Sabtu, 23 Mac 2013

11 di limbang - Google Blog Search

11 di limbang - Google Blog Search


Novel &#39; Aku Suka Dia&#39; sudah berada <b>di Limbang</b>.... - Inspirasiku <b>...</b>

Posted: 20 Mar 2013 07:11 AM PDT

KEPADA GENG KAWAN - KAWAN & RAKAN BLOG SAYA....
NOVEL 'AKU SUKA DIA' SUDAH BERADA DI LIMBANG....

BERMINAT??????

SILA BERHUBUNG DENGAN WARGA  SELENDANG KASIH 

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di betong sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Mar 2013 07:57 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Bintang <b>Betong</b> Idol 4 diketahui malam esok | my <b>Sarawak</b> - News <b>...</b>

Posted: 14 Mar 2013 02:25 PM PDT

BETONG: Bintang Betong Idol 4 akan diketahui pada Sabtu ini (16 Mac 2013) apabila konsert akhir program pencarian bintang yang membariskan 10 finalis bagi merebut gelaran Betong Idol 4 yang akan berlangsung di Dewan Tan Sri Datuk Amar Stephen Kalong Ningkan, Betong.

Pertandingan yang bermula jam 7.30 malam akan membariskan lima finalis bagi kategori terbuka iaitu Idol Zahra, Idol Adam, Idol Shira, Idol Hajar dan Idol Azri.

Manakala lima finalis lagi adalah daripada kategori Iban iaitu Idol Abby, Idol Jessica, Idol Patricia, Idol Roy dan Idol Jackson.

Menurut Pengetua Betong Idol Philip Jabu, pihaknya berusaha menjadikan program realiti ini menjadi acara yang menunjukkan kesungguhan pelajarnya dalam merebut gelaran bintang.

"Atas sokongan peminat yang tidak pernah jemu untuk menyaksikan kejayaan program ini, kami akan menyediakan acara kemuncak secara besar-besaran dan kami menjanjikan sebuah acara yang gilang-gemilang bagi menghargai sokongan peminat selama ini," ujarnya.

Di samping itu, konsert akhir itu turut meriah dengan persembahan artis undangan iaitu Bob AF, Melisa Francis, Swaylin, Margret M. Jalang dan Philip sendiri.

Tambahnya, kesemua peserta yang terpilih ke pentas akhir akan menyanyikan lagu pilihan pengurusan Betong Idol dan idol sendiri atas persetujuan bersama kerana ia dipilih berdasarkan kesesuaian vokal dan keistimewaan masing-masing.

"Oleh itu, saya percaya peminat akan menilai sendiri perbezaan dan kesungguhan pihak pengurusan dalam penganjuran program ini," tambahnya.

Philip yang juga pengerusi Kelab Sukan dan Rekreasi (KSR) BANKERS mengharapkan kerjasama daripada SABERKAS Layar, PBB Layar dan JASA P.204 Betong dalam penganjuran program yang kini telah masuk musim keempat.

Seterusnya beliau berharap ia mampu membuka peluang kepada pelajarnya bukan sekadar sebagai seorang penyanyi tetapi berjaya menjadi penghibur dan memajukan bidang seni muzik.

Beliau turut mengingatkan pelajar agar menjaga kesihatan diri dan latihan secukupnya bagi menghadapi saingan final nanti.

"Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar merangkap Ahli Parlimen Betong Dato Sri Douglas Uggah Embas dijangka hadir merasmi dan menyaksikan konsert akhir itu nanti.

"Datanglah beramai-ramai bagi menyaksikan siapa bakal dinobatkan sebagai Juara Betong Idol bagi musim keempat dan masuk adalah PERCUMA," jelasnya.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

majlis sukan sukan sekolah bahagian <b>betong</b> <b>...</b> - izz huznie idraqie

Posted: 09 Mar 2013 04:10 AM PST

Assalamulaikum,salam sejahtera dan salam 1Malaysia. how r u guys? alhamdulillah selesai kejohanan sukan padang dan balapan,Majlis Sukan Sukan Sekolah Bahagian Betong,Sawarak yang telah berlangsung pada 4-8March 2013 iaitu di Kompleks Sukan Betong,Sarawak.Dengan itu, selesai juga tanggungjawab yg telah diamanahkan sebagai Hakim Balapan. Satu pengalaman baru dalam dunia pendidikan ini.kawan kawan ,CIKGU bukan hanya didalam kelas pegang kapur atau marker pen menulis di papan hitam sahaja,cikgu work everywhere n everytime :) pengalaman sebgai hakim balapan ni menambahkan lagi ilmu untuk di praktikkan kejohanan sukan peringkat sekolah nanti.Tq PK KO yg mencalonkan cikgu husni sbg Hakim Balapan pada tahun ini.

