Ahad, 9 Oktober 2011

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Gangguan bekalan air <b>di Bau</b>, 1-2 Oktober | BorneoPost Online <b>...</b>

Posted: 26 Sep 2011 06:24 PM PDT

Posted on September 27, 2011, Tuesday

KUCHING: Jabatan Kerja Raya melalui kontraktor pihak berkuasa bekalan air Bau akan melakukan kerja-kerja penyambungan saluran paip di kawasan Bau pada 1 Oktober ini.

Kerja-kerja penyambungan yang sepatutnya dijalankan pada 24 September lepas tidak dapat dilaksanakan disebabkan perkara-perkara yang tidak dapat dielakkan.

Susulan kerja-kerja penyambungan itu, gangguan bekalan air dijangka berlaku di beberapa kawasan mulai jam 8 pagi pada 1 Oktober hingga 8 pagi 2 Oktober.

Antara kawasan-kawasan yang dijangka mengalami gangguan ialah Jalan Seringgok, Jalan Evergreen, Kampung Podam, Tai Foh Shak, Skim Perumahan Jugan Musi Jambusan dan sepanjang Jalan Jambusan.

Kawasan lain adalah seperti Bazar Siniawan sepanjang Jalan Bau/Kuching, kawasan perumahan Jalan Siniawan Lama/Keranji, Tanjung Durian, Kampung Kopit, Kampung Peninjau Lama/Baru, Bandar Bau, semua kuarters kerajaan, SMK Bau, Balai Polis dan sepanjang Jalan Sebuku/Tondong.

Turut akan terjejas, Jalan Sebuku/Busu, kawasan Buso, SMK Paku dan sepanjang Jalan Bau/Paku, SMK Lake dan sepanjang Jalan Bidi/Taiton dan Kampung Suba Buan.

Oleh itu, penduduk di kawasan terlibat diminta menyimpan air bagi kegunaan sepanjang tempoh tersebut.

Bekalan air akan dipulihkan selepas kerja-kerja penyambungan tersebut siap dengan sempurna.

Beberapa kawasan <b>di Bau</b> mengalami gangguan bekalan air pada <b>...</b>

Posted: 21 Sep 2011 05:59 PM PDT

Posted on September 22, 2011, Thursday

KUCHING: Jabatan Kerja Raya menerusi kontraktor Pihak Berkuasa Bekalan Air Bau akan melakukan kerja-kerja penyambungan saluran paip berukuran 762 mm yang baru ke saluran paip sedia ada di kawasa Bau pada 24 September ini (Sabtu).

Kawasan-kawasan yang dijangka mengalami gangguan bekalan air ialah Jalan Seringgok, Jalan Evergreen, Kampung Podam, Tai Foh Shak, Skim Perumahan Jugan Musi Jambusan dan sepanjang Jalan Jambusan.

Selain itu gangguan juga dijangka berlaku di Bazar Siniawan, sepanjang Jalan Bau/Kuching, kawasan perumahan, Jalan Siniawan Lama/Keranji, Tanjung Durian, Kampung Kopit, Kampung Peninjau Lama/Baru, pekan Bau, semua kuarters kerajaan, SMK Bau, Balai Polis Bau dan sepanjang Sebuku/Tondong, Jalan Sebuku/Buso, kawasan Buso, SMK Paku dan sepanjang Jalan Bau/Paku, SMK Lake dan sepanjang Jalan Bidi/Taiton dan Kampung Suba Buan.

Gangguan bekalan air dijangka berlaku mulai jam 8 pagi pada 24 September  hingga 8 pagi 25 September.

Oleh itu penduduk kampung yang terlibat diminta menyimpan air bagi kegunaan sepanjang tempoh tersebut.

Bekalan air akan dipulihkan selepas kerja-kerja penyambungan itu siap sepenuhnya.

