Khamis, 14 Februari 2013

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Borang Tempahan Menginap <b>di</b> Homestay Sharifah Kuching

Posted: 13 Feb 2013 12:52 AM PST

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


SOFBOL | Sejarah Perkembangan Sukan Sofbol <b>di</b> Sibu, <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 13 Feb 2013 08:58 AM PST

Sejarah Perkembangan Sukan Sofbol di Sibu, Sarawak

Entri ini adalah bertujuan sebagai catatan kenangan dan tatapan peribadi pemilik blog, serta rakan-rakan seperjuangan.

Sejarah perkembangan sukan sofbol di Sibu, boleh dikatakan bermula daripada tahun 2007, apabila sekumpulan guru yang terdiri daripada 3 buah sekolah telah mula mengatur langkah mengembangkan sukan tersebut di Sibu. Guru-guru tersebut adalah terdiri daripada Cikgu Peter Coelho (SMK Chung Hua Sibu), Cikgu Norhailmi Abdul Mutalib (SMK Luar Bandar No.1 Sibu), Cikgu Achmaed Ckhalifh (SMK Bukit Lima) dan Cikgu Kho Say Wei (SMK Bukit Lima) yang bertindak selaku Pengerusi Teknikal Sofbol Sibu. Tujuan utama bagi kumpulan ini adalah mengadakan Kejohanan Sofbol MSS yang pertama di Sibu dan juga menghantar pasukan Sibu ke Kejohanan Sofbol MSS Sarawak.

Sudah tentu untuk memulakan sesuatu memerlukan kesungguhan dan juga usaha yang jitu daripada orang yang bertanggungjawab. Atas semangat kerjasama, maka Pengerusi Teknik Sofbol Sarawak, Cik Sita Lahap telah dijemput bagi memberikan tunjuk ajar serta nasihat kepada kelompok pertama penggerak sofbol di Sibu. Satu sesi ceramah ringkas undang-undang telah diadakan dan Cik Sita Lahap juga dijemput untuk menjadi umpire pada hari pertama pertandingan.

Bagi kejohanan pertama ini, hanya 3 buah sekolah sahaja yang mengambil bahagian, iaitu SMK Chung Hua, SMK Bukit Lima dan SMK Luar Bandar No.1 Sibu. Kejohanan diadakan di SMK Lanang. Pada pertandingan tersebut, Johan bagi Kategori L18 adalah pasukan SMK Chung Hua, manakala Johan bagi Kategori P18 pula adalah daripada pasukan SMK Luar Bandar No.1 Sibu.


Terlalu banyak kekurangan pada semua pasukan semasa kejohanan pertama tersebut. Namun atas semangat kerjasama dan juga atas dasar berkongsi minat yang sama, maka kumpulan penggerak pertama ini telah sebulat suara dalam pemilihan pemain yang berpotensi untuk mewakili Sibu ke Kejohanan Sofbol MSS Sarawak di Kuching.

Maka pada April 2007, buat pertama kalinya, pasukan Sibu menyertai Kejohanan Sofbol MSS Sarawak bertempat di SM St Thomas, Kuching. Sibu telah menghantar pasukan L18 dan juga pasukan P18.


Pasukan L18 telah tersingkir pada pusingan awal. Namun pasukan P18 berjaya mendapat tempat Ketiga dengan mengalahkan pasukan Bintulu. Sudah tentu kejayaan ini, merupakan suatu kenangan manis yang tidak akan dapat dilupakan oleh semua yang terlibat. Pasukan Kuching muncul Johan bagi kedua-dua kategori.

Ini menjadi suatu rangsangan motivasi kepada pemain-pemain dan guru-guru penggerak untuk berusaha dengan lebih gigih. Dengan jumlah sekolah yang masih sama, Kejohanan Sofbol MSS Sibu pada tahun 2008, telah menunjukkan penguasaan pasukan dari SMK Luar Bandar No.1 Sibu. Pasukan sekolah tersebut telah memenangi kedua-dua kategori yang dipertandingkan.


Bagi Kejohanan Sofbol MSS Sarawak yang dipertandingkan di SMK Bintulu, Bintulu, pasukan Sibu juga tampil lebih cemerlang dengan kedua-dua pasukan L18 dan P18 telah berjaya mendapat tempat Ketiga. Kali ini, pasukan Betong telah menjadi Johan bagi kedua-dua kategori yang dipertandingkan.

