Rabu, 9 Mei 2012

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Pemujur anak bepun ari peransang apai indai: Amir : my <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 08 May 2012 05:10 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Iya madah baka tu lebuh bejaku dalam atur pengawa 'Majlis Konvokesyen Kolej Komuniti Wilayah Sarawak ke-8' ti diatur di Hotel Four Points by Sheraton Kuching, ditu, kemari. Entara nembiak ke ... Seiku agi penerima gelar APC (Kos: Pelancongan dan Penggambaraan Batch Jun 2011), Ivy Gift Dehem anak Defence, urung 20 taun, Bidayuh ari Bau, nembiak KK Kuching ke suba, madahka kos ke diambi iya endang pengawa ke dikerindu ke iya. "Enti ulih udah tu ...

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


Pemujur anak bepun ari peransang apai indai: Amir : my <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 08 May 2012 05:10 PM PDT

KUCHING: Asil ari pemendar, pemagas enggau penyabar, nembiak Kolej Komuniti (KK) ke nyulut ba pelajar diberi  'Gelar Pelajar Nyulut' (APC) ukai pengawa ke muntang dijapai, tang ketegal deka nyadi orang bepengelandik sereta ngangkatka tikas pendiau, ke chunto sekeda nembiak KK Opis Menteri  Pelajar Tinggi menua tu.

"Aku ngambi peluang tu meri terima kasih ngagai apai indai sereta kaban belayan bukai ke arapka kami di KK meri penemu ngagai anak kita sereta ngajar sida iya nyadi orang ke bepengelandik kelebih agi dalam abad ke-21 tu," ku Ketuai Direktor Opis Pelajar Kolej Komuniti Opis Menteri Pelajar Tinggi, Amir Md Noor.

Iya madah baka tu lebuh bejaku dalam atur pengawa 'Majlis Konvokesyen Kolej Komuniti Wilayah Sarawak ke-8' ti diatur di Hotel Four Points by Sheraton Kuching, ditu, kemari.

Entara nembiak ke pengabis mujur (APC) ke sempat dirandau, iya nya Rohana anak Paulus, urung 20 taun ari Kapit, nembiak KK pampang Betong ke suba (Kos: Setipikit dalam Pelukis Pelan Senibina) madahka pengaga ati iya ke bulih gelar APC taja pen megai tanggung pengawa belajar baru, gawa nyadi kerani di opis swasta Arkitek, nyengkaum nyadi indai orang ngibun anak tiga iku.

Sida meyanak diatu diau di Betong laban laki Rohana, Nyandang anak Jembol, ari Kapit sama gawa di Opis Tanah & Survei, Betong.
"Laki aku meh orang ke bebendar iya meransang aku belajar baru. Tambah, aku mega deka nyadi chunto ngagai bala anak aku ke agi besekula," ku iya madah lebuh dirandau Utusan Borneo kemari.
Seiku agi penerima gelar APC (Kos: Pelancongan dan Penggambaraan Batch Jun 2011), Ivy Gift Dehem anak Defence, urung 20 taun, Bidayuh ari Bau, nembiak KK Kuching ke suba, madahka kos ke diambi iya endang pengawa ke dikerindu ke iya.

"Enti ulih udah tu ila, aku deka nyambung pelajar aku dalam 'Nature Guide', enti nyadi 'Park Guide' ke seruran diatur Opis Kampung, laban aku bisi pengerindu dalam rampa menua," ku iya.

Ku Ivy, maya agi belajar di kolej, sida sekelas kala ngatur program kos fotografi nemuai ngagai Mulu.

"Rindu endar maya nya, laban kami endang nadai ngena bilun, mupuk ari Kuching ngena bas, bedarat dalam kampung…. Semua udah disepi kami tang rindu endar," ku iya ke ngumbai pengawa nyadi 'Park Guide' tu siti pengawa ke mayuh penguji.

Pesan iya ngagai bala nembiak ke sama umur enggau iya ke bedau netapka diri deka belajar tauka enda, ku Ivy: "Anang muai jam nadai pengawa.

Gaga utai ke dikerindu kita nyadi amat-amat (Juluk kitai nyadi nyata).

Laban semua utai ke deka diadu kitai sigi nadai jalai muntang tang kitai patut gawa enggau bebendar agi," ku iya.

