Selasa, 27 November 2012

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


Video : Pencemaran Udara dan Air <b>di Mukah, Sarawak</b> serta <b>...</b>

Posted: 24 Nov 2012 08:48 PM PST

Beberapa insiden ikan mati yang berlaku di Batang Balingian selepas peleburan aluminium loji mula beroperasi pada awal tahun 2009.  Riverine Seorang Nelayan bernama Tambi anak Geram berkata ikan menangkap merosot separuh disebabkan pencemaran dari kilang.

Ikan di sekitar balingian mati serta tangkapan nelayan turun, dipercayai disebabkan oleh kilang peleburan aluminium.

Sejak operasi peleburan aluminium tumbuhan Press Metal Sarawak sdn bhd bermula pada awal tahun 2009, tumbuh-tumbuhan dalam 200m dari kilang telah mati, sekitar 2000 orang-orang rumah panjang yang tinggal bersebelahan dengan kilang mengadu masalah pernafasan akut, mereka membelanjakan kira-kira RM200 hingga RM500 bagirawatan perubatan sebulan bagi setiap keluarga.

Pencemaran dari kilang Aluminium Smelting di Balingian, Mukah.

Penduduk rumah panjang yang tinggal bersebelahan dengan kilang mula mengalami pelbagai Masalah Pernafasan Akut. Ini adalah bukti mangsa muda dari Rumah Bansan, yang hanya 300m dari kilang.

1: Mangsa pertama pencemaran dari loji melebur Aluminium.

Bekas Pekerja logam loji peleburan aluminium telah diberitahu untuk berhenti kerja beliau oleh jururawat semasa dia mengandung. Beliau dielakkan catosphere manakala anak yang berusia 4 tahun beliau mengalami ashtma yang dia percaya pasti disebabkan oleh pencemaran dari kilang.

2: Mangsa kedua ( anak kecil ) pencemaran dari loji melebur Aluminium.

Pada 2 April, wakil-wakil dari Press Metal Sarawak  yang menyebabkan bahaya kesihatan yang serius di kalangan beratus-ratus orang asli yang hidup berdekatan adjecent loji melebur aluminium, bertemu dengan  pembuat filem dokumentari Leerang bato, mendakwa bahawa mereka tidak membuat pencemaran.

Sekumpulan rakyat biasa Sarawak telah melancarkan satu kempen anti kilang peleburan aluminium yang bernama Stop ASP melalui internet. Kami ingin menggunakan saluran ini untuk menyampaikan maklumat tentang kilang peleburan aluminium yang membahayakan kesihatan manusia dan mencemarkan alam sekitar. Anda boleh memberi sokongan atau bersama di STOP ASP.
Menggesa kerajaan Malaysia dan kerajaan negeri Sarawak menghentikan operasi Kilang Peleburan Aluminium di Balingian dan mengharamkan pembinaan kilang ini di seluruh Malaysia. Kedua, kami menggesa kerajaan negeri Sarawak supaya menyiasat secara mendalam tentang isu kesihatan dan persekitaran yang muncul di Balingian dan mendedahkan laporan penyiasatan kepada orang awam. Freemalaysiatoday

Bonus:

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Bercuti <b>di Kuching</b>, <b>Sarawak</b> Part 6 | Saffuan 9W2SFJ

Posted: 25 Nov 2012 06:56 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Bercuti di Kuching, Sarawak Part 6. Pagi ni aku bangun dengan penuh bersemangat waja. Memandangkan misi semalam untuk menawan Sarawak Cultural Village gagal, hari ini aku takkan biarkan ianya berulang! Sarapan ...

11 di serian sarawak - Google Blog Search

11 di serian sarawak - Google Blog Search


Ada Ku Kisah? DAP Masih Bermimpi <b>di</b> Siang Hari <b>di Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 27 Nov 2012 05:33 AM PST

DAP masih bermimpi di siang hari!  Walau siapa pun calon yang diletakkan di Serian mahu pun Sri Aman, selagi Hadi Awang tidak pakai cawat dan selagi laman web pemimpin DAP tidak ditulis dalam bahasa Iban mahu pun Bidayuh maka DAP tetap rasis.  

