Selasa, 13 November 2012

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


Pendekar Buluh <b>Betong</b>: Am : Kes Cerai <b>Di Sarawak</b> Meningkat 2.8 <b>...</b>

Posted: 29 Oct 2012 01:15 AM PDT

KUCHING, 29 Okt (Bernama) -- Bilangan kes perceraian di Sarawak meningkat 2.8 peratus tahun lepas apabila sebanyak 2,631 kes direkodkan berbanding 2,559 kes dalam tahun 2010.

Am : 8000 Pesara Tentera Tidak Berpencen <b>Di Sarawak</b> Terima <b>...</b>

Posted: 31 Oct 2012 11:53 PM PDT

KUCHING, 1 Nov (Bernama) -- Kira-kira 8,000 pesara tentera tidak berpencen di Sarawak dijangka menerima manfaat daripada Sumbangan Veteran Angkatan Tentera Malaysia Tidak Berpencen 1Malaysia (SVTB1M), kata Pengarah Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) Angkatan Tentera Malaysia Sarawak, Lt Kol Monday Juhid.

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


SK ABANG AING, <b>SRI AMAN</b>, <b>SARAWAK</b>.: Gambar-gambar Rumah <b>...</b>

Posted: 11 Oct 2012 05:21 AM PDT

11 di subis sarawak - Google Blog Search

11 di subis sarawak - Google Blog Search


QURANIC GROUP: Puisi Kreatif Ahli Usrah

Posted: 24 Sep 2012 05:08 AM PDT

Bismillah, salam ukhuwwah buat semua sahabat dan pelawat setia blog Quranic Group ini. Mudah-mudahan bertambah-tambahlah kejayaan dan kebahagiaan kita semua di dunia dan akhirat.


Entri blog QG kali ini ialah: 
1. Persembahan puisi kreatif yang telah dihantar oleh ahli usrah yang tim QG kendalikan
2. Perkembangan terkini tim dan silibus QG 
Baru-baru ini, tim QG telah diberi peluang untuk mengendalikan usrah di salah sebuah sekolah menengah kebangsaan agama di negeri Kelantan. Di dalam usrah tersebut, tim QG telah merancang dengan mereka untuk mencipta apa-apa karya atau puisi yang menceritakan tentang kebaikan Islam. Selepas itu, kami merancang dan bersepakat untuk menyebarkannya melalui media sosial seperti facebook, blog dan lain-lain saluran di dalam internet ini dengan misi untuk berkongsi kebaikan dengan orang lain.
Secara tidak langsung, ianya akan menambahkan akaun pahala kami sebagai bekalan untuk akhirat nanti.
Oleh itu, tim QG ingin persembahkan kepada saudara hasil karya pertama yang dihantar. Puisi ini menekankan rasa hamba kepada Allah. Tajuknya ialah KITA HAMBA.

Betapa damainya hatiku ini,
Semakin ku lihat kekuasaanMu,
Semakin rindu ku pada syurgaMu,
Tiap derapan kaki ku pijak,
Semakin ku rasa kerdilnya diri ini,
Ku dapat rasai kekuasaanMu ini...
InsyaAllah, nantikan karya-karya kreatif ahli-ahli usrah yang lain pada post akan datang ^ ^
Perkembangan terkini tim dan silibus QG
Alhamdulillah, tim QG telah berpeluang melebarkan empayar persahabatan dengan seorang pendidik dari SMK Subis, Sarawak. Beliau telah menempah 1 set QG untuk dijadikan sampel untuk urusan tarbiah di sekolahnya. Selain itu, terdapat seorang sahabat dari Selangor telah menempah 6 set tambahan, selepas beliau telah mendapatkan 1 set sebelum ini. Katanya, silibus QG ini telah terbukti keberkesanannya.
Tim QG pula sedang merancang untuk mengembangkan idea usrah melalui penghasilan buku aktiviti dan permainan di dalam usrah. Kemungkinan tajuk yang akan dipilih ialah '365 Aktiviti & Permainan Usrah'. 
Selain itu, tim QG juga sedang berusaha untuk meluaskan lagi medan idea usrah ini menerusi perkongsian di dalam majalah-majalah ilmiah untuk remaja yang terkemuka di dalam negara kita sebagai kolumnis. InsyaAllah jika berjaya, kami akan umumkan di dalam blog ini dan berkongsi kegembiraannya dengan semua sahabat dan pelawat setia blog Quranic Group yang dikasihi Allah dan disayangi nabi ini. ^ ^ 
Mohon doa semua mudah-mudahan segala perancangan tim QG ini akan menjadi realiti nanti. 
^^ ISLAM ITU INDAH ^^     

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


dayak <b>sarawak</b>: Rakyat <b>Lubok Antu</b> Tolak SWP !