Johnny anak Nancy, 20, ari Miri, seiku agi penerima APC dalam kos Setipikit dalam Teknologi Elektrik, pampang KK Santubong meri terima kasih ngagai Tuhan sereta apai indai iya ke udah naka ulih udah meransang iya belajar datai ke teulihka APC.

"Ke diatu aku deka gawa dulu di Miri, ngiga belanja kena nampung pelajar udah tu ila. Nyangka deka minta nyambung pelajar di Politeknik Kuching," ku iya.

Sejarah penumbuh KK belabuh ari taun 2001 enggau 10 buah kolej aja tang diatu udah nambah ngagai 78 buah di serata menua (Sarawak udah bisi 5 buah KK).

Diatu KK udah meri kelala baru Setipikit Kolej Komuniti (timpuh ke pandak agi), Setipikit Modular Kebangsaan (ke udah dipansik) nyengkaum kos pandak ke ngena modul nitihka peminta sereta peluang ngagai tiap renggat mensia mayuh nyambung pelajar di KK.

Kelimpah ari nya mega, KK ngerembaika pengawa sida iya ngemeratka fokus dalam pelajar (seumur hidup), pelajar nyadi orang dagang, negapka graduan, program 'Reskilling' enggau 'Upskilling' ke orang gawa dalam kompeni sereta nyendiaka latih jaku English ngagai nembiak ke deka masuk universiti.

Ba atur pengawa nya kemari, urung 329 nembiak KK mujur nerima setipikit tembu belajar ari kolej nya ke dipenyadika Sapit Kepala Menteri, Datuk Patinggi Tan Sri (Dr) Alfred Jabu.

Category: Sarawak

Pengambilan Pertama Pelajar Politeknik Metro <b>di Betong</b> Bermula <b>...</b>

Posted: 08 May 2012 06:56 PM PDT

CEMERLANG: Penerima-penerima Anugerah Pelajar Cemerlang merakamkan kenangan pada Majlis Konvokesyen Kolej Komuniti Wilayah Sarawak Ke-8 di Kuching, semalam

KUCHING: Pengambilan pertama pelajar bagi Politeknik Metro di Betong akan dibuat pada tahun depan.
Bagaimanapun, Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Kolej Komuniti, Kementerian Pengajian Tinggi Amir Md Noor berkata, kemasukan pelajar dijangka pada tahun 2014.
"Tahun depan, kita (Politeknik Metro) akan mula beroperasi dengan pengambilan pelajar dari seluruh Malaysia," katanya kepada pemberita di sini, semalam.
Beliau ditemui sempena Majlis Konvokesyen Kolej Komuniti Wilayah Sarawak Ke-8, yang disempurnakan oleh Timbalan Ketua Menteri, Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu Numpang.
Menurut Amir, Politeknik Metro yang pertama di Sara-wak itu masih dalam pembinaan dan dijangka siap se0penuhnya menjelang tahun depan.
Sementara itu, Amir ber-kata, pihaknya juga dalam  usaha untuk memenuhi ke-perluan tenaga kerja di Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak (SCORE).
"Sekarang di Sarawak, memang kita menjalankan latihan di dalam 12 bidang NKEA termasuk pelancongan, minyak dan gas.
"Malah, pelajar di Kolej Komuniti Sarawak juga telah terpilih untuk dilatih di 12 syarikat berasingan. Ada juga yang akan dibawa ke Semenanjung untuk dilatih, misalnya dalam sektor pelancongan.
"Jadi, mereka akan menjadi pemandu pelancong di semua kawasan pelancongan di Sarawak dan mendapat gaji yang lumayan," katanya.
Selain itu, Amir berkata, Kolej Komuniti juga memperluas penerimaan, peranan serta fungsi utamanya terhadap masyarakat dengan memberi fokus kepada pembelajaran sepanjang hayat, keusahawanan, pengukuhan graduan, program 'reskilling dan upskilling' bagi pekerja syarikat dan menyediakan latihan bahasa Inggeris kepada bakal penuntut universiti.
"Ini adalah peranan kita… selain mengupayakan masyarakat, kita juga membantu mendekatkan rakyat dengan kerajaan," katanya.
Sementara itu, Jabu dalam ucapannya menyuarakan harapan agar para graduan Kolej Komuniti akan menyumbang secara efektif kepada kejayaan pelaksanaan SCORE.
"Menjelang 2015, SCORE dijangka akan membuka sebanyak 290,880 peluang pekerjaan yang akan meningkat kepada 662,065 pada tahun 2020," katanya.

