Jumaat, 6 April 2012

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


Lebih banyak persatuan bekas tentera lebih bagus <b>...</b> - My <b>Sarawak</b>

Posted: 23 Mar 2012 03:49 PM PDT

THOMAS LING

SIBU: Penubuhan pelbagai persatuan bekas tentera dilihat tidak mendatangkan sebarang keburukan kepada bekas-bekas tentera.

Sebaliknya menurut Presiden Persatuan Veteran Tentera Malaysia Negeri Sarawak (PVTMS) Thomas Ling, penubuhan persatuan bekas tentera dapat membantu kebajikan bekas tentera yang terabai.

"Kalau hanya bergantung kepada persatuan yang sedia ada, adalah agak sukar dari segi sumber manusia yang dialami persatuan. Ini kerana kebanyakan bekas tentera berada di luar bandar," jelasnya.

Ling menyambut baik usaha penubuhan pelbagai persatuan bekas tentera yang disifatkannya dapat membantu menyelesaikan masalah bekas-bekas tentera dalam menjaga kebajikan serta kepentingan mereka dalam persatuan.

Tambah beliau, setelah mengadakan 14 kali aktiviti turun padang dan perjumpaan dengan bekas-bekas tentera, seramai 15 bekas Sarawak Trackers dikenal pasti di Pakan, Engkilili, Limbang, Kanowit dan Sibu.

"Kebanyakan bekas-bekas tentera ketika ditemui pada perjumpaan, mengalami pelbagai masalah seperti tidak mempunyai kad bekas tentera dan buku pengakuan perkhidmatan.

"Disebabkan masalah tersebut, mereka tidak boleh mendapatkan perkhidmatan rawatan kesihatan di hospital secara percuma. Pentingnya berdaftar dengan persatuan," ujar beliau.

Katanya lagi, persatuan turut akan mencalonkan nama 15 bekas Sarawak Trackers untuk mendapatkan pengiktirafan Pingat Jasa Malaysia atas jasa dan sumbangan mereka ketika berkhidmat dalam ketenteraan.

Meskipun baharu diiktiraf pada 1 November 2011, PVTMS kini mempunyai seramai hampir 500 ahli dan menyasarkan 1,000 hingga 2,000 ahli pada tahun ini.

"Saya amat berharap ahli-ahli yang berdaftar dapat membantu persatuan bersama-sama mencari veteran-veteran tentera agar kebajikan mereka turut terjamin.

"Persatuan sedia membantu dari segi bantuan-bantuan yang boleh dipohon daripada Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV). Bantuan ini adalah seperti bantuan sara hidup, bantuan persekolahan bagi tanggungan, bantuan bencana alam dan sebagainya," jelas Ling.

Tambah Ling, PVTMS akan mengadakan perjumpaan dengan bekas-bekas tentera di Kanowit yang diadakan di Dewan Masyarakat Kanowit hari ini pada jam 8.30 pagi diikuti di pejabat SEDC Meluan, Julau pada jam 2 petang.

Beliau turut menasihati bekas-bekas tentera yang ingin mendaftar sebagai ahli, agar menyediakan Bat D 92D/Kad Bekas tentera atau BAT92/Buku Akaun, tiga keping gambar pasport, salinan kad pengenalan, yuran RM20 untuk seumur hidup dan RM80 bagi baju korporat persatuan.

Menurut Ling lagi, bagi bekas-bekas tentera yang berminat menceburi bidang pertanian terutama penanaman getah, dialu-alukan untuk mengikuti Program Penanaman Getah yang ditawarkan oleh Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Getah (RISDA).

"Kita ada menyediakan borang permohonan bagi mengikuti program pada majlis pertemuan itu nanti," jelas beliau.

Untuk maklumat lanjut, boleh menghubungi Ling melalui talian 013-8017056 ataupun pejabat PVTMS (084-349755).

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


A government university for <b>Sri Aman</b>, <b>Sarawak</b>. ~ Yusuf Mustanir&#39;s <b>...</b>

Posted: 02 Apr 2012 07:41 PM PDT

The Sundaypost, dated 1 April 2012 reported that the state government of Sarawak plans to set up a university of technology in Sibu. It was mentioned by the Sarawak Chief Minister, Pehin Sri Abdul Taib Mahmud at the 110th anniversary celebration of SMK Methodist, Sibu, Sarawak.

