Selasa, 21 Januari 2014

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


TERKINI- 15 dikhuatiri lemas, 9 selamat bot panjang terbalik <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 18 Jan 2014 12:35 AM PST

http://tengoktvonline.blogspot.com/2014/01/terkini-15-dikhuatiri-lemas-9-selamat.html


KUCHING – Lima belas penumpang sebuah bot panjang yang membawa rombongan perkahwinan dikhuatiri lemas selepas bot berkenaan terbalik hari ini.

Dalam kejadian yang berlaku tengah hari ini, bot panjang berkenaan dalam perjalanan dari Kampung Saei ke Kampung Tekajong, di Matu, dalam Bahagian Mukah di Sibu.

Menurut jurucakap bomba pihaknya menerima panggilan pada 1.52 tengah hari sebelum empat anggota diketuai seorang pegawai berserta sebuah kenderaan pacuan empat roda dan sebuah bot dari Balai Bomba Mukah digegaskan ke lokasi kejadian.

"Bot panjang berkenaan membawa 24 penumpang, sembilan mangsa selamat manakala 15 lagi belum ditemui," katanya kepada Bernama.

Beliau berkata gerakan mencari dan menyelamat masih dijalankan ketika ini. – BERNAMA

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


RM4.5 juta dikena ngemansangka infrastruktur <b>di</b> Parlimen <b>Sri Aman</b>

Posted: 15 Jan 2014 01:58 PM PST

SELAMAT DATAI: Masir (belakang) nyempulang Doris (dua kanan) maya datai ba pengerami nya.

Agih belanja ke besai nya mandangka perintah Barisan Nasional seruran ngemeratka tikas pendiau pengidup enggau pemansang rayat, ku Masir

SRI AMAN: Pemansang infrastruktur ba sitak Parlimen Sri Aman deka majak ngerembai sepengudah perintah Barisan Nasional (BN) ngemendarka agih belanja sepenyampau RM4.5 juta ba taun tu.

Kaban Parlimen nya Masir Kujat madah, agih belanja ke besai nya mandangka perintah BN semampai ngemeratka tikas pendiau pengidup enggau pemansang rayat.

"Kitai deka nguna agih nya dikena ngemanahka infrastruktur di menua tu lalu aku andal nya ulih nyungkakka tikas pendiau pengidup rayat," ku iya ba Pengerami Makai Malam Krismas 2013 ke diatur Gerempung Tuai Raban Bansa Iban (PKMI) Pelilih Sri Aman ba Dewan Suarah Sri Aman.

Sapit Yang Dipertua Dewan Negara Senator Datuk Doris Sophia Brodie diberi basa bejadika pengerami nya.

Ba pengerami nya, Doris enggau Masir sama ngagihka RM5,000 ngagai PKMI Pelilih Sri Aman.

Kelimpah ari nya mega, Menteri Muda Pemansang Betanam Betupi Datuk Mong Dagang nengah wakil iya ngagihka RM4,000 ngagai gerempung ke sama.

Bekenangka pekara bekaul enggau pejalar, Masir madah, bala apai indai patut nemu iya nya pemujur anak dalam bidang akademik deka meri penguntung ngagai menua jemah ila.

Tu berindik ari perintah begunaka mudal mensia ti bisi kualiti tinggi kena ngerembaika atur pemansang menua ari sukut ekonomi, politik enggau sosial.

"Pemujur bala anak deka ngasuh apai indai nyengkaum pengajar sida gaga ati laban kitai semua deka meda anak nyadi orang ke nampung pejalai atur pemansang menua," ku iya.

Sama bisi datai ba pengerami nya Chairman PKIM Pelilih Sri Aman Pemancha Samuel Lawen, Pemantu Masir Edmund Pirang enggau bala tuai raban bansa ngelingi menua Sri Aman.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


"Tragedi Bot Karam <b>di Daro</b>, <b>Sarawak</b>"... Rakyat masih <b>...</b>

Posted: 19 Jan 2014 04:03 AM PST

Ahad, 19 Januari 2014
3 jenazah yang ditemui petang tadi. Al-Fatihah
#TragediBotKaram Sanak saudara mangsa berkumpul di Hospital Daro
Operasi Mencari dan menyelamat di teruskan oleh pihak berkuasa
Posted from my bujang senang-online for Android"Tragedi Bot Karam di Daro, Sarawak"

Salam King, mohon doa seluruh rakyat Malaysia agar operasi menyelamat mangsa yg masih hilang hari ini berjalan dengan lancar.setakat ini 16 mangsa terselamat, 3 mangsa lemas dan 8 masih hilang. Daro sebuah Pekan, dan mangsa yang terlibat semuanya dari kawasan pedalaman(Pulau), pengangkutan air adalah pengangkutan utama mereka sebab nak harapkan orang tuuuu buat jalan raya, tunggu Ladang Kelapa Sawit keluarkan hasil baru lah nk buat/siap. Belum lagi cerita pasal Pan Borneo, lawa siot!(Mata ke atas, tangan kat bahu). Salam takziah buat Keluarga Mangsa yg terkorban. Ramai mangsa yang terlibat adalah dari keluarga kawan karib saya. Kawan saya adik beradik semua perempuan, mak dia lemas, ayah dia belum dijumpai lagi. Sedih King...