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: Anwar Ibrahim at <b>Sri Aman</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 05 May 2012 07:03 AM PDT

Berikut hanyalah sebahagian kecil punca segala masalah yang melibatkan kehilangan wang dan harta negara sejak umno/BN berkuasa lebih setengah abad yang lalu. Namun, jika dikumpul, ianya mencecah ratusan billion Ringgit wang milik Rakyat yang telah diselewengkan oleh kerajaan umno/BN.

1. Skandal PKFZ yang melibatkan duit Rakyat sebanyak RM12.7 billion.

Tun Dr Ling Liong Sik mengaku tidak bersalah di atas dua pendakwaan di bawah Seksyen 418 dan 417 Kanun Keseksaan atas tuduhan memperdayakan Jemaah Menteri berhubung projek bernilai RM12.7 bilion itu. Bekas Presiden MCA ini dituduh memperdayakan Jemaah Menteri untuk bersetuju meluluskan pembelian 999.5 ekar tanah milik koperasi nelayan Melayu di Pulau Indah pada harga RM25 satu kaki persegi dengan kadar faedah 7.5 peratus, iaitu nilai yang jauh lebih tinggi dari nilai sebenar di pasaran. Beliau juga mengeluarkan surat sokongan mengarahkan projek PKFZ ini diserahkan kepada syarikat Kuala Dimensi Sdn Bhd, milik Pengerusi Kelab Penyokong BN, Dato Seri Tiong King Sing.

2. Komisen pembelian kapal selam sebanyak RM500 juta.

  • Harga asal pembelian: €1.14 billion (RM4.52 billion)
  • Kos Senggaraan jangka panjang: €999.15 juta (RM3.964 billion) kepada Perimekar Sdn Bhd bagi kerja-kerja penyelenggaraan jangka panjang kapal selam itu pada tahun 2002.

Permohonan tambahan daripada Kementerian pertahanan pada Sidang Belanjawan 2011

  • RM417 juta untuk membiayai kontrak senggaraan (In Service Support) dua buah kapal selam Scorpene
  • RM56 juta untuk bayaran pendahuluan sewaan perkhidmatan Sistem Submarine Escape Rescue Intervention (SMER-1).
  • Sebelum ini, kerajaan sudah membayar €999.15 juta (RM3.964 billion) - Rujuk di atas.

3. Kerugian pembelian aset oleh Sime Darby RM1.6 billion.

  • Kerugian akibat lebihan kos berjumlah kira-kira RM1.6 bilion, membabitkan projek minyak dan gas Bulhanine dan Maydan Mahzam di Qatar serta projekhidroelektrik Bakun.


4. Menanggung kerugian (bailout) Konsortium Perkapalan Berhad milik Mirzan Mahathir sebanyak RM1.7 billion.

  • MISC (anak syarikat Petronas) telah diarahkan oleh Mahathir (PM ketika itu) untuk membeli aset Konsortium Perkapalan Berhad dengan pembiayaan sebanyakRM1.7 billion bertujuan menyelamatkan syarikat perkapalan milik anak beliau, Mirzan.

5. Kos senggaraan Paya Indah Wetland RM88 juta.

6. Kerugian Pos Malaysia (Transmile) RM5460 juta.


7. Perjanjian pembelian Eurocopter sebanyak RM1.67 billion.

  • Harga ditawarkan oleh Eurocopter Malaysia yang dipilih oleh kerajaan: RM1.67 billion
  • Harga Kelowna Flightcraft untuk helikopter alternatif: RM865 juta (Kerajaan dapat menjimatkan RM805 juta)

8. Kos pembaikan bumbung Stadium Terengganu yang runtuh sebanyak RM292 juta.

9. Kos memperbaiki kerosakan MRR2 sebanyak RM70 juta

10. Akaun bil terlebih bayar Maybank sebanyak RM4 billion.

11. Tumbuk-rusuk (kickbacks) kepada Ng Yen Yen di Kementerian Pelancongan RM10 juta.

12. Kos membeli tiga buah lukisan oleh MAS sebanyak RM1.5 juta.

13. Lebihan bayaran oleh Kementerian Belia dan Sukan sebanyak RM8.4 juta.

14. Perbelanjaan Kompleks Sukan gajah putih di London sebanyak RM70 juta.

15. Baikpulih bangunan MATRADE sebanyak RM120 juta.

16. Kos minyak dan senggaraan jet kegunaan PM sebanyak RM200 juta.

17. Hutang tidak dapat dituntut InventQ sebanyak RM228 juta.

18. Membayar gantirugi pembatalan Jambatan Bengkok sebanyak RM257 juta.

19. Kerugian dalam urusniaga penjualan Augusta sebanyak RM510 juta.


20. Nilai kehilangan pendapatan kerajaan daripada Approved Permit (AP) yang dikeluarkan bagi tempoh setahun sebanyakRM1.8 billion.

