Khamis, 17 Mei 2012

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Hujan tidak jejas kunjungan Krismas - sarawakpage

Posted: 27 Dec 2011 01:46 AM PST

Amalan kunjung-mengunjung diteruskan oleh masyarakat pelbagai kaum

KUCHING: Meskipun hujan lebat turun sejak malam menjelang Krismas di sini, penganut Kristian tidak menganggap ia sebagai penghalang untuk meraikannya dan berkunjung ke rumah terbuka.

Hari Krismas disambut secara sederhana di bandar raya ini dengan para penganutnya bersembahyang di gereja pada pagi Ahad.

Jalan raya di sekitar bandar raya ini turut kelihatan lengang dengan kenderaan apabila ramai yang mengambil peluang untuk pulang ke kampung masing-masing pada musim perayaan dan cuti sekolah.

Kesederhanaan sambutan perayaan tersebut juga dapat dilihat dengan rumah terbuka anjuran menteri-menteri dan orang kenamaan lain.

Pada hari pertama, 25 Disember, cuma Menteri Pembangunan Sosial Tan Sri William Mawan Ikom yang mengadakan rumah terbuka.

Selain berkunjung ke rumah saudara-mara dan rakan-taulan, orang ramai turut menyampaikan ucap selamat meraikannya menerusi Facebook.

Bermula hari menjelang Krismas, Facebook dipenuhi dengan foto dan kad ucapan Hari Krismas.

Perayaan seumpama ini merupakan ruang bagi penduduk Sarawak berbilang kaum mengeratkan hubungan tanpa mengira kaum dan agama.

Sementara itu, seramai 22 bayi dilahirkan di Hospital Umum Sarawak (HUS), seorang di Hospital Bau dan seorang di Hospital Lundu pada Hari Krismas.

Di Limbang, perayaan Krismas berlangsung dengan penuh meriah kerana turut dirai oleh pelbagai kaum dan agama bersesuaian dengan konsep 1Malaysia. Amalan kunjung mengunjung yang menjadi budaya masyarakat Malaysia di negara ini berjaya menyatukan dan mengekalkan keharmonian di kalangan penduduk di sini.

Turut tidak ketinggalan mengadakan kunjungan ialah Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Cawangan Bukit Kota dan Batu Danau di kediaman kawan-kawan dan masyarakat beragama Kristian kelmarin. Hadir sama ialah Ketua Pemuda PBB Bukit Kota merangkap Walikota Majlis Daerah Limbang Sufian Mohat dan ahli Pemuda yang lain.

Sementara itu di Lawas, amalan kunjung mengunjung memeriahkan lagi sambutan perayaan Krismas setiap tahun.

Kediaman Ahli Parlimen Lawas Datuk Henry Sum Agung turut menjadi  tum-puan dan dilawati beberapa parti komponen Barisan Nasional (BN) dan penduduk di Lawas.

Turut melakukan kunjungan kediaman Henry kelmarin ialah Pengerusi Parti Raktar Bersatu Sarawak (SUPP) Cawangan Lawas Kaunselor Liaw Ho Peng, Pengerusi Wanita SUPP Liaw Chai       Suan dan ahli-ahli parti ter-sebut.

Selain kediaman Henry, mereka turut mengadakan kunjungan Krismas ke kediaman Pengerusi SUPP Cawangan Trusan Tamit Tangi.

Source: Utusan Borneo

11 di lawas sarawak - Google Blog Search

11 di lawas sarawak - Google Blog Search


Petro Teguh Blog: Portable Container System (PCS) <b>di Lawas</b> <b>...</b>

Posted: 11 May 2012 09:09 PM PDT


                                                                       Sedang dibina
Portable Container System (PCS) di Lawas,Sarawak

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Gambar Sekitar Pikom Pc Fair <b>di Kuching Sarawak</b> - PENGUMPUL <b>...</b>

Posted: 08 Apr 2012 03:07 AM PDT

Lokasi : BORNEO CONVENTION CENTRE KUCHING
Lokasi Pikom Pc Fair seterusnya di bahagian Sarawak adalah di Sibu pada 27 - 29 April 2012.
Jangan lepaskan peluang anda untuk menikmati promosi hebat ini!!!

