Khamis, 20 Jun 2013

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di bau sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Jun 2013 11:10 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kampung Budaya Hakka akan dibangun <b>di Bau</b> | My Press

Posted: 02 Jun 2013 02:27 PM PDT

PROMOSI KEBUDAYAAN SARAWAK: Nansian menunjukkan reka bentuk bangunan Pusat Budaya yang terletak di Pusat REDEEMS, Kampung Apar Singai Bau pada sidang media di pejabatnya di Kuching, semalam.

Pembangunan sebagai tanda kedatangan komuniti Hakka pada tahun 1500 untuk aktiviti galian emas

KUCHING: Bau bakal mempunyai sebuah perkampu-ngan tradisional masyarakat Cina iaitu Kampung Budaya Hakka yang pertama dibangunkan di negeri ini.

Menteri Muda Khidmat Masyarakat Datuk Peter Nansian Ngusie berkata, untuk itu pertemuan dan perbincangan sedang dijalankan dengan masyarakat Cina di situ bagi menyediakan kertas cadangan.

"Kita masih menjalankan perancangan dan kajian me-nyeluruh mengenainya, jika tiada aral melintang, beberapa tahun lagi Bau akan mempunyai sebuah kawasan perkampungan tradisional masyarakat Hakka," katanya pada sidang media di pejabatnya di Bandar Baharu Batu Kawa di sini, semalam.

Nansian yang juga Menteri Muda Pembangunan Estet Perindustrian dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tasik Biru berkata, pembangunan perkampungan tradisional itu penting sebagai tanda kedatangan komuniti Hakka di Bau pada tahun 1500 untuk menjalankan aktiviti galian emas.

"Jika ia dapat direalisasikan, kita akan mempunyai sebuah kawasan khusus iaitu Kampung Budaya Hakka yang pertama kali dibina di luar dari negara China yang juga termasuk sebuah muzium perlombongan emas di sini.

"Buat masa ini, kita belum lagi menentukan tapaknya, tetapi ia mungkin akan terletak tidak jauh dari bandar Bau. Mungkin kita akan men-cadangkan kepada kerajaan untuk menentukan tapak yang sesuai," tambahnya.

Menurutnya, pembangunan itu adalah sebahagian daripada usaha untuk me-nyumbang kepada pembangunan industri pelancongan di negeri ini.

Sementara itu, Nansian yang juga Presiden Research and Development Movement of Singai Sarawak (REDEEMS) berkata, Bau akan turut mempunyai Pusat Budaya di Pusat REDEEMS Kampung Apar Singai, Bau yang dijangka menelan kos RM8 juta.

"Reka bentuk bangunan baharu ini yang merupakan Pusat Budaya akan dibina dan kita telah menerima peruntukan sebanyak RM2 juta sebagai permulaan daripada kerajaan persekutuan," jelasnya.

Tambahnya, dengan ada-nya Pusat Budaya baharu itu, rakyat di negeri ini berpeluang menjalankan aktiviti kebudayaan di situ sekali gus menjadi tarikan pelancong di kawasan terbabit.

Selain itu, beliau memberitahu pihaknya sedang berusaha untuk mempro-mosikan industri pelancongan di kawasan Bau menerusi aktiviti utama dalam kalendar tahunan mereka.

"Pada masa ini, kita mempunyai tiga aktiviti utama dalam kalendar aktiviti tahunan kita iaitu Karnival Sukan dan Belia yang diadakan setiap Mac, Karnival Gawai REDEEMS (pengujung Jun dan awal Julai) dan awal minggu pertama bulan Disember Festival 'Praise and Worship Music' oleh masyarakat Kristian.

"Bermula tahun depan, kita akan menambah satu lagi aktiviti dalam kalendar tahunan kita iaitu pada bulan September di mana kita akan adakan festival makanan, muzik dan budaya etnik di Sarawak, justeru kita akan mempunyai empat aktiviti tahunan utama," ujarnya.

Pandelela terharu pusat akuatik baharu <b>di Bau</b> – BorneoPost Online <b>...</b>

Posted: 04 May 2013 02:20 PM PDT

Posted on May 5, 2013, Sunday

KUCHING: Penerjun negara, Pandelela Rinong Pamg berasa terharu dengan hasrat kerajaan negeri untuk membina pusat akuatik baharu di Bau sebagai menghargai pencapaiannya dalam sukan terjun.

Katanya, beliau amat berterima kasih dengan kerajaan negeri atas inisiatif untuk memajukan sukan akuatik di tempat kelahirannya.

"Saya berasa sangat bersyukur dan berterima kasih dengan kerajaan negeri kerana menghargai sumbangan saya selama ini dengan membina sebuah lagi pusat akuatik di Bau.