21. Senggaraan kapal-kapal selam KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Rzak (akan dijadikan artifak Muzium Negara) sebanyak RM4.1 billion.

22. Pembinaan dan senggaraan PSC Naval Dockyard Lumut sebanyak RM6.75 billion.

23. Dua skandal Bank Bumiputra pada wal 1980-an sebanyak US$1 billion dengan anggaran nilai kerugian pada 2008 sebanyak RM3.2 billion.

24. Kegagalan Maminco dalam percubaan menguasai pasaran timah dunia pada tahun 1980-an dipercayai mengakibatkan kerugian bernilai US$500 juta. (RM1.6 billion)

25. Bertaruh dalam niaga kewangan pasaran hadapan luar negara menyebabkan Bank Negara Malaysia kerugian RM30 billion pada tahun 1990-an.

26. Kerugian Perwaja Steel sebanyak US$800 juta (RM2.56 billion).

27. Menggunakan dana awam sebanyak RM10 billion dalam operasi Valuecap Sdn Bhd untuk melonjakkan nilai harga pasaran saham.

28. Skandal kewangan Bank Islam yang melibatkan kerugian RM700 juta.

29. Penjualan MV Augusta dengan harga €1 (1 Euro) mengakibatkan kerugian sebanyak €75.99 juta (RM348 juta) - sama seperti No. 18?

30. Kehilangan royalti Wang Ehsan Terengganu sebanyak RM7.4 billion (antara tahun 2004 – 2007)

31. Sejak penubuhan Petronas Philharmonic Orchestra selama lebih 10 tahun yang lalu, ia telah menelan perbelanjaan sebanyak RM500 juta denga RM1 juta setahun dibayar sebagai gaji dan imbuhan kepada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO).

32. Yuran Penasihat: Mahathir telah dibayar RM180,000, Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Kemajuan Wanita) RM404,726 dan Abdul Hamid Othman (Agama) RM549,675 pada setiap tahun.

33. Kerajaan telah membelanjakan RM3.2 billion untuk pelaksanaan program Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sepanjang lima tahun pertama pelaksanaannya. Daripada jumlah tersebut, kerajaan telah membayar RM2.21 billion untuk membeli pelbagai kelengkapan teknologi, maklumat dan komunikasi (ICT) namun tiada sebarang perincian perbelanjaan pernah ditunjukkan.

Kerajaan telah membayar RM6k bagi setiap komputer laptop/notebook yang dapat diperolehi di pasaran dengan harga di bawah RM3k. Beberapa konsortium telah ditubuhkan semata-mata untuk 'mengendali secara atas-angin' pengagihan segala peralatan dan perkakasan berkenaan. Kini, kebanyakan peralatan dan perkakasan telah menjadi milik anak guru-guru yang terlibat dengan PPSMI.

34. Komisen yang telah dibayar kepada dua buah syarikat persendirian yang mengendalikan pembelian kapal selam Scorpene iaitu Perimeker Sdn Bhd dan IMT Defence Sdn Bhd berjumlah RM910 juta. Ada kaitan dengan No. 2.

35. Kerajaan membuat bayaran RM300 juta sebagai ganti rugi yang dibayar kepada Gerbang Perdana kerana pembatalan pembinaan Jambatan Bengkok yang bernilai RM1.1 billion.

36. RM1.3 billion telah dibazirkan dengan pembinaan kemudahan kompleks gajah putih 'Customs, Immigration and Quarantine' (CIQ) apabila projek Jambatan Bengkok dibatalkan.

