Isnin, 22 Ogos 2011

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di bau sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di bau sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di bau sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jul 2011 11:19 PM PDT

Penasihat DAP, Lim Kit siang memuji komitmen tinggi Parti Islam SeMalaysia (PAS) yang kekal bersama perjuangan Pakatan Rakyat walaupun menerima pelbagai habuan dari Umno termasuk jawatan menteri.

"UMNO tidak sepatutnya mencadangkan kepada PAS untuk membentuk 'kerajaan perpaduan'. Jika ada cadangan ia sepatutnya melibatkan Pakatan Rakyat (PR) dan bukannya berkomplot untuk memecahkan perpaduan Pakatan Rakyat.

"Kami turut mendengar PAS ditawarkan jawatan Menteri Besar di lima negeri. "Tetapi apa yang jelas, PAS konsisten bersama Pakatan Rakyat," kata Kit Siang di Bau, Sarawak pada 31 Mei lalu.

Mengulas lanjut, Kit siang menegaskan partinya bersama KEADILAN dan PAS komited bagi memastikan ketiga-tiga gabungan itu berjaya membentuk kerajaan baru pada Pilihan Raya Umum akan datang.

Lim mengulas tindakan terdesak Umno yang tidak habis-habis memujuk PAS untuk bersamanya atas nama 'Kerajaan Perpaduan'.

"Kami tidak akan membenarkan mereka (Umno BN) memecahbelahkan Pakatan Rakyat.

"Kami akan terus menjadi sebuah unit untuk menentang BN dalam pilihan raya yang akan datang.

"Ini adalah pendirian DAP, KEADILAN dan PAS dan kami mahu Pakatan Rakyat sebagai kerajaan (persekutuan) menjadi kenyataan," tegasnya yang juga Ketua DAP di Parlimen.

Ajakan Umno itu timbul semula selepas Mursyidul Am PAs yang juga Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat mendedahkannya ketika bertemu anak-anak Kelantan di Dengkil, Selangor pada 31 Mei lalu.

Nik Aziz dilaporkan berkata, baru-baru ini beliau didatangi wakil Umno berpangkat 'Datuk' dan merupakan 'pesara kerajaan' yang menawarkan PAS tiga jawatan menteri jika bersetuju bersama Umno membentu 'Kerajaan Perpaduan'.

Bagaimanapun, Nik Aziz menolaknya dan menyatakan komitmennya bersama Pakatan Rakyat.

Difahamkan, pujukan Umno itu adalah kali kelima terhadap Nik Aziz yang sejak menerajui Kelantan difitnah dan diaibkan dengan pelbagai gelaran dari Umno dan kuncu-kuncunya.

Umno juga membiarkan blogger upahannya memburukan Nik Aziz termasuk memprojeksikan gambar Nik Aziz dalam keadaan lucah melalui super impose.

Laporan polis yang dibuat mengenainya didiamkan Umno BN sehingga kini.

Peliknya, dalam keadaan Nik Aziz difitnah sedemikian rupa, di sisi lain pula, Umno memujuknya kononnya atas nama perpaduan.

Sesuatu yang pasti, Umno tidak pernah ikhlas setiap kali mengajak Umno walau atas apa nama sekalipun kerana pujukan 'bersatu' hanya datang setiap kali Umno terdesak atau kalah dalam pilihanraya.

Ini terbukti apabila selepas tragedi 13 Mei, PAS bersetuju bersama Umno dalam BN. Namun, selepas Umno kuat, PAS ditendangnya sekaligus merampas Kelantan.

Begitu juga pada PRU lalu apabila Umno BN hilang 2/3 di Parlimen dan tumbang di lima negeri, mereka memujuk lagi PAS termasuk menawarkan jawatan Menteri Besar dan Exco kepada parti Islam itu di Perak, Kedah dan Selangor.

Namun, PAS konsisten bersama Pakatan Rakyat sekaligus menolak ke semua jawatan dan habuan menteri itu.

Secara logiknya, PAS rugi jika bersama Pakatan Rakyat, kerana di Selangor, mereka hanya dapat Exco dan bukan Menteri Besar manakala di Perak mereka hanya dapat seorang Exco semasa negeri itu diterajui Pakatan Rakyat.\

Namun PAS sejak dulu adalah parti yang konsisten bersama mana-mana gabungan pembangkang dan tidak pernah meninggalkan gabungan termasuklah dalam Angkatan Perpaduan Ummah (APU) pada dan Barisan Alternatif (BA) pada 1999.

Dalam APU, PAS ditinggalkan Parti Semangat 46 (S46) pimpinan Tengku Razalegih Hamzah dan DAP keluar BA akibat fitnah Utusan dan media Umno BN yang memecahkan kesatuan itu.