Pada tahun 2009, Cikgu Achmaed Ckhalifh juga telah menggantikan Cikgu Kho Say Wei sebagai Pengerusi Teknik Sofbol Sibu atas kemahuan Cikgu Kho Say Wei untuk lebih fokus kepada sukan bola baling. Keluarga sofbol Sibu juga telah menerima 2 lagi rakan guru yang turut membantu perkembangan sofbol di peringkat Sibu dan negeri, iaitu Cikgu Joshua Tingom (SMT Sibu) dan Cikgu Mohd Adam Abdullah (SMK Bukit Assek). Dengan itu, penyertaan bagi peringkat Sibu telah bertambah daripada hanya 3 pasukan kepada 4 pasukan dengan pasukan SMT Sibu muncul sebagai pencabar terbaru.


Tahun yang sama, pasukan L18 SMK Luar Bandar No.1 Sibu berjaya mengekalkan Johan bagi kategori lelaki, manakala bagi kategori perempuan pula, pasukan P18 SMK Bukit Lima muncul Johan buat pertama kalinya.
Bagi peringkat negeri, Kejohanan Sofbol MSS Sarawak 2009 telah diadakan di Betong. Pasukan P18 Sibu hanya mampu untuk mengekalkan tempat Ketiga. Manakala pasukan  L18 pula terpaksa akur pada tempat Keempat, apabila dikalahkan oleh pasukan Samarahan pada pusingan penentuan. Pasukan Kuching pula kali ini kembali merebut gelaran Juara bagi kedua-dua kategori.
Untuk tahun 2010, kedua-dua pasukan Johan pada tahun sebelumnya telah mengekalkan rekod kemenangan masing-masing, dengan pasukan SMK Luar Bandar No.1 Sibu masih muncul sebagai Johan Kategori L18 dan pasukan SMK Bukit Lima pula sebagai Johan Kategori P18. Jumlah sekolah yang menyertai masih 4 buah sekolah.
Pada tahun ini juga, Sibu tidak menghantar pasukan ke Kejohanan Sofbol MSS Sarawak atas faktor-faktor yang tidak dapat dielakkan.
 
Tahun 2011 menyaksikan kemasukan sekolah yang ke-5 menyertai Kejohanan Sofbol MSS Sibu, iaitu pasukan SMK Bukit Assek. Buat sekali lagi juga, pasukan SMK Luar Bandar No.1 Sibu berjaya menyapu bersih gelaran Juara bagi kedua-dua kategori yang dipertandingkan.
Bagi peringkat negeri pula, Kejohanan Sofbol MSS Sarawak sekali lagi telah diadakan di SM St Thomas, Kuching. Kali ini, Sibu menghantar 2 pasukan Kategori P18, iaitu Sibu A (campuran sekolah-sekolah Sibu) dan Sibu B (SMV Sibu). Pasukan Sibu A tumpas pada pusingan kelayakan, manakala Pasukan Sibu B tampil cemerlang dengan mendapat Naib Johan. Johan bagi kedua-dua kategori adalah pasukan yang baru mula menyertai MSS Sarawak, iaitu pasukan Miri.
Kejohanan Sofbol MSS Sibu pada tahun 2012 juga dimeriahkan lagi dengan penyertaan sebuah lagi sekolah, iaitu pasukan SMK Sibu Jaya di bawah pimpinan Cikgu Jerry Morris Unong. Tempat kejohanan juga telah beralih daripada padang SMK Lanang ke SMK Bukit Assek. Bagi kejohanan ini, pasukan SMK Luar Bandar No.1 Sibu telah muncul Johan kategori L18, manakala SMV Sibu pula muncul Johan buat pertama kalinya bagi kategori P18.
Kejohanan peringkat negeri pula diadakan di Mukah buat pertama kalinya. Pasukan Sibu L18 telah berjaya mendapat tempat Ketiga mengalahkan pasukan Samarahan, manakala pasukan Sibu P18 pula dikecewakan oleh pasukan Kuching pada perlawanan penentuan dengan kedudukan akhir pada tempat Keempat. Johan bagi kategori L18 adalah pasukan Kuching, manakala Johan bagi Kategori P18 adalah pasukan Miri.

Semoga sukan sofbol akan terus bersinar di Sibu!

