Jumaat, 6 Julai 2012

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


BUAYA <b>SARAWAK</b> BUNUH ORANG 2012

Posted: 05 Jul 2012 04:40 PM PDT

Buaya Sarawak kembali bunuh orang di Sungai Meruang Batang Saribas

7bcEF buaya sarawak kembali bunuh orang

Belum reda kisah buaya Bujang Sebelak mengganas di Sungai Anak, Roban baru-baru ini, satu lagi siri keganasan reptilia tersebut berlaku di Sungai Meruang, Batang Saribas pagi semalam

Kali ini mangsa terbaharu ialah seorang penduduk Kampung Hulu Beladin, Drahman Chali yang dibaham ketika mahu mencuci tangan pada pukul 8 pagi

Ketua Polis Daerah Betong, Deputi Superintendan Sarifuddin Mustafa berkata, sebelum kejadian, mangsa bersama rakannya, Mohammad Nor Bujang sedang mengikat dan membuat rakit batang rumbia untuk dibawa ke kilang

Menurutnya, mangsa kemudian mengajak Mohammad Nor makan terlebih dahulu sebelum menyambung kerja mereka dan dia pergi ke bahagian rakit batang rumbia untuk mencuci tangan sementara rakannya itu berada di daratan

yialW buaya sarawak kembali bunuh orang

Inilah lokasi Drahman dilibas buaya ketika dia mencangkung di atas rakit untuk mencuci tangan di Sungai Meruang, Batang Saribas dekat Betong, Sarawak

Bagaimanapun, tiba-tiba seekor buaya telah melibas Drahman sebelum menarik mangsa ke dasar sungai lalu hilang sebelum timbul seketika di permukaan dalam jarak 50 meter daripada pandangan rakannya

Mohammad Nor yang terkejut dengan kejadian itu telah cuba menyelamatkan mangsa dengan terjun ke sungai itu namun buaya berkenaan semakin jauh ke tengah sungai

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


Public Complaints Bureau: KABB <b>MUKAH SARAWAK</b>

Posted: 04 Jul 2012 05:52 PM PDT
KAUNTER ADUAN BERGERAK BERSEPADU (KABB)
MUKAH – Dengan kerjasama dengan Pejabat Residen Bahagian Mukah, Program Kaunter Aduan Bergerak Bersepadu (KABB) anjuran Biro Pengaduan Awam (BPA), Jabatan Perdana Menteri berjaya diadakan di Lot Parkir Pasar Lama Mukah pada 30 Jun 2012 bagi mengetahui isu dan permasalahan yang dihadapi oleh masyarakat setempat.
Program KABB di Bahagian Mukah yang berlangsung dari 8 pagi hingga 1.00 petang  telah dirasmikan oleh YB Dato' Seri Dr. Muhammad Leo Michael Toyad, Ahli Parlimen 213 Mukah. Yang turut hadir ke program, Tuan Tuan Haji Saudi Bin Haji Narani, Residen Bahagian Mukah dan Puan Biti Anak Anggot, Pengarah BPA Negeri Sarawak. Sebanyak 20 agensi Persekutuan dan Kerajaan Negeri telah mengambil bahagian dalam program ini iaitu Pejabat Residen Bahagian Mukah, Pejabat Daerah Mukah, Majlis Daerah Dalat & Mukah, Pusat Talikhidmat, Jabatan Tanah & Survei Bahagian Mukah, Jabatan Kerja Raya Mukah, Jabatan Pertanian Mukah, Jabatan Kebajikan Masyarakat Mukah, Syarikat SESCO Berhad, Pejabat Agama Islam Bahagian Mukah, Pejabat Kesihatan Bahagian Mukah, Ibu Pejabat Polis Daerah Mukah, Jabatan Pengangkutan Jalan Bahagian Mukah, Jabatan Pendaftaran Daerah Mukah, Jabatan Imigresen Bahagian Mukah, Pejabat Kesihatan Bahagian Mukah, Pejabat Pelajaran Daerah Mukah, Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Mukah, Pertubuhan Keselamatan Sosial, Lembaga Hasil Dalam Negeri dan Sarawak Corridor of Renewable Energy.
Program ini telah mendapat sambutan yang menggalakkan dan berjaya menarik perhatian lebih kurang 324 pengunjung yang terdiri daripada wakil-wakil Jabatan/Agensi Kerajaan Negeri dan Persekutuan, Ketua-ketua Kaum, Ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung, Pengerusi Persatuan serta orang awam. KABB yang julung kali diadakan di Mukah ini telah memberikan pendedahan kepada masyarakat setempat mengenai peranan dan tanggungjawab BPA sebagai agensi menguruskan aduan awam dan mencari langkah penyelesaian yang sesuai bagi mengatasi masalah yang dikemukakan oleh orang ramai. Saringan kesihatan juga diberikan oleh pihak Pejabat Kesihatan Bahagian Mukah kepada orang ramai secara percuma.
Daripada jumlah kehadiran, sejumlah 73 kes aduan dan 8 kes bukan aduan diterima. Secara keseluruhan, masalah yang dihadapi oleh penduduk-penduduk di Bahagian Mukah adalah tertumpu kepada isu jalan raya yang tidak memuaskan, tekanan air rendah, bil air tidak diterima pada waktu yang ditetapkan, kekurangan kemudahan awam dan sebagainya. Melalui program KABB ini, masyarakat Bahagian Mukah telah didedahkan dengan peranan dan fungsi BPA sebagai agensi menguruskan aduan awam dalam sistem penyampaian perkhidmatan awam dengan lebih mendalam manakala agensi-agensi Kerajaan berkesempatan untuk turun padang, mendengar dan memahami aduan masyarakat setempat.