Menelusuri Tempat bersejarah <b>di Kuching</b> (<b>Kuching</b> Waterfront <b>...</b>

Posted: 17 May 2012 05:49 PM PDT

Pengalaman berkunjung ke Kuching, Sarawak merupakan pengalaman yang sangat berharga. Walaupun tujuan sebenar datang ke sana adalah atas urusan kerja, tapi peluang seperti ini turut saya kongsikan bersama keluarga. Maklumlah, bukan selalu berpeluang seperti ini, jadi tidak salah jika perjalanan kerja diselitkan dengan aktiviti melancong.

The Waterfront

Setelah selesai segala urusan kerja saya mengatur jadual lawatan pula. Siri jelajah hari pertama tertumpu di sekitar Bandaraya Kuching. Saya difahamkan ada banyak bangunan bersejarah di sini. Perjalanan dimulakan dari hotel penginapan (Harbour View Hotel), menyusuri beberapa jalan utama di sini hinggalah sampai ke Kuching Waterfront.

Kuching Waterfront


Salah satu tempat yang paling mudah untuk dikunjung apabila berada di Bandaraya Kuching ialah Kuching Waterfront yang terletak di sepanjang Jalan Tunku Abdul Rahman dan Sungai Santubong-Sarawak. Kuching Waterfront atau juga The People Place bukan sekadar satu tempat menarik tetapi juga memiliki sejarahnya yang tersendiri. Di sinilah tempat di mana Pengembara Inggeris, James Brooke mula-mula mendarat. Bermula dengan beberapa bangunan atap daun kemudian bertukar menjadi sebuah pelabuhan yang sibuk dengan gudang dan dermaga.

The Waterfront

Apa yang menarik di Kuching Waterfront ini bukan sekadar pada pemandangan sekitarnya tetapi juga dari sudut rekaan dan seni bina kawasan tersebut.  Tidak hairanlah jika Kuching Waterfront pernah menerima anugerah seni bina antarabangsa pada tahun 1994, iaitu:

  • National Project Award in the Civic Design Category – 1994 (Dianugerahkan oleh Australian Institute of Landscape Architecture)
  • Merit Award in the Overseas Category  – 1994 (Dianugerahkan oleh Royal Australian Institute of Architecture)
  • Excellence on the Waterfront/ Waterfront Centre Annual Award – 1994 (Dianugerahkan oleh Waterfront Centre, USA)

The Waterfront

Sarawak River Cruise – MV Equatorial menyediakan perkhidmatan menyusuri Sungai Sarawak. Waktu perjalanan 5.30 p.m – 7.00 p.m (1 jam 30 minit), 7 hari seminggu. Bayaran untuk seorang sekali perjalanan ialah RM60 bagi dewasa dan RM30 bagi kanak-kanak (4 – 12 tahun).

The Waterfront

History Walk


History terdapat di sepanjang laluan pejalan kaki di Kuching Waterfront. Tidak pasti ada berapa banyak kesemuanya

kerana saya cuma sempat mengambil gambar hingga ke History Walk yang history walkke-9. Pada setiap History Walk ini ditulis sejarah-sejarah yang berkaitan dengan Negeri Sarawak.

History Walk 5 (kiri): 1839-1841 – Seorang pengembara Inggeris, James Brooke tiba di Kuching dengan Kapal Royalist pada 15 Ogos 1839. Raja Muda Hashim memohon bantuan James Brooke untuk mententeramkan para pemberontak yang menentang Sultan Brunei.

