Jumaat, 28 Jun 2013

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


Taib dan Ragad meriahkan sambutan Gawai <b>di Betong</b> <b>...</b>

Posted: 02 Jun 2013 04:32 PM PDT

Posted on June 3, 2013, Monday

SELAMAT HARI GAWAI: Taib bersalaman sambil bermesra dengan kanak-kanak yang menyambut ketibaannya.

BETONG: Lebih 2,000 masyarakat di sekitar Betong menghadiri Majlis Rumah Terbuka Gawai 2013 Peringkat Bahagian Betong di Dewan Sukan Tan Sri Datuk Amar Stephen Kalong Ningkan Betong, di sini semalam.

Majlis anjuran bersama Timbalan Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu Numpang, Menteri Perusaha-an Perladangan dan Komoditi Dato Sri Douglas Uggah Embas dan Menteri Muda Kebajikan Robert Lawson Chuat Entering mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada masyarakat setempat.

Kehadiran Ketua Menteri Pehin Sri Abdul Taib Mahmud bersama isteri Puan Sri Ragad Kurdi Taib menambahkan lagi keceriaan majlis itu.

Jabu berkata, sambutan perayaan ini amat bermakna dengan kehadiran Ketua Men-teri dan isteri yang berkesempatan hadir meraikan Hari Gawai bersama masyarakat di Betong.

Katanya kehadiran ramai masyarakat di Betong dan dari luar turut memberi gambaran bahawa perpaduan yang wujud sentiasa dikekalkan oleh penduduk berbilang kaum apabila mereka hadir meraikan perayaan yang disambut oleh kaum Dayak.

"Perpaduan ini merupakan satu lambang di mana Sarawak yang mempunyai pelbagai kaum sentiasa  bersatu merai-kan sesuatu perayaan.

"Di samping itu, kita dapat memperkenalkan budaya kaum dan adat kunjung-me-ngunjung di Sarawak kepada masyarakat luar apabila sam-butan begini disambut ber-sama kaum-kaum lain.

"Kita juga dapat memper-kenalkan masakan di sini kepada pelancong asing dan masyarakat luar di mana kita perlu memelihara perpaduan dan bersatu dalam melaksanakan sesuatu aktiviti bersama.

"Dengan kejayaan kita bersatu hati menyambut perayaan, kita dapat menarik pelancong untuk datang menyaksikan sambutan perayaan yang ada di sini," katanya.

"Begitupun, jamuan untuk sajian majlis ini disediakan oleh masyarakat Islam dari kawasan sekitar Kampung Melayu Betong, Spaoh dan Debak," ujarnya.

Sementara itu, Uggah turut kagum dan terharu dengan kehadiran Ketua Menteri dan isterinya yang datang mengenakan pakaian tradisional Iban.

"Kehadiran rakan pemimpin lain juga dapat mengeratkan silaturahim di kalangan kaum yang ada di Sarawak ini.

"Dengan kehadiran semua, kita dapat berjabat tangan dan memberi ucapan Selamat Hari Gawai kepada rakan-rakan dan rakyat yang ada di sini," tambahnya.

Bagi Robert pula, perpaduan kaum yang ada sentiasa dikekalkan dengan sambutan perayaan seumpama ini.

"Dalam pada itu, ia juga peluang untuk mengucapkan penghargaan kepada penyokong-penyokong Barisan Nasional (BN) yang sentiasa berdiri teguh menyokong dan membantu semasa PRU13 lalu," katanya.

Menurutnya, ini memberi satu rangkaian persefahaman dalam menyatukan pelbagai kaum yang ada di Betong untuk turut bergabung tenaga membantu menjayakan majlis dan sambutan perayaan seperti ini.

Kemeriahan turut dirasai oleh rombongan seramai 28 orang jemputan dari Kalimantan, Indonesia yang merasai kemeriahan sambutan Hari Gawai di sini.

Bagi salah seorang peserta rombongan tersebut, Temenggung Kacamatan Empungan Adrian Mas Rawing, 62, ini merupakan satu penghormatan kepada mereka dijemput untuk datang ke Sarawak meraikan Gawai Dayak tahun ini.

"Berbeza dengan di sana, kami hanya meraikan Hari Gawai bersama penduduk kampung sahaja. Kami datang berkunjung sesama penduduk terdekat sahaja.

"Gawai di sana mengikut kemampuan dan disambut ala kadar.

"Di sini penuh meriah dan diadakan dalam dewan yang serba indah.

"Kami terharu dan benar-benar bertuah dapat meraikan Hari Gawai bersama masyarakat di Betong.

"Terdahulu, rombongan kami meraikan Hari Gawai bersama Jabu dan hari ini kami dimeriahkan dengan sambutan bersama penduduk di sini.

"Inilah pengalaman yang cukup berharga buat kami kerana di sana kami tidak dapat merasai nikmat bersama masyarakat lain menyambut perayaan seumpama ini," katanya.

