Jumaat, 10 Februari 2012

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Penyokong Kelab BN dikritik perguna pemimpin masyarakat <b>...</b>

Posted: 04 Feb 2012 01:33 PM PST

Posted on February 5, 2012, Sunday

KUCHING: Penyokong Kelab Barisan Nasional (BN) Sarawak dikritik kerana melibatkan pemimpin-pemimpin masyarakat untuk menagih sokongan bagi tujuan entiti pada satu acara di Bau baru-baru ini.

Setiausaha Agung Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) Frankie Nyombui berkata tidak wajar untuk wakil rakyat BN menggunakan pemimpin-pemimpin masyarakat demi kepentingan politik mereka.

Jelasnya, di bawah Ordinan Ketua Kaum dan Ketua Masyarakat 2004, tiada dinyatakan bahawa pemimpin-pemimpin masyarakat boleh digunakan untuk tujuan politik dan ia sepatutnya disedari oleh ahli-ahli politik BN.

"Ordinan tersebut telah diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri pada 2004 dan jelas menggariskan peraturan dan peranan pemimpin masyarakat iaitu ketua kampung, tuai rumah, pengulu, pemanca dan kapitan.

"Di bawah sekyen 6 ordinan berkenaan, tugas-tugas pemimpin masyarakat antaranya mempengerusikan kes Mahkamah Adat, menjaga kebajikan masyarakat dan bukan sebaliknya.

"Jika begitu keadaannya, mengapa perlu adanya undang-undang tersebut jika ia tidak digunakan," katanya sebagai mengulas mengenai 34 orang pemimpin masyarakat di Parlimen Mas Gading yang menandatangani memorandum persefahaman menyokong Kelab BN Sarawak di pejabat ADUN Tasik Biru Datuk Peter Nansian baru-baru ini.

Menurut laporan akhbar, pemimpin-pemimpin masyarakat ini turut menghadiri dialog di tempat yang sama.

Turut hadir dalam acara tersebut Ahli Parlimen Mas Gading Datuk Dr Tiki Lafe yang juga salah seorang daripada wakil rakyat menubuhkan kelab tersebut selepas dipecat daripada Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP).

Nansian turut dipetik oleh pemberita memberitahu pemimpin-pemimpin berkenaan mewakili 1,000 orang dari konstituensinya  dan akan mengikut hala tujunya.

Bagaimanapun tidak semua setuju dengan penubuhan Kelab BN. Antara yang menentang ialah bekas pegawai di pejabat Ketua Menteri Dominic Daon yang mendakwa Nansian adalah punca beliau menyertai DAP.

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


Tanah ungkup projek dibayar pampas, ku Rayong | BorneoPost <b>...</b>

Posted: 09 Feb 2012 04:46 PM PST

Posted on February 10, 2012, Friday

SELAMAT DATAI: Nyalau (tengah) enggau Rayong (dua kiba) dialu enggau kajat asal lebuh ke datai ba Rumah Empading, Bunu, Skrang.

Iya minta sekeda rayat ngemendarka tanah direnchah perintah ngambika ulih dikemansang

ENGKILILI: Bisi 51 iku penerima sepenyampau RM 145,598.60  mujur nerima chek pampas tanah ari perintah ke diatur ba rumah panjai Empading, Nanga Bunu, Skrang dalam pelilih mit Engkilili, apin lama tu tadi.

Pengawa mayar chek nya ungkup Projek Ngemanahka Jalai Nanga Bunu, ganti rugi utai tanam enggau pun buah ke diempu rayat enggau Projek Bekal Kuasa Karan Menua Pesisir Sistem Solar Hibrid di Rumah Dau, Entalau, Sri Aman.

Nyerumba enggau pengerami nya, Kaban Kunsil Nengeri (ADUN) Engkilili, Dr Johnnical Rayong Ngipa berasai enda lantang ati ba sekeda rayat ke enggai tanah sida direnchah perintah ungkup pemansang ba menua nya.