History Walk 9 (bawah): 1941-1946 – Sarawak ditakluki tentera Jepun pada tahun 1941. Para anggota bersekutu ditahan dan dipenjarakan dan penduduk tempatan menderita. Tentera Jepun tewas apabila tentera Australia mendarat di Kuching pada 11 September 1945. Raja Vyner Brooke kembali memerintah Sarawak untuk tujuh puluh lima hari.

history walk 9

Muzium Sejarah Cina


Dibina pada tahun 1912 sebagai rumah mahkamah yang mengendalikan pentadbiran undang-undang dan adat yang berhubungkait dengan perkahwinan, perceraian, pembahagian harta dan lain-lain khusus untuk masyarakat Cina di Sarawak. Ini bersesuaian dengan kehendak Raja Charles Vyner Brooke yang mahukan orang Cina mengendalikan harta mereka sendiri. Pada tahun 1930, ia telah diambil alih oleh Dewan Perniagaan Cina. Ia kemudiannya telah dijadikan Muzium Sejarah Cina yang dibuka secara rasmi pada tahun 1993.

Chinese History Museum

(Saya akan kongsikan juga pengalaman berada di dalam Muzium Sejarah Cina ini dalam catatan akan datang)

Arca (sculpture): Celebration of Sarawak


Juga terdapat di Waterfront Sidewalks ialah arca "Celebration of Sarawak" karya Ramlan Abdullah (1994). Walaupun arca ini bukanlah satu monumen bersejarah, tapi saya muatkan juga di sini kerana ia salah satu daya tarikan di sini di samping sculpture celebration of sarawakpembinaan juga mengambil kira beberapa elemen sejarah masyarakat di negeri Sarawak. Berikut adalah deskripsi yang diberikan untuk arca ini.

  • The tripod structure embedded in the solid rock (earth) symbolises the stability and strength of Sarawak State. The ladder or tangga demonstrates the route to prosperity.
  • The funnel portrays the co-operation and success of politics, economy and society.
  • The cone form is derived from the Bidayuh warrior and symbolises progressive society and shelter.
  • The crowning Hornbill of Kenyalang is revered as a diety and protector of the indigenous people of Sarawak.
  • The traditional motifs of Sarawak and the funnel and the cone form a rhythmic pattern to celebrate the dynamic State of Sarawak.

Bangunan Astana
Bangunan Astana yang terletak di seberang Sungai Sarawak memiliki sejarah romantisnya yang tersendiri. Ia sebenarnya adalah tiga bangunan berasingan yang digabung (dicantumkan) menjadi satu.  Rajah kedua, Charles Brooke, membina istana ini pada tahun 1870 sebagai hadiah perkahwinan kepada isterinya, yang bergelar 'the Ranee Margaret'. Bangunan ini telah diubahsuai dan dijadikan kediaman rasmi Yang di-Pertua Negeri Sarawak.

The Astana

The Square Tower (Detention Camp)


Bangunan berbentuk segi empat dibina pada tahun 1879. Pada mulanya bangunan ini dijadikan sebagai kem tahanan untuk banduan. The Square Tower kemudiannya ditukar menjadi kubu pertahanan. Pernah juga digunakan sebagai dewan tarian.

Square Tower

The Old Courthouse


Bangunan ini dibina pada tahun 1883 oleh Sir Charles Brooke, Rajah Sarawak yang kedua. Ia dibina daripada kayu belian dan dihiasi dengan motif Sarawak. Pada masa yang pembinaannya, ia bertujuan sebagai pejabat-pejabat kerajaan dan satu tempat untuk upacara negeri. Kemudiannya ia dijadikan sebagai bangunan mahkamah. Beberapa peristiwa bersejarah pernah berlaku di bangunan ini. Pada 1 Julai 1946, apabila Sir James Brooke, Rajah Putih yang ketiga, menyerahkan Sarawak kepada Britain sebagai tanah jajahan mahkota. Ketua Menteri pertama Sarawak, Sir Stephen Kalong Ningkan juga mengangkat sumpah di sini, pada 22 Julai, 1963. Pada masa kini bangunan ini menempatkan pejabat pelancongan negeri.

