Isnin, 11 Jun 2012

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Gua <b>di Sarawak</b> | Tempat Menarik <b>di</b> Malaysia !!

Posted: 06 Jun 2012 06:29 AM PDT

Number of View: 105


Banyak gua yang sering menjadi tumpuan kunjungan ramai di Sarawak, terutamanya Gua Niah dan Gua Angin.Gua Niah, gua yang terbesar di Malaysia yang telah diwartakan sebagai tapak bersejarah di bawah kuasa Muzium Sarawak turut menjadi antara gua batu kapur terbesar di dunia. Gua di dunia ini terletak kira-kira 90 kilometer dari Miri, Sarawak. Gua Niah mempunyai keluasan 12. Manakala jarak Gua Angin terletak di daerah Bau, Kuching, dengan jarak daripada bandar utama Kuching adalah kira-kira 45 minit perjalanan selain bersebelahan dengan Sungai Sarawak. Kawasan Bau yang sememangnya kaya dengan sumber batu kapur asli mengakibatkan banyak gua yang wujud. Kawasan lingkaran gua tersebut dinamakan Bau Formation. Keunikan gua ini adalah gua di kawasan tersebut pada zaman dahulu dihuni oleh manusia zaman dula kala ketika sumber aliran air boleh dijumpai di dalam gua tersebut.

Sekiranya ingin mengetahui maklumat lanjut berkenaan gua di Sarawak, sila layari laman berikut:

1) http://ms.wikipedia.org/wiki/Gua_Niah
2) http://cutidikuching.com/tempat-menarik/wind-cave-gua-angin

Gunung tertinggi di Sarawak
Walaupun namanya tidak begitu gah seperti Gunung Kinabalu, namun Gunung Mulu yang mempunyai ketinggian 2422 meter dan 7946 kaki merupakan gunung tertinggi di Sarawak mempunyai pesona yang tersendiri. Pelbagai misteri yang tidak terungkai di samping keindahan flora dan faunanya menggamit pengunjung. Usaha menawan gunung ini cukup sukar sehingga hanya mereka yang lasak mampu menawan gunung tersebut. Perjalanan yang bermula di Lawas menggunakan pacuan 4 roda melalui laluan balak ke Pa'Rabata sekurang-kurangnya 5 jam, kemudian perjalanan diteruskan dengan berjalan kaki merentasi denai ke Lapo Bunga selama 4 jam. Walaubagaimanapun, pendaki perlu bermalam di Lapo Bunga sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan harinya ke puncak Batu Lelanit yang mengambil masa sekurang-kurangnya 3 hari sebelum sampai ke puncak Batu Lelanit yang setinggi 2248 meter.
Sekiranya ingin mengetahui dengan lebih terperinci berkenaan gunung tertinggi di Sarawak, anda boleh layari laman berikut:
1) http://mytripadventure.blogspot.com/2010/04/12-gunung-tertinggi-di-malaysia.html
2) http://www.miricommunity.net/viewtopic.php?t=3289

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search


Hari Potensi Kanak-Kanak Tabika Kemas <b>di Simunjan</b> Meriah

Posted: 11 Jun 2012 01:52 AM PDT


UNTUK ALBUM...Para kanak-kanak bergambar kenangan bersama Hajah Nancy bersama tetamu khas yang lain ketika berlangsungnya majlis tersebut.
SIMUNJAN, Rabu (6 JUn) - Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) kawasan Parlimen Batang  Sadong telah mengadakan Hari Potensi Kanak-Kanak TABIKA KEMAS bertempat di Dewan Mesra, Majlis Daerah Simunjan (MDS) baru-baru ini.
Majlis penutupan bagi Hari Potensi Kanak-Kanak TABIKA KEMAS yang berlangsung selama sehari itu telah dirasmikan oleh Ahli Parlimen Batang Sadong Hajah Nancy Haji Shukri.
Nancy ketika berucap merasmikan majlis tersebut berkata bahawa aktiviti seperti ini akan membolehkan semua pihak mencungkil bakat dan kreativiti kanak-kanak walaupun mereka masih di peringkat Tadika.
"Walaupun masih di peringkat Tadika, golongan kanak-kanak sebenarnya masih mampu menghasilkan kerja yang baik dan kreatif seperti yang dibuktikan oleh mereka pada program ini.
"Justeru pihak kerajaan menggalakkan bidang inovasi dan kreativiti diserap ke dalam program yang dilaksanakan dikalangan penduduk demi kebaikan mereka masa ke semasa," menurut beliau.
Nancy menambah bahawa kejayaan pihak KEMAS menganjurkan program seperti itu telah membuktikan wujudnya semangat kerjasama dikalangan ibubapa dan semua pihak yang terlibat.
Sementara itu Pengerusi Jawatankuasa Hari Potensi Kawasan Parlimen Batang Sadong, Hamlet Jolly berkata bahawa program ini bertujuan untuk memilih wakil kanak-kanak TBK KEMAS kawasan Parlimen Batang Sadong ke peringkat zon Samarahan nanti.
Terdahulu program Hari Potensi Kanak-Kanak TABIKA KEMAS terbabit telah melibatkan penyertaan dari 37 buah TBK yang disertai oleh 200 orang kanak-kanak di parlimen ini.
Sebanyak sembilan buah acara diadakan bersempena dengan program tersebut antaranya ialah Pertandingan Pidato, Bercerita, Story Telling, Rekacipta, Tilawah, Teater, Boneka Tangan, Tarian dan Nasyid.
- Utusan Sarawak Sri Aman

