Rabu, 16 April 2014

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


... Roda Hidupku ...: Day1 <b>di Kuching Sarawak</b>

Posted: 10 Apr 2014 07:11 AM PDT

Kami bertolak ke Sarawak menaiki Airasia pada pukul 3.20 ptg dan tiba lebih kurang pukul 5 petang. Huru hara airport dibuat dek budak 3 orang ni...Tak sekolah agama hari ni. Balik sekolah kebangsaan, terus kerah pergi mandi dan salin baju jalan. Cikgu diorang pesan, jgn lupa belikan souvenior dari Sarawak. Nak beli apa gaknya ekk?Bukan Hot Seat... tapi selesa jek buat kami berlima.

Oleh kerana hotel dah siap booking, kami terus naik teksi airport menuju ke hotel Riverside Magestic. Koupon RM26.00. Mahal ke? Entahlah... kalau dah bawak anak yang asyik2 ilang jek... terpaksalah redha. Dalam 15 minit dah sampai hotel, dan dekat je kalau nak ke Tempat makan seafood yang dipanggil Top Spot.

Kami check in dan terus keluar balik. Lapar... Jalan kaki tak sampai 5 minit... dah sampaiiii...


Gerai ni ada tanda Halal Jakim. Ramai pulak tu orang makan. Jadi kami makan kat sini. Ambil Ikan kerapu masak 3 rasa, udang butter dan ketam cili. Boleh tahan rasa dia. Diorang letak cili potong2 untuk yang kuat pedas macam aku ni. Air special katanya. Nama pun bukan main susah nak sebut. Layer bawah skali tu gula apong. Nak minum kena campurkan dulu, kalau tak rasa tawar jek belah atas dia. Bila dah campur.... rasa teh tarik jeeeerrrr :)Ini memang special. Sup Gamat. Sedap. Tak muak. gamat tu dia hiris nipis2. Rasa macam jeli, tapi kenyal2. Tawar je rasa gamat tu, tapi sup dia sedap.

Harga adalah sedikit mahal, tapi en Zali ok jek. Anak2 makan nasi, mak dgn abah diorang makan lauk. bagusss....Balik bilik, mandi solat dan terus diorang tidur keletihan. Almaklumlah, tadi pagi sekolah. Melainkan no 3.

Tengoklah tu, susah betul dak sorang ni nak tidur. Masa ni aku baru naik bilik lepas tengok kawan2 sekretariat kat bilik seminar buat persediaan. Siap mintak masakkan maggi. Adoiii....

Esok sambung cerita hari kedua pulak ye. nak tidur dulu. Harap2 majlis esok berjalan dengan lancar. Aminnnn....

11 di serian sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


60 nyaut kangau Kimpin Meri Darah Perdana <b>di Sri Aman</b> <b>...</b>

Posted: 29 Mar 2014 09:17 AM PDT

SRI AMAN: Sepenyampau 60 iku peranak menua ditu udah masuk ba Kimpin Meri Darah Perdana 2014 ke diatur begulai enggau Komiti Pemansang Nembiak Bagi Menua Sri Aman, Unit Rama Opis Residen Bagi Menua Sri Aman enggau Sepital Sri Aman ba Dewan Suarah ditu kemari.

Chairman Komiti Pemansang Nembiak Sri Aman ke mega Sapit Residen Pengawa Rama Bagi Menua Sri Aman, Hamdan Katang madahka, program meri darah ke diatur nengah chara begempung nya deka nyadi atur pengawa ninting taun komiti nya belabuh ari taun tu.

Ku iya, kenyau penumbuh Komiti nya kena ujung bulan Januari ti tadi, sida udah mujur ngatur dua bengkah atur pengawa ke besai baka Pekit Bintang Kecil enggau Pekit Nyura 2014 kena bulan Februari tu tadi.

"Program meri darah ke diatur sekali tu mega program ti ketiga ke diatur komiti nya bekerejasama enggau Unit Rama, Opis Residen Bagi Menua Sri Aman enggau Sepital Sri Aman," ku iya lebuh ke dikerandau pengudah program nya di tu kemari.

