Rabu, 28 November 2012

11 di serian sarawak - Google Blog Search

11 di serian sarawak - Google Blog Search


Pengetua Sekolah <b>di Serian</b>, <b>Sarawak</b> Dituduh Menerima Suapan <b>...</b>

Posted: 12 Jan 2012 01:45 AM PST

KUALA LUMPUR – Seorang pengetua sekolah di Serian, Kuching, Sarawak dituduh menerima suapan RM12,000 bagi memberi markah tertinggi dalam penilaian prestasi pembekalan makanan bermasak di Mahkamah Sesyen Kuching hari ini.

"Bagi pertuduhan pertama tertuduh berusia 58 tahun pada 16 Februari 2009 pada pukul 8.00 pagi di dewan makan sebuah sekolah didakwa menerima satu suapan wang tunai sebanyak RM12,000 sebagai dorongan memberi markah tinggi penilaian prestasi pembekalan makanan bermasak terhadap sebuah syarikat.
"Suapan itu juga didakwa bertujuan mempercepatkan proses tuntutan pembayaran kepada syarikat tersebut bagi bulan Januari 2009," kata kenyataan itu hari ini.
Menurut kenyataan itu, tertuduh mengaku tidak salah terhadap pertuduhan dan minta untuk dibicarakan.
Kata kenyataan itu, hakim membenarkan tertuduh dijamin dengan jaminan mahkamah sebanyak RM10,000 dengan seorang penjamin.
Manakala tarikh sebutan ditetapkan pada 26 Mac 2012 dan tarikh bicara ditetapkan pada 2 hingga 5 April 2012, tambah kenyataan itu.
"Jika sabit kesalahan tertuduh boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun dan didenda minimum RM10,000 atau lima kali ganda nilai suapan yang mana lebih tinggi," kata kenyataan itu lagi. 

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


<b>Sri Aman</b> villages to have RM8m river erosion project built <b>...</b>

Posted: 28 Nov 2012 09:34 AM PST

Posted on November 29, 2012, Thursday

THE Department of Drainage and Irrigation has completed the construction of 150-metre river erosion control project at Kpg Hulu in Sri Aman at a cost of RM888,377, says Deputy Chief Minister Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu.

Jabu, who is also Minister of Rural Development, said proposal for the implementation of river erosion control project at Kpg Hulu and Kpg Hilir in Sri Aman at a cost of RM8 million had been submitted to the Ministry of Natural Resources and Environment for consideration and approval in the Third Rolling Plan of the current Malaysia Plan.

He was responding to an issue raised by Lingga state assemblywoman Simoi Peri.

In response to an issue raised by Beting Maro assemblyman Razaili Gapor, Jabu said that Sarawak Development Office had received an allocation for the construction of a multipurpose hall in Beladin.

"The project is still in the price quotation stage with the Betong Resident Office. Construction work is expected to commence in Jan next year and is expected to be completed in eight months' time," he said.

Jabu said the construction of multipurpose hall at Kampung Tambak and Muton, funded by the Ministry of Rural and Regional Development at a cost of RM200,000 each would be completed by end of this year.

"A proposal to build a multipurpose hall at Kampung Pusa has been shelved for now because the cost of construction cost has exceeded the amount of allocation," he said.

Jabu suggested that Razaili contact the Ministry of Rural and Regional Development about the hall.

For the proposal to build multipurpose halls in Telang Usan constituency, he told its assemblyman Dennis Ngau to immediately apply to Sarawak Development Office or the Ministry of Rural and Regional Development for consideration and approval under the Third Rolling Plan.

Jabu also said the government had approved the implementation of four village street lighting project this year which involved 23 street lamps at Jalan Abg Barieng, Jalan Banding, Rh Peter Sayong and Rh Abit.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di lundu sarawak - Google Blog Search

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


Jottings of Xnuripilot: Serang Hendap <b>Di</b> Jalan Biawak-<b>Lundu</b>

Posted: 27 Nov 2012 03:55 PM PST

Sekarang ni saya agak sibuk sikit disebabkan nak menerbitkan buku ke2. Sepertimana yang disaran oleh Cik nur_emyinda, saya telah pergi ke Pencetakan Negara Malaysia Bhd (PNMB) di Alor Setar. Mereka sedia mencetak apa jua jumlah yang saya mahukan. Dah tentulah, lagi banyak jumlah dicetak, kos pencetakan akan kurang. Buku yang mungkin akan diterbitkan hanyalah ~140 halaman saja. Ini kerana tak banyak bahan yang diterima. Jujur saya katakan, apa yang saya coretkan atau di'link' dalam blog ini, itulah yang terdapat dalam buku itu nanti, insyaAllah. Bila draf kandungan dah siap nanti, saya akan siarkan kandungannya bagi memudahkan pembaca merujuk kepada coretan terbabit. Kalau ia menjadi kenyataan, kemungkinan saya hanya cetak 500 naskah saja, wallahualam.

