Rabu, 27 Februari 2013

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Pindahkan tapak pelupusan sampah | my <b>Sarawak</b> - News coverage <b>...</b>

Posted: 22 Feb 2013 05:21 PM PST

MIRI: "Kami tidak mahu digelar sebagai penduduk sampah," keluh Sabak Isa tentang projek pelupusan sampah di Bekenu, di sini.

Menemui pemberita di sini semalam, Sabak, 65, meminta kerajaan segera memind­ahkan tapak pelupusan itu ke lokasi lain agar masalah bau dan pencemaran sungai dapat diatasi.

Berasal dari Kampung Keluru Jaya Sibuti, Sabak mendakwa masalah berk­enaan semakin serius sejak lima tahun lalu setelah long­gokan sampah harian dika­takan tidak diuruskan dengan sempurna.

"Setiap kali hujan lebat, air sampah ini mengalir ke sungai dan membawa bersama bau busuk," katanya sambil memberitahu bahawa sungai berbau busuk seperti Sungai Kejapil, Buaya, Keluru dan Maritam.

Sabak tidak mahu pence­maran bau dari projek itu akan memberi imej negatif terhadap cara hidup mereka di mata masyarakat lain, kerana mendiami kawasan berdeka­tan sampah sarap.

Beliau memberitahu, kam­pung paling terjejas ialah Kampung Subak yang terletak berhampiran pusat berkenaan termasuk beberapa kampung lain seperti Kampung Keluru Jaya, Satap, Keluru Tengah, Kejapil, Sepurau, Opak dan Beraya.

"Harapan kami agar kera­jaan akan meneliti permasala­han dan mengambil tindakan segera mengatasi masalah terbabit," jelasnya.

Masalah itu katanya, turut mendapat perhatian wakil-wakil rakyat serta Datuk Bandar Miri Lawrence Lai yang hadir menemui pen­duduk dan mengunjungi pusat berkenaan.

Menurutnya, aduan juga telah dikemukakan kepada Jabatan Perdana Menteri (JPM) pada Januari lalu.

Dalam pada itu, pusat berk­enaan yang beroperasi sejak 2003 menguruskan sampah dari kawasan di bawah tad­biran Majlis Bandaraya Miri (MBM), Majlis Daerah Subis (MDS) dan Bakong dengan purata sampah sebanyak 75 tan metrik sehari.

Kerajaan telah membina sebuah sel pelupusan sanitari yang baharu di tapak pelupu­san sisa pepejal di Kampung Subak, Bekenu bernilai RM24 juta dan siap pada penghujung Disember lalu untuk menam­pung tiga sel pelupusan yang hampir penuh.

Pembinaan sel keempat itu mampu menampung bilangan sampah sebanyak 200 tan metrik sehari dalam tempoh lima tahun.

Ia memiliki teknologi efis­ien seperti aplikasi sel pelu­pusan sanitari, kemudahan pengumpulan larut resapan atau air sampah (leachate) dan loji rawatan air sampah.

Teknologi ini diharap da­pat mengatasi masalah yang dihadapi oleh penduduk di Kampung Subak dan kawasan sekitarnya yang sebelum ini mengadu bau busuk, lalat, air sampah yang masuk ke Sungai Nibong serta tumpahan air sampah di kawasan kampung mereka.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di lawas sarawak - Google Blog Search

11 di lawas sarawak - Google Blog Search


rempeyek bahulu: MAJLIS MAULIDUR RASUL <b>DI LAWAS SARAWAK</b>

Posted: 14 Feb 2013 01:25 AM PST

sempena kelahiran nabi junjungan muhammad s.a.w lawas ada mengadakan perarakan keliling lawas am nya.....
majlis start awal pagi jam 6
tapi semangat maw berarak tu
menghadirkan sang mentari
(ramli m.s sila ambik ni buat lirik lagu)
para para dato dato yang mengetuai majlis ni
mereka duduk di  barisan hadapan
guwe yang terkena kejutan budaya
betapa sakai nya guwe bila melihat sepanduk tu tidak perlu di angkat lagi
just cuma letak roda di kaki
dan para peserta akan menyorong sepanduk tersebut
(agak2 berapa lama sudah guwe x pernah ikut perarakan yer....seingat guwe dulu2 berarak hujung kain tu diikat dengan kayu,then ada orang pegang kiri kanan kayu tersebut)
guwe ikut mana2 parti jer
pakaian mereka jugak seragam
ramai yang menyambut kelahiran nabi muhammad saw
barisan ini adalah sangat panjang
errrrr tetiba................

