Sabtu, 3 Mei 2014

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


Tiga kampung <b>di Sri Aman</b> bantah pembukaan kuari batu <b>...</b>

Posted: 21 Apr 2014 03:06 PM PDT

KUCHING: Satu demi satu aduan diterima oleh DAP Cawangan Sri Aman daripada penduduk kampung berhubung masalah mereka.

Kali ini, pejabat DAP Cawangan Sri Aman dikunjungi oleh sekumpulan penduduk dari tiga buah kampung iaitu Melugu, Pangil dan Klauh yang membantah sekeras-kerasnya pembukaan kuari batu di kawasan mereka.

Bantahan bukan sahaja kerana memikirkan bahaya yang bakal diundang, malah lebih penting gunung di mana kuari itu akan dibuka merupakan sumber bekalan air kepada sembilan buah rumah panjang di kawasan berkenaan.

"Kehadiran kuari ini jelas mengundang bahawa kepada kehidupan penduduk Kampung Melugu, Pangil dan Klauh.

"Ia akan menjejaskan kehidupan kami, sumber air kami, sumber pendapatan kami dan kami tidak akan bersetuju dengan usaha ini," tegas Tuai Rumah (TR) Brown Sedok.

"Kami telah mengadakan sekatan, tiga laporan polis telah dibuat dan kami juga telah menghentikan syarikat tersebut daripada meneruskan sebarang kerja di tanah kami," tambah TR Kusam Tisong.

Oleh kerana gunung ter-sebut merupakan sumber bekalan air kepada 163 buah keluarga dari tiga buah kampung ini, Pengerusi DAP Cawangan Sri Aman Leon Jimat Donald berpendapat bahawa kuari tersebut perlu dihentikan.

"Saya akan menulis kepada Ketua Menteri yang merupakan Menteri Perancangan Sumber untuk menghentikan sebarang usaha oleh syarikat berkenaan.

"Saya juga akan mengemukakan masalah ini kepada beberapa agensi kerajaan yang berkenaan termasuk Pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen untuk mengetengahkan isu ini di Parlimen dan Dewan Undangan Negeri," kata Leon yang juga Naib Pengerusi DAP Sarawak.

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di sarikei sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2014 09:01 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di sarikei sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Mar 2014 09:11 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di sarikei sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Mar 2014 09:37 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

<b>Sarikei Sarawak</b> - Yumida

Posted: 24 Feb 2014 08:00 PM PST

Pertama kalinya aku menjejakkan kaki ke Sarikei Sarawak. Perasaan excited! Ye la nak ke tempat baru, haruslah seronok! Hobi aku tangkap gambar. Boleh kasi masuk dalam blog. Ada gak bahan cerita. Mana tahu ada yang refer kat blog aku cari pasal Bandar Sarikei Sarawak ni. Hb pun sporting je, kasi slow itu kereta. Senang aku snap gambar. Takde la blur. Jom sama-sama tengok gambar sekitar di Sarikei Sarawak.
Pintu Gerbang Sarikei 'Selamat datang ke bandar Sarikei'
Bangunan kedai sekitar Sarikei
Banyak bangunan kedai, nampak sangat membangun. Jalannya lebar, jalan berturap dengan baik, lampu isyarat di sana sini. Korang pernah sampai ke Sarikei? Sarikei terkenal dengan buah nanas. Nak tengok buah nanas besar? Jom!
Pernah makan nanas Sarikei ? Manis tau! Sedap!

11 di lundu sarawak - Google Blog Search

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Apr 2014 09:34 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Lagi bot karam <b>di Lundu</b>, <b>Sarawak</b> - BNBBC

Posted: 28 Dec 2013 02:59 AM PST

Lagi bot karam di Lundu, Sarawak

28 DIS: Lapan penumpang dan juragan sebuah bot yang karam dekat Sematan, sebuah pekan berdekatan sempadan Malaysia-Indonesia di Lundu Sarawak Sabtu bernasib baik tindakan pantas pasukan mencari dan menyelamat berjaya menyelamatkan mereka.

Menurut Ketua Polis Daerah Lundu, DSP Wong Chee Keong, kejadian berlaku kira-kira pukul 12.15 tengah hari Sabtu sewaktu bot berkenaan sedang dalam perjalanan dari Sematan ke Telok Melano dalam keadaan laut bergelora.

"Pihak polis IPD Lundu telah melancarkan operasi mencari dan menyelamat dengan serta merta dengan bantuan dari Jabatan Bomba dan Penyelamat serta penduduk tempatan," katanya.

Kesemua mangsa berjaya diselamatkan menjelang pukul 2.00 petang Sabtu dan dihantar ke Klinik Kesihatan Sematan untuk pemeriksaan lanjut.

