Rabu, 11 April 2012

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


KERETA SEWA <b>DI KUCHING SARAWAK</b> - Kuching, Cars - Sheryna <b>...</b>

Posted: 20 Mar 2012 05:37 AM PDT

Kereta sewa di kuching sarawak

"What you see is what you get" - ( 24jam/hours sytem )

PERODUA:
Kancil Manual @ RM65/24hr Viva Auto@RM90/24hr

Myvi Auto @ RM120/24hr Viva Manual@RM90/24hr

Kelisa Manual @ RM80/24hr Alza Auto @ RM180/24hr

Myvi Auto 1997yr condition @ RM100/24hr

HYUNDAI:
Atos Auto @ RM85/24hr

PROTON:
Wira Sedan Auto @ RM100/24hr Waja Auto @ RM120/24hr

Wira Aeroback Auto @ RM100/24hr BLM Auto@RM120/24hr

Wira Aeroback Manual @ RM90/24hr Persona Auto @ RM130/24hr

Gen-2 Auto @ RM130/24hr Exora Auto @ RM180/24hr

TOYOTA:
Avanza Auto @ RM180/24hr Unser Auto @ RM180/24hr

Ipsum Auto @ RM180/24hr Unser Manual @ RM180/24hr

Van Toyota Hi Ace New Condition @ RM260/24hr

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


Pesta Benak <b>Sri Aman</b>, <b>Sarawak</b> 2012 | Kamaluddin&#39;s Blog

Posted: 06 Apr 2012 07:17 AM PDT

- Apr 6, 2012 22:17:28.

Pesta Benak 2012 yang bermula hari ini hingga Ahad di sini, hari ini.
Benak berlaku setiap hari pada berbeza waktu apabila air pasang besar dari muara Batang Lupar menghala ke hulu kira-kira sejauh 120 kilometer dengan kelajuan kira-kira 30 km/jam. Pesta ini diadakan setiap tahun yang dimasukkan dalam kalendar pelancongan negeri ini sekaligus menjadikan fenomena ini sebagai tarikan utama pengunjung ke bandar itu khasnya dan negeri Sarawak umumnya.

Saya pasti anda semua pernah mendengar tentang meluncur ombak laut (sea surfing),tetapi saya yakin bahawa anda semua belum pernah lagi mendengar tentang meluncur ombak sungai (river surfing) dan saya juga percaya bahawa keunikan sukan yang amat menakjubkan ini hanya boleh didapati di Sarawak sahaja melalui festival tahunan iaitu Pesta Benak.

Benak juga dikenali sebagai "Tidal Bore", Benak berlaku pada setiap hari dengan jarak gelombang dan ketinggian ombak yang berbeza.

Bagaimanapun,sepanjang masa air pasang besar,ia boleh diperhatikan dengan jelas dan pada masa inilah luncur ombak sungai menjadi realiti.

Seperti yang kita tahu,hanya lima tempat di seluruh Asia yang mengalami kejadian Benak ini.Dan Sri Aman pasti akan menjanjikan kepuasan untuk melihat ombak yang terbaik.

Ia akan menjadi festival tahunan yang akan diadakan pada setiap tahun dan boleh menjadi destinasi perlancongan yang teramat mengujakan.

Jadi saya sarankan tuan-tuan dan puan-puan pergi ke Bandar Sri Aman untuk merasai sendiri keunikkan Pesta Beenak pada tahun ini yang mungkin akan menjanjikan kepuasan terhadap tuan-tuan dan puan-puan,ia sejajar dengan temanya Sri Aman Bandar Benak.

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


MPP sedia selenggara flat taman perumahan, kata Lo : my <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 06 Apr 2012 04:25 PM PDT

KUCHING: Majlis Perbandaran Padawan (MPP) sedia melakukan kerja-kerja penyelengaraan ke atas flat-flat di taman-taman perumahan di bawah bidang kuasa pihak berkuasa tempatan terbabit.

Pengerusinya, Lo Khere Chiang berkata, MPP telah berbincang dengan Perbadanan Pembangunan dan Perumahan Sarawak (HDC) untuk menyelesaikan masalah penyelenggaraan itu.

Bagaimanapun, katanya, sehingga sekarang belum ada reaksi daripada pihak HDC untuk menyerahkan tanggungjawab melakukan kerja-kerja terbabit kepada MPP.

"Kami (MPP) menerima ba-nyak aduan daripada penduduk-penduduk yang tinggal di flat-flat taman perumahan terbabit kerana masalah penyelengaraan kawasan sekitar dan bangunannya tidak terpelihara.

"Justeru, kami meminta pihak HDC segera menyerahkan tanggungjawab itu kepada MPP untuk melakukan kerja-kerja penyelenggaraannya," kata Lo kepada pemberita ketika mengadakan lawatan di Flat Perumahan Taman Flora Indah, Jalan Arang, di sini semalam.

Menurutnya, antara masalah serius yang dihadapi oleh penduduk di flat-flat terbabit ialah penyelenggaraan sistem saluran najis, perparitan, alat pemadam kebakaran dan sebagainya.

Justeru, katanya, masalah-masalah itu telah mengundang rasa ketidakpuasan dan ketidakselesaan para penghuni rumah-rumah pangsa terbabit.

"Kita berharap pihak HDC memberi 'lampu hijau' kepada MPP untuk menyelesaikan masalah-masalah itu (penyelenggaraan) bagi menjamin keselamatan dan kebersihan para penduduk di rumah-rumah pangsa," kata-nya.

Lo menarik perhatian bahawa MPP mempunyai peruntukan yang besar untuk menyelenggarakan flat-flat taman perumahan di dalam kawasan pentadbirannya.

"Kami memiliki geran per-untukan berjumlah RM12 juta daripada kerajaan persekutuan untuk tujuan pembangunan di kawasan-kawasan bidang kuasa MPP," katanya sambil berharap HDC dapat segera menyelesaikan masalah itu.

Menurut Lo, penyelenggaraan bangunan dan kawasan sekitar rumah-rumah pangsa terbabit yang tidak teratur menyebabkan MPP menanggung masalah keengganan para penghuni rumah terbabit membayar cukai atau sewa mereka.

Sehubungan itu, katanya, MPP juga telah berbincang dengan HDC untuk membuka kaunter di flat taman-taman perumahan terbabit agar mudah penduduk membayar taksiran mereka.

"Justeru, kami benar-benar berharap agar HDC dapat segera menyelesaikan masalah penyelenggaraan di flat-flat taman perumahan agar penduduk-penduduk berasa selesa," katanya.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Kerajaan <b>Negeri Sarawak</b> |

Posted: 01 Apr 2012 09:52 AM PDT

Dewan Undangan Negeri Sarawak, badan penggubal undang-undang yang tertua di Malaysia, telah diwujudkan selepas mesyuarat pertamanya di Bintulu pada 8 September 1867. Kumpulan pertama dua puluh satu orang ahli Majlis Umum Sarawak yang diketuai Raja Charles Brooke turut terdiri daripada …

Read more »

Artikel / berita lain berkaitan:

ads