Isnin, 24 Disember 2012

11 di lawas sarawak - Google Blog Search

11 di lawas sarawak - Google Blog Search


Kisah Sebenar Insiden Ketegangan <b>Di Lawas Sarawak</b>

Posted: 07 Nov 2012 12:00 AM PST

.
.hisyam invest yahoo 13/12/2012-13-1-2013 .. 1 bulan
.


Owh..ni kisah sebenar ketegangan di Lawas, baca laporan berikut oleh Borneo Post mengenai insiden ketegangan di Lawas Sarawak,..harap tiada perkara yang buruk berlaku:-

LAWAS:Ahli Parlimen Lawas Datuk Henry Sum Agung mengingatkan penduduk di daerah ini termasuk anggota polis dan ketua masyarakat agar mengambil peranan masing-masing bagi memastikan tidak timbul insiden tegang berikutan kes pembunuhan kejam di sini malam Jumaat lepas.

Beliau berkata ketua masyarakat dan polis sudah diingatkan agar tidak lalai dengan tanggungjawab masing-masing untuk memastikan keamanan dan keselamatan terus terjamin di daerah ini.

"Saya ada menghubungi polis dan ketua masyarakat agar mereka sama-sama mengambil peranan dan tanggungjawab untuk memastikan tahap keselamatan terus terjamin berikutan ada pihak yang tidak berpuas hati ekoran kes pembunuhan kejam baru-baru ini," katanya kepada Utusan Borneo ketika dihubungi semalam.

Henry menjelaskan bahawa tahap keselamatan di Lawas adalah stabil walaupun ada beberapa pihak cuba menimbulkan perasaan tegang dan tidak berpuas hati.

"Kita minta polis, ketua masyarakat dan orang awam sendiri mengambil tindakan wajar supaya insiden serupa tidak berulang dan tahap keselamatan di daerah ini sentiasa terjamin," tegasnya.

Residen Limbang Maria Hasman dalam pada itu memberitahu, satu mesyuarat akan diadakan esok (hari ini) bersama ketua masyarakat Lawas bagi membincangkan aspek ketenteraman di daerah Lawas.

"Isu yang akan dibincangkan dalam mesyuarat ini bukan saja berkaitan dengan insiden pembunuhan tetapi juga usaha berterusan pihak kita dan ketua masyarakat lain dalam memastikan ketenteraman awam di bandar ini sentiasa terjamin," ujarnya.

Maria turut meminta orang ramai agar tidak mendengar sebarang maklumat yang tidak sahih selepas berlakunya insiden pembunuhan baru-baru ini.

"Biarkan pihak polis menjalankan kerja mereka (siasatan) untuk memastikan keselamatan terus terkawal," tegasnya.

Sementara itu Ketua Polis Daerah Lawas DSP Fauzilan Abdul Aziz ketika dihubungi Utusan Borneo semalam memberitahu, seramai 11 suspek sudah ditahan sejak semalam bagi membantu siasatan.

Beliau yang enggan mengulas lanjut mengenai insiden itu berkata polis masih meneruskan siasatan lanjut mengenai kejadian menggemparkan itu.

Pada malam Jumaat lepas, seorang remaja berusia 19 tahun dibunuh kejam dalam satu kes pergaduhan di bandar ini.

Dalam kejadian sekitar jam 7 malam itu, mangsa ditemui mati selepas dipercayai dipukul dengan objek keras di bahagian belakang kepala dan telah ditikam dengan pemutar skru hingga menembusi salah satu lubang telinganya.

Siasatan awal polis mendapati mangsa diserang lebih daripada seorang suspek di hadapan sebuah pusat kafe internet di bandar ini.

Polis juga mengesahkan mangsa meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital Lawas untuk mendapatkan rawatan kecemasan dan punca pergaduhan dipercayai bermotifkan dendam.

Utusan Borneo difahamkan ia merupakan kejadian pergaduhan paling serius berlaku di daerah Lawas setakat ini.

VN:F [1.9.21_1169]

Rating: 8.3/10 (3 votes cast)

VN:F [1.9.21_1169]

Rating: +4 (from 4 votes)

Kisah Sebenar Insiden Ketegangan Di Lawas Sarawak, 8.3 out of 10 based on 3 ratings
 

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


ketua rumah panjang (tuai rumah) iban muslim <b>di miri sarawak</b>

Posted: 22 Dec 2012 05:29 AM PST

Sesungguhnya agama (yang benar dan diredai) di sisi Allah ialah islam dan orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang diberikan Kitab itu tidak berselisih (mengenai agama islam dan enggan menerimanya) melainkan setelah sampai kepada mereka pengetahuan yang sah tentang kebenarannya; (perselisihan itu pula) semata-mata kerana hasad dengki yang ada dalam kalangan mereka dan (ingatlah), sesiapa yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan Allah, maka sesungguhnya Allah Amat segera hitungan hisabNya. [Surah Ali Imraan: Ayat19]

11 di matu sarawak - Google Blog Search

11 di matu sarawak - Google Blog Search


Kes denggi meningkat | my <b>Sarawak</b> - News coverage around <b>...</b>

Posted: 19 Dec 2012 10:06 AM PST

KUCHING: Jabatan Kesihatan Negeri semalam melaporkan berlaku peningkatan kes denggi pada minggu ke-50 bagi negeri ini iaitu sebanyak 57.5 peratus.

Menerusi kenyataan akhbarnya, ia menyatakan bilangan kes baharu yang dilaporkan minggu lepas (dari 9 hingga 16 Disember) ialah 63 kes berbanding 40 kes yang direkodkan pada minggu ke-49.

Bintulu, Matu dan Lubok Antu merekodkan kes tertinggi dengan masing-masing lima kes, diikuti Kuching, Sarikei, Pakan, Sibu, Miri dan Lawas iaitu masing-masing empat kes.

Satu kes kematian turut dilaporkan bagi minggu ke-50 iaitu melibatkan mangsa dari Song.

Selain itu, dua wabak baharu juga telah dilaporkan pada minggu ke-50, kedua-duanya dari Lubok Antu dengan satu wabak daripada minggu ke-49 juga masih aktif, dilaporkan dari Matu.

Dalam pada itu, empat kawasan wabak telah diisytiharkan bebas iaitu dua dari Sri Aman dan satu masing-masing di Meradong dan Lubok Antu.

Justeru, sebagai usaha pencegahan, 11 aktiviti gotong-royong telah dijalankan di kawasan terjejas iaitu di Bau, Kuching, Sri Aman, Lubok Antu, Sarikei, Pakan, Matu, Sibu dan Bintulu.

Sehubungan itu, orang ramai dinasihati supaya memastikan kawasan kediaman masing-masing tidak menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

ads