Selasa, 22 Januari 2013

11 di lawas sarawak - Google Blog Search

11 di lawas sarawak - Google Blog Search


OMG : Apa Yang Berlaku <b>Di Lawas</b>, <b>Sarawak</b>? (8 Gambar)

Posted: 05 Nov 2012 12:33 AM PST


Kita sangat terkejut dengan kekecohan yang berlaku di Lawas, Sarawak.Beberapa keping gambar yang diterima ini menunjukkan satu situasi yang tidak patut berlaku di negara kita yang tercinta.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) layak diberi pujian kerana segera mengawal keadaan namun rasanya masih banyak yang perlu mereka lakukan bagi memastikan kejadian yang sama tidak berulang.

Kekecohan dikatakan bermula apabila seorang pemuda Edwin Singa Pelipus, 19, telah dibunuh dengan kejam mengunakan objek pemutar skru hingga menembusi salah satu lubang telinganya kemudian dilanggar dan dibunuh pada Sabtu lalu Difahamkan, kes bunuh ini ada kaitan dengan dadah.

Motif pembunuhan masih lagi dalam siasatan dan menurut beberapa sumber menyatakan pembunuh adalah lebih dari seorang dan 11 suspek kini ditahan pihak polis Lawas bagi membantu siasatan. Kejadian ini merupakan kejadian pergaduhan paling serius berlaku di daerah Lawas setakat ini.

Sementara itu, Ahli Parlimen Lawas Datuk Henry Sum Agung mengingatkan penduduk di daerah Lawas termasuk anggota polis dan ketua masyarakat agar mengambil peranan masing-masing bagi memastikan tidak timbul insiden tegang berikutan kes pembunuhan kejam agar tidak lalai dengan tanggungjawab masing-masing untuk memastikan keamanan dan keselamatan terus terjamin di daerah Lawas.

Satu mesyuarat diadakan bersama ketua masyarakat Lawas bagi membincangkan aspek ketenteraman di daerah Lawas.


Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^

Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


[Gambar] Sambutan Ketibaan Ketua Menteri <b>Sarawak di</b> Lapangan <b>...</b>

Posted: 13 Jan 2013 08:47 PM PST


- Posted using BlogPress from my New iPad

11 di subis sarawak - Google Blog Search

11 di subis sarawak - Google Blog Search


[Gambar] Sekitar Ketibaan TYT YDP Negeri <b>Sarawak di</b> Lapangan <b>...</b>

Posted: 14 Jan 2013 10:51 PM PST


- Posted using BlogPress from my New iPad

11 di saratok sarawak - Google Blog Search

11 di saratok sarawak - Google Blog Search


PKR bina rumah panjang <b>di Saratok</b>, Kemaluan besar untuk BN <b>...</b>

Posted: 16 Jan 2013 05:05 AM PST

Menurut laporan portal Selangorku, rumah panjang sebelum ini yang menempatkan '20 pintu' telah hangus dalam satu kebakaran 2 tahun lepas, namun bantuan dari kerajaan BN yang berjumlah RM12,000 tidak memadai untuk menampung pembinaan semula rumah panjang tersebut.
Oleh sebab itu, kerajaan PKR Selangor bermurah hati untuk membiayai segala kos pembinaan semula yang bernilai RM360,000. Rumah panjang yang dikenali sebagai Rumah Unding telah dirasmikan sendiri oleh menteri besar Selangor Tan Sri Khalid awal bulan lalu di Ulu Kerian, Saratok.
Hakikatnya, perkembangan ini adalah "satu kemaluan besar" untuk Barisan Nasional Sarawak?
Kisah-kisah penduduk pendalaman yang kurang mendapat perhatian dari pihak kerajaan bukan perkara asing di negeri Sarawak, bahkan pihak kerajaan kelihatan sangat "selesa" mengklasifikasikan sebagai kes terpinggir.
Diceruk kampung yang dikenali sebagai 'kawasan putih', yang dianggap calon "tunggul kayu" pun akan menang pilihan raya, biasanya pihak Barisan Nasional seolah sengaja mengabaikan serta kurang beri perhatian.
Sehinggalah kawasan itu menjadi idaman pembangkang, dan bertukar jadi kawasan hitam, atau kawasan panas. waktu itu barulah Barisan Nasional akan menggemparkan segala keperihatinan dengan peruntukan berjuta-juta untuk memikat hati rakyat.
Inilah yang menyebabkan perlunya kehadiran serta peranan pembangkang untuk membantu rakyat...?
Malang sekali, pihak Pakatan Rakyat gemar bertanding di kawasan-kawasan yang sudah membangun dan maju, supaya kerja mereka lebih mudah. Jika mereka memenangi pilihan raya, maka mereka boleh mengumumkan kejayaan mereka memajukan kawasan itu dalam satu malam. Ini terjadi di Selangor dan Pulau Pinang...
Sebab itu mereka mensasarkan Johor, mereka boleh mengaku kemajuaan Johor yang ada hari ini sebagai bukti kejayaan Pakatan Rakyat. Bukankah sangat mudah, mendabik dada diatas penat lelah bertahun-tahun usaha orang lain?