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


sarawakpage » Projek pembinaan Jalan Miri-<b>Marudi</b> bernilai RM59 <b>...</b>

Posted: 14 Feb 2012 06:26 AM PST

TURUN PADANG: Uggah (empat kiri) ketika meninjau projek Jalan Miri-Marudi semalam sambil ditemani Manyin (dua kanan).

MIRI: Projek pembinaan Jalan Miri-Marudi yang bernilai RM59.5 juta berjalan lancar dengan 23.5 peratus daripada kerja-kerja pembinaannya telah disiapkan setakat ini iaitu mendahului jadual yang ditetapkan.

Kerja-kerja pembinaan projek jalan sepanjang 52km yang merangkumi pembinaan enam jambatan Bailey termasuk sebuah jambatan yang terpanjang iaitu merentangi Sungai Arang dijangka akan siap sepenuhnya pada 16 Februari tahun depan.

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Dato Sri Douglas Uggah Embas ketika meninjau projek berkenaan semalam turut melahirkan rasa gembira atas kelancaran projek berkenaan.

"Saya berasa amat gembira dengan kelancaran projek tersebut setakat ini.

"Berdasarkan jadual, kerja-kerja tersebut siap sebanyak 19.5 peratus, namun kita mendahului jadual dengan 23.5 peratus kerja telah disiapkan setakat ini," ujar beliau lanjut.

Nescaya katanya, apabila siap sepenuhnya nanti, projek berkenaan akan mampu memberi seribu kegembiraan kepada rakyat di Miri dan Marudi yang telah sekian lama mengimpikan jalan raya yang sempurna dan selesa.

Dalam pada itu menurut Douglas, projek berkenaan telah diserahkan kepada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk disiapkan di bawah Projek Jiwa Murni.

"Ini merupakan salah satu projek yang telah diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semasa mengadakan lawatan ke Sarawak sebelum pilihan raya negeri yang lepas. Apa yang kerajaan janjikan telah ditunaikan," ujar beliau sambil menambah kerajaan bukan menabur janji kosong tetapi sebaliknya menyelesaikann masalah rakyat.

Beliau yang tiba di sini untuk diamanahkan meninjau kesemua projek yang telah diluluskan oleh Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri berkata, apabila telah siap sepenuhnya nanti, Jalan Miri-Marudi akan tetap diselenggara pihak ATM untuk tempoh tiga tahun, sebelum ia diambil alih oleh Jabatan Kerja Raya (JKR).

"Keutamaan kita ialah perhubungan antara Miri dan Marudi.

"Apa yang penting ialah jalan ini lebih baik daripada yang ada sekarang ini serta dapat dilalui dengan selamat dan selesa," katanya sambil menambah objektif kerajaan untuk membantu rakyat di kawasan terbabit telah tercapai.

Turut hadir melawat ke tapak projek jalan berkenaan semalam ialah Menteri Pembangunan Infrastruktur dan Perhubungan Datuk Seri Michael Manyin Jaong, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Jacob Dungau Sagan, Menteri Muda Perhubungan Datuk Lee Kim Shin, Komander 9 Briged Brigedier Jeneral Datuk Stephen Mundaw, Residen Miri Antonio Kahti Galis dan Pegawai Daerah Miri Boniface Intang Apat.

