Jumaat, 14 Disember 2012

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


CERAMAH @che&#39;gubard DAN AMK <b>SARAWAK DI SAMARAHAN</b> <b>...</b>

Posted: 13 Dec 2012 06:00 PM PST


Akibat pertembungan perlawanan bola sepak Thailand lawan Harimau Malaya dan ketidaksukaan rakyat Sarawak terhadap pemimpin PKR telah menyebabkan ceramah Merdeka Rakyat AMK Sarawak "Selamatkan Kota Samarahan Dari BN" yang diadakan di Kampung Sindang Baru, Samarahan yang dihadiri Che'gu Bard @ Badrul dari Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Nazib Ahmad, Arip Ameran dan Zulhaidah Suboh di Samarahan TIADA mendapat sambutan. Dianggarkan hanya sekitar 40 orang sahaja yang hadir berbanding jumlah kerusi yang disediakan berjumlah 400 buah kerusi.
Menurut pejabat Polis Samarahan, ceramah Merdeka Rakyat itu telah diadakan secara haram tanpa sebarang permohonan permit.
Ceramah Merdeka Rakyat AMK Sarawak yang sepatutnya diadakan pada jam 8.00 malam itu terpaksa ditangguhkan beberapa jam akibat ketiadaan sambutan daripada penduduk Kamung Sindang Baru, Samarahan. Pengerusi penganjur telah beberapa kali memohon maaf kepada penduduk yang hadir dan tetamu jemputan di atas ketiadaan sambutan yang hebat.
Pada mulanya penganjur telah mencadangkan kepada penceramah yang hadir untuk membatalkan ceramah Merdeka Rakyat itu atas faktor ketiadaan sambutan. Namun, disebabkan nafsu yang membara mahu mengumpulkan 1 juta peserta ke Himpunan Kebangkitan Rakyat di Kuala Lumpur pada 12 Januari ini, Che'gu Bard tetap meneruskan ceramah tersebut dalam keadaan serba salah.
Manakala, bagi 3 orang AMK Sarawak yang hadir bagi mengiringi Che'gu Bard, mereka tiada pilihan terpaksa juga berceramah walaupun dalam suasana yang tidak diingini. Malu tetap malu kepada penduduk Kampung Sindang Baru dan Che'gu Bard. Turut sama hadir, Pak Husin bekas calon Parlimen Samarahan dan Dr Ramli Ahmad, Ketua Cabang Keadilan Samarahan.
Seperti biasa, ceramah Merdeka Rakyat merupakan pentas pemimpin PKR untuk menabur fitnah dan pembohongan tahap melampau ke atas pemimpin BN khususnya Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak dan Ketua Menteri Sarawak Pehin Seri Abdul Taib Mahmud serta beberapa pemimpin BN yang lain yang dirasakan sesuai dan mempunyai modal untuk difitnah.
Selain Pengasas SAMM, Che'gu Bard juga calon PKR di P.131 Rembau yang akan bertanding menentang Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim dalam PRU-13 nanti. Untuk memastikan mempunyai tahap keyakinan yang kuat berhadapan pemimpin BN, beliau perlu mendapatkan sokongan daripada anak-anak muda.
Seperti kebanyakan kandungan ceramah pemimpin PKR, tema UBAH pada PRU-13 menjadi pilihan pemimpin SAMM dan AMK Sarawak di Kampung Sindang Baru, Samarahan. Bertemakan Selamatkan Samarahan daripada BN adalah satu lagi hasrat PKR mahu mencetuskan gangguan psikologi kepada rakyat Samarahan dan Sarawak. Namun, secara keseluruhannya ucapan berkaitan UBAH ini hanyalah persepsi PKR dan tidak bersandarkan fakta.