Ku iya, nangkan ke tu, komiti pemansang nembiak nya mega deka ngatur Pentas Budaya Ria ke deka mantaika atur pengawa baka begendang, betanda, pekit karaoke, Basking enggau pekit senamria, ke alai atur pengawa nya dipejalai begulai enggau raban ari Radio Televisyen Malaysia (RTM) Sri Aman, Opis Nembiak Lumba enggau Main Bagi Menua Sri Aman, Opis Pemansang Rama enggau Kandang Nengeri (PPSU) Sri Aman enggau Kelab Kecergasan Sri Aman.

Lebuh ke ngenang sentang kimpin meri darah nya, Hamdan madah, asil ari kimpin ke diatur nya, sida mujur ngumpul 31 pain darah ari mensia mayuh. Darah nya udah diserahka ngagai raban Sepital Sri Aman.

"Nengah kimpin tu, kami meda majak mayuh mensia mayuh datai nyukung kimpin tu.

"Sida nemu, darah ke diberi kitai nya ulih dikena nyelamatka mayuh nyawa enggau orang ti amat begunaka nya," ku iya.

Sama bisi ngulu program nya, Direktor Sepital Sri Aman, Dr. Hayati Ja'aar enggau Presiden Simanggang Benak Riders Club (SBRC), Jamali Safri.

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


Aktiviti pengeboman ikan <b>di Miri</b> dibendung - The Borneo Post Online

Posted: 07 Apr 2014 03:08 PM PDT

by Sudan Ajang. Posted on April 8, 2014, Tuesday

Isu ini mula diperkatakan, sering jadi rungutan komuniti nelayan sejak beberapa tahun kebelakangan ini

MIRI: Jabatan Perikanan Laut Sarawak akan be-kerjasama dengan pelbagai agensi kerajaan dan penguatkuasaan di sini bagi membendung aktiviti pengeboman ikan di per-airan Miri.

Timbalan Pengarah Per-ikanan Laut Sarawak Bohari Leng berkata isu penggunaan bom ikan mula diperkatakan dan sering menjadi rungutan komuniti nelayan di sini sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

"Menyedari mengenai kesan negatif akibat aktiviti itu yang menjejaskan hidupan marin, Jabatan Perikanan Laut Sarawak mengambil langkah awal memastikan aktiviti mengebom ikan dapat ditangani serta dibendung di peringkat awal," katanya.

Beliau berkata demikian ketika mempengerusikan Majlis Interaksi Bersama Wakil Komuniti Nelayan dan Agensi Penguatkuasaan di Miri – Isu Aktiviti Bom Ikan di Perairan Perikanan Miri/Suai anjuran Pejabat Perikanan Laut Wilayah III, Miri di Bilik Mesyuarat, Sarawak Forestry Corporation (SFC) Wilayah Utara semalam.

Turut hadir lapan ketua komuniti nelayan mewakili nelayan dari Kuala Baram hingga ke Kuala Suai serta ketua jabatan dan wakil Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), SFC, Majlis Bandaraya Miri (MBM), Jabatan Imigresen Malaysia Miri, Pengurus Persatuan Nelayan Kawasan Miri dan kakitangan Pejabat Perikanan Laut Wilayah III, Miri.

Beberapa siri risikan juga dilakukan oleh agensi-agensi penguatkuasaan yang ber-kaitan dan maklumat diperolehi juga dibincangkan pada mesyuarat tersebut.

Majlis itu adalah untuk memberi penerangan dan pendedahan kepada wakil nelayan di sini serta agensi-agensi berkaitan mengenai isu penggunaan bom ikan oleh nelayan asing tanpa lesen di perairan Miri.

Penerangan ringkas mengenai kaedah penggunaan bom disampaikan oleh Pegawai Perikanan Laut Wilayah III, Faizal Ibrahim Suhaili.

Majlis itu juga untuk mendapatkan maklumat awal nelayan tempatan serta pene-rangan oleh agensi-agensi berkaitan mengenai masalah dihadapi nelayan berkaitan isu bom ikan dan isu nelayan asing yang dibangkitkan oleh wakil-wakil nelayan.

Hasil majlis tersebut, ahli-ahli mesyuarat bersetuju menubuhkan Jawatankuasa Bertindak – Isu Bom Ikan Peringkat Miri dan keahlian jawatankuasa ini terdiri daripada wakil jabatan/agensi serta nelayan yang menghadiri majlis tersebut.

Jawatankuasa itu akan bersidang setiap tiga bulan dan memainkan peranan masing-masing memastikan aktiviti mengebom ikan serta penjualan ikan bom dapat dibanteras.