"Saya harap dengan adanya pusat akuatik baharu itu, Sarawak dapat melahirkan lebih ramai atlet terjun bukan sahaja dari Bau tetapi dari seluruh negeri," katanya di sini semalam.

Olahragawati Kebangsaan 2011/2012 itu juga yakin Sarawak bakal menjadi lubuk penerjun negara kerana inisiatif berterusan kerajaan negeri dalam memajukan sukan berkenaan di sini.

Justeru, beliau menasihati atlet-atlet muda agar tidak mensia-siakan fasiliti sedia ada dan cuba mengharumkan nama negara di persada dunia.

Menurut Pandelela, beliau akan bekerja dengan lebih keras selepas ini untuk mencapai lebih banyak kejayaan di pentas antarabangsa.

Keputusan membina sebuah lagi pusat akuatik disuarakan oleh Menteri Pembangunan Sosial, Tan Sri William Mawan Ikom pada Khamis lalu sebagai menghargai jasa serta sumbangan Pandelela dalam sukan terjun.

Katanya, kejayaan bersejarah anak Bidayuh itu memenangi gangsa pada Sukan Olimpik London tahun lalu adalah sesuatu yang cukup membanggakan bukan sahaja negara malah bagi seluruh penduduk Sarawak.

Pandelela memecah tradisi muncul sebagai wanita pertama memenangi pingat pada kejohanan berprestij dunia itu.

"Projek ini akan dilaksanakan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) di bawah Rancangan Malaysia 2015-2020 dan akan menelan belanja berjumlah RM14 juta.

"Pusat akuatik tersebut akan dibina berhampiran Stadium Mini Bau dan bakal menjadi pusat sukan bersepadu di daerah tersebut," kata Mawan.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di lundu sarawak - Google Blog Search

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


cetusan hatiku: pemandangan <b>di</b> sematan, <b>lundu</b>.. <b>sarawak</b>..

Posted: 06 Jun 2013 12:19 AM PDT


11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


Antau dipilih nyadi chairman STU pampang <b>Sarikei</b> renggat 2013 <b>...</b>

Posted: 16 Jun 2013 03:06 PM PDT

Posted on June 17, 2013, Monday

SARIKEI: Antau Sampo ke ngajar di Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Methodist Sarikei udah dipilih mangku pengawa nyadi Chairman STU Pampang Sarikei ungkup Renggat 2013-2015 ba sebengkah Aum Besai Ninting Taun (AGM) Serakup Pengajar Sarawak (STU) Pampang Sarikei kemari.

Raban komiti ke bukai nya Mandal chairman Claudius Liew Sze Kiong, Sekretari , Irene Wong Leng King, Mandal Sekretari , Josephine Saga, Tukang Wang , Lau Kim Hock, Mandal Tukang Wang, Hii How Shuay, sereta tiga iku AJK , Joseph Ling Sui Ying, Anne Jimbat enggau Bibi Norani Abdul Aziz Khan.

Aum nya diatur di sebuah hotel ditu ke digulu urung 40 iku raban STU Pampang Sarikei.

Kelimpah ari pengawa bepilih ungkup Renggat  2013-2015, aktiviti bukai ke bisi diselit nya program 'professional talk' enggau nyuaka Gelar Insentif Pelajar ngagai bala anak kaban STU ke udah bulih pemutus nyulut ba peresa perintah baka ba Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) enggau Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM).

Penyampau 95 iku bala anak kaban STU Pampang bisi nerima gelar insentif nya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di saratok sarawak - Google Blog Search

11 di saratok sarawak - Google Blog Search


Mawan boleh menang <b>di Saratok</b>: Minos - The Borneo Post Online

Posted: 25 Apr 2013 07:07 PM PDT

Posted on April 26, 2013, Friday

KUCHING: Tan Sri William Mawan Ikom dijangka boleh menang di kerusi Parlimen Saratok berdasarkan semangat juang tinggi beliau sepanjang menceburi arena politik.

Timbalan Ketua Publisiti Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Datuk Peter Minos berkata, Mawan, calon BN daripada Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP), turut mempunyai beberapa kelebihan berbanding caloncalon lawan.

Beliau yang menggantikan penyandang Jelaing Mersat dan dicabar calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) Ali Biju dan calon Bebas Datuk Abang Rosli Abang Palei, merupakan Menteri Pembangunan Sosial dan Presiden SPDP.

"Beliau boleh menang dengan kedudukannya dan karisma yang dimilikinya serta usaha gigih untuk mencapai kemenangan.

Kita doakan beliau menang," katanya pada sidang media di sini, semalam.

Mawan yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pakan sejak 1991 atas tiket BN menerusi Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP).

Beliau sebelum itu pernah bertanding di kerusi DUN Pakan sebanyak dua kali pada 1983 dan 1987,  agaimanapun

beliau tewas.

Pada PRU 1990, beliau bertanding di kerusi Parlimen Julau namun telah tewas.