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


Perutusan Y.A.B. Perdana Menteri Malaysia Sempena Peristiwa <b>...</b>

Posted: 28 Jun 2012 02:44 PM PDT

Posted in Blog on Date June 17th, 2012 by Najib Razak | CommentsView Comments

Alhamdulillah, sekali lagi kita diberi kesempatan untuk bertemu bulan Rejab, dengan harapan akan disusuli dengan Syaaban seterusnya menikmati kemuliaan beribadah di bulan Ramadhan. Sesungguhnya, 27 Rejab secara tradisinya membawa ingatan kita kepada satu peristiwa agung yang tiada taranya, iaitu Peristiwa Israk dan Mikraj. Biarpun kisah ini berlaku melebihi 1400 tahun yang lalu, tetapi kerelevanan dan kepentingannya adalah amat signifikan buat umat Islam.

Sememangnya, ini adalah sesuai dengan apa yang terkandung dalam kitab suci Al-Quran apabila Allah SWT memaktubkan peristiwa agung Israk melalui firman-Nya dalam surah al-Israa^ ayat pertama yang bermaksud:-

"Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjidilharam (di Mekah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui."

Read more…

Tags:

|

 • Islam Universal berlaku di segala zaman/masa…tentu sampai hari akhir nanti.support dari Indonesia.

 • Salam Sejahtera Dan Salam 1MALAYSIA DATUK SERI,   

     Sebagai seorang wakil kepada penduduk di Pekan Marudi Baram, Sarawak ini saya ingin mengucapkan sekali lagi jutaan terima kasih kepada pemimpin nombor satu kita iaitu DATUK SERI MOHD. NAJIB RAZAK kerana telah sudi datang membuat tinjauan mesra dan beramah mesra dengan penduduk di pekan Marudi ini.
    

     Kami penduduk di pekan Marudi berasa amat terharu dan gembira teramat sangat setelah DATUK SERI dan juga kerajaan 1malaysia di bawah pimpinanbeliau mengumumkan kelulusan peruntukan untuk membina jalanraya darat 1MALAYSIA yang menghubungkan Daerah Pekan Marudi Baram ke Miri Sarawak yang sekian lamanya dinanti-nantikan oleh rakyat penduduk di sini.
     Buat masa sekarang jalanraya tersebut masih dalam proses pembinaan, syukurrrr… alhamdullilahhhh…., TAPI kami rakyat di Pekan Marudi Baram ini ada satu permintaan buat DATUK SERI iaitu sekiranya DATUK SERI sudi datang sekali lagi ke Pekan Marudi ini untuk membuat tinjauan keatas projek jalanraya 1MALAYSIA DATUK SERI yang menghubungkanPekan Marudi ke Miri sebelum pilihanraya umum yng ke-13 ini. Kami penduduk di sini juga mengalu-alukan kehadiran dan kedatangan DATUK SERI untuk menyempurna dan merasmikan projek JALANRAYA 1MALAYSIA  tersebut.
    