*Terima Kasih King
King Jason

Bot panjang berkenaan membawa 27 penumpang dari Kampung Tekajong

Daro – "Saya terpaksa berenang kira-kira satu jam meredah ombak kuat untuk sampai ke darat sebaik bot panjang itu terbalik," kata Helmi Julai 45, seorang daripada 27 mangsa bot karam di Muara Lassa, berhampiran Kampung Kut, Daro, di sini, semalam.
Dalam kejadian pada 1.40 petang itu, bot panjang yang dinaiki 27 penumpang itu karam selepas dipukul ombak.
Tujuh belas penumpang terselamat, tujuh masih hilang dengan tiga disahkan lemas. Naibi Saibi iaitu yang terakhir disahkan selamat sebelum operasi dihentikan ditemui berhampiran lokasi kejadian kira-kira 8 malam tadi.
Helmi berkata, bot yang dinaiki mereka tenggelam sebaik dimasuki air dan ketika itu bot sudah menghampiri muara Lassa.
"Kejadian berlaku dengan pantas dan kami tidak sempat berbuat apa-apa, masing-masing cuba menyelamatkan diri.
"Saya sempat mendengar jeritan penumpang lain sebelum mereka hilang dari pandangan," katanya ketika ditemui.
Katanya, mereka memilih untuk menggunakan bot panjang kerana cuaca baik pada sebelah pagi.
"Kami tak sangka kejadian ini boleh berlaku. Saya bersyukur kerana terselamat tetapi bersedih atas kehilangan rakan lain yang masih belum diketahui nasib mereka," katanya.
Junai Sepot, 60, isteri kepada Riji Dalol, 60, seorang daripada mangsa yang masih hilang berkata, kali terakhir suaminya menghubunginya satu jam sebelum kejadian.
Menurutnya, sebaik mengetahui kejadian itu dia cuba menghubungi suaminya tetapi gagal.
"Dia berpesan supaya saya jaga diri baik-baik dan dia akan pulang sebaik majlis tamat. Sehingga kira-kira 6 petang, tiada khabar mengenainya dan saya berharap dia masih hidup," katanya.

Terdahulu, Pesuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Muhammad Sabtu Osman, berkata 15 penumpang berjaya diselamatkan dalam kejadian itu, menurut sumber Hmetro.

Beliau berkata, bot berkenaan dipercayai terbalik selepas dipukul gelombang besar berhampiran Kampung Kut, Pulau Bruit, Daro.

Ketika kejadian, bot panjang berkenaan membawa 27 penumpang dari Kampung Tekajong yang dalam perjalanan balik selepas menghadiri majlis perkahwinan di Kampung Saie.

"Bot panjang berkenaan adalah milik persendirian membawa penumpang dari Kampung Tekajong dan Kampung Saei di Pulau Bruit," katanya.

Mangsa hilang
1. Borhan Berdan
2. Riji Dalol
3. Mahdani Akim
4. Abu Bakar Mahli
5. Ta Hasim
6. Ebong
7. Nor Roslin
Mangsa lemas
1. Hamirah Morni, 51
2. Sekiah Kipli, 49
3. Melati Jerai, 51
Mangsa selamat
1. Anthony Bahari
2. Habibah Yunus
3. Naidi Saibi
4. Jusni Pandi
5. Raidah Pandi
6. Median Wasli
7. Aiman Sepawi
8. Suraidah Busnu
9. Melajim Akim
10. Jebat Busnu
11. Saamah Drahman
12. Ija Iteli
13. Marina Gusti
14. Slmah Rapli
15. Manja Wahi
16. Mah
17. Naibi Saibi
Kronologi Kejadian Bot Karam Daro

5 pagi: Bertolak dari Kampung Tekajong.

7 pagi: Tiba di kampung Saai untuk menghadiri majlis perkahwinan.

12.45 tengah hari: Berangkat pulang ke Kampung Tekajong.


3.35 petang: Tiga mayat ditemui
Isu Pembangunan: Pemimpin guna jet 
peribadi.....rakyat masih menyeberang guna baldi?...

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


Banjir: PAS <b>Sarawak</b> simpati, minta <b>negeri</b> lebih efisien

Posted: 01 Jan 2014 07:32 PM PST

KUALA LUMPUR: PAS Negeri Sarawak menzahirkan rasa simpati terhadap nasib yang menimpa mangsa-mangsa banjir di negeri itu dan mengucapkan takziah ke atas kehilangan ahli keluarga dan kerosakan harta benda.