Posted: 16 Jul 2012 11:41 PM PDT


LUBOK ANTU: Hasrat Presiden Parti Buruh Sarawak (SWP) Larry Sng Wei Shien yang berminat bertanding menentang calon Barisan Nasional (BN) William Nyalau ak Badak pada pilihan raya Umum Ke-13 nanti umpama 'mencurah air ke daun keladi'.
Ini berkutan pengundi di Parlimen Pilihan Raya Lubok Antu bukan sahaja enggan memberi sokongan kepada calon dari luar Lubok Antu malah menolak sama sekali kaum lain mewakili mereka.
Larry dikhabarkan akan bertanding di Lubok Antu bagi berhadapan dengan Nyalau dan Andy Jackson menentang Masi Kujat di Sri Aman.
Timbalan Parti Rakyat Sarawak (PRS) Bahagian Engkilili Cr Bangkong ak Maweng berkata, rakyat di Parlimen Lubok Antu sudah masak dalam politik dan hasrat Larry hendak bertanding yang dihuni majoriti kaum Iban ini adalah ditolak sama sekali.
Menurutnya, pengundi Parlimen Lubok Antu ingin sekali melihat anak jati dari Lubok Antu yang menjadi wakil rakyat BN mewakili mereka.
Tambahan pula Larry mewakili parti SWP yang menentang kerajaan BN dan sudah pasti Larry tidak akan diterima sama sekali oleh mereka nanti, ujarnya.
"Kami di sini fobia  sama sekali apabila melihat calon luar bertanding di kawasan kami, tambahan pula Larry  orang luar dan pembangkang pula dan sudah pasti kami akan menolaknya," katanya kepada Utusan Borneo, di sini, semalam.
Sehubungan itu Cr Bangkong mengajak pengundi di pilihan raya Lubok Antu agar tidak memberi undi sama sekali kepada anak Dato Sng Chee Hua itu sekirnya hasrtanya  hendak menentang Nyalau akan menjadi kenyataan kelak.
'SWP ini bukan parti mesra BN seperti mana pemimpin mereka war-warkan tetapi ia adalah parti pembangkang dengan bertujuan untuk memesong fikiran kaum Dayak terutama Iban di kawasan pedalaman," ujarnya.
Larry yang berkerunan Cina dan bekas Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelagus adalah berasal Kapit.
Sebelum ini Larry berhasrat  hendak bertanding menentang Timbalan Menteri Luar Bandar dan Wilayah Datuk Joseph Entulu Belaun di Selangau .
Tetapi hari ini sudah tidak kedengaran lagi apabila dikhabarkan mendapat  sambutan dingin dikalangan pengundi di Selangau.
Sementara itu Timbalan Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) Cawangan Engkilili Cr Sibat Krutap menasihatkan pengundi-pengundi di kawasan Lubok Antu terutamanya Dewan Undangan Negeri (DUN) Engkilili agar bersatu menentang Larry sekiranya dia hendak mencuba nasib bertanding menentang Nyalau  di Parlimen Lubok Antu.
Menurutnya,  pengundi di sini  harus menolak Larry ini yang bukan asal orang dari Lubok Antu.
"Kami bukan takut dengan Larry tetapi enggan orang luar menjadi wakil rakyat kami di sini,
Cukuplah kami alami di DUN Engkilili yang menyokong  bekas wakil rakyat Toh Heng San dari Song sebelum ini.
Ketika itu kami di sini menerima kritikan hebat daripada orang luar  Engkilili yang mengatakan apa orang di Engkilili tidak ada orang pandaikah apabila memilih Heng San ketika itu," jelas beliau.
Sehubungan itu SUPP cawangan Engkilili akan menyokong Nyalau pada pilihan raya umum kali ini berikutan Nyalau bukan sahaja amat berkerjsama dengan Anggota DUN Engkilili Dr Johnnical Rayong anak Ngipa malah seorang yang rajin bekerja menjenguk rakyat di Lubok Antu.

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


Taman Eko Burung Walit <b>di Daro</b> - <b>Sarawak</b> Update

Posted: 24 Apr 2012 09:17 PM PDT

Peta menunjukan kawasan yang akan dibangunkan projek ternakan walit di Daerah Daro.

DARO: Pihak  Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (PPES) telah mengenal pasti tanah seluas 63 ekar di sepanjang jalan pesisir Daro bersempadan dengan Batang Lassa  untuk projek ternakan burung walit dan eko-taman.

Justeru itu PPES berhasrat untuk menyedia satu model bagi eko-taman
ternakan burung walit yang terurus dan dibangunkan dengan teratur.

Taman itu akan berfungsi sebagai pembangunan sesuai yang terkawal
serta secara ad hoc, dan sebanyak 37 unit rumah burung walit telah dicadang untuk dibina dalam dua fasa di taman tersebut.

Fasa I dan II projek masing-masing  akan mempunyai 17 unit dan 20 unit, dengan setiap rumah burung walit akan dilengkapi dengan satu lesen untuk pemilikan struktur bangunan, dan satu lesen untuk ternakan hidupan liar komersial.

Menurut jurucakap projek,  PPES juga telah mengambil perunding berpengelaman  bagi memastikan burung walit menginap di dalam bangunan yang disediakan dengan rekabentuk 3-dalam-1 dan sistem suara, di samping memberi nasihat asas dan latihan kepada pemilik.

Dengan adanya projek itu kelak, Daro akan menjadi daerah pertama di bahagian ini yang mempunyai taman burung walit yang sedemikian lengkap namun pada hakikatnya rumah perternakan burung walit   kelihatan bertaburan di mana-mana terutama sekali di sepanjang jalan persisir di bahagian ini.

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


TERUK : Lagi Orang Memburukkan <b>Negeri</b> Sabah Dan <b>Sarawak Di</b> <b>...</b>

Posted: 03 Nov 2012 07:59 AM PDT

Lagi Orang Memburukkan Negeri Sabah Dan Sarawak Di FB.

Nama de dari UKM tetapi pemikiran masih lagi kolot...
Mana boleh mengukur satu kawasan dengan restoran Mcdonald's?
Dia tahu tak McD ada di Kuching, Sibu, Miri dan bakal dibuka di Bintulu.


Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^

Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

ads