Jumaat, 12 April 2013

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di mukah sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Mar 2013 07:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

-Saifswift-Bird&#39;s Nest-Toko Walet-: Rumah Walet <b>di Mukah Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 03 Oct 2012 02:31 AM PDT

Sekilas tentang sebuah rumah walet di Mukah Sarawak.. Kebanyakan rumah walet kos sederhana di Sabah dan Sarawak dibina sebegini..Jom zomMM..
Di Mukah Sarawak ada Bh yang berjaya dan ada juga yang sebaliknya.. ini adalah lumrah yang biasa dilihat juga disemenanjung Malaysia. Kesesuaian suhu yang bagus dan benar juga bergantung kepada material asas yang digunakan. namun penambahbaikan harus ditambah jika ketepatan suhu dan kelembapan masih belum mencukupi.

Jika bh dikelilingi dengan pokok-pokok yang hampir ketinggiannya dengan bumbung Bh seeloknya laluan Pintu Masuk atau LBM diletakkan dengan tepat. seperti membinanya dengan design open roof.

Keadaan dalaman juga perlu diambilkira. susunatur tweeter dan pengalak harus benar dan jangan sampai ia menjadi kabur dan songsang..alunan suara yang dimainkan akan lebih senang memberikan keselesaan kepada sang walet.. suara hanya memacu walet masuk ke bh sebaliknya susunatur tweeter yang benar akan membantu ia bersarang dan membiak.

Ketinggian antara lantai juga akan mempengaruhi suhu di sekitarnya.

sesekat juga boleh mengurangkan keadaan cerah dalam bh..jika bh kecil maka xperlulah kita membinanya kerana ia akan mengurangkan keselesaan walet

mungkin sarang palsu akan membantu walet mula bersarang..namun jika walet pon tiada menginap macam mana ia mahu bersarang..

lokasi voids perlu tepat..

Keadaan pandangan belakang rumah walet tersebut..
sebolehnya..jangan menyimpan timbunan kayu dan benda-benda usang kerana ia boleh mengundang sang pemangsa walet.

pandangan sisi... kos mungkin sekitar 20-30k.. berusahalah..sesungguyNya Allah Maha Mengetahui.."
JIka Bh anda bermasalah.. hubungi kami:

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


Perhimpunan sempena pelancaran ulang tahun ke-50 <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 05 Apr 2013 05:51 PM PDT

Posted on April 6, 2013, Saturday

MARUDI: Seramai 200 orang terdiri daripada pegawai jabatan kerajaan, ketua masyarakat, ketua-ketua kaum termasuk tuai-tuai rumah serta orang ramai mengambil bahagian pada perhimpunan sempena pelancaran ulang tahun ke-50 Sarawak Merdeka Dalam Malaysia yang diadakan serentak di seluruh negeri.

Perhimpunan tersebut diadakan di pekarangan Pejabat Daerah Marudi dengan orang ramai menyaksikan amanat dan ucapan daripada Ketua Menteri, Pehin Sri Abdul Taib Mahmmud di skrin besar yang disediakan.

Bagi peringkat Daerah Marudi di sini, sambutan tersebut telah dirasmikan oleh Pegawai Daerah Marudi, Joseph Belayong.

Turut diadakan sempena perhimpunan tersebut ialah jamuan makan malam dengan orang ramai turut dihidangkan dengan masakan ikan baung pansuh serta majlis barbeku.

Sementara itu di Dewan Masyarakat Beluru, Bakong pula lebih 300 orang terdiri daripada penduduk kampung dari rumah-rumah panjang berhampiran berhimpun menyaksikan acara tersebut.

Majlis yang sama turut diadakan di Pejabat Daerah Kecil Long Lama.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


Larry netapka diri bediri <b>di Lubok Antu</b> - The Borneo Post Online

Posted: 08 Apr 2013 02:49 PM PDT

Posted on April 9, 2013, Tuesday

KUCHING: "Aku bediri ba sitak parlimen Lubok Antu maya pengawa bepilih besai ke-13," ku Presiden Sarawak Workers Party (SWP) Larry Sng.

Mujur ngerijister ngelui 35,000 iku kaban parti dalam awak ke pandak, Larry perchaya SWP ulih menang ba sekeda ari enam parlimen ke dikuasa Parti Rakyat Sarawak (PRS).

Ba sebengkah aum pengarang berita kemari, nyerumba pengawa mantaika manifesto SWP, Larry nyadang ulih menang ba sitak parlimen Lubok Antu lalu nya bepelasarka gaya timbal sereta sukung ti manah ari rayat ngagai SWP.