Parlimen Saratok merupakan kali kedua baginya bertanding pada Pilihan Raya Umum.

Beliau mengetuai sekumpulan pemimpin SNAP membentuk SPDP apabila SNAP dibatalkan pendaftaran pada November 2002. SPDP didaftarkan dan diterima ke dalam BN Sarawak pada 19 November 2002.

Minos berkata lagi, Mawan dijangka dapat menyelesaikan protes daripada Jelaing dan kumpulannya berikutan kecewa tidak dicalonkan semula oleh BN.

"Jika Jelaing masuk PKR, susah jika begitu," katanya.

Mengulas mengenai saingan terdekat Mawan, Ali yang juga ADUN Krian, Minos berkata calon PKR itu juga agak popular di Krian.

"Sasarannya sekarang ialah untuk menumbangkan Presiden (SPDP) selepas berjaya melakukannya terhadap timbalan presiden (Datuk Peter Nyarok Entrie) pada Pilihan Raya Negeri 2011 di kerusi DUN Krian," katanya.

Menyentuh peluang SPDP menerusi calonnya Datuk Seri Tiong King Sing di Parlimen Bintulu, beliau berkata tiada masalah untuk mengekalkan kerusi itu milik BN.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: <b>di negeri sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Jun 2013 01:25 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: <b>di negeri sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jun 2013 01:03 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pecahan Undi Mengikut Kaum <b>di Sarawak</b>, Sabah dan Isu <b>...</b>

Posted: 14 May 2013 02:46 AM PDT

Berikutan sambutan yang hangat kepada  artikel kita tentang pecahan undi mengikut kaum di Semenanjung Malaysia, kini kita paparkan hasil kajian tentang perkara yang sama di negeri Sarawak dan Sabah.

Sungguhpun, persaingan disana tidaklah  sehebat   seperti di  Semenanjung, tetapi kita nampak wujudnya beberapa petunjuk yang perlu diambil perhatian. Faktor faktor  ini  misalnya bagaimanakah kaum Cina mengundi dikedua dua negeri tersebut dan bagaimanakah corak pengundian masyarakat Bumiputera  bukan Islam. Jika ada perbezaan wujud diantara Sarawak dan Sabah, mengapa dan apakah implikasinya. Akhirnya bagaimanakah aras sokongan masyarakat Muslim di sana kepada Barisan Nasional.

Kita juga membuat analisis ringkas implikasi kesan kepada kedua dua negeri tersebut  dan kesan kepada kerusi  Bumiputera di dalam Parlimen jika gesaan  DAP untuk mengubah persempadanan Parlimen dilaksanakan.  Anda mungkin sedia maklum tekanan dari DAP untuk melaksanakan prinsip one person one vote, atau seorang individu seorang undi, seperti di petik dalam Malaysiakini semalam( sila klik).

Pecahan Undi di Sarawak

Hasil Kajian Model Regression kita  menunjukkan sokongan yang amat tinggi kepada Barisan Nasional dari masyarakat Islam di Sarawak dengan kadar 87.3%,   kaum  Bumiputera bukan Islam 64% dan kaum Cina 29.4%. Sesungguhnya kedudukan Sarawak sebagai fixed deposit BN amat tepat sekali.

Yang menariknya populariti BN meningkat  berbanding pilihanraya negeri 2011 untuk semua kaum termasuk kaum Cina. Pada pilihanraya Negeri tahun 2011, undi kaum Cina untuk BN hanya di paras 25%.

Dengan prestasi sedemikian, pasti ada yang betul di negeri Sarawak yang di terajui oleh BN  negeri . Perlu diingatkan bahawa semua komponan BN di Sarawak terdiri daripada parti parti berasal dari Sarawak sahaja.

Juga, di Sarawak di  Era Pasca Pilihan Raya Negeri 2011, hanya terdapat dua orang  sahaja Menteri berketurunan Cina di Kabinet Negeri, itu pun yang telah menang dalam Pilihan Raya.  Kerajaan Negeri nampaknya sudah muak  hendak memberi perhatian khas kepada masyarakat tersebut, walaupun hubungan sosial antara masyarakat masih baik, tanpa sebarang penindasan  terhadap masyarakat Cina.

Dengan itu  nampaknya Kerajaan Sarawak  telah selama dua tahun memberi cooling off period untuk masyarakat Cina mengikis prejudis kaum dan memikir nasib mereka sendiri.

Selain itu, Kerajaan BN Sarawak dibawah Pehin Seri Taib Mahmud sangat perihatin dengan sensitiviti antara kaum, terutama dengan Bumiputera Bukan Islam. Beliau menitik beratkan pembangunan di semua kawasan kaum Bumiputera dan menunjukkan  semangat toleransi   dan kebijaksanaan  ketika  menangani isu Kalimah Allah.