Source: Utusan Borneo

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


Suara <b>Sarawak</b>: S&#39;wak is the future for Papa Orangutan

Posted: 10 Jun 2012 09:05 PM PDT


An open letter by Peter John Jaban (Papa Orangutan):
One week after the recent debacle with the police in Miri, I am happy to be home, here in Sarawak. I've been resting after going to ground and planning for the future. I've decided that my future is here. I was born here and I intend to remain here! 

There is so much work to be done especially with crucial elections just round the corner. This is our chance is to bring about real change in Sarawak politics. My struggle for Sarawak will continue where it's needed most.

The events of the last week have revealed many things. The first is just a reminder of how much I love this country, how much I love Sarawak. As the Malay saying goes: Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri. I am a Sarawakian. I need to be here among my people to work effectively.
No matter what London offers, it has nothing to compare to my own ties that bind me to Sarawak, my ibu pertiwiku, as it is called in the Sarawak anthem.
So, maybe you'll see me driving around town in my Cadillac with my beautiful daughter at my side. I'll even wave again at YB Abdul Karim Hamzah, Assistant Youth Development Minister, as he stares at me from his tiny classic car.
What else have I learnt from the last week? I have learnt that I am safer here than in any other country. In spite of all the stories from the government-controlled media trying to paint me black, I have learnt that, when I need help, the people of Sarawak are right there behind me. There are so many great heroes here in this state, carrying on their good work and supporting my own; I feel proud to work with them and will continue to do so wherever they need me.
As for the police, those that I met in Kota Kinabalu (KK) were polite and courteous. I thank them. Last week's drama was not my intention.
Sadly, in the past, certain members of our police force here have smeared the name of their colleagues by acting too hastily and too strongly towards people in their custody. Unfortunately, we live in times where even answering to someone's fist in custody is viewed as normal and part of day to day business. Even now, reports of deaths in custody continue to come out in the independent media.
I am ready to meet the police, should they wish, but on an even basis, with my representatives present - not when I am under their power to do with as they choose: to be placed under duress or to be mistreated or physically and verbally abused in any way.
That is why I left, to allow myself the opportunity to meet them on my own terms. After all, I am a citizen of Sarawak. I have committed no crime. I have not robbed or killed or cheated anyone. I want to return, to be free to live my life in the country that I love, and to continue my struggle for a better future for all of us here.
Finally, what of the events of last week? The time has come for the public to hear the story from the orangutan's mouth. As someone has said, I owe the public an explanation and this is it. After my stay in Kuching in May, I went to Sabah for a week. I took a flight, first from Kuching to Miri (no problem at all) and then from Miri to KK (again, no problem). It was only on my return flight to Miri that the problem surfaced.
As I queued for immigration, I was told that there was an issue and called into the office. I waited. My flight time was drawing near, so I questioned immigration who informed me, very politely, that this was a police matter which had been reported in July 2011 and they were waiting for Special Branch to arrive.
Special Branch did arrive! They photocopied my documents and they took pictures of me from every angle, again very politely. Then, they informed me that I was being 'referred' to the Sarawak police and escorted me to the aircraft.
I understood this to mean that I would be met by police at Miri airport. As I wanted to make sure that I wasn't taken away by the police without proper representation, I contacted my people to make certain that I was met at Miri by a few friendly faces.
On my arrival, I was surprised to find the airport full of people waiting for me! There were police, as I had expected, some were in uniform and some I took to be plainclothes officers - I know the look from my activist days. There were reporters, all taking photos right in my face, and of course, my own representatives.
I was confused and feeling unwell. The lawyer Alan Ling, now the assemblyperson for Piasau, and Dr Michael Teo, taking advantage of the fact that the police were still waiting for instructions, took me to the car and we drove off, heading to Dr Teo's clinic.
On the way into Miri, there was an accident ahead and a queue of traffic behind it. We were stuck. Dr Teo was busy on the phone, his driver busy with the road. It was raining heavily.
As I sat, a car pulled up beside us on the fast lane. Two men got out - I recognised one of them from my flight - and told me that the police were chasing our car. So, on the spur of the moment, I decided to follow them. There was no time to update Dr Teo who was otherwise engaged on the phone anyway and I'm sorry for that but I had to make my move. These three men were genuine Samaritans - they sought only to help me and I thank them for that. They then dropped me somewhere safe.
So, why did I not let anyone know where I was for three days? Well, it's not that easy to do so when I was supposed to be avoiding detection. My own phone was not working because of the heavy rain. I had to get out of Miri, which I did on the same day. I travelled on foot under the Sesco overhead lines and by hitchhiking. So, just let it be said that I didn't sit around reading about myself online and worrying about who to tell first where I was.
Finally, another Good Samaritan gave me a new phone. It seemed foolish to register a phone in my own name. As soon as that happened, I contacted my colleagues at RFS as this was the only telephone number I could remember.
As for claims in the press that I 'staged' the whole thing, I suggest those journalists verify my version of events with Special Branch in KK. As for claims that I did it for publicity, I can only say that it was not me that contacted the press - it was my representatives who felt that greater coverage would minimise the chances of improper conduct by the police.
As for those claims that I shouldn't have run and that I should have waited for the police to simply arrest me, I would ask what you all would do, knowing that you are in danger? Would you sit in the car and wait for instructions or would you take action and save yourself?  I chose action.
With regard to the near future, I will continue to take action, fighting on the ground for the people of Sarawak. I fly no flag but theirs, as I have always done. I  know that Radio Free Sarawak will carry on, business as usual, spreading the message to where it is needed and, of course, I will give them every assistance in that.
I urge listeners to continue to tune in and listen to the real message. You might even hear me reporting from the interior. But from now on, I'm staying right here.