37. Membelanjakan RM100 juta untuk kerja-kerja baik-pulih dan kebocoran Bangunan Parlimen Malaysia.


38. Program Angkasawan Negara yang menelan belanja – RM40 juta

39. Dianggarkan sebanyak RM500 juta setahun dibelanjakan untuk Latihan Khidmat Negara

40. Menanggung kerugian Eye of Malaysia – RM30 juta dan RM5.7 juta dalam bentuk pemberian tiket percuma.

41. Menanggung kerugian sebanyak RM2.4 juta untuk pembelian dakwat kekal

42. Pada September 2006, Samy Velu mengumumkan bahawa kerajaan telah membayar ganti rugi berjumlah RM38.5 billion kepada 20 buah syarikat pengendali lebuhraya. Sembilan syarikat pengendali tol lebihraya menerima durian runtuh berjumlah RM380 juta daripada kenaikan kadar tol pada tahun 2008 sahaja.

43. Tumbuk-rusuk (kickbacks) sebanyak RM32 juta nilai eksport kayu balak oleh syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Ketua Menteri Sarawak dan ahli keluarganya.

44. Dua kali menanggung kerugian (bailout) oleh Malaysia Airline System (MAS) yang berjumlah sebanyak RM7.9 billion. Pada ketika MAS berhadapan dengan kerugian pada saban tahun, sebanyak RM1.5 juta telah dibelanjakan untuk membeli TIGA buah lukisan untuk menghiasi pejabat pengerusi MAS, Munir Majid. (Berkaitan dengan No. 11)

45. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pengangkutan Putra sebanyak RM4.486 billion.


46. Menanggung kerugian (bailout) STAR-LRT sebanyak RM3.256 billion.

47. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pembetungan Kebangsaan bernilai RM192.54 juta.

48. Menanggung kerugian (bailout) Lebuhraya Seremban-Port Dickson sebanyak RM142 juta.

49. Menanggung kerugian (bailout) Penjara Kuching bernilai RM135 juta.

50. Menanggung kerugian (bailout) Kajian Makanan dan Gunaan Orang Islam sebanyakRM8.3 juta.

51. Menanggung kerugian (bailout) Le Tour de Langkawi sebanyak RM3.5 juta.

52. Agihan secara borong ratusan juta saham di Bursa Malaysia dengan berselindung di bawah Dasar Ekonomi Baru (DEB) kepada kroni, kaum keluarga, anak-anak para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.


53. Pindah-milik puluhan ribu hektar tanah-tanah komersial dan konsesi pembalakan kepada anak-anak serta kaum keluarga para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.

54. Kerugian Petronas sejak tahun 1997 apabila menandatangani perjanjian dengan ENAM PENAMA yang tidak didedahkan dalam dagangan hadapan petroleum negara dengan kadar harga murah untuk jangkamasa yang panjang. Apabila harga bahan petroleum meningkat, Petronas kekal menjual kepada ENAM penama ini pada harga murah yang telah dipersetujui.

Dan manusia yang bertanggungjawab mengatur perjanjian dagangan hadapan yang merugikan Petronas dan Rakyat ini adalah merupakan manusia yang paling lantang bersuara sekarang ini - Mahathir Muhamad. Dan beliau ingin kekal menjadi penasihat Petronas hingga mati bagi melindungi identiti ENAM JAHANAM yang menghisap darah Rakyat melalui keuntungan Petronas.

55. RM5700 untuk membeli seunit jek kereta yang berharga RM50. (*)

56. Kenderaan milik kerajaan meneguk setangki petrol bernilai RM113 dalam tempoh beberapa minit. (*)

57. Platform tiang bendera berharga RM990 dibeli dengan harga RM30,000 (*)

58. Thumb drive berharga RM90 dibeli dengan harga RM480 (*)

59. Kabinet simpanan barang berharga RM1,500 telah dibeli dengan harga RM13,500 (*)

60. Pembelian seunit lampu suluh bernilai RM35 telah dibayar dengan harga RM143. (*)

(*) - yang dinyatakan adalah sebutharga untuk SATU UNIT. Kerajaan membeli dalam bentuk pukal antara puluhan hingga ribuan unit item yang sama.

61. Perbelanjaan kempen 1Malaysia yang dibayar kepada APCO sebanyak RM76.8 juta.

62. Membayar subsidi RM17 billion kepada Penjana Tenaga Bebas (IPP)


63. Cincin berlian bernilai USD24 juta untuk Ro$mah --- kononnya pembelian telah dibatalkan – berapa pula jumlah ganti rugi yang terpaksa rakyat bayar?