The Court House

Di bahagian hadapan bangunan mahkamah lama ini terdapat sebuah monumen Rajah kedua Sarawak, Charles Brooke. Monumen setinggi 6 meter tinggi ini dibina pada tahun 1924. Terdapat panel 4 angka pada monumen ini yang mewakili masyarakat Sarawak – Cina, Dayak, Kayan dan Melayu.

Selain daripada bangunan dan monumen yang ada di atas terdapat beberapa lagi tapak bersejarah di sekitar bandar Kuching, antaranya Sarawak Steamship Building, Bangunan Pejabat Pos, Round Tower, The Pavillion, dan Fort Margherita. Tapi disebabkan waktu untuk melawat di kawasan Bandaraya Kuching agak terhad, tidak semua tempat tersebut sempat dilawati. Mungkin suatu hari nanti apabila ada kesempatan datang semula ke Sarawak, tempat tersebut akan dimasukkan dalam senarai lawatan.

The Waterfront

Nota penulis: Sesetengah maklumat yang dipaparkan di sini adalah hasil pengamatan penulis sendiri di samping rujukan daripada beberapa sumber. Penulis memohon maaf jika ada maklumat yang salah terkandung dalam catatan ini.
Jika anda dapati artikel ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain.

dipetik dari kulanzsalleh.com

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


BARISAN NASIONAL: Program Tranformasi Bahagian <b>Betong</b> Ubah <b>...</b>

Posted: 09 May 2012 01:45 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]BETONG (Sarawak), 28 Okt 2011– Perjalanan menggunakan jalan darat selama lima jam dari bandaraya Kuching ke bandar Betong akhirnya disambut dengan ucapan "Selamat Datang" di pintu gerbang berbentuk parang ...

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


TERRYROTTEN BLOG: Ikan raksaksa <b>di Sarawak</b>

Posted: 06 May 2012 04:37 AM PDT

Sorry, artikel yang ini memang lewat. Sebab puas aku mencari x jumpa tetapi tetiba lak terjumpa complete story pasal ikan keli raksaksa ini. Aku minat sangat penemuan aneh ini so aku nak simpan jugak artikel ni dalam blog aku. Sorry lewat. He he..


Seekor ikan keli bersaiz gergasi seberat lebih kurang 2000kg (mak oi!) telah berjaya ditangkap di Mukah Sarawak. Berita penemuan ikan keli ini telah menggemparkan bukan sahaja penduduk tempatan tetapi di seluruh Malaysia. Ikan keli raksaksa ini mempunyai berat lebih kurang 2 tan itu dikatakan telah tersesat dan mati di tepian sungai. Seorang pemborong ikan cuba mengangkat ikan keli tersebut dengan menggunakan kren tetapi tidak berjaya. 


Dia hanya berjaya mengangkat ikan keli tersebut selepas menyiat kulit ikan raksaksa itu. Daging ikan keli itu dikatakan dipotong-potong dan dijual dengan harga RM6 sekilo. Hayat ikan keli raksaksa itu tamat disitu sahaja.


Tidak pasti masih ada lagi spesis ikan sebesar saiz itu di sekitar sungai Mukah Sarawak tetapi penduduk kampung sekitar itu mengatakan masih ada lagi terdapat keluarga ikan gergasi itu. 


Sayangnya ikan tersebut ditemui mati terdampar di perairan sungai Mukah Sarawak, jikalau ikan tersebut masih hidup mesti seronok dapat melihat ikan tersebut berenang ya?. Tapi nak letak dalam aquarium mana?. Lihat photo di bawah:-

11 di serian sarawak - Google Blog Search

11 di serian sarawak - Google Blog Search


Pemandangan <b>di</b> Pasar <b>Serian Sarawak</b> | Makcik Becok

Posted: 06 May 2010 09:51 PM PDT

Sekiranya anda berkunjung ke pasar Serian,Sarawak...beginilah pemandangannya ada pelbagai barangan dijual disana...Contohnya sayur-sayuran,buah-buahan dan barangan kraftangan seperti bakul,beg tangan dan banyak lagi......silalah berkunjung ke pasar SERIAN di SARAWAK.