Berbalik pada bahan cerita yang nak dibukukan. Salah satu bab ialah kisah Mej Dato' Salehuddin (klik di sini). Beliau ada menyentuh kisah konvoi 7 Renjer diserang hendap di Jalan Biawak-Lundu, Sarawak, pada 26/3/72. Insiden ini telah mengorbankan 15 anggota unit tersebut dan 3 tercedera. Saya telah melayar blog di sini untuk mendapatkan cerita selanjutnya.  Pengganas komunis telah merampas peralatan dan senjata. Tindakan seorang koperal daripada satu trup pasukan Peninjau telah berjaya menyelamatkan mereka yang masih hidup daripada terus dibunuh. Apabila dimaklumkan kejadian tersebut, hero kita ni telah memecut 'Ferret Scout Car'nya ke lokasi kejadian dan menembak mesin-gunnya ke arah musuh. Apa lagi, depa pun lintang-pukang meninggalkan lokasi.

Pengganas komunis berlagak dengan senjata rampasan - SLR & SMG. Senjata terakhir yang berjaya ditemui semula pada 1986
Saya tak pasti sama ada insiden ini telah dibukukan. A real pity sekiranya tidak. Jika belum, saya sedia  mendokumentasikan, insyaAllah.
Mej D. Swami (B)....Terima kasih.

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


57 kes denggi dilapor <b>di Sibu</b> - The Borneo Post Online

Posted: 16 Nov 2012 05:22 PM PST

Posted on November 17, 2012, Saturday

SIBU: Sehingga minggu ke-45 (4 hingga 10 November), Daerah Sibu telah mencatatkan sejumlah tujuh kes demam denggi menjadikan jumlah kes yang dilaporkan sehingga 10 November adalah sebanyak 57 kes.

Pegawai Kesihatan Bahagian Sibu, Dr Muhamad Rais Abdullah berkata dua lokaliti telah diisytiharkan pada 26 Oktober lalu sebagai wabak iaitu di Jalan Bukit Assek dan Jalan Merlin.

"Hasil daripada pemantauan Jawatankuasa Bertindak Wabak Denggi Daerah mendapati masih banyak tempat yang berpotensi sebagai tempat pembiakan nyamuk aedes di kedua-dua lokaliti wabak tersebut," katanya di sini semalam.

Di samping itu, Jawatankuasa Bertindak Wabak Denggi Daerah yang dipengerusikan oleh Pemangku Pegawai Daerah Sibu, Khalid Andong akan mengadakan gotong-royong di Pasar Jalan Tiong Hua pada 18 November ini, jam 7.30 pagi.

Sehubungan itu, semua penduduk di lokaliti berkenaan diminta bersama-sama menjayakan kempen gotong-royong itu bagi memusnahkan tempat pembiakan nyamuk aedes.

Menurut Dr Muhamad Rais, Pejabat Kesihatan Bahagian bersama Jawatankuasa Bertindak Wabak Denggi Daerah menggesa masyarakat agar sentiasa mengambil langkah-langkah pencegahan dan kawalan.

Ini katanya, dengan memusnahkan atau menanam bahan-bahan buangan yang boleh menakung air seperti tayar, tong cat, tin kosong, botol kaca, helmet buruk, bekas polisterin, mangkuk mi segera, beg plastik dan sebagainya.

Sekiranya demam, beliau menasihati orang ramai agar pergi ke kemudahan kesihatan dengan segera kerana sebarang kelewatan mendapatkan rawatan boleh membawa maut.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


SK BAYANG <b>DARO SARAWAK</b>: Suasana <b>Di</b> Dewan Makan

Posted: 23 Sep 2012 03:11 AM PDT

SK Bayang terletak di Bahagian Mukah, Daro. Bandar terdekat ialah Bandar Sarikei dan pekan Belawai. Kawasan Pedalaman 2 yang tiada bekalan air dan elektrik. Penggunaan air hujan dan genset. Boleh di hubungi menggunakan pengangkutan air dengan menggunakan Bot Laju Maju Stalon dari Bandar Sarikei. Sebuah sekolah SKM A.Majoriti pelajar berbangsa Iban. Terletak di Tepi Sungai. Guru dan Staff sokongan seramai 19 orang. Kuaters yang tidak mencukupi dan perlu berkongsi. Pertanyaan lanjut boleh hubungi Cikgu Faizal - 019-8384492

ads