11 di limbang - Google Blog Search

11 di limbang - Google Blog Search


Trip Ke <b>Limbang</b> | Nainet Photomania Photography

Posted: 29 Sep 2010 10:46 AM PDT

Trip ke Limbang kali ni atas urusan rasmi. Dijemput menyertai latihan senjata api oleh JKDM Limbang/Lawas. Di Limbang sesuai untuk aktiviti outing scenery dan landscape pasal bandar dia tak banyak tempat-tempat lepak. Tapi aku ingatlah.. kalau aku dapat lama di Limbang, kampung seberang sungai tu sangat-sangatlah menjadi inspirasi untuk berkarya..arghhh lain kali je lah..

Hotel Purnama ~ Bangunan tertinggi dan tercantik di Limbang!

Maaflah..gambar satu jer..hehe..

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search


PROGRAM PERASMIAN MENUAI PADI HUMA <b>DI SIMUNJAN</b> <b>...</b>

Posted: 22 Mar 2011 08:17 PM PDT

LAWATAN PENGARAH URUSAN 1 HPA IND. SDN. BHD. KE LADANG TANAMAN PADI HUMA

PERASMIAN MENUAI PADI

ACARA MEMPROSES PADI HUMA

AlhamduliLLAHirabbil 'alameen,
Pada Ahad 20 Mac 2011 yang lepas, rombongan Pengarah Urusan HPA Industries Sdn Bhd, Tuan Haji Ismail Haji Ahmad telah berkunjung ke Simunjan, Sarawak untuk Majlis Perasmian Menuai Padi Huma HPA. Antara yang turut hadir adalah Pengurus Besar R&D HPA, En Abdul Ghani Hussein, wartawan IKON serta tidak ketinggalan juga – Kumpulan UNIC!

Antara acara menarik yang berlangsung pada hari itu adalah Tuan Pengarah Urusan sendiri yang sudi turun padang mengikuti demonstrasi menuai padi (bahasa Iban – ngetau) selama lebih daripada setengah jam di tanah bertuah tersebut. Program kemudiannya terus beralih tempat ke Dewan Masyarakat Semalatong, Simunjan di mana kemuncak perasmian pada hari itu adalah demonstrasi melerai padi (ngunjun), menampi, mengisar dan menumbuk padi (nutok) yang turut disertai sendiri oleh Tuan Pengarah Urusan.

"Produk Halal Tanggungjawab Bersama"