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


The <b>Sarawak</b> Tourism « Borneo Adventures Lodge

Posted: 08 May 2012 08:26 PM PDT

Sarawak is one of two Malaysian states located on the northwestern island of Borneo. Sarawak is Malaysia's largest state, followed by a neighboring country, Sabah. Kuching is the capital city (population 458 300 inhabitants), which literally means 'cat'.

Taman Negara Similajau

Taman Negara Similajau

History

Sarawak is controlled by the Sultanate of Brunei at the beginning of the 19th century. James Brooke was appointed governor of Sarawak on 24 September 1841 and given the title of Rajah by the Sultan of Brunei on August 18, 1842. Brooke Sarawak only mastered the most western region, at around Kuching. He ruled until his death in 1868. Substitute James, among others, his cousin, Anthony Charles Anthoni Johnson Brooke, and son, Charles Vyner Brooke. Territory controlled by the Brooke family area, with control of the territory that had belonged to Brunei. But in reality only a master Brunei strategic river and coastal forts in the region, so that Brookes actually rob the soil of Muslim militants and local tribes.

Brooke dynasty ruled Sarawak for a century and dubbed "White Rajah", in line with the status of the Prince of India under the British Empire. The principle is to protect the family of Brooke Sarawak natives from extinction. The Malays and Muslims helped local governments Brookes, Brookes while hiring people Iban and Dayak Sarawak as the troops. They also support the arrival of Chinese traders.

Japan invaded Sarawak in 1941 and mastered during World War II lasted until the hang of Australian troops in 1945. Sarawak Rajah formally handed over to Britain in 1946, under pressure from his wife and other circles. But Anthony did not recognize the sovereignty of Sarawak under the British. The Malays are very resist efforts to kill the British rule, especially with the first British governor.

Sarawak became a prime location at the confrontation Indonesia – Malaysia took place in 1962 until 1966. Sarawak state of Malaysia became an autonomous status under the federation of Malaysia on 16 September 1963, although previously some people reject this plan.

Geography & Tourism Potential

With an area of 124 450 km ², covering 37.5% of Sarawak Malaysia. Sarawak Administrative Division consists of eleven, namely Kuching, Samarahan, Sri Aman, Betong, Sarikei, Sibu, Mukah, Kapit, Bintulu, Miri and Limbang. Sarawak has a very rich tourism potential, some of which are known is:

Views of Taman Negara Similajau

Views of Taman Negara Similajau

Taman Negara Similajau
Similajau State Parks are located only 45 minutes from Bintulu last week was a week end holiday destination that appeals to those who live in the state of Sarawak. This state park has the most beautiful beaches in Malaysia with a stretch of rocky and sandy beaches with white and gold overlooking the South China Sea. Forest area around the longhouse also offers a search path forest tracks of interest.
To find a cheap hotel in Sarawak please look at our " Cheap Hotels in Sarawak ".

(Source)

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


Majlis Makan Malam Muhibbah 1KDN <b>Di</b> Hotel Marriot, <b>Miri</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 07 May 2012 06:17 AM PDT

Sabtu, 5 Mei 2012 -  Satu majlis makan malam muhibbah 1KDN telah diadakan bagi meraikan Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri Y.Bhg Tan Sri Mahmood Adam dan rombongan yang dianjurkan oleh Jabatan Penjara Miri, Sarawak.

Hadir sama isteri KSU, Puan Sri Nabihah Hj Hassan, Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan) Dato' Wahab Mohd Yasin dan wakil Jabatan dibawah KDN.

, ,

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


Kereta Untuk disewa <b>di Sarikei</b>, <b>Sarawak</b> - Rumah Baru Untuk Dijual <b>...</b>

Posted: 28 Feb 2012 06:28 PM PSTHarga 30 hari : RM 2700.00
Sila Sediakan 1 Salinan Kad Pengenalan & Lesen Memandu
Lokasi : Sarikei, Sarawak

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


<b>Sarawak</b> cadang penubuhan universiti teknologi <b>di Sibu</b> | N9 Kini <b>...</b>

Posted: 30 Mar 2012 08:53 PM PDT

SIBU, 31 Mac : Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud, berkata kerajaan bercadang menubuhkan sebuah universiti teknologi di Sibu bagi menampung keperluan tenaga kerja Koridor Tenaga Yang Boleh Diperbaharui Sarawak (SCORE).