Turut hadir Menteri Pelancongan Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg, ADUN Pantai Damai Dr Abdul Rahman Junaidi, ADUN Beting Maro Razaili Gapor, ADUN Samariang Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali, Setiausaha Kerajaan Negeri Tan Sri Datuk Amar Morshidi Ghani, Residen Betong Datu Romie Sigan Daniel, ketua-ketua jabatan dan masyarakat.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di subis sarawak - Google Blog Search

11 di subis sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di subis sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 May 2013 09:24 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di subis sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 10 May 2013 09:20 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di subis sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Apr 2013 10:03 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di subis sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Apr 2013 09:21 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di subis sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Mar 2013 09:56 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

RM100 Bantuan Khas Awal Persekolahan Diagihkan <b>di</b> Daerah <b>...</b>

Posted: 18 Jan 2013 07:09 PM PST

Hasrat kerajaan untuk meringankan beban rakyat terutama sekali dalam mengagihkan Bantuan Khas Awal Persekolahan bukanlah gimik untuk memancing undi PRU13!  
Kerajaan memberikan bantuan ini tidak mengira latar belakang, kaum mahu pun pegangan agama dan politik keluarga pelajar tersebut.  Ini kerana kerajaan kita berlaku adil untuk tidak berat sebelah dalam meringankan beban menyambut musim persekolahan yang baru.  
Ianya juga dapat memberi insentif untuk pelajar tersebut agar belajar dengan lebih rajin lagi khususnya bagi pelajar yang bakal menduduki PMR, SPM mahupun UPSR pada tahun ini.  Sekiranya mereka berjaya maka hadiah galakan pelajar akan berlipat ganda untuk meraih kejayaan mereka kelak!
Mereka inilah pewaris masa hadapan dan sememangnya kerajaan akan menyediakan bantuan yang terbaik agar pelajar dapat belajar dengan lebih selesa.  Bantuan khas ini dapat juga digunakan untuk membeli buku rujukan atau sepasang pakain seragam baru.

Bukan gimik pancing undi PRU13

by Mohd Achil Norrlatep.Utusan Borneo 19 Januari 2013, Sabtu


GUNA SEBAIKNYA: Ahmad Lai (empat kiri) menyerahkan bantuan RM100 kepada salah seorang pelajar semalam.

BEKENU: Bantuan Khas Awal Persekolahan sebanyak RM100 yang telah diagihkan kepada pelajar awal bulan ini bukanlah gimik untuk memancing undi sempena Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Ahli Parlimen Sibuti, Ahmad Lai Bujang berkata bantuan khas persekolahan itu seperti sebahagian daripada bantuan-bantuan kerajaan yang telah diberikan di peringkat sekolah.

"Banyak bantuan persekolahan disediakan kerajaan seperti buku teks, rancangan makanan tambahan, asrama, kemudahan infrastruktur dan sebagainya," katanya pada Majlis Penyerahan Bantuan Khas Awal Persekolahan RM100 di Dewan Masyarakat Bekenu, di sini pagi semalam.

Apa yang penting kata beliau, semua bantuan berkenaan adalah bukti keikhlasan kerajaan dalam membantu setiap lapisan rakyat tidak mengira agama, bangsa dan keturunan.

"Apa yang lebih menakjubkan, kerajaan juga tidak mengira apa pegangan politik seseorang dalam menghulurkan bantuan sedemikian," jelasnya.

Beliau berkata, salah satu daripada hasrat kerajaan dalam mengagihkan hasil daripada keuntungan pelaburan ekonomi.

Mengenai tanggungjawab ibu bapa dan guru dalam mendidik anak-anak, beliau mengharapkan yang terbaik daripada kedua-dua pihak.

"Ibu bapa harus prihatin terhadap keperluan anak-anak manakala guru pula bertanggungjawab memantau supaya mereka terus berjaya," ujarnya.

Di peringkat pentadbiran Pejabat Pelajaran Daerah Subis, seramai 4,116 pelajar sekolah menengah dan 5,234 pelajar sekolah rendah mendapat Bantuan Khas Awal Persekolahan RM100 terdiri daripada lima buah sekolah menengah dan 44 buah sekolah rendah.

Turut hadir pada majslis itu Pegawai Pelajaran Daerah Subis, Ahli Chikba.

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


Trofi diserah <b>di</b> Stadium <b>Negeri</b> jika <b>Sarawak</b> atasi KL – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 22 Jun 2013 10:12 AM PDT

Posted on June 23, 2013, Sunday

KUCHING: Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) te­lah memberi kelulusan ke­pada Persatuan Bola Sepak Sarawak (FAS) agar majlis penyerahan trofi Liga Per­dana diadakan di Stadium Negeri sekiranya Sarawak berjaya menewaskan Kuala Lumpur pada malam esok.

Setiausaha Agung FAS Abdullah Julaihi berkata, pihaknya telah berbincang dengan FAM dan persetu­juan telah dicapai berhubung perkara tersebut.

"Sehubungan itu, saya menyeru kepada semua pemi­nat bola sepak tanah air agar datang beramai-ramai men­yaksikan detik bersejarah itu," katanya.

Abdullah bagaimanapun enggan mengulas mengenai perancangan untuk meraikan kejayaan Sarawak terlebih dahulu.

"Kita mahu fokus dahulu dalam misi menjuarai Liga Perdana. Majlis meraikan kejayaan skuad pasti akan diadakan sebaik misi itu ter­capai," katanya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

ads