Jumaat, 16 November 2012

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


__Never Be Replaced__: PDK <b>BAU</b>, <b>SARAWAK</b>

Posted: 16 Nov 2012 06:11 PM PSTPDK BAU adalah Pusat Dalam Komuniti yang paling tua di Daerah Bau. Ianya ditubuhkan pada 18 Jun 2003. Tapak pertama PDK BAU adalah di Flat Majlis Daerah Bau, Jalan Bangalow, dan berpindah ke tapak sekarang pada April 2008. Pada tahun 2012, PDK Bau mempunyai seramai 13 orang petugas ( staf ) dan seorang penyelia. Jumlah pelajar dibawah PDK Bau untuk tahun 2012 adalah seramai 74 orang , dan kesemua mereka terdiri daripada pelbagai agama,bangsa dan keturunan. Malahan mereka juga dari peringkat usia seawal 3 bulan. Dalam bilangan 74 orang tersebut, seramai 15 orang daripada mereka mendapat rawatan dirumah sahaja, di mana petugas akan pergi melawat dan memberi pemulihan dan rawatan di rumah.


Objektif PDK Bau, Sarawak :
1.     Menggalakkan sikap perihatin, berdikari dan rasa tanggungjawab masyarakat tempatan dalam program pemulihan orang kurang upaya ( OKU )
2.    Mengeksploitasikan sumber tempatan untuk pemulihan OKU.
3.    Menggalakkan penggunaan cara yang mudah dan teknik yang diterima, murah, efektif dan sesuai dengan keadaan setempat.
4.    Menggunakan infrastruktur organisasi tempatan yang sedia ada untuk memberi perkhidmatan.
5.    Mengambil kira sumber ekonomi Negara dan membolehkan untuk diperluaskan perkhidmatan yang menyeluruh mengikut keperluan OKU.

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


Pendekar Buluh <b>Betong</b>: Am : Kes Cerai <b>Di Sarawak</b> Meningkat 2.8 <b>...</b>

Posted: 29 Oct 2012 01:15 AM PDT

KUCHING, 29 Okt (Bernama) -- Bilangan kes perceraian di Sarawak meningkat 2.8 peratus tahun lepas apabila sebanyak 2,631 kes direkodkan berbanding 2,559 kes dalam tahun 2010.

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


Mencari Rumah Sewa <b>Di</b> Kota <b>Samarahan Sarawak</b>

Posted: 12 Nov 2012 09:50 AM PST

Assalamualaikum wr wbt dan salam sejahtera,

Adakah anda bakal melanjutkan pelajaran di UiTM Kota Samarahan atau Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Tidak mendapat kemudahan kolej kediaman universiti dan sekarang anda tengah mencari2 rumah sewa?

Usah gusar dan usah bingung2...kalau anda tengah carik rumah untuk disewa secara berkumpulan mahupun individu, anda boleh cuba tanya kat Applecross Student Village, sebuah perkampungan/kediaman KHAS untuk pelajar2 UiTM dan UNIMAS. ASV juga menawarkan deposit dan sewa bulanan yang berpatutan. 

MAKLUMAT LANJUT KLIK DIBAWAH:

APPLECROSS WEBSITE

APPLECROSS FACEBOOK

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


SUPP perkenalkan sistem status BRIM yang terbaik <b>di Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 09 Nov 2012 02:10 AM PST

Sebastian (tengah) bersama para pemimpin masyarakat di Miri, wakil LHDN bergambar kenangan selepas mesyuarat BR1M 2.0 di Pejabat Daerah petang tadi.

MIRI, 9 November– Sistem yang diperkenalkan oleh SUPP untuk memudahkan pemohon mengetahui status permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BRIM) di Miri merupakan yang terbaik di Sarawak.

Setiausaha Politik kepada Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Dato' Sebastian Ting memberitahu, perkhidmatan itu menjadikan SUPP begitu popular sekali dari segi jumlah pengunjung web.

Laman web itu dibuka khas untuk pemohon BR1M 1.0 di kawasan Ahli Parlimen Miri yang juga Pengerusi SUPP, Datuk Seri Peter Chin Fah Kui.

"Sejak dibuka, kita menerima sebanyak 50,000 hits, bertambah kepada 100,000 hits dan mencecah sehingga 700,000 hits."

"Sistem akan diteruskan untuk BR1M 2.0 sebagai memudahkan pemohon memperoleh maklumat tentang status bantuan mereka," katanya kepada media selepas sesi bertemu ketua-ketua masyarakat dan ketua kaum di Bilik Mesyuarat Pejabat Daerah Miri yang turut dihadiri oleh wakil Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), hari ini.

Sebastian yang juga Pengerusi SUPP Piasau berkata, SUPP menawarkan khidmat berkenaan di laman web mereka dimana pemohon boleh mengetahui status permohonan dengan hanya mengemukakan nombor kad pengenalan.