11 di subis sarawak - Google Blog Search

11 di subis sarawak - Google Blog Search


LEARNING AND YEARNING: <b>Di</b> manakah Gua Nasib Bagus?

Posted: 17 Jun 2010 01:24 AM PDT


Istilah ini mungkin tidak asing bagi pelajar Tingkatan 2.  Di mana sebenarnya Gua Nasib Bagus ini?  Ada buku sebut Gua Niah, ada pula sebut Gua Mulu.  Di bawah topik Bab12 Petempatan, m/s 115 dalam buku teks, ia disebut bahawa:

"Gua Niah atau "Lubang Nasib Bagus" mengikut panggilan tempatan merupakan gua terbesar di dunia.  Panjangnya adalah 700 m, 70 m tinggi dan purata lebarnya 300 m.  Keluasannya dianggarkan boleh memuatkan sebanyak 70 buah kapal terbang Airbus.  Gua ini terletak di Taman Negara Mulu Sarawak."

Maklumat di atas ini mengandungi sekurang-kurangnya 3 kesilapan.  Apa dia?  Baiklah, cuba lihat maklumat di bawah ini:

"Gua Niah atau "Lubang Nasib Bagus" mengikut panggilan tempatan merupakan gua terbesar di dunia.  Panjangnya adalah 700 m, 70 m tinggi dan purata lebarnya 300 m.  Keluasannya dianggarkan boleh memuatkan sebanyak 70 buah kapal terbang Airbus.  Gua ini terletak di Taman Negara Mulu Sarawak."

Tulis yang italic dan berwarna ungu sebenarnya agak mengelirukan.  Kesilapannya ialah:
1.  Gua Niah bukan gua terbesar di dunia.  Ia dikatakan boleh memuatkan 3 padang bola sepak.
2.  Gua Niah bukan terletak di Taman Negara Mulu.  Ia sebenarnya terletak di Gunung Subis di Bahagian Miri, Sarawak.
3.  Gua Niah juga bukan dipanggil "Lubang Nasib Bagus".

Taman Negara Mulu juga terletak di Bahagian Miri.  Gunung Mulu terbentuk 5 juta tahun dahulu.  Di dalam taman negara ini terdapat banyak gua.  Di antaranya ialah Gua Nasib Bagus, Gua Rusa (Deer Cave) dan Clearwater Cave.  Maka Gua Nasib Bagus adalah di dalam Taman Negara Mulu.  Di dalam Gua Nasib Bagus pula terdapat "Kamar Sarawak" (Sarawak Chamber) -  ruangan yang sangat besar sehingga boleh menampung 40 kapal terbang Boeing 747 di dalamnya.

Gua Niah pula adalah gua yang tertua di Sarawak.  Ia terletak di Gunung Subis.  Gua batu kapur ini terbentuk 16 - 20 juta tahun dahulu.  Tinggalan manusia 40,000 tahun dahulu boleh dijumpai di sini.  Maka, petempatan awal juga boleh dijumpai di sini.

