalam proses menilai kesesuaian premis yang dicadangkan.
"Jika anda boleh membeli-belah KR1M kami di kawasan yang jauh dari kedai-kedai runcit yang ada supaya wujud persaingan," katanya sambil menambah bahawa usahawan tempatan juga dialu-alukan untuk memasarkan produk mereka di pertubuhan KR1M.
Mendedahkan bahawa 12 syarikat-syarikat individu telah disenarai pendekkan untuk menguruskan KR1M 12, Ismail berkata selain direkodkan sebagai KR1M yang terbesar di negara ini, KR1M Padawan juga telah mencatatkan jualan harian tertinggi berjumlah kira-kira RM60,000 sejak ia mula beroperasi pada 29 Jun lepas.
Beliau juga berkata jumlah 85 KR1M merancang untuk membuka seluruh negara sebelum akhir tahun ini dan sehingga tarikh, seramai 47 KR1M  telah berjaya dilancarkan setakat ini.
Turut hadir di majlis perasmian ialah Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Hajah Rohani Karim, setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Dato'Kasim Saipuddin dan Pengurus Besar MRT Retail Sdn Bhd Dato 'Ameer Ali Mydin.

ads