Pakatan Rakyat sepatutnya lebih jujur meneroka kawasan-kawasan pendalaman yang dikuasai "calon tunggul kayu". Buktikan diri anda ikhlas kepada rakyat...buktikan!

Walau bagaimana pun, sebagai rakyat biasa, saya ucapkan tahniah kepada kerajaan PKR Selangor kerana sudi membantu membina rumah panjang untuk penduduk iban di Ulu Kerian, Saratok.

Artikel Berkaitan,

11 di matu sarawak - Google Blog Search

11 di matu sarawak - Google Blog Search


Rumah mangsa kebakaran musnah dipercayai akibat angkara khianat

Posted: 20 Jan 2013 03:28 PM PST

Posted on January 21, 2013, Monday

SIBU: Tiga keluarga terdiri daripada 14 anggota di Kampung Kuala Matu Hilir di sini tinggal sehelai sepinggang apabila kediaman mereka musnah dijilat api dipercayai angkara perbuatan khianat salah seorang anggota keluarga terbabit, baru-baru ini.

Rumah papan setingkat itu musnah sama sekali hanya dalam masa setengah jam dan dipercayai dibakar oleh salah seorang anggota keluarga terbabit kerana dipengaruhi oleh dadah.

Dia kini ditahan polis untuk siasatan lanjut dan tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

Ketua ketiga-tiga keluarga terbabit ialah Ahmad Zaidi Bahni, Abdul Aziz Ali Basah dan Abdul Ghani Ali Basah.

Buat masa ini, mereka menumpang sementara di rumah sanak-saudara di kampung sama.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jemoreng Abu Seman Jahwie yang mendengar berita mengenai kebakaran itu bergegas ke kampung berkenaan sejurus kejadian terbabit untuk melihat sendiri keadaan sebenarnya.

Beliau yang juga setiausaha politik Ketua Menteri menyerahkan bantuan segera daripada Tabung Baitulmal Cawangan Mukah kepada mangsa-mangsa kebakaran dan turut menyerahkan bantuan berupa perkakas dapur dan barang makanan kepada mangsa.

Abu Seman yang juga ahli Lembaga Pengarah Tabung Baitulmal Sarawak bercakap kepada pemberita kemudian menasihati ibu bapa supaya mengelak anak-anak terjebak dalam kegiatan antisosial yang tidak diingini seperti menagih dadah.

"Kebakaran ini harus dijadikan pengajaran kepada ibu bapa dan penduduk kampung.

"Sesungguhnya tiada sesiapa pun mahu menanggung kerugian akibat bencana kebakaran," katanya sambil menambah meskipun anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat dari Mukah bergegas ke tempat kejadian, namun mereka tidak dapat berbuat apa-apa kerana sejurus tiba rumah berkenaan sudah musnah sama sekali.

Justeru tambahnya, ini adalah masa terbaik bagi kerajaan menimbang membina sebuah balai bomba di daerah Matu dengan secepat mungkin.

Beliau berkata nasib baik kebakaran itu tidak merebak ke rumah-rumah berdekatan.

"Kita sedia maklum kebanyakan rumah di daerah ini malah di Daro semuanya dibina menggunakan kayu.

"Apabila berlaku sahaja kebakaran memang sukar untuk diselamatkan. Jika kita mempunyai balai bomba di sini, sekurang-kurangnya dapat mengelak kebakaran itu daripada merebak," katanya.

Beliau juga menggesa supaya pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tampil menghulurkan bantuan kepada mangsa-mangsa kebakaran demi meringankan beban yang ditanggung.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


[Gambar] Sekitar Ketibaan TYT YDP <b>Negeri Sarawak di</b> Lapangan <b>...</b>

Posted: 14 Jan 2013 10:51 PM PST


- Posted using BlogPress from my New iPad

ads