11 di saratok sarawak - Google Blog Search

11 di saratok sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di saratok sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Mar 2014 07:28 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di saratok sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jan 2014 07:22 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Belia <b>di Saratok</b> diseru hadiri Seminar Pendidikan Teknikal <b>...</b>

Posted: 15 Jan 2014 02:29 PM PST

SARATOK: Golongan belia di Parlimen Saratok diseru menghadiri Seminar Pendidikan Teknikal yang akan dianjurkan 18 Januari ini.

Ketua Pemuda (Parti Demokratik Progresif Sarawak) SPDP Krian James Jimbun berkata, program itu bertujuan membantu golongan belia dan lepasan sekolah yang belum mendapat pekerjaan serta kurang cemerlang dalam akademik mendapat informasi yang boleh mereka lakukan melalui pendidikan teknikal yang diwujudkan di institusi pendidikan.

"Melalui program ini kami akan berusaha memberi maklumat dan kesedaran kepada golongan sasaran tentang peluang-peluang yang sedia wujud dan  terbuka pada masa akan datang melalui aktiviti perindustrian yang sedang giat dijalankan dan dibangunkan di seluruh negara pada masa ini.

"Pada masa yang sama, aktiviti ini turut memberi penjelasan kepada golongan ini tentang cara berkesan merebut setiap peluang terbabit, terutama dalam aspek kelayakan yang harus ada pada setiap pemohon.

"Kami tidak mahu golongan yang kurang berjaya dalam bidang akademik amnya serta yang tidak berpeluang melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi terus pasrah dengan situasi yang mereka hadapi.

"Golongan ini harus sedar bahawa semua masalah itu dapat diatasi dengan mengambil peluang melalui mendapatkan pendidikan teknikal kerana dasar pendidikan adalah lebih memberi keutamaan kepada minat dan kebolehan seseorang dalam bidang teknikal," katanya ketika ditemui media, semalam.

Seminar berkenaan akan bermula jam 9 pagi hingga jam 1 petang pada hari berkenaan di Perpustakaan Awam Majlis Daerah Saratok (MDS).

Progam itu adalah anjuran Pemuda SPDP Saratok dengan kerjasama Kesatuan Kebangsaan Dayak Sarawak (SDNU) dan MDS.

Katanya, program juga diharap memberi maklumat tentang institusi-institusi yang menawarkan peluang pendidikan teknikal.

"Bagi menjayakan matlamat ini, pihak penganjur melalui penceramah jemputan akan memberi penerangan kepada para peserta seminar tentang kursus-kursus yang boleh mereka ikuti berdasarkan kebolehan, minat dan peluang yang bakal terbuka kepada mereka dengan ilmu kemahiran yang mereka miliki," kata James.

Penyertaan bagi mengikuti sesi seminar berkenaan adalah terhad kepada 50 peserta yang mendaftar awal.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: <b>di negeri sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Mar 2014 01:35 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Taib Mahmud Angkat Sumpah Sebagai Yang <b>di</b>-Pertua <b>Negeri</b> <b>...</b>

Posted: 28 Feb 2014 07:42 PM PST

Taib Mahmud Angkat Sumpah Sebagai Yang di-Pertua Negeri Sarawak ke-7 | Assalamualaikum dan selamat sejahtera diucapkan kepada para pembaca yang dikasihi dan dihormati sekalian. Sebelum ini kecoh tentang berita Taib Mahmud Letak Jawatan Sebagai Ketua Menteri Sarawak. Hari ini, beliau telah mengangkat sumpah sebagai  Yang di-Pertua Negeri Sarawak ke-7. Ikuti laporan penuh.

Bekas Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud sebentar tadi mengangkat sumpah sebagai Yang di-Pertua Negeri Sarawak Ke-7 menggantikan Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng, 92, yang tamat tempoh perkhidmatannya semalam.

Abdul Taib, 78, yang bersara dari semua jawatan politik dan pentadbiran negeri menerima watikah pelantikannya daripada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah di Istana Negara jam 3 petang semalam.

Beliau mengangkat sumpah jawatan tepat jam 11 pagi di hadapan Hakim Besar Sabah Dan Sarawak, Tan Sri Richard Malanjun di Dewau Lapau, Kompleks Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak.

Ia turut disaksikan Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem; Speaker DUN Sarawak, Datuk Amar Mohamad Asfia Awang Nassar dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Tan Sri Morshidi Abdul Ghani.