Isu kekurangan pembangunan luar bandar yang diketengahkan penceramah PKR itu merupakan suatu taktik psikologi khususnya kepada penduduk Kampung Sindang. Ini sangat bertentangan dengan apa yag telah diterima penduduk Kampung Sindang Baru dan kawasan Samarahan keseluruhannya yang kini pesat membangun sebagai pusat pendidikan Negeri Sarawak.
Jalan raya, kemudahan elektrik dan air serta telefon di samping sekolah, hospital, tempat-tempat pendidikan seperti UNIMAS, UiTM dan Institut Perguruan Samarahan serta Ibu Pejabat Polis Samarahan dan Bomba telah menjadikan Kota Samarahan membangun dengan pesat. Ini sangat bertentangan dengan apa yang mereka utarakan dalam ceramah itu.
Sejak dari dahulu lagi, bekas calon Asajaya, Arip bin Amera yang juga peguam syariah yang pernah mencetuskan kontroversi di Pustaka Negeri Sarawak bulan lepas akibat ketidakpuasan hatinya akibat jemputan ceramah telah dibatalkan telah membangkitkan isu jambatan Muara Tuang. Kerajaan sedia maklum akan keperluan jambatan Muara Tuang itu, tetapi lebih mengutamakan keperluan jambatan di Sungai Bulu yang menghubungkan Asajaya dan Sebuyau/ Simunjan yang dilihat sebagai keperluan mendesak. Kerajaan telah meluluskan pembinaan jambatan itu dan kini sedang dalam pembinaan.
Adalah tidak lengkap sekiranya pemimpin PKR itu tidak menyerang kepimpinan Ketua Menteri Sarawak dengan tuduhan yang disifatkan melampau dan keterlaluan. Arip Ameran dan beberapa pemimpin PKR tempatan di Samarahan sudah lupa bahawa jika tidak kerana jasa dan sumbangan Ketua Menteri Sarawak dalam memperjuangkan kebajikan pendidikan dahulu untuk belajar di UiTM dan universiti tempatan maka tidak akan ada mereka dan anak-anak mereka dapat belajar di peringkat tinggi dan menjadi peguam syariah. Ini boleh dikatakan kacang lupakan kulit.
Isu lain yang dibangkitkan PKR itu dalam membohongi penduduk Kampung Sindang Baru Samarahan ialah tanah NCR yang mana mereka sendiri pun tidak tahu fakta yang mereka perkatakan. Kroni pemimpin BN Sarawak dan Persekutuan tanpa merujuk kepada kroni pemimpin PKR sendiri seperti Anwar Ibrahim dengan isteri dan anaknya, Lim Kit Siang berkroni dengan anaknya, Lim Guan Eng dalam DAP serta Nik Aziz dengan anaknya Nik Abduh dalam PAS. Malah kabinet bayangan mereka kebanyakannya bersifat kekeluargaan.
Dalam ceramah itu juga, Che'gu Bard mengambil kesempatan menjual bahan-bahan fitnah kepada rakyat Samarahan dengan harga jualan sebanyak RM15 satu set.
Kesimpulan di sini, rakyat Sarawak menolak kehadiran PKR di Samarahan dan di tempat-tempat lain bersandarkan kepada intipati ceramah mereka yang 100 peratus bersifat menghasut dan fitnah. 