"Ulah ke baka nya patut dibuai laban perintah sigi ka mayar pampas ungkup tanah ke kena renchah nitihka rega kediatu enti sema tanah nya diambi perintah ungkup pemansang," ku iya.

Kelimpah enggau nya mega, Dr Rayong ngelalau mensia mayuh ba menua tu ngambika enda mantaika isu tanah sida ngagai parti penyakal enti deka diputarka.

Pekara nya semina dikena raban penyakal nyadika isu ba pengawa politik sida tang enda nemu bakani chara mutarka isu nya, tandu iya.

"Semina perintah Barisan Nasional (BN) aja ulih mutarka penusah rayat," ku iya.

Iya bejaku m unyi nya ba pengerami Nyuaka Chek Pampas Tanah ke diatur Opis Tanah enggau Survei (JTS) Bagi Menua Sri Aman enggau kerejasama Komiti Pemansang enggau Pengelikun Genturung Pendiau (JKKK) Rumah Empading, Nanga Bunu, Skrang, di rumah panjai nya.

Pengerami nya dipenyadika Kaban Parlimen (MP) Lubok Antu William Nyalau anak Badak.

Ba pengerami nya mega Dr Rayong udah ngerah ungkup Projek Mit Menua Pesisir (MRP) sepenyampau RM7,000 ngagai JKKK Rumah Empading, RM3,000 ngagai Biro Raban Indu rumah panjai nya.

Sama bisi datai ba pengerami nya Pemesai JASA Parlimen Lubok Antu, Geoffery Baja, pengari Penguasa JTS Sri Aman, Sulaiman Budin enggau pengari Opis Kereja Raya Sri Aman, Noor Ismail Razali.

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


<b>Sibu</b> Jaya pertama <b>di Sarawak</b> dilengkapi &#39;Cloud Computing <b>...</b>

Posted: 03 Feb 2012 05:25 PM PST

Posted on February 4, 2012, Saturday

Abang Johari

KUCHING: Sibu Jaya bakal menjadi bandar pertama di negeri ini dilengkapi dengan infrastruktur 'Cloud Computing' yang akan membolehkan masyarakat ber-komunikasi tanpa sempadan.

Menteri Perumahan dan Pelancongan Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg berkata, instrumen yang seakan-akan astro tetapi lebih kecil itu akan menghasilkan awan dan radar untuk menerima mesej, data, imej dan apa jua jenis komunikasi dari satu tempat ke tempat yang lain.

Menurut beliau, disebabkan projek Sibu Jaya tidak mendapat sambutan sebelum ini, maka kerajaan mengambil keputusan untuk menukar kawasan tersebut kepada perancangan yang moden.

"Saya melihat segelintir teknologi tidak sesuai kepada kita dan disebabkan itu, diperkenalkan 'Cloud Computing' yang akan memudahkan hubungan komunikasi sama seperti Hot Spot.

"Ia bagaimanapun akan menelan kos yang tinggi dan berapa banyak jumlah yang diperlukan, kami akan mengusahakannya untuk menjadikan murah," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Ulang Tahun Ke-40 Perbadanan Pembangunan Perumahan (HDC) dan Majlis Ramah Mesra Gong Xi Fa Cai di Dewan Rafflesia, Wisma Sultan Tengah di sini, semalam.

Abang Johari menambah, sejurus projek ini berjaya kelak, ia akan diperkenalkan di semua kawasan projek perumahan kerajaan di negeri ini.

Penyedia teknologi bagi projek ini akan dibincangkan kemudian dan besar kemungkinan ia akan dilaksanakan oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) bagi pemasangan dan penyelenggaraan.

Dalam perkembangan ber-        kaitan, sempena Ulang Tahun Ke-40 HDC, perbadanan akan meng-adakan pertandingan skim HDC bagi menggalakkan semangat kejiranan.

Pertandingan yang akan berlangsung sehingga Disember itu akan menawarkan hadiah tunai ber jumlah RM18,000 untuk jawatan-kuasa kejiranan yang memenuhi kriteria yang ditetapkan.

ads