Beliau juga seorang pejuang yang  amat tegas dalam menjaga otonomi Sarawak dalam Malaysia.

Pecahan Undi di Sabah

Analisis model untuk negeri Sabah menunjukkan yang sokongan yang paling tinggi ialah dari kalangan Bumiputera Islam dengan kadar  76.4%, Bumiputera Bukan Islam  33.%, dan Cina 22.8%.

Angka diatas menunjukkan sokongan undi dari kaum Cina diparas 22.8% adalah rendah tetapi  lebih tinggi daripada di Semenanjung Malaysia.

Yang menarik sekali ialah  sokongan dari Bumiputera Bukan Islam adalah rendah dibawah kadar 50%. Bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa angka yang rendah ini tidak semestinya bererti  Pakatan Rakyat lebih kuat dikalangan Bumiputera bukan Islam. Sebenarnya ini disebabkan ramainya calon bebas dan yang menggunakan lambang parti tempatan yang, walaupun tidak menang, telah dapat meraih undi  dengan agak banyak.

Jadi, nampaknya UMNO atau BN , sebuah parti dari Semenanjung Malaysia gagal mendapat kepercayaan dari kaum Bumiputera bukan Islam di Sabah. Ini berbeza dengan di Sarawak  dimana mereka terbahagi didalam  beberapa buah parti  komponan tempatan BN.

DAP  Mendesak Persempadanan semula Kawasan Pilihan Raya

Dalam Pilihan Raya  Ke 13 ini, sungguhpun Barisan Nasional telah memenangi pilihan raya dengan 133 kerusi berbanding  89 kerusi untuk PR, undi majoriti sebenarnya memihak kepada Pakatan Rakyat. Inilah kali pertama dalam sejarah PRU keadaan ini terjadi dan mendorong Anwar dan Lim Kit Siang menggerakkan bantahan besar besaran membawa perhatian ini kepada rakyat. Lagipun, survei  pendapat umum banyak menunjukkan yang PR yang lebih popular dari  BN,  kerana undi Cina yang hampir kesemuanya diberi kepada Pakatan Rakyat.

Malaysiakini dipetik melaporkan Parti DAP telah  membentuk Jawatan Kuasa Persempadanan semula untuk memberi tekanan kepada kerajaan bagi menambah  kerusi di kawasan kawasan bandar yang boleh dimenangi  parti tersebut. Jika  disetujui oleh kerajaan, ini  dijangka akan merobah lanskap politik Malaysia secara berkekalan. Akibatnya DAP akan berpeluang menjadi antara parti  yang terbesar dan boleh menyaingi UMNO.

Perlu di ingatkan bahawa sememangnya sistem di Malaysia memberi pertimbangan lebih kepada kawasan luar bandar kerana setiap kawasan pilihan rayanya yang lebih  luas dan lebih sukar bagi wakil rakyat menyampaikan perkhidmatan mereka. Sistem  ini juga memberi kelebihan kerusi kepada kaum Melayu dan Bumiputera yang diam di luar bandar.

Selain itu pengagihan kerusi kini juga  berkaitan rapat  dengan sejarah pembentukan Malaysia yang terdiri daripada  tiga wilayah yang hampir sama besar kawasan tanahnya, itu Malaya, Sarawak dan Sabah. Satu formula pengimbangan telah ditetapkan dengan memberi nisbah yang saksama  kepada Sarawak dan Sabah sebagai jaminan untuk  penduduk di kedua dua negeri tersebut.  Perlu diingatkan  penduduk  di Sarawak dan Sabah  telah menyertai negara Malaysia dan memperolehi kerakyatan dengan   membawa  kedua dua  negeri mereka bersama,  dan tidak hanya dengan sehelai sepinggang seperti rakyat bukan Bumiputera di Semenanjung . Jadi sebarang tindakan kerajaan untuk mengubah persempadanan pilihan raya sejak dahulu lagi telah mengambil kira perkara ini.

Memang sudah dijangka  dari dahulu lagi   agenda utama DAP ialah hendak merobah pengagihan kerusi pilihan raya,  jika  ia  berjaya menjadi  parti tunggak dalam kerajaan Pakatan Rakyat. Jika ini berlaku, kawasan pilihan raya untuk kaum Cina akan bertambah dan membolehkan DAP menjadi parti tunggak  berterusan kepada Pakatan Rakyat, sepertimana UMNO di pihak Barisan Nasional.

Bagaimanapun, sebarang  keputusan kerajaan yang tunduk kepada desakan  DAP dengan   merobah imbangan   ini,   dikhuatiri akan  mengancam  kesetabilan negara  yang wujud  sejak Malaysia terbentuk lebih lima puluh tahun dahulu.

Sekian, wallahu 'alam

DAH IKHWAN

ads