64. Satu laman web 1pengguna bagi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dibina dan diselenggarakan dengan belanja RM1.4 juta.

65. Projek e-mel 1Malaysia yang menelan belanja RM50 juta.

66. Menggunakan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Danaharta dan Khazanah untuk membeli saham-saham Timedotcom yang tidak laku – kerugian sebanyak RM3.3 billion.

67. Skandal Offshore Petrol Vehicle (PSC-NDSB) – rugi RM6.75 bilion


68. Rosmah sewa bilik hotel RM100,000 satu malam di Burj Al-Arab Dubai!!

69. Rosmah dan Najib sewa penthouse di Hotel Darling di Sydney pada kadar RM65,100untuk sehari semalam.

70. "Lawatan Sambil Belajar" ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh Rosmah and the Gang (FLOM @ First Lady of Malaysia) ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

71. Memperuntukkan dana RM100 juta setahun untuk Rosmah berbelanja dalam projek peribadi 'Permata Negara'nya.

72. Perbelanjaan oleh Rosmah untuk mengendalikan Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang melibatkan 15 orang wanita isteri Ketua-ketua Negara yang majoritinya daripada negara-negara Afrika yang menelan belanja RM4.5 juta untuk tempoh TIGA hari.

73. Kos ubah suai Seri Perdana sebanyak RM12.5 juta.


74. Bil elektrik kediaman rasmi PM dan TPM di Seri Perdana sebanyak RM160,000sebulan.

75. Insinerator di Broga, Semenyih, kerajaan BN yang di atas kebodohan mereka tidak mendengar keluhan rakyat, terpaksa membazirkan berbilion ringgit membatalkan projek tersebut. Insinerator yang seberat 1,500 tan dan menggunakan teknologi 'fluidized bed gasification' yang dikatakan terbesar di Asia ditaksirkan menelan belanja RM1.5 bilion (lebih kurang USD395 juta) untuk dibina dan RM200 juta (USD53 juta) bagi kos operasinya setiap tahun.

CHECK-LIST INI AKAN TERUS DIKEMASKINI DARI SEMASA KE SEMASA.

11 di lundu sarawak - Google Blog Search

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


Bergambar <b>di</b> Retreat Union Resort, <b>Lundu</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 09 May 2012 01:00 AM PDT

Lepas je habis hadiri majlis kenduri Sofiana dan Sirajudyn, Amir FX ngiyau ler kat weols, nak ke tak gi bergambar²an kat Retreat Union yg tak berapa nak jauh dari rumah pengantin... Zie lak, tak leh iya kan dulu pelawaan tu.

...WAJIB tanya husband dulu. Izin dari suamilah yg utama maaa :P Bila Dillah kat "ok boleh jer" apa lg...terus zassss weols pecut gi sana...hehe

Cewahhh Eva. Tgh bercakap dia sape tueeeee...hehe. Actually Eva tgh bercakap dia adik dia. Candid terus :P Eh...nak say lg lah, LOVE YOUR BAJU KURUNG, EVOT! hehe

Yay! baby bum ketara sudah kenampakkan :) HAPPY! hehe.

berehat di pohon yg rendang...adeh! skema derr ayat! hahaha :D Since Zie dh keletihan, so zie tak berapa aktif ler bergambar. Hanya tgk dorg je and enjoyed the view ^_-

2 kanak-kanak riang sedang bermain buaian..hehehehe. Amir nyibuk je join gak...kehkehkeh. Actually zie geram giler nk berbuaian gak. Tp takut ler plak if kot² terjatuh ke apa dari buaian tu...so cancel je la niat tu.

...hanya tgk dorg je la dgn hati yg jeles. HAHA :D

Hati² ea...kawasan ni ada byk pokok kelapa. so AWAS kepala kau! hehehe.

Ceaaa AMIR! Kekononnya dia nk tiru pose kartun kat dlm signage tu ler kekononnya..kehkehkeh. Kelakar derr. Menjadi ler sikit ala²...hikss :D

Hehe...comel je eva buat muka gnie :D According to Amir la...room kat sini boleh di sewa setgh hari taw. Which is RM150 gitu la. If 1 day 1 night, RM300 gitu kot. Ok ler tu kan...mane taw kot kot nk buat photoshoot kat sini...