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


GAMBARAN PASAR TRADISIONAL <b>DI SIBU SARAWAK</b>, MALAYSIA <b>...</b>

Posted: 05 Jun 2012 05:51 AM PDT

Kami menyempatkan berjalan-jalan, dalam rangka mengisi hari libur Nasional Malaysia, yaitu peringatan HARI GAWAI bagi Suku Dayak, yang jatuh pada 1, 2, dan 3 Juni. Kami jalan-jalanu berdua bersama teman kami bernama Mas Slamet, dia berasal dari Jepara. Perjalanan pertama dimulai dengan harus menyebrang sungai dulu, baru setelah itu bisa menemukan angkutan umum, yaitu berupa mobil colt, atau mobil pribadi yang disewakan dengan cara carter.

Setelah naik kendaraan umum, kemudian kami berjalan-jelan sejenak, dan langsung mencari pasar tradisional. Niat kami ke pasar tradisional, diantaranya untuk hunting foto, jalan-jalan, cuci dompet, dan lain-lain. Pas hunting foto, pake kamera digital saku, ideku malah muncul untuk mengambil sejumlah gambar yang bertemakan 'pasar tradisional di Sibu, Sarawak'. Selama mengambil gambar, kami berdua ngobrol, dan membanding-bandingkan pasar tradisional Sarawak, dengan pasar tradisional di Indonesia. Hasil dari obrolan itu, kami hanya bisa mengelus dada dan menelan ludah, betapa banyak yang harus dibenahi di negeri kami, di antaranya keadaan pasar tradisionalnya.

Inilah gambar-gambar yang kami ambil. Adapun gambar diambil dengan cara sembunyi-sembunyi, dengan cara menipu, dengan cara sengaja, dan ada pula yang diambil dengan secara setengah sengaja.., hehe..

kemudian…,

Lanjuuuuut…,

inilah gambarab yang ketiga.., masih Mas Slamet terpampang, Lihat saudara-saudara, lantainya bersih, masih bisa buat dipakai rengekan oleh anak-anak yang minta jajan tapi gak dikobul.., hehe.. :)

Teruuuus..,

This slideshow requires JavaScript.

Masiih..,

Lanjutkan..!!,

Continue..

Yang kami lihat, pasar tradisional itu, lantainya dari keramik atau sebagian dari ubin, kemudian para pedagangnya menggelar dagangannya dengan rapid an bersih. Lihat saja, ayam hidup saja tidak dilepas begitu saja sodara.., hehe.., tapi dibungkus pake Koran satu-satu. Iya, kami tidak lupa, pernah lewat juga ke sebuah sudut pasar, dan ternyata di sana kami baru menemukan bau comberan, dan itu baunya mungkin hanya beradius 2 meter saja, tempat pembuangan cucian daging dan tempat penyimpanan keranda ayam. Tapi itu pun, tidaklah mengganggu, karena radius baunya hanya 2 meter. Selain tempat bau itu, tidak ada lagi tempat bau yang lain. Kami mencari tempat yang becek seperti beceknya lorong antar meja pasar di pasar tradisional Indonesia, tapi kami tidak menemukan. Semua lorongnya bersih, berkeramik. Kemudian kami lihat, para pedagangnya dominan Keturunan China. Adapun keturunan Melayu paling 30% saja dari jumlah total pedagang di pasar tersebut.

Semoga gambar-gambar yang kami hadirkan ini menjadi inspirasi untuk perkembangan pasar tradisional di Indonesia. Karena kami berfikir, Indonesia bisa lebih baik dari Negara manapun, asal mau berkaca dari pengalaman. Masalah berkaca dari pengalaman ini, pernah Perdana Menteri Malaysia Najib Tun Rajak menyatakan, "mari kita rancang kemajuan Negara kita, dengan belajar dari kegagalan Negara-negara lain yang ada di dunia, untuk Malaysia yang lebih baik". Indonesia juga kenapa tidak.. J

Kendala dari sekitar pasar tradisional itu, yaitu susahnya mencari masjid. Kalau gereja terlihat jelas, klenteng juga terlihat jelas. Kami sempat tak habis fikir mengenai tempat sarana ibadah itu. Kok susah dicari ya? Hehe.. Kalau di Indonesia kita senang sekali mencari tempat ibadah itu, di mana-mana ada mushola, masjid juga jelas.

Terus mengenai keadaan sekitar pasarnya, trotoar untuk pejalan kaki masih juga sempit, sama seperti Indonesia. Cuman di sini, di sepanjang jalanan tidak akan menemukan pedagang kaki lima, dan kalau mampir di warung nasi, maka tidak akan mengalami didekati oleh pengamen jalanan, karena pengamen di Sarawak, dan Malaysia pada umumnya adalah dilarang.