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


Kes pecah rumah tertinggi <b>di Sarikei</b> | my <b>Sarawak</b> - News coverage <b>...</b>

Posted: 18 Oct 2012 03:48 PM PDT

SERAH TUGAS: Kelihatan Nik (kanan) melakukan penyerahan
tugas secara rasmi kepada Ahamad (kiri) sambil disaksikan oleh
Poniman (tengah).

SARIKEI: Kes pecah rumah mencatat jumlah tertinggi daripada keseluruhan kadar indeks jenayah yang dicatat Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sarikei bagi tempoh Januari hingga pertengahan Oktober ini.

Ini terutamanya apabila ia dibandingkan dengan dua jenis kes yang biasa berlaku iaitu kes melibatkan curi kereta dan motosikal, kata Ketua Polis Daerah (KPD) Sarikei DSP Poniman Margiman.

Katanya kes pecah rumah yang membabitkan rumah sewa adalah paling banyak berlaku.

Sehubungan itu beliau mahu orang ramai yang mempunyai maklumat atau menjadi saksi kejadian agar membuat laporan segera kerana tindakan serupa mampu memberi peluang kepada polis mengambil tindakan segera, terutama dalam membanteras dan mengatasi jenayah tersebut.

"Kadar indeks jenayah yang berlaku pada tahun ini telah menunjukkan penurunan sebanyak 13.75 peratus daripada tahun lepas bagi tempoh yang sama.

"Pada 2011, sebanyak 269 kes jenayah kami terima manakala bagi tahun ini pula kes yang kami terima ialah 232 kes dan daripada jumlah tersebut ia telah menunjukkan penurunan sebanyak 37 kes berbanding tahun lepas.

"Walaupun kes-kes jenayah masih ada berlaku di daerah ini, tetapi keadaannya masih terkawal dan selamat," kata Poniman.

Beliau berkata demikian sewaktu penyerahan tugas melibatkan Pemangku Ketua Bahagian Pengurusan dan Pentadbiran IPD Sarikei Inspektor Nik Mohd Nazri kepada Ketua Bahagian Pengurusan dan Pentadbiran IPD Sarikei yang baharu ASP Ahamad Fauzi Sabri, semalam.

Kekosongan jawatan tersebut telah berlaku apabila pemegang jawatan berkenaan iaitu ASP Willie Kikih telah dinaikkan pangkat dan berpindah ke Kuching.

Manakala bagi Ketua Bahagian Pengurusan dan Pentadbiran IPD Sarikei yang baharu pula, ASP Ahmad Fauzi beliau telah berpindah dari IPD Miri ke IPD Sarikei.

Dalam ucapan alu-aluannya pada majlis tersebut, Poniman menyeru semua anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) agar terus memberikan komitmen terhadap tugas yang telah diamanahkan.

"Dalam pihak kita menggiatkan aktiviti Komuniti Policing yang berobjektif merapatkan lagi hubungan pihak polis dengan masyarakat, kita telah menyediakan pelbagai program untuk aktiviti ini.

"Salah satunya pada Ahad ini (21 Oktober) kita bersama dengan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) iaitu Persatuan Chan Chuan akan menganjurkan kempen derma darah dan aktiviti pemeriksaan kesihatan.

"Sehubungan itu, kita menyeru kepada masyarakat dan anggota PDRM khasnya, agar turun beramai-ramai pada program ini nanti kerana ia adalah satu daripada tanggungjawab sosial," ujarnya.

Kata Poniman lagi, program ini akan diadakan di Dewan Suarah Sarikei bermula jam 8 pagi hingga 12 tengah hari pada hari tersebut.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: Anwar Ibrahim berpeluh <b>di Sarawak</b>

Posted: 11 Feb 2013 06:16 PM PST

Tatkala Najib mencatat sejarah buruk dalam kariernya sebagai Perdana Menteri apabila ditolak secara terang-terang oleh rakyat Pulau Pinang semasa konsert PSY, Anwar pula terus mencipta kegemilangan peribadi di Sarawak apabila kunjungan beliau di sana dalam siri Jelajah Merdeka Rakyat mendapat sambutan rakyat dari segenap lapisan masyarakat.