Kini, selepas 8 Mac 2008, media pencacai umno BN melakukan taktik sama dan semakin cuba memecahkan Pakatan, semakin itu jugalah kesatuan ini kekal mantap muafakat.

DAP juga selepas cemerlang pada pilihanraya Sarawak turut diajak bersama BN tetapi ditolak melalui kenyataan rasmi Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng.

Manakala serangan sama dilakukan Datuk Seri Najib Razak ialah cubaan mengharamkan KEADILAN dengan kerjasama pendaftar Pertubuhan yang kesnya disebut pada 8 Jun ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

11 di lawas sarawak - Google Blog Search

11 di lawas sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di lawas sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Aug 2011 11:08 PM PDT

URL Sumber Asal :-

PWD kicks off Ramadan with distribution of &#39;bubur lambuk <b>...</b>

Posted: 05 Aug 2011 07:26 PM PDT

Posted on August 6, 2011, Saturday

FOR DISTRIBUTION: Norman ( sixth left, front row) leading his Sokanjaya team in preparing and distributing of 'bubur lambuk' at the back of PWD Lawas office.

LAWAS: Public Works Department (PWD) Lawas sports and recreational club (Sokanjaya) kicked off the Ramadan month of acitivities with the distribution of 'bubur lambuk' for staff of Lawas hospital and members of the public.

This has been earmarked as an annual activity by the club, said its chairman Norman Jan who is also resident engineer of PWD Lawas district.

"This programme involved both Muslims and non-Muslim staff, and is regarded as an activity which could enhance the spirit of togetherness in PWD Lawas family," he said.

Assisted by his programme co-ordinator, Jasni Rajanin, the Sokanjaya corps prepared the popular 'bubuk lambuk' for distribution to the appreciative recipients to break their fast.

Meanwhile, Norman also advise locals in the district to be prudent in water usage during this dry weather as the resevoir water level at the treatment plant has dropped.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

11 di serian sarawak - Google Blog Search

11 di serian sarawak - Google Blog Search


onggon.com: Jalan Kaki <b>di Serian, Sarawak</b> :P

Posted: 18 Aug 2011 03:11 PM PDT


Bulan Besar Besaq Besau Besai
Gambar kat tasik out, kat tepi sungai pun out sebab apa, sebab setting kamera aku lupa nak adjust, ada ka EV -1 hingga -2 camana tak gelap gambar. Pastu filter ND Grad pulak tak bukak-bukak kat lens. Pemalas betul. Faktor lain hari nak hujan, hari gelap bla bla bla.. Pendek cerita, tak pandai ambik gambar kan senang.. Mengaku je lah hahaha..
Taman Danu Serian atau dikenali juga sebagai Tasik Serian hanya berjalan kaki 10 minit dari rumah aku, manakala Batang Sadong atau Sungai Sadong hanya beberapa meter dari rumah aku. Jalan depan rumah jer. Oh Rumah aku di Kampung Hilir, Serian lebih kurang 45 minit perjalanan dari bandaraya Kuching. Dari Serian ke Kuching jalan canthek, jalan highway tu. Apa persamaan tasik dan sungai ini? Kedua-duanya terdapat buaya yang berasal-usul dari Batang Lupar, Sri Aman tempat lagenda buaya Bujang Senang. So, kalau nak ambik gambar kat tepi tasik atau sungai, sila 10 kali cek pun takpa, yang penting keselamatan. Ambik gambar bulan lagi syok.. Duk kat beranda rumah sambil rilek2 goyang kaki hehe..
Baru aku perasan, aku tak pergi Air Terjun Ranchan rupanya aiseymen.. Patutlah lain macam je koleksi gambar aku kali ni :P Okeh, esok nak post pasal makanan di Sarawak, eh masakan dan kuih-muih kat bazaar Ramadhan di Kuching. Kalau nak tau juadah sama ke tak ngan yang di KL, esok kita tengok dalam blog ni ehekk.. Jumpa lagi. Wassalam.
Tasik Serian
Tasik Serian
Tasik Serian
Batang Sadong
Batang Sadong

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di sri aman sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di sri aman sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di sri aman sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jul 2011 01:33 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di sri aman sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jul 2011 01:27 PM PDT

Caption: PENGHARGAAN...Roselyn menyampaikan cenderamata kepada Masir sambil disaksikan oleh Harden (tengah) ketika berlangsungnya majlis itu.

SRI AMAN, Isnin (16 mei) – Penguasaan terhadap Teknologi Komunikasi dan Maklumat (ICT) dikalangan anak-anak dalam kawasan Sri Aman akan diteruskan dipertingkatkan dari masa ke semasa kata Ahli Parlimen Sri Aman, Masir Kujat.