...leh ler sewa for ½ day je ^_- BTW pantai kat sini super SUPER bersih okeh! W/pun kat sini open beach utk public...but pantai dia sgt bersih. Takde kelihatan pun sebutir sampah sarap kat tepi² pantai

Thumbs up la kat Retreat Union Resort ni :)


Blog Pilihan Entry Ini :)
:::::: ::::::
LADIES FASHION
-- Click SINI utk
membeli dress, blouse, hot pants
etc yg sgt lawa dgn harga yg MURAH! :)

:: (nak being featured in this
section? Jadilah salah seorg
drdp pengiklan zie :) Click
---- Here! utk lihat pakej ::

Redbloodsnow Copyright?

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


KEDAIANDA2U: JANTAN GEL (RM60)

Posted: 07 May 2012 05:35 AM PDT


Pancutan pra matang atau masalah cepat pancut amat tidak disukai wanita. Antara punca pancutan pra matang adalah kegelian melampau dialat sulit lelaki.
Jantan Gel membantu anda dengan mengurangkan kegelian dizakar anda.
Hasilnya? Jimak Lebih Lama dan Isteri Tersenyum Puas.
Jantan Gel direka khusus untuk membantu lelaki tahan lebih lama diranjang, meningkatkan keyakinan diri dan memuaskan pasangan. Jantan Gel diformulasikan 100% dari herba melayu purba yang telah diiktiraf turun temuran dalam membantu lelaki tahan lebih lama diranjang.

Kandungan Jantan Gel

Merupakan herba dari Thailand. Di Thailand, ia dikenali sebagai Red Kwao Krua. Terkenal di Thailand sebagai penggalak seks buat kaum lelaki.
Dr Wichai Cherdshewasart sainstis di Chulalongkorn University, Thailand telah mengesahkan bahawa Butea Superba mempunyai sifat semulajadi dalam menyembuhkan penyakit mati pucuk.
Butea Superba adalah antara bahan yang terdapat dalam Jantan Gel.
Pada zaman dahulu, lintah dijadikan minyak dan diurut pada zakar lelaki. Ia dipercayai mampu membesarkan zakar lelaki.
Kini perubatan moden telah mengakui khasiat Lintah. Khasiat Lintah terletak pada air liurnya. Air liur lintah mengandungi bahan yang mampu mencairkan dan melancarkan darah.
Sejenis tumbuhan yang dihasilkan dari getah kayu pokok gambir yang banyak terdapat di dalam hutan Negeri Sarawak, Malaysia. Ia juga dikenali dengan nama Born, Gambier, Borneo Cat's claw, Una de Gato dan Kerangas. Ia diperolehi di dalam hutan tebal dikawasan pendalaman di bahagian Long Panai, Marudi, Sarawak.
Keberkesanan gambir Sarawak memang telah diketahui berabad lamanya khususnya bagi penduduk-penduduk di Negeri Sarawak. Penggunaan gambir secara meluas telah menular ke semua negeri di Semenanjung Malaysia malah ke beberapa negara jiran seperti Indonesia, Brunei dan Singapura. Kesan dari penggunaan telah terbukti memberikan hasil yang luar biasa dan lebih murah berbanding ubat moden yang menelan belanja yang tinggi.

Cara Guna Jantan Gel

Picit sedikit gel ke jari anda. Sapu secara sekata dikepala zakar, takuk kepala zakar dan urat pari. Biarkan sejam sebelum bilas dengan air paip. Kemudian anda boleh bersama. Kesan gel akan lebih kuat sekiranya anda biarkannya lebih lama dizakar anda.
Kami mengesyorkan anda menggunkan Jantan Gel selepas mandi petang. Biarkan gel tersebut meresap. Bila anda mahu bersama isteri anda pada selepas insyak baru dibilas dengan air. Kesan Jantan Gel mampu bertahan sehingga 9 jam. Walaupun anda tidak jadi bersama dengan isteri anda pada malam tersebut tidak mengapa kerana Jantan Gel tidak memberbahayakan.
Cara penggunaan berserta gambar ada disertakan sekali.
Perhatian! Jika anda pengguna Jantan Gel kali pertama, sila guna dalam kuantiti yang sedikit dahulu untuk mengetahui amaun yang sesuai untuk anda. Zakar setiap lelaki adalah berlainan dan masing-masing memerlukan amaun gel yang berbeza. Jika penggunaan pada hari ini tidak memberikan perbezaan, sila gandakan amaun gel untuk hari esok. Dan pastikan gel dibiarkan pada zakar sekurang-kurangnya 1 jam (lebih lama lebih baik).