  Jutaan Terima Kasih kami ucapkan kepada DATUK SERI dan KERAJAAN 1MALAYSIA….. Syabas!!!…..
  Sekian, Terima Kasih
  PENDUDUK RAKYAT 1MALAYSIA MARUDI BARAM

 • Assalamualaikum w.w..

  Terlebih dahulu saya dan keluarga saya mengucapkan tahniah di atas kepimpinan Datuk Seri yang telah banyak memberikan peluang dan kemudahan kepada rakyat Malaysia dari pelbagai sudut.

  Saya merupakan salah seorang rakyat yang telah menikmati kemakmuran negara dengan mengalami sendiri peluang-peluang yang telah disediakan. Pada tahun 2009 dan 2010 yang lalu, saya telah dilantik sebagai guru kontrak dan hasil pendapatan tersebut, saya dapat membiayai keluarga saya. Ribuan Terima kasih di atas peluang tersebut.

  Pada tahun ini, sekali lagi saya berterima kasih kerana telah diberi peluang untuk menjalani latihan perguruan di salah sebuah IPG Malaysia memandangkan kerjaan telah membuka satu lagi peluang iaitu Program Penyerapan Guru GSTT. Namun saya agak terkejut dan kecewa apabila tawaran tersebut hanya sementara kerana saya hanya bekas guru kontrak di mana syarat lantikan tersebut memerlukan pengalaman sebagai guru GSTT.

  Untuk pengetahuan Datuk Seri, kemasukan saya ke IPG tersebut setelah melalui prosedur yang telah ditetapkan yakni saya telah mengemukakan surat rayuan, menghadiri sesi semakan dokumen dan temuduga singkat yang telah dijalankan oleh pihak KPM, namun kini saya terpaksa menamatkan pengajian dan menanggung kerugian dari segi pekerjaan asal yang telah saya lepaskan, wang ringgit, masa, tenaga dan kini emosi saya serta keluarga saya juga agak terganggu kerana penarikan semula latihan perguruan saya.

  Saya dan keluarga saya merayu kepada Datuk Seri untuk mempertimbangkan dan mengkaji semula perkara ini agar saya dapat melanjutkan pengajian memandangkan saya telah menamatkan satu semester sebelum pembatalan tersebut. Pengalaman kerja dan pengajian sebagai guru yang saya telah lalui memberikan saya pengalaman yang hebat dan rugi rasanya sekiranya saya tidak dapat meneruskan kerjaya tersebut lebih-lebih lagi bidang yang diberikan kepada saya adalah Pendidikan Pemulihan Khas.

  Segala keprihatinan Datuk Seri amatlah saya harapkan dan saya dahului dengan ucpan ribuan terima kasih.

  Nurhayati Abdul Hapid
  miszyat83@gmaill.com
  Tawau, Sabah.

 • Salam Dato' Sri,
  Saya cadangkan agar Dato' Sri dapat meluangkan masa bersama pendengar radio setiap petang sebulan sekali (ala2 Address to Nation) bagi menerangkan isu-isu terkini kepada rakyat serta mendengar permasalahan rakyat marhaen dengan berkesan memandangkan kebanyakannya ketika ini sedang mendengar radio (sambil menghadapi kesesakan lalulintas).