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


Samarahan juara Karnival Sukan Rakyat Peringkat Negeri 2011 <b>di Betong</b>

Posted: 25 Sep 2011 10:34 PM PDT

Caption: BERJAYA!!! Pasukan Samarahan meraikan kejuaraan mereka menerusi sesi gambar kenangan sebaik sahaja tamat temasya terbabit.
Samarahan membuktikan bahawa mereka adalah kuasa dalam Sukan Rakyat negeri Sarawak apabila telah dinobatkan sebagai juara keseluruhan dalam Karnival Sukan Rakyat peringkat Negeri Sarawak 2011 yang telah diadakan di Betong baru-baru ini.
Pasukan Samarahan muncul juara setelah menguasai beberapa buah kategori individu dan pasukan bagi memberi mata penuh untuk mereka merangkul takhta kemenangan berkenaan.
Antara acara yang mereka menangi dalam acara temasya Sukan Rakyat ini ialah Kategori Individu Menyumpit Lelaki, Gusti Payu Kelas Bantam (71-80 kg), Tugau / Badang Sarawak.
Bagi acara berpasukan pula, pasukan terbabit telah memenangi acara Wau (Lelaki), Kategori Wau Ciptaan / Rekaan dan acara Gasing (Lelaki) kategori Gasing Banyak Uri disamping mendapat hadiah di tempat kedua dan ketiga dalam beberapa acara yang lain.
Keputusan rasmi diumumkan Ketua Hakim Teknikal, Hamdan Ayub dengan Timbalan Residen Sosial Bahagian Betong, Dr Anthony Valentine Laiseh menyempurnakan upacara penyampaian hadiah kepada individu dan pasukan pemenang.
Anthony turut merasmikan perlawanan akhir acara tarik tali kategori lelaki yang menemukan pasukan Limbang dengan PGA iaitu acara yang menjadi simbolik penutupan rasmi karnival terbabit yang berlangsung di Kompleks Sukan Betong.
Program anjuran Kementerian Pembangunan Sosial dan Urbanisasi Sarawak (KPSU) ini mendapat kerjasama Pejabat Residen Bahagian Betong, agensi-agensi kerajaan negeri, persekutuan dan badan bukan kerajaan (NGO).
Sejumlah 460 peserta dari 12 buah pasukan wilayah dalam negeri ini telah mengambil bahagian dalam sukan ini antaranya Kuching, Samarahan, Sri Aman, Sibu, Sarikei, Kapit, Bintulu, Miri, Limbang, Mukah, PGA dan Betong
Sebanyak 12 pasukan daripada seluruh bahagian di negeri Sarawak termasuk Kuching, Samarahan, Sri Aman, Sibu, Sarikei, Kapit, Bintulu, Miri, Limbang, Mukah, PGA dan Betong telah memeriahkan karnival tersebut.
Antara acara yang dipertandingkan dalam karnival tersebut ialah acara Tarik Tali, Menyumpit, Sepak Raga Bulatan, Batak Lampong, Gusti Payu, Tugau, Wau dan Gasing.

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


Anak Teruna: Gempar : Keli Gergasi <b>Di Mukah Sarawak</b>

Posted: 21 Sep 2011 06:44 PM PDT

Salam,

Terkejut beruk lepas Anakteruna melihat ikan keli yang sangat besar hingga mengalahkan keli africa. Baru tengok pun dah terkejut beruk, macam mana nak makan nanti? Ntah-ntah boleh terkentut beruk pulak nanti.

Ikan keli gergasi ini ditangkap oleh penduduk di Mukah, Sarawak.

Apa-apa pun korang tengok dan nilaikan sendiri betul ke ikan keli tu? Apa yang dia makan? Dah berapa lama dia hidup?11 di kuching sarawak - Google Blog Search

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


MAYA LISA !!: Jalan Jalan <b>Di Kuching Sarawak</b> ! [ Entri Bergambar ]

Posted: 03 Oct 2011 09:17 PM PDT

eksaited ni eksaited ni ! semalam maya pergi kuching dengan kawan kawan semua *5 orang je*. Kami ke Wisma Saberkas ngan The Spring. The Spring lebih kurang macam Mid Valley, cume tak penat jalan sangat. kalau kat MdV kat penat jalan, Maya dulu pernah pakai heels jalan kat MidV. Puiihh...bengot bengot jalan =,='
Ok ok. Itu MdV. Ini The Spring. Selama baru masuk alam U ni, tak pernah lagi menjengah kepala kura kura ke luar kampus. Jadi, bila ada yang ajak keluar, mau tak terjojol mata ni sebab eksaited nak keluar jenjalan. Huga huga. huga huga. *ehehe, korang jadi red indiannn sebab sebut huga huga*
berjimba bergonjeng semua dah pusing pusing dalam pale utak. Yeyeh yeyeh ^_^

Camwhoring terlebih. maaf lah.hikhik.  Maya jalan jalan sini, sambil beli hadiah buat peserta CONTEST MAYA sekali tau. untung lah korang sebab join. hadiah semua pos laju dari sini. *mahal tau post laju dari sarawak. kesian akuuu* tapi takpe, untuk korang. Maya okeh je. cecece ^__^

Lastly, kami makan piza baru ! Chunky Loaded namenye. Comellll dan sedap... Tak mahal, biasa je harganye. tapi gambar dalam menu nampak tebal, tapi bila makan nipis. aiyark =,=' tapi yang penting sedap puas hati. asalkan perut tersayang gembira. kan sayang kann ^____^
 yang penting, hari tu bessttt sangat !! 
tak membazir sangat lah ^_^
psst : lepas ni ada kuliah. maya nak baca nota. gutbai ! eh, mai la datang sarawak.