Selesai majlis penutupan sesi bergambar bersama para atlet SMKBeladin
walaupun kami hanya kontijen kecil iaitu seramai 47atlet shj yang mewakili SMKB,kami sbg cikgu dan jurulatih berbangga dengan pencapaian anak anak didik SMKB.kami berjaya membawa pulang 2 Emas iaitu kedua duanya daripada acara merejam lembing katergori P14 dan L15.
bukan hanya emas di bawa pulang,atlet SMK Beladin iaitu Mohd Suhaili telah berjaya MEMECAH REKOD kejohanan merejam lembing L15.Tahniah dan syabas buat beliau. Tahniah juga buat Gloria dgn pingat emas kategori P14.
2 pingat Perak melalui acara track, 100m lari berpagar dan 400m lari berpagar P18,kedua dua pingat diperolehi oleh Mina Adam
6 pingat Gangsa diperolehi oleh 
Zulfikri, merejam lembing L13,
Mohd Nor Ain,merejam lembing L18,
dan selebihnya daripada acara balapan

primer,johny,roland christopher
Wisley (pemenang pingat gangsa 100m L15), me , syamsul ( final 4x400m L14)
Mohd Suhaili bersama PK KO En.Rosli b Uji,Ketua Jurulatih En.Fairul (baju biru),juru latih juru latih lain iaitu dari kiri berdiri: Cikgu Shirley,Cikgu Husni,Cikgu Deandra, Cikgu Azlan(jurulatih merejam lembing)
bersama atlet atlet yang menyumbangkan pingat kepada SMK BELADIN
duduk barisan hadapan: muslimin,ain,zul,suhaili,gloria,jenny,wisley dan fazhil
 Cikgu adie from SMK Saratok same university with me
 final day HAKIM BALAPAN
tq for a nice shirt to sponosred
 Hari kedua hakim balapan
 Bersama kuatert 4x400m L14. syamsul,primer,rashid n fazhil
adik beradik Dyg Nur Aslin and Dyg Mas Yasrani
 Final 100m lari berpagar p18 dan p14
 First day sebagai hakim balapan kejohanan
with them Ibanese boy,wisley,johny and jackson
 sweet gurl from zone saratok, she's Viviana
hopefully she will b a Malaysian athelete
berjaya mendapat pingat dalam bebrapa acara iaitu 100m,200m,4x100m,4x200m,80m lari berpagar kategori P12
tahniah buat si comel ini:)
 Fazhil atlet SMK Beladin yang baru berpindah dari sabah,beliau berjaya mendapat pingat gangsa dalam acara 200m L14 dan layak ke Final acara 4 x 400 m L14
Jenny pelari 400m P13 yang berjaya mendapat pingat Gangsa,Tahniah dan syabas,Jenny juga mendapat 4A dalam keputusan UPSR yg lepas.
semoga Jenny terus berjaya dalam semua bidang!!!
ok selesai sudah 5days 4night at Betong. Tahniah sekali lagi buat semua jurulatih dan semua atlet pada kejohanan sukan padang dan balapan
Majlis Sukan Sukan sekolah bahagian Betong edisi ke 10, 2013
semoga terus berjaya buat kontijen Sek.Men.Keb.Beladin pada kejohanan akan datang
majulah sukan untuk negara!
.......................................................................................

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


You&#39;re about to be redirected - Redirecting

Posted: 05 Nov 2012 03:26 AM PST

[unable to retrieve full-text content]The blog that used to be here is now at http://www.bujangsenang.org/2012/11/panas-anwar-di-kanowit-sarawak.html. Do you wish to be redirected? This blog is not hosted by Blogger and has not been checked for spam, viruses and other ...

KEHADIRAN ANWAR IBRAHIM <b>DI KANOWIT SARAWAK</b> <b>...</b>

Posted: 03 Nov 2012 05:00 PM PDT

Anwar Ibrahim telah mengadakan lawatan singkat ke Sarawak pada Jumaat, 2 November 2012, dengan Parlimen Kanowit menjadi destinasi pertamanya. Berbaju Melayu dan berjalan lagak sebagai Perdana Menteri Malaysia dengan diiringi pengawal peribadi, Anwar Ibrahim hadir pada pagi Jumaat dengan disambut oleh sebilangan kecil ahli-ahli PKR.
Kehadiran Anwar Ibrahim ke Parlimen Kanowit itu memberikan gambaran bahawa Parlimen Kanowit akan ditandingi calon PKR. Seperti biasa Anwar Ibrahim memberikan gula-gula manis kepada rakyat Kanowit khususnya ahli-ahli PKR. Persoalan di sini, berapa ramai rakyat Kanowit menerima kehadiran Anwar Ibrahim?
Menjadi kebiasaan bagi penduduk Iban yang tinggal di Rumah Udam Nanga Lipus akan pergi ke kebun yang menjadi mata pencarian dan rezeki mereka. Jika penduduk mahu pergi menyambut Anwar Ibrahim maka banyak masa terbuang dan ini sangat merugikan. Adalah lebih baik mereka turun ke kebun dan menjalankan rutin harian.
Kehadiran Anwar Ibrahim ke Kanowit hanya disambut sebilangan kecil ahli-ahli PKR Kanowit. Yang menariknya, Anwar Ibrahim telah disambut dengan meriah oleh poster dan banner yang tertulis dalam bahasa Malaysia dan bahasa Iban sambil mengalu-alukan kedatangan peliwat Malaysia.
Selain disambut oleh ahli-ahli PKR, ceramah politik Anwar Ibrahim juga hanya didengari ahli-ahli PKR Kanowit. Manakala, penduduknya kebanyakan mereka pergi ke kebun dan mengusahakan tanaman padi dan makanan.
Disebabkan sambutan yang kurang menggalakkan, Anwar Ibrahim hanya berceramah ringkas dan pendek sebelum beredar kerana terasa amat malu. Lokasi seterusnya yang dilawat Anwar Ibrahim ialah Kabong sebelum berlepas ke Kuching bagi menyempurnakan forum mengenai sebuah buku yang dikupas Anwar Ibrahim dan dua orang ahli panel di Hotel Grand Continental, Kuching pada malamnya. 