Sekiranya DAP memang mahu memperjuangkan masyarakat Dayak maka tukarlah imej laman web pemimpin mereka yang asyik merapu dalam bahasa cina?  Gunakanlah bahasa kebangsaan untuk pemahaman bersama!

Ada ku kisah? 
DAP akan meletakkan calon di Serian dan Sri Aman

Utusan Borneo 27 November 2012, Selasa

KUCHING: Parti Tindakan Demokratik (DAP) akan meletakkan calon di kerusi Parlimen Serian dan Sri Aman Pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Usaha untuk menawan dua kawasan luar bandar itu turut mendapat sokongan daripada Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng ketika berucap pada ceramah DAP di pekan Serian malam Sabtu lepas.

Susulan sokongan itu, secara tidak langsung mengesahkan Edward Andrew Luwok sebagai calon Serian dan Leon Jimat Donald sebagai calon Sri Aman.

"Leon dan Edward tidak akan lari daripada cabaran dan mereka akan berjuang demi rakyat tidak seperti ahli politik BN.

"Justeru, tolong janji dengan saya bahawa anda akan menyokong mereka apabila mereka mengharungi Pilihan Raya Umum kelak," katanya.

Jika dimuktamadkan kelak, ini merupakan kali pertama DAP bertanding di kerusi Serian dan Sri Aman yang mana mendapat minat daripada PKR yang juga merupakan salah satu daripada parti Pakatan Rakyat.

Serian kini diwakili oleh Timbalan Presiden SUPP Datuk Richard Riot untuk tempoh lima penggal manakala Sri Aman disandang oleh Ahli Majlis Tertinggi PRS Masir Kujat sejak 2008.

Dianggarkan sekitar 1,000 orang penyokong berkumpul untuk mendengar ceramah itu malam Sabtu lepas di hadapan Pusat Khidmat DAP Serian yang merupakan sebahagian daripada agenda DAP menawan kawasan luar bandar.

11 di matu sarawak - Google Blog Search

11 di matu sarawak - Google Blog Search


Hospital Daro amat perlu doktor pakar | my <b>Sarawak</b> - News <b>...</b>

Posted: 21 Nov 2012 01:14 PM PST

KUCHING: Hospital Daro amat memerlukan khidmat doktor pakar bagi mengatasi masalah pesakit yang memerlukan, kecemasan dan kritikal, khasnya bagi masyarakat di DUN Jemoreng dan DUN Dalat.

Abu Seman Jahwie (BN-Jemoreng) berkata, sepanjang tahun 2011, seramai 167 pesakit terpaksa dirujuk ke Hospital Sibu untuk mendapatkan rawatan pakar dengan menggunakan bot dan ambulans.

"Jumlah ini meningkat kepada seramai 250 pesakit sepanjang tempoh Januari hingga November 2012.

"Malah, masyarakat di konsti-tuensi DUN Jemoreng dan DUN Dalat berkongsi perkhidmatan kesihatan terletak di Hospital Daro," katanya ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan (2013) 2012 dan Resolusi merujuk Anggaran Perbelanjaan Pembangunan 2012 pada persidangan DUN di sini, semalam.

Menurut Abu Seman, lebih membimbangkan, selain jarak jauh Hospital Daro dari Jemo-reng iaitu 25 kilometer, ter- dapat masalah pengang- kutan berikutan kelewatan feri di Daro untuk ke Sibu, jelas- nya.

"Malah, keadaan boleh menjadi lebih membahayakan apabila ada pesakit terpaksa dibawa menggunakan bot pada waktu malam," tegasnya.

Beliau turut mencadangkan agar kerajaan atau syarikat swasta dibenar membina kilang sawit di kawasan ladang sawit rakyat seluas 2,600 hektar di Igan.

Kilang itu, katanya, akan menerima buah sawit dari ladang FELCRA seluas 4,800 hektar dan daripada pekebun kecil sekitar 500 hektar.