Kedatangan beliau di Beluru, Bakong disambut ribuan penyokong dengan pelbagai sepanduk. Antara rintihan yang paling memilukan adalah sepanduk 'Majukan Baram' yang mana jelas sekali menunjukkan masyarakat Baram tertindas sehingga sekarang. Kemajuan jauh panggang dari api. Ini kalilah!!!!

Disambut meriah sebaik tiba di lapangan terbang Miri, Sarawak tengah hari semalam.
Waterfront Commercial Centre, Miri


Sambutan Tahun Baru Cina diteruskan Anwar ke Sarawak pada hari ini. Program dimulakan dengan ceramah Anwar 'Solusi Baram' di Beluru Bazaar, Beluru, Bakong.

7.00 malam tadi Anwar bersama pemimpin Pakatan Rakyat meneruskan program Makan Malam Gong Xi Fa Cai di Restoran Cina Mega Hotel, Miri. Acara diakhiri dengan Ceramah Perdana Gong Xi Fa Cai di Waterfront Commercial Centre, Miri bermula jam 8.00 malam.

Selain Anwar, penceramah dibarisi, Pengerusi KEADILAN Sarawak, Baru Bian, Ali Biju, See Chee How dan Dr Michael Teo Yu Keng.
Semoga PR berjaya memerintah kali ini demi kemajuan hidup rakyat secara menyeluruh.

Anwar Lelong Kalimah Allah <b>di Miri</b> | AIDC

Posted: 11 Feb 2013 10:05 PM PST

keadilanxsarawak – Amat jelas Anwar seorang desperado yang gila kuasa. Demi Putra Jaya Anwar sanggup lakukan apa saja. Amalan politik Machiavelly yang menjadikan matlamat menghalalkan cara sudah menjadi darah dagingnya.

Di Miri petang ini, Anwar sekali lagi sanggup menggadai keamanan negara dan keharmonian rakyat berbilang kaum dan agama dengan menjual Perkasa dan kalimah Allah untuk menghasut rakyat agar menentang BN.

Anwar sengaja menggunakan dua isu tersebut kerana dia tahu di Sarawak terdapat 42.6 peratus rakyatnya bergama Kristian berbanding 32.2 peratus Islam. Anwar juga tahu di Parlimen Miri, terdapat 59 peratus pengundinya adalah Cina dan 23.6 peratus adalah Dayak.

Bagaimana pun, rakyat Sarawak dan khasnya penduduk Miri yang selama ini hidup aman damai bersatu padu tanpa mengira latar belakang agama dan kaum tidak akan termakan dengan hasutannya. Perkara ini terbukti dengan kehadiran yang kecil iaitu hanya sekitar 1,500 orang di perhimpunan pakatan rakyat di perkarangan Klinik Dr Teo, Pengerusi PKR Miri petang tadi. Itu pun kebanyakannya datang dari luar kawasan Miri.

Malah, Anwar pasti bertambah sasau apabila mengetahui ramai pemimpin prominent PKR Sarawak tidak lagi 'menunjukkan muka' mereka seperti selalu. Mengapa?

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


Nyalau: Jangan serah <b>Lubok Antu</b> kepada &#39;orang luar&#39; | my <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 06 Dec 2012 09:43 AM PST

LUBOK ANTU: Ahli Parlimen Lubok Antu William Nyalau Badak mengingatkan pengundi di Lubok Antu agar jangan sesekali menyerahkan kawasan Parlimen Lubok Antu kepada wakil rakyat bukan anak kelahiran Lubok Antu.

Sebaliknya, ia harus terus diterajui oleh wakil rakyat Barisan Nasional (BN) yang merupakan anak jati Lubok Antu sendiri dan Bumiputera Dayak, tegasnya.

Berdasarkan realiti politik negara, katanya, apabila majoriti sesuatu penempatan itu dihuni kaum Dayak, maka wakil rakyat Dayak harus menjadi wakil rakyat mereka.

"Begitu juga dengan kawasan bandar yang banyak dihuni kaum Cina maka wakil rakyat bangsa Cina yang memimpin mereka.

"Ini bukan rasis tetapi itulah realiti politik negara kita hari ini dan atas sebab itu kawasan Lubok Antu harus diwakili wakil rakyat dari kaum Bumiputera sendiri, katanya kepada Utusan Borneo di sini.

Nyalau berkata demikian bagi mengulas niat Presiden Parti Pekerja Sarawak (SWP) Larry Sng hendak mencuba nasib bertanding menentangnya di kerusi Parlimen Lubok Antu pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) nanti.