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


yayamagicclown: Mr Yaya <b>di</b> WCA <b>Kuching</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 07 Mar 2013 10:31 PM PST

Hi
 Bulan lepas Yaya berada di World Clown Association Convention di Kuching, Sarawak
Selama seminggu Yaya berkampung di sana berjumpa dengan kawan-kawan oversea Yaya ...
Kawan-kawan Yaya ni ade yg dtg dr China, Jepun, Hong Kong, USA dan sebagainya
yaya kat sini dtg menimba ilmu juga berkongsi ilmu dari clown clown dari serata dunia. mcm pergi sekolah, pendek kata sekolah clown la ni tau11 di mukah sarawak - Google Blog Search

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


Ikan Keli Gergasi Ditemui <b>Di Mukah Sarawak</b> - Gambar Luar Biasa <b>...</b>

Posted: 16 Mar 2013 02:10 AM PDT

Ikan Keli Gergasi Ditemui Di Mukah Sarawak - Gambar Luar Biasa - Blog 3 Dalam 1 | Masih ingatkan dengan kisah tentang penemuan Seekor ikan keli bersaiz gergasi telah ditangkap oleh nelayan di Mukah, Sarawak. Kisah ini sudah lama, tapi admin ingin berkongsi beberapa gambar penemuan ikann Keli Gergasi ini. Berita tentang ikan keli gergasi ini telah menggemparkan bukan sahaja penduduk tempatan tetapi seluruh Malaysia. Ikan pelik yang mempunyai berat lebih kurang 2 tan (2000kg) itu dikatakan tersesat dan mati di tepian sungai. 
Seorang pemborong ikan cuba mengangkat ikan keli tersebut dengan menggunakan kren tidak berjaya. Dia hanya berjaya mengangkat ikan keli gergasi itu hanya selepas menyiat kulit ikan pelik itu. Daging ikan keli gergasi itu dikatakan dipotong-potong dan dijual dengan harga RM6 sekilo. Satu kampung boleh kenyang kalau buat kenduri ni. Mari kita tengok gambar pelik ikan keli gergasi yang terdampar di Mukah Sarawak ini. Jom!

BLOG SARAWAK: 11 <b>di mukah sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Mar 2013 07:25 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Dasyat.! Senarai harta KM <b>Sarawak</b> [Kira la tengok..] | DUP Pahang <b>...</b>

Posted: 17 Mar 2013 07:18 PM PDT

SENARAI HARTA YG DI MILIKI OLEH KETUA MENTERI SERAWAK!!

1. 750 hektar … di Sungai Lubai Tengah, Limbang Srwk Plantations Entiti perniagaan ini tlh diswastakn, 60% pegangan saham dimiliki olh Hamid Sepawi (sepupu Taib) & Hasmi b Hasnan.

2. 4,400 hektar … di Sungai Medalam, Lawas Celerity Design Sdn Bhd – Abu Bekir Taib (anak Taib Mahmud).

3. 9.000 hektar … di Batang, Limbang Future Atmosphere Sdn Bhd Abu Bekir Taib.

4. 11,000 hektar di Ulu Medamit, Limbang – Dataran Aras Sdn Bhd – Abu Bekir Taib.

5. 3,000 hektar … di Tinjar,Miri – Amazing Green Sdn Bhd – Teresa Toyad (keluarga Taib yg berkahwin dgn bekas Setiausaha Kerajaan Negeri) & CEO kpd SCORE Wilson Baya Dandot.

6. 750 hektar … di Jalan, Miri.

7. 2,000 hektar … di lokasi penting lapangan trbang, Miri – Kumpulan Parabena Sdn Bhd & Mesti Bersatu Sdn Bhd Taib Mahmud & Raziah Mahmud.

8. 500 hektar … di Sungai Sibuti, Miri – Premium Haven Sdn Bhd – Abu Bekir Taib.

9. 5,000 hektar … di Sungai Teru & Batang Baram – Essential Straits Sdn Bhd – Abu Bekir Taib.

10. 1,100 hektar di Sungai Karap Umpama Mantap Sdn Bhd – Abu Bekir Taib.

11. 10,000 hektar di Lot 1208 Sungai Karap – Abu Bekir Taib.

12. 50 hektar … di Jalan Tusan, Sibuti – Ukiran Mantap Sdn Bhd – Abu Bekir Taib.

13. 4,000 hektar di Sungai Bok, Tinjar – Log Oak Promotion Sdn Bhd – Abu Bekir Taib.

14. 4,500 hektar di Sungai Tutoh Syarikat Radiant Lagoon – Abu Bekir Taib.

15. 5,000 hektar di Sungai Karap & Sungai Kulak – Amgreen Gain Sdn Bhd – Ibrahim Mahmud (abang/adik Taib).

16. 50 hektar … di Sungai Karabungan, Niah – Hamid Sepawi (sepupu Taib) & Hasmi b Hasnan.

17. 31,000 hektar … tanah NCR di Long Lamai – Merawa Sdn Bhd (anak syarikat Samling Global).

18. 2,600 hektar di Jalan Setium – Mega Bumimas Sdn Bhd (anak syarikat Ta An – Hamed Sepawi (sepupu Taib).