Berucap pada sambutan ulangtahun ke-110 SMK Methodist Sibu di sini, malam tadi, beliau bagaimanapun tidak menyatakan butiran lanjut berhubung penubuhan universiti tersebut.

Namun, beliau menyeru semua pihak di sini supaya bekerjasama dengan kerajaan negeri bagi memastikan penubuhannya menjadi kenyataan.

Menurutnya, pada masa sekarang terdapat empat universiti dan banyak pusat latihan perniagaan serta pengurusan di negeri ini.

Katanya, memandangkan Sarawak memerlukan lebih ramai tenaga kerja terlatih dalam bidang teknikal, tumpuan akan diberikan kepada pendidikan dan latihan teknikal.

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


Suara <b>Sarawak</b>: SEE CHEE HOW&#39;s speech DUN 14-23 May 2012

Posted: 16 May 2012 10:36 PM PDT


Debate speech by See Chee How, State Assemblyman for Batu
Lintang, on 17th day of May, 2012 on the Motion to Appreciate the
TYT's Address delivered on 17 May 2012
Thank you for allowing me to participate in this debate on the Motion
of appreciation to His Excellency Tuan Yang Terutama Yang Di Pertua
Negeri's Address on 14 May 2012 and at the same time to raise some
issues in this August House.
First and foremost, I would like to put on record my appreciation for YAB
our Chief Minister's statement yesterday, carried in all the newspapers
today, refuting the West Malaysia based tabloid Metro's article which
carried derogatory remarks against the indigenous Penan community.
Let this be a timely reminder from this August House to the UMNO
regime and its machineries that we Sarawakians will stand together to
defend and safeguard the integrity and interests of all Sarawakians.
His Excellency Yang Di Pertua Negeri has in His address highlighted our
rich resources and our achievements in the Federation.
I have no doubt about our abundance and wealth in our resources but
I am of the respectful opinion that we are an under achiever or made to
look like one, as the wealth that has been generated from our State's'
rich resources are been siphoned off, without much trace.
In conducting economics research on Sarawak, the data from the
Sarawak Department of Statistics are useful, particularly the Sarawak
The Sarawak yearbooks now report only the State GDP in "constant
year 2000" prices. By doing this, it masks the enormous increase in
the actual State GDP resulting from the big increase in our exports,
particularly in the quantities and world prices of natural gas and oil
If the actual GDP numbers for the state are reported in current year
prices, as they used to be, Sarawak's GDP would be shown to be huge,
and on a per capita basis, Sarawak would clearly be the richest state in
Malaysia (except maybe for WP Kuala Lumpur).
Why would this data now be suppressed? One explanation would be
that all this wealth, i.e. production or GDP produced in Sarawak, is not
finding its way actually into the State economy, but rather almost all of it
is going, via Petronas, back to the Federal Government.
This is also saying that Sarawak is not getting a significant share of our
However, from the Statistics Department in our national capital, I have
found a table, "GDP per capita by State for the year 2008-2010 at
Current Price - RM". It shows for 2010 GDP per capita for the whole
country as RM 27,113 (which has since been revised upward), with
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur at 55,951, Pulau Penang at RM
33,456 and Sarawak in third place at RM 33,307. Given that the census
has Sarawak's 2010 population at 2.42 million, then Sarawak's total
current price GDP for 2010 would then be RM 80.6 billion, far above
the RM50.8 billion listed in the Sarawak Yearbook of Statistics 2011 and
the Sarawak Chief Minister's web page.
I must add that the State Planning Unit in the Chief Minister's Office has
recently come out with a compilation of "Sarawak Facts and Figures
2010" which has provided the 2009 preliminary figures and 2010
forecast of GDP and GDP per capita figures base on current prices.
In the SPU compilation, the GDP for 2010 is forecasted at RM78.4
billion, close to the RM80.6 billion, is also far above the RM50.8 billion
listed in the Sarawak Yearbook of Statistics 2011.
However, the RM 80.6 billion may itself be an underestimate, because
Sarawak's balance of trade surplus in 2010 was over RM50 billion alone.
However, GDP is the sum total of private sector consumption, total
investment, total value of government spending and exports less import
of goods and services. With our trade surplus alone amounts to RM50
billion, the RM80.6 billion is therefore an underestimate.
For 2011 figures, the preliminary data from the February 2012 Monthly
Sarawak Statistics Bulletin shows Sarawak's trade surplus for 2011 at a
whopping RM67.55 billion. This should mean Sarawak's actual GDP for
2011 was over RM100 billion and per capita GDP should have jumped
to over RM40,000 and Sarawak would clearly be the "richest" state in
the country. In most places in the world, the state government would
celebrate this kind of data very publicly as a sign of their success. But
it appears that we are satisfying ourselves with the deflated figures as
shown in the Sarawak Yearbooks of Statistics. There is a need for us to
explain to all Sarawakians where in the world our wealth or our money
This is a pertinent question as our state being the biggest contributor
towards the country's economy should get what we deserve from the
However, we have noticed from the proceedings in this August House
that there seems to be a lack of funds from the federal coffer for