Pada 15 November lalu, seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) mati lemas, manakala tiga laras raifel M-16 ditemui semula selepas sebuah bot peronda Unit PGA Sarawak karam ketika menjalani latihan dan penggambaran di kawasan perairan Kampung Stoh, Sempadi di Lundu, kira-kira 100 kilometer dari Kuching juga ketika laut bergelora.-bnbbc.my

IMBAS KEMBALI...DSP ketika kejadian bot ronda PGA karam di Lundu ppada 15 Nov lalu.

IMBAS KEMBALI…DSP Wong Chee Keong ketika kejadian bot ronda PGA karam di Lundu pada 15 Nov lalu.

Berita Bertarikh Pada 6:59 PM

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


Lubuk yang jadi nama pekan <b>Lubok Antu</b> terbiar – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 26 Apr 2014 09:36 AM PDT

BERHANTU?: Barang menunjukkan lokasi lubuk yang dikatakan berhantu.

LUBOK ANTU: Lubuk yang dikatakan berhantu, terletak berdekatan Klinik Desa Daerah Lubok Antu, Sri Aman bukan sahaja mempunyai misterinya tersendiri malah dari situ juga nama pekan Lubok Antu mendapat nama sehingga kini.

Namun, apa yang menyedihkan lubok misteri itu tidak dipelihara dengan baik dan kini dilitupi berlukar.

Salah seorang penduduk, Barang Manjah berkata menurut cerita orang tua, nama Lubok Antu wujud kerana di kawasan hulu Batang Ai sering berlaku peperangan di kalangan masyarakat Iban.

"Lantaran itu, mayat-mayat orang yang terlibat dalam peperangan itu dibuang atau kemungkinan terjatuh ke dalam sungai dan dihanyutkan aliran deras sungai Batang Ai," katanya.

Menurut Barang, mayatmayat yang hanyut itu terkumpul di Lubok, hilir Batang Ai.

Beliau berkata mayat-mayat berkenaan telah tersekat dan tersadai di lubok berkenaan tanpa sesiapa pun yang berani menguruskannya.

"Kerana itu, penduduk tempatan beranggapan bahawa lubuk itu menjadi 'berhantu', maka lahirlah nama Lubok Antu yang mengambil sempena nama lubuk tempat mayat-mayat dari hulu Batang Ai tersadai di situ," katanya di sini semalam.

Namun, kini lubuk yang dianggap berhantu dan berpuaka itu hanyalah tinggal nama dan menjadi persoalan kepada sesiapa sahaja yang baharu mendengar nama Lubok Antu.

11 di matu sarawak - Google Blog Search

11 di matu sarawak - Google Blog Search


KRT Kuala <b>Matu</b> Hilir laksana rondaan SRS bersama Abu Seman <b>...</b>

Posted: 16 Apr 2014 02:50 PM PDT

MUKAH: Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Kampung Kuala Matu Hilir telah melaksanakan rondaan Skim Rondaan Sukarela (SRS) bersama Ahli Dewan Undangan Negeri Jemoreng Abu Seman Jahwie malam kelmarin.

Rondaan SRS ini bagi menjaga keamanan, keharmonian, kesejahteraan dan keselamatan kampung yang dijalankan sempena berlangsungnya satu majlis perkahwinan di kampung tersebut.

Setiausaha Politik Ketua Menteri itu juga melahirkan rasa puas hati dengan skuad peronda SRS Kampung Kuala Matu Hilir kerana mempunyai dua pasukan, yang bergilir-gilir membuat rondaan malam pada setiap minggu.

Rondaan SRS itu katanya, telah membantu pihak polis mengurangkan kadar jenayah di kampung hingga mencapai sifar jenayah dan menampakkan penyertaan dan sambutan yang sangat menggalakkan daripada golongan belia muda.

Beliau juga berharap tenaga skuad peronda SRS dan belia-belia lain di kampung dapat digunakan bagi menubuhkan Skuad Bomba Sukarela di kawasan Kuala Matu bagi memadamkan kebakaran yang sering berlaku.

Ini kerana katanya, balai bomba yang paling dekat berada di Mukah dan terpaksa menggunakan feri bagi menyeberangi Sungai Igan sekiranya berlaku kebakaran di Matu dan Daro.

Turut serta dalam rondaan SRS tersebut ialah Penolong Pegawai Perpaduan Bahagian Mukah Mazura Mohd Aup yang berharap agar lebih banyak KRT di kawasan Matu dan Daro dapat menubuhkan skuad peronda SRS di kampung masing-masing.

Penduduk kampung yang berminat dan ingin menubuhkan KRT dan SRS boleh datang ke Pejabat Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional Bahagian Mukah di Tingkat 2, Wisma Persekutuan Mukah, Jalan Mukah/Balingian atau menghubungi talian 084-874922/874933 atau faks 084-874944.

ads