19. 10,000 hektar di Similajau – Sahua Enterprise Sdn Bhd – Mohamid Morshidi bin Abdul Ghani (Setiausaha BN Sarawak).

20. 4,500 hektar … di Similajau – Derawan Sdn Bhd – Mohamid Morshidi bin Abdul Ghani (Setiausaha BN Sarawak).

21. 15,000 hektar … tanah NCR kaum Penan di Ba Jawi Samling Plywood (Miri) Sdn Bhd.

22. 1,600 hektar … di Setuan – Hasmi Hasan (proksi Taib).

23. 10,000 hektar di Sungai Takan & Ulu Sungai Nyatak, Tatau – Ikrar Bumi Sdn Bhd Elia Geneid (anak saudara Taib).

24. 8,000 hektar … di Balingian (sebahagian besar kawasan ini asalnya adalah hutam simpan Setuan Besar) – Saradu Plantations Sdn Bhd, Organic Treasure Sdn Bhd & Kumpulan Parabena Sdn Bhd – Raziah Mahmud (adik Taib) & Robert Geneid (ipar Taib).

25. 10,000 hektar … di Ulu Mukah – Sarawak Plantations Entiti perniagaan ini telah diswastakn, 60% pegangan saham dimiliki olh Hamid Sepawi (sepupu Taib) & Hasmi b Hasnan.

26. 5,000 hektar … di Mukah – Delta Padi Sdn Bhd (Taib Mahmud) & LCD (pengerusinya ialah Taib Mahmud).

27. 5,000 hektar di Sungai Bawan – Palmlyn Sdn Bhd Taib Mahmud & Arip Mahmud.

28. 13,000 hektar di Sungai Bawan Golden Star Ace Sdn Bhd – Taib Mahmud & Arip Mahmud.

29. 4,000 hektar di Sungai Sikat, Mukah – Bella Magic Sdn Bhd – Abu Bekir Taib.

30. 5,000 hektar di Kenyana Rajah Mutiara Sdn Bhd Taib Mahmud & Arip Mahmud.

31. 2,000 hektar di Loba Kabang – Victoria Square Development Sdn Bhd Ibrahim Mahmud (abang/adik Taib).

32. 2,050 hektar di Penasu Igan – Victoria Square Development Sdn Bhd Ibrahim Mahmud (abang/adik Taib).

33. 5,000 hektar di Antara Batang, Oya & Batang Mukah – Kub Sepadu Sdn Bhd – Hamid Sepawi (sepupu Taib).

34. 10,500 hektar di Sungai Retus – Hariyama Sdn Bhd Taib Mahmud & Arip Mahmud.

35. 768 hektar … di Pasai Siong, Sungai Retus – Masretus Oil Palm Plantation Sdn Bhd Ibrahim Mahmud(abang/ adik Taib), Yahya bin Ibrahim (anak saudara Taib) & Mahmud bin Ibrahim (anak saudara Taib).

36. 400 hektar … di Tulai Meradong – Delta Padi Sdn Bhd (Taib Mahmud) & LCD(pengerusinya ialah Taib Mahmud).

37. 2,000 hektar … di Batang Lebaan, Sibu – Delta Padi Sdn Bhd (Taib Mahmud) & LCDA (pengerusinya ialah Taib Mahmud).

38. 100 hektar … di Sungai Lengan, Sibu – Delta Padi Sdn Bhd (Taib Mahmud) & LCDA (pengerusinya ialah Taib Mahmud).

39. 600 hektar … di Sungai Melayu, Meradong – Sarawak Plantations – Entiti perniagaan ini telah diswastakan, 60% pegangan saham dimiliki olh Hamid Sepawi (sepupu Taib) & Hasmi b Hasnan.

40. 1,113 hektar di Batang Lassa – Europalm Sdn Bhd (anak syarikat Ta Ann Holdings) – Hamid Sepawi (sepupu Taib).

41. 1,500 hektar … di Jin Matu, Daro – Europalm Sdn Bhd (anak syarikat Ta Ann Holdings) Hamid Sepawi (sepupu Taib).

42. 90 hektar … di Kampung Tebang, Batang Lassa,Daro – Multi Maximum Sdn Bhd (anak syarikat Ta Ann Holdings) Hamid Sepawi (sepupu Taib).

43. 15,000 hektar di Pulau Bruit – Eastern Eden Sdn Bhd & Poh Zhen Sdn Bhd – Arip Mahmud (abang/adik Taib), Ali Mahmud (abang/adik Taib) & Azerina Mohd Arip (ipar Taib).

44. 7,700 hektar di Paloh Delta Padi Sdn Bhd (Taib Mahmud) & LCDA (pengerusinya ialah Taib Mahmud).

45. 9,000 hektar di Sungai Machan Tengah – Polar Tower Sdn Bhd – Abu Bekir Taib (anak Taib).

46. 5,000 hektar … di Sungai Selepong & Sungai Kawasan – Ample Agro Sdn Bhd – Fatimah Abdul Rahman (kakak/adik kpd YB Norah binti Abdul Rahman yg juga sepupu Taib).

47. 70,000 hektar di Bijat Land District, Sri Aman –beberapa buah syarikat yg diuruskan olh Titanium Management Sdn Bhd – Abu Bekir Taib (anak Taib Mahmud).

48. 2,300 hektar di Sungai Klauh & Sungai Dor – Tabaruk Abadi Sdn Bhd Ali Mahmud (abang/adik Taib Mahmud).