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


.: <b>Samarahan</b> juara Karnival Sukan Rakyat Peringkat Negeri 2011 <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 25 Sep 2011 10:34 PM PDT

Caption: BERJAYA!!! Pasukan Samarahan meraikan kejuaraan mereka menerusi sesi gambar kenangan sebaik sahaja tamat temasya terbabit.
Samarahan membuktikan bahawa mereka adalah kuasa dalam Sukan Rakyat negeri Sarawak apabila telah dinobatkan sebagai juara keseluruhan dalam Karnival Sukan Rakyat peringkat Negeri Sarawak 2011 yang telah diadakan di Betong baru-baru ini.
Pasukan Samarahan muncul juara setelah menguasai beberapa buah kategori individu dan pasukan bagi memberi mata penuh untuk mereka merangkul takhta kemenangan berkenaan.
Antara acara yang mereka menangi dalam acara temasya Sukan Rakyat ini ialah Kategori Individu Menyumpit Lelaki, Gusti Payu Kelas Bantam (71-80 kg), Tugau / Badang Sarawak.
Bagi acara berpasukan pula, pasukan terbabit telah memenangi acara Wau (Lelaki), Kategori Wau Ciptaan / Rekaan dan acara Gasing (Lelaki) kategori Gasing Banyak Uri disamping mendapat hadiah di tempat kedua dan ketiga dalam beberapa acara yang lain.
Keputusan rasmi diumumkan Ketua Hakim Teknikal, Hamdan Ayub dengan Timbalan Residen Sosial Bahagian Betong, Dr Anthony Valentine Laiseh menyempurnakan upacara penyampaian hadiah kepada individu dan pasukan pemenang.
Anthony turut merasmikan perlawanan akhir acara tarik tali kategori lelaki yang menemukan pasukan Limbang dengan PGA iaitu acara yang menjadi simbolik penutupan rasmi karnival terbabit yang berlangsung di Kompleks Sukan Betong.
Program anjuran Kementerian Pembangunan Sosial dan Urbanisasi Sarawak (KPSU) ini mendapat kerjasama Pejabat Residen Bahagian Betong, agensi-agensi kerajaan negeri, persekutuan dan badan bukan kerajaan (NGO).
Sejumlah 460 peserta dari 12 buah pasukan wilayah dalam negeri ini telah mengambil bahagian dalam sukan ini antaranya Kuching, Samarahan, Sri Aman, Sibu, Sarikei, Kapit, Bintulu, Miri, Limbang, Mukah, PGA dan Betong
Sebanyak 12 pasukan daripada seluruh bahagian di negeri Sarawak termasuk Kuching, Samarahan, Sri Aman, Sibu, Sarikei, Kapit, Bintulu, Miri, Limbang, Mukah, PGA dan Betong telah memeriahkan karnival tersebut.
Antara acara yang dipertandingkan dalam karnival tersebut ialah acara Tarik Tali, Menyumpit, Sepak Raga Bulatan, Batak Lampong, Gusti Payu, Tugau, Wau dan Gasing.

11 di lundu sarawak - Google Blog Search

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


Pekan <b>Lundu</b>, <b>Sarawak</b> | Sumandak Kinabalu Little Corner

Posted: 08 Jul 2011 01:59 AM PDT

This story is a continuation from my previous entry.
After the long hours sitting in the car, finally we reached a small town called Pekan Lundu. The town is located in the Southwest Division of Kuching and bordered by West Kalimantan Indonesia. Pekan Lundu is just a small town but surprisingly, it has its own beauty and attractions.