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


Penjurai Apaienduq: SDNU/SPA Outreach Program <b>di Betong</b> (Part 7)

Posted: 19 Feb 2013 11:31 PM PST

Tu berita SDNU/SPA Outreach Program ti ke7, di atur ba menua Betong kena 16/12/2012. Pengawa tu mujur di atur begulai enggau raban SIDS pampang Betong ti betuai ka Pn. Rosline Ginjah ba Dewan Panglima Rentap.
SDNU ngenatai ka terima kasih ngagai YB Dato Sri Douglas Uggah Menteri Alam Sekitar Malaysia ti minta SDNU ngatur pengawa nya awak ka meri nembiak pesisir ba pelilih Betong rejista online. Terima kasih mega ngagai Dr. Richard Rapu ti nyadi Political Secretary Menteri Alam Sekitar Malaysia, ti udah mantu raban SDNU mutar ka sekeda penekul enggau penanggul maya Outreach Program nya.

Pengawa pagi nya mega di bantu bala pegawai/kakitangan ari Opis Parti, PBB pampang Betong.

SDNU/SPA Outreach Program pagi nya di penyadi En. James Agat Digat pengari YB Dato Sri Douglas Ugah. Enda kurang ari 700 nembiak ti datai ari pelilih Betong, Lubok Antu enggau Engkilili ti nyangkaum semua raban bansa Iban, China enggau Melayu.

 En. Mohd Saiful Sungkih seduai En. James Agat Digat di apit pengari SDNU enggau Pengerusi SIDS Betong Pn. Rosline Ginjah

 En. James Agat Digat pengari YB Dato Sri Douglas Ugah ngenatai ka jaku sereta bejadi program pagi nya
  Pegawai SPA benung meri penerang/taklimat kerjaya
 Bala kaban SIDS Betong Pn. Rosline Ginjah mantu ngerista penatai bala nembiak
 Berita ayan ba Utusan Borneo kena 18/12/2013
 Berita ayan ba Utusan Borneo kena 19/12/2012

cda4800

11 di saratok sarawak - Google Blog Search

11 di saratok sarawak - Google Blog Search


Mawan turut kemukakan calon wanita <b>di Saratok</b> | my <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 22 Feb 2013 05:11 PM PST

KUCHING: Presiden Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) Tan Sri William Mawan Ikom mengesahkan ada mengemukakan beberapa nama termasuk wanita untuk bertanding atas tiket Barisan Nasional (BN) di kerusi Parlimen Saratok.

Menurutnya senarai yang dikemukakannya sejak sekian lama, mengandungi beberapa nama bagi kerusi-kerusi SPDP adalah untuk membolehkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak membuat pilihan.

"Kita mengemukakan beberapa nama untuk meluaskan pilihan Perdana Menteri. Kita beri pilihan beberapa nama untuk membolehkan beliau membuat keputusan," katanya selepas menghadiri sesi perjumpaan pemimpin BN Negeri dengan Najib di sini, semalam.

Mawan yang juga Menteri Pembangunan Sosial berkata beliau turut memasukkan wanita dalam pilihan untuk Saratok berpandukan permintaan pemimpin akar umbi BN di kawasan tersebut.

"Itu permintaan orang di situ, pucuk pimpinan BN mempunyai penilaian sendiri dalam menentukan siapa calon paling layak bertanding," ujarnya.

Beliau menegaskan apa jua keputusan pucuk pimpinan BN kelak, persoalan peribadi wajar diketepikan demi memastikan kemenangan calon BN yang dipilih Perdana Menteri.

"Pada akhirnya yang penting ialah orang itu (calon) dapat bekerja untuk rakyat," katanya.

Kelmarin, beberapa pemimpin BN dari kawasan Parlimen Saratok mencadangkan agar calon wanita dicalonkan untuk kerusi itu pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Mereka dalam kenyataan akhbar berkata keputusan itu dibuat untuk membuka peluang kepada calon wanita yang lebih berpengalaman dan berkelayakan membuktikan kredibiliti mereka sebagai pemimpin terbaik.

"Demi menyahut seruan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) dan Ketua Menteri (Pehin Sri Abdul Taib Mahmud) untuk memastikan kejayaan BN di Sarawak, kami mewakili ahli BN di kawasan Parlimen Saratok telah berpakat dan sebulat suara mencadangkan agar calon yang bakal ditampilkan Perdana Menteri untuk Parlimen Saratok kali ini adalah daripada kalangan wanita.