Beliau berkata, rakyat tempatan harus menentang 'orang luar' demi mempertahankan maruah politik Lubok Antu.

Menurutnya lagi, majoriti rakyat Lubok Antu adalah kaum Bumiputera Dayak, lantaran itu secara lojiknya Lubok Antu harus diwakili wakil rakyat BN Bumiputera Dayak.

Nyalau turut mengingatkan para pengundi agar jangan mudah termakan janji manis SWP yang sudi memberi insurans kepada ahli-ahlinya.

"Sesebuah parti berjuang untuk membela nasib rakyat, bukannya menjadi ejen menjual insurans kepada rakyat.

"Insurans itu hanya gula-gula politik SWP untuk meraih sokongan rakyat dan keuntungan politik mereka sahaja," katanya.

Nyalau juga mengucapkan terima kasih kepada rakyat dan ketua-ketua masyarakat di kawasan Lubok Antu atas sokongan mereka kepadanya selama ini.

Nyalau berkata, sejak satu penggal menjadi wakil rakyat BN di Lubok Antu banyak projek mega dilasanakan di Lubok Antu seperti Projek Jalan Raya Ulu Skrang, Projek Jalan Raya Lubok Subong ke Sekunyit, Loji Perawatan Air Baru Lubok Antu Kompleks Imigresen, Kastam, Kuariantin Dan Keselamatan (ICQS) di sempadan Sarawak-Kalimantan, Indonesia, tiga sekolah rendah, Balai Polis Lubok Antu, bekalan elektrik dan air di rumah panjang sekitar pedalaman Lubok Antu.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


Gerai Valentine dibenar | my <b>Sarawak</b> - News coverage around <b>...</b>

Posted: 13 Feb 2013 05:37 PM PST

Gerai jualan tepi jalan tidak dibantah PBT

KUCHING: Pembukaan gerai jualan hadiah sempena Hari Valentine di tepi-tepi jalan raya tidak mendapat bantahan daripada pihak berkuasa tempatan (PBT) di sini, meskipun ia agak menjejaskan lalu lintas.

Ini kerana, setakat ini operasi perniagaan bersifat sementara itu tidak pernah diadukan sama ada ia mengganggu lalu lintas atau sebaliknya daripada pengguna jalan raya.

Datuk Bandar Majlis Banda-raya Kuching Selatan (MBKS) Datuk James Chan berkata beliau tidak melihat pembukaan gerai jualan tersebut sebagai masalah kerana ia cuma dibuka beberapa hari sahaja.

"Saya galak dan benarkan perniagaan ini kerana bagi saya Hari Valentine adalah hari istimewa buat pasangan kekasih muda, asalkan peniaga tidak menjejaskan lalu lintas.

"Selain itu, walaupun kami tidak benarkan, mereka (peniaga) tetap akan membuka gerai tersebut… lagi pun, ia cuma sementara sahaja," katanya yang dihubungi semalam.

Namun demikian, Chan berkata pihaknya akan memantau operasi perniagaan berkenaan bagi mengelakkan ia menye-babkan kesesakan lalu lintas yang teruk.

"Jika berlaku kesesakan yang teruk, kami akan mengarahkan anggota untuk mengurus dan mengawal keadaan," katanya.

Tinjauan semalan mendapati beberapa gerai jualan hadiah Hari Valentine telah dibuka di beberapa lokasi jalan seperti di Jalan Padungan.

Begitu juga di Jalan Batu 7 dan Jalan Song di mana kelihatan gerai-gerai kecil mula dibuka dengan menjual pelbagai hadiah istimewa seperti patung dan bunga.

Sependapat dengan James, Pengerusi Majlis Perbandaran Padawan (MPP) Lo Khere Chiang berkata operasi perniagaan berkenaan tidak akan dilarang, asalkan ia tidak terlalu menjejaskan lalu lintas.

Tambah beliau, lagipun setakat ini pihaknya tidak menerima sebarang aduan dan masalah mengenai pembukaan gerai jualan tersebut.

"Walaupun demikian, saya menasihati peniaga agar lebih mengambil kira kepentingan lalu lintas bagi mengelakkan kesukaran kepada orang awam.