"Saya juga memohon kepada pihak berkaitan agar dapat menghantar dan mengagihkan Tangki Air 1Malaysia dengan segera ke kawasan rumah-rumah panjang dan kampung di kawasan tebing Sungai Igan," katanya.

Pada masa yang sama, Abu Seman juga mencadangkan Kompleks Polis Diraja Malaysia di Matu dibina segera kerana balai polis sedia ada masih menumpang di bangunan Pejabat Daerah Matu.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

Kadar penembusan jalur lebar isi rumah <b>Sarawak</b> kini 48.5 peratus <b>...</b>

Posted: 26 Nov 2012 03:47 PM PST

Posted on November 27, 2012, Tuesday

KUCHING: Kadar penembusan jalur lebar isi rumah di Sarawak ketika ini ialah 48.5 peratus iaitu melibatkan hampir 269,000 isi rumah berbanding hanya 13.6 peratus pada 2008.

Menteri Kemudahan Awam Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata ia merupakan hasil pelaburan kerajaan dengan kerjasama pemain industri telekomunikasi sejak 10 tahun lalu melibatkan pelaburan lebih RM1.5 bilion.

Menurutnya sehingga hari ini, terdapat lebih 800 menara telekomunikasi, 34 pusat Internet 1Malaysia, 26 Perpustakaan Jalur Lebar Komuniti, 33 Pusat Mini Jalur Lebar Komuniti, 828 Kampung Tanpa Wayar WiFi dan pelbagai intrastruktur telekomunikasi disediakan di seluruh Sarawak.

"Melangkah ke hadapan, 23 lingkaran gentian optik ketika ini sedang dibina di seluruh negeri termasuk kawasan Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak (SCORE) seperti Samalaju, Mukah dan Tanjung Manis.

"Sebagai tambahan, lebih daripada 120 struktur telekomunikasi selular yang baharu sedang dilaksanakan dan dijangka beroperasi sepenuhnya pada suku terakhir 2013.

"Selain itu, 108 tapak 2G sedia ada telah dinaik taraf kepada perkhidmatan 3G dan ia dijadual siap sepenuhnya pada suku ketiga 2013," jelasnya ketika menyampaikan ucapan penggulungan untuk kementerian itu pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) semalam.

Awang Tengah menambah, bagi kemudian akses jalur lebar pilihan, 37 Pusat Internet 1Malaysia yang baharu dirancang untuk dilaksanakan pada 2013.

Menyentuh isu-isu yang dibangkitkan oleh ahli Dewan beliau berkata usaha menambah baik kualiti liputan selular serta kemudahan jalur lebar di kawasan Matu telah dilaksanakan dengan projek penyambungan gentian optik dijadual siap sepenuhnya penghujung 2013.

Sementara itu katanya enam menara telekomunikasi di kawasan Limbang yang kini sedang dalam peringkat awal pelaksanaan menyasarkan liputan selular ke kawasan-kawasan seperti Lubai Tengah, Jalan Ukong, Jalan Kubong-Pandaruan dan Medamit.

Menara-menara itu tambahnya dijadual siap sepenuhnya pada suku ketiga tahun depan sementara bagi kawasan Long Napir, Ulu Lubai dan Kuala Medalam, keperluan liputan selular di kawasan tersebut akan dicadangkan kepada pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk pelaksanaan pada 2013.

Beliau turut menegur sikap David Wong (DAP- Pelawan) kerana gagal memahami realiti dan cabaran dihadapi dalam membangunkan prasarana dan perkhidmatan telekomunikasi di negeri ini yang hampir sebesar Semenanjung Malaysia.

"Sungguhpun berdepan dengan cabaran muka bumi yang sukar dan penduduk yang bertaburan serta berselerak, kerajaan Barisan Nasional telah berjaya menyediakan perkhidmatan WiFi percuma di 828 lokasi di seluruh Sarawak menerusi inisiatif Kampung Tanpa Wayar.

"Justeru usahlah berbangga dan berasa angkuh dengan usaha kerdil yang dilakukan oleh kerajaan Pulau Pinang, negeri yang sebesar sekangkang kera itu," ujarnya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

ads