According to the Chief Minister, the university would produce graduates trained in technical fields to meet the manpower needs of Sarawak Corridor of Renewable Energy (SCORE). He further mentioned that, the state would focus on technical education and training in view of the need for more trained manpower in technical fields. He also called on all quarters to cooperate with the state government to realise the establishment of the proposed university.

Honestly, I respect and support the suggestion of the Chief Minister of Sarawak. Nevertheless, I am still of the opinion that Sri Aman, the second division of Sarawak which is known as one of "the sleeping towns" of Sarawak should first get a university ( a government university). Comparing to other divisions of Sarawak, including Betong, Mukah and Samarahan, Sri Aman is very far behind economically. Betong is now having a technical school, Mukah is having a branch of UITM and Samarahan is having UNIMAS, UITM and Institut Perguruan.

A government university for Sri Aman must not BY PASS the Sri Aman's town. It must be in the town of Sri Aman. I think there are enough lands in Sri Aman to have a government university. If a government university is in Sri Aman, Sri Aman will sure be developed as best as Samarahan, Serdang and all other states in Malaysia having an institution of higher learning (IPTA NOT IPTS). At the moment, Sri Aman depends very much on its agricultural products and its yearly Benak festival to generate its economy. But if Sri Aman is having a government university, shops and supermarkets will mushrooming. People from over Malaysia will come to send their children to study in Sri Aman. More and more jobs will be created in Sri Aman. As Sri Aman is focusing on the agricultural products, that proposed government university of Sri Aman will sure be a research centre to produce a world class quality agricultural and poultry products including rice. When we can produce a world class quality agricultural and poultry products, we can be one of its chief exporters.

Hence, its a high time for Sri Aman to have a government university if we want to see Sri Aman to be economically developed. The Benak Festival does not contribute more income to Sri Aman but a fully government university is the best solution to develop Sri Aman which is the second division of Sarawak. Furthermore on October 1973, the Memorandum of Understanding was signed in Sri Aman (Simanggang) between the Chief Minister of Sarawak at that time, Datuk Abdul Rahman Yaakub (Tun) as the Chief Minister of Sarawak and the Director of Operation against the communist insurgency in Sarawak and Bong Kee Chok, Director of Political Commissar of PARAKU which finally ended the communist insurgency in Sarawak.

Related Posts


Pesta Benak <b>Sri Aman</b>, <b>Sarawak</b> 2012 | Kamaluddin&#39;s Blog

Posted: 06 Apr 2012 07:17 AM PDT

- Apr 6, 2012 22:17:28.

Pesta Benak 2012 yang bermula hari ini hingga Ahad di sini, hari ini.
Benak berlaku setiap hari pada berbeza waktu apabila air pasang besar dari muara Batang Lupar menghala ke hulu kira-kira sejauh 120 kilometer dengan kelajuan kira-kira 30 km/jam. Pesta ini diadakan setiap tahun yang dimasukkan dalam kalendar pelancongan negeri ini sekaligus menjadikan fenomena ini sebagai tarikan utama pengunjung ke bandar itu khasnya dan negeri Sarawak umumnya.

Saya pasti anda semua pernah mendengar tentang meluncur ombak laut (sea surfing),tetapi saya yakin bahawa anda semua belum pernah lagi mendengar tentang meluncur ombak sungai (river surfing) dan saya juga percaya bahawa keunikan sukan yang amat menakjubkan ini hanya boleh didapati di Sarawak sahaja melalui festival tahunan iaitu Pesta Benak.

Benak juga dikenali sebagai "Tidal Bore", Benak berlaku pada setiap hari dengan jarak gelombang dan ketinggian ombak yang berbeza.

Bagaimanapun,sepanjang masa air pasang besar,ia boleh diperhatikan dengan jelas dan pada masa inilah luncur ombak sungai menjadi realiti.

Seperti yang kita tahu,hanya lima tempat di seluruh Asia yang mengalami kejadian Benak ini.Dan Sri Aman pasti akan menjanjikan kepuasan untuk melihat ombak yang terbaik.