Iya, yang terakhir dan mungkin menarik kalau diterapkan di Indonesia, yaitu saya dapat kabarbahwa, kalau membuang sampah di setiap tempat di kota Sibu, Sarawak itu, akan didenda oleh Satpol PP yang terus berkeliaran tiap hari. Satpol PP tersebut memeriksa ketertiban kota, dari hal kecil sampai hal besar. Denda untuk yang membuang sampah sembarangan yaitu 50 Ringgit, atau sekitar sama dengan 150 ribu rupiah kalau dikurskan.. J

Iya, masih ada informasi lain. Di pasar tradisional Sarawak merupakan pandangan biasa kalau melihat beberapa bahan pokok yang dijajakan adalah hasil petik langsung dari hutan. Misal, pakis, poh-pohan, lengkuas, jahe, buluh bambu untuk lemang, buah rotan, dan lain sebagainya. Nuansa pasar tradisional itu benar-benar terasa nuansa tradisinya. Jadi bahan-bahan yang dijajakan itu masih didominasi oleh bahan local. Adapun bahan-bahan import masih jarang.

Semoga bermanfaat.. :)

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


Suara <b>Sarawak</b>: S&#39;wak is the future for Papa Orangutan

Posted: 10 Jun 2012 09:05 PM PDT


An open letter by Peter John Jaban (Papa Orangutan):
One week after the recent debacle with the police in Miri, I am happy to be home, here in Sarawak. I've been resting after going to ground and planning for the future. I've decided that my future is here. I was born here and I intend to remain here! 

There is so much work to be done especially with crucial elections just round the corner. This is our chance is to bring about real change in Sarawak politics. My struggle for Sarawak will continue where it's needed most.

The events of the last week have revealed many things. The first is just a reminder of how much I love this country, how much I love Sarawak. As the Malay saying goes: Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri. I am a Sarawakian. I need to be here among my people to work effectively.
No matter what London offers, it has nothing to compare to my own ties that bind me to Sarawak, my ibu pertiwiku, as it is called in the Sarawak anthem.
So, maybe you'll see me driving around town in my Cadillac with my beautiful daughter at my side. I'll even wave again at YB Abdul Karim Hamzah, Assistant Youth Development Minister, as he stares at me from his tiny classic car.
What else have I learnt from the last week? I have learnt that I am safer here than in any other country. In spite of all the stories from the government-controlled media trying to paint me black, I have learnt that, when I need help, the people of Sarawak are right there behind me. There are so many great heroes here in this state, carrying on their good work and supporting my own; I feel proud to work with them and will continue to do so wherever they need me.
As for the police, those that I met in Kota Kinabalu (KK) were polite and courteous. I thank them. Last week's drama was not my intention.
Sadly, in the past, certain members of our police force here have smeared the name of their colleagues by acting too hastily and too strongly towards people in their custody. Unfortunately, we live in times where even answering to someone's fist in custody is viewed as normal and part of day to day business. Even now, reports of deaths in custody continue to come out in the independent media.
I am ready to meet the police, should they wish, but on an even basis, with my representatives present - not when I am under their power to do with as they choose: to be placed under duress or to be mistreated or physically and verbally abused in any way.
That is why I left, to allow myself the opportunity to meet them on my own terms. After all, I am a citizen of Sarawak. I have committed no crime. I have not robbed or killed or cheated anyone. I want to return, to be free to live my life in the country that I love, and to continue my struggle for a better future for all of us here.
Finally, what of the events of last week? The time has come for the public to hear the story from the orangutan's mouth. As someone has said, I owe the public an explanation and this is it. After my stay in Kuching in May, I went to Sabah for a week. I took a flight, first from Kuching to Miri (no problem at all) and then from Miri to KK (again, no problem). It was only on my return flight to Miri that the problem surfaced.
As I queued for immigration, I was told that there was an issue and called into the office. I waited. My flight time was drawing near, so I questioned immigration who informed me, very politely, that this was a police matter which had been reported in July 2011 and they were waiting for Special Branch to arrive.
Special Branch did arrive! They photocopied my documents and they took pictures of me from every angle, again very politely. Then, they informed me that I was being 'referred' to the Sarawak police and escorted me to the aircraft.
I understood this to mean that I would be met by police at Miri airport. As I wanted to make sure that I wasn't taken away by the police without proper representation, I contacted my people to make certain that I was met at Miri by a few friendly faces.
On my arrival, I was surprised to find the airport full of people waiting for me! There were police, as I had expected, some were in uniform and some I took to be plainclothes officers - I know the look from my activist days. There were reporters, all taking photos right in my face, and of course, my own representatives.
I was confused and feeling unwell. The lawyer Alan Ling, now the assemblyperson for Piasau, and Dr Michael Teo, taking advantage of the fact that the police were still waiting for instructions, took me to the car and we drove off, heading to Dr Teo's clinic.
On the way into Miri, there was an accident ahead and a queue of traffic behind it. We were stuck. Dr Teo was busy on the phone, his driver busy with the road. It was raining heavily.
As I sat, a car pulled up beside us on the fast lane. Two men got out - I recognised one of them from my flight - and told me that the police were chasing our car. So, on the spur of the moment, I decided to follow them. There was no time to update Dr Teo who was otherwise engaged on the phone anyway and I'm sorry for that but I had to make my move. These three men were genuine Samaritans - they sought only to help me and I thank them for that. They then dropped me somewhere safe.
So, why did I not let anyone know where I was for three days? Well, it's not that easy to do so when I was supposed to be avoiding detection. My own phone was not working because of the heavy rain. I had to get out of Miri, which I did on the same day. I travelled on foot under the Sesco overhead lines and by hitchhiking. So, just let it be said that I didn't sit around reading about myself online and worrying about who to tell first where I was.
Finally, another Good Samaritan gave me a new phone. It seemed foolish to register a phone in my own name. As soon as that happened, I contacted my colleagues at RFS as this was the only telephone number I could remember.
As for claims in the press that I 'staged' the whole thing, I suggest those journalists verify my version of events with Special Branch in KK. As for claims that I did it for publicity, I can only say that it was not me that contacted the press - it was my representatives who felt that greater coverage would minimise the chances of improper conduct by the police.
As for those claims that I shouldn't have run and that I should have waited for the police to simply arrest me, I would ask what you all would do, knowing that you are in danger? Would you sit in the car and wait for instructions or would you take action and save yourself?  I chose action.
With regard to the near future, I will continue to take action, fighting on the ground for the people of Sarawak. I fly no flag but theirs, as I have always done. I  know that Radio Free Sarawak will carry on, business as usual, spreading the message to where it is needed and, of course, I will give them every assistance in that.
I urge listeners to continue to tune in and listen to the real message. You might even hear me reporting from the interior. But from now on, I'm staying right here.