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


Aku Malas Jpeg: Panorama <b>Sarawak Sarikei</b>

Posted: 06 Dec 2012 09:21 PM PST

Panorama di Sarikei, Sarawak
11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


Promosi khazanah, kawasan pelancongan <b>Miri</b> – BorneoPost Online <b>...</b>

Posted: 20 Nov 2012 03:06 PM PST

by Mohd Norhadie Sahari. Posted on November 21, 2012, Wednesday

Banyak destinasi menarik wajar diperkenal untuk diterokai oleh pelancong dalam dan luar negara

MIRI: Selaku bandar raya pelancongan terkemuka di Sarawak, Miri mempunyai beberapa kawasan menarik yang harus diterokai oleh pelancong dari dalam dan luar negara.

Timbalan Residen Miri, Abdul Aziz Mohd Yusuf berkata, pelbagai khazanah dan kawasan pelancongan menarik di sini wajar diperkenalkan kepada pelancong luar.

"Miri mempunyai destinasi pelancongan menarik seperti kawasan terumbu karang  untuk aktiviti penyelaman, selain Gua Niah dan sebagainya bagi mereka yang ingin menerokai keindahan Miri," katanya pada Majlis Jamuan Tengah Hari Bersama Peserta Jelajah Kumpulan Pemilik Harley Asia Tenggara (SEAHOG) semalam.

Menurutnya, pemilihan Miri sebagai salah satu lokasi perhentian untuk program SEAHOG amat bertepatan bagi mempromosikan Miri secara dekat sebagai destanasi pelancongan.

"Kita berharap peserta konvoi SEAHOG akan kembali ke sini dan meluangkan banyak masa untuk melawat kawasan-kawasan yang menarik dan unik di Miri," katanya.

Seramai 265 peserta SEAHOG yang berada di Brunei Darusslam sejak kelmarin tiba di sini sebelum meneruskan perjalanan ke Bintulu semalam.

Jamuan Makan Jamuan Tengahari tersebut telah ditaja oleh Ahli Parlimen Sibuti, Ahmad Lai Bujang.

Hadir sama ialah Ketua Pegawai Operasi Kumpulan NAZA, Datuk SM Zulkifli SM Amin dan Pemangku Setiausaha Majlis Bandaraya Miri (MBM), Leonard Law.

Sementara itu, SM Zulkifli berkata peserta Jelajah SEAHOG yang menyertai konvoi selama sembilan hari ke Sarawak terpegun dengan keunikan rakyat Malaysia yang hidup bersatu padu.

"Kebanyakan peserta kita terpegun dengan kepelbagaian masyarakat Malaysia yang hidup dalam suasana majmuk dan bersatu padu dan mereka tidak melihat keadaan itu di negara-negara lain," kayanya di sini semalam.

SM Zulkifli memberitahu, konvoi berkenaan sekurang-kurangnya mampu memperkenalkan Malaysia di mata dunia selain mempromosi sukan pemotoran di negara ini.

"Secara peribadinya, saya melihat sukan permotoran di Malaysia semakin berkembang dan melebarkan sayap dari segenap negeri dan setiap tahun kita melahirkan hampir 500 penunggang baharu," jelasnya.

Tambahnya, Malaysia telah melahirkan pelumba muda iaitu Zulfahmi Khairuddin dan menerusi konvoi terbabit, beliau berharap ia dapat membantu mengembangkan minat orang ramai terhadap sukan permotoran di Malaysia.

Beliau menarik perhatian kesemua peserta konvoi terbabit memuji Malaysia khasnya Sarawak kerana rakyatnya sangat ramah dan mesra menyambut kedatangan peserta di semua lokasi perhentian.

"Inilah keunikan yang kita cuba perkenalkan kepada peserta-peserta luar negara dan kita berharap konvoi ini akan diadakan di lokasi sama (Sarawak) pada siri seterusnya," katanya.

Mengulas mengenai program SEAHOG, beliau memberitahu program berkenaan telah bermula dari Kuching dan peserta dibawa ke beberapa kawasan menarik di Kuching.

"Kita telah bawa mereka menyusuri Sungai Sarawak dengan menggunakan bot, memperkenalkan mereka produk kek Lapis Sarawak dan sebagainya," jelasnya.

Selain itu, katanya, peserta telah meneruskan perjalanan ke Sibu, Bintulu, Miri dan Brunei Darussalam dan kembali ke Miri semalam sebelum meneruskan jelajah kembali ke Kuching.

"Hari ini (semalam), kita telah selamat tiba di Miri selepas menjelajah Brunei pada hari sebelumnya dan kita akan meneruskan perjalanan ke Bintulu dan destinasi terakhir, Kuching untuk program seterusnya," ujarnya.