The first thing I notice is the temple. I never entered a temple before and this is also my first time to watched it from a close range. Although I have the chance to look inside the temple, I didn't do it. Mr. M said it is not a crime but I just can't. So we ended taking pictures outside the temple :)

Another attraction at the Pekan Lundu is the giant vase. I become a model that day with Mr. M being the photographer....hahahaha
One thing I really like about the town is...it is very clean! Some of the buildings may seem dull and old but their owners are very concerned about cleanliness. I didn't see rubbish scattered on the road or behind buildings, especially food outlets. And I really respect them for that...nowadays it is very hard to find a clean town. I am not giving such praise blindly, I wrote what I saw :)

The people here also very nice and friendly. Looks like they know each other very well. I mean they can easily recognize new faces at their town. They will ask you warmly where you coming from, how long will you stay and wishing you will have a good time during the stay :)


After sightseeing and enjoy a cup of coffee, we continue the journey...One more thing, I can see that almost every lot at Pekan Lundu got this parabola thing. I wish I have one at home, unfortunately it is forbidden to have one in Kota Kinabalu...hehehehe

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


Seminar Perkongsian Amalan Persekitaran Berkualiti (5S <b>...</b>

Posted: 09 Oct 2011 02:11 AM PDT

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia,

MPC Sarawak meneruskan lagi siri pendedahan informasi bertujuan ke arah peningkatan produktiviti, inovasi dan kualiti untuk sesebuah organisasi mahupun individu yang terlibat. Satu seminar berkaitan dengan pendedahan 5S yang bertajuk Seminar Perkongsian Amalan Persekitaran Berkualiti (5S) - Standard Baru & Amalan Terbaik telah diadakan di Auditorium Pustaka Miri di Miri, Sarawak pada 6 Oktober 2011 yang lalu. Alhamdulillah, pihak MPC Sarawak merasa gembira dengan penyertaan dan kehadiran peserta seramai lebih daripada 130 orang yang menunjukkan bahawa 5S antara agenda utama organisasi di Sarawak. Ada di antara peserta datang dari Kota Kinabalu, Sabah dan juga dari Kuching, Mukah, Limbang, Sibu dan lain-lain bahagian di Sarawak. Seminar ini telah dirasmikan oleh Tuan Haji Suhaimy Abdul Talib, Pengarah MPC Sarawak.

Seminar dengan kerjasama Lembaga Pelabuhan Miri ini telah membentangkan 3 kertas kerja iaitu:

1. Standard Baru Persijilan 5S, oleh Encik Mokhzani Aris, Perunding Kanan MPC

2. Amalan Persekitaran Berkualiti 5S di Lembaga Pelabuhan Miri - Encik Shebli Hairani, Pengurus Besar, Lembaga Pelabuhan Miri & Puan Faridah Haji Julaihi, Penyelaras 5S MPC

3. Amalan Persekitaran Berkualiti 5S di Lembaga Air Sibu - Tuan Haji Ariffin Haji Kahar, Pegawai Perhubungan Awam, Lembaga Air Sibu

Seminar ini juga telah menjalankan agenda yang lain iaitu lawatan penandaarasan ke Lembaga Pelabuhan Miri yang merupakan antara Pemenang bagi Anugerah Amalan Persekitaran Berkualiti Peringkat Kebangsaan anjuran MPC pada tahun 2010.

Terima kasih kepada semua peserta yang hadir dan terima kasih juga untuk Lembaga Pelabuhan Miri dan pihak Pustaka Miri, Sarawak. Sehingga berjumpa lagi di program yang akan datang!

Lebih 130 peserta menyertai seminar ini.