"Melihat kepada populariti ini, kita (SUPP) akan terus menawarkan khidmat ini kepada pemohon BRIM2.0," katanya sambil menambah pengagihan BR1M yang mendapat sambutan menggalakkan oleh rakyat adalah tanda keprihatinan kerajaan Barisan Nasional (BN) terhadap kebajikan rakyat.

Selain itu, sumbangan bantuan RM250 untuk golongan bujang berusia 21 tahun ke atas dalam BR1M 2.0 juga tanda sokongan kerajaan membantu golongan muda.

Beliau turut berterima kasih kepada media di sini kerana membantu memaklumkan kepada penduduk tentang perkembangan BR1M.

Pegawai Daerah Miri, Boniface Intang Apat memberitahu, ketua masyarakat dan ketua kaum memainkan peranan penting dalam menerangkan kepada penduduk tentang pemohonan bantuan itu.

Sebarang maklumat tentang BR1M 2.0 boleh menghubungi talian hotline 1800-222-500 dan 1800-882-716

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


Suara Pemikir ...: Banjir : Penduduk Sini Tak Pernah Merungut (7 <b>...</b>

Posted: 15 Nov 2012 04:40 PM PST

2. Apa yang menariknya ialah mereka ini tidak pernah merungut akan kehadiran banjir malah mereka kelihatan gembira dengan Banjir. Kenapa ya.? Mereka juga tidak pernah dipindahkan ke pusat pemindahan banjir dan tidak pernah menyusahkan kerajaan untuk menyediakan bantuan makanan ketika banjir. Agak pelik kan? 


3. Baiklah. Pemikir akan terus bercerita di mana dan kenapakah perkara seperti yang diterangkan d atas berlaku. Kampung yang Pemikir maksudkan adalah beberapa kampung yang berada di Pulau Bruit, Sarawak seperti Kampung Penipah, Tekajong, Bruit, Salah Kechil, Betanak, Penibong dan Penuai. Inilah kampung yang Pemikir maksudkan. Kampung kampung yang indah dan menarik tetapi tidak terkenal dimata Penduduk Malaysia mahupun dunia. Lihat sahaja gambar ini.
4. Perkampungan yang mengadap Laut China Selatan ini akan mengalami banjir pada setiap musim tengkujuh setiap tahun. Apabila air pasang dan air hujan bertemu. Pasti akan berlaku banjir. Oleh kerana itu penduduk di sini telah membina rumah yang kalis banjir iaitu rumah yang tinggi dari permukaan tanah sejak turun temurun. Lihat sahaja suasana banjir yang dipaparkan dalam gambar di bawah dan ini tidak sedikit pun menggugat aktiviti dan kehidupan harian para penduduk di sini walaupun terpaksa menggunakan sampan untuk menjemput kenduri, menghadiri kenduri malah untuk ke masjid. Gambar gambar di bawah dan di atas adalah dari Kampung Penipah, Daro, Mukah, Sarawak.

5. Semoga tindakan dan kesabaran penduduk di sini menjadi ikutan oleh beberapa tempat yang sering menghadapi banjir setiap tahun. Mencegah lebih baik dari merawat.

11 di matu sarawak - Google Blog Search

11 di matu sarawak - Google Blog Search


Warga tua merempat rupanya bekas guru besar – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 15 Nov 2012 03:09 PM PST

Posted on November 16, 2012, Friday

SIBU: Seorang lelaki warga tua yang ditemui merempat di kaki lima Pasar Sentral tengah malam kelmarin rupa-rupanya seorang bekas guru besar.

Kehadiran pesara kerajaan yang berumur 70 tersebut disedari oleh seorang pengawal keselamatan yang terdengar bunyi orang meraung kesakitan.

Apabila didekati, pengawal keselamatan itu mendapati warga emas tersebut seolah-olah sukar bernafas, manakala badannya menggeletar.

Ditanya asalnya, warga tua itu memberitahu dia orang Samarahanan dan mendakwa dia telah dihalau oleh keluarganya dan tinggal di merata-rata tempat sejak seminggu lalu.

Warga tua itu juga memberitahu, dia pernah menjadi guru besar dan mempunyai seorang isteri berasal dari Matu Daro.

Namun, keadaan warga tua itu semakin tenat sehingga memaksa pengawal keselamatan itu menghubungi nombor kecemasan.

Ambulans dan kakitangan Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) tiba di situ tidak lama kemudian dan membawanya ke Hospital Sibu untuk rawatan lanjut.

Warga tua itu turut membawa sebuah beg pakaian yang mengandungi dokumen-dokumen penting seperti buku akaun bank.

Dia dikatakan tidak sedarkan diri sehingga sekarang setelah dimasukkan ke wad hospital.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

ads