Siri Jelajah SEAHOG kali kedua itu melibatkan peserta dari Amerika Syarikat, China, United Kingdom, Jerman, Norway, Switzerland, Australia, Thailand, Indonesia, Brunei, Belanda dan Malaysia sebagai tuan rumah.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


57 kes denggi dilapor <b>di Sibu</b> - The Borneo Post Online

Posted: 16 Nov 2012 05:22 PM PST

Posted on November 17, 2012, Saturday

SIBU: Sehingga minggu ke-45 (4 hingga 10 November), Daerah Sibu telah mencatatkan sejumlah tujuh kes demam denggi menjadikan jumlah kes yang dilaporkan sehingga 10 November adalah sebanyak 57 kes.

Pegawai Kesihatan Bahagian Sibu, Dr Muhamad Rais Abdullah berkata dua lokaliti telah diisytiharkan pada 26 Oktober lalu sebagai wabak iaitu di Jalan Bukit Assek dan Jalan Merlin.

"Hasil daripada pemantauan Jawatankuasa Bertindak Wabak Denggi Daerah mendapati masih banyak tempat yang berpotensi sebagai tempat pembiakan nyamuk aedes di kedua-dua lokaliti wabak tersebut," katanya di sini semalam.

Di samping itu, Jawatankuasa Bertindak Wabak Denggi Daerah yang dipengerusikan oleh Pemangku Pegawai Daerah Sibu, Khalid Andong akan mengadakan gotong-royong di Pasar Jalan Tiong Hua pada 18 November ini, jam 7.30 pagi.

Sehubungan itu, semua penduduk di lokaliti berkenaan diminta bersama-sama menjayakan kempen gotong-royong itu bagi memusnahkan tempat pembiakan nyamuk aedes.

Menurut Dr Muhamad Rais, Pejabat Kesihatan Bahagian bersama Jawatankuasa Bertindak Wabak Denggi Daerah menggesa masyarakat agar sentiasa mengambil langkah-langkah pencegahan dan kawalan.

Ini katanya, dengan memusnahkan atau menanam bahan-bahan buangan yang boleh menakung air seperti tayar, tong cat, tin kosong, botol kaca, helmet buruk, bekas polisterin, mangkuk mi segera, beg plastik dan sebagainya.

Sekiranya demam, beliau menasihati orang ramai agar pergi ke kemudahan kesihatan dengan segera kerana sebarang kelewatan mendapatkan rawatan boleh membawa maut.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di matu sarawak - Google Blog Search

11 di matu sarawak - Google Blog Search


Hospital Daro amat perlu doktor pakar | my <b>Sarawak</b> - News <b>...</b>

Posted: 21 Nov 2012 01:14 PM PST

KUCHING: Hospital Daro amat memerlukan khidmat doktor pakar bagi mengatasi masalah pesakit yang memerlukan, kecemasan dan kritikal, khasnya bagi masyarakat di DUN Jemoreng dan DUN Dalat.

Abu Seman Jahwie (BN-Jemoreng) berkata, sepanjang tahun 2011, seramai 167 pesakit terpaksa dirujuk ke Hospital Sibu untuk mendapatkan rawatan pakar dengan menggunakan bot dan ambulans.

"Jumlah ini meningkat kepada seramai 250 pesakit sepanjang tempoh Januari hingga November 2012.

"Malah, masyarakat di konsti-tuensi DUN Jemoreng dan DUN Dalat berkongsi perkhidmatan kesihatan terletak di Hospital Daro," katanya ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan (2013) 2012 dan Resolusi merujuk Anggaran Perbelanjaan Pembangunan 2012 pada persidangan DUN di sini, semalam.

Menurut Abu Seman, lebih membimbangkan, selain jarak jauh Hospital Daro dari Jemo-reng iaitu 25 kilometer, ter- dapat masalah pengang- kutan berikutan kelewatan feri di Daro untuk ke Sibu, jelas- nya.