Ucapan Perasmian oleh Tuan Haji Suhaimy Abdul Talib, Pengarah MPC Sarawak

Pembentangan 1 oleh Encik Mokhzani Aris - Standard Persijilan 5S Baru MPC

Pembentangan 5S di Lembaga Pelabuhan Miri oleh Encik Shebli Hairani, Pengurus Besar Lembaga Pelabuhan Miri

Persembahan 5S Lembaga Pelabuhan Miri juga turut disampaikan oleh Puan Faridah Haji Julaihi - Penyelaras 5S MPA

Pembentangan ke 3 oleh Lembaga Air Sibu yang disampaikan Tuan Haji Ariffin Haji Kahar

Lawatan 5S ke Lembaga Pelabuhan Miri yang disertai oleh Peserta Seminar

11 di saratok sarawak - Google Blog Search

11 di saratok sarawak - Google Blog Search


BUAYA MENGGANAS <b>DI SARATOK SARAWAK</b> - |

Posted: 18 Jul 2011 11:54 PM PDT

Number of view3356

MyMetro

SARATOK: Lebih 2,000 penghuni empat rumah panjang dan dua perkampungan di sepanjang Sungai Seblak, Kabong di sini, diarah menjalani perintah berkurung selama lima hari selepas pihak berkuasa membabitkan polis dan tentera menggerakkan operasi besar-besaran bermula semalam bagi memburu buaya ganas di sungai itu.

Arahan pihak berkuasa itu membabitkan penduduk Iban dan Melayu di kawasan berkenaan yang diminta menghentikan semua aktiviti di sungai bermula jam 4 petang sehingga 12 tengah malam sehingga Jumaat ini.Arahan itu bagi melicinkan operasi menangkap kira-kira 60 buaya ganas setiap satu berukuran 2.5 meter dan dikenal pasti mengancam keselamatan penduduk kawasan itu.

Ketua Penyelaras Operasi merangkap Pegawai Tadbir Kanan Pejabat Daerah Kabong, Nazari Bujang berkata, larangan turun ke sungai itu bertujuan memastikan keselamatan penduduk terjamin ketika operasi dijalankan.Menurutnya, arahan perintah berkurung itu dibuat kerana pihaknya bimbang kemungkinan penduduk terkena peluru sesat kerana anggota yang terbabit dalam operasi berkenaan akan melepaskan tembakan jika terserempak buaya dikenal pasti mampu mengancam nyawa.

"Memang kita akui sungai menjadi nadi utama kehidupan harian penduduk di kawasan itu, tetapi kami berharap sepanjang tempoh operasi, mereka mematuhi arahan supaya menghentikan sementara aktiviti di sungai."Jika penduduk mahu keluar ke pekan, mereka boleh menggunakan jalan darat dari Kampung Emplam," katanya ketika dihubungi Harian Metro, semalam.

Operasi yang dijalankan kira-kira jam 8 pagi itu membabitkan 30 anggota Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC), polis, tentera, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Jabatan Bomba dan Penyelamat serta Ikatan Relawan Rakyat (Rela).

The Hot Keywords:

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


F A R A H K E I F L I: rumah panjang <b>di padawan</b>,borneo <b>sarawak</b>

Posted: 15 May 2011 03:48 AM PDT

weekend yang best tapi penat. semalam kitorang pergi puncak borneo lah. mulanya janji nak pergi tengok orang utan, tapi last2 pergi rumah panjang dekat padawan. kawan edy cakap nak pergi puncak borneo sebab nak tengok orang utan, so kami pun setuju la. sebab tak pernah sampai sana lagi. aku memang la baru dok berape bulan je. tapi edy pun tak pernah pergi jugak. kitorang pergi 2 buah kete. jauh ok. sampai aku dah pening2 lalat, nak muntah la. sampai je, kawan edy yang ajak kitorang tuh bawa pergi rumah panjang. masa tuh pukul 3lebih la. panas ok. tapi dah alang2 sampai, kitorang masuk la jugak. bayo rm8 sorang.
bagi aku la kan, tak best pun pergi sini. baik pergi kampung budaya. lagi meriah kot. siap ada tarian ape semua. kat sini tempat dorang menginap, so kurang umphh la sikit. melainkan kalau ada pesta ape2 best kot.