"Merujuk kepada laporan akhbar baru-baru ini, Ketua Menteri dan Ahli Parlimen Batang Sadong Nancy Shukri amat menggalakkan penyertaan wanita yang masih muda dan berpendidikan untuk menyumbang ilmu pengetahuan mereka menerajui pucuk kepimpinan parti agar wanita tidak terus ketinggalan," kata mereka.

Kenyataan akhbar berkenaan ditandatangani  Nasir Manap (Parti Pesaka Bumiputera Bersatu-PBB), Hossin Sulaiman dan Ahli Majlis Lim Kieng Huat (Parti Demokratik Progresif Sarawak) dan Ahli Majlis Roland Angking (Parti Rakyat Sarawak), Lau Pun Hui dan Wee Lee Gua (Parti Rakyat Bersatu Sarawak).

Menurut mereka lagi, ketika ini rakyat amat memerlukan pemimpin yang lebih aktif, berpendidikan tinggi, berdaya maju serta mampu membawa perubahan besar kepada Parlimen Saratok seterusnya memastikan pembangunan pesat Sarawak dapat direalisasikan demi kepentingan rakyat.

Pelantikan wanita sebagai wakil rakyat pastinya memberi impak positif kepada parti dan memastikan kejayaan BN pada PRU13 akan datang, tambah kenyataan akhbar itu.

"Kami benar-benar percaya dan yakin dengan kewibawaan serta kemampuan calon wanita menerajui BN di kawasan Parlimen Saratok yang seterusnya membawa kepada kejayaan parti.

"Kami amat berharap keputusan bakal ditetapkan kekal mengambil kira kepentingan rakyat di Saratok," ujar mereka.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


Jangan berjinak-jinak dengan SWP, gesa Nyalau | my <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 11 Feb 2013 04:01 PM PST

MRP: Nyalau (tengah) menyampaikan geran MRP kepada Guru Besar Sebangki Arifahamalina @ Adeline Abdullah sambil disaksi Mussen (tiga kanan) dan Dr Rayong (empat kiri) di Lubok Antu.

MRP: Nyalau (tengah) menyampaikan geran MRP kepada Guru Besar Sebangki Arifahamalina @ Adeline Abdullah sambil disaksi Mussen (tiga kanan) dan Dr Rayong (empat kiri) di Lubok Antu.

LUBOK ANTU: Ahli Parlimen Lubok Antu William Nyalau Badak mengingatkan rakyat di Lubok Antu terutama tuai-tuai rumah agar jangan berjinak-jinak dengan Parti Pekerja Sarawak (SWP) menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) yang diadakan tidak lama lagi.

"Saya mengingatkan kepada rakyat di sini agar jangan cuba hendak menghampiri SWP kerana ia sebuah parti yang tidak mampu membela nasib rakyat kerana perjuangan mereka untuk kepentingan peribadi keluarga Sng sahaja," katanya pada Majlis Perasmian Program Rakan Alam Sekitar (RAS) Peringkat Parlimen Lubok Antu, di Rumah Jubang, Sebangki Panjai, Lubok Antu, di sini.

Pada majlis itu, Nyalau mengumumkan peruntukan sejumlah RM10,000 kepada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Sebangki dan RM5,000 kepada Biro Wanitanya.

Di samping itu, Nyalayu turut menyampaikan peruntukan projek kecil luar bandar (MRP) dan empat Komputer Riba 1Malaysia (KR1M) kepada empat sekolah rendah di daerah Lubok Antu.

Seramai 5,000 penduduk daripada 62 rumah panjang Parlimen Lubok Antu hadir pada majlis itu.

Selain itu, Nyalau juga mahu rakyat tahu bahawa BN akan terus menunaikan janji kepada rakyat sekiranya berjaya memegang kembali tampuk pemerintahan kerajaan pada PRU13 nanti.

"Saya mengajak semua lapisan rakyat untuk bersatu menyokong kerajaan agar permintaan mereka ditunaikan untuk penggal seterusnya," katanya.

Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Engkilili Dr Johnnical Rayong Ngipa, ADUN Batang Ai Malcom Mussen Lamoh, Penolong Kontroler Kualiti Alam Sekitar (NREB) Sarawak Jiram Sidu, Pegawai Daerah Lubok Antu Jack Aman dan Pegawai Penerangan JASA Parlimen Lubok Antu Geoffery Baja Ricky Maba dan ketua-ketua masyarakat sekitar Lubok Antu.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

ads