the development projects proposed and planned for Sarawak, be
it public health care, education, infrastructural development, public
transportation, provision of basic amenities, telecommunication and
Where in the world these billions of ringgits have gone to?
How do we account for these missing billions?
Within my Batu Lintang constituency, I appreciate that there is an urgent
need to reconstruct and improve the drainage systems for the earliest
housing estates in Kuching, particularly the Green Road-Maong vicinity
including Poh Kwong Park, Star Garden, Sky Garden, Wee & Wee
Garden and Swee Joo Park, the residential estates along Rock Road
and the Jalan Batu Kawa-Stapok vicinity including RPR Batu Kawa and
Other Honourable Members of this August House are confronted by
constituents demanding access roads to their villages and provision
of basic amenities such as treated drinking water, electricity and
telecommunication services.
And I am certain that it is the concern of all Honourable Members of this
House that Sarawak needs to upgrade our First Trunk Road system, that
we need to build 9 general hospitals in Sarawak staffed with specialists
and equipped with modern medical technologies to ensure proper
health care for our people, that we need to improve the facilities and
opportunities for the education of our children, from the provision of pre-
school classes to the setting up of more public universities and colleges
Allow me to highlight the issues on rural health care in our state.
It has been brought to my attention that many Specialists' posts in
district hospitals in Sarawak are still not filled. I hope the Honourable
Minister will enlighten this August House as to the number and the
reasons why such a high number of empty posts in Sarawak?
The Honourable Minister has revealed in this August House the high
number of medical specialists vacancies in our hospitals not filled.
What measures is the State Health Department taking to attract doctors
of higher quality to serve government clinics and hospitals in Sarawak?
In the past, the Sabah government offered a state-funded additional
housing allowance to attract doctors to serve there. I would humbly
propose that our State Government do the same here, to provide extra
state-funded allowances for well-trained specialists to serve in smaller
hospitals such as Sarikei, Sri Aman, Kapit, Limbang and Lawas.
Further, we may consider proposing to the federal government to offer
non financial incentives, a worthy suggestion brought up by some
doctors, that if a specialist works at a small district hospital for 1 to 2
year fixed stint, he or she can then choose her next posting anywhere in
the country, and her waiting time to enter subspecialty training would be
shortened from the current three and a half years after passing specialist
exams (two and a half years if the specialist exams are a local Masters
programme lasting 4 years). Forcing doctors to work in small rural district
hospitals may cause them to become resentful and makes patient care
It is indeed not uncommon to hear complaints of rural communities
regarding poorly qualified and incompetent Medical Officers in
district hospitals and clinics, many of whom are expatriates from less
developed countries than Malaysia. It is understand that such complaints
usually lead to transfer of the officers, instead of disciplinary action or
referrals to the Malaysian Medical Councillors for punitive action. But
would not transferring them away be a reward for poor performance?
The shortcomings of our rural health care services has to be addressed
in this August House as it concerns care for the rural poor which is
purportedly meant to be mainly financed from general taxation. I would
respectfully propose that our State insists on exemption being given
to those of the indigenous communities with a monthly household
income of below RM912, that such notices of exemption be display at all
conspicuous places in all our hospitals and clinics.
Closer to home, I am most hopeful that the Honourable Minister taking
charge of public health will enlighten us as to the dates the last air
quality tests were carried out in our hospitals and polyclinics and when
such tests are scheduled next.
The air quality in our Sarawak General Hospital in Kuching has been
a matter of grave concern after the renovation works that had been
carried out in 2008, suspected to be a major factor contributing to the
unexplained and unnecessary deaths in the Hospital.
Families are always told that the deaths of the loved ones are due to
But, it is suspected that the air in the SGH is contaminated by deadly
mould spores, a matter that is not uncommon in our hospitals as 7
hospitals in Sabah had failed the air quality tests in the most recent
I am hopeful that the Health Department will engage an air quality expert
soonest to conduct tests and determine the air quality in our SGH and all
the other hospitals and district hospitals throughout Sarawak.
I am in contact with a member of the team of experts who carried out
the air quality tests in the hospitals in Sabah. He is willing to come and
assist us and actually offers to provide his professional expertise to
conduct the tests in our hospital, free of charge.
I hope that our Honourable Minister taking charge of public health will
take this generous offer and conduct the necessary tests soon, as an
assurance to the public of the safety and quality of our public health care
services in our hospitals.
With that I conclude my speech.