49. 700 hektar … di Sungai Batang Klauh – Sarawak Plantations Entiti perniagaan ini telah diswastakn, 60% pegangan saham dimiliki olh Hamid Sepawi (sepupu Taib) & Hasmi b Hasnan.

50. 900 hektar … di Melugu,Sri Aman – Sarawak Oil Palm – Entiti perniagaan ini juga telah diswastakan, 60% pegangan saham dimiliki olh Hamid Sepawi (sepupu Taib) & Hasmi b Hasnan.

51. 7,000 hektar di Simunjan Gedong Plantation Sdn Bhd –Naroden Majais (ahli politik BN).

52. 5,000 hektar di Batang Sadong – Indranika Jaya Sdn Bhd – Naroden Majais (ahli politik BN).

53. 5,600 hektar … di Batang Sadong – Hydroflow Sdn Bhd – Naroden Majais (ahli politik BN).

54. 700 hektar … di Antara Sungai Igom – Poliga Sdn Bhd – Ahmad bin Su'ut (bomoh Taib Mahmud).

55. 1,000 hektar … Sarawak Plantations – Entiti perniagaan ini telah diswastakan, 60% pegangan saham dimiliki olh Hamid Sepawi (sepupu Taib) d Hasmi b Hasnan.

56. 500 hektar … di Munggu Kupi, Serian – Ahmad bin Su'ut (bomoh Taib Mahmud).

57. 354 hektar … tanah NCR penduduk Kampung Segenam, di antara Batang Sadong & Ensengai Road, Serian –diberikan kpd Usaha Jasamaju Sdn Bhd –pemegang saham Usaha Jasamaju Sdn Bhd ialah Asset Teamwork Sdn Bhd (125,000 unit saham), Ting Kang Hwa (187,500 unit), Betty Yii Pick Koung (7,500 unit), Wong Kuok Kai (325,000 unit), Lau Hie Ping (75,000 unit), Wong Kuo Hea (375,000 unit), Knightswealth Sdn Bhd (50,000 unit), Chai Min Kian (125,000 unit), Lim Choo Tad (25,000 unit), Siew Meng Kun (55,000 unit), Century Merit Sdn Bhd (125,000 unit), Transwill Sdn Bhd (125,000 unit) & Butrasemari Sdn Bhd (900,000 unit) – Nota : Lau Hie Ping, Wong Kuo Hea, Lim Choo Tad, Siew Meng Kun drpd Ta Ann Holdings & Chai Min Kian adalah politikus parti komponen BN Sarawak iaitu SUPP. Butrasemari Sdn Bhd berkait dgn Abdul Hamid Sepawi (proksi Taib Mahmud) yg merupakan Pengerusi Eksekutif Ta Ann Holdings.

58. 3,305 hektar … di Sebangan – Quality Concrete Holdings Berhad Raziah Mahmud (kakak/adik Taib).

59. 10,000 hektar di Sungai Bakong & Sungai Karap – Polar Red Sdn Bhd – Abu Bekir Taib (anak Taib Mahmud).

60. 700 ekar (283 hektar)… di Batu 13, Kuching – Mesti Bersatu Sdn Bhd, LCDA (pengerusinya ialah Taib Mahmud) & Lanco Plantations (keluarga Arip Mahmud – abang/adik Taib).

61. 1,300 hektar … di Kemajuan, Lembaga Sarawak Plantations – Entiti perniagaan ini telah diswastakn, 60% pegangan saham dimiliki olh Hamid Sepawi (sepupu Taib) & Hasmi b Hasnan Kekayaan perbadi Taib ialah AS$ 15 Billion (RM 46 Billion) Harta keluarga AS$21 bilion (RM64 bilion) ~ FB

http://shalehudin.blogspot.com/2013/03/dasyat-senarai-harta-km-sarawak-kira-la.html

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


Program Merdeka Rakyat <b>di</b> Kota <b>Samarahan</b>, <b>Sarawak</b> - MiLo SuaM

Posted: 06 Jan 2013 05:10 PM PST

PROGRAM Merdeka Rakyat yang dianjurkan di Taman Desa Ilmu, Kota Samarahan Sarawak berhampiran Universiti Malaysia Sarawak, UNIMAS semalam mendapat sambutan hangat daripada penduduk setempat.

Orang ramai berpusu-pusu menghadiri program Merdeka Rakyat di kawasan mereka untuk mendengar sendiri ucapan yang disampaikan oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim. Difahamkan menurut pengirim gambar, sekitar 3,000 hadirin membanjiri tapak ceramah.

Ini menunjukkan rakyat Sarawak khususnya di sekitar Kota Samarahan, sudah bersedia untuk menumbangkan Ketua Menteri Sarawak, Taib Mahmud.

Sokongan Rakyat Sarawak sangat penting untuk Pakatan Rakyat menawan putrajaya, hanya Sabah dan Sarawak terutama kawasan pedalaman sahaja yang masih menyokong Barisan Nasional.

Dengan kata lainnya, Barisan Nasional hanyalah "jaguh kampung" kerana parti itu tumbang di kebanyakkan bandar-bandar seluruh Malaysia pada 2008.

Barisan Nasional hari ini sekadar mengharapkan undi orang kampung dan penduduk pedalaman yang mudah diperbodohkan melalui media-media arus perdana seperti TV3 yang masuk ke rumah-rumah mereka setiap hari. Selagi rakyat boleh diperbodohkan, selagi itu BN berkuasa.