 • mohon datuk seri meneliti kejatuhan harga getah yang mendadak dan amat menghimpit kami pekebun kecil getah. harga FOB smr20 pada hari Jumaat 22/6/12 tutup rendah pada 871.50/kg.  ini bermakna harga peringkat ladang/farmgate rm3.40/kg. ini amat teruk sekali khususnya ketika cuaca/hujan  tak menentu  dan faktor musim daun luruh menyebabkan production low.  peliknya ialah indeks harga getah adalah reverse kepada teori asas ekonomi supply demand, di mana apabila supply low, demand akan naik dan harga turut nak. tetapi dlm industri getah adalah sebaliknya apabila supply kurang harga turut jatuh selari dengannya….atau mungkinkah wujud 'soros" dalam industri getah??? tangan-tangan ajaib yang mengatur trend turun-naik harga getah.
  another biggest question mark, siapakah di atas sana yang menetapkan harga FOB getah…mengapakah tiada wakil di kalangan pekebun kecil sendiri (bukan wakil yang dilantik/appointed) terlibat sama di dalam panel penetapan harga getah…
  berbalik kepada harga getah rm3.40/kg bermakna kami pekebun kecil terpaksa juggle dengan kos operasi kami bagi mjemastikan cashflow kami tetap relevan.  kos saya untuk menghasilkan 1 kg getah smr 20 ialah RM2.67/kg. dan dengan kadar harga rm3.40 saya hanya ada take home sebanyak rm0.73/kg.  nak minum secawan teh tarikpun tak lepas tu datuk seri.
  senario ini telah berlanjutran lebih setahun dan paling teruk semenjak jan 2012 apabila harga farmgate kami hanya sekitar rm4.00 – rm4.50 dan semenjak 3 minggu lepas ianya turun ke paras di bawah RM3.50.
  datuk seri,
  saya ada banyak lagi kupasan berhubung isu harga getah untuk makluman datuk seri. sekiranya ada secured channel akan saya kemukan.sila rujuk dengan en ammir warkah utk pm berjudul suatu hari nanti getah sekerap tak akan melanton lagi"
  ikhlas dari
  pekebun kecil getah gen 2.0
  melaka

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


UMNO Online - Lebih 200 Orang Mohon Buka KR1M

Posted: 27 Jun 2012 12:28 AM PDT

Kategori Dari Parlimen

Lebih 200 Orang Mohon Buka KR1M

KUALA LUMPUR, 27 Jun – Model ketiga pelaksanaan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) yang memberi tawaran kepada orang ramai membuka dan mengelolakan operasi KR1M mendapat sambutan yang menggalakkan dengan menerima 201 permohonan  apabila tawaran itu ditutup pada 31 Mac lepas, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan(KPDNKK), Datuk Tan Lian Hoe berkata daripada jumlah itu 53 permohonan telah disenarai pendek termasuk enam dari Sabah dan 14 dari Sarawak.

Menjawab soalan Datuk Sapawi Ahmad (BN-Sipitang) ketika sesi soal jawab Tan berkata sejak dilancarkan Jun tahun lepas sambutan rakyat terhadap KR1M adalah amat baik.

"Ini diterjemahkan melalui jualan sehari iaitu antara RM10,000 hingga RM12,000 setiap outlet dan nilai jualan harian tertinggi pernah dicatat melebihi RM40,000 oleh KR1M di Tok Bali, Pasir Puteh, Kelantan. Ini jelas membuktikan sambutan rakyat terhadap inisiatif yang diilhamkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Dilancarkan oleh Perdana Menteri pada 22 Jun tahun lepas di Stesen LRT Kelana Jaya, KR1M yang diuruskan oleh Mydin Mohamed Holdings Berhad dengan kerjasama kerajaan menawarkan lebih 250 barangan keperluan harian pada harga yang berpatutan.

Tan berkata sehingga kini, 33 KR1M telah beroperasi dan KPDNKK menyasarkan 52 kedai lagi akan dibuka di seluruh negara menjelang hujung tahun ini.

Bagi memenuhi permintaan penduduk Sabah dan Sarawak beliau juga memaklumkan sebuah KR1M akan dibuka di Kota Padawan, Kuching, Sarawak dan Inanam di Sabah pada penghujung bulan ini.

Tan juga memberi jaminan kerajaan akan sedaya upaya memastikan harga produk atau barangan yang dijual di KR1M di Sabah dan Sarawak adalah seragam dengan harga di KR1M di Semenanjung walaupun kos penghantaran barangan ke negeri itu adalah lebih tinggi.

"Jadi, dalam hal ini disebabkan pihak KPDNKK ada menjalankan program penyeragaman harga, maka beberapa barangan ini boleh dimasukkan supaya harganya dapat dikekalkan serendah seberapa yang boleh," katanya.

Berita Bertarikh 27 June 2012 (2 Minggu Lalu) Pada 3:28 PM

ads