"Saya faham, dalam tempoh ini perniagaan hadiah akan lebih bagus kerana ramai pelanggan dan perniagaan di tepi jalan ini juga akan memudahkan orang ramai membeli hadiah kepada pasangan masing-masing," katanya.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


SOFBOL | Sejarah Perkembangan Sukan Sofbol <b>di Sibu</b>, <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 13 Feb 2013 08:58 AM PST

Sejarah Perkembangan Sukan Sofbol di Sibu, Sarawak

Entri ini adalah bertujuan sebagai catatan kenangan dan tatapan peribadi pemilik blog, serta rakan-rakan seperjuangan.

Sejarah perkembangan sukan sofbol di Sibu, boleh dikatakan bermula daripada tahun 2007, apabila sekumpulan guru yang terdiri daripada 3 buah sekolah telah mula mengatur langkah mengembangkan sukan tersebut di Sibu. Guru-guru tersebut adalah terdiri daripada Cikgu Peter Coelho (SMK Chung Hua Sibu), Cikgu Norhailmi Abdul Mutalib (SMK Luar Bandar No.1 Sibu), Cikgu Achmaed Ckhalifh (SMK Bukit Lima) dan Cikgu Kho Say Wei (SMK Bukit Lima) yang bertindak selaku Pengerusi Teknikal Sofbol Sibu. Tujuan utama bagi kumpulan ini adalah mengadakan Kejohanan Sofbol MSS yang pertama di Sibu dan juga menghantar pasukan Sibu ke Kejohanan Sofbol MSS Sarawak.

Sudah tentu untuk memulakan sesuatu memerlukan kesungguhan dan juga usaha yang jitu daripada orang yang bertanggungjawab. Atas semangat kerjasama, maka Pengerusi Teknik Sofbol Sarawak, Cik Sita Lahap telah dijemput bagi memberikan tunjuk ajar serta nasihat kepada kelompok pertama penggerak sofbol di Sibu. Satu sesi ceramah ringkas undang-undang telah diadakan dan Cik Sita Lahap juga dijemput untuk menjadi umpire pada hari pertama pertandingan.

Bagi kejohanan pertama ini, hanya 3 buah sekolah sahaja yang mengambil bahagian, iaitu SMK Chung Hua, SMK Bukit Lima dan SMK Luar Bandar No.1 Sibu. Kejohanan diadakan di SMK Lanang. Pada pertandingan tersebut, Johan bagi Kategori L18 adalah pasukan SMK Chung Hua, manakala Johan bagi Kategori P18 pula adalah daripada pasukan SMK Luar Bandar No.1 Sibu.


Terlalu banyak kekurangan pada semua pasukan semasa kejohanan pertama tersebut. Namun atas semangat kerjasama dan juga atas dasar berkongsi minat yang sama, maka kumpulan penggerak pertama ini telah sebulat suara dalam pemilihan pemain yang berpotensi untuk mewakili Sibu ke Kejohanan Sofbol MSS Sarawak di Kuching.

Maka pada April 2007, buat pertama kalinya, pasukan Sibu menyertai Kejohanan Sofbol MSS Sarawak bertempat di SM St Thomas, Kuching. Sibu telah menghantar pasukan L18 dan juga pasukan P18.


Pasukan L18 telah tersingkir pada pusingan awal. Namun pasukan P18 berjaya mendapat tempat Ketiga dengan mengalahkan pasukan Bintulu. Sudah tentu kejayaan ini, merupakan suatu kenangan manis yang tidak akan dapat dilupakan oleh semua yang terlibat. Pasukan Kuching muncul Johan bagi kedua-dua kategori.

Ini menjadi suatu rangsangan motivasi kepada pemain-pemain dan guru-guru penggerak untuk berusaha dengan lebih gigih. Dengan jumlah sekolah yang masih sama, Kejohanan Sofbol MSS Sibu pada tahun 2008, telah menunjukkan penguasaan pasukan dari SMK Luar Bandar No.1 Sibu. Pasukan sekolah tersebut telah memenangi kedua-dua kategori yang dipertandingkan.


Bagi Kejohanan Sofbol MSS Sarawak yang dipertandingkan di SMK Bintulu, Bintulu, pasukan Sibu juga tampil lebih cemerlang dengan kedua-dua pasukan L18 dan P18 telah berjaya mendapat tempat Ketiga. Kali ini, pasukan Betong telah menjadi Johan bagi kedua-dua kategori yang dipertandingkan.