Ia akan menjadi festival tahunan yang akan diadakan pada setiap tahun dan boleh menjadi destinasi perlancongan yang teramat mengujakan.

Jadi saya sarankan tuan-tuan dan puan-puan pergi ke Bandar Sri Aman untuk merasai sendiri keunikkan Pesta Beenak pada tahun ini yang mungkin akan menjanjikan kepuasan terhadap tuan-tuan dan puan-puan,ia sejajar dengan temanya Sri Aman Bandar Benak.

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


Rakyat <b>di Marudi</b> terus nikmati projek pembangunan | BorneoPost <b>...</b>

Posted: 12 Dec 2011 02:07 PM PST

Posted on December 13, 2011, Tuesday

MASIH ADA PEMBANGUNAN: Entri (tiga dari kiri) menyampaikan surat pemberitahuan kelulusan projek pembinaan jalan bernilai RM0.406 juta dan geran MRP kepada penduduk di Marudi.

BELURU: Rakyat di Marudi terus menikmati projek pembangunan dan pengagihan projek kecil luar bandar (MRP) walaupun wakil rakyatnya digugurkan daripada parti.

Menteri Muda Kemudahan Awam (Bekalan Air) Sylvester Entri Muran berkata, dengan statusnya sebagai bekas naib presiden Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP), ia tidak menghalang beliau untuk terus membantu rakyat di kawasan itu.

"Rakyat di Marudi memberi sokongan penuh terhadap Barisan Nasional (BN) walaupun pemimpin SPDP tidak memberi sokongan kepada saya sebagai calon BN semasa pilihan raya negeri yang lalu.

"Malah semua peruntukan pembangunan datang daripada kerajaan bukannya parti," katanya yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Marudi.

Entri berkata demikian pada majlis penyampaian dana MRP bernilai RM405,600 kepada 108 penerima di konstituensi Marudi dan penyampaian surat pemberitahuan kelulusan projek jalan dari Bakong hingga Teru, semalam.

"Pemberian geran dan surat pemberitahuan itu sekali gus menyangkal khabar angin yang menyatakan saya tidak ada lagi dana untuk diberikan kepada rakyat dan parti akan mengambil alih Marudi berikutan penyingkiran saya daripada parti," katanya.

Ujar Entri, walaupun rakyat di Marudi tidak mempunyai pemimpin SPDP di peringkat pusat, namun mereka tetap memberi kemenangan besar kepada BN semasa pilihan raya negeri yang lalu.

"Baru sekarang mereka tiba-tiba muncul di Marudi dan kehadiran mereka telah memecah-belahkan rakyat di situ, walhal semasa kempen mereka tidak pernah datang menjenguk.

"Mereka juga hipokrit kerana menyifatkan tindakan menggugurkan saya sebagai mengutamakan kepentingan parti sedangkan masalah akar umbi berpunca daripada Presiden Tan Sri William Mawan Ikom yang gagal mempertahankan status quo dalam jawatankuasa parti," ujarnya.

Entri menambah, Mawan sepatutnya mengekalkan status quo berkenaan jika beliau benar-benar mahu menjaga kepentingan parti, bukannya menyingkirkan saya dan menghukum empat lagi wakil yang dipilih.

Apa pun kata Entri, penyingkiran daripada SPDP tidak akan melemahkan semangat beliau untuk terus berkhidmat malah menganggap ia sebagai cabaran dalam politik untuk bekerja lebih gigih.

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


SMK Siburan and SMK Lake book semi-final berths : my <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 28 Mar 2012 10:32 AM PDT

DESPERATE: SMK Lundu custodian Mohd Izzul Haziq dives to save a penalty kick by Albert Azman of SMK Padawan at the Zone C Inter-school U15 Football Tournament at SMK Padawan field, yesterday. Lundu lost 0-2 . — Photo by Lester Mekan

PADAWAN: SMK Siburan and SMK Lake were the first teams from Group B to book semi-final berths of the Zone C U-15 Inter-School football tournament played at SMK Padawan football field yesterday.