ReJaM© "Kini rakyat sudah bijak, petanda BN bakal tumbang... "

RAKYAT MARHAEN: JMR <b>di</b> Kota <b>Samarahan</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 06 Jan 2013 07:25 PM PST

PROGRAM Merdeka Rakyat yang dianjurkan di Taman Desa Ilmu, Kota Samarahan Sarawak berhampiran Universiti Malaysia Sarawak, UNIMAS semalam mendapat sambutan hangat daripada penduduk setempat.

Orang ramai berpusu-pusu menghadiri program Merdeka Rakyat di kawasan mereka untuk mendengar sendiri ucapan yang disampaikan oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim. Difahamkan menurut pengirim gambar, sekitar 3,000 hadirin membanjiri tapak ceramah.

Ini menunjukkan rakyat Sarawak khususnya di sekitar Kota Samarahan, sudah bersedia untuk menumbangkan Ketua Menteri Sarawak, Taib Mahmud.

Sokongan Rakyat Sarawak sangat penting untuk Pakatan Rakyat menawan putrajaya, hanya Sabah dan Sarawak terutama kawasan pedalaman sahaja yang masih menyokong Barisan Nasional.

Dengan kata lainnya, Barisan Nasional hanyalah "jaguh kampung" kerana parti itu tumbang di kebanyakkan bandar-bandar seluruh Malaysia pada 2008.

Barisan Nasional hari ini sekadar mengharapkan undi orang kampung dan penduduk pedalaman yang mudah diperbodohkan melalui media-media arus perdana seperti TV3 yang masuk ke rumah-rumah mereka setiap hari. Selagi rakyat boleh diperbodohkan, selagi itu BN berkuasa.

ReJaM© "Kini rakyat sudah bijak, petanda BN bakal tumbang... "

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

11 di saratok sarawak - Google Blog Search

11 di saratok sarawak - Google Blog Search


Kemudahan sukan <b>di Saratok</b> - The Borneo Post Online

Posted: 16 Mar 2013 02:37 PM PDT

Posted on March 17, 2013, Sunday

Pembinaan stadium tertutup serta fasiliti sukan lain diperlukan, kata Mawan

MESRA RAKYAT: Mawan dan Jelaing bersama pasukan MPOB Saratok yang muncul juara pertandingan senamrobik di Saratok.

MESRA RAKYAT: Mawan dan Jelaing bersama pasukan MPOB Saratok yang muncul juara pertandingan senamrobik di Saratok.

SARATOK: Masyarakat di sini bakal menikmati kemudahan infrastruktur sukan dan reakrasi lebih lengkap dan selesa menjelang fasa kedua pelaksanaan Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK10).

Menteri Pembangunan Sosial, Tan Sri William Mawan Ikom berkata hasil maklum balas dan reaksi yang diberikan oleh masyarakat setempat ternyata kemudahan seperti pembinaan sebuah stadium tertutup dan berbumbung serta lengkap dengan fasiliti lain amat diperlukan di kawasan ini.

"Dalam perancangan awal, kita menganggarkan akan membina sebuah stadium yang serba lengkap di kawasan ini dan dijangka menelan belanja sekitar RM10 juta.

"Sungguhpun demikian satu kertas kerja dan kajian yang terperinci terhadap pelaksanaan kemudahan ini akan dilakukan dalam tempoh terdekat ini," katanya pada program Senaman Perdana 1Malaysia di Dataran Krian, di sini semalam.

Aktiviti itu dianjurkan oeh Kelab Sukan Komuniti (KSK) Kalaka dengan kerjasama Jawatankuasa Sukan, Belia dan Sosial MDS, Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) Daerah Saratok serta Pemuda Pemudi Barisan Nasional (BN) Saratok.

Sekitar 2,500 orang terdiri daripada 40 pasukan merangkumi jabatan kerajaan, beberapa badan bukan kerajaan (NGO) dan sekolah menyertai aktiviti itu.

Menurut Mawan, melalui pembinaan kemudahan seperti itu nanti diharapkan mampu melahirkan lebih banyak golongan belia dari daerah ini yang cemerlang dalam bidang sukan.

Berdasarkan prestasi dan pencapaian semasa, katanya, kita lihat golongan belia dari daerah ini telah menunjukkan prestasi memberangsangkan dalam pelbagai bidang sukan.

"Pada setiap kali ada penganjuran di peringkat bahagian, kita lihat pasukan dari daerah Saratok merupakan pasukan digeruni malah kerap muncul juara.

"Ini membuktikan bahawa golongan belia di daerah ini amat berpotensi maju dalam bidang sukan, walaupun berada dalam situasi kekurangan tetapi dengan azam dan semangat perjuangan kukuh telah memberi keyakinan kepada kita untuk melaksanakan projek terbabit yang memberi impak memberangsangkan," katanya.

Sementara itu, Timbalan Menteri Pengangkutan merangkap Ahli Parlimen Saratok, Jelaing Mersat berkata penganjuran aktiviti seperti itu sewajarnya dipergiatkan pada masa hadapan.

"Melalui program ini, kita yakin mampu mempererat hubungan masyarakat pelbagai bangsa dan agama yang melibatkan segenap lapisan umur.