Beli Jantan Gel Dengan Yakin


CARA PEMBELIAN

Pembayaran Bolehlah Dibuat kepada akaun
153010655012 (Maybank) 
03010121100524 (CIMB)
Atas nama MUHAMMAD HAKIMI IMTIAZALAM

Selepas Deposit Jumlah Yang Ditetapkan
Sila SMS Butir-Butir Berikut:-

Nama Produk dan Kuantiti
Nilai Deposit
Waktu DepositBank
Alamat Penghantaran
dan hantarkan kepada 014-5408893


11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


Nyalau: Nembiak menua pesisir aruh nguna Wi-Fi <b>...</b> - My <b>Sarawak</b>

Posted: 08 May 2012 05:03 PM PDT

MUJUR DATAI: Penatai Salang (tengah) diampan Nyalau (kiba) enggau Jack (kanan) sereta sida ke bukai lebuh datai ba pengerami nya.

LUBOK ANTU: Meri mayuh penguntung kelebih agi ba pekara pelajar.

Kaban Parlimen Lubok Antu, William Nyalau Badak ngelalau raban nembiak lebih agi ke diau ba menua pesisir ngena enggau naka pemanah perengka Internet Tanpa Wayar (Wi-Fi) ke udah disediaka perintah Barisan Nasional (BN) ngagai sida.

Ku Nyalau, perengka Wi-Fi meri mayuh penguntung enti diguna enggau memanah kelebih agi ngagai nembiak redak baru.

Nembiak redak ba menua pesisir ulih ngena perengka Wi-Fi enggau mayuh tuju sereta ulih meri penguntung kelebih agi ba pekara pelajar.

"Guna meh enggau memanah, laban Wi-Fi ulih meri mayuh pengutung ngagai kita semua (nembiak baru)," ku iya.

Nyalau bejaku munyi nya ba Pengerami Panggau Gawai 2012 ke diatur Bagi Iban Stisin Radio Wai FM ba Rumah Jubang Bin, Sebangki Panjai, Lubok Antu kena Hari Enam tu tadi.

Rumah Jubang, Sebangki Panjai sekeda12 buah rumah panjai sitak Parlimen Lubok Antu bisi disikap enggau perengka Wi-Fi ke dipinta Nyalau ngelama tu.

Sapit Menteri Pemadah, Penyambung enggau Main Asal Datuk Joseph Salang Gandum nyadi temuai dipebasa ba pengerami nya.

Kelimpah enggau nya, Nyalau meri jaku tangkan ngagai rayat sitak Parlimen Lubok Antu semampai nyukung BN ngambika Pelilih Menua Lubok Antu majak mansang jemah ila.

"Semina BN aja ulih ngemansangka tikas pengidup kita, nya alai, sukung meh BN," ku tandu iya.

Ba pengerami nya Nyalau bisi ngerahka duit agih RM10,000 ngagai Komiti Pemansang enggau Pengelikun Genturung Pendiau (JKKK) Rh Jubang, Sebangki Panjai, Lubok Antu.

Sama bisi datai ba pengerami nya Pemesai Pelilih Menua Lubok Antu Jack Aman Luat, tuai opis perintah enggau tuai raban bansa pelilih Lubok Antu.

Category: Sarawak

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


Rosliana: PERCUTIAN <b>DI NEGERI SARAWAK</b> BUMI KENYALANG

Posted: 05 May 2012 06:50 AM PDT

                                                   Senai Airport 27.4.2012


                                                      Kuching  Airport

                                                           Kuching waterfront


                                                      28.4.2012  River View In Kuching
                                                           Pasar Sarikin
                                                                 Taman Dinasour Sarikin                                                                Gua Angin Sarikin                                                           
                                                                 Oran utan di  Hutan Semangguh

                                                              29.4.2012                                                                    Pantai Santubong

                                                Perkampungan Budaya Sarawak di Santubong

                                                             Muzium Kucing di Kuching
                                                         Kilang kek lapis Sarawak                                                       Little Indian Kuching    30.4.2012
                                                        Bersama artis Tasha Shila


                                                              Kuching Airport

Perjalanan pulang ke Airport Senai

ads