Tetamu jemputan tiba seawal jam 9.30 pagi di perkarangan Dewan Undangan Negeri disusuli ketibaan Ketua Menteri serta isteri pada pukul 9.50 pagi.

Tan Sri Abdul Taib serta isteri tiba jam 10.10 pagi dan diberi hormat di raja sambil diiringi Lagu Ibu Pertiwiku.

Sejurus itu beliau memeriksa Pasukan Kawalan Kehormatan Utama diiringi oleh Pegawai Pemerintah Perbarisan sebelum menuju ke Dewan Lapau untuk Istiadat Angkat Sumpah.
Istiadat bermula dengan bacaan Surat Cara Perlantikan daripada Seri Paduka Yang di-Pertuan Agong oleh Ketua Menteri.

Yang di-Pertua Negeri kemudiannya mengangkat sumpah dan menandatangani Surat Sumpah di hadapan Hakim Besar Sabah dan Sarawak.

Seterusnya, beliau menandatangani Surat Pengisytiharan disaksikan Ketua Menteri sebelum bacaan doa oleh Imam besar Negeri Datuk Jorgi Suhaili.

Istiadat diakhiri dengan Lagu Negaraku dan Ibu Pertiwiku. – BHarian

Orang Sarawak, apa kata anda?

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Sekula pesisir <b>di negeri</b> tu agi mayuh pengurang ba infrastruktur, ku <b>...</b>

Posted: 15 Mar 2014 09:01 AM PDT

DIPENYADI: Muhyiddin bejadi SMK Asajaya 2 (SMK Hajah Laila Taib), Bela dipeda (ari kiba) Manyin, Abdul Karim enggau Awang Tengah.

ASAJAYA: Kepala Menteri Tan Sri Datuk Adenan Satem netapka bantu agih belanja ari perintah besai dikena nyaup ngerapit seraka sekula di menua pesisir enggau di kandang mengeri di Sarawak mengkang ditagih.

Ku iya, mengkang mayuh sekula di menua pesisir di nengeri tu begunaka kereja ngemanah kelebih agi ba pekara infrastruktur enggau ke bukai baka ba bekal ai beresi, bekal lekterik sereta sambung jalai ke jelan agi.

"Negeri Sarawak chukup besai sereta ngembuan mayuh sekula nyengkaum sekula di menua pesisir di serata menua.

"Puji ti besai diberi ngagai perintah besai ketegal ti udah meri sukung ba pengawa pemansang pekara pelajar ngelama tu.

"Taja pia, mengkang mayuh sekula kelebih agi di menua pesisir ti begunaka bantu belanja ngambika tau dikemanah agi lalu atur nya besenutuk enggau pengangkun perintah ti deka ngangkatka pekara pelajar ngagai tikas dunya,'ku iya.

Jaku Adenan dipansutka Menteri Pengatur Pengeraja Asal enggau Rampa Menua Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan ti ngarika iya ba pengerami Ketuai Begulai enggau Rayat ke diatur di SMK Asajaya 2 Samarahan, ditu kemari.

Pengerami nya dipenyadi Sapit Menteri Besai Datuk Patinggi Tan Sri Muhyiddin Yassin ke alai iya mega udah ngemujur pengawa bejadika sekula nya.

Kelimpah ari nya, Adenan ngelalau raban apai indai, komuniti enggau ijinsi bukai bela mantu ngiring pemansang pekara pelajar nengah program sosial, kokurikulum, main enggau lumba.

"Pengangkun raban apai indai ulih nyaup nempa nembiak ke mujur ba pekara pelajar lalu nyadi reta ti deka ngangkat menua ngagai renggat dunya,"ku iya.

Ba pengerami nya mega Muhyiddin setuju nganti nama sekula nya nyadi SMK Hajah Laila Taib nurutka pinta enggau peneka rayat sereta ketuai perintah Sarawak.

SMK Hajah Laila Taib digaga nengah ungkus RM70 juta lalu dibuka  kenyau ari empat taun ke udah.

Diatu sekula nya betuaika Prinsipal  Ahmad Ayub lalu bisi 77 iku pengajar, 10 iku staf sukung sereta 1101 iku nembiak sekula.

Bela datai Menteri Pemansang Infrastruktur enggau Penyambung Dato Sri Michael Manyin enggau Menteri Muda Pemansang Nembiak Datuk Abdul karim Hamzah.

ads