"Kita sentiasa menyokong setiap penganjuran program seperti ini dan menyeru kepada semua kelab sukan dan pertubuhan agar berganding bahu dalam merealisasikan matlamat ini demi untuk kebaikan bersama," kata Jelaing.

Dalam aktiviti itu turut diadakan senamrobik, cabutan tiket bertuah, pertandingan mewarna bagi kanak-kanak serta pentas hiburan.

Pada pertandingan Senaman Perdana 1Malaysia, pasukan Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) Cawangan Saratok muncul juara dan berjaya membawa pulang hadiah wang tunai berjumlah RM700.

Tempat kedua dimenangi pasukan Peterian A dengan hadiah RM500, ketiga dimenangi pasukan 'I Love Saratok' dengan hadiah wang tunai RM300.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

Sebanaku <b>Sarawak</b>: Barbara Mawan calon <b>di Saratok</b>?

Posted: 22 Feb 2013 07:59 PM PST

Borneo Post on February 22, 2013, Friday
KUCHING: Several members of Barisan Nasional (BN) component parties in Saratok yesterday voiced out their wish for the BN to field more women candidates in the coming general election.
Nasir Manap from PBB, Hossin Sulaiman and Cr Lim Kieng Huat (SPDP), Cr Roland Angking (PRS) and Lau Pun Hui and Wee Lee Gua (SUPP) said they especially wanted a woman to be the BN candidate for Saratok to lead them for the next five years after the polls.
They said through a press statement that they were in fact responding to the call of Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak and Chief Minister Pehin Sri Abdul Taib Mahmud in wanting a big victory for the BN this election, including Saratok.
"We, representing the BN components in Saratok, agree and propose that the BN candidate for Saratok is picked from our women members."
They also referred to articles from the Nov 1, 2012 edition of The Star and Feb 19. 2013 of The Borneo Post whereby Taib and Batang Sadong MP Nancy Shukry respectively encouraged the BN to have more young and educated women to represent them in the State Legislative Assembly and in Parliament so that women would not lagg behind their male counterparts in terms of human capital and leadership development.
They said their proposal was aimed at opening opportunities for women to prove their credibility as leaders to those who were very active, educated and progressive as well as capable in bringing about more development to Saratok.
Saratok is one of the four parliamentary seats held by SPDP and its incumbent MP is SPDP senior vice-president Jelaing Mersat.
Several names have been bandied about to replace Jelaing the Deputy Minister of Transport should BN leadership decided to drop him. They included Chambai Lindong, Enturan Luta, Dr James Chela, Jasmy Sadan Sagi, Cr Barbara Mawan and Tan Sri William Mawan all from SPDP. Mawan however has downplayed the rumour of him getting into the race describing it as coffee shop talks.
In another development, an SPDP party insider said almost 250 members of Parti Keadilan Rakyat (PKR) Saratok led by Ismail Hussein, left the party to join SPDP yesterday.
Last month, another 65 former PKR Saratok members, including Ismail, defected to SPDP but state PKR came out and shot down the defection by claiming that they were not PKR members because their names were not in the register.

Posted on February 23, 2013, Saturday
KUCHING: Presiden Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) Tan Sri William Mawan Ikom mengesahkan ada mengemukakan beberapa nama termasuk wanita untuk bertanding atas tiket Barisan Nasional (BN) di kerusi Parlimen Saratok.
Menurutnya senarai yang dikemukakannya sejak sekian lama, mengandungi beberapa nama bagi kerusi-kerusi SPDP adalah untuk membolehkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak membuat pilihan.
"Kita mengemukakan beberapa nama untuk meluaskan pilihan Perdana Menteri. Kita beri pilihan beberapa nama untuk membolehkan beliau membuat keputusan," katanya selepas menghadiri sesi perjumpaan pemimpin BN Negeri dengan Najib di sini, semalam.
Mawan yang juga Menteri Pembangunan Sosial berkata beliau turut memasukkan wanita dalam pilihan untuk Saratok berpandukan permintaan pemimpin akar umbi BN di kawasan tersebut.
"Itu permintaan orang di situ, pucuk pimpinan BN mempunyai penilaian sendiri dalam menentukan siapa calon paling layak bertanding," ujarnya.
Beliau menegaskan apa jua keputusan pucuk pimpinan BN kelak, persoalan peribadi wajar diketepikan demi memastikan kemenangan calon BN yang dipilih Perdana Menteri.
"Pada akhirnya yang penting ialah orang itu (calon) dapat bekerja untuk rakyat," katanya.
Kelmarin, beberapa pemimpin BN dari kawasan Parlimen Saratok mencadangkan agar calon wanita dicalonkan untuk kerusi itu pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).
Mereka dalam kenyataan akhbar berkata keputusan itu dibuat untuk membuka peluang kepada calon wanita yang lebih berpengalaman dan berkelayakan membuktikan kredibiliti mereka sebagai pemimpin terbaik.
"Demi menyahut seruan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) dan Ketua Menteri (Pehin Sri Abdul Taib Mahmud) untuk memastikan kejayaan BN di Sarawak, kami mewakili ahli BN di kawasan Parlimen Saratok telah berpakat dan sebulat suara mencadangkan agar calon yang bakal ditampilkan Perdana Menteri untuk Parlimen Saratok kali ini adalah daripada kalangan wanita.
"Merujuk kepada laporan akhbar baru-baru ini, Ketua Menteri dan Ahli Parlimen Batang Sadong Nancy Shukri amat menggalakkan penyertaan wanita yang masih muda dan berpendidikan untuk menyumbang ilmu pengetahuan mereka menerajui pucuk kepimpinan parti agar wanita tidak terus ketinggalan," kata mereka.
Kenyataan akhbar berkenaan ditandatangani  Nasir Manap (Parti Pesaka Bumiputera Bersatu-PBB), Hossin Sulaiman dan Ahli Majlis Lim Kieng Huat (Parti Demokratik Progresif Sarawak) dan Ahli Majlis Roland Angking (Parti Rakyat Sarawak), Lau Pun Hui dan Wee Lee Gua (Parti Rakyat Bersatu Sarawak).
Menurut mereka lagi, ketika ini rakyat amat memerlukan pemimpin yang lebih aktif, berpendidikan tinggi, berdaya maju serta mampu membawa perubahan besar kepada Parlimen Saratok seterusnya memastikan pembangunan pesat Sarawak dapat direalisasikan demi kepentingan rakyat.
Pelantikan wanita sebagai wakil rakyat pastinya memberi impak positif kepada parti dan memastikan kejayaan BN pada PRU13 akan datang, tambah kenyataan akhbar itu.
"Kami benar-benar percaya dan yakin dengan kewibawaan serta kemampuan calon wanita menerajui BN di kawasan Parlimen Saratok yang seterusnya membawa kepada kejayaan parti.
"Kami amat berharap keputusan bakal ditetapkan kekal mengambil kira kepentingan rakyat di Saratok," ujar mereka.