Despite a 2-2 draw with SMK Lake in their last league game, SMK Siburan top their group after amassing six points and having a superior goal difference.

In the match, SMK Siburan marched into the second half with a solitary goal cushion. The hardworking Andre Gerinis equalised for SMK Lake through a stiff grounder. SMK Siburan restored their lead in the 52th minute but their joy were short-lived when SMK Lake levelled the score four minute later.

In another match, host SMK Padawan who earlier lost 0-1 to SMK Sematan, bounced back to beat SMK Lundu 2-0.

Both teams are unable to find the breakthrough until the 24th minute when Albert Azman's powerful volley shook the wood-work, and resulted in a chaotic goal-mouth melee which prompted SMK Lundu's Andy Dick to handle the ball from going into the net.

Without hesitation, the referee showed him the red card and awarded the penalty to SMK Padawan. The spot-kick taken by Albert Azman was spot-on to give SMK Padawan the 1-0 lead until the breather.

Upon resumption, SMK Lundu with a player less on the pitch, doubled their efforts but just could not breached their opponents' defence.

Instead, Albert Jai doubled the lead for SMK Padawan after connecting a corner-kick in the dying minutes.

Other results on Tuesday saw SMK Penrissen thrashed SMK Tun Abdul Razak (TAR) 3-0 and SMK Sematan edged SMK Bau 3-2.

In today's semi-finals, SMK Sematan will face SMK Lake and SMK Siburan will square off with host SMK Padawan. The first match will kick-off at 10am at SMK Padawan football field.

Deputy Minister of Tourism Datuk James Dawos Mamit is expected to officiate at the closing cum prize giving ceremony tomorrow.

Category: Sarawak

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


<b>Sarawak</b> cadang penubuhan universiti teknologi <b>di Sibu</b> | N9 Kini <b>...</b>

Posted: 30 Mar 2012 08:53 PM PDT

SIBU, 31 Mac : Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud, berkata kerajaan bercadang menubuhkan sebuah universiti teknologi di Sibu bagi menampung keperluan tenaga kerja Koridor Tenaga Yang Boleh Diperbaharui Sarawak (SCORE).

Berucap pada sambutan ulangtahun ke-110 SMK Methodist Sibu di sini, malam tadi, beliau bagaimanapun tidak menyatakan butiran lanjut berhubung penubuhan universiti tersebut.

Namun, beliau menyeru semua pihak di sini supaya bekerjasama dengan kerajaan negeri bagi memastikan penubuhannya menjadi kenyataan.

Menurutnya, pada masa sekarang terdapat empat universiti dan banyak pusat latihan perniagaan serta pengurusan di negeri ini.

Katanya, memandangkan Sarawak memerlukan lebih ramai tenaga kerja terlatih dalam bidang teknikal, tumpuan akan diberikan kepada pendidikan dan latihan teknikal.

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


PERUSAHAAN BURUNG WALET <b>SARAWAK</b>: TANAH TITTLE <b>...</b>

Posted: 05 Apr 2012 07:03 AM PDT

Tanah untuk disewa terletak di kawasan Daro, Mukah. mempunyai jalan masuk dari jalanraya besar(lebih kurang 1km). kategori tanah merupakan tanah pertanian. luas tanah untuk disewa bagi industri walet 2.5 hektar. jumlah sewa untuk tapak bangunan walet bagi 1/4 ekar ialah RM700/bulan. Tanah tersebut baru diperbaharui pada tahun 2009 dan akan tamat pada 2069.

LOKASI
1 km dari jalan utama, dan ada jalan masuk dan boleh dimasuki lori dan kenderaan berat.

Daro , mukah merupakan kawasan yang paling sesuai untuk ternakan burung walet, merupakan laluan utama burung walet dan terdapat banyak burung walet dikawasan ini.Tanah tersebut terletak bersebelahan dengan ladang kelapa sawit(banyak serangga utk makanan walet) dan terletak lebih kurang 10km dari kawasan penduduk kampung.

Sekiranya tuan puan berminat untuk membuat rumah walet di atas tanah dan setuju dengan share penggunaan tanah , tuan puan juga boleh menghubungi saya.

mr adi
0138494242

ads