Justeru itu, Ketua Penerangan PAS Sarawak, Andri Zulkarnaen Hamden mendesak agar kerajaan negeri dapat bertindak segera di dalam aspek penyelamatan dan penyediaan penempatan banjir yang selesa.

Katanya, PAS negeri juga meminta kerajaan menyedia dan menyalurkan bantuan keperluan asas yang mencukupi sepertu makanan, lampin pakai buang, susu,selimut, pakaian dan juga air bersih di sepanjang mangsa banjir berada di pusat pemindahan atau mangsa yang masih berada di rumah mereka tanpa mengira fahaman politik dan birokrasi yang ketat.

Berikut kenyataan penuh.

Keadaan hujan yang berterusan telah menyebabkan empat (4) bahagian di Sarawak dilanda banjir yang teruk.

Jurucakap Bilik Gerakan Bencana Negeri dalam laporan laman sesawangnya menyatakan beberapa kawasan di Miri, Bintulu, Betong dan Sri Aman dinaiki air di antara 0.5 meter hingga satu meter.

Kebanyakan kawasan yang dinaiki air adalah kawasan yang rendah dan kawasan yang sedang dalam proses pembangunan.

Akhbar Borneo Post melaporkan kejadian perahu karam akibat paras air meningkat menyebabkan dua (2) orang hilang manakala tiga (3) orang lagi dapat diselamatkan di Sungai Sebiew Daerah Bintulu.

Sementara di Kota Samarahan, seorang ibu dan anak lelakinya yang berusia 11 tahun mati lemas akibat kereta yang mereka naiki terbabas dan terjunam ke dalam parit.

Kenyataan media oleh Timbalan ketua Menteri yang juga Pengerusi Bencana Negeri Tan sri Alfred Jabu Anak Numpang berkata beberapa laluan jalan perhubungan darat di antara daerah kecil di Bakong dan Bandaraya Miri turut terjejas.

Sebahagian kawasan di negeri Sarawak juga terputus hubungan jalan raya ekoran daripada banjir yang melanda dan kejadian tanah runtuh yang disebabkan hujan yang turun tanpa henti dan lebat sejak beberapa hari.

PAS Negeri Sarawak menzahirkan rasa simpati terhadap nasib yang menimpa mangsa-mangsa banjir dan ingin mengucapkan takziah ke atas kehilangan ahli keluarga dan kerosakkan harta benda atas musibah yang melanda mereka.

Justeru itu, PAS Sarawak mendesak agar kerajaan negeri dapat mengambil perhatian dan tindakan seperti berikut:-

1. Bertindak segera di dalam aspek penyelamatan dan penyediaan penempatan banjir yang selesa.

2. Menyedia dan menyalurkan bantuan keperluan asas yang mencukupi sepertu makanan, lampin pakai buang, susu,selimut, pakaian dan juga air bersih di sepanjang mangsa banjir berada di pusat pemindahan atau mangsa yang masih berada di rumah mereka tanpa mengira fahaman politik dan birokrasi yang ketat.

3. Mempertingkatkan perkhidmatan kesihatan dan bekalan air bersih bagi mengelakkan berlakukannya wabak yang tidak diingini.

4. Khemah untuk satu keluarga agar dapat melindungi aurat wanita/gadis hatta lelaki dari tidur berselerakkan di pusat pemindahan dan boleh menimbulkan prasangka buruk. Ia bertepatan dengan rakyat Malaysia bumiputra yang masih mempunyai adat budaya serta kesopanan yang tinggi.

5. Membantu memudahkan penjawat awam atau swasta yang mempunyai akaun pinjaman perumahan maupun pinjaman yang lain bagi memudahkan mereka membuat tuntutan insurans/takaful terhadap harta benda mereka yang musnah.

6. Cuti khusus tanpa rekod kepada kakitangan kerajaan dan mengarahkan mereka dalam misi membantu kerja kerja menyelamat serta menghulur tenaga mereka bagi membantu mangsa banjir; dan

7. Memberi sumbangan kilat ke atas keluarga mangsa banjir yang mati akibat bencana ini.

Sehubungan dengan itu PAS Sarawak juga di dalam masa yang sama akan berusaha sedaya upaya untuk memberikan bantuan menerusi berbagai jentera parti di dalam meringankan beban mangsa walaupun kami tidak mampu menyaingi dana/gerak kerja kerajaan negeri yang mempunyai akses kewangan dan agensi yang lebih besar dan luas.

Akhir sekali, PAS Sarawak berharap kerajaan negeri dapat menunaikan kewajipan mereka sebagaimana yang diharapkan oleh rakyat yang memilih mereka.

Ini ditambah lagi dengan sumber kewangan dan dana rizab Negeri Sarawak yang sememangnya diketahui umum di antara yang tertinggi di Sarawak.

PAS Sarawak juga menyeru pihak Kerajaan Persekutuan yang mempunyai dana khas juga dapat lebih proakatif dan segera bertindak bagi membantu rakyat Sarawak yang sedang dilanda musibah ini.

ads