mula2 kena register dulu. masa register ni dorang tawarkan kita arak wangi. dia macam tuak la. tapi kita tak minum. dorang pun faham kita semua islam kan. cuma kita beli air mineral. haus kot panas2 gini. masa ni aku masih pening2 lagi. tapi gagahkan jugak.

kat sini memang tempat dorang menginap. kira memang rumah dorang la. tapi dorang dah maju la sikit. tapi ada lagi elemen2 kebudayaan dorang. kitorang boleh ambik gambar rumah2 je. nak ambik gambar orang2 situ, kita kena mintak izin. kalau dorang taknak, jangan pandai2 ko nak curi2 ambik. nak kena supit tak?muahaha.. kerja dorang buat kraft tangan, anyam tikar dengan tangan ok. kagum gilak. oh yea, lantai rumah dorang buat dengan buluh. aku nak jalan pun risau. yela, buluh kan bukan tahan lasak sangat. dah la aku tengok buluh macam dah lama je. pastu buluh2 tuh dorang ikat guna rotan saje.
kita memang tak boleh nak tahu sangat apa ada kat dalam rumah mereka. mereka pun nak privasi jugak. so kita tengok kat luar je. cuma kitorang masuk rumah panggah. tapi takde ape pun. cuma ada tengkorak je.
aku gemok. tapi ehem. nanti je la cerita.

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


Pasar raya besar Giant pertama <b>di Sibu, Sarawak</b> dirasmi <b>...</b>

Posted: 12 Aug 2011 09:32 PM PDT

RASMI: (Dari kiri) Andrew, Chan dan Lim memotong reben sebagai tanda perasmian Pasar Raya Besar Giant yang pertama di Sarawak.

SIBU: Pasar raya besar Giant yang pertama di Sarawak dan dibina dengan kos kira-kira RM12 juta di Jalan Ling Kai Cheng, telah dirasmikan semalam.

Majlis perasmian dilakukan oleh Pengurus Giant Kawasan Sarawak Andrew Smith bersama Pengurus Besar Pasar Raya Besar Giant Chan Kum Cheong dan Pengurus Kompleks Giant Steven Lim Pah Kin.

Sebaik majlis perasmian bermula jam 8.30 pagi, pasar raya besar ini diserbu orang ramai yang telah menunggu sejak jam 8 pagi lagi bagi mendapatkan pelbagai jenis barangan yang ditawarkan dengan harga promosi.

Sempena pembukaan rasmi, Giant menawarkan pelbagai jenis barangan dengan harga istimewa yang merangkumi barangan elektrik dan elektronik, barangan dapur, pakaian, perkakas rumah dan sebagainya.

Bagi membolehkan orang ramai membeli-belah, pasar raya ini akan dibuka dari jam 9 pagi sehingga 12 tengah malam bermula semalam hingga 14 Ogos ini. Pada hari biasa, ia dibuka dari jam 9 pagi hingga 11 malam.

Pembukaan pasar raya besar Giant ini yang menjual lebih 100,000 jenis barangan, memberi lebih banyak pilihan kepada penduduk Sibu untuk membeli-belah, selain mendapatkan harga yang berpatutan.

Selain pasar raya Giant, kompleks ini turut menempatkan kedai-kedai menjual pakaian, kasut, cermin mata, aksesori komputer, telefon bimbit, kedai makanan segera dan sebagainya.

Selepas ini, Giant akan membuka pasar raya besar kedua di Tabuan Jaya, Kuching pada 25 Ogos ini, diikuti di Kota Padawan.

Sehingga kini, Giant mempunyai dua pasar raya, masing-masing satu di Sibu dan Miri serta sebuah kedai sejuk beku iaitu Cold Storage di Kuching.