Katanya usaha ini terbukti dengan adanya pembukaan kemudahan Jalur Lebar Tanpa Wayar yang diperkenal menerusi Inisiatif Jalur Lebar Negara (National Broadband Initiative atau NBI) di Kampung Sabu, Sri Aman pada 13 April lepas.

"Kerajaan buat masa sekarang telah pun mewujudkan kemudahan Jalur Lebar Tanpa Wayar dalam kawasan Parlimen Sri Aman antaranya ialah di Rumah Melunggang anak Adir, Pakit A dan Rumah Ellie anak Chemeng, Sabu.

"Kita akan meneruskan usaha untuk menubuhkan lebih banyak kemudahan Jalur Lebar Tanpa Wayar di kawasan luar bandar yang mempunyai jumlah kepadatan penduduk yang tinggi, akses terhadap isyarat internet dan bekalan elektrik selepas ini," katanya.

Masir berkata demikian ketika berucap pada Majlis Makan Malam sempena sambutan Perayaan Gawai Dayak 2011 anjuran Sarakup Indu Dayak Sarawak (SIDS) cawangan Sri Aman di Dewan Suarah Sri Aman malam kelmarin.

Dengan adanya pembukaan lebih banyak kemudahan terbabit di Sri Aman maka tidak mustahil Sri Aman akan mampu melahirkan lebih ramai golongan modal insan yang lebih cemerlang pada masa akan datang.

"Ini merupakan salah satu usaha pihak kerajaan Barisan Nasional (BN) yang mahu melihat semua penduduk bersama-sama menikmati kelebihan kemudahan ICT pada masa sekarang

"Justeru saya  berharap agar penduduk terutama sekali golongan anak-anak di kawasan Sri Aman memanfaatkan sepenuhnya kemudahan ICT yang diwujudkan oleh kerajaan di kawasan mereka selepas ini," katanya.

Hadir sama ialah Menteri Muda Kemajuan Tanah, Datuk Francis Harden Hollis dan isteri beliau, Datin Simba Nalang, Residen Sibu, Sim Khok Kee dan Pengerusi SIDS cawangan Sri Aman, Roselyn Abunawas.

Majlis anjuran Sarakup Induk Dayak Sarawak cawangan Sri Aman itu diserikan lagi dengan Pekit Kumang, majlis penyampaian wang insentif pendidikan, persembahan kebudayaan dan persembahan nyanyian karaoke.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


SME Buka Cawangan baru <b>Di Sarawak</b> — SarawakReview.com

Posted: 31 Jul 2011 10:49 PM PDT

Post image for SME Buka Cawangan baru Di Sarawak

Perbadanan Perusahaan Kecil dan Sederhana, SME Corp akan sentiasa meningkatkan usahanya dalam membantu memperkembangkan industri kecil dan sederhana di negeri Sarawak.

Dalam usaha itu, SME Corp. akan membuka cawangan terbarunya di bahagian Bintulu Sarawak.

Menurut Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dato' Sri Mustapa Muhammad, cawangan baru ini diwujudkan bagi memastikan pengusaha kecil dan sederhana di kawasan luar bandar sarawak turut mendapat bantuan yang mencukupi.

Terutamanya dari segi bimbingan bagi memastikan perusahaan di kawasan luar bandar itu turut boleh diperkembangkan.

"Pelan induk diharap akan membangunkan mekanisme tentang bagaimanakah kita boleh mengintegrasikan perusahaan sederhana kecil di negeri sarawak memandangkan terdapat banyak industri berat di negeri itu. jadi mereka perlu mengadakan kerjasama yang padu antara industri berat dengan perusahaan kecil dan sederhana di negeri ini", kata beliau kepada pemberita semalam.

Terdahulu, beliau hadir dalam majlis perasmian seminar pelaburan tempatan peringkat negeri sarawak di kuching.

Turut hadir, Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Haji Abdul Taib Mahmud.

SME Corp. Malaysia dengan usahasama Bank Rakyat juga akan memperkenalkan program mempercepatkan perniagaan atau bap dan program memperkayakan dan memperluaskan perniagaan, E2.

Kedua-dua program ini diperkenalkan bukan sahaja bagi membantu dalam membangun serta memupuk kerjasama yang dinamik, berdaya saing dan berdaya tahan di antara pengusaha kecil dan sederhana di negeri itu.

Malah turut menyediakan satu bantuan bersepadu melalui nasihat dan sokongan teknikal, kapasiti dan keupayaan inisiatif, serta sokongan kewangan.

ads