<b>Sarawak</b> is the Future for Papa Orangutan

Posted: 09 Jun 2012 04:28 PM PDT

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinePkFYuc9AIM1kYbA7uPOIbwwFsekX6O3NngMyB_LTW7OYnDWTz7r0FvECmN7rYXjVYjUwKAbwnBdl4uoScqJLPoXjUQYZCZx1p7wEQc5MZcXgQSZXYgRrcGmpEuRZ4_j-__ZFo2z0pE/s1600/Peter+John.jpg

An open letter by Peter John Jaban (Papa Orangutan)

One week after the recent debacle with the Police in Miri, I am happy to be home, here in Sarawak. I've been resting after going to ground and planning for the future. I've decided that my future is here. I was born here and I intend to remain here! There is so much work to be done especially with crucial elections just round the corner. This is our chance is to bring about real change in Sarawak politics. My struggle for Sarawak will continue where it's needed most.

The events of the last week have revealed many things. The first is just a reminder of how much I love this country, how much I love Sarawak. As the Malay saying goes: 'Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri.' I am a Sarawakian! I need to be here among
my people to work effectively. I started Radio Free Sarawak and moved to London mainly because freedom of expression here in my own country is lacking – something that I am trying to change. But, I just couldn't stay away. Now, I feel that I can best continue my struggle for the future of Sarawak here. No matter what London offers, it has nothing to compare to my own ties that bind me to Sarawak, my ibu pertiwiku, as it is called in the Sarawak State Anthem. So, maybe you'll see me driving around town in my Cadillac with my beautiful daughter at my side. I'll even wave again at YB Abdul Karim Hamzah, Assistant Youth Development Minister, as he stares at me from his tiny classic car.

What else have I learnt from the last week? I have learnt that I am safer here than in any other country. In spite of all the stories from the government-controlled media trying to paint me black, I have learnt that, when I need help, the people of Sarawak are right there behind me. There are so many great heroes here in this state, carrying on their good work and supporting my own; I feel proud to work with them and will continue to do so wherever they need me.