"Kitai napi pengawa ti besai deka numbangka penyandang, taja pia berkat ari pengeregas raban SWP ngereja pengawa sereta pengandal ti udah dibantai, SWP melaba ulih menang ba sekeda penuduk.

"Aku pechaya rayat deka meri SWP peluang ngarika sida ungkup timpuh lima taun ti deka datai," ku Larry.

Iya mega madah, sukung ari rayat ngagai SWP dipeda majak nambah ninting hari.

Enggau pemutus nya, Larry disadang besatup enggau penyandang William Nyalau Badak ari PRS ke alai Parti Keadilan Rakyat (PKR) mega ngining penuduk parlimen nya.

Chalun PKR deka ditentuka kenaka 11 April tu maya penemuai Ketua Umum Datuk Sri Annuar Ibrahinm ke Sarawak.

Nicholas Bawin didinga deka dituku nyadi chalun PKR.

Ba kaul ke sama, Larry netapka tiga iku agi chalun SWP ungkup parlimen Selangau, Kanowit enggau Sri Aman deka dibantai sebedau hari nganjung nama chalun.

Dulu agi ari tu, SWP udah netapka George Lagong bediri ba sitak parlimen Hulu Rajang lalu Wong Judat di Julau.

Enggau pemutus nya mega, parlimen Lubok Antu deka nyadi sebengkah sitak ke pemadu angat maya PRU13 tu ke alai Larry ngembuan peneka sereta pengeran deka ngalahka PRS ti betuaika Tan Sri James Masing.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Mar 2013 03:16 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jun 2012 03:26 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Tempat Menarik <b>Di Sarawak</b>@Kuching - Tempat Menarik <b>di</b> Malaysia

Posted: 04 Jun 2012 05:35 AM PDT

Number of View: 34

tempat menarik di kuching Sarawak sememangnya terkenal dengan keunikan dan pesonanya yang tersendiri. Sekiranya ke Kuching Sarawak, jangan lupa berkunjung ke pasar malam Satok yang menjual pelbagai jenis barangan daripada pakaian, kain batik, permainan, cendera hati sehinggalah makanan. Pasar ini dibuka bermula pada petang Sabtu sehingga tengah hari Ahad. Di samping pasar tersebut, di Kuching, terdapat juga Pusat Hidupan Liar Semenggoh. Di sana, dengan bayaran RM 3, pelawat boleh merasai pengalaman memberi makan orag utan dan melihat sendiri kehidupan semula jadi orang utan. Terdapat juga kampong budaya Sarawak yang unik dengan kebudayaan, kesenian, makanan dan tempat tinggal yang memberikan banyak kelainan khas untuk pengunjung.
Andainya mahukan maklumat lanjut tentang tempat menarik Di Sarawak Kuching, sila ke laman berikut:
1) http://iyrin.blogspot.com/2011/08/tempat-tempat-menarik-di-kuching.html
2) http://bicaraneem.blogspot.com/2010/06/sarawakday2-pasar-malam-satok.html
3) http://suharman-jawi.blogspot.com/

Selain itu, banyak lagi Tempat Pelancongan menarik di Sarawak.
Pengunjung yang ingin ke Sarawak tidak perlu gusar untuk mencari tempat pelancongan di Sarawak kerana semuanya menggamit pengunjung di sana. Borneo Highland Resort yang merupakan antara tempat istirehat menarik di Padawan mempunyai iklim sederhana sejuk dengan keindahan flora dan fauna yang eksotik. Kadar bayaran adalah RM70 untuk bersiar-siar di kawasan sekitar manakala bayaran RM500 dikenakan untuk penginapan. Pengunjung perlu menaiki kenderaan Khas untuk ke Borneo Highland Resort yang terletak kira-kira 7 km dari pintu masuk dengan keadaan jalan yang mendaki gunung. Manakala Titian Kanopi Gunung Mulu yang merupakan titian gantung hutan hujan kanopi terpanjang di dunia terletak di Taman Negara Mulu dengan anggaran panjang 480 meter dan 30 meter dari aras lantai hutan. Menariknya titian ini dibina oleh penduduk tempatan di Miri dan Mulu berbekalkan bantuan pakar pembinaan dan perhutanan.
Jika ingin mengetahui lebih lanjut berkaitan tempat pelancongan di Sarawak, sila layari laman berikut:
1) http://abangboyc.blogspot.com/2010/07/menarik-di-sarawak-bumi-kenyalang.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 di matu sarawak - Google Blog Search

11 di matu sarawak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

ads