Jawatan Kosong April 2012 <b>di</b> Kerajaan <b>Negeri Sarawak</b> Terkini

Posted: 08 Apr 2012 10:48 AM PDT

Dewan Undangan Negeri Sarawak, badan penggubal undang-undang yang tertua di Malaysia, telah diwujudkan selepas mesyuarat pertamanya di Bintulu pada 8 September 1867. Kumpulan pertama dua puluh satu orang ahli Majlis Umum Sarawak yang diketuai Raja Charles Brooke turut terdiri daripada 6 orang pegawai Brooke dan 16 orang ketua masyarakat tempatan. Dalam tahun 1903, Majlis Umum ini dinamakan semula sebagai Majlis Negeri.
Kerajaan Negeri Sarawak kini mempelawa individu yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan berikut:
1. Penolong Pegawai Senibina
2. Penolong Jurutera (Letrik)
Tarikh Tutup Permohonan: 17 April 2012

Jawatan Kosong <b>di</b> Suruhanjaya Perkhidmatan Awam <b>Negeri</b> <b>...</b>

Posted: 16 May 2012 01:53 AM PDT

Tarikh Tutup Permohonan: 20 Mei 2012

Warganegara Malaysia anak Sarawak yang berumur tidak kurang dari 18 tahun yang memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan dalam skim perkhidmatan adalah dipelawa untuk memohon pelbagai jawatan di pelbagai jabatan dan kementerian dalam Kumpulan Sokongan seperti berikut:

1. Tukang K2 (Tukang Letrik), Gred R11
2. Tukang K3 (Tukang Paip), Gred R9
3. Tukang K3 (Tukang Kayu), Gred R9
4. Pekerja Awam Khas (Operator Pam),Gred R3
5. Pekerja Awam Khas (Operator Loji), Gred R3
6. Pekerja Awam Khas (Operator Enjin), Gred R3
7. Pekerja Awam Khas (Operator Jentera), Gred R3

KLIK DI SINI UNTUK IKLAN JAWATAN DAN CARA MEMOHON

Advertisment

ads