"Malah, keadaan boleh menjadi lebih membahayakan apabila ada pesakit terpaksa dibawa menggunakan bot pada waktu malam," tegasnya.

Beliau turut mencadangkan agar kerajaan atau syarikat swasta dibenar membina kilang sawit di kawasan ladang sawit rakyat seluas 2,600 hektar di Igan.

Kilang itu, katanya, akan menerima buah sawit dari ladang FELCRA seluas 4,800 hektar dan daripada pekebun kecil sekitar 500 hektar.

"Saya juga memohon kepada pihak berkaitan agar dapat menghantar dan mengagihkan Tangki Air 1Malaysia dengan segera ke kawasan rumah-rumah panjang dan kampung di kawasan tebing Sungai Igan," katanya.

Pada masa yang sama, Abu Seman juga mencadangkan Kompleks Polis Diraja Malaysia di Matu dibina segera kerana balai polis sedia ada masih menumpang di bangunan Pejabat Daerah Matu.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


Anak Merdeka: AES : kerajaan <b>Sarawak</b> wajar bantah <b>...</b>

Posted: 19 Oct 2012 05:43 AM PDT

Saya tidak bermaksud untuk membantah seratus peratus akan perlaksanaan sistem AES (Automated Enforcement System) oleh pihak JPJ di negeri ini tetapi saya merayu agar kerajaan khususnya kerajaan negeri Sarawak janganlah terlalu tergesa-gesa dalam membenarkan pihak swasta yang dilantik untuk memasang kamera AES itu supaya kelak tidak akan menimbulkan masalah baru kepada semua pengguna jalanraya di negeri ini.

Sepertimana yang semua sudah sedia maklum bahawa mutu ataupun keadaan permukaan jalanraya sepanjang Leuhraya Pan Borneo dari Sematan di Kuching hingga ke Miri di Utara Sarawak dan seterusnya merentasi wilayah negara Brunei Darussalam kemudian memasuki Bahagian Limbang kemudian masuk semula ke wilayah negara Brunei Darussalam dan seterus masuk ke Daerah Lawas sebelum memasuki wilayah negeri Sabah bukanlah tempat yang sesuai buat masa ini untuk dipasangkan dengan kamera perangkap laju berkenaan.

Saya ingin mengambil contoh beberapa tempat jalan yang sangat bermasalah di negeri Sarawak ketika ini iaitu dari Sri Aman - Sibu, Sibu - Selangau, Selangau - Tatau, Bintulu - Miri yang mana keadaan pada permukaan jalan berkenaan yang berlubang-lubang akibat kenderaan berat, permukaan jalan yang sudah pecah adalah sangat tidak sesuai untuk diletakkan kamera tersebut.

Para pemandu yang melalui jalan-jalan seperti itu setiap hari terpaksa memperlahankan kenderaan mereka supaya senang untuk mengelak sekira ternampak jalan berlubang di hadapan di mana walaupun di kawasan berkenaan had kelajuan diperbolehkan sehingga 100km/jam tetapi oleh kerana keadaan jalan yang agak teruk maka pengguna jalanraya cuma memandu pada tahap kelajuan 30km - 60km/jam bergantung kepada sejauh mana kerosakan pada jalan raya. Di sini saja sudah berapa banyak masa yang terbuang.

Jadi, andaikata kamera AES itu dipasang di kawasan-kawasan jalanraya yang mana permukaan jalannya masih elok atau rata, sudah tentulah untuk para pemandu yang sebelumnya telah melalui banyak kali jalan-jalan yang rosak untuk memandu lebih laju lagi agar lebih cepat sampai ke destinasi tidak dapat kerana bimbang akan dikenakan saman automatik RM300. Oleh itu saya berpendapat bahawa pemasangan kamera AES untuk negeri Sarawak belum lagi sesuai buat masa ini kerana kualiti jalanraya di negeri ini masih jauh ketinggalan jika dibandingkan dengan keadaan jalanraya di Semenanjung Malaysia.

ads