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


SWP mendapat sokongan menggalakkan <b>di Lubok Antu</b>: Larry <b>...</b>

Posted: 17 Mar 2013 04:55 PM PDT

Posted on March 18, 2013, Monday

KUCHING: Presiden Parti Pekerja Sarawak (SWP) Larry Sng berkata parti itu mendapat sokongan yang amat menggalakkan di Parlimen Lubok Antu.

Menurutnya dalam tempoh seminggu sahaja, SWP berjaya merekrut kira-kira 1,000 ahli baharu dari konstituensi itu.

Beliau memberitahu, SWP  telah mengunjungi hampir 85 peratus Parlimen Lubok Antu dan sambutan amat menggalakkan kecuali di dua rumah panjang di kawasan Skrang iaitu Rumah Empading, Bunu Skrang dan Rumah Tawi Ragai Duri Bangat, Lidong.

"Kami datang ke Rumah Tawi Ragai, Duri Batang buat kali kedua kerana dipelawa secara peribadi oleh penduduk rumah panjang berkenaan kerana mereka mahu menganjurkan majlis barbeku dengan kami.

"Namun ketika kami tiba di sana dan berbual-bual dengan penduduk, Tua Rumah Tawi datang dan meminta kami meninggalkan rumah panjang berkenaan.

"Ia diikuti pertengkaran antara tuai rumah dan penduduk rumah panjang berkenaan… kami pun meninggalkan rumah panjang berkenaan selepas berbual seketika dengan penyokong di sana," jelasnya dalam kenyataan akhbarnya semalam.

Beliau turut memberitahu, setakat ini hampir separuh daripada penduduk Rumah Tawi Ragai Duri Bangat, telah mendaftar sebagai ahli SWP.

Manakala di Rumah Empading Bunu Skrang katanya majoriti penduduknya sudah berdaftar sebagai ahli SWP.

Sng berkata demikian sebagai mengulas laporan akhbar semalam mengatakan dua rumah panjang di kawasan Skrang daerah kecil Engkilili tidak membenarkan parti itu berkempen di rumah mereka dalam usahanya mendapat sokongan politik pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Beliau menambah, tindakan Tuai Rumah Tawi tidak menjejaskan sokongan yang telah diberikan kepada SWP kerana parti itu sudah mendapat sokongan daripada penduduk rumah panjang berkenaan.

"Kami tidak akan terjejas dengan insiden itu dan kami akan terus berkempen untuk mempromosikan parti di kawasan-kawasan (Parlimen) yang bakal kami letakkan calon nanti.

"Kami akan terus melakukan apa yang perlu dilakukan dan biar pengundi yang membuat keputusan," ujar Sng.

Kelmarin dilaporkan, pada petang Jumaat lepas Sng bersama beberapa anggota parti bermasuk bekas Ahli Parlimen Lubok Antu Jawah Gerang datang ke Rumah Tawi Ragai untuk berkempen tetapi usaha mereka dihalang tuai rumah berkenaan (Tawi).

Tawi dipetik sebagai berkata: "Saya bertegas enggan rumah panjang saya sebagai gelanggang untuk mereka meracuni fikiran anak buah saya yang masih setia bersama Barisan Nasional (BN) demi menikmati arus pembangunan.

"Saya tidak membenarkan SWP yang diketuai Larry Sng berkempen di rumah panjang kami buat kali kedua.

"Pada kunjungan pertama mereka pada 10 Mac lalu mereka berkempen di ruai orang lain. Saya tidak hadir ceramah itu hanya melihat dari jauh," katanya.

Dalam perkembangan sama, pada Khamis lepas perkara sama berlaku di Rumah Empading Bunu apabila Tuai Rumah itu tidak membenarkan rombongan SWP diketuai Datuk Sng Chee Hua bersama Jawah menggunakan ruainya sebagai lokasi berkempen.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

ads