As for the police, those that I met in KK were polite and courteous. I thank them. Last week's drama was not my intention. Sadly, in the past, certain members of our police force here have smeared the name of their colleagues by acting too hastily and too strongly towards people in their custody. Unfortunately, we live in times where even answering to someone's fist in custody is viewed as normal and part of day to day business. Even now, reports of deaths in custody continue to come out in the independent media. I am ready to meet the Police, should they wish, but on an even basis, with my representatives present – not when I am under their power to do with as they choose: to be placed under duress or to be mistreated or physically and verbally abused in any way. That is why I left, to allow myself the opportunity to meet them on my own terms. After all, I am a citizen of Sarawak. I have committed no crime. I have not robbed or killed or cheated anyone. I want to return, to be free to live my life in the country that I love, and to continue my struggle for a better future for all of us here.

Finally, what of the events of last week? The time has come for the public to hear the story from the orangutan's mouth. As someone has said, I owe the public an explanation and this is it. After my stay in Kuching in May, I went to Sabah for a week. I took a flight, first from Kuching to Miri (no problem at all) and then from Miri to KK (again, no problem). It was only on my return flight to Miri that the problem surfaced.

As I queued for immigration, I was told that there was an issue and called into the office. I waited. My flight time was drawing near, so I questioned immigration who informed me, very politely, that this was a police matter which had been reported in July 2011 and they were waiting for Special Branch to arrive. Special Branch did arrive! They photocopied my documents and they took pictures of me from every angle, again very politely. Then, they informed me that I was being 'referred' to the Sarawak Police and escorted me to the aircraft. I understood this to mean that I would be met by police at Miri airport. As I wanted to make sure that I wasn't taken away by the police without proper representation, I contacted my people to make certain that I was met at Miri by a few friendly faces.

On my arrival, I was surprised to find the airport full of people waiting for me! There were police, as I had expected, some were in uniform and some I took to be plain-clothes officers – I know the look from my activist days. There were reporters, all taking photos right in my face, and of course, my own representatives.

I was confused and feeling unwell. The lawyer Alan Ling, now the assemblyman for Piasau, and Dr Michael Teo, taking advantage of the fact that the police were still waiting for instructions, took me to the car and we drove off, heading to Dr Teo's clinic. On the way into Miri, there was an accident ahead and a queue of traffic behind it. We were stuck. Dr Teo was busy on the phone, his driver busy with the road. It was raining heavily. As I sat, a car pulled up beside us on the fast lane. Two men got out – I recognized one of them from my flight – and told me that the police were chasing our car. So, on the spur of the moment, I decided to follow them. There was no time to update Dr Teo who was otherwise engaged on the phone anyway and I'm sorry for that but I had to make my move. These three men were genuine Samaritans – they sought only to help me and I thank them for that. They then dropped me somewhere safe.

So, why did I not let anyone know where I was for three days? Well, it's not that easy to do so when I was supposed to be avoiding detection. My own phone was not working because of the heavy rain. I had to get out of Miri, which I did on the same day. I travelled on foot under the SESCO overhead lines and by hitchhiking. So, just let it be said that I didn't sit around reading about myself online and worrying about who to tell first where I was. Finally, another Good Samaritan gave me a new phone. It seemed foolish to register a phone in my own name.

As soon as that happened, I contacted my colleagues at RFS as this was the only telephone number I could remember. My thanks go out to them and all those who helped me – the good Samaritans, Dr Michael Teo, the lawyers Alan Ling and See Chee How. If any fingers are still being pointed at my supporters and friends who came to my aid in my time of need – I want this to stop now. This is the only reason why I am making this statement at this time. In reality, I'd be quite happy for this whole event to pass into history.

As for claims in the press that I 'staged' the whole thing, I suggest those journalists verify my version of events with Special Branch in KK. As for claims that I did it for publicity, I can only say that it was not me that contacted the press – it was my representatives who felt that greater coverage would minimize the chances of improper conduct by the police. As for those claims that I shouldn't have run and that I should have waited for the police to simply arrest me, I would ask what you all would do, knowing that you are in danger? Would you sit in the car and wait for instructions or would you take action and save yourself? I chose action.

With regards the near future, I will continue to take action, fighting on the ground for the people of Sarawak. I fly no flag but theirs, as I have always done. I know that Radio Free Sarawak will carry on, business as usual, spreading the message to where it is needed and, of course, I will give them every assistance in that. I urge listeners to continue to tune in and listen to the real message. You might even hear me reporting from the interior. But from now on, I'm staying right here.
ads