- UB

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


Penampang catat sejarah jadi daerah pertama <b>di negeri</b> Sabah <b>...</b>

Posted: 07 Oct 2011 09:39 PM PDT

by RUZAINI ZULKIFLI ruzainiUB@gmail.com. Posted on October 8, 2011, Saturday

SEBAT... Donald melakukan gimik memegang rotan sambil menyebat papan tanda 'Saya Anti Kutu Sampah' sebagai simbolik perlancaran KAKS Peringkat Daerah Penampang di Kompleks Beli Belah Megalong kelmarin.

PENAMPANG: Perlancaran Kempen Anti Kutu Sampah (KAKS) peringkat Penampang kelmarin menjadikannya sebagai daerah yang pertama melaksanakan program itu di negeri ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri Moyog, Datuk Donald Peter Mojuntin berkata ia selaras dengan pembangunan sedia ada di kawasan Penampang yang kini semakin pesat dan dalam masa sama turut mementingkan aspek kebersihan demi menjaga imej daerah yang mempunyai banyak produk pelancongan itu.

Menurutnya, menerusi pihak berkuasa tempatan (PBT) yang ditunjangi oleh Majlis Daerah Penampang (MDPG), perkara demikian juga perlu mendapat kerjasama daripada orang ramai bagi menjayakannya serta menjadikan Penampang sebagai daerah bebas daripada sampah.

Bermula kelmarin, Donald menegaskan mana-mana individu yang didapati membuang sampah di merata-rata tempat di daerah berkenaan bakal berhadapan tindakan kompaun sebanyak RM500 serta merta oleh pihak MDPG.

"Bagi MDPG, kompaun itu bukanlah amat penting namun adalah menjadi keutamaan kita semua berhenti untuk mengamalkan sikap membuang sampah secara sesuka hati.

"Bayangkan, di daerah Penampang ini terlalu banyak produk pelancongannya seperti Banjaran Crocker, kampung-kampung Moyog dan sungai-sungainya yang jernih belaka.

"Tidakkah kita semua rasa bersalah sekiranya meninggalkan generasi hadapan dengan pencemaran dan gagal melihat peninggalan indah khazanah alam diperolehi di kawasan Penampang ini," katanya.
Tambahnya, antara kelainan KAKS di Penampang adalah aktiviti gotong-royong menangkap kutu-kutu sampah dengan para peserta di bawah kendalian MDPG hanya perlu menjadi pemerhati.

"Gotong-royong ini lebih berkesan berbanding dengan aktiviti memungut sampah kerana perserta akan melihat sendiri betapa malunya kutu-kutu sampah ditangkap kerana melakukan kesalahan. Dengan ini juga peserta juga nanti tidak mahu diri mereka dalam keadaan sama kelak," katanya.

Donald yang juga Pembantu Menteri Kewangan negeri berkata demikian ketika berucap pada Perlancaran KAKS Peringkat Daerah Penampang di kompleks beli belah Megalong, Donggongon di sini kelmarin.

Hadir sama, Pegawai Daerah Penampang, William Sampil, Pengarah Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Bandaraya Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK), Robert Lipon, wakil Universiti Teknologi Mara (UiTM), Datuk Dr Chua Kim Hing dan Pengerusi Persatuan Penjaja Donggongon, Amiribrahim Mattasan.

Dalam pada itu, William berkata setakat ini terdapat lima termasuk pejabat, premis serta sekolah telah diisytiharkan sebagai zon tanpa sampah di daerah berkenaan dengan didahului pejabat MDPG.

"Kawasan yang lain ialah Pejabat Persatuan Penjaja Bandar Donggonggon, SMK Bahang, SMK Limbanak dan Sandakan Turf Club (STC) Donggonggon.

"Kita percaya selepas pelancaran KAKS ini yang dipengerusikan saya sendiri, ia mampu mengubah perspektif ramai khususnya penduduk daerah Penampang untuk mengutamakan kebersihan.

"Saya percaya dengan adanya kerjasama dan sokongan padu daripada semua akan menjayakan kempen ini dengan menjadikan hasrat daerah Penampang tanpa sampah akan tercapai," katanya.

ads