Pada tahun 2009, Cikgu Achmaed Ckhalifh juga telah menggantikan Cikgu Kho Say Wei sebagai Pengerusi Teknik Sofbol Sibu atas kemahuan Cikgu Kho Say Wei untuk lebih fokus kepada sukan bola baling. Keluarga sofbol Sibu juga telah menerima 2 lagi rakan guru yang turut membantu perkembangan sofbol di peringkat Sibu dan negeri, iaitu Cikgu Joshua Tingom (SMT Sibu) dan Cikgu Mohd Adam Abdullah (SMK Bukit Assek). Dengan itu, penyertaan bagi peringkat Sibu telah bertambah daripada hanya 3 pasukan kepada 4 pasukan dengan pasukan SMT Sibu muncul sebagai pencabar terbaru.


Tahun yang sama, pasukan L18 SMK Luar Bandar No.1 Sibu berjaya mengekalkan Johan bagi kategori lelaki, manakala bagi kategori perempuan pula, pasukan P18 SMK Bukit Lima muncul Johan buat pertama kalinya.
Bagi peringkat negeri, Kejohanan Sofbol MSS Sarawak 2009 telah diadakan di Betong. Pasukan P18 Sibu hanya mampu untuk mengekalkan tempat Ketiga. Manakala pasukan  L18 pula terpaksa akur pada tempat Keempat, apabila dikalahkan oleh pasukan Samarahan pada pusingan penentuan. Pasukan Kuching pula kali ini kembali merebut gelaran Juara bagi kedua-dua kategori.
Untuk tahun 2010, kedua-dua pasukan Johan pada tahun sebelumnya telah mengekalkan rekod kemenangan masing-masing, dengan pasukan SMK Luar Bandar No.1 Sibu masih muncul sebagai Johan Kategori L18 dan pasukan SMK Bukit Lima pula sebagai Johan Kategori P18. Jumlah sekolah yang menyertai masih 4 buah sekolah.
Pada tahun ini juga, Sibu tidak menghantar pasukan ke Kejohanan Sofbol MSS Sarawak atas faktor-faktor yang tidak dapat dielakkan.
 
Tahun 2011 menyaksikan kemasukan sekolah yang ke-5 menyertai Kejohanan Sofbol MSS Sibu, iaitu pasukan SMK Bukit Assek. Buat sekali lagi juga, pasukan SMK Luar Bandar No.1 Sibu berjaya menyapu bersih gelaran Juara bagi kedua-dua kategori yang dipertandingkan.
Bagi peringkat negeri pula, Kejohanan Sofbol MSS Sarawak sekali lagi telah diadakan di SM St Thomas, Kuching. Kali ini, Sibu menghantar 2 pasukan Kategori P18, iaitu Sibu A (campuran sekolah-sekolah Sibu) dan Sibu B (SMV Sibu). Pasukan Sibu A tumpas pada pusingan kelayakan, manakala Pasukan Sibu B tampil cemerlang dengan mendapat Naib Johan. Johan bagi kedua-dua kategori adalah pasukan yang baru mula menyertai MSS Sarawak, iaitu pasukan Miri.
Kejohanan Sofbol MSS Sibu pada tahun 2012 juga dimeriahkan lagi dengan penyertaan sebuah lagi sekolah, iaitu pasukan SMK Sibu Jaya di bawah pimpinan Cikgu Jerry Morris Unong. Tempat kejohanan juga telah beralih daripada padang SMK Lanang ke SMK Bukit Assek. Bagi kejohanan ini, pasukan SMK Luar Bandar No.1 Sibu telah muncul Johan kategori L18, manakala SMV Sibu pula muncul Johan buat pertama kalinya bagi kategori P18.
Kejohanan peringkat negeri pula diadakan di Mukah buat pertama kalinya. Pasukan Sibu L18 telah berjaya mendapat tempat Ketiga mengalahkan pasukan Samarahan, manakala pasukan Sibu P18 pula dikecewakan oleh pasukan Kuching pada perlawanan penentuan dengan kedudukan akhir pada tempat Keempat. Johan bagi kategori L18 adalah pasukan Kuching, manakala Johan bagi Kategori P18 adalah pasukan Miri.

Semoga sukan